Samenvatting

De Oregon 550 is een prima outdoor GPS. Voorzien van een camera en een aanraakscherm is deze GPS helemaal bij de tijd. Standaard is 850 Mbyte geheugen beschikbaar, dus u kunt direct aan de slag zonder dat er een extra geheugenkaartje nodig is.

Garmin heeft met deze serie GPS-en een aantal problemen van de Colorado opgelost. Zo zit de menustructuur logisch in elkaar. De GPS is eenvoudig in gebruik.

Iets minder enthousiast waren we over het aanraakscherm. Handig in gebruik, maar wel met een negatief effect op de kwaliteit van het scherm. Vergeleken met een Colorado heeft het scherm minder contrast, zien de kleuren er wat flets uit en is er sprake van veel omgeving reflecties. Hierdoor moet u de Oregon regelmatig wat kantelen in uw hand, of moet de achtergrondverlichting aan. Het is verstandig om deze GPS in de winkel te gaan bekijken. U kunt dan zelf zien of dit scherm voor u voldoende kwaliteit heeft, zeker als u deze GPS ook op de fiets wilt gebruiken in een standaard.

De fotocamera geeft de mogelijkheid tot geotagging. Maar het is moeilijk om een goede foto te maken bij veel omgevingslicht. Je kunt dan op het scherm moeilijk zien wat je aan het fotograferen bent. De kwaliteit is van de foto's is redelijk. De 3.2 Mpixel camera kan natuurlijk niet op tegen een echte moderne camera met 10 Mpixel of meer. Maar voor noodgevallen kun je er mee uit de voeten.

We hadden ook het idee dat Garmin de software intussen wat verder heeft uitgewerkt dan bij bv. de Colorado waarbij we regelmatig (en nog steeds) overvallen worden door vreemde bugs of onlogische werking van bepaalde functies. De Oregon en de Dakota zijn hierdoor echte broertjes. Als je de één kent ken je ander ook.

Een prima GPS met een handig aanraakscherm als u kwaliteit van het scherm voldoende vindt. Als u geen interesse in de camera hebt dan kunt u ook kiezen voor de Oregon 450.

Oregon 550 review

Oregon 550 reviewSinds een paar maanden (2010) zijn we in het bezit van een Oregon 550. Intussen hebben we een aantal wandelingen met deze GPS gelopen. En deze informatie willen we graag met u delen.

De Oregon 550
De Oregon 550 is de meest uitgebreide Outdoor GPS van de Oregon familie. Deze familie bestaat in 2010 uit de modellen Oregon 450/450t en 550/550T. De oudere Oregon serie 100/200/300/400 is niet meer verkrijgbaar. Het verschil tussen de oude en recente Oregon serie is de afleesbaarheid van het scherm. Die afleesbaarheid was bij de oude serie een probleem, bij de nieuwere serie is die beter, maar of hij voldoet aan uw eisen moet u zelf goed bekijken voordat u er eentje koopt.

Het verschil tussen de Oregon 450 en 550 zit hem in de ingebouwde camera van 3 megapixels. De t-versie voegt daar nog een topografische kaart aan toe.

Verder zijn alle modellen uitgerust met een luchtdruk hoogtemeter, een drie-assige kompas en een hooggevoelige GPS ontvanger.

De concurrentie binnen de Garmin familie
In november 2010 zijn er 5 series outdoor toestellen van Garmin beschikbaar (inclusief de oregon 550):

  • De Etrex familie: een serie die al heel lang loopt. Deze serie begint enigzins gedateerd te worden wat zichtbaar is in de langzame schermopbouw bij de nieuwste routeerbare kaarten. Deze GPS werkt met knopjes waardoor het scherm zeer goed afleesbaar is. De serie start met simpele "goedkope" modellen zonder de mogelijkheid tot geheugenuitbreiding. In sommige modellen is een 2-assige kompas aanwezig. Het nadeel van een dergelijk kompas is dat je de GPS altijd horizontaal moet houden, wat onhandig is. We hebben redelijk wat geexperimenteerd met de Etrex Vista en Legend. Deze GPS-en zetten we regelmatig in bij lezingen en workshops.
  • De GPSMAP 60Cx/60CSx: een prima, redelijk probleemloze en betaalbare GPS die al langere tijd op de markt is. Ook deze GPS werkt met knopjes waardoor het scherm zeer goed afleesbaar is. Het verschil tussen beide modellen ligt in het kompas en de hoogtemeter. Het kompas is een 2-assige. Het nadeel van een dergelijk kompas is dat je de GPS altijd horizontaal moet houden, wat onhandig is. Beide GPS-en kunnen voorzien worden van een max 4 Gb geheugenkaart.
  • De Dakata 10/20: de opvolger van de Etrex familie. Geen knopjes, maar een aanraakscherm. Het scherm heeft geen erg hoge resolutie, maar is redelijk goed afleesbaar. De bediening is prettig dankzij het aanraakscherm. De menustructuur zit logisch in elkaar. Een fijne GPS voor wandelen, minder geschikt voor fietsers. De Dakata 20 voegt een extra geheugenslot en een 3-assig kompas toe op de mogelijkheden van de Dakata 10. We hebben intussen ook wat ervaring met de Dakota 20.
  •  De GPSMAP 62/62s/62St: Dit is de nieuwste serie Garmin outdoor GPS-en. De opvolger van de GPSMAP 60Cx/60CSx. Een GPS moet knopjes waardoor verwacht mag worden dat de afleesbaarheid erg goed is. Deze GPS hebben we intussen gereviewd. Lees verder.

