Samenvatting

De OnRoute Topografische kaart is de beste kaart die we tot nu hebben gebruikt op de GPS. De kaart is goed af te lezen op de GPS, veel beter dan Topo Nederland. Ook kan het handig zijn dat de kaart routeerbaar is. U kunt hierdoor midden in het bos naar een bepaald punt laten navigeren. Verder is het een voordeel dat u de kleuren en dikte van lijnen en vlakken vrij eenvoudig zelf kunt aanpassen. Zijn de wandelpaden niet duidelijk op de GPS te zien dan kunt u ze bijv. dikker maken. Ze vallen dan beter op.

In het Waypoint Forum is veel informatie over de OnRoute wandelkaarten te vinden. In alle discussies is te lezen dat Waypoint aan het denken is om meer kleureninstellingen beschikbaar te stellen. Het zou aan te bevelen zijn dat per type GPS een aparte kleureninstelling beschikbaar komt.

Is er nog iets aan te merken op de Onroute Topografische kaart. Helaas ja. Waypoint maakt gebruik van de gegevens van de Topografische dienst. En daar is best wat op aan te merken. Paden die er niet meer zijn, paden die niet op de kaart staan, gebieden waar je niet mag komen, maar die niet als zodanig op de kaart staan. Je komt onderweg de nodige verrassingen tegen, soms positieve, maar doorgaans frusterende.

Maar helaas is de Topografische dienst de enige die dit soort kaartmateriaal levert. Daarom heeft ook Topo NL last van de soms incorrecte informatie die de Topografische dienst levert.

Maar na een paar weken gewerkt te hebben met de OnRoute kaarten naast Topo NL gaat onze voorkeur uit naar de eerste uit. Waypoint heeft een mooi product afgeleverd. En vanwege het forum waar veel informatie wordt uitgewisseld hebben we het idee dat dit product in de komende jaren alleen maar beter gaat worden. Een aanrader voor wandelaars met een Garmin GPS. U kunt de OnRoute kaarten kopen bij Waypoint.

OnRoute Topo Routeerbare kaart

Kaartmateriaal is belangrijk bij een GPS. Zonder kaarten is het niet veel meer dan een electronisch kompas. Maar met een simpel model GPS zonder kaart kan prima een track of route nagelopen worden. Maar als je eenmaal een kaart gewend bent op de GPS wil je ook niet meer zonder.

Toen we in 2004 onze eerste Garmin 60C kochten waren er alleen maar een wegenkaart van Nederland beschikbaar. In de bossen heb je aan zo'n kaart vrij weinig. Met een aantal gescande topografische kaarten en het programma Oziexplorer konden we toch onze wandelingen uitzetten.

In 2009 is de wereld al weer stevig veranderd. In mei is de OnRoute Topografische Routeerbare kaart van Waypoint uitgebracht. Tot dat moment gebruikten we Topo Nederland die in 2006 is uitgebracht. Dat was al een hele stap vooruit ten opzichte van de wegenkaart die we tot dat moment gebruikten.

Alles op een rijtje
Als je alleen de wegenkaart gebruikt ziet elk bosgebied in Garmin Mapsource er als volgt uit:

Zoals te zien is staan er weinig tot geen bospaden op de wegenkaart.

Beter wordt het met Topo NL. Daarom staan de verschillende bospaden netjes aangegeven. De onderstaande kaart is de OnRoute wandelkaart. Iets gedetaileerde en meer gebruik van kleuren. Maar wel zonder interessante punten zoals terrassen, restaurants en benzinepompen. Dat blijkt een goede reden te hebben. De POI's (Points of Interest) van Topo NL waren van Teleatlas. Tegenwoordig wordt dit soort informatie alleen geleverd met wegenkaart. Hierdoor zijn de POI's te duur geworden om te worden opgenomen in een topokaart. Jammer.


Op de GPS

Nu is wat je ziet op de GPS niet hetzelfde als op Mapsource. Zo ziet Topo NL er op Mapsource prima uit. Op de Garmin Colorado is het geen groot succes.

Zoals op het screenshot links te zien is zijn de wandelpaden niet veel meer dan grijze stippellijnen in een groen vlak (als de achtergrond verlichting aan is).

Als u naar hetzelfde kaartje kijkt terwijl de achtergrondverlichting niet aan is, en het omgevingslicht slecht is, dan zijn de bospaden nauwelijks te zien.

