Samenvatting

Het Nationaal Park Jasmund is een nationaal park op het schiereiland Jasmund, deel van het eiland Rügen in deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren in het noordoosten van Duitsland. Het nationaal park is met 3003 ha het kleinste van Duitsland. Het is bekend van de hoge krijtrotsen aan de Oostzee. Het grote beukenwoud dat middels het nationaal park beschermd wordt, is in juni 2011 opgenomen in de lijst van werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van het grotere geheel van oude beukenbossen van Duitsland.

We verbleven op deze vakantie op Natuurcamping Krüger aan de rand van het Jasmund Nationaal Park. Een ideale uitgangspositie van vele mooie wandelingen door het Nationaal park. Het voordeel is dat je zo van de camping de natuur in kunt lopen of een stukje met de bus om vanuit Sassnitz de kust te verkennen. De omgeving rond de camping is schitterend, met prachtige krijtrotsen langs de kust. Wie van vergezichten, een hele fraaie natuur, rustige wandelen in donkere beukenbossen, cultuur en natuur wilt combineren komt hier helemaal aan zijn of haar trekken.

Op de website van de Camping staat te lezen: De natuurcamping, die vrijwel helemaal door bos, met beuken, die veelal zo’n honderd jaar oud zijn, omgeven is, ligt 156 meter boven NN ( Normal Null ) hetgeen overigens een afleiding van het Nederlandse N.A.P. is. Het Nationaal Park Jasmund vormt het “hoog”land van het eiland Rügen. Op slechts 3 kilometer afstand van de camping ligt een van de vele, in dit geval ook letterlijke, hoogtepunten: de Königsstuhl, een krijtrots, die zo`n 117 meter steil uit de Oostzee op rijst. Vanaf de camping heeft u overigens een prachtig uitzicht over een van de grote bochten, waaraan Rügen rijk is, namelijk het Tromper Wiek. Aan de andere kant kunt u Kap Arkona meestal goed zien liggen.

GPS Zomervakantie 2013 Rugen

Laatst bijgewerkt op 20-11-2019

GPSwalking.nlDe zomervakantie van 2013 bracht ons naar het Duitse eiland Rügen gelegen in het uiterste noord-oosten van Duitsland, een kleine 650-750 km reistijd. Het eiland is met een brug met het vaste land verbonden en door de goede verbindingen in Duitsland ben je snel van Nederland in Rügen.

Na wat zoeken kwamen we uit bij Naturcamping Krüger in het kleine plaatsje Nipmerow. Deze eenvoudige en rustige camping (in het Nationaal Park Jasmund. Helemaal boven op Rügen, letterlijk en figuurlijk!) is een prima vertrekpunt voor een aantal schitterende wandelingen. Een prima en rustige camping voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers.

GPSwalking.nlOp de website van de camping is veel informatie over het gebied te vinden in verschillende talen waaronder het Nederlands. Een goede wandelkaart kunt u in de kleine campingwinkel kopen.

Let wel op: deze camping heeft 2 locaties. Die bij Nipmerow ligt tegen het nationaal park Jasmund aan. U kunt direct vanaf de camping naar de mooiste punten lopen, bv de Köningsstuhl ligt op 3 km. De camping is rustig gelegen in een beukenbos.


Waar ligt het?


Grotere kaart weergeven

Adres

Naturcamping Krüger
Jasmunder Straße 5
18551 Nipmerow
Rügen, Duitsland
Website:
www.rugen-naturcamping.de


We hebben 11 GPS wandelingen gelopen (een aantal moeten we nog uitwerken) en een foto sfeerverslag gemaakt:

Bekijk ons foto-sfeerverslag

GPS wandelingen:


Vakantie 2013

GPSwalking.nlSinds we een Oost-Duitse schoonzus hebben zijn we ons meer bewust van de mooie Oost-Duitse vakantiebestemmingen. Rügen stond al een tijdje op ons programma maar tot deze zomer was het er nog niet van gekomen.

Het nationaal park Jasmund is in het uiterste noordoosten van Rügen gelegen. Het leek ons handig om een camping aan de rand van dit natuurgebied te zoeken. Dat werd Naturcamping Krüger. Een camping die prima geschikt is voor natuurliefhebbers die vanaf de camping de mooiste plekjes willen ontdekken. Het is heerlijk om direct vanaf de camping op pad te kunnen.

