Samenvatting

Geocachen is een leuke bezigheid voor mensen die van avontuur houden. Met een simpele GPS zonder kaarten kunt u op zoek gaan naar simpele en moeilijkere caches.Er zijn zelf caches die een speurtocht die u over alle continenten naar de schat leiden. Op deze pagina geven een een korte inleiding. Mogelijk voor u een start om te beginnen met geocachen.

Geocachen

Geschiedenis
Caches zijn oorspronkelijk in de wildernis verborgen opslagplaatsen met voedsel, gereedschappen en ammunitie, waar pioniers en ontdekkingsreizigers tijdens hun tochten hun voorraden konden aanvullen. Naar goed gebruik ruilde je wat je nodig had tegen dat wat je kon missen, zodat de inhoud van de cache, de voorraad op peil bleef.

Aan het begin van het derde millennium kreeg het begrip cache in korte tijd en in brede kring een nieuwe betekenis: die van de geocache.

Wat is geochaching?
Iemand verstopt op een bijzondere plaats, een waterdichte doos met daarin een logboek, en eventueel een aantal leuke voorwerpen. Deze chache wordt vervolgens op het Internet geplaatst. Een zeer populaire website is www.geocaching.nl. Hier staan een groot aantal chaches in alle soorten en maten.

Door middel van opdrachten of vragen krijg je de coördinaten van het volgende Waypoint of van de cache. Uiteindelijk moet je meestal op de plaats van de Chache nog wat graven om de “Schat” te vinden. Tijdens deze zoektocht maak je gebruik van de GPS om te navigeren naar het volgende punt en uiteindelijk naar de cache. Maar dan ben je er nog niet. Je moet de schat nog vinden. En die is doorgaans enigzins tot goed verstopt. Vaak staat op het Internet ook een hint. Deze kun je achter de hand houden als je de schat niet kunt vinden. Heb je de schat eenmaal gevonden dan mag je er iets uitpakken, maar je moet ook een kleinigheid terug erin stoppen. En je moet natuurlijk in het logboek vermelden op welke dag je de schat gevonden hebt.

Avontuur, spanning, zoeken, puzzelen en genieten van de natuur waar je doorheen gaat. Dat is kort samengeval wat mensen aantrekt in Geochachen.

Welke soorten caches bestaan er?

 • Traditionele caches: de eenvoudigste soort, waarbij de eindlocatie al staat vermeld op internet. De cacher voert de coördinaten in en kan op weg gaan. Deze caches worden ook wel Stop & Go caches genoemd.
 • Multicaches: bij deze caches is alleen de startlocatie gegeven. Op deze locatie kunnen door zoeken of het oplossen van een opdracht de coördinaten van de cache (of een volgend tussenpunt) gevonden kunnen worden.
 • Mystery cache: bij deze caches is niet de locatie van de cache aangegeven, maar enkel een referentiepunt in de buurt. Door vooraf allerlei puzzels of opdrachten op te lossen kan de echte locatie gevonden worden.
 • Event cache: evenement (event)-caches zijn samenkomsten voor geocachers om te discussiëren over het geocachen. Na het evenement zal de eventcache worden gearchiveerd. Vaak worden speciaal voor het event nieuwe caches gemaakt, die wel blijven liggen.
 • Earth Cache: een Earth cache moet een educatieve geologische opdracht bevatten. Bijvoorbeeld het meten/berekenen van de omvang van een specifiek kenmerk van het gebied, het verzamelen en vastleggen van gegevens (zoals tijdstip van een getijdegolf), of door een e-mail naar de cache eigenaar te laten sturen met het antwoord op geologische vragen waarvan de informatie ter plekke te achterhalen is (bijv. op een informatiebord). Sinds 01 januari 2011 zijn de richtlijnen aangepast, het maken van een foto is optioneel.
 • Virtuele cache: op sommige plaatsen is het niet mogelijk of toegestaan een fysieke cache te verstoppen. Een virtuele cache is dus alleen een locatie. Deze caches worden meestal als 'gevonden' beschouwd als de cacher een vraag over de locatie kan beantwoorden of een foto kan tonen. Sinds geruime tijd worden geen nieuwe virtuele caches meer toegevoegd aan de database, een earth cache kan nog wel worden aangemaakt.
 • Webcam cache: de bedoeling is herkenbaar (met GPS zichtbaar) in beeld van een bepaalde webcam te gaan staan en als bewijs het plaatje van de webcam bij het log te voegen. Sinds enige tijd worden geen nieuwe Webcam caches meer toegevoegd aan de database.
 • Wherigo cache: wherigo is een technisch hulpmiddel voor het bouwen en spelen van avonturen met GPS ondersteuning. Een van de mogelijke toepassingen is het mogelijk maken van interactie tussen geocachers en virtuele objecten en karakters, door het betreden van virtuele zones. Hiermee kan de jacht naar de schat een nog rijkere ervaring worden.
 • Letterbox Hybrid: bij deze vorm maakt men gebruik van aanwijzingen in plaats van coördinaten. Echter in enkele gevallen heeft de letterbox coördinaten. De maker heeft hem dan zowel letterbox als geocache gemaakt. In de cache hoort een stempel aanwezig te zijn. Sommige cachers hebben zelf ook een logboekje en stempel bij zich. Wanneer je een Letterbox hebt gevonden, plaats je jouw stempel in het logboek.

