Samenvatting

Deze zomer waren we te gast op camping Johannisholm in de provincie Dalarna en op camping Rådastrand in de provincie Varmland, beide in Zweden. Om lekker te wandelen, met de GPS natuurlijk.

In januari 2007 waren we de eigenaren van camping Stjensö en Kyrketorps tegen het lijf gelopen op de vakantiebeurs Kamperen en Recreeëren in Rosmalen. Arnold en ik stonden daar om aan de geïnteresseerden uit te leggen hoe het wandelen met een GPS in zijn werk gaat. Kees en Klaas stonden een paar stands verder om het Rondje Zweden te promoten. Nadat we vorig jaar deze 2 campings hebben bezocht zijn we dit jaar bij 2 andere campings geweest die ook interesse hadden in GPS wandelingen.

Rondje Zweden bestaat uit 11 Zweedse campings met Nederlandse eigenaren. U kunt Zweden prima verkennen door een rondje langs al deze 11 campings te maken. Op de reis er naar toe kunt u overnachten op twee Deense campings die ook al toegetreden zijn tot rondje Zweden. Zodoende kunt u 13 campings combineren tot een mooie rondreis.

GPS Zomer vakantie 2008 Zweden

Laatst bijgewerkt op 03-10-2010

GPSwalking.nlHoe zijn we gereisd?
Vorig jaar hebben we het veer van Puttgarden naar Rotby genomen. Dat geeft de korste route naar en van Zweden. Maar het soms lange wachten was ons niet zo bevallen. Sommige mensen op de campings vertelden dat ze dit jaar zonder wachttijd het veer op konden rijden. Het kan dus variëren. 

Om het verschil eens te proberen zijn we dit jaar over de Beltbrug en de Oresondbrug gereden. Hierdoor hoef je geen veer/ferry te nemen, maar de route is wel langer. De Beltbrug kost ongeveer 35 euro, de Oresondbrug 71 euro. Iets goedkoper dan de ferry, maar daarbij moet je wel de extra benzine tellen van de omweg die je hiervoor moet maken.

Onderweg hebben we een camping opgezocht. In Denemarken mag je niet zomaar langs de weg gaan staan, ook niet op de autosnelwegen. Een camping is dan een goede oplossing. Helaas zijn ze doorgaans niet goedkoop. Ook treffen we het doorgaans niet met het weer. Op de één of andere manier komen we altijd aan in de stromende regen. Het is dan zelfs een hele klus om de caravan ergens neer te zetten, de pootjes uit te draaien en de spanning aan te sluiten zonder helemaal nat te worden.

GPSwalking.nlOp de heenreis gaan we even langs camping Kortschot, dan kunnen we tegen de avond aanrijden en hebben we de eerste 100 km er al vast opzitten.

Camping Johannisholm ligt op 1650 km van Eindhoven, Radastrand ligt op ongeveer 1550 km. Dat is goed te rijden in 2 dagen. In Duitsland kan het iets tegenzitten tussen Bremen en Hamburg en rond Hamburg. Dat is een druk stuk snelweg. In Denemarken en Zweden kun je prima doorrijden. Het is doorgaans lekker rustig op de weg.

Zweden is een mooi land, mooie natuur, vriendelijke mensen die allemaal engels spreken. Je hebt zodoende weinig problemen met de verstaanbaarheid. Beide campings liggen aan een meer en organiseren dagelijks een heel programma aan activiteiten voor jong en oud. De voorzieningen op de campings zijn dik in orde.

Het enige wat zeldzaam is in Zweden zijn de geldautomaten. Daarvoor moet je meestal een stukje rijden. Even vragen bij de receptie waar de dichtsbijzijnste automaat ligt.


Camping Johannisholm

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSCamping Johannisholm ligt op bijna 1600 km van Nederland. Een hele reis er naar toe. Maar dat valt eigenlijk best wel mee. In Zweden kun je prima doorrijden over rustige en brede wegen. Het schiet daardoor beter op dan je verwacht.

Camping Johannisholm ligt langs het Örklingen meer. Je kunt vanuit een gedeelte van de camping zo op het meer kijken. Ook zijn er plaatsen in de bossen. Handig voor mensen die houden van wat meer schaduw.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet campingterrein is niet erg groot, en daardoor overzichtelijk. Er zijn geen vaste plaatsen. Iedereen mag gaan staan waar hij/zij wil. Reserveren is een must. Anders is er geen plaats meer. In het hoogseizoen staat de camping vol.

En dat is te verwachten bij een camping met een grote verscheidenheid aan outdoor activiteiten.

De camping is in handen van Paulien en Peter, ondersteund door een team van 16 vakantiekrachten. Ook de ouders van Paulien zijn betrokken bij de camping. Zij hebben het dorpje Johannisholm aan de overkant van de weg gekocht.

Ondanks de drukte is er alle tijd om de vakantiegasten te voorzien van informatie. Het gaat er op de camping vriendelijk maar toch professioneel aan toe.

Op de camping zijn de voorzieningen uitstekend. De twee toiletgebouwen worden prima schoongehouden. Er is een klein winkeltje waar je terecht kunt voor de meest noodzakelijke boodschappen. Brood kun je voor de volgende ochtend bestellen en bij elk probleem wordt direct een goede oplossing gezocht.

Per dag zijn er doorgaans een zestal outdooractiviteiten gepland. Sociale outdooractiviteiten waar het hele gezin aan kan deelnemen.

De lijst mogelijkheden is lang: kanotochten, mountainbike tochten, GPS tochten, zeskampen, bivak, hikes, wandelingen, vlotbouwen, wildlife safari, Quad safari, klimwand, en noem het maar op.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok in de omgeving is genoeg te beleven. Zodoende vliegt de vakantie om.

Bij warm weer kun je lekker zwemmen in het meer. Er is een volleybalveld en een pingpong tafel.

Op een paar kilometer van de camping liggen een tweetal Lanthandels. Kleine winkels.

Een grotere supermarkt ligt in het plaatsje Mora. Ruim drie-kwartier rijden van de camping. In de supermarkt is ook een geldautomaat.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS's Avonds worden op de hele camping de kampvuren ontstoken. Overal mag je vuur maken op de camping. Overdag trekken veel campeerders er op uit om hout te sprokkelen in de bossen.

Maar je kunt ook zakken hout kopen op de camping. Ben je de bijl of zaag vergeten. Geen nood, in de campingwinkel kun je ze kopen. Samen met een magnesiumstaafje waarmee je op "primitieve" wijze vuur kunt maken.

De omgeving van de camping kunt u prima verkennen met onze 6 GPS wandelingen. Hieronder laten we zien wat we zoal meer gedaan hebben.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWandeling naar de Lybergsgnupen
Vanuit de camping wordt bijna dagelijks een prachtige 6 kilometer lange wandeling naar het natuurgebied Lybergsgnupen georganiseerd.

Een GPS wandeling door een prachtig gebied met een lunch op een mooi uitzichtspunt. Op dit uitzichtspunt wordt een vuurtje gemaakt waarna iedereen zijn tosties mag klaarmaken.

Een leuke activiteit om de mede-kampeerders te leren kennen.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWild life safari
Rendieren zijn er veel, maar je ziet ze doorgaans niet. 's Avonds willen ze vaak te voorschijn komen.

Tijdens de wild life safari zijn we met een busje van de camping op pad gegaan om rendieren te spotten. Onderweg wordt gestopt bij een mooi uitzichtspunt en bij een meertje om een kopje koffie te drinken bij een vuurtje.

En na lang turen kwamen we een rendier tegen die rustig bleef staan totdat we de foto's gemaakt hadden. Helaas is het moeilijk om in het halfdonker een mooie foto te maken.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKanovaren
We hebben tegen de avond een kano gehuurd samen met een brander. Daarna een pan, wat water en noodles meegenomen. Eerst een stukje gepeddeld. Daarna een mooie plek aan de kant uitgezocht, een vuurtje gestookt en lekker (primitief) gegeten.

Vooral bij een ondergaande zon is de omgeving meer dan fotogeniek. Het is heerlijk rustig op het water. Je hoort alleen de wind.


Njuperskär bij Mörkret
De hoogste waterval van Zweden is 95 meter hoog. Een mooie waterval om eens te bezoeken. Het is wel een flink stukje rijden vanaf de camping maar zeker de moeite waard.

Naast een blik op deze waterval is er een ook mooi wandelpad van 5 km door de omgeving. Er is een bezoekercentrum waarin veel informatie over de natuur en omgeving wordt gegeven.

Vraagt u om de film van de onweersbui van 1997. Toen is het halve park weggespoeld. Een indrukwekkende film.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Dalarna paardjes
Overal kun je ze kopen. Die leuke paardjes van Dalarna.

Arme boeren zijn begonnen met het maken van deze paardjes als bijverdienste. Het werd een succes toen één van deze handwerkers op het idee kwam om de paardjes de bekende rode kleur te geven die je ook overal terugziet in de huizen.

Op een uurtje rijden van de camping kun je zien hoe deze paardjes gemaakt worden. en natuurlijk kun je een souvenier kopen.


Camping Rådastrand

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSCamping Rådastrand/Radastrand ligt ruim 130 kilometer meer naar Nederland. Daardoor valt de terugtocht wat korter uit.

De camping is groter dan Johannisholm en heeft vaste plaatsen. Vanuit de camping is er uitzicht op het Rådasjön, maar je staat op enige afstand van het meer. In het hoogseizoen is het verstandig om te reserveren.

