Ommetjes Mariahout

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 12-08-2011

In het voorjaar van 2011 waren we uitgenodigd bij IVN-Laarbeek voor het geven van een GPS lezing. Omdat het die avond vroeg donker was en er belangstelling was voor een wandeling met de GPS zijn we op een zondag later in het jaar nog eens teruggeweest. Natuurlijk stelden we de vraag of de IVN nog leuke routes had liggen die we op GPS konden zetten. En dat was het geval. Drie ommetjes bij Mariahout werden ons aangeleverd. Deze ommetjes hebben we samengevoegd tot 1 langere wandeling.

Bij de start van de wandeling kunt u bij deze folders verkrijgen bij restaurant De Pelgrim. Ideaal voor diegene die niet in het bezit is van een GPS maar toch deze 3 routes wil lopen.

De ommetjes zijn de moeite waard. Een grote variatie in natuur en paden komen langs. De paden langs de beken zijn fraai, je hebt er vele mooie vergezichten. Maar ook komt u een prachtig ven tegen, bossen, hei, weilanden, een uitkijktoren, veel vogels, bloemen, een Lourdesgrot en hier en daar wat cultuur.


Kenmerken
Startpunt: Mariahout, bij kerk
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.539547 E5.572171
Afstanden: 14, 8, 5, 5, 5 km
Type: Niet beschikbaar
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 04-07-2011

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km bij Mariahout
Er zijn verkortingen van deze routes van 10 en 5 km beschikbaar.
U kunt de routes links- en rechtsom lopen.
Er is een WPT-RTE route beschikbaar.
Deze wandeling is niet geschikt voor scootmobiels
Goede wandelschoenen zijn aan te raden, zeker langs de slootkanten
Neem zeker een verrekijker mee. Onderweg komt u veel vogels tegen.
Bij de start is een goede horecagelegenheid met een gezellig terras, u komt er onderweg nogmaals langs.
Onderweg komt u verder alleen een aantal bankjes tegen.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn het voorjaar van 2011 waren we uitgenodigd bij IVN-Laarbeek voor het geven van een GPS lezing. Omdat het die avond vroeg donker was en er belangstelling was voor een wandeling met de GPS zijn we op een zondag later in het jaar nog eens teruggeweest.

Natuurlijk stelden we de vraag of de IVN nog leuke routes had liggen die we op GPS konden zetten. En dat was het geval. Drie ommetjes bij Mariahout werden ons aangeleverd. 

GPSwalking.nlEen week later was het prachtig weer en hebben we deze 3 ommetjes aan elkaar geplakt tot een grotere route van bijna 15 km. Een ruim ommetje dat de moeite meer dan waard is. Deze ommetjes zijn ook zonder GPS te lopen. Bij de start van de wandeling kunt u bij deze folders verkrijgen bij restaurant De Pelgrim, de enige horeca gelegenheid die u tijdens deze wandeling tegenkomt.

Een beeldtrekker bij de start van de wandeling is de grote Lourdesgrot waar we aan het einde van de wandeling meer over vertellen. Maar eerst gaan we op pad nadat we het informatiebord bij de parkeerplaats hebben gelezen.

GPSwalking.nlGemeente Lieshout in 1832
Tussen 10.000 jaar en 3.000 jaar voor Christus komen in onze streken de eerste mensen wonen. Zij vestigen zich op de hogere gronden. Rond het ontstaan van de jaartelling vallen de Romeinen binnen.

In Lieshout zijn bij opgravingen vele boerderijen en gebruiksvoorwerpen gevonden. De Franken stichten in de 7de eeuw zogenaamde domeinen. In Lieshout komt er ook een, in wat nu het Hof heet. Hier is Lieshout - en de woeste gronden van wat nu Mariahout heet - in feite uit ontstaan. Op deze kaart zijn enkele gebouwen/plaatsen gegeven die nu nog zichtbaar zijn. Graag nodigen we u uit deze eens op te zoeken.

