Samenvatting

Een interessante familie voor iedereen die een handzame tweedehandse GPS zoekt voor het wandelen. Minder/niet geschikt voor in de auto of op de fiets vanwege het kleine scherm. Maar voor wandelen is het kleine scherm geen probleem. Je kunt eenvoudig de GPS dichter bij je ogen houden. En zo'n kleine GPS is lekker handzaam. Een echte aanrader.

De Etrexen zijn al lang op de markt en telkens verbeterd. Het menusysteem is doordacht en handig. Je hebt alles wat nodig is in een klein doosje. En ook nog tegen een lage prijs.

Vaak worden op het Internet gebruikte Extrex GPS-en aangeboden. Dit soms voor een hogere prijs dat een nieuwe in de winkel kost. Het gaat dan vaak over de oudere modellen zonder de hooggevoelige antenne. Neem altijd een GPS met HC of HCx in de naam. Dan weet u zeker dat u het laatste model heeft. De H staat voor hooggevoelige ontvangst. De x voor uitbreidbaar geheugen.

De oude Etrex familie

De Etrexen zijn al lang op de markt en telkens verbeterd. Het menusysteem is doordacht en handig. Je hebt alles wat nodig is in een klein doosje. En ook nog tegen een lage prijs.

De onderstaande modellen zijn niet meer te koop, maar worden nog regelmatig tweedehands aangeboden. 

Etrex H

Met een zwart-wit scherm, geen mogelijkheid tot het gebruik van kaarten, is dit het meest eenvoudige model uit de Etrex serie.

Met deze GPS kunt u een gedownloade track van het Internet eenvoudig nalopen. In het nieuwe model zit een hooggevoelige ontvanger.

De prijs van de Etrex H is maar 95 euro. Maar met een PC kabel bent u al 120 euro kwijt. Hier zit nog een katje. De PC kabel is alleen geschikt voor een seriele poort op de PC.

En op veel nieuwe PC komt een seriele poort niet meer voor. Dus moet het een USB kabel worden waardoor de prijs op 135 euro uitkomt.

 

Etrex Venture HC/Summit HC

Beide GPS-en hebben een kleurenscherm en 24 Mb geheugen en kunnen niet routeren. Het geheugen kan niet uitgebreid worden. De Venture heeft geen kompas, de Summit wel.

Door het beperkte geheugen kunt u maar een beperkt set kaarten kwijt in de GPS. Ook met deze GPS kunt u eenvoudig routes/tracks van het Internet nalopen zonder de noodzaak van kaartmateriaal. Maar als u daar wel geinteresseerd in bent houdt er dan rekening mee dat er maar 3 kaartdelen van de Onroute Wandelkaart in het beperkte geheugen passen. Ligt u route op bv 4 kaardelen dan kunt u die niet allemaal laden.

De Venture kost 165 euro, de summit 225 euro. Daar zit een USB kabel bij. Topografisch kaartmateriaal kost u nog eens 125 euro.

 

Etrex Legend HCx/Vista HCx

Dit zijn de meest uitgebreide GPS-en uit de Etrex familie. Met uitbreidbaar geheugen, kleurenscherm en routeerbaarheid zijn dit veelzijdige GPS-en. Met een Micro-SD kaartje van 2 Gb (7 euro) kan veel kaartmateriaal worden geladen. De Legend heeft geen kompas, de Vista wel.

De Legend gaat voor 195 euro over de toonbank, de Vista voor 235 euro. Topografisch kaartmateriaal kost u nog eens 125 euro.

 

Welke GPS het beste bij u past kunt u alleen zelf bepalen. Het hangt ook af van uw budget. Een Etrex H is erg beperkt, maar kan prima voldoen. Als u toch gaat voor de mogelijk van het laden van kaartmateriaal dan moet u eigenlijk kiezen voor de Legend/Vista. De meerprijs is minimaal maar het uitbreidbaar geheugen geeft u veel mogelijkheden.