Nadat we de Colorado in huis hadden hebben we zitten experimenteren met het veranderen van de kleuren. Alle wandelpaden hebben we dikker gemaakt met een witte streep erom heen. Hierdoor is zelfs bij slecht licht de wandelpaden goed te zien (zie het kaartje aan de rechterkant). En daar gaat het tenslotte om als je in een bos gaat wandelen. Natuurlijk is het mogelijk om de hele tijd te wandelen met de achtergrondverlichting aan. Maar dan moet je wel rekening houden met een hoger batterij verbruik.


OnRoute kaarten

De Onroute kaarten zijn zonder aanpassing al goed bruikbaar op de Colorado.

Onderweg valt het dan op dat de roze kleur van de hei nauwelijks te zien is op de Colorado. Ook hekwerk valt niet direct op, maar kan wel belangrijk zijn. We willen graag weten of we in een gebied kunen wandelen of dat we niet welkom zijn.

Daarom zijn we ook met de OnRoute wandelkaart aan de slag gegaan om de kleuren iets aan te passen. De bospaden hebben we iets donkerder grijs gemaakt en het hekwerk wat steviger rood en de sloten doorlopend blauw.

Maar echt nodig zijn deze aanpassingen niet. Zonder aanpassingen is deze kaart prima bruikbaar. Het groen van de bossen is niet te donker. Daardoor vallen de bospaden nog steeds goed op. Zelfs bij wat minder licht.

Vanuit www.gpstracks.nl zijn een aantal tracks als wandelzone zichtbaar. Het zijn de donkergroene strepen zoals u op de kaart rechts kunt zien.

Of dit een goede voorziening is moet u zelf uitmaken. Wij zijn er niet al te enthousiast over. Je kunt deze tracks niet selecteren, dus mis je de mooie paarse streep op het scherm van de Colorado. En als routes veranderen blijven ze wel in de oude opzet in de kaart staan.


Routeerbaar

Het kan reuze handig zijn om een routeerbare topografische kaart te hebben. Stel u bent aan het wandelen en opeens begint het te onweren. U wilt nu zo snel mogelijk naar de auto.

Bij de Topo NL kaarten ziet u een rechte streep richting auto (zie voorbeeld links). U weet welke richting u heen wilt, maar u weet nog niet welke paden u het beste kunt nemen. Het kan hierdoor zijn dat u een stuk omloopt.

Veel handiger is het met de OnRoute wandelkaarten zoals u rechts kunt zien. Omdat de kaart routeerbaar is kunt u eenvoudig de weg naar de auto terugvinden.

Voor mensen die routes uitzetten (zoals wij doen) kunnen er ook problemen ontstaan door de routeerbaarheid van de OnRoute kaarten. Zeker als de GPS op "auto/motor" en "vermijd zandpaden" staat. Controleer de instellingen voordat u met een routeerbare route aan de slag gaat.

Hieronder ziet u een stukje van onze wandeling door de Kampina.

Als we gebruik maken van de Topo NL kaarten loopt de route mooi van punt naar punt. Het onze bedoeling dat de wandelaars van bv punt 022 naar punt 023 lopen. Nu selecteren we de OnRoute kaart en laten de route uitrekenen.

Nu loopt de route opeens van punt 022 met een weide boog naar ongeveer punt 025 waarna u vervolgens naar punt 024 en 023 wordt geleid, hier mag u weer omdraaien. Vreemd. We hebben dit verder onderzocht. Er kunnen 2 oorzaken zijn als de route anders uitvalt dan u verwacht:

  • De GPS staat nog op routeren voor "auto/motor" met "vermijd zandpaden" aan.
  • De paden hebben een kleine onderbreking die niet zichtbaar is maar er voor zorgt dat er een andere route gezocht wordt.

Het blijft dus enigzins uitkijken met routeerbare topografische kaarten.

Een nadeel van het automatisch routeren is dat de route anders uitvalt dan u thuis op de PC hebt, zeker als de instellingen van Mapsource en de GPS niet overeenkomen. GPS-en als de 60Cx/60CSx/62s/Colorado/Oregon/Dakota herberekenen de routes. Wat u op het scherm ziet in Mapsource kan anders uitvallen als uw GPS de route berekent heeft. Dat probleem heeft u ook als u de wegenkaart gebruikt en een leuke tocht op de PC in elkaar zet. De Garmin Outdoor GPS-en nemen deze route niet precies over. Alleen de betrokken waypoints worden overgenomen en vervolgens wordt de route herberekent door de GPS, met soms een heel ander resultaat. De speciale auto en motor GPS-en van Garmin hebben dit probleem niet, helaas de outdoor GPS-en wel. Een keuze van Garmin waar wel wat op af te dingen is.