GPSwalking.nlMariahout nu
Mariahout is een typisch ontginningsdorp en de kleinste kern van de gemeente Laarbeek. Op oude kaarten bekend als Ginderdoor; een gebied waar al in de 13de eeuw mensen woonden. Het landschap sluit aan op het algemene beeld van het Brabantse zandlandschap, dat bestaat uit rivierafzettingen van Maas en Rijn. Duidelijk zijn ook de vele vennen in deze omgeving waarvan de namen terug te vinden zijn in de straatnamen van het dorp. De huidige verkaveling en de wegenstructuur weerspiegelt de wijze waarop en de tijdsperiode waarin, de ontginning van dit gebied heeft plaatsgevonden. Mede door het uitvinden van kunstmest heeft dit proces zich versneld.

Ommetje Oost
Ommetje Oost kenmerkt zich landschappelijk door het, voor huidige begrippen, kleinschalig landschap waar akkerbouw en bos de boventoon voeren. Op de kleinere percelen zit hier en daar een hobbyboer waardoor variatie in begroeiing toeneemt.

De Heieindseloop en de Kontloop vormen de blauwe lijn van dit gebied. De wandeling loopt dan ook zoveel mogelijk langs deze wateren.

GPSwalking.nlHet eerste deel van de wandeling gaat langs de slootranden van de Heieindseloop en Kontloop. Heerlijk rustig met mooie uitzichten. Wel zijn goede waterdichte wandelschoenen van belang, want in de vroege ochtend is het gras behoorlijk nat.

Akkers en bijvoet
Wie bij de Eertsbrug naar rechts kijkt ziet een nat bosgebied, waar vele vogels thuis zijn. Het gebied rond de Heieindseweg is al rond 1350 ontgonnen. Opmerkelijk is dat in jaren ’60 van de vorige eeuw hier het puin is gestort van de Lieshoutse kerktoren. Deze toren was gebouwd met stenen van een kerktoren die eerder op het Hof stond en die in 1836 daarvoor was afgebroken.

GPSwalking.nlBehalve paardenbloemen en herderstasje, akkerdistel en perzikkruid, vindt je er ook bijvoet. Een kruid wat al door de Romeinse soldaten in hun laarzen gedaan werd om blaren te voorkomen.

In de vroege ochtend wisten we een familie eend uit hun ochtendrust te halen. Moeder nam het voortouw en even later kwamen alle -al uit de kluiten gewassen- jong er achteraan. Paniek om niets want we hadden de hele familie nog niet opgemerkt voordat iedereen er van door ging.

Daarna kwamen we bij een kleine stuw. Vergeet niet hier over te steken want het pad gaat aan de andere kant verder.

GPSwalking.nlOver het water naar de kerk
Bij het stuwtje komen de twee lopen samen om als Heieindseloop verder te gaan richting Beek en Donk. In vroegere jaren was het hier mogelijk om in de natte seizoenen met een bootje naar de Donkse kerk te gaan. Door afvoer van het vele water is het een vruchtbaar landbouw gebied geworden.

In de slootkant groeit nog de blaartrekkende boterbloem, daar moet je met je handen vanaf blijven!


GPSwalking.nlHet Mortelven
Een oorspronkelijk natuurgebiedje waar je nog kunt zien hoe het hier vroeger was. Voorbij het Mortelven kijk je rechts naar de bossen, op een dekzandrug waar het droger is. In zulke gebieden van nat en droog woonden al vroeg mensen, getuige de vuurstenen die hier gevonden zijn.

In de tweede wereld oorlog bood het ven een schuilplaats aan onderduikers, die daar zeker niet verwacht werden. Het bos is een echt broekbos waar de els de boventoon voert.

GPSwalking.nlOp de drogere delen komen ook de es, eik, zachte berk, Amerikaanse vogelkers en sporkenhout voor. Sporkenhout of vuilboom, zo genoemd omdat je van de bessen die aan de boom groeiden diaree kreeg, waardoor de darmen gezuiverd werden.

Het werd ook wel klompenpinnekeshout genoemd omdat het zo hard was, dat het in de zachte zolen van wilgenklompen geslagen werd, zodat deze langer mee gingen. Schoenmakers gebruikten het ook bij het lappen van zolen in schoenen.

