Sa,menvatting

De GPSMAP62 familie is een robuuste knopjes GPS met een helder afleesbaar scherm. Het grote standaard geheugen, de goede batterijduur en de probleemloze satteliet ontvangst zorgen dat u met deze GPS vele kilometers zorgeloos kunt wandelen. Voor mensen die al eens een GPSMAP60C/60Cx hebben gehad zullen deze GPS probleemloos kunnen bedienen. Wel zal het opvallen dat het menu een update heeft gehad waardoor de goede functie nog eenvoudiger kan worden gevonden.

Alle knopjes zitten op de vertrouwde plaatsen. Een waypoint markeren of even het menu induiken. Het gaat allemaal eenvoudig en snel. Een heerlijke GPS voor wandelen.

Toch heeft deze GPS wel een groot minpunt. En dat is het scherm. Dit scherm is duidelijk afleesbaar in volle zon en bij weinig licht. Maar het is wel een klein scherm met een lage resolutie. Het is dezelfde resolutie als bij de oude serie. En vergeleken met de Oregon, Colorado en de nieuwe aanwist Montana valt de resolutie een beetje tegen. Het scherm ziet er helaas een beetje korrelig uit. Bij uitzoomen gaat boven de 300 meter de details verdwijnen. Hierdoor is het overzicht wat aan de matige kant, vergeleken met de andere modellen.

Er zijn 5 modellen waar u uit kunt kiezen. In juni 2011 liepen de prijzen van 225 euro voor het simpelste model tot 550 euro voor het duurste model. U moet zich afvragen wat het duurste model extra biedt ten opzichte van de goedkopere modellen. Het zeer grote en uitbreidbare geheugen met 2 slots van de 62stc is een beetje overkill voor de gewone wandelaar. De ingebouwde topografische kaart heeft niet de kwaliteit van een "echte" topografische kaart. Zaken zoals Birdseye vragen natuurlijk om veel geheugen, maar heeft u deze optie ook echt nodig.

Zo zijn er veel Garmin families en modellen waar u uit kunt kiezen. Dat maakt het niet altijd eenvoudig. We hebben zelf de GPSMAP62s gekozen. Een betaalbare GPS met uitbreidbaar geheugen, kompas en hoogtemeter. Birdseye laten we nog even links liggen. Willen we onderweg een satellietbeeld bekijken dan nemen we onze smartphone. We vinden het scherm ook een te lage resolutie hebben om Birdseye te gebruiken.

We kunnen u daarom de GPSMAP60 en GPSMAP60s aanbevelen. De duurdere modellen voegen naar onze mening te weinig toe.

GPSmap 62 familie review

We hebben de Garmin GPSmap 62s al enige tijd in huis. Alleen nog geen tijd gehad om een review te schrijven. Maar het moet er één keer van komen.

De Garmin GPSmap 62sOndanks dat dit een recent model is komt hij veel mensen toch zeer bekend voor. Hij lijkt namelijk als twee druppels water op de goede oude vertrouwde Garmin 60c. De GPS waarmee het voor ons allemaal begon. Natuurlijk zijn er de nodige veranderingen in al die jaren doorgevoerd. Welke dat allemaal zijn leest u verderop in deze review.

 

De concurrentie binnen de Garmin familie
In juni 2011 zijn er 5 series outdoor toestellen van Garmin beschikbaar:

