Samenvatting

Voor diegene die de standaard Garmin (topografische) kaarten te duur vindt zijn er een drietal mogelijkheden om gratis kaarten te gebruiken: De OpenStreetMap (OSM) kaarten of de Freizeitkarte. Beide zijn gebaseerd op OSM kaarten. De Freizeitskarte heeft een handerige installer waardoor er meerdere landen naast elkaar te installeren zonder als te veel handmatige aanpassingen.

Mocht u liever een voorgeinstalleerd product willen gebruiken dan kunt u bij Waypoint (Notter, Moordrecht, Vessem, Leek, Heerhugowaard, en Hilversum) terecht. U krijgt dan de OSM kaarten voorinstalleerd op een SD kaartje die u zo in de GPS kunt steken.

GPS kaarten introductie

Een GPS kan zonder kaarten gebruikt worden. Dat gaat prima bij het nalopen van een track. Maar je kunt onderweg dan niet even op de GPS kaart kijken. Doorgaans wordt er bij een GPS ook een (topografische) kaart aangeschaft. Garmin topografische kaarten kosten doorgaans minimaal 100 euro per land. Een dure investering als je voor de vakantie een kaart wilt aanschaffen. Gelukkig zijn er goedkope alternatieven:

  • Downloaden van de gratis OpenStreetMap (OSM) kaart
    Je kunt deze OpenStreetMap kaart downloaden per land of per gebied. Na enige oefening werkt dat prima. De kaart is goed bruikbaar op de GPS. Wel kan de kwaliteit per gebied of land verschillen. Deze kaart wordt namelijk bijgewerkt door vrijwilligers. Een nadeel is dat het moeilijk is om verschillende landen naast elkaar te installeren. Hiervoor moet een trucje worden gebruikt die voor veel mensen te moeilijk is. Zie ook onze instructie voor het downloaden en installeren van de OSM kaart.
  • Downloaden van de Freizeitkarte
    Deze kaart is gebaseerd op de OpenStreetMap (OSM). Zes vrijwilligers hebben hun schouders onder deze versie gezet. Het voordeel is dat elk land of elke gebied separaat binnen Mapsource/Basecamp kan worden geinstalleerd. Ook zijn er op de website verschillende TYP files beschikbaar. U kunt hiermee de kleuren en contrast van de kaart op de PC en GPS aanpassen voor het beste resultaat. De website is (helaas) alleen in het Engels en Duits beschikbaar.
  • OpenStreetMap kaart op SD bij Waypoint
    Voor al die mensen die het te moeilijk vinden om de gratis kaarten te downloaden en op de PC en GPS te zetten is er een handig alternatief. Bij Waypoint kun je de OSM kaarten voorgeinstalleerd op een SD kaartje kopen. Daarna het SD kaartje in de GPS schuiven en je kunt vooruit.