Moeilijheidsgraden en grootte van de Cache

Bij de caches wordt aangegeven of de cache moeilijk is. Dus of de gestelde vragen gemakkelijk of juist heel moeilijk zijn. Ook wordt vaak aangegeven of het terrein moeilijk is. Hierop kunt u bv de schoenkeuze aanpassen. Ook wordt aangegeven wat de grootte van de cache is. Deze kan variëren van een klein fotorolletje doosje tot een grote munitiekoffer. En als laatste wordt aangegeven of deze cache door anderen aanbevolen worden. GPSwalking.nl

Deze informatie kunt u gebruiken om de juiste cache te selecteren, niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk en liefst een cache die veel mensen leuk hebben gevonden.

Hoe beginnen?
Je moet in het bezit zijn van een GPS. Dat hoeft geen dure te zijn. De meest simpele GPS voldoet voor geocachen. Het is niet nodig om topografische of wegenkaarten aan te schaffen. Geocachen is mogelijk met minimale middelen.

Vervolgens ga je naar de website www.geocaching.nl om een simpele cache in de buurt van je woonplaats te zoeken. Ga vooral niet beginnen met een heel moeilijke cache, maar begin simpel. Als het bevalt en je ervaring opgebouwd heb kun je beginnen met moeilijkere caches.

Om een cache te kunnen downloaden moet je je eerst inschrijven op www.geochaching.com. Daar wordt je naar toe gestuurd als je op www.geocaching.nl een cache geselecteerd hebt.

Inschrijven op www.geocaching.com is gratis. Je bent dan een basic member. Als basic member krijg je informatie over het startpunt van de cache. Als u geen member (ingelogd) bent krijgt u de startlocatie niet te zien. U kunt ook upgraden naar een betaald premium account. U kunt dan paperless geocachen, dwz alle informatie over de cache direct op de GPS zetten. Dat kan handig zijn, maar om te beginnen worden we een basic member en printen de informatie gewoon uit. Het is ook wel handig om alles op papier te hebben.

We zijn Basic Member op www.geocaching.com geworden
Na het inloggen kun je op zoek naar een leuke cache. Begin met de blauwe of groene caches en bouw ervaring op. Daarna kun je verder met de moeilijkere caches.

Als voorbeeld nemen we de cache van Heemtuin de Heimanshof. Deze cache hebben we zelf een keertje gelopen tijdens een workshop in Vierhouten. U kunt deze cache zelf openen via http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC1EEKY. Het geocache nummer van deze cache is GC1EEKY. Als u een cache heeft geselecteerd wordt er overgestapt van www.geocaching.nl naar www.geocaching.com. Deze laatste site is in het Engels. Voor velen gelukkig geen groot probleem.

Aan de rechterkant van het scherm staan een aantal attributen net onder het kleine Google kaartje. Deze cache kan alleen overdag gevonden worden, motoren, fietsen en honden zijn niet toegestaan. Ook is deze cache niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Er is een parkeerplaats in de buurt en deze cache kost u minder dan 1 uur.

