Alljungenmeer 1

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 07-04-2020

Deze zomervakantie waren we te gast op camping Stensjö in het plaatsje Holmsjö. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Stensjö en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto`s. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Stensjo, Zweden
Startlocatie: Blekinge , Zweden
Coördinaten N56.371165 E15.515828
Afstanden: 15, 14 km
Type: Bos, Dorp, Meer
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

De route heeft een lengte van 15 km.
Er is een verkorting van 14 km beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Op de camping kunt in ieder geval een kopje koffie of een ijsco krijgen.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Alljungenmeer ligt dicht tegen de camping aan op 100 meter. Een pad voert naar het meer. Direct heb je een prachtig uitzicht over het meer.

Afhankelijk van het weer en de tijd van de dag ziet er anders uit. En zodoende verveelt het nooit. We zijn er `s morgens, `s middags, `s avonds en bijna in de nacht gaan kijken.

Vooral een ondergaande zon is aan te bevelen. Prachtig rode kleuren zijn er dan te zien. Zelfs na 12 uur in de nacht zie je nog steeds resten daglicht. Het wordt pas laat helemaal donker.

Het eerste deel van de wandeling gaat over een mooi pad langs het meer. Overal heb je een prachtig uitzicht over dit grote meer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp verschillende plaatsen kwamen we buitenhuizen tegen. Direct langs het water en direct langs het pad.

Bijna geen huizen van baksteen. Maar alles van hout en doorgaans rood. Mooie foto`s hebben we kunnen schieten.

Het schijnt dat veel Zweden een tweede huis in de natuur hebben. Zeker aan een prachtige meer is het lekker vertoeven. Het is duidelijk te zien wanneer een Zweed in zijn buitenhuis is. Dan hangt de Zweedse vlag voor de deur. Het valt meteen op dat Zweden minder dichtbevolkt is dan Nederland. Er is veel ruimte om de huizen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg kwamen we langs een soort schuilhut. Maar uit wat aanwijzigingen verderop bleek het om een overnachtingplaats te gaan. In Zweden mag je overal overnachten. Er zijn hiervoor zelfs hutjes neergezet waar je zo met je slaapzak kunt gaan liggen.

Voor het hutje was er een stookplaats. Zelfs aan een hout was al gedacht en een stapeltje kranten lagen klaar om het vuur aan te steken. Zeker handig om de muggen te verdrijven.

Volgens onze buren neem je gewoon je barbecue spullen mee, en eet je gezellig bij het vuur midden in de natuur. Wel met een dikke trui aan. Het kan tenslotte behoorlijk afkoelen in de avond.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWandelend langs het water kom je overal boten en aanlegsteigers tegen. Met bankjes en zonder bankjes. Netjes verzorgd of wat onderkomen. De boten zijn in een goede staat en liggen netjes droog aan de steiger. Ook zie je regelmatig een boot, dankzij een paar stevige regenbuien, zowat onder water liggen.

Zoveel boten als er langs de kust liggen, zo weinig zie je er varen. Zo nu en dan komt er een kano langs met daarin een visser. Maar dat is ook alles. Motorboten zijn niet toegestaan. En zelfs met het kanoën is het handig om een GPS mee te nemen, al snel heb je geen idee meer waar je bent. Zo'n GPS komt overal voor van pas. Maar tegenwoordig kun je met je smartphone ook heel aardig vooruit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoor ons Nederlanders zien de Zweedse huizen er idyllisch uit. Veel ruimte om het huis. Soms een net gazonnetje, maar soms ook midden in de natuur gezet.

Bij dit huis waren een aantal molentjes geplaatst. In dezelfde kleur als het huis. Grote rotsblokken voor de deur en overal bloeiende bloemen maakte het plaatje sfeervol. Dit soort verrassingen zie je overal.

Bijna alle buitenhuizen zien er verzorgd uit en de bewoners hebben alle moeite gedaan om ergens een persoonlijke versiering aan te brengen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg kwamen we geregeld leuke bloemen tegen. En veel vlinders. Rendieren moeten er ook genoeg zitten in de bossen. Maar als je aan het wandelen bent met een paar zeer lawaaierige kinderen kun je wel vergeten er eentje te zien.

Wel kwamen we een hazelworm tegen. Die lijkt op een slang maar is een pootloze hagedis. Als het uitzicht boeiend is letten we daar op. Als het pad wat minder interessant is dan letten we op de dieren en de planten. Zo vliegen de kilometers voorbij letterlijk voorbij. En voor diegenen die graag plukken, frambozen en bosbessen stonden er meer dan voldoende. Regelmatig kwamen we een Zweedse familie tegen die aan het plukken waren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe topografische kaart van dit gebied laat vrij weinig wandelpaden zien, en de paden die er zouden moeten liggen, liggen er soms maar gedeeltelijk.

Dan loop je over een leuk pad en opeens is er niets meer. Alleen een uitgestrekt gebied waar geen enkel pad meer te ontdekken is.

Daarom hebben we 2 varianten van deze wandeling; eentje over nette paden, en eentje waarbij u op een bepaald punt gewoon dwars door de natuur moet. Dat laatste hebben wij ook gedaan. Het is even doorzetten, maar toch goed te doen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze meer avontuurlijk deel van de route is niet aan te bevelen voor mensen die slecht ter been zijn. Hier en daar moet er over een klein slootje worden gesprongen.

Maar dat mocht in ons geval de pret niet drukken. Het heeft ook wel wat, zelf een route door de natuur zoeken.

Het voordeel van een GPS in dit geval is dat je zo rechttoe rechtaan naar het volgende pad kunt lopen. Daarmee voorkom je dat je helemaal verdwaalt in de groene natuur en in kringetjes gaat lopen. En het volgende dorp kan in Zweden een heel eind verder liggen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMaar na een stevige wandeling is het altijd weer fijn als de camping in zicht komt. Ze hebben trouwens lekkere ijsjes in de kiosk.

De eerste mooie wandeling zit er op. Dit is een mooie en rustige omgeving om te wandelen. En dat direct vanuit de camping. Er ligt veel natuur om de camping en daardoor is het niet nodig om er telkens met de auto op uit te moeten trekken. 

In deze ruige natuur is het in ieder geval een uitkomst om een GPS bij je te hebben. Verdwalen wordt zo een heel stuk moeilijker.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Knooppunt Alljungen wandelroutes N56.3829 E15.5166
 • Moeilijk begaanbaar gebied N56.3550 E15.5172
 • Open Zwembad N56.3742 E15.5155
 • Start/Finish/Camping N56.3711 E15.5158
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.