GPSwalking.nlDe camping heeft in het echt minder plaatsen dan op de website staan aangegeven. Een aantal plaatsen staan in een donker bos en werden tijdens ons verblijf nauwelijks gebruikt. Reserveren lijkt ons daarom nuttig om van een plaats verzekerd te zijn.

Naturcamping Krüger
De natuurcamping, die vrijwel helemaal door een beukenbos, die veelal zo’n honderd jaar oud zijn, omgeven is, ligt 156 meter boven NN (Normal Null) hetgeen overigens een afleiding van het Nederlandse N.A.P. is.

Het Nationaal Park Jasmund vormt het “hoog”land van het eiland Rügen. Op slechts 3 kilometer afstand van de camping ligt een van de vele, in dit geval ook letterlijke, hoogtepunten: de Königsstuhl, een krijtrots, die zo`n 117 meter steil uit de Oostzee op rijst.

GPSwalking.nlVanaf de camping heeft u overigens een prachtig uitzicht over een van de grote bochten, waaraan Rügen rijk is, namelijk het Tromper Wiek. Aan de andere kant kunt u Kap Arkona meestal goed zien liggen.

De camping is ook met openbaar vervoer goed te bereiken (met de trein tot Sassnitz, dan verder met de bus naar het 8 km noordelijker gelegen Nipmerow). De bushalte is direct bij de ingang van de camping. Ook kunt u vanaf de camping eenvoudig me de bus naar Sassnitz.

Het recreatiecentrum Neddesitz, dat op 3 kilometer afstand is gelegen, biedt u tal van sportieve mogelijkheden.

GPSwalking.nlIn de directe omgeving (het dorp Ranzow op 1 km.) heeft bovendien een ruitercentrum zijn poorten geopend.

Vanuit de haven van Lohme kunnen vistochten, maar ook recreatie- en chartervaarten gemaakt worden. Verdere maritieme activiteiten vanuit de Sassnitzer haven zijn te regelen.

Het plaatsje Ralswiek, met zijn fraaie openlucht theater ligt eveneens niet al te ver weg. Het is zo`n kleine twintig minuten met de auto. Hier worden jaarlijks de Störtebeker-Festspiele gehouden. 

GPSwalking.nlDe Camping oogt niet direct modern. Oude gebouwen, aparte kleuren, een toiletgebouw in een container. Maar als je na die eerste, wat teleurstellende, indruk even wat verder kijkt merkt dat deze camping toch heel wat te bieden heeft.

Zoals al eerder aangegeven ligt het midden in een schitterende natuur. Het sanitair en de douches worden prima schoongehouden. Van buiten zien de containers er niet fraai uit. Van binnen is het prima in orde en schoon. De hele camping is schoon. Dagelijks wordt al het rondslingerende afval opgeruimd. De plaatsen zijn gemiddeld 100 m2 groot.

GPSwalking.nlJe kunt prima eten in de Spechthöhle. Een van buiten wat apart uitziend gebouw, maar van binnen gezellig en met een prima keuken met zeer schappelijke prijzen. 

Bij de ingang is ook een container geplaatst met receptie waarbij ook een kleine campingwinkel waar je elke dag verse broodjes kunt halen. Het meest noodzakelijke kun je in de winkel vinden.

De campingeigenaar komt wat knorrig over, maar doet veel moeite om het iedereen naar de zin te maken. Elke avond in het hoogseizoen rijdt hij met een busje de gasten op en neer naar het theater in Ralswiek. Maar als je ergens afgezet moet worden hoef je je maar te melden.

GPSwalking.nlOok kun je hier prima (nieuwe) fietsen huren. Met voldoende versnellingen zodat je nergens hoeft te lopen.

In 2013 was er geen internet op de camping. Wel is er een goede 3G dekking waardoor we toch het één en ander konden opzoeken.

Wij hebben er een fijne vakantie doorgebracht. 

Schitterend mogen de krijtrotsen in het Nationaal Park Jasmund worden genoemd. Op loopafstand van de camping ligt de belangrijkste attactie Köningsstuhl. Maar ook in het beukenbos langs de kust is het heerlijk wandelen.

GPSwalking.nlNationaal Park Jasmund
Het Nationaal Park Jasmund is een nationaal park op het schiereiland Jasmund, deel van het eiland Rügen in deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren in het noordoosten van Duitsland.

Het nationaal park is met 3003 ha het kleinste van Duitsland. Het is bekend van de hoge krijtrotsen aan de Oostzee. Het grote beukenwoud dat middels het nationaal park beschermd wordt, is in juni 2011 opgenomen in de lijst van werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van het grotere geheel van oude beukenbossen van Duitsland.