Ondanks dat het intussen midden in de zomer is kwamen we toch een mooie paddenstoel tegen. Die konden we natuurlijk niet passeren zonder op de  foto te zetten.

Daarna verandert het landschap. Weg zijn de prachtige vergezichten. We lopen door een naaldbos. Het is rustig en we maken nauwelijks lawaai. Dat is maar goed ook, in de verte staat een ree, ze heeft niets in de gaten.

GPSwalking.nlVoorzichtig maken we de eerste foto en sluipen nog wat dichterbij. Ze staat met de rug naar ons toe. Niet de mooiste pose voor een foto. Een kort fluitsignaal zorgt ervoor dat ze even omkijkt en er even later rustig wegloopt. Maar tegen die tijd staat ze op de foto.

En dit soort verrassingen maakt het wandelen nu zo leuk.

Naaldhout
Op de oude dekzandruggen groeide alleen maar naaldhout, aangeplant om te dienen als stuthout in de kolenmijnen. Nu die gesloten zijn kan het bos worden omgevormd tot recreatiebos.

Omzoomd door eiken en berken vindt je er vooral mossoorten en varens. In en langs de Bosvenloop groeien grote valeriaan, blaartrekkende boterbloem, grasmuur
en vergeet mij niet.

We lopen Mariahout weer in en lopen met een grote lus naar het centrum. We komen daarbij langs het Maplehof.

GPSwalking.nlMaplehof
Dit hofje herinnert aan de ongeveer 300 Mariahoutenaren die eind jaren 40 en in de 50-tiger jaren naar Canada trokken. Het in 1933 gestichte Mariahout werd te klein om ontwikkelingskansen te bieden aan de opkomende tweede generatie bewoners. Een vierde deel van de toenmalige inwoners ging de uitdaging in Canada aan.

Het Maple blad is het symbool van Canada en siert de Canadese vlag. De maple bomen op het hofje zijn in 1983 geplant, en het Mariabeeld van kunstenaar Felix van der Linden is toen geplaatst.

Tijdens de reunie op het hofje zijn in 1988 plantten de emigranten als vriendschaps- en verbondenheidsteken een totempaal. Het aantal steentjes aan de voet van de totempaal verwijst naar het aantal geëmigreerden.

De Totem is een geschenk van de 86 jarige  indiaanse (Ojibwa) houtsnijder Austin McCue als teken van de verbondenheid tussen Mariahout en Canada. ‘Weech Ki Wan Di Win’ wat ‘Vriendschap’ betekent in de taal der Ojibwa indianen.

GPSwalking.nlIn het centrum trekt het beeld van Tinus onze aandacht. Een prachtig, net levensecht, beeld. Je zou geloven dat je kijkt naar de echte Tinus met een ijzerkleurtje. Op het moment dat we hier staan komen er ook 2 oude tractoren voorbij. Ook die gaan op de foto.

Tinus
In Mariahout was hij een baken met zijn raad en daad in veel zaken. Nu staat hij hier als een pionier en kijkt... wat wij er van maken.

Dan komen we weer bij de kerk uit waar we even een kopje koffie drinken op het nog rustige terras. Daarna gaan we beginnen aan het ommetje west. Ook een prachtige ronde.

Ommetje West
De lengte van dit ommetje is 4,85 km. Dit ommetje wordt gekenmerkt door zijn bos, ven en weidelandschap, omzoomd door struweel voor tal van vogels.

GPSwalking.nlFranse hut
Ooit stond in het Meerven de Franse Hut. Gebouwd in 1909 op verzoek van Lieshoutse jagers om met Vlaamse gastjagers op eenden te kunnen schieten. Deze spraken Frans, vandaar de naam Franse Hut, een plat en rond betonnen gebouwtje van drie meter doorsnee, rondom voorzien van schietgaten. Het is afgebroken in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Glanshaver en compassla
In de bermen vindt je fluitenkruid, glanshaver, grote weegbree, kruipende boterbloem en rietstruweel. Karekiet en Rietzanger houden ervan. Op de akker en in de wei voelt de kieviet zich thuis.

Dichterbij het bos kom je witbol, reukgras, braam, ratelpopulier en compassla tegen. De laatste heeft de eigenschap haar blad met de zon mee te draaien voor optimaal gebruik van het zonlicht. De onderliggende dekzandrug van het bos zorgde ervoor dat het water stilstond waardoor vennen als het Meerven, Bosven, Knapersven, Torreven konden ontstaan.

GPSwalking.nlSchepping en rietblad
Wrijf eens met je vingers over het blad van een rietstengel, voel je de hobbel in het blad? Als je goed kijkt lijkt het een tandenbeet, ook wel de duivelsbeet genoemd. Toen God de aarde schiep mocht de duivel niet helpen. Stil is hij op een nacht naar de aarde gegaan en heeft zijn tanden in het riet gezet als bewijs dat ook hij op aarde was. Je vindt die beet nu nog terug in elk rietblad.

Als u goed kijkt dan ziet u 2 cirkels op de foto rechts. Hierin is de duivelsbeet te zien. In het echt is het soms al moeilijk te zien, op de foto is het helaas niet veel duidelijker.

We lopen verder richting het Torreven. Een schitterend en fotogeniek gebiedje.

Bosrand Torreven
De bosrand bij het Torreven is nog zeer rechtlijnig. Het streven is om de bosrand opener en transparanter te maken. Hierdoor krijgen struiken en kruiden meer kansen om zich te ontwikkelen en ontstaat een geleidelijkere overgang van de heide naar het bos. Een geleidelijke bosrand is zeer aantrekkelijk voor bijvoorbeeld vlinders, libellen en vogels.

GPSwalking.nlTorreven
Het Torreven is ontstaan na de laatste ijstijd. Toen de grond begon te ontdooien ontstond er door wind een uitholling die vervolgens onder water liep en verveende. Tot aan de jaren 40 werd hier op bescheiden schaal turf gestoken. In 1992 is het ven grondig gerestaureerd en behoort met het Moorselen tot de natuurpareltjes van Laarbeek.

Bijzondere flora en fauna: moerashertshooi, zonnedauw, moeraswederik, de heikikker en levend barende hagedis. Ook zie je verschillende soorten libellen. Bij het Torreven is in 1992 een Robinia geplaatst als herrinnering aan het opknappen van dit ven met Duitse overheidssteun, vanwege het vervuilen van de omgeving met accu’s.

GPSwalking.nlOm deze reden zijn een aantal bomen geveld en geringd. De bomen blijven liggen. Het dode hout is weer van belang voor insecten en vogels. De bosrand wordt geleidelijk gerealiseerd.

Ook in de komende jaren zullen in andere delen van de bosrand rondom het Torreven bomen geveld en geringd worden.

Gemeente Laarbeek en Bosgroep Zuid Nederland


Boerenwormkruid
Tussen het MOB complex en een poel, aangelegd op Nuenens grondgebied ter compensatie van de A50, loopt een pad met opvallend veel brem, boerenwormkruid, A. vogelkers, gewonekoekoeksbloem, veldbeemd en zuringsoorten.

GPSwalking.nlVan boerenwormkruid werd van de bloemen een aftreksel gemaakt, dat door de armsten onder de bevolking gebuikt werd voor ontwormen van het gezin.

Pioniers

Het Meerven is een openlandschap met veel weilanden, omzoomd door Amerikaanse eiken en Platanen. Een herrinnering aan de vele pioniers die het heidelandschap omvormden tot cultuurlandschap, waar nu veel weidevogels zich thuis voelen. In de bermen links en rechts van het Meerven zie je: Hoornbloem, Biggenkruid, Kruisla, Wolfsmelk, Zilverdistel.

GPSwalking.nlDe rust wordt even verstoord door een groepje quadcrossers die hier helemaal niet thuishoren.