Scherm
Het scherm is duidelijk afleesbaar. De achtergrond verlichting kan uitkomst bieden bij weinig licht. Wel is het scherm vrij klein waardoor er weinig overzicht is. Maar dat bij het nalopen van een track of route ook niet zo belangrijk.

Het scherm laat de wandelpaden zien als de zoomfactor niet boven de 300 meter uitkomt. Bij zoomfactoren boven de 300 meter vallen de kleine paden weg. U bent hierdoor meteen het overzicht kwijt. Dit is een verschil met bv de Garmin Colorado die veel langer de details laat zien.

Het verschil tussen 300 en 500 meter kunt u op de screenshots aan de linker- en rechterkant zien.

Batterijduur
Zonder problemen gaat de Etrex een pittige wandeling mee op 2 penlights. En mochten zo vervangen moeten worden gaat dat eenvoudig door de waterdichte deksel los te maken. Een degelijke en simpele sluiting.

Kompas of niet?
Moet een GPS een kompas hebben? Dat is de vraag als u wilt kiezen tussen de Legend of de Vista. Een kompas is handig als u stilstaat en bv om uw as draait. Een GPS met kompas zal de kaart dan laten meedraaien. Als er geen kompas aanwezig is zal de GPS niet in de gaten hebben dat u om uw as draait. Pas als u in een rechte lijn beweegt zal de GPS in de gaten hebben welke richting u op beweegt en de kaart (mogelijk) draaien.

Een kompas is handig als u de GPS net aangezet heeft en als bv de GPS ontvangst gestoord wordt. Maar zolang u beweegt heeft een kompas weinig toegevoegde waarde.

Een kompas kan soms ook aardig irritant zijn. Regelmatig moet het kompas gecalibreerd worden. Een ongecalibreerd kompas kan er voor zorgen dat de kaart enigzins gedraaid wordt weergegeven op het scherm. Erg onhandig bij het wandelen. Calibreren gaat door deze mode op de GPS te selecteren en dan langzaam 2 rondjes om de as te draaien.

Verder zijn de kompassen in de Etrex-en van het type 2-as. Dat wil zeggen dat u de Extrex waterpas (plat) moet houden voor een goede werking. Niet altijd handig, want in de hand staat hij doorgaans onder een hoek. Hetzelfde als de Extrex monteert op het stuur van een fiets.

Hetzelfde geldt voor de ingebouwde barometer die doorgaans samen met het kompas in de duurdere types wordt aangeboden. Zolang de GPS minimaal 4 satellieten ziet is de hoogte bekend. Daarvoor is geen barometer voor nodig.

Tot nu toe hebben we prima kunnen wandelen zonder kompas. Het is de vraag of het voor u de hogere kosten waard is. Maar dat bepaald u natuurlijk zelf.

Menustructuur
Wij zijn nog steeds te spreken over de menustructuur van de Extrex. Simpel, handig, doeltreffend met duidelijke icoontjes. Je vind zo de weg. Dan hebben we het niet over de Extrex H. Die heeft een afwijkend menusysteem die even wennen is en ook minder functionaliteit heeft.

De overige Etrexen hebben het menusysteem van de 60Cx/60CSx (of andersom) en daar kan iedereen prima mee uit de voeten.


De voor en tegens nog even op een rij

Voordelen

  • Klein, compact, gemakkelijk in een broekzak te stoppen
  • De Extrex familie heeft voor iedereen wat wils
  • Gaat lang mee op 2 (oplaadbare) penlites
  • Scherm is goed afleesbaar
  • Menustructuur is simpel en plezierig in gebruik
  • Kan alles (duurdere modellen) wat de grotere broers (60Cx/60CSx/Colorado) ook kunnen

Nadelen

  • Klein scherm niet goed bruikbaar in auto of op de fiets
  • Overzicht op de kaart beperkt door klein scherm, bij een zoomfactor boven de 300 meter vallen de details weg
  • Niet mogelijk om een route op de Extrex uit te zetten. Er is altijd een PC nodig voor het uitzetten van routes