Samenvatting

Een GPS heeft veel knopjes en veel menu's met allemaal handige features. Maar soms gebeuren er dingen die je niet wilt maar ook niet kunt voorkomen. De beruchte rode punaise is zo'n voorbeeld waar elke koper van een Oregon of Dakota tegenaan loopt. De oplossing is simpel: bij het slepen van de kaart begin je altijd bij de randen van het scherm en nooit in het midden. Komt de punaise toch in beeld kan klik je linksonder in het scherm op het pijltje, en de punaise is weer weg. Toch kan het handig zijn deze punaise te gebruiken om de coordinaten van een bepaald punt op de kaart te tonen, een waypoint te zetten of naar een bepaald punt toe te navigeren. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel.

Rode Punaise (Dakota/Oregon/Montana)

Tijdens onze workshops kwamen we regelmatig deelnemers tegen die al in het bezit waren van een GPS. Vaak een Dakota. Een prima GPS als er gewandeld wordt. De deelnemers waren er ook enthousiast over. Natuurlijk wil men dan ook alles weten over hun GPS tijdens de workshop.

Een van die vervelende zaken waar iedereen wel een paar keer tegenaan was gelopen is de rode punaise. Deze komt in beeld als je het scherm aanraakt. En dan is het de vraag hoe je hem weer wegkrijgt.

Op een Dakota of Oregon ziet het scherm er als volgt uit als alleen de kaart in beeld is. Onderin het scherm ziet u het kruisje waarmee je weer naar het menu gaat.

Tap nu maar eens met een vinger op het scherm en opeens staat er een rode punaise in het beeld. Vervelend als je niet zit te wachten op deze punaise die ook niet meer weg wil.

Een voordeel van de punaise is dat je meteen de coordinaten krijgt van de positie die door door de punaise wordt aangegeven. Bovenin het scherm komt een balk waar je op kunt klikken Hierin staan de coordinaten en ook de afstand tot je huidige positie. Je kunt vanuit dit scherm ook meteen de punaise als een waypoint markeren. Dat is eigenlijk wel handig.

Met de oude knopjes GPS-en zoals de 60C en de Dakota lukte het nooit om op een handige manier een waypoint op een bepaalde plaats te zetten. Wel kan de huidige positie gemarkeerd worden als een waypoint. Maar zomaar ergens een waypoint zetten was er eigenlijk niet bij. Met de Dakota en Oregon gaat dat eigenlijk vrij eenvoudig. Hetzelfde gaat prima met een 62s. Hier heb je geen punaise maar ook met deze GPS kun je eenvoudig een punt via de kaart selecteren.

In het info scherm zie je zoals gezegd de coordinaten, de afstand tot het volgende punt, de locale tijd en informatie over het punt. Onderin het scherm heb je de GA knop waarmee je kunt navigeren naar de positie van de rode punaise, een mogelijkheid om het punt te bewaren als waypoint en de "terug" pijl om naar het vorige scherm te komen.

Hoe kom je van die rode punaise af?
Het is heel simpel. Als die rode punaise in het beeld staat is het kruisje dat doorgaans links onder in het scherm staat vervangen door een "terug" pijltje. Als je klikt op dit pijltje dan kom je weer in het gewone kaarscherm terug en is de rode punaise weg. Zo simpel is het.

Het volgende scherm laat het kaart scherm met rode punaise zien met met bovenin informatie box waarop je kunt klikken om naar het info scherm te gaan.

Wat kun je doen om de rode punaise niet op het scherm te krijgen?
Nooit op het midden van het scherm drukken. Als je aan de randen blijft kun je de kaart slepen zonder dat de punaise komt vervelen. Begin een sleepbeweging daarom altijd vanuit de rand van het scherm. Midden in de kaart op het scherm drukken zorgt er meestal voor dat de punaise zichtbaar wordt. Maar klik je op het pijltje aan de linkeronderkant van het scherm dan is deze punaise weer weg.

Success met de rode punaise onderweg.