We lopen het ommetje zuid precies andersom dan in onze gids staan. Geen probleem want uiteindelijk komen we weer netjes in Mariahout uit. Aan de start van dit laatste ommetje komen we een informatiebord tegen die ons meer verteld over de land- en tuinbouw in dit gebied.

Land- en tuinbouw
Nergens op de aardbol is de opbrengst van landbouwgrond zo hoog als in Nederland. Na de USA is ons land het grootste agrarische exportland ter wereld.

GPSwalking.nlNergens ook werken op zo'n klein lapje grond zoveel goed opgeleide boeren en tuinders. Ruim 100.000 mensen werken in Zuid-Nederland in de land- en tuinbouw. Zij werken met moderne technieken en zorgen voor topkwaliteit. Met grote verantwoordelijkheid voor landschap en milieu.

Er zijn zes hoofdsectoren te onderscheiden in de land- en tuinbouw: rundveehouderij, varkenshouderij,  pluimveehouderij, akkerbouw, tuinbouw en fruit/boomteelt.

Wilt u graag eens een bezoekje brengen aan een land- of tuinbouwbedrijf? Bel dan voor een afspraak met: Noordbrabantse Christelijke Boerenbond, tel. 013 378550.


GPSwalking.nlOmmetje Zuid
De lengte van dit ommetje is 4,93 km. Door het ommetje ingesloten gebied  kenmerkt zich landschappelijk door nog kleinschalige elementen als knotwilgen en kleine houtwallen in een mengeling van akkerbouw en weiland.

Nog veel elementen uit de laatste ontginningsperiode rond 1920 zijn hier zichtbaar. Met het Keelgras en het Moorselen als natuurparels liggend in de EHS (Ecologische Hoofd Structuur) geeft het een beeld van oude en moderne cultuurlandschap.


GPSwalking.nlKievit, wulp en grutto
Dit gedeelte van de wandeling voert door weide en akkerland waar Kievit, wulp en grutto zich thuis voelen. langs de loop komen we smeerwortel, witte klaver, rietgras, verschillende boterbloemen, echte koekoeksbloem, hop en braam tegen. Vooral in het voorjaar wanneer de weidevogels broeden is rust hier geboden.

Onderweg komen we veel variatie in paden tegen. Van slootranden, bospaden en ook stukjes asfalt.

GPSwalking.nlPopulieren
Knapersven en Broek vormen samen de rand van het populierenlandschap van Brabant. Een landschap dat vooral in te vinden is rond de plaatsen Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel.

Het ontstaan ervan hangt samen met het voorpootrecht dat vanaf het einde van de vijftiende eeuw kon worden verleend.

Van het stukje asfalt gaan we opeens een glooiend gebied in. Uit de beschrijving blijkt dat er hier vroeger een vuilstort heeft gelegen. Dat verklaard het glooiende karakter.

Keelgras
Boterbloem, smeerwortel, els, eik, kleefkruid, ridderzuring, zevenblad, koekoeksbloem, kropaar, vlier, grote klis, harig wilgenroosje, Japanse duizendknoop, akkerdistel, bijvoet, Koninginnekruid, witte dovenetel, brandnetel, kornoelje, meidoorn, hondsdraf, muur, veel soorten mos, hazelaar, vergeet-mij-nietje, stinkende gouwe... je komt ze allemaal
tegen in om het Keleghars, nu bekend als Keelgras. De uitkijktoren biedt mooi uitzicht op de omgeving.

Boven in de uitkijktoren eten we onze lunch. Het uitzicht is mooi en wijds.

GPSwalking.nlIn de jaren ’50-’60 werd het Keelgras gebruikt als vuilstort voor de gemeente en omliggende plaatsen. Toen de stort werd gesloten is ze overdekt met zand uit de aan te leggen visvijvertussen Mariahout en Lieshout. Opvallend is hoeveelheid verschillende paddenstoelen die hier voorkomen.

Dan komen we een groot informatiebord tegen dat ons vertelt over het verleden en het heden: "pioneren door de eeuwen heen". Hieronder kunt u de hele tekst lezen.

