Informatie

Het zou mooi zijn als we onze Topografische kaart zelf kunnen aanpassen. De kleine paden, waar we graag overheen lopen, een beetje dikker. Die ielige stippellijnen wat dikker maken. Dit alles om op de beste kaart voor wandelen op onze GPS te krijgen. De snelweg als een dikke streep, leuk maar liever zien we de paden wat duidelijke afgebeeld. 

Het aanpassen van de kaart door het aanpassen van de bijgehorende TYP file dmv een handig tooltje genaamd TYPWiz3. Hoe dat leggen we uit in deze instructie.

Het aanpassen van TYP files

Laatst bijgewerkt op 18-08-2021

Het zou mooi zijn als we de Topografische kaarten die we in BaseCamp en onze GPS gebruiken kunnen aanpassen naar onze voorkeur.

Een voorbeeld een stukje van de Freizeitkarte Benelux. De kleine paden worden weergegeven als een groene stippellijn. Prima binnen BaseCamp maar zou het niet fijn zijn als de kleuren en de de dikte van alle paden/wegen kunnen aanpassen.GPSwalking.nlKun je zelf de kaart aanpassen?
Het antwoord hierop is ja, maar eenvoudig is het niet. In de volgende instructie gaan we aan de slag om de paden een andere kleur te geven.

Hoe worden de kleuren en de dikte van alle wegen/paden (en andere zaken) op een kaart bepaald?
Elke kaart heeft een TYP file die aangeeft hoe alle kleuren worden weergegeven. Als we deze TYP file kunnen aanpassen kunnen we ook de kleuren en de vorm van alle objecten op de kaart na believe aanpassen. Met een andere TYP file ziet een kaart er heel anders uit. Kijk maar eens naar het verschil tussen de Freizeitkarte boven en de GarminOSM kaart beneden.

GPSwalking.nlDe 2 kaarten hierboven zijn eigenlijk precies hetzelfde op de kleuren na. Zodoende kan het uitmaken welke kaart je selecteert, zeker als beide van dezelfde OpenStreetMap informatie gebruikt maken.

Waar kan ik de TYP file vinden?
Eerst moet je op zoek waar de kaarten opgeslagen zijn op je PC. Bij het installeren van een kaart wordt aangegeven waar de kaarten opgeslagen worden. Onze Freizeitkarten zijn opgeslagen in C:\ProgramData\GARMIN\Maps. We nemen als voorbeeld die van de Benelux. We zien dat de Freizeitkarte een TYP file met de naam 4080.TYP gebruikt.

GPSwalking.nl

Deze TYP file kan helaas niet in een simpele text editor worden aangepast. Hiervoor is een TYP editor nodig. En waar haal je die vandaan?

Na wat zoeken vonden we 2 programma's van dezelfde maker:

TYPWiz3 is al langer op de markt en ziet er wat ouderwetser uit dan TYPWiz6. Maar voor de laatste ben je eenmalig 22 euro kwijt. Het is daarom een afweging of je veelvuldig TYP files wilt gaan aanpassen.

We hebben beide eens uitgeprobeerd op een PC met een actieve Avast Virusscanner. En die vertrouwd de TYPWiz installer niet. Dus worden alle bestanden opgestuurd naar Avast om te worden bekeken op bedreigingen. Het duurde ruim 15 minuten voordat TYPWiz veilig was verklaard, en tot die tijd wilde het programma niet starten.

TYPWiz6 ziet er inderdaad wat moderner uit, maar opslaan kunt je helaas niet. Dat gaat wel met TYPWiz3, nadat we de website de key hadden opgehaald. Lees er dus niet overheen.

GPSwalking.nlAls je wilt gaan spelen met een TYP file is het verstandig om vooraf even een kopie te maken en om maar 1 wijziging per keer te doen en daarna te kijken of het bevalt of niet.

We gaan dus aan de slag met de TYP file in de Freizeitkarte in C:\ProgramData\GARMIN\Maps\Freizeitkarte_BEL_NLD_LUX.gmap. Normaal kunnen we niet naar c:\ProgramData omdat deze folder niet wordt weergegeven in de Verkenner. Dit is op te lossen door een vinkje te zetten bij "Verborgen Items" in de Beeld tab van de Verkenner. Verder maken we een kopie van het 8040.TYP bestand zodat we altijd nog terug kunnen.

GPSwalking.nlHierna kunnen we TYPWiz3 starten. Voordat we verder gaan eerst even de registratie regelen.

GPSwalking.nlAls dat gelukt is zie je bovenin het scherm, dat TYPWiz3 geregistreerd is en kunnen we echt aan de slag.

GPSwalking.nlWe lezen ons TYP file in. Boven in het scherm kunnen we kiezen tussen Polygons, Lines, Pois en Pois+. Omdat we de groene gestippelde wandelpaden willen gaan aanpassen kiezen we hier voor Lines.

In BaseCamp zijn we met de cursor op het pad geklikt. Volgens de informatie is het een [Ruiterpad], Pad, in een Gemengd bos.

GPSwalking.nlWe gaan dus op zoek net een Path (Engels voor Pad) die groen gestippeld is. 

