Samenvatting

Een aardige methode om een track te tekenen is dit te doen via de website GPSies.com. Dit is een goed alternatief voor Garmin Basecamp als u op vakantie bent en geen laptop hebt meegenomen. Elke PC waar u uw GPS aan kunt koppelen via een USB kabel voldoet.

Tekenen van een track met GPSies.com

Stel u wilt een track uitzetten maar u heeft geen software op de PC en ook geen GPS, of u bent wel in het bezit van een GPS maar u wilt geen dure kaarten kopen. Wat kunt u dan wel doen?

Een aardige methode om een track te tekenen is dit te doen via de website GPSies.com. Het heeft een handig voordeel boven Google Earth: er zijn meerdere type kaarten te selecteren terwijl dit bij Google Earth beperkt is tot een kaart en een satteliet beeld.

GPSies.com
Als u een track wilt gaat tekenen zonder PC software ga dan naar de website http://www.gpsies.com/createTrack.do

Aan de linkerkant van het scherm ziet u een kaart, aan de rechterkant additionele informatie en de mogelijkheid om een track te importeren vanaf een GPS, harddisk of van een website. In het midden van het scherm staat een korte handleiding die u ook weer weg kunt klikken.

Rechts boven de kaart kunt u zien dat de Google kaart is geselecteerd. Niet de meest handige kaart om een route uit te zetten. Kies daarom voor de OpenStreetMap kaart. Die laat ook bospaden zien en dat willen we graag als we gaan wandelen.

U kunt de kaart positioneren en vergroten/verkleinen d.m.v. de controls in de linker bovenhoek. Op zich werkt alles vrij handig. U kunt spelen met het tekenen van een track zonder u aan te melden. Maar u kunt de track uitprinten, opslaan op uw PC in verschillende formaten en ook opslaan op GPSies.com en die later weer oproepen en bewerken. Verder kunt u via deze websites tracks en routes van het ene formaat naar het andere formaat converteren.

Een andere handige mogelijkheid is het beperken van het aantal trackpoints van een track. Dat kan van pas komen als u in het bezit bent van een oudere GPS waar een maximum van 500 trackpoints per tracks geldt. Via GPSies.com kunt u dan een track met meerdere trackpoints converteren naar een nieuwe track met max 500 trackpoints.

Het tekenen van een track met GPSies.com

Als de track klaar is kunt u een printje maken die u onderweg kunt gebruiken. Vooral handig als u nog niet in het bezit bent van een GPS. Maar ook als u een kaart in uw GPS heeft is het handig om de route ook op papier te hebben. De techniek kan u altijd in de steek laten.

In het filmpje hebben we laten zien hoe je een track tekent en hoe je eenvoudig de track kunt aanpassen en routepunten kunt toevoegen.

Maar het kan nog eenvoudiger dankzij een nieuwe functie "volg wegen".

Volg wegen
De optie "volg wegen walking" is nieuw. Het voordeel is dat de track netjes het pad volgt. U hoeft zich niet meer druk te maken waar u de punten zet. Eigenlijk hoeft u die alleen op splitsingen te plaatsen. De rest wordt voor u gedaan.

Conclusie:
GPSies.com is een handig tool voor iedereen die een track wil tekenen zonder gebruikt te maken van PC software zoals Garmin Mapsource en BaseCamp. Vooral is het handig dat u uit verschillende kaarten kunt kiezen waaronder de OpenStreetMap.