  • De Etrex familie: een serie die al heel lang loopt maar binnenkort vervangen wordt door een compleet nieuwe serie. Deze oude serie begint enigzins gedateerd te worden wat zichtbaar is in de langzame schermopbouw bij de nieuwste routeerbare kaarten. Deze GPS werkt met knopjes waardoor het scherm zeer goed afleesbaar is. De serie start met simpele "goedkope" modellen zonder de mogelijkheid tot geheugenuitbreiding. In sommige modellen is een 2-assige kompas aanwezig. Het nadeel van een dergelijk kompas is dat je de GPS altijd horizontaal moet houden, wat onhandig is. We hebben redelijk wat geexperimenteerd met de Etrex Vista en Legend.Deze GPS-en zetten we regelmatig in bij lezingen en workshops.
    De nieuwe serie wordt in augustus 2011 en lijkt een prima wandel GPS. Mogelijk komt er binnenkort ook een review van deze nieuwe GPS.
  • De Dakata 10/20: de opvolger van de Etrex familie. Geen knopjes, maar een aanraakscherm. Het scherm heeft geen erg hoge resolutie, maar is redelijk goed afleesbaar. De bediening is prettig dankzij het aanraakscherm. De menustructuur zit logisch in elkaar. Een fijne GPS voor wandelen, minder geschikt voor fietsers. De Dakata 20 voegt een extra geheugenslot en een 3-assig kompas toe op de mogelijkheden van de Dakata 10. We hebben intussen ook wat ervaring met de Dakota 20.
  • De Oregon 550: is de meest uitgebreide Outdoor GPS van de Oregon familie totdat de Montana uitkwam. Deze familie bestaat in 2010 uit de modellen Oregon 450/450t en 550/550T. De oudere Oregon serie 100/200/300/400 is niet meer verkrijgbaar. Het verschil tussen de oude en recente Oregon serie is de afleesbaarheid van het scherm. Die afleesbaarheid was bij de oude serie een probleem, bij de nieuwere serie is die beter, maar of hij voldoet aan uw eisen moet u zelf goed bekijken voordat u er eentje koopt. We hebben een uitgebreide review van de Oregon geschreven.
  • De GPSMAP 62/62s/62St: Dit is de nieuwste serie Garmin outdoor GPS-en. De opvolger van de GPSMAP 60Cx/60CSx. Een GPS moet knopjes waardoor verwacht mag worden dat de afleesbaarheid erg goed is.
  • De Montana: Dit is een grotere GPS dan de Oregon/Colorado/60Cs/62s. Het 4 inch aanraakscherm is groter dan we gewend zijn van de Oregon of Colordo. Hierdoor is de GPS prima te gebruiken in de auto of de motor. Deze GPS kan zelf gesproken navigatieaanwijzigingen geven. Wel is hier een oortje voor nodig. Wie weet testen we deze GPS binnenkort ook wel een keertje. De hoge aanschafprijs is op dit moment nog een hobbel. We zoeken sponspors.

De eerste indruk
Er is niets beter dan een eerste indruk. En die eerste indruk is positief. Een lekker in de hand liggend toestel. Grote knoppen waarmee de belangrijkste functies direct te selecteren zijn. Alles voelt degelijk aan, ook het batterijencompariment. Dan laden we een topografische kaart in de GPS en zetten hem voor de eerste keer buiten aan.

Dan worden we enigzins teleurgesteld. Het scherm is zeer duidelijk afleesbaar, maar de resolutie is niet erg hoog. De test die deze GPS weergeeft ziet er enigzins gerafeld uit en ook kun je minder uitzoomen dan bv bij de Colorado.

Voor de rest alleen maar lof, dit is een fijne GPS. Het had een bijzonder fijne GPS geweest als de resolutie hoger was geweest. Blijkbaar heeft Garmin die hogere resolutie willen inzetten in de Montana.

We zetten de resoluties eens op een rijtje:

In dit lijstje is duidelijk te zien dat de 62s dezelfde lage resolutie heeft als de Dakota. Ook het scherm zelf is niet groter, maar 2.6 inch. De Oregon doet het met een 3 inch scherm en een beduidend hogere resolutie. De Montana gaat nog een stapje verder, een groter scherm en nog meer resolutie. Deze laatste kun je vergelijken met de grootste maat Smartphone zoals de Samsung Galaxy S II.

De vraag is natuurlijk of de beperkte resolutie van de 62s een probleem is. Voor het nalopen van een track voldoet het scherm met de beperkte resolutie prima. Het is een helder en goed afleesbaar scherm. Dat is het grote voordeel van een knopjes GPS. Ook met weinig licht kun je het scherm goed aflezen. Tot een zoomfactor van 300 meter zijn de kleine bospaadjes nog te zien. Daarboven valt er informatie weg. Leg je er een Oregon langs dan valt op er meer detail te zien is, verder kan worden uitgezoomd, maar dat het scherm veel minder contrast heeft. Bij weinig licht is de Oregon moeilijk af te lezen en moet de achtergrond verlichting aan. Maar door de hogere resolutie en het groter scherm heb je bij de Oregon veel meer overzicht. Dat wordt bij de Montana nog een stapje beter.