Langzaam
De Onroute wandelkaart werkt prima op een Colorado. Op de goede oude 60Cx/60CSx gaat het scrollen van de kaart erg langzaam. U moet wat geduld hebben. Topo NL werkt veel sneller valt direct op. Ook op de Extrex serie duurt het even voordat de kaart opgebouwd is. Zoomen gaat ook niet al te vlot. Daar moet u misschien rekening mee houden als u de OnRoute kaart gaat gebruiken op oudere (en kleinere) GPS-en.

Als test hebben we een Etrex legend Cx mee naar buiten genomen. Soms was de GPS wel 2 minuten aan het rekenen. Zeker als we ergens af sloegen. Soms blijft het driehoekje (plaatsaanduiding) wel de track volgens, soms ook niet. Soms was het hele scherm leeg, moest eerst de kaart getekend worden, vervolgens de track die we aan het lopen waren en dan liep alles weer in de pas. Op een gegeven moment hebben de OnRoute wandelkaart maar uitgezet. Ook hadden we het idee dat het zware rekenwerk de batterijduur niet ten goede kwam.

De OnRoute wandelkaart komt het beste tot zijn recht op een nieuwe (snelle) GPS.

Het aanpassen van de kaartkleuren

Het is ideaal als je de kleuren van de OnRoute kaart naar eigen inzicht kunt aanpassen. Nodig is het niet direct, maar met een paar kleine wijzigingen kun je toch al een leuk resultaat bereiken.

Wat hebben wij gedaan:

  • De bospaden iets donkerder grijs gemaakt
  • De beken en sloten doorlopend blauw gemaakt (anders lijken ze veel op wandelpaden)
  • het hekwerk wat nadrukkelijker rood gemaakt
  • De wandelzones verwijderd

Is het aanpassen van de kaart moeilijk? Nee dat kan eigenlijk iedereen.

Kijk eerst even waar u de OnRoute Topografische kaarten hebt geinstalleerd. Doorgaans is dit in C:GarminonrouteWandelkaart8. Selecteer het bestand M0001414.TYP en maak daar een copie van onder bv de naam M0001414.TYP.org.

U kunt onze TYP file downloaden en gebruiken, of ook zelf aan de slag gaan. Download onze TYP file.

Zelf de TYP file aanpassen:

Open nu de website http://ati.land.cz/gps/typdecomp/editor.cgi

Ga met bladeren naar C:GarminonrouteWandelkaart8M0001414.TYP. Klik vervolgens op edit. U krijgt dan een overzicht van alle vlakken en lijnen. Omdat alle strings in het Nederlands zijn is het eenvoudig om te vinden wat u wilt veranderen.

Als voorbeeld nemen we "Afsluiting-hekwerk-paalwerk. Klik op de knop edit (pak de juiste, er is een edit knop bij elk item).

Zoals u kunt zien is het hekwerk een 1 pixel stippellijn. Door de grote afstand tussen de punten valt deze stippellijn niet erg op. Daarnaast kun je hem verwarren met een zandpad. Nu gaan we aan de slag.

We veranderen de kleur van het hekwerk in fe0101 (rood). We nemen een bitmap height van 4 ipv 1 en maken de bitmap iets anders. De zwarte blokjes die u in de bitmap editor worden straks netjes rood. Als u met de muis op zwarte blokje met foreground klikt dan kunt u zwarte punten zetten in de editor, als u op het witte blokje met background klikt dan kunt u een punt weghalen. Na even oefenen gaat het best gemakkelijk.

Als u klaar bent dan kiest u "Save" en vervolgens gaat u naar helemaal onderaan de pagina. Zorg ervoor dat alle Mapsource windows gesloten zijn.

Kies nu "Download TYP file" en overschrijf de M0001414.TYP file. Open daarna Mapsource om het resultaat te bekijken. Ook moet u al het kaartmateriaal weer naar de GPS brengen om de veranderingen ook op de GPS beschikbaar te hebben.

Neem daarom wat tijd om te experimenteren, en ga ook geregeld met de GPS naar buiten om te kijken of het resultaat zo is als u gedacht heeft. Omdat u de originele M0001414.TYP bewaard heeft kunt u altijd eenvoudig terug. Mocht u de originele M0001414.TYP kwijt zijn dan kunt u die altijd nog op de CD terugvinden.