GPSwalking.nlDie vinden we en we gaan eens kijken hoe we dat pad kunnen aanpassen. We dubbelklikken op het symbool om de editor te starten.

GPSwalking.nlWe krijgen een kleurrijke strip te zien met roze en groen. Roze betekent transparant, waar groen is krijgen we dat op de kaart te zien. We klikken linksboven op het groene symbooltje en gaan met de linkermuis ingedrukt over de roze delen heen. het eindresultaat is een groene streep van 2 pixels dik.

GPSwalking.nlWe kunnen het pad als we willen ook nog dikker maken dan 2 pizels, maar we gaan eerst even kijken naar het resultaat. We slaan de wijziging op en dit wordt ook netjes getoond.

GPSwalking.nlNu slaan we de wijziging op via File - Save. Hierdoor wordt de wijziging weggeschreven in de TYP file. Vol verwachting open we BaseCamp waar alles nog bij het oude gebleven is.

Na wat zoeken komen er erachter dat er 2 objecten zijn die Path heten. Die tweede passen we ook aan.

GPSwalking.nlEr ligt dus nog een grote uitdaging om erachter te komen welk object we nu precies moeten aanpassen. Zeker als ook nog eens dezelfde naam hebben. Boven in het scherm zien we dat we 68 polygonen, 192 lines en 147 Pois hebben. Genoeg aan te passen.

Ook nu starten we BaseCamp weer op, en zijn blij te zien dat de groene stippellijnen veranderd zijn in steverige ononderbroken lijnen. Op de Kaart zijn deze paden veel beter te zien. En hetzelfde geldt voor onze GPS.  

GPSwalking.nlOm een beter overzicht te krijgen van de juiste naam van de paden zetten we in BaseCamp tijdelijk de taal op Engels.

Het voordeel van het kijken naar de kaart in een bos waar je redelijk goed bekend bent is dat je weet waar paden liggen en waar niet. Het valt dan meteen op de er soms geen paden getekend zijn, maar dat het net lijkt of het bos onderbroken is. Volgens de cursor gaat het dan over Land/Background.

GPSwalking.nlHet gaat hier dan niet over een Line maar over een Polygon. we kiezen voor Polygons boven in het balk en gaan op zoek naar een object dat Land of Background heet. We komen ze beide tegen, en na wat experimenteren blijkt dat door het aanpassen van de kleur van het object Land naar fel geel we dit direct terug zien op de kaart.

GPSwalking.nlNa de aanpassen slaan we de wijziging eerst op en starten daarna BaseCamp weer. Het resultaat is een beetje te veel van het goede, maar laat duidelijk zien wat je allemaal kunt bereiken.

GPSwalking.nlWe kunnen de oorspronkelijke kleur #F1EEE8 ook eens veranderen in #FFFFFF wat helder wit is. Het verschil met de oorspronkelijke kleur is niet direct te zien. Maar het wit oogt wat helderder.

GPSwalking.nlEn zo kun je uren aan de slag blijven. Het is even wat zoeken, de documentatie doorlezen en soms gewoon uitproberen wat het effect van 1 wijziging is.

Kijk ook eens op de pagina: http://www.pinns.co.uk/osm/typwiz3.html voor een korte beschrijving en het downloaden van een aantal voorbewerkte TYP files.

GPSwalking.nl


Een andere website met informatie en een aantal TYP files is: https://www.freizeitkarte-osm.de/garmin/en/design.html.

Op deze pagina staat de TYP file die standaard binnen de Freizeitkarte wordt gebruikt. Maar er staan ook Outdoor.TYP, Outdoor-Light.TYP, Contrast.TYP, Outdoor-Contrast.TYP en Small.TYP. Deze files kunnen mogelijk interessant voor u zijn. Je hebt ze zelfs in meerdere talen waaronder Nederlands. De downloads staan onderaan de pagina.

Als u één van deze TYP files download dat kunt u deze eenvoudig hernoemen naar de TYP file naam die u kaart op dit moment gebruikt. Als voorbeeld onze Benelux Freizeitkarte kaart die 8040.TYP als TYP file heeft. Als u nu outdoor.TYP download dan kopieert u deze als 8040.TYP naar de kaart map op uw PC. Na een herstart van BaseCamp kunt u bekijken of de nieuwe TYP file bevalt.

U kunt ook GMTK van JaVaWa gebruiken. Dit is een handig tool waarme je de kaarten op je PC kunt aanpassen. U kunt deze downloaden via https://www.javawa.nl/gmtk.html. We gebruiken deze tool even om de naam van de TYP file die we in onze kaart gebruiken aan te passen. Dat hoeft natuurlijk niet. We kunnen de TYP hernoemen of we kunnen de naam van de TYP file in onze kaart aanpassen. We laten even zien hoe dat laatste werkt.

GPSwalking.nlNu downlaoden we eerst de Outdoor.TYP file van de Freizeitkarte website. Die staat dan in onze download folder.

GPSwalking.nlWe kunnen via de Info knop in de tool kijken of de juiste TYP file is geselecteerd.

GPSwalking.nlEn de kaart in BaseCamp ziet er weer iets anders uit. En kun je blijven doorgaan met het aanpassen van een TYP file of het zoeken op het Internet totdat je tevreden bent.

GPSwalking.nlVeel succes.