Links het scherm van de 62s, rechts die van de Colorado.

Zoals gezegd: een hogere resolutie is niet nodig om een wandeling na te lopen. Het is wel handig bij het uitzetten omdat je veel meer overzicht hebt. U moet zelf afwegen wat belangrijk is voor u.

Wel is de 62s minder geschikt voor in de auto. De lage resolutie en het kleine scherm maakt dat de navigatie aanwijzigen moeilijk te lezen zijn.

Zetten we het scherm van de 62s langs die van een Oregon dan krijg je de onderste foto.

Kwaliteit scherm Garmin GPSMAP 62s

 Het scherm van de 62s is vrij helder. In fel zonlicht of als er minder licht is, is het scherm goed afleesbaar. Het scherm spiegelt wel, maar met een beetje kantelen heb je daar weinig tot geen last van. Het scherm van de Oregon heeft veel minder contrast, is minder helder en heeft meer last van reflecties. Je hebt eerder de achtergrondverlichting nodig als de omstandigheden wat minder zijn.

Ook hier geldt, uitproberen in de winkel en afwegen wat het beste is, een hogere resolutie en een groter scherm tegen een minder groot scherm met minder resolutie die wel beter afleesbaar is. Het is wachten op een aanraakscherm dat net zo helder en goed afleesbaar is dan die van de knopjes GPS-en. De ideale GPS moet helaas nog door Garmin worden uitgevonden.

De 5 modellen uit de 62 reeks
Alle 5 modellen beschikken over een quad helix antenne, HotFix Satellietvoorspelling en een hooggevoelige WAAS ondersteundende GPS ontvanger. Hierdoor is er een snelle positiebepaling in alle omstandigheden mogelijk. Ook onder de bomen of in stedelijk gebied. Alle modellen hebben ook een ingebouwde wereldwijde basiskaart. Van deze kaart moet u niet te veel verwachten. Het is altijd nodig om een goede topografische kaart bij de GPS te kopen. Alle modellen hebben hun iegen kleurtje en daarom handig te onderscheiden. Er zijn nog een aantal andere mogelijkheden waar we later op terugkomen.

De 62 serie begint met de GPSMAP62. Deze GPS heeft een intern geheugen van 1.7 Gb. Genoeg voor een aantal topografische kaarten. Het geheugen is niet uitbreidbaar. Ook heeft dit model geen extra kompas en hoogtemeter.

De tweede in de serie is de GPSMAP62s. Deze heeft een micro-SD slot naast het interne geheigen van 1.7 Gb, een barometische hoogtemeter en een 3-assig kompas.

De GPSMAP62st voegt een topografische basiskaart van 1:100.000 en de mogelijkheid om draadloos gegevens uit te wisselen. Hierdoor kan met dit toestel ook gebruiken voor Geocachen met Chrips.

Op plaats 4 komt de GPSMAP62sc. Dit model heeft een intern geheugen van 3.5 Gb en plaats voor 2 losse Micro-SD kaartjes. De topografische basiskaart van de 62st ontbreekt maar de barometrische hoogtemeter is zelfs in staat om weerveranderingen aan te geven.

Het topmodel is de GPSMAP62stc. Deze heeft alle features van de overige modellen.

Welk model u nodig hebt is zodoende alle features op een rijtje zetten. De prijzen beginnen met 225 euro voor de GPSMAP62 tot 550 euro (juni 2011) voor het topmodel GPSMAP62stc. Vooral de prijs van 550 euro voor het topmodel is pittig voor een GPS met een relatief klein scherm en een wat tegenvallende scherm resolutie.

Basiskaarten
Zelf zijn we niet enthousiast over de aangeboden basiskaarten. De standaard basiskaart heeft zo weinig detail dat je er weinig tot niets mee kunt beginnen. Ook de basis topografische kaart is alleen leuk in noodgevallen. Beter kun een goede topografische kaart van het gebied waar je wilt gaan wandelen of fietsen kopen.  De onroute wandelkaart kun je vergelijken met een 1:10.000 kaart. De standaard topografische kaart kun je vergelijken met 1:100.000. Te weinig detail om de allerkleinste paadjes te kunnen weergeven.

Kompas of geen kompas?
In principe heb je geen kompas in de GPS nodig. Zolang je beweegt weet de GPS precies welke kant je op gaat.

Een kompas is handig als je stil staat en om je as draait. Het kompas zorgt er dan voor dat de kaart op het scherm mee draait. Een kompas heeft zo zijn voordelen, maar ook zonder kun je prima vooruit.

Het kompas in de 62s is een 3-assige. Hierdoor is het niet meer nodig om de GPS waterpas te houden. Ideaal tijdens het wandelen.

Grootte van het geheugen?
Alleen de GPSMAP62 heeft een niet uitbreidbaar geheugen. Nu is 1.7 Gb groot genoeg om een aantal topografische kaarten op te slaan. De Onroute wandelkaart is 347 Mb groot. Topo Benelux is 518 Mb groot. U kunt zodoende 3 dergelijke topografiche kaarten in het geheugen kwijt. Dat is ruim voldoende voor het dagelijks gebruik.

Als u een wegenkaart wilt laden dan is het handig om een extra micro-sd kaartje te kunnen gebruiken. Daarmee heeft u 4 Gb extra geheugen aan boord. De nut van een dubbel micro-sd slot in de duurdere modellen bovenop het intern geheugen van 3.5 Gb lijkt ons alleen zinnig als u een wereldreis wilt gaan maken. Als u een wandelaar bent die doorgaans in eigen land blijft dan voldoet de GPSMAP62.

De batterijen
De GPSMAP62 serie kan prima functioneren op een tweetal AA (oplaadbare) batterijen. Zonder gebruik te maken van de achtergrondverlichting gaat de GPS bijna 20 uur mee op een setje batterijen. In de praktijk is deze GPS veel zuiniger dan bv de Colorado. Met een setje reserve batterijen kun je zonder problemen een hele lange dag vooruit.

De achterkant
De achterkant heeft dezelfde clip is als de Oregon, Dakota en Colorado familie. Dat is handig, want de autosteun hoeft dan niet vervangen te worden als je een nieuw model koopt. Toch zit er een addertje onder het gras voor Colorado bezitters die willen overstappen op de GPSMAP62. Het USB kabeltje voor in de auto is niet uitwisselbaar. Dus moet je toch een los kabeltje kopen. En die zijn helaas niet goedkoop. Maar dat is de autosteun ook al niet.

De overige toeters en bellen
Alle modellen van de 62-serie ondersteunen BirdsEye Satellietbeeld in combinatie met Garmin Basecamp op de PC. U moet hiervoor wel een abonnement van rond de 25 euro nemen. Dit abonnement is geldig voor 1 GPS en zorgt ervoor dat u altijd de laatste versie satelietbeelden over de kaartten kan leggen. U kunt dit zien als een soort Google Maps.

Garmin Birdseye op de GPSOp dit moment hebben we zelf geen BirdsEye abonnement. Mogelijk kan het bekijken van een satellietfoto over de topografische kaart best handig zijn.

Maar het scherm van de 62-serie heeft een te lage resolutie om hier veel voordeel uit te halen. En we zijn in het bezit van een smartphone met Google Maps. Tot nu toe hebben we daar weinig gebruik van gemaakt onderweg. Alleen een topografische kaart is voldoende in onze visie.

Het kan altijd zijn dat u wegloopt met deze Birdeye optie. Bent u geinteresseerd, gewoon gaan bekijken in de winkel. De plaatsjes op verschillende websites zien er wel leuk uit. Zie ook de bovenstaande screenshot.

Het menusysteem van de GPSMAP62Ook iets als een weervoorspelende functie van de barometrische hoogtemeter is niet iets waar we mee weglopen. Liever gebruiken we onderweg Buienradar.nl om te kijken of we nat gaan worden. Zo zitten er meer toeters en bellen op elke Garmin GPS die we eigenlijk nooit gebruiken (agenda, wekker, visstanden, etc).

