Drie Beken tocht

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 22-11-2019

We zijn een weekend naar de Eifel geweest. We hebben heerlijk kunnen genieten van de natuur, de vergezichten en de fantastische accommodatie en het goede leven, dat Duitsland te bieden heeft. Heerlijk met zijn vieren hebben we gelogeerd in het vakantiehuisje van Ferienparadies Heidehof. Ron en Gerdine, deze lieve mensen hebben ons uitgebreid ondersteund met een nooit eindigende kennis van het gebied, de natuur, de vogels en het wild.

We wonen pal aan de Belgische-Duitse grens, grofweg tussen Monschau en Prüm, ten zuiden van Hellenthal. Een onbekend stukje Eifel, met uitgestrekte bossen aan de Belgische kant en kleine dorpkes met schitterende riviertjes in de beboste dalen. Het is daar waar we gaan wandelen. In alle rust.
We zetten vandaag een route uit, die de Drie-beken-tocht genoemd wordt. We dalen – met een prachtig uitzicht – langs de Kirmesbach tot aan de Prether Bach. Die volgen we tot langs de voormalige watemolen en daarna klimmen we langs de Ramsbach tot het dorpje Ramscheid, waar we de kapel bezoeken. Er zijn enkele alternatieven, met een verlenging naar Giescheid. Ron en het hondje Pleun gaan met ons mee.

Kom, we vertrekken!


Kenmerken
Startpunt: Hellenthal, Vakantieparadijs Heidehof
Startlocatie: Eifel , Duitsland
Coördinaten N50.438575 E6.378285
Afstanden: 13, 11, 9, 8 km
Type: Bos, Cultuur, Rivier, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 21-03-2012

Route informatie
GPS wandeling van 11 km startende bij Vakantieparadijs Heidehof.
De wandeling is te variëren naar 8, 9 en 13 km.
De paden zijn zeer goed begaanbaar, maar bij regen modderig.
Hoogteverschil 160m in een rustige glooiing.
Deze route is niet geschikt voor scootmobiel.
Er is een horecagelegenheid bij de molen. Veelal het gehele jaar geopend.
Er staan geen bankjes.
Van de wandeling is een GPS Track en een GPS Route aangemaakt.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlStart/Finish/Vakantieparadijs Heidehof N50 26.315 E6 22.697
In maart 2012 waren we te gast bij Vakantieparadijs Heidehof. De Nederlandse eigenaren Ron en Gerdine Snijder hadden ons uitgenodigd om een aantal mooie wandelingen in de omgeving van heidehof op GPS te zetten. Zie ook ons sfeerverslag.

We vertrekken bij het vakantiehuis, steken de straat over en genieten van een geweldig uitzicht. Het gaat gemakkelijk. We dalen. Maar moeilijk zal de wandeling niet worden. Deze is uitermate geschikt voor kinderen. Mooi om met de GPS van het park te wandelen. Een uitdaging, om het GPS-wandelen eens uit te proberen.

DGPSwalking.nle wandeling bestaat uit eerst een uur rustig dalen, daarna een uur geleidelijk aan naar boven, en tenslotte nog een half uur om naar huis te gaan.

Kirmesbach N50 26.426 E6 23.486
Dit korte beekje mondt al snel uit in de Prether Bach. Het water hier stroomt naar het oosten, naar de Rijn. We wonen dan ook op de waterscheiding tussen de Maas en de Rijn. Daarmee zitten we ook op de grootste hoogte van Noordrijn-Westfalen, ongeveer 650m boven de zeespiegel.

Bij het tweede brugje zien we nog enkele natte gaten en restanten van een kleine stuw of dammetje. Hierin werd het water opgeslagen voor de bouw van de Westwall.

GPSwalking.nlDe bruggetjes die we zien zijn aangelegd met fondsen uit de Europese Unie.

Normal Null N50 26.394 E6 23.049
Normal Null noemt men dat hier. Het nul-vlak is afgeleid van de gemiddelde zeespiegel van de Noordzee, met een afwijking van ongeveer 1cm. En het begint in Amsterdam.

Al vanaf 1684 werd in Amsterdam de waterstand van de Zuiderzee gemeten. En vanaf 1818 werd het Amsterdams Peil AP vastgesteld. Dat was nog niet het huidige niveau, maar afgeleid van het Oostende Peil.

In 1875 werd dat het Normaal Amsterdams Peil NAP, waarmee afgeleid van het gemiddelde hoogste hoogwater het 0-vlak werd vastgesteld. Niet alleen voor Nederland, maar voor het hele gebied van de Rijn, tot in Zwitserland toe.

GPSwalking.nlOfficieel werd het 0-vlak door Pruissen overgenomen op de verjaardag van Keizel Wilhelm, 22 maart 1879. Het Normaal Null punkt komt daarmee precies 37 meter onder het vroegere niveau van de Sterrenwacht van Berlijn te liggen. Nadat de sterrenwacht in 1912 afgebroken werd, ligt het basispunt voor Duitsland in de buurt van Hoppegarten van Müncheberg, 40 km vanaf het centrum van Berlijn.

Later is het N.A.P. nog aangepast tot het Nieuw-Amsterdams-Peil en tegenwoordig ligt het referentievlak bij Den Helder en heet het Nauwkeurig Amsterdams Peil. Het basispunt is een ondergronds merkteken op de Dam in Amsterdam en bovengronds is het een bronzen bout op een heipaal in het Muziektheater in Amsterdam.

GPSwalking.nlPrether Bach N50 26.419 E6 24.590
We gaan langs de Prether Bach richting Oberprether Mühle. Na enige tijd kunnen we rechtsaf over de brug richting Giescheid om het kapelletje te bezoeken.

Na het dorpje passeren we de Burgkopf, een overblijfsel van een oude burcht. De wandeling van 11 km wordt daarmee verlengd tot 13 km.

Extra rondje naar Giescheid: N50 26.511 E6 25.613
De geschiedenis van Giescheid kent een dubbele geschiedenis, de vroege geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog.

GPSwalking.nlHeel vroeger hebben hier Romeinen gewoond, daar zijn sporen van gevonden. Ook heeft er een motte gestaan, de “Burgkopf”, die we voorbij het dorp zullen passeren. Giescheid behoorde tot de Heerlijkheid Reifferscheid, die al in 1106 werd genoemd. De Heren van Limburg, toen een klein dorp bij het Belgische Eupen – en waarnaar ook de Nederlandse en Belgische provincies Limburg zijn vernoemd – hadden het hier voor het zeggen.

De kern van het dorp kende vier boerderijen. Nu wonen er ongeveer 100 inwoners.

De kerkgeschiedenis begint rond 1130, maar het dorp is altijd te klein geweest om een volwaardige kerk te kunnen bouwen en te onderhouden. Daarom staat er sinds 1669 een kapel met een mooi torentje uit 1898, gewijd aan de Heilige Bartholomäus. Zie ook de hele oude linde.

GPSwalking.nlBurgkopf N50 26.808 E6 25.012
Na het dorp keren we weer terug naar de ‘watermolen’ aan de rivier. We passeren daarbij de Burgkopf, restanten van een vestingwerk uit de middeleeuwen.

Na de Romeinen, maar zeker al voor 1200 heeft men een houten pallisade gebouwd op een hoge vestingsheuvel, een zogenaamde Motte, met de naam “Burgkopf”. Deze versterking was de voorburcht van „Alt-Wildenburg“, waar nu nog enige resten van te zien zijn.
Daarna volgt de afdaling naar de brug.


GPSwalking.nlOberprether Mühle N50 26.767 E6 24.808
Bij de voormalige molen ligt nu een rustige camping. De oudste molen stamt uit ongeveer 1600. Het gebouw is nu een hofstee. De molen bestaat niet meer sinds 1963 toen het waterrad afgebroken is en de molen tot woning is omgebouwd.

Nu is het onze pauzeplaats, waar we een heerlijk bier en ijsje kunnen nuttigen.

Mijnwerkers  N50 26.934 E6 24.846
Bij deze splitsing kwamen vroeger de mijnwerkers bijeen om gezamenlijk naar de 6 km verder gelegen loodmijn van Bergwerk Grube Wolfahrt bij Rescheid te gaan. Elke dag was men 16 uur onderweg en moest men 14 uur in de mijn werken.

GPSwalking.nlDe werkomstandigheden waren zeer slecht en erg zwaar, om over loodvergiftiging maar niet te spreken. Men begroette elkaar met “Glück auf!”. De mijn is nog steeds te bezoeken.

Vanaf de molen gaat de 8 km wandeling over de verharde weg naar het dorp Ramscheid, waar we de kapel gaan bezoeken. De Driebekentocht van 11 km of 9 km gaat verder langs de rivier om verderop na de brug links omhoog te gaan.

Dit is een deel van de wandeling waar we de blauwgele ijsvogel te zien kan zijn. Het is een zeer schuw vogeltje, dus van dichtbij zullen we het niet gemakkelijk kunnen waarnemen.

GPSwalking.nlRamsbach N50 26.933 E6 24.788
Het riviertje de Ramsbach kabbelt naar beneden; wij kabbelen omhoog. Onderweg zien we al enkele kleine stuwmeertjes, maar bij de brug boven zien we een heel mooi azuurblauw watertje dat heel keurig aangelegd is, het krijgt dan meteen een verzorgd uiterlijk. We zitten even op het bankje. Wat een heerlijk rustpunt. Ons hondje Pleun moet overal rondsnuffelen.

We zien ook dat hier in de winter een kleine skilift de wintersporters naar boven brengt. Want op deze hoogte is men niet sneeuwzeker, maar als er sneuw ligt is het een prachtig, doch kleinschalig wintersportfeest.

