Samenvatting

Wat zou het handig zijn als je je eigen kaartmateriaal voor een Garmin GPS zou kunnen maken. Gelukkig is dat tegenwoordig mogelijk. Zeker bij de nieuwste modellen. Maar ook de oudere modellen, zoals de Colorado, ondersteunen dit met de laatste firmware.

Als u de Custom Map klaar hebt dan kunt u deze uploaden naar de GPS. Wel moet u zorgen dat de bestanden niet veel groter dan 2,5 Mb zijn anders worden ze niet geladen in de GPS. U kunt uw topografische kaart natuurlijk opdelen in kleinere gebieden zodat de bestanden niet te groot worden. Wel is het helaas meer werk. Mocht u Photoshop gebruiken om de kaarten voor te bewerken, zorg dan bij het saven dat u geen progressive compressie gebruikt. Ook daar kan de GPS niet tegen.

Custom Maps

Laatst bijgewerkt op 17-10-2010

Het begint allemaal met uw eigen kaartmateriaal. Want zonder kunt u niets beginnen. Topografische kaarten zijn in alle soorten en maten te krijgen. Sommige zelfs digitaal. En anders moet u de kaart inscannen op de PC.

Wij laten het proces van Custom Maps zien aan de hand van een klein stukje Topografische kaart die we ooit ingescand hebben. Het gaat hier over een stukje natuur rond Lierop.

Met deze kaart kunnen we gaan starten met het aanmaken van een Custom Map. Hiervoor gaan we aan het werk met Google Earth. We zoomen in op Lierop en zorgen dat we hetzelfde gebied in beeld hebben dan op de Topografische kaart.

 


Google Earth
De eenvoudigste manier is om in het fly to (linksboven) window Lierop in te geven. Google Earth gaat dan automatisch naar de juiste locatie. Klik op het kaartje rechts voor een vergroting.

Pan en zoom nu zoveel als nodig is om ongeveer het gebied van de Topografische kaart rond Lierop in beeld te hebben.

Kies nu Add -> Image Overlay. Een kleine window wordt nu zichtbaar. Vul bij naam een zinnige naam in, bv Lierop. Bij link kan gebrowsed worden naar de digitale topografische kaart die ergens op uw harddisk staat.

In Google Earth ziet u nu de Topokaart over de Google kaart staan. Klik op de kaart links voor een vergroting.

Zoals u kunt zien ligt de topografische kaart niet direct op de juiste plaats. Het "callibreren" mag u zelf gaan doen. Daarvoor vind u op elke hoek van de kaart een groen hoekje. Daar kunt u een hoek van de kaart in 1 richting bewegen. Zo kunt u de Topo kaart kleiner of groter maken en verplaatsen.

Calibreer zo nauwkeurig mogelijk, hiervoor kunt u ook in- en uit te zoomen. Dat is ook nodig want anders heeft u later weinig plezier van uw Custom Kaart.

Als alles precies klopt kunt u het Add Image Overlay window afsluiten. Klik op de kaart rechts voor een vergroting.

Aan de linkerkant van het Google Earth scherm ziet u nu de Custom Map bij My Places.

U kunt uw Custom Map weer aanpassen door deze te selecteren en vervolgens met de rechtse muis properties te selecteren. U kunt dan b.v. het calibreren nog eens over doen.

Nu de Custom Map klaar is kan deze overgezet worden naar de GPS. Selecteer bij My Places weer de Custom Map en selecteer via de rechtse muistoets "Save As".

U kunt de Custom Map direct op de GPS opslaan in de folder <GARMIN GPS>:CustomMaps. Als deze map niet bestaat kunt u deze eerst aanmaken. De CustomMap kunt u zelf een passende naam geven. Het bestand wordt opgeslagen in het Google KML formaat. De nieuwste firmware van de Garmin GPS-en kan overweg met dit bestand formaat.

Zoals u kunt zien kunnen de KMZ bestanden flink groot worden. Ze bestaan uit de grafische- en de calibratie informatie. Zoals gezegd, zorg ervoor dat de bestanden niet veel groter worden dan 2,5 Mb, anders worden ze door de GPS geweigerd.

 
 


Is een Custom Map Bruikbaar op de GPS?
Met een goede kwaliteit digitale topografische kaart gaat het best. Op de Colorado screenshot kunt u zien dat meerdere kaarten gecombineerd kunnen worden. Aan de linker- en bovenkant van het scherm is alleen City Navigator te zien. Meer naar recht komt de Custom Map die we toegevoegd hebben in beeld. Beide maps worden dan gecombineerd wat erg handig is.

U kunt niet routen over de Custom Map. Maar u kunt wel een track uitzetten. Niet met Garmin Mapsource. Want je kunt wel een Custom Map in de GPS zetten, inlezen in Mapsource is een heel ander verhaal.

Maar ook zonder Mapsource kun je prima vooruit. Want je kunt een track tekenen met Google Earth. Net zo eenvoudig als met Mapsource.

Bovenaan het Google Earth scherm ziet u een aantal symbolen. Die met de 3 vierkantjes is het "Add Path" tool. Hiermee kunt u zelf een track tekenen.

Als eerst geven de track een zinnige naam. Daarna gaan we naar de Style en Color tab. Daar kiezen we een duidelijke rode kleur en zetten de width op 6. Daarmee is de track later veel beter te zien.

Nu kunnen we gaan tekenen. Het gaat iets anders dan bij Mapsource maar na enige gewenning is het eenvoudig om een track te maken binnen Google Earth.

Als u klaar bent met tekenen dan kunt u de lengte van de route terugvinden in de View tab.

De track kan helaas niet direct naar de GPS gesaved worden. Daarom moet u de track eerst saven op disk in het Google KML formaat. Daarna kunt u dit KML formaat omzetten naar het standaard GPX formaat. Dit gaat eenvoudig via de website GPSies. Na de conversie zet u de GPS file weer in de GPX folder van de GPS of leest u deze in in Mapsource.

Zoals u in de onderstaande screenshot kunt zien kunt u de track uitbreiden met waypoints. Klik op de kaart voor een vergroting.

Het is nog handiger om een aparte folder in My Places aan te maken waarin alle Custom Maps, tracks en waypoints staan. U kunt deze dan in 1 keer saven.

Een folder kan eenvoudig aangemaakt worden door met de rechtse muistoest op "My Places" te klikken en daarna add -> folder te kiezen. U kunt daarna alles wat al aangemaakt was eenvoudig in de nieuwe map slepen. Zie het screenshot rechts.

In de nieuwe map Lierop staan nu de Custom Map (Overlay) Lierop, een track met de naam "Wandeling Lierop", en 3 waypoints.

Nu saven we dit alles behalve de Custom Map (gewoon uitvinken) en converteren deze naar het GPX formaat via de website GPSies. Met dit GPX bestand kunt u dan weer verder werken. Klik op de bovenstaande afbeelding voor een vergroting.

Succes met het werken met Custom Maps.