In de cache is de volgende informatie te lezen:

 

 1. Parkeren in deze straat. N 52°19.849' - E005°49.537'
 2. Ga naar N 52°19.757' - E005°49.491'
  Hoeveel nesten liggen er in de vitrines:
  wanneer 4 A=5, wanneer 7 A=6, wanneer 10 A=7
 3. Ga naar N 52°19.752' - E005°49.534'
  Hoeveel pijpen zitten er in deze muur? Het antwoord =B
 4. Ga naar N 52°19.755' - E005°49.572'
  Waar komt deze bank vandaan?
  Harderwijk C=1
  Nunspeet C=3
  Apeldoorn C=5
 5. Ga nu naar de cache: N 52°19.abc' - E005°B9.BBB'

Gewoon kijken en pakken. Graven en dergelijke is niet nodig. Goed je hebt hem nu gevonden. Openen gaat via de code abc.

Uit eigen ervaring weten we dat de cache niet eenvoudig te vinden is, je moet even zoeken. Maar op de Internetpagina staat ook een hint. Deze hint (inde heg) kunt u uitprinten en gebruiken als u er niet uitkomt.

De cache is niet lang, maar u loopt door de Heemtuin van het ene punt naar het andere. De puzzels zijn niet moeilijk.

Het meest handige is om de waypoints die u gratis krijgt al vast in de GPS te zetten. U hoeft dan onderweg niet telkens de coordinaten in de voeren. Ook kunt u de waypoints in Mapsource bekijken. U ziet dan eenvoudig hoe ver ze uit elkaar liggen.

Voordat u de punten handmatig binnen Mapsource of Basecamp invoert is het belangrijk te controleren of u het goede grid heeft ingesteld. 

Dit is voor Basecamp:

GPSwalking.nl
Of voor Mapsource:

GPSwalking.nl

U krijgt een aantal waypoints al aangereikt. Dit is het startpunt/parkeerplaats van deze speurtocht. Daarna moet u de puzzels oplossen waardoor het volgende punt kunt navigeren. Zo gaat u van punt 1 naar 2, daarna naar punt 3 en vervolgens naar punt 4, de cache. Punt 4 zullen we moeten bepalen door onderweg de raadsels op te lossen. Nadat de Waypoints op de kaart zijn gezet ziet dit er als volgt uit:

GPSwalking.nl

Aan het kaartje kunt u al zien dat de punten niet ver uit elkaar liggen. U mag dan aannemen dat ook de cache ergens in de nabijheid ligt.

Het GPS gedeelte
Bij Geocachen maakt u o.a. gebruik van de kompas functie. Omdat we de waypoints al via Mapsource of Bascamp op de GPS hebben gezet kunnen we eenvoudig van punt naar punt navigeren. Omdat het hier gaat of een off-road cache kiezen we voor de directe navigatie d.m.v. de kompaspijl. We volgend de richting van de kompaspijl naar het volgende punt en lopen daarbij wel over de paadjes. Hierdoor is het soms puzzelen om bij het volgende waypoint te komen.

Bij het volgende punt gekomen lossen we de puzzel op en kiezen op de GPS voor het volgende waypoint. Bij het laatste punt gekomen lossen we het laatste punt op. Nu krijgen we de coordinaat van de cache. Dit is een spannend moment. Want als we de puzzles verkeerd hebben opgelost worden we naar de verkeerde plaats gestuurd.

Ook nu moeten we controleren of we grid van de GPS goed hebben ingesteld. We moeten hier dezelfde instelling als in Mapsource of Basecamp kiezen. Hierna kunnen we de huidige locatie op de GPS markeren. De GPS vraagt dan of u de gegevens van dit punt wilt aanpassen. We passen nu de naam aan zodat het waypoint cache heet en we veranderen de coördinaten van het punt zodat die overeenkomt met de berekende plaats van de cache. Vervolgens navigeren we naar de cache. Mocht de cache ver weg liggen dan kunt heeft u waarschijnlijk de verkeerde positie berekend of de coördinaten verkeerd ingegeven. Controleer dit altijd even.

Bij de cache aangekomen
Als we op de plaats van de cache zijn aangekomen is het handig om even te kijken naar de miswijzing van de GPS. Hoe lager hoe nauwkeuriger u op de plaats bent aangekomen. Vervolgens kan het zoeken gaan beginnen.