Het gebruik van de GPS
Dit is een heerlijke GPS in het gebruik. Een eenvoudig en duidelijk menusysteem. Je kunt kiezen voor een 2-koloms uiterlijk met vierkante menu-items of voor een 1-koloms waarbij alles netjes onder elkaar staat. Het wijst zichzelf eigenlijk snel. Wat ook helpt is dat alle Garmins tegenwoordig een vergelijkbaar menu-systeem hebben. De tijd van experimenten met de user-interface wat Garmin rond de komst van de Colorado heeft gedaan is gelukkig voorbij.

Snelmenu bij de GPSMAP62Naast het menu heb je ook een snel-menu. Het menu kunt je openen met de knop "menu". In de eerste instantie komt je dan in een menu die hoort bij de pagina die geselecteerd is. Druk je nog een keer op "menu" dan kom je in het generieke menu. Het snel-menu kunt je activeren door op "page" of "quit" te drukken. Het is vergelijkbaar met bv de oudere modellen 60C of 60Cx. Hier kreeg je een compleet andere pagina in beeld. Bij de 62 krijgt een een rij met kleine symbolen die je door meerdere keren op "page" of "quit" te drukken voorbij kunt laten komen. Stop je met drukken dan wordt korte tijd later de pagina geselecteerd van het symbool dat midden in het beeld staat. In het geval van de screenshot rechts zal even later de kaart getoond worden. Met de "page" toets gaan de symbolen van rechts naar links. Met de "quit" toets gaan ze van links naar rechts. Je hoeft zodoende niet helemaal rond te gaan, je kunt ook terug. In de praktijk werkt het allemaal zeer prettig.

Menusysteem GPSMAP62Natuurlijk kun je het aantal symbolen, evenals de volgorde, naar believe instellen. Gebruik je nooit het kompas dan kun je die weglaten. Maar wil je andere snelmenu opties toevoegen dan kun je die een eigen plaats in het rijtje snelmenu-opties zetten. Te veel is onhandig, evenals te weinig. De default instelling is prima werkbaar, dus het is niet nodig om direct al veranderingen aan te gaan brengen.

Voor elke wandeling gaan we als volgt te werk. We ontwerpen thuis een track, die laden we in de GPS. Aangekomen bij het begin van de wandeling resetten we eerst de tripteller, want we willen precies kunnen zien hoeveel we gelopen hebben. Daarna resetten we de tracklog en zetten de track die we thuis geladen hebben op het scherm.

Menustructuur GPSMAP62Op de Colorado moeten we een aantal menu's in en uit om deze handelingen te verrichten. Dat wil zeggen dat we na het aantrekken van de wandelschoenen nog even aan het klikken zijn voordat we van start kunnen. Op de GPSMAP62 gaat het gelukkig net iets eenvoudiger.

We kiezen als start de tripcomputer. Die geeft een overzicht van de snelheid, afgelegde weg, max snelheid, tijd onderweg, tijd gestopt enz. Ook zie je hoeveel tijd er nog is voordat de zon ondergaat. Handige informatie die leuk is om gedurende de wandeltocht of achteraf te bekijken.

Nog een keer op menu drukken levert een scherm op waarin bovenaan reset staat. Deze reset geeft de mogelijkheid om de verschillende logs te resetten. Het leuke is dat onder elk scherm weer een aantal opties zitten die je met de menuknop kunt selecteren. In het begin leuk om mee te experimenteren. Als je GPS langer hebt staat alles optimaal ingesteld en gebruik je maar een beperkt gedeelte van de aanwezige menus.

Menustructuur GPSMAP62Menustructuur GPSMAP62We kiezen de reset optie. Hierna komen we in een menu waar we de tripgegeven kunnen resetten, maar ook de het huidige spoor (ook wel tracklog genoemd). Via 1 menu kunnen we zo 2 vliegen in 1 klap slaan.

Het is jammer dat de reset niet als snelmenu item te kiezen is. Het is namelijk een functie die je elke wandeling nodig hebt.