Dan komen we weer boven, waar we stuiten op een merkwaardige betonnen constructie. Betonnen tanden lijken het wel te zijn, die als een begroeid lint door het landschap slingert. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

GPSwalking.nlWestwall N50 26.914 E6 23.177
De Westwall – bij de Geallieerden bekend als de Siegfriedlinie - is een 630 km lang militair verdedigingswerk vanaf de Zwitserse grens tot bij Kleef aan de Nederlandse grens. Het bestaat uit 18000 bunkers en deze standaard opgebouwde tankversperring die als een slingerend lint de grens volgt.

De betonnen tanden maken het een tank met rupsbanden onmogelijk om doorheen te steken. Eind dertiger jaren van de vorige eeuw zijn deze versperringen gebouwd onder het Hitler regime door de Organisation Todt. Fritz Todt was de militaire bouw-ingenieur, die ook de eerste Duitse Autobahnen heeft aangelegd.

GPSwalking.nlHockerlinie of Drakentanden N50 26.794 E6 23.232
Deze tankversperring werd vanwege de vorm ook wel Hockerlinie of Drakentanden genoemd.

Deze bulten van gewapend beton bestaan uit meerdere rijen op een gemeenschappelijk fundament.

De hindernissen uit 1938 bestaan uit vier rijen met van voor naar achteren steeds hogere tanden en type 1939 met vijf rijen tanden.

 

GPSwalking.nlTweede Wereldoorlog N50 26.606 E6 23.268
In dit gebied is zeer zwaar gevochten tegen het einde van de oorlog. Eind 1944 bereikten de geallieerde troepen de Ardennen. Door de strenge winter, sneeuwval en het slechte vliegweer stagneerde de opmars.

De Duitse weerstand werd vergroot en er ontstond een frontenoorlog, waarbij de militairen zich konden ingraven in de stellingen langs deze tankversperringen en bunkers. De dorpen zelf hadden veel te lijden. Bewoners hebben dikwijls hun huis en haard moeten verlaten. Het vee werd verdreven en de huizen werden geplunderd.

Er zijn twee mogelijkheden. De verkorte route gaat rechtstreeks terug naar de Heidehof. Maar het is ook mogelijk om een stukje om te lopen naar de kapel van Ramscheid.
En kijk eens rond. Wat een prachtige vergezichten op de plaatsen Hollenrath, Giescheid en Udenbreth in het zuiden.

GPSwalking.nlRamscheid N50 26.581 E6 24.144
Het dorp ligt op de Scheiterhöhe op 625m hoogte met een noordoostelijke uitloper die de Scheiterberg wordt genoemd. Oorspronkelijk bestond het dorp uit twee delen Ramscheid en Scheitert.

In de oude dorpskern van Ramscheid staat de Sint Gangolfus kapel. De valt onder de paroche van Hollenrath. De toren is laatgotisch. Daarin hangt een zeer oude klok.

Deze kleine klok stamt volgens de sage nog uit de burcht van de Burgkopf.

GPSwalking.nlKermis N50 26.394 E6 22.742
Omdat Ramscheid geen volwaardige kerk heeft, kan er dus ook geen kerk-mis, oftewel kermis gevierd worden. Op de Ramscheider Höhe hebben de bewoners daarom hun eigen kermis georganiseerd. En volgens de verhalen mocht een man pas echt kermis vieren, nadat zijn os drie glazen bier gedronken had.

En zo keren we terug naar de Ramscheider Höhe, waar we dan, bij afwezigheid van een os, zelf die drie glazen drinken dan maar nuttigen.

Hoogteprofiel
 
 

Het hoogte profiel laat zien dat het een glooiende wandeling is. Nergens hoeft stijl geklommen of gedaald worden, maar het gaat geregeld gestaag omhoog of omlaag. Het maximale hoogteverschil is ongeveer 160 meter.

Geraadpleegde websites

Startpunt 

  • START/PARKEREN/FINISH  Ramscheider Höhe  N50 26.315 E6 22.697

POI's

  • Burgkopf N50.4468 E6.4168
  • Giescheid N50.4418 E6.4268
  • Hockerlinie of Drakentanden N50.4465 E6.3871
  • Kermis N50.4399 E6.3790
  • Kirmesbach N50.4404 E6.3914
  • Mijnwerkers N50.4489 E6.4140
  • Normal Null N50.4399 E6.3841
  • Oberprether Mühle N50.4461 E6.4134
  • Prether Bach N50.4403 E6.4098
  • Ramsbach N50.4488 E6.4131
  • Ramscheid N50.4430 E6.4024
  • Start/finish/Vakantieparadijs Heidehof N50.4385 E6.3782
  • Tweede Wereldoorlog N50.4434 E6.3877
  • Westwall N50.4485 E6.3862
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.