GPSwalking.nl

Komt u er niet uit dan kunt u gebruik maken van de hint die beschikbaar is. De hint is onleesbaar gemaakt en d.m.v. de bijgevoegde decryptietabel kunt u de hint onderweg leesbaar maken. Hierna zal het eenvoudiger zijn om de cache te vinden.

Cache gevonden
Vergeet niet in de boekje te noteren wanneer u de cache heeft gevonden. Ook mag u één van de schatten uit het doosje halen, als u er ook eentje terug in stopt.  

Na afloop van deze speurtocht is het de bedoeling om een reactie op de website toe te voegen.

Daarna kunt u de waypoints van deze cache uit de GPS wissen en weer op zoek gaan naar een leuke nieuwe cache. 

Conclusie:
Het werken met een kompaspijl in een offroad situatie is erg eenvoudig. Het enige wat u eigenlijk moet leren is het ingeven van de coordinaten. Ook niet moeilijk maar je moet het even onder de knie zien te krijgen.

Waarom laten we de GPS niet navigeren d.m.v. een routeerbare topografische kaart? Dat is mogelijk, maar als de punten op plaatsen waar geen paden liggen zal de GPS soms een hele omweg zoeken om bij het punt te komen. U moet dan goed opletten of er een juiste route door de GPS wordt bepaald. Dat probleem hebt u bij de kompaspijl niet.

De tweede cache

Na het succes van de eerste cache zijn we tijdens onze herfstvakantie een tweede cache gaan zoeken. Deze keer kozen we voor een cache die wat verder uit elkaar lagen en die we per auto konden doen. We kozen deze keer voor cache: http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GCVMZ9.

De cache "Pooh gaat ter kerke" is een eenvoudige cache over eenvoudig terrein. De cache bestaat uit een aantal vragen waarbij we verschillende kerken in de dorpen van Walcheren moeten opzoeken om de vragen te kunnen beantwoorden. In de cache krijgen we informatie over de dorpen die we moeten bezoeken. Er wordt aangegeven dat de route 35 km is, we kunnen dus kiezen voor de auto of de fiets.

Ook deze keer zetten we waypoints van de kerken waar we langs moeten rijden eerst op de kaart. We laten Mapsource/Basecamp een route berekenen langs deze punten.

GPSwalking.nl

Goed voorbereid kunnen we nu op pad gaan. Omdat het nu gaat om een cache waarbij we over de verharde weg gaan kiezen we niet voor een directe route d.m.v. de kompas pijl, maar laten we de GPS de route navigeren. We selecteren hiervoor de wegenkaart. In de auto worden we comfortabel van dorp naar dorp genavigeerd. We parkeren bij de kerken in de buurt en gaan dan even uit de auto om de puzzle op de lossen. 

We hebben hier gekozen voor een route, maar we hadden ook kunnen kiezen om van waypoint naar waypoint te navigeren. Wel moeten we dan zelf de juiste volgorde aanhouden om al te veel omrijden te voorkomen.

Nadat we alle dorpen gehad hebben kunnen we plaats van de cache bepalen. We zien op de kaart dat dit punt goed bereikbaar is vanaf de weg, en niet te ver weg ligt. Waarschijnlijk hebben we de juiste plaats weten de berekenen.

GPSwalking.nlNa een kort autotochtje komen we bij de cache aan. Direct weten we dat we op de juiste plaats zijn, want we staan weer voor een kerk. Nu kan het zoeken beginnen. We weten dat we op zoek moeten naar een micro-cache. Dus een filmrolletje dat ergens verstopt is.

Uiteindelijk is de hint nodig om de cache te vinden. We halen het schrijfboekje uit de koker en vullen onze naam en datum in. Daarna wordt de koker weer op dezelfde plaats verstopt.

Na afloop melden we de cache af via www.geocaching.com. Dit was een leuke cache, ook goed te doen op een regenachtige dag.

Conclusie:
Bij een cache per auto kan beter gebruik worden gemaakt van de wegenkaart en kunnen we de GPS laten navigeren naar het volgende punt. Het gebruik van een kompaspijl is wel mogelijk maar niet handig in de auto.

Interessante websites:

Veel plezier met geocachen.