GPSwalking.nlKrijtrotsen
De steile klifkust van het Nationaal Park Jasmund bevat de grootste open krijtrotsen in Duitsland.

Jasmund is door zijn ligging in het voor- en najaar bloot gesteld aan stormen. Daardoor is de klifkust nog heden ten dage actief, d.w.z. telkens weer vindt er een afkalving, c.q. afbraak plaats, waardoor de kustlijn langzaam maar zeker landinwaarts wordt verlegd.

Door het gevaar van afkalving zijn sommige delen van de krijtrotsen (steilküste) afgezet en verboden toegang voor wandelaars.

GPSwalking.nlIn het park is ook een bezoekersmuseum. Dit museum is de moeite van een bezoekje meer dan waard. Met een koptelefoon op krijg je een hele rondleiding in het Duits of Engels. We hebben gekozen voor Duits en dat was prima te volgen.

Als je alles wilt bekijken en beluisteren mag je gerust 2 uur uittrekken voor deze audio- rondleiding. 

Nationalpark Zentrum
Ben je een avonturier, ontdekkingsreiziger of gewoon in de stemming voor een romantische wandeling door de verschillende omgevingen van het nationaal park? Voor iedereen is een geschikte audio-rondleiding (Engels en Duits) beschikbaar.

GPSwalking.nlVerschillende aquaria, een echte ijsberg en vele andere attracties wachten op u om ontdekt te worden. Beleef de fascinerende wereld van het Jasmund Nationaal Park op een unieke en leuke manier.

Een bezoekje aan het bezoekersmuseum geeft ook toegang tot de Köningsstuhl. Een mooi uitzichtspunt. Hetzelfde uitzicht krijgt u ook bij het naastgelegen (en gratis) Victoriasicht. En u kunt hier de lange trap naar het strand nemen. Dan krijgt u een heel andere kijk op de Köningsstuhl.

Samen met een wandeling zorgt een bezoek aan het bezoekerscentrum en de Köningsstuhl voor een welbestede dag.

GPSwalking.nlKönigsstuhl
Er is een legende waarom de Königsstuhl wordt aangeduid als de "stoel van de koning". Deze legende gaat over hoe de bewoners van Rügen hun koning kozen. Dat ging op een speciale manier.

Degene, die in staat was om vanuit de wilde zee de stijle klif te beklimmen was werd de koning. Deze uitdaging was niet zonder gevaar, maar uiteindelijk zou de gelukkige (of doorzetter) zitten op de stoel van de koning en hierdoor als koning gekroond worden.

GPSwalking.nlNaast de fraaie natuur met reusachtige beukenbossen, glooiende paden, steile oevers en schitterende vergezichten kom je ook veel dieren tegen.

Een aantal avonden zijn we op pad geweest om vogels te spotten. Kraanvogels zie je bv niet overal. Dan is het leuk als je een hele groep in het verre akkerland ziet zitten.

We waren helemaal verbaasd toen vlak voor onze neus een hele familie zwijnen overstak. Het lukt nog net om er een foto van te schieten. 

GPSwalking.nlMaar we kwamen nog veel meer dieren tegen. Sommige ver weg, anderen dicht in de buurt en niet zo schuw als je mogelijk zou verwachten. Dat levert dan een aantal zeer leuke foto's op. 

Naast reeën en zwijnen hebben we ook genoten van de vogelpracht, de vele vlinders en natuurlijk de verschillende planten en bloemen die we onderweg tegenkwamen. Rügen heeft een mooie en gevarieerde natuur.

Maar buiten de natuur is er nog veel meer te beleven op Rügen.

GPSwalking.nlSculpturenfestival Binz
Een bezoekje aan het sculpturenfestival Binz is aan te raden. In een tweetal grote tenten wordt jaarlijks een nieuw thema uitgewerkt.

Dit jaar (2013) was er gekozen voor het thema boeken. Het is leuk om bij de sculptuur het boek te raden. Zeker met de folder over de verschillende sculpturen onder de arm.

U kunt een bezoek aan het sculpturenfestival combineren met een bezoekje aan Binz.

Ook het plaatje Sassnitz is een bezoekje waard. We hebben een ommetje door de haven gemaakt en een bezoekje gebracht aan de onderzeeër HMS Otis die in de haven ligt.