Tweedehands kunt u nog veel meer Garmin modellen tegenkomen. Zo worden nog veel Garmin Extrex-en van oudere series aangeboden. Koopt u een GPS uit een oudere serie dan is het geheugen klein en niet uitbreidbaar en/of is de ontvanger niet erg gevoelig. En vaak worden er stevige prijzen gevraagd voor een gedateerde GPS. De Garmin Colorado 300 is sinds kort alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar. Een aardige GPS met toch wat kanttekeningen. We hebben deze GPS zelf langdurig in gebruik gehad. Lees onze ervaringen met de Colorado 300.

De Oregon 550 vergeleken met de Colorado 300
We hebben beide GPS-en eens met elkaar vergeleken. Ruim 3 jaar lopen we nu rond met de Colorado. Deze kennen we van binnen en van buiten. Op verschillende wandelingen hebben we de Oregon 550 ter hand genomen en de Colorado als backup in de rugzak gehouden.

Het scherm
Belangrijk is de afleesbaarheid van de GPS als je onderweg bent. En dan zie je verschillen tussen de GPS-en met knopjes en die met een aanraakscher. Op de bovenstaande foto kun je zien dat de Oregon een scherm heeft met minder contrast. In de zon heb je ook meer last van reflecties. Daarbij komt dat het scherm ook vuil kan worden van de bediening. Daar heb je bij een GPS met knopjes minder last van. En even het scherm afvegen lukt bij de Oregon niet, die moet je eerst locken. Bij de Colorado gaat dat weer iets handiger, want je kunt het scherm gerust afvegen zonder dat er iets veranderd, zolang je de knopjes (rocker) niet meeneemt bij de poetsbeurt.

Een aanraakscherm heeft meer last van reflecties. In fel zonlicht is dat goed zichtbaar, maar ook onder de bomen is het moeilijker om de route goed te zien. Dan heb je weer last van het mindere contrast van het scherm. Het probleem is enigzins te ondervangen door de achtergrondverlichting aan te zetten. Maar als u dat (te) vaak moet doen gaat dat ten kostte van de batterijduur.

Ga kijken in de winkel als u van plan bent om een Oregon 550 aan te schaffen. Vraag daar om in het buitenlicht naar het scherm te mogen kijken. Voor wandelen hoeven de reflecties geen groot probleem te zijn. U kunt eenvoudig de GPS een beetje kantelen om een beter zicht te hebben. Dit is geen oplossing als u de Oregon 550 wilt gebruiken in een houder op de fiets. Daar kunnen de reflecties het zicht op het scherm hinderlijk storen. 

De fotocamera
Waarom zou je camera op je GPS willen hebben? Waarom niet, want je hoeft dan geen extra camera mee te nemen op een wandeling of fietstocht.

Een camera op je GPS heeft verder als voordeel dat bij elke foto de GPS coordinaten worden opgeslagen. Daardoor kun je thuis precies zien waar de foto genomen is. Dus er is wel wat te zeggen voor een camera in je GPS. De Oregon 550 is het enige Garmin model met een camera. Tijdens een aantal wandelingen hebben we een aantal foto's met de GPS genomen om te kijken of wat de kwaliteit is van de foto's, en om in de praktijk te testen hoe eenvoudig je een foto kunt maken.

Hoe werkt de camera in de praktijk?
Echt enthousiast zijn we niet geworden van de combinatie GPS en camera. Dat kan zeker komen doordat we normaal gebruik maken van een spiegelreflex camera met een stevige zoomlens. De camera in de Oregon 550 heeft wel een autofocus, maar kan niet zoomen. Je moet daarom op de juiste plaats gaan staan voor een goede foto. 

Wat nog meer tegenvalt is het mikken. Om te zien wat je op de foto zet moet je op het scherm kijken. Maar zelfs met de achtergrond verlichting aan was het in zonnige omstandigheden zowat onmogelijk om te zien wat we op de foto aan het zetten waren.

De kwaliteit is voor een 3.2 Megapixel camera nog niet zo slecht. Zoals gezegd is het moeilijk om de camera te richten, zeker in een situatie met veel tegenlicht. Aan de rechterkant hebben we een foto geplaatst die met een Oregon 550 genomen is. Als u op de foto klikt krijgt u het origineel te zien zoals die van de camera is gedownload. Wel moet u rekening houden dat de default foto instelling 2 megapixel van de Oregon 550. Het is beter om deze instelling te wijzigen naar 3.2 megapixel, dan maakt u de beste foto's.

De bediening is vrij eenvoudig. Gewoon via het menu de camera inschakelen, daarna kan de foto gemaakt worden. Nadat de foto gemaakt is kan deze bekeken worden via de foto-viewer.

In de fotoviewer ziet u een overzicht van de foto's. Als u op de foto klikt dat ziet u deze in het "groot". De foto komt wat donker over op het scherm.

U kunt de foto nu vergroten of u kunt kijken waar de foto genomen is. In dat geval wordt de locatie op de kaart getoond. Deze GPS informatie (geotagging) wordt ook opgeslagen in de Exif informatie van de foto. Daarom is deze informatie ook door andere tools te gebruiken.

Zoals gezegd wordt de de geotagging informatie in de Exif informatie opgeslagen. Met de meeste foto software kan deze informatie worden uitgelezen.

Als voorbeeld laten we een scherm van Photoshop CS5 zien waarop de Latutude en Longitude informatie van de bovenstaande foto te zien is.

Wat kunnen we nog meer zeggen over de Oregon 550?
Zoals gezegd kan het aanraakscherm wat tegenvallen in de praktijk. De camera is leuk voor noodgevallen, maar in andere situaties bent u beter uit met een losse camera. Het taggen van een bepaalde locatie kan natuurlijk door het schieten van een foto met de Oregon 550, maar het is net zo eenvoudig om even een waypoint te zetten. Die tekst bij dit waypoint kunt u eenvoudig en snel aanpassen.

De menustructuur
De menustructuur van de Oregon 550 is prima opgezet. U kunt werken met profielen. Zo kunt u een profiel maken voor wandelen en eentje voor in de auto. In beide gevallen zijn er bv. andere kaarten geselecteerd. Ook de kaart laat veel detail zien. Je kunt ver uitzoomen waarbij nog steeds voldoende detail te zien is.

In de bovenstaande schermafdrukken ziet u links het het menu en rechts de kaart. Alle informatie zit op een logische plaats. Waar veel mensen tegenaan lopen is de rode punaise die op het scherm komt staan als je de kaart heen en weer schuift. Hij staat er zo, maar wegkrijgen is niet eenvoudig.

Ook kun je zelf de volgorde van de icoontjes in het menu bepalen. Hierdoor kunt u de iconen die u het meest gebruikt verder naar voren plaatsen.

De hardware
De achterkant van de huidige generaties Garmin GPS-en zijn gelijk. Dat wil zeggen dat u dezelfde houder in de auto kunt gebruiken. Tot zover klopt het verhaal. Maar Garmin is wel zo slim geweest om ervoor te zorgen dat de autokabel van een Colorado niet past op een Oregon. Het stekkertje zit precies verkeerd om. Dat betekent dat de autohouder wel te gebruiken is, maar dat er een nieuwe kabel van rond de €25,- nodig is. Jammer.

Toch zijn er ook verbeteringen te melden. Bij de Colorado was er voor gekozen om het klepje van de batterijcompartiment op zijn plaats te schuiven. Dat gaat van onderen naar boven waarbij het klepje dan over een rubber moet schuiven. Dat gaat doorgaans goed, maar op een gegeven moment wordt het rubber weggedrukt en ontstaan er problemen. Voor de Oregon is gekozen voor een ander concept. Je kunt de achterkant, na ontgrendeling, er gewoon afpakken en net zo handig weer terugplaatsen. Het werkt eenvoudiger en het is veel degelijker.

Het kompas
Met de komst van de Dakota is Garmin van een 2-assige kompas overgestapt naar een 3-assige kompas. Een hele vooruitgang.

Een kompas is alleen nodig als je stil staat. Als je namelijk beweegt weet de GPS altijd welke richting je op gaat. Anders wordt het als je stil staat en bv. om je as draait. Voor de GPS sta je dan gewoon stil. Het kompas zorgt er dan voor dat de GPS ook weet welke kant je uitkijkt. De kaart draait dan gewoon mee.

Het nadeel van een 2-assige kompas was dat je de GPS horizontaal moest houden. Deed je dat niet dan ontstond er een afwijking en stond de kaart enigzins gedraaid op het scherm. Op de Colorado hebben we het kompas daarom ook uitgezet. Met het nieuwe 3-assige kompas van de Oregon zijn alle problemen opgelost en werkt het kompas precies zo als het zou moeten.

Kiezen tussen de 550 en de 550T
Het verschil tussen deze 2 modellen is dat de 550T een topografische kaart van 1:100.000 van Europa heeft, naast de basiskaart (basemap). Het voordeel is dat je standaard topografische informatie van bv. je vakantiebestemming hebt. Zonder dat we deze kaart geevalueerd hebben willen we toch een opmerking maken.

De Onroute wandelkaart die we gebruiken heeft een detail van 1:10.000. Dus mag je verwachten dat lang niet alle paadjes op de Europese topokaart van de Oregon 550T staan. Als u echt geinteresseerd bent in alle paadjes, dan kunt u beter voor de 550 gaan en per land een topografische kaart aanschaffen.