13e-14e eeuw
Het grondgebied van Lieshout behoorde toe aan de Hertog van Brabant, de monniken van Floreffe en de Gemeynt dat de Lieshouteraren vertegenwoordige. De noodzaak voor meer voedsel bracht de eigenaren er toe om gezamenlijk het areaal aan landbouwgronden uit te breiden. Door het graven van sloten konden natte gronden ontgonnen worden. Natuurlijke vegetatie maakte plaats voor cultuurlijke vegetatie ten dienste van de mens. Namen in de huidige omgeving zijn afgeleid van namen uit die tijd zijn 't Moorselen, Keelgras en Ginderdoor.

GPSwalking.nl15e-18e eeuw
De Gemeynt moest cijns (een soort belasting) betalen aan Hertog Jan II van Brabant. Om dit op te brengen verkocht ze stukjes grond aan particulieren. In de buurt van het huidige Ginderdoor ontstonden zo de eerste ontginningshoeves "De Hoef" en "De Reizende Man" aan een pad dat van Lieshout naar Sint-Oedenrode liep.

Bemesting van grond vond plaats met mest uit de potstal. Dit was een mengsel van schapen- en koeienmest, heideplaggen en huisvuil. Voor reizigers die overnachtten in "De Reizende Man" werd een kapel gebouwd waar ze kerkelijke diensten konden bijwonen. Niet ver van deze plek is nu de St. Servatiuskapel te vinden.

19e-20e eeuw
In 1845 werd de kunstmest uitgevonden. De heide was niet langer nodig om schapen te laten grazen en plaggen te steken voor de potstalmest. De woeste gronden van heide en vennen werden ontgonnen. Deze nieuwe gronden en de bestaande landbouwgronden kon men nu met kunstmest vruchtbaar maken.

GPSwalking.nlZo ontstond er veel nieuwe landbouwgrond voor de immer groeiende bevolking. Veel straatnamen in de Pioniersroute verwijzen nog naar eens bestaande vennen in het gebied. Pastoor van Eyndhoven stichtte in 1932 voor de ontginningsboeren een parochie en koos de naam Mariahout.

20e eeuw
De groeiende hoeveelheid huisvuil werd door boeren en burgers in Het Keelgras gestort. Van 1960 tot eind 1970 gebruikten de kernen van de huidige gemeente Laarbeek de plek als gemeenschappelijke vuilstort. Het ven veranderde op een klein restant na in een berg.

GPSwalking.nlDe vuilstort is afgedekt met zand waardoor hier verderop de visvijver is ontstaan. Door vermesting en milieuvervuiling is de biodiversiteit in het landschap dramatisch afgenomen.

Huidige inzichten maken duidelijk dat we zo niet verder kunnen gaan. Het Keelgras is nu een belangrijk natuurgebied en landbouwers gaan over op agrarisch natuurbeheer. Samen brengen we de natuur weer terug in het landschap.

Dan komen we langs een weiland vol met bloemen. Vlinders vliegen er in getalen rond. We lopen langs een bloemenrand die ons wordt aangeboden door een plaatselijke agrarische ondernemer, Stichting Laarbeeks landschap en de gemeente Laarbeek. Een prachtige kleurenpracht.

GPSwalking.nlGuusjes vijver
Ontsnapt aan ruilverkavelingen ligt hier nog een stukje kleinschalig landschap zoals dit door heel Brabant was voor de grote ruilverkavelingen die begonnen in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

De vijver in het midden is gegraven ten behoeve van zandwinning voor de bouw van de parochiekerk in 1932. De eigenaar van het perceel, Guusje van Hoof, leende zijn naam aan de vijver: Guusje’s vijver.

Dan komen we weer terug bij de start. We brengen even een bezoekje aan de Lourdesgrot waar we kaarsje opsteken voor onze overleden ouders.

GPSwalking.nlLourdesgrot
Op 15 augustus 1932 werd te Ginderdoor, later Mariahout genoemd, in de gemeente Lieshout de parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes gesticht. Bouwpastoor Jacques van Eijndhoven beloofde hier zo snel mogelijk een Lourdesgrot te bouwen. "Bij een kerk, aan Onze Lieve-Vrouw van Lourdes toegewijd, hoort een Lourdesgrot", schreef hij.