GPSwalking.nlHMS OTUS
De HMS Otus is een onderzeeboot van de Oberon-klasse van de Koninklijke Marine. De onderzeeër werd in 1963 in dienst van de Koninklijke Marine ingezet in de Eerste Submarine Squadron. Deze onderzeeër werd onder andere tijdens de Falklandoorlog en de Perzische Golf ingezet.

Na 28 jaar dienst werd de HMS Otus ontmanteld in 1991. Later werd het schip gekocht door een Duitse ondernemer. Na overdracht aan Duitsland kreeg de OTIS in de scheepswerf van Stralsund een nieuwe laag verf in de originele kleur. Sindsdien is de HMS Otus is een onderzeeër museum "World of Submarine" te bezoeken in Sassnitz haven.

GPSwalking.nlIn Sassnits ligt ook een klein Schmetterlingpark of tewel een vlindertuin. Het is maar een kleine vlindertuin waardoor je ook weer snel buiten staat. Maar op een regenachtige dag kun je deze vlindertuin prima bezoeken.

De vlindertuin Sassnitz
De vlindertuin Sassnitz is een tropische oase met honderden vrij vliegende vlinders.

Een verschil met de andere vlindertuinen is het speciale licht met een hoge UV-component. Dit licht lijkt op het natuurlijke licht van de kust waardoor vooral van de Zuid-Amerikaanse vlinder hier kan worden gehouden.


GPSwalking.nlIn onze cafetaria kunt u gebruik maken van koffie en gebak. In de souvenirwinkel zijn er veel geschenken rond de vlinder in de vorm van brochures en posters te verkrijgen.

Veel strand betekent ook veel mooie zonsondergangen. Door de grillige kustlijn van Rügen kun je aan de ene kant de zon zien opkomen en aan de andere kant zien ondergaan.

We zijn een paar avonden deze zonsondergang van "nabij" gaan kijken. Met fraaie foto's tot gevolg.

Het plaatsje Prora is een bezoekje meer dan waard. We hebben een uitgewerkte wandeling voor u langs de belangrijkste punten.

GPSwalking.nlKraft durch Freude-project
In Prora werd vanaf 1936, in de nazi-tijd, een gigantisch badhotel gebouwd voor het Kraft durch Freude-project.

Dit gebouwencomplex, dat tegenwoordig grotendeels leegstaat en vervallen is tot ruïne, is eigendom van het Duitse ministerie van Financiën. Het complex was ooit bijna 4,5 km lang maar is intussen gedeeltelijk vervallen.

In het derde blok zijn tegenwoordig ateliers, particuliere musea, een jeugdherberg en horecagelegenheden ondergebracht. In 2004 is hiervoor een prijsvraag gewonnen door het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill.

HGPSwalking.nlet Trein & Techniek Museum Rügen in Prora
Ten noorden van Rügen's grootste  badplaats Binz, in de onmiddellijke nabijheid van de voormalige KdF bad, heeft ons museum in 1994 haar plaats gevonden. De overdekte tentoonstelling strekt zich uit over een ruimte van 10.000 m2.

Onze collectie van oude locomotieven, personenauto's, oldtimers, vrachtwagens en brandweerauto is voortdurend aangevuld met nieuwe voertuigen. Hierdoor wordt onze indrukwekkende en interessante verzameling elk jaar weer rijker en aantrekkelijker.

In de oude gebouwen van Prora, naast de nieuwe Jeugdherberg is ook een klein museum gevestigd. De tentoonstelling ging in 2013 over de ontsnappingen in de DDR tijd. Waargebeurde verhalen zijn te lezen en de hulpmiddelen die tijdens de ontsnapping werden gebruikt zijn tentoongesteld. Het geeft een beeld van het vernuft van diegene die wisten te ontsnappen.

GPSwalking.nlOok een wandeling op het eiland Hiddensee kunnen we u van harte aanbevelen. Het eiland is alleen bereikbaar met de boot. Zo kunt u een bezoekje aan het eiland combineren met een leuke boottocht.

Ook op Hiddensee hebben we voor u een mooie wandeling klaarliggen.

Hiddensee
Hiddensee is ongeveer 16,8 kilometer lang. De breedte varieert van 250 meter tot 3,7 km. Hierdoor mag het een klein eiland genoemd worden.

Binnen het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft is het het grootste eiland en behoort tot het district Vorpommern-Rügen in Mecklenburg-Vorpommern.