Het menu is gestructureerder en handiger dan bv bij de Colorado maar het kan nog steeds doordachter. Maar zoals altijd wen je snel aan een bepaalde manier van werken en vallen eventuele zwakheden als snel niet meer op.

Vervolgens selecteren we de track die we willen gaan lopen. De onderstaande afbeeldingen laten zien hoe dat gaat.

Menustructuur GPSMAP62Menustructuur GPSMAP62

 

 

 

 

 

 

 

Menustructuur GPSMAP62Als laatste stap krijgen we de track op het scherm. Onderaan staat een grote knop met GA. Hiermee selecteren we de track op de kaart en kunnen we aan de wandel.

Bovenaan het scherm staat de naam van de wandeling en de afstand tot de wandeling. Omdat we deze track vanaf thuis selecteerden laat de GPS zien dat we eerst nog een ritje van minimaal 39 km met de auto moeten doen voordat we echt kunnen gaan wandelen.

In principe is elke nieuwe GPS weer even wennen. Als u als eens een Garmin GPS heeft gebruikt dan wijst alles zich redelijk van zelf. Als u nieuw bent dan kost het even tijd om te wennen aan alle instellingen, menu's en handelingen die verricht moeten worden voor u echt op pad kunt. Daarna heeft u een hele fijne GPS aan de GPSMAP62 familie. Het beste wat u kunt doen is eerst een aantal korte wandelingen in de buurt van uw eigen huis lopen. Dan loopt u op vertrouwd terrein en kunt u zich helemaal concentreren op de GPS. Als u de GPS onder de knie heeft is het zaak om te gaan genieten van de omgeving en de GPS zoveel mogelijk als hulpmidden te gebruiken.

Aan het einde van de wandeling wordt de tracklog weer opgeslagen om later op de PC weer bekeken of verwerkt te worden. Het is altijd leuk om de route weer eens op de PC terug te zien of om te bekijken met Google Earth. Opslaan is geen probleem meer tegenwoordig. U kunt 2000 waypoints, 200 tracks en 10.000 tracklogpunten op de GPS hebben staan. Ruim voldoende voor een lange vakantie.

Hoe werkt de GPSMAP62 samen met de PC?
Ook hier is er vooruitgang geboekt ten opzichte van de oudere series of van de Colordo die we nog regelmatig gebruiken. Het onderstaande screenshot laat dat zien:

de GPSMAP62 op de PC

In de GarminGPX folder staan de opgeslagen tracks samen met de geimporteerde tracks. Na een wandeling wordt de tracklog opgeslagen en krijgt de naam Spoor_huidigedatum+tijd.gpx. Zo kunt u een opgeslagen track later eenvoudig terugvinden. Het voordeel nu is dat alle gemarkeerde waypoint opgeslagen worden in een apart bestand met dezelfde datum. Nog handiger zou het zijn geweest als alle gemarkeerde waypoints, tijdens de tijd dat de tracklog liep mee, opgeslagen zouden worden in 1 track. Waarom dat niet het geval is is ons een raadsel. Maar het is in ieder geval handiger dan bij de oudere GPS-en waar je telkens moest zoeken naar de opgeslagen waypoints.

Langzaam zie je een verschuiving van Mapsource naar Basecamp plaatsvinden. Zeker als het verschil ziet tussen het importeren van tracks en waypoint tussen Mapsource en Basecamp.

Garmin Basecamp met GPSM62

Alle gegevens van de GPSMAP62 worden netjes weergegeven aan de linkerkant van het scherm. Hier staan alle waypoints en alle tracks. In Garmin Basecamp kan nu een een nieuwe verzameling worden aangemaakt waarin bepaalde tracks met waypoints worden gecombineerd. 

Ook een leuke optie is het kaartmateriaal op de GPSMAP62 te laten zien in Basecamp. In het bovenstaande screenshot staat aan de linkerkant van het scherm de kaart van de PC. Aan de rechterkant staat de kaart vanuit de GPS. Dit is bv handig als iemand een kaart op de GPS heeft die niet op de PC staat. Deze kaart kan dan bv op de PC gebruikt worden om een track uit te zetten. Allemaal handige opties die met oudere GPS-en en met Mapsource niet mogelijk zijn.

Veel wandelplezier.