De kerk was 10 juli 1933 klaar en op 30 mei 1935 kon de grot - een getrouwe kopie van Lourdes - worden ingezegend. De grot was in die tijd een bijzonder bouwobject dat velen naar Mariahout trok. Tot midden jaren vijftig. Vanaf die tijd verminderde het aantal processies en raakte de grot in onbruik en verval.

GPSwalking.nlRond 1960 stortten het bovenste gedeelte en het zijgedeelte in. Pogingen om de restanten te behouden hadden geen succes. In 1996 kwam wat er nog stond naar beneden. Het mariabeeld bleef wonderwel gespaard.

Plannen
Begin jaren negentig kwamen er steeds meer geluiden vanuit de gemeenschap om iets met de vervallen grot te doen. In 1991 nam het parochiebestuur het principebesluit tot herbouw. Er werden professionele plannen opgezet, een bankrekening geopend en een maquette vervaardigd die dienst deed bij allerlei gesprekken en acties. Maar er was geen aannemer die een garantie voor de bouw durfde afgeven. Het laatste plan uit 1997 leek echter degelijk genoeg om uitgewerkt te worden. Er kwam een begroting die tot bijna een half miljoen gulden opliep, - ervan uitgaande dat alles zou worden aanbesteed. Maar z'on bedrag was niet op te brengen.

GPSwalking.nlHerbouw
Eind 1997 nam een ondernemer het initiatief om met vrijwilligers de grot te herbouwen. Een werkgroep ging vrijwilligers zoeken. Er meldden zich ruim zestig mensen, die hun vakkennis gratis ter beschikking stelden. Allerlei bedrijven zegden toe hun middelen toe om in te zetten. In februari 1998 begon de herbouw van de Lourdesgrot. De ruïne van de oorspronkelijke grot werd helemaal geruimd. Er werd nu aan de hand van een professioneel plan gebouwd.

Het doel was een grot te bouwen die een langer leven beschoren zou zijn dan de eerste grot van betonijzer en een laagje beton uit 1935. Er zijn ruim 7000 vrijwilligersuren in gaan zitten.

Op 30 mei 1999, precies 64 jaar na de inzegening van de eerste grot, kon de nieuwe grot van tien meter hoog en vijfentwintig meter breed worden ingezegend.

En dan zit ook deze wandeling er weer op. We hebben de omgeving van Mariahout verkend aan de hand van de plaatselijke IVN die ons paden heeft getoond die niet op de kaart staan. Via 3 prachtige folders met veel informatie hebben we weer veel geleerd van deze prachtige omgeving. Dat het gezellig vertoeven is in het centrum van Lieshout liet het volle terras zien.

POI's

  • Akkers en bijvoet N51.5403 E5.5842
  • Beeld van Tinus N51.5408 E5.5712
  • Bloemenrand N51.5316 E5.5751
  • Boerenwormkruid N51.5374 E5.5482
  • Duivelsbeet N51.5415 E5.5606
  • Franse Hut N51.5401 E5.5627
  • Guusjesvijver N51.5378 E5.5695
  • Informatiebord_1 N51.5345 E5.5657
  • Informatiebord_2 N51.5304 E5.5756
  • Keelgras N51.5297 E5.5739
  • Kerkweg N51.5451 E5.5875
  • Kievit, wulp en grutto N51.5316 E5.5642
  • Koninxgraaf N51.5312 E5.5718
  • Kruisbeeld N51.5425 E5.5678
  • Maplehof N51.5430 E5.5712
  • Mortelven N51.5455 E5.5827
  • Naaldhout N51.5474 E5.5733
  • Pioniers N51.5357 E5.5562
  • Poel N51.5358 E5.5491
  • Populieren N51.5269 E5.5727
  • Start/finish/parkeerplaats/Lourdesgrot/Restaurant N51.5395 E5.5721
  • Torreven N51.5400 E5.5556
  • Uitkijktoren N51.5303 E5.5746


 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.