De meeste plaatsen hebben voldoende schaduw. Mooie grote naaldbomen zijn overal op de camping te zien. De plaatsen zijn een combinatie van gras en zand. Het voordeel is dat er weinig water blijft staan na een regenbui. Daarom zijn muggen een zeldzaamheid op deze camping.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe camping ligt tussen een meer en een vliegveld. Van dat vliegveld heeft u weinig last. Er wordt bijna niet gevlogen. We hadden door de ligging verwacht dat er weinig wandelmogelijkheden direct van de camping zouden zijn. Maar het tegendeel. Je kunt prima wandelen (en fietsen) van de camping.

De camping heeft een prachtig zandstrand aan het Rådasjön. Het water is niet al te diep en zodoende ook veilig voor kleinere kinderen.

Op 50 meter van het strand ligt een plateaux in het water waar kinderen lekker vanaf kunnen springen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok is het lekker scheppen en graven op het strand. Voor de kleintjes is er ook een glijbaan.

Op de camping mag nergens een kampvuurtje gestookt worden. Bij het strand is een mooie vuurplaats waar iedereen gebruik van mag maken.

Op zaterdagavonden is hier vaak ook life-muziek te horen. U kunt dan gewoon aanschuiven bij de picknick tafels bij het vuur.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNaast het camperen in tent of caravan verhuurt de camping kleine stuga's en tipi's.

De tipi's staan op een eigen stuk van het terrein en hebben een eigen vuurplaats. Ze zijn voorzien van goede bedden.

Bij de receptie staat een grote tipi waar regelmatig gebarbequed wordt. Zelf je eigen vlees meenemen en gebruik maken van het gemeenschappelijke vuur. Zo ontmoet je je medekampeerders.

Ook bij de grote kampvuren bij het water zag je regelmatig een aantal buren bij elkaar zitten om wat te kletsen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok wat betreft de activiteiten zit je goed op camping Rådastrand. Je kunt er kanovaren, mountainbiken, op elandensafari, op beversafari, quad rijden, pingpongen, jeu de boulen, midgetgolven en noem naar op.

Bij de receptie liggen verschillende klappers klaar met informatie over activiteiten in de streek.

Ook voor de kleintjes wordt er vanalles georganiseerd. Verder is er een kleine speeltuin, volop ruimte en een kleine survivalbaan (touwen).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe hebben op deze camping minder van de omgeving gezien. We zijn wat korter gebleven en hadden niet altijd geluk met het weer.

Daarom hebben we de mooie dagen gebruikt om te wandelen en de regenachtige dagen om eens lekker een boek te lezen.

 


Stjarnsfors Kvarn
De oude spoorlijn van Ulleholm naar Karlstad is intussen vervangen door een fietspad. Dit fietspad loopt langs de camping. Een klein stukje (6 km) van de spoorweg bestaat nog en kan dmv van een fietslorrie bereden worden.

De route loopt door een mooi gebied en het fietsen op een lorrie is een leuke belevenis. Op het fietstochttje van 6 kilometer ben je bijna 45 minuten zoet.

Aan het einde van de route kom je dan uit bij een klein spoorwegmuseum (bij de prijs in begrepen). Daar kun je dan even rondneuzen.

Vervolgens gaat de reis weer terug over hetzelfde spoor waarbij een aantal keren de lorrie opgetild moet worden die over de wissels te dragen. Maar met twee man is dit goed te doen.

Vooral voor kinderen is dit een leuke belevenis en een echte aanrader, wel kan het fietsen wat zwaar zijn voor kleinere kinderen.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBeversafari
Een aanrader voor iedereen die een leuk avondvullend programma aandurft.

Met een groot vlot wordt in de avond vanaf de camping naar een plaats waar bevers hun burcht hebben. Bijna altijd zie je meerdere bevers bezig met knagen of gewoon rondzwemmen.

Na een lekker kopje koffie wordt er naar de andere kant van het Rådasjön gevaren. Ook daar zitten bevers. Wel dik aankleden want op het water kan het koud zijn.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDragracen
Het vliegveld van Hagfors, op loopafstand van de camping, wordt waarschijnlijk elk jaar gebruikt voor dragracen. De start- en landingsbaan van het vliegveld leent zich prima voor dit soort dingen.

We hebben dan ook met veel plezier staan te kijken naar de verschillende opgevoerde wagens die hier aan de start verschenen.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMooie zonsondergangen
Regelmatig zijn er mooie zonsondergangen te bekijken. Deze hebben we genomen tijden de Beversafari vanaf het water. Maar ook op andere momenten kun je geluk hebben en kleurt de hemel helemaal rood.


Moe maar voldaan na bijna 4 weken van huis. Het was leuk om voor 2 campings GPS-wandeltochten uit te zetten. We hebben een stukje van Zweden kunnen bekijken en het zou leuk zijn om volgend jaar nog eens terug te komen. Misschien hebben nog meer campings interesse in GPS wandeltochten. Ze kunnen zich bij ons aanmelden