GPSwalking.nlHet eiland ligt in het westen van Rügen en is onderverdeeld in een heuvelachtige, ongeveer 70 meter hoog noordelijk deel (Dornbush) waarvan het hoogste punt Bakenberg 72 m boven de zeespiegel ligt, een heide- en duinlandschap in de centrale (Duinheide) en een plat net een paar meter hoog deel in het zuiden.

Het eiland Hiddensee is te vergelijken met het Nederlandse eiland Schiermonnikoog: eveneens in het uiterste noordoosten van het land, en ook autovrij. Voor het vervoer worden vooral paardenkarren en bolderkarren gebruikt. Door het ontbreken van autoverkeer is het een zeer rustig eiland. Hierdoor komen er elk jaar vele toeristen voor een kort of langer bezoek.

GPSwalking.nlOp loopafstand van de camping ligt een klein krijtmuseum (Kreidemuseum). De wandeling hebben we uitgewerkt.

Krijtmuseum/Kreidemuseum
Het museum is gevestigd op een authentieke plaats waar vroeger de mijnbouw bedreven werd. De tentoonstelling is ondergebracht in het gerestaureerde fabrieksgebouw van de oude krijtfabriek Gummanz.

Het bakstenen gebouw was tot 1962 in gebruik. De Krijtfabriek is gestart in 1854. De fabriek was oorspronkelijk veel groter. Vandaag de dag bestaat nog ongeveer 1/3 van het gebouw. Het museum heeft ook een krijt-en natuurpad en een klein openluchtmuseum.

IGPSwalking.nln het eerste deel van het museum wordt informatie gegeven over het "Rügens krijt" vanuit verschillende perspectieven.

In de tentoonstellingszalen wordt het "Rügens krijt" gepresenteerd als geologische formatie, als een natuurlijke hulpbron, en een bron van interessante fossielen en ook als remedie tegen huidziekten. Er is een historische film over de winnen en verwerken van het krijt.

In het tweede deel kunt u een aantal fraaie fossielen bekijken. Deze tentoonstelling toont een belangrijk deel van de biodiversiteit van de voormalige wereld van de Krijtzee.

GPSwalking.nlTegen het einde van de vakantie zijn we naar de Störtebeker Festspiele in Ralswiek geweest. We hebben gebruik gemaakt van de taxi-service van de camping zodat we niet zelf naar een parkeerplaats hoefden te zoeken.

De festspiele is een indrukwekkend openluchttheater. Het Duits was goed te volgen, het toneel groots en de vele spelers speelden met overgave.

Een heerlijke avond. Bij een bezoekje aan Rügen moet u zeker naar dit buitentheater in Ralswiek. 

GPSwalking.nlSeizoen 2013 - "Begin van een legende"
Lieve Störtebeker vrienden!

"Het begin van een legende" is ons theaterstuk dat zal worden uitgevoerd in 2013. Na de dood van "Störtebeker" (2012), beginnen we weer met een nieuwe cyclus rond deze legendarische piraat.

Er zullen nieuwe verhalen vertelt worden. Verhalen van avontuur, lot, haat, jaloezie, vriendschap en liefde. Dit met een groot gevoel voor humor.

GPSwalking.nlAls u er weer bij wilt zijn heeft u de mogelijkheid om vroeg op uw reis naar het eiland Rügen de voorstelling te reserveren via het bestelformulier op onze website http://stoertebeker.de.

En als je arenden, buizerds en haviken in vrije vlucht wilt zien, boek dan onze voorstelling "Koning van de Lucht". In dit voorprogramma van onze festivals, laat onze valkenier Volker Walter deze grootse vogels aan u zien. Wij verheugen ons op uw bezoek!

De campinggasten kunnen ook een ticket via de camping reserveren. U heeft dan altijd een prima plaats en wordt met de taxi-service van de camping gehaald en gebracht.

GPSwalking.nlHet weer zat niet altijd mee, maar we hebben mede dankzij het minder warme weer heerlijk kunnen wandelen.

Buiten de toeristische punten heb je deze natuur bijna voor jezelf. De meeste gasten fietsen, waardoor je als wandelaar weinig mensen tegenkomt. Een groot voordeel voor ons is dat we de Duitse informatieborden goed kunnen lezen. Vaak staat er ook een verkorte samenvatting in het Engels.

Rügen, een heerlijk eiland die we u van harte kunnen aanbevelen voor een rustige (wandel)natuurvakantie.

Geraadpleegde websites: