Samenvatting

Als u met een Garmin outdoor GPS gaat werken dan heeft u ook software op de PC of Mac nodig. Voor de PC heeft Garmin twee softwarepakketten beschikbaar: Mapsource en Basecamp. Voor de Mac is er alleen Basecamp.

Mapsource bestaat al vele jaren en kan zonder problemen gebruikt worden voor alle GPS-en. Basecamp is beschikbaar gekomen in 2009 en speciaal geschikt voor "outdoor gebruik".

We hebben beide pakketten eens langs elkaar gezet. En inderdaad is Basecamp handiger voor het beheren, aanpassen en opzetten van tracks en routes. Naast een uitleg hebben we voor u ook een aantal korte video's beschikbaar waarin we laten zien hoe je een track maakt.

Garmin Mapsource en Basecamp zijn goede programma's. Maar wel met hun eigen eigenaardigheden. Voordat je precies doorhebt hoe deze PC tools de bestanden op de GPS wegschrijven en hoe je deze bestanden het beste kunt behandelen ben je een tijdje zoet. We kunnen zelfs indenken dat voor veel mensen het erg verwarrend is. Soms hebben we zelfs het idee dat Garmin ontwikkelaars nooit met hun eigen producten werken. Het kan namelijk een heel stuk beter, handiger en vooral eenvoudiger.

Garmin Mapsource - Garmin Basecamp

Als u in het bezit bent van een Garmin GPS dan hebt u twee mogelijkheden om tracks/routes te bewerken op de PC: Mapsource en Basecamp. Voor Mac gebruikers is alleen Basecamp beschikbaar.

Tot 2009 had Garmin alleen Mapsource beschikbaar, in dit jaar is Basecamp geintroduceerd als broertje van Mapsource. Basecamp is speciaal gericht op outdoor activiteiten waar Mapsource meer gericht is op navigatie via de weg.

Tot nu toe hebben we Mapsource altijd tot tevredenheid gebruikt. De eerste indrukken van Basecamp waren niet zo positief en eigenlijk zagen we ook geen goede redenen om over te stappen. Maar langzaam hebben we toch een aantal leuke kanten in Basecamp ontdekt. Laten we de verschillen maar eens op een rijtje zetten:


Het door elkaar gebruiken van Mapsource en Basecamp

Veel mensen hebben Mapsource en Basecamp op de PC geinstalleerd en zijn nog aan het bedenken welke van de twee ze voortaan gaan gebruiken. Meestal is Mapsource eerst geinstalleerd en later is daar Basecamp bijgekomen. Een vervelende bijkomstigheid is dat bij het dubbelklikken op een track/route doorgaans Mapsource gestart wordt. Hoe krijg je dan dezelfde track/route in Basecamp geopend. GPS bestanden in GDB (het Garmin Database Formaat) en GPX (het universele formaat dat door veel software kan worden gelezen) kunnen worden geopend in Mapsource en Basecamp.

Als u tracks/routes download van onze website dan krijgt u beide formaten (GDB en GPX) aangeboden. Welke van de twee u opent maakt niet uit. Ze bevatten dezelfde informatie en worden door Mapsource en Basecamp hetzelfde getoond.

We kijken naar een paar mogelijkheden:

  • U kunt een GDB of GPX bestand op de harddisk hebben staan die u wilt openen in Mapsource of Basecamp.
  • U sluit de GPS aan via een USB kabel en gaat naar de garmin/gpx folder waar bestanden in het GPX formaat beschikbaar zijn, en u die u wilt openen in Mapsource of Basecamp.
  • U download een GDB of GPX bestand van een website en wil deze openen in Mapsource of Basecamp.

In alle drie de bovenstaande gevallen staan de bestanden ergens op uw harddisk of op de GPS. Ook als u een track/route download van het Internet wordt deze opgeslagen in een folder op uw harddisk, meestal in de download folder. U hoeft bij het downloaden meestal niet te weten waar uw PC de bestanden neerzet. Met een dubbelklik kunt u ze vanuit de browser openen in Mapsource en Basecamp.

Bij onze wandeling kunt u rechtsboven de Download tracks knop vinden. Afhankelijk van de gebruikte browser krijgt u dan de mogelijkheid om het gedownloade zipbestand te openen. In het geval van bv. Google Chrome staat de download links onder in het scherm.

GPSwalking.nl

Als u de zip file geopend heeft, dit is ook afhankelijk welk programma u gebruikt op uw PC om de zip bestanden te openen, krijg u een overzicht van de beschikbare bestanden.

GPSwalking.nl

In de zip file kunt u het GDB en GPX bestand voor de track vinden. In de WPT-RTE folder staan de GDB en GPX bestanden van de route.

GPSwalking.nlEen dubbelklik op het GDB of het GPX bestand zorgt er nu voor dat de track in Mapsource of in Basecamp wordt geopend. Als u wilt wisselen van Mapsource naar Basecamp is het natuurlijk onhandig als de track in het verkeerde tool wordt geopend. Gelukkig is dat "eenvoudig" aan te passen. Mocht het niet bevallen dan kunt u altijd de oude situatie weer terugzetten.

Klik op de startknop van windows, kies daarna aan de rechterkant voor Standaardprogramma's.

In het volgende scherm kies je de optie "een bestandstype of protocol aan een programma koppelen.


GPSwalking.nl
Er wordt een nu een lange lijst geopend waar u naar beneden moet schuiven totdat u de bestandstype .GDB ziet staan. Vlak daaronder staat ook het bestandstype .GPX.

GPSwalking.nl

U ziet ook aan de rechterkant van het scherm dat het huidige standaardprogramma Mapsource is. U kunt nu dubbelklikken, of de lijn met .GDB selecteren en rechtboven op ander programma klikken om een overzicht te krijgen van de applicaties waaruit u kunt kiezen.

GPSwalking.nl

Als het goed staan boven in het scherm Mapsource en Basecamp. U kunt dan eenvoudig kiezen welke u wilt gebruiken. U kunt er voor kiezen om GDB bestanden met Mapsource te openen en GPX bestanden met Basecamp. Maar u kunt ook kiezen om beide met Basecamp te openen.

Mocht Mapsource en/of Basecamp niet getoond worden als aanbevolen programma, en u weet zeker dat beide geinstalleerd zijn dan moet u de optie bladeren gebruiken. Het nadeel is dat u dan moet weten waar het mapsource.exe en/of basecamp.exe te vinden is. Waarschijnlijk in de onderstaande folder.

  • Mapsource: C:Program Files (x86)Garmin
  • Basecamp: C:Program Files (x86)GarminBaseCamp

Nadat u de verandering heeft doorgevoerd kan die eenvoudig getest worden door op een GDB of GPX bestand te dubbelklikken. Als het goed is start vervolgens de juiste applicatie op.


De User interfaces van Mapsource en Basecamp

De userinterface van Mapsource

De userinterface van Basecamp

Direct vallen een aantal verschillen op. Het kaartgedeelte ziet er ongeveer hetzelfde uit. Hierbij moeten we wel vermelden dat we geen 3D kaarten gebruiken. Basecamp heeft de mogelijkheid om de kaarten 2D en 3D weer te geven, Mapsource geeft deze alleen 2D weer. Maar om van deze mogelijheid gebruik te maken hebt u een 3D kaart nodig. Voor wandelingen in het vlakke Nederland heeft een 3D kaart weinig toegevoegde waarde, maar in heuvelachtig gebied is het een aardige optie. We verwachten dat in de toekomst steeds meer kaarten 3D zullen worden.

Andere verschillen zijn in eerste instantie vooral aan de linkerkant van het scherm te zien. Mapsource laat alleen de tracks, routes of waypoints zien. In Basecamp hebben we direct een compleet overzicht met alle informatie.

Een ander verschil is dat Mapsource een aangesloten GPS niet ziet terwijl Basecamp alle informatie laat zien. Van de aangesloten Oregon worden alle foto´s, waypoints, routes en tracks direct getoond.

Bibliotheken en verzamelingen
Ook handig in Basecamp is de mogelijheid om een bibliotheek aan te leggen. In deze bibliotheek kunnen dan een aantal wandelingen worden opgeslagen. Telkens als er een GDB uit de verzameling wordt geselecteerd worden alle waypoints, routes en tracks van deze wandeling zichtbaar. Dit is erg overzichtelijk.

In Mapsource kan maar 1 GDB worden geopend. Wel kunnen meerdere tracks en waypoints in een GDB worden opgeslagen. Maar er wordt dan geen onderscheid gemaakt van welk waypoint bij welke track behoord. Natuurlijk kunnen er meerdere Mapsource schermen worden geopend, maar je mist het handige overzicht dat Basecamp je biedt dankzij de bibliotheek met 1 of meerdere verzamelingen.

Het is mogelijk om de bibliotheek met alle verzamelingen te backuppen. Dit is veilig en ook handig. Want zo kan een opgebouwde bibliotheek zonder problemen worden overgezet op een andere PC.


Kaarten uitwisselen tussen PC en GPS
Voordat u kaarten op de GPS kunt gebruiken moet u die overzetten van Mapsource/Basecamp naar de GPS. Mapsource gaat hier anders mee om dan Basecamp.

Het is doorgaans moeilijk te achterhalen welke kaarten op een GPS geinstalleerd zijn. Natuurlijk kunt u op de GPS kijken, maar het zou handiger zijn om dit te kunnen zien binnen Mapsource/Basecamp. Maar dit is helaas niet mogelijk.

Kaarten uitwisselen via Mapsource
In Mapsource kunt u de kaarten die u op de GPS wilt zetten selecteren met de kaartknop bovenin het scherm. Daarna selecteert u de kaardelen die u wilt overzetten naar de GPS. Om meerdere kaartdelen te kunnen selecteren moet u uitzoomen. Als hierbij de kaartdetail op hoog heeft staan wordt Mapsource steeds trager. Het is handig om eerst de kaardetail op laag te zetten, daarna uit te zoomen, de juiste kaartdelen te selecteren, deze over te zetten naar de GPS en vervolgens de kaartdetail weer op hoog te zetten.

Aan de linkerkant van het scherm zijn alle geselecteerde kaartdelen te zien. Ook is te zien hoeveel ruimte deze kaarten straks op de GPS gaan innemen. Dat is handig om in te schatten of de kaardelen straks in het geheugen van de GPS passen.

De geselecteerde kaarten kunnen nu naar de GPS verzonden worden.

Er is wel een nadeel waaraan u moet denken als u meerdere keren kaartdelen apart van elkaar installeert dat de vorige telkens overschreven wordt op de GPS. Dit kunt u voorkomen door het bestand gmapsupp.img dat aangemaakt wordt in de Garmin folder op de GPS een andere naam te geven.

Stel dat u de Onroute wandelkaart op de GPS installeert. Als de upload klaar is kunt u het bestand gmapsupp.img hernoemen naar OnrouteWandelkaart.img. Zo kunt u op de GPS een verzameling img bestanden plaatsen met herkenbare namen.

Het bovenstaande gaat alleen met moderne GPS-en. Oudere GPS-en zoals de Extrex en 60C/CS familie ondersteunen dit niet. Met deze GPS-en moet u alle kaarten in 1 keer op de GPS zetten.

Tijdens het overzetten van kaartdelen vanuit Mapsource naar de GPS wordt niet gecontroleerd om de kaarten unlocked zijn voor GPS. Het kan dus gebeuren dat alle kaarten netjes op de GPS zijn geplaatst maar dat u bij het aanzetten van de GPS de melding krijgt dat de kaart/kaarten niet unlocked is/zijn.

Als Basecamp ook geinstalleerd is dan kunt u ook het losse tool Mapinstall gebruiken via het Windows startmenu. We behandelen Mapinstall hieronder bij kaarten uitwisselen via Basecamp.

Kaarten uitwisselen via Basecamp
Het uitwisselen van kaarten via Basecamp werkt helemaal anders dan bij Mapsource. Er is een speciale wizard beschikbaar die ondersteuning biedt tijdens het selecteren en overzetten van kaarten. Het voordeel hiervan is dat u vooraf al ziet dat bepaalde kaarten niet unlocked zijn voor de aangesloten GPS. U kunt dan geen kaartdelen van deze kaart selecteren.

Het selecteren van kaarten start met het aangeven op welk "toestel" de kaart moet worden geinstalleerd.

In het voorbeeld links kunt u een Colorado GPS zien waarbij het interne geheugen wordt weergegeven. Het toestel COL2 is de SD kaart die als extra geheugen in de GPS is geplaatst. Het Apparaat Garmin SD is een losse SD kaart die in een kaartlezer op de PC is geplaatst. U kunt dus zelf kiezen waarop de kaarten geinstalleerd gaan worden. Een losse geheugenkaart in een kaartlezer is sneller dan dezelfde kaart in de GPS. Dat komt doordat de Garmin GPS-en gebruik maken van het langzame USB1 protocol terwijl kaartlezers het snellere USB2 of 3 ondersteunen. Bij kaarten van 2 of 4 GB is het snelheidsverschil behoorlijk. Externe kaarten kunt u dus beter via een kaartlezer van het juiste kaartmateriaal laten voorzien.

U selecteert het juiste toestel en vervolgens kan via de rechtermuistoets gekozen worden voor kaarten installeren. Hierna start Mapinstall. Dit tool is ook los te starten via het Windows startmenu. In een aantal gevallen kunt u kiezen om kaarten rondom een route of track te selecteren. Dat is alleen handig als u weinig geheugen in de GPS heeft. Anders kunt u beter alle kaartdelen selecteren. 

Het voordeel van de Mapinstall interface is dat eenvoudig alle gewenste kaartdelen geselecteerd kunnen worden. Aan de rechterkant van het scherm is te zien hoeveel geheugen er nog vrij is op de GPS of geselecteerde geheugenkaart. Ook het in- en uitzoomen gaat handig. Jammer genoeg staan de snelwegen aanduiding prominent in het beeld. Het zou overzichtelijker zijn als alleen de grote plaatsen weergegeven zouden worden.

Als alle kaartdelen van de gewenste kaarten geselecteerd zijn kunt u "volgende" kiezen. De kaarten worden nu naar de GPS of geselecteerde geheugenkaart geladen. Ook kunt u beter achteraf het bestand gmapsupp.img dat door Garmin wordt aangemaakt herbenoemen. Daarmee voorkomt u dat het bestand wordt overschreven de volgende keer dat u nieuwe kaarten op de GPS wilt installeren.

Algemene Tip:
Als u meerdere kaarten (wegenkaarten en of topografische kaarten) naar de GPS wilt sturen dan kunt u dat het beste per kaart doen. Telkens als een nieuwe kaart op de GPS staat hernaamt u het bestand gmapsupp.img naar een handiger naam zoals OnrouteWandelkaart.img. Zo krijg u een aantal img bestanden op de GPS met duidelijke namen. U voorkomt hiermee dat u per ongeluk kaart informatie overschrijft.

Deze methode heeft als nadeel dat Mapinstall alleen kijkt naar het gmapsupp.img bestand om te kijken welke kaarten op uw GPS zijn geinstalleerd. We verwachten dat Garmin deze "bug" ter zijner tijd wel een keer gaat oplossen.


Het uitzetten van Tracks
Het uitzetten van tracks werkt met Mapsource en met Basecamp vrij handig. Er zijn verschillen als het gaat om het opknippen en het samenvoegen van tracks. Ook is het bij Basecamp mogelijk om een trackpunt te verplaatsen. Dat is in Mapsource niet mogelijk. Alle begin is moeilijk, veel oefenen helpt om deze basisvaardigheden onder de knie te krijgen.

Tip: In Basecamp wordt een track een spoor genoemd.

Instructievideo's

U kunt de onderstaande instructievideo's ook bekijken op "full screen". Klik daarvoor op de symbool aan de rechteronderkant van de video. Dit symbool wordt zichtbaar als u de video gestart hebt door erop klikken met de muis. Ook kunt u de resolutie van 720p naar 1080p verhogen voor nog een scherper beeld.

Het tekenen van een track met Garmin Mapsource

Op de instructie video is te zien dat na het tekenen van de track en het plaatsen van waypoints alle informatie naar de GPS wordt gezonden via de knop "verzenden naar apparaat". De gegevens worden op de GPS opgeslagen onder in de map GarminGPXTemp.GPX. Elke keer dat u opnieuw gegevens vanuit Mapsource naar de GPS stuurt wordt de oude informatie overschreven. Vaak geen probleem maar zo nu en dan toch een probleem.

Als u niet wilt dat bestanden op de GPS worden overschreven dan moet u de bestanden "handmatig" op de GPS zetten. Dat kan door bestand -> opslaan te kiezen. Hierna moet u zelf de goede locatie en bestandstype kiezen. Bestanden op de GPS worden altijd in GPX formaat weggeschreven en niet in het standaard Garmin GDB formaat. U kunt op deze manier meerdere GPX files in de map in de map GarminGPX wegschrijven.

Het tekenen van een track met Garmin Basecamp

Zoals bij Mapsource worden alle bestanden die naar de GPS worden gestuurd opgeslagen in GarminGPXTemp.GPX. Maar anders dan bij Mapsource worden de oude informatie niet overschreven maar toegevoegd.

Het is helaas niet mogelijk om een gegevens (waypoint/track/route) via Basecamp op de GPS te verwijderen. Bij de Garmin Colorado betekent dit dat een track alleen kan worden verwijderd door het hele Temp.GPX bestand te deleten via de verkenner. De waypoints en routes kunnen alleen op de GPS worden verwijderd. Niet erg handig gedaan van Garmin en voor ongeoefende gebruikers erg verwarrend.


Het bewerken van een track (spoor)
Het komt wel eens voor dat je een track getekend hebt maar later een wijziging wilt aanbrengen. Bv omdat de track te kort of te lang is. Dat kan met Mapsource en Basemap.

In Mapsource kunt u alleen een track in delen knippen, een stukje nieuwe track tekenen en daarna alles weer aan elkaar plakken. Als je het eenmaal door hebt dan gaat het redelijk eenvoudig.

Met BaseCamp kun je tracks ook in stukken knippen, nieuwe tracks tekenen en alles weer aan elkaar plakken tot 1 nieuwe track. Wel gaat dit iets minder gemakkelijk dan bij Mapsource. Aan de andere kant kun je met Basecamp ook routepunten verplaatsen. Je kunt zo een track aanpassen. Dit is alleen handig als je veranderingen gering zijn. Als het gaat om grotere aanpassingen dan kunt u beter een nieuw stukje track tekenen en met knippen en plakken alles samenvoegen tot 1 nieuwe track.

Het bewerken van een track met Garmin Mapsource

In de bovenstaande video is te zien hoe je een track aanpast met Garmin Mapsource. In principe komt het neer op het knippen van de track in stukken. Het gedeelte wat niet meer nodig is wordt weggegooit. Vervolgens wordt een nieuw stukje track getekend waarna alle stukken track aan elkaar worden gevoegd tot een nieuwe track. Dit proces gaat best snel en handig na oefening.

Het is ook de enige manier om een track aan te passen. Met Mapsource kunt u geen individuele punten verplaatsen. Dat is alleen mogelijk in Basecamp.

Het bewerken van een track met Garmin BaseCamp

In de bovenstaande video is te zien hoe je een track aanpast met Garmin Basecamp. In principe komt het neer op het knippen van de track in stukken. Het gedeelte wat niet meer nodig is wordt weggegooit. Vervolgens wordt een nieuw stukje track getekend waarna alle stukken track aan elkaar worden gevoegd tot een nieuwe track. Dit proces lijkt vrij sterk op die van Mapsource.

Bij het samenvoegen van de losse trackdelen wordt een window geopend met daarin de tracks. BaseCamp zet die op een bepaalde manier achter elkaar. Soms klopt de volgorde niet. Aan de linkerkant van het venster zijn 2 knoppen beschikbaar (omhoog en omlaag). Hiermee kunt u een trackdeel een andere plaats in de volgorde geven. Dit doet u net zolang tot alles netjes achter elkaar ligt.

Het voordeel van Basecamp is dat ook individuele punten kunnen worden verplaatst. Kleine aanpassingen kunnen zo handig worden gedaan.


Het teruglezen van informatie van de GPS

Tot nu toe hebben we het gehad over het tekenen van een track en het plaatsen van Waypoints en het sturen van die informatie vanuit Mapsource of BaseCamp naar de GPS. Maar soms wilt u ook informatie uit de GPS kunnen lezen.

Bij Mapsource is het zeker handig om te weten waar de informatie op de GPS staat. Dit iets minder van belang bij BaseCamp.

Op de GPS kunt u de opgeslagen tracks terugvinden in de GarminGPX folder. In dit voorbeeld ziet u de bestanden op een Garmin GPSMAP62s. Er staan 2 opgeslagen tracks (hier spoort genaamd). Ook de waypoints die gemarkeerd zijn onderweg worden in een apart bestand opgeslagen. Dit is trouwens niet het geval bij oudere GPS-en. Daar worden doorgaans alle waypoints in 1 bestand opgeslagen in de folder Current.

De manier waarop garmin met tracks en waypoints omgaat is niet altijd erg logisch. Het is daarom belangrijk dat u voor uw GPS uitzoekt waar alles staat. Omdat Garmin alles in GPX formaat opslaat kunt u alle files openen om te kijken wat in deze bestanden opgeslagen is. Hierbij zijn ook de bestanden in de map Current van belang. Daar staat het bestand Current.gpx. Dit bestand bevat de actieve tracklog.

Wat biedt Basecamp boven Mapsource?
In Mapsource heeft u 2 mogelijkheden om een track van de GPS in te lezen:

  • Het gebruik van de knop "ontvangen van apparaat". Hiermee leest u de actieve tracklog in. Gemarkeerde waypoints worden niet meegenomen. Dit niet erg handig.
  • Bestand -> openen. Nu kunt u naar de GPS browsen en daar de juiste GPX selecteren. Omdat Garmin tracks en waypoints apart opslaat moet u eigenlijk 2 Mapsource windows openen, in de ene de opgeslagen track inlezen, in de andere de waypoints. Hierna kunt u de informatie samenvoegen in 1 Mapsource window via plakken en knippen.

Het blijft met Mapsource altijd een beetje behelpen om een opgeslagen track en gemarkeerde waypoints samen te voegen. Oefening baart kunst.

Hoe werkt het in BaseCamp?
BaseCamp pakt het allemaal wat handiger aan. Als de GPS is aangesloten wordt alle informatie direct getoond in het scherm.

Alle tracks, routes en waypoints worden netjes weergegeven. Wel blijft het ook nu enigzins moeilijk om de namen die in BaseCamp worden getoond te verbinden met de bestanden op de GPS.

Ook laat BaseCamp niet zien op welke datum een waypoint is gemaakt. Hierdoor is niet in 1 oogopslag te zien welke waypoints degene zijn die we tijdens een wandeling gemarkeerd zijn.

We kunnen nu vrij eenvoudig een track op de GPS selecteren en deze toevoegen aan "mijn verzameling" of aan een specifieke lijst in de bibliotheek. Willen we daar nog een aantal waypoints aan toe voegen dan moeten we deze selecteren en toevoegen aan de lijst in de bibliotheek. Zo bouwen we dan een nieuwe lijst binnen de bibliotheek op met alle relevante informatie.


Andere mogelijkheden

Mapsource en BaseCamp hebben nog wat andere mogelijkheden die we op dit moment nog niet verder hebben uitgewerkt:

Mapsource:
Tracks en Routes kunnen direct geladen worden in Google Earth. Hiermee kunt u de route ook via luchtfoto's bekijken. U ziet dan direct door wat voor landschap de route loopt. Ook helpt Google Earth soms om duidelijk te krijgen of een pad er wel of niet is.

BaseCamp:
BaseCamp heeft geen mogelijheid om direct de track/route te openen in Google Earth. Wel is er een optie om BirdsEye beelden te downloaden afhankelijk van de aangesloten GPS. Het effect hiervan is dat u Google Earth achtige kaarten direct te zien krijgt in BaseCamp. Onze voorkeur gaat toch uit naar Google Earth.

Een andere grappige mogelijkheid is om een kaart van de GPS in BaseCamp te laten zien. Handig als iemand een specifieke kaart op zijn GPS heeft. U kunt die kaart dan zien in BaseCamp als de GPS is aangesloten. Het is niet mogelijk om een print te maken van een track/route op deze kaart. Ook kunt u het kaartmateriaal niet naar de PC downloaden om te gebruiken zonder dat een GPS is aangesloten.