Narcissenwiese

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 22-11-2019

We zijn te gast bij Vakantieparadijs Heidehof. In opdracht van de eigenaren Ron en Gerdine gaan we 4 GPS routes naar alle windrichtingen uitzetten. Het is een schitterend wandelgebied kunnen we concluderen na deze wandelingen. Maar ook kun je hier goed fietsen, prachtige routes rijden, leuke stadjes bezoeken en genieten van rust en natuur. Vanuit Noord-Brabant zijn we in 2 uur ter plaatse waarbij we onderweg nog kunnen genieten van de mooie route door de Eifel. Zie ook ons sfeerverslag.

De Eifel is het oostelijke deel van het laaggebergte Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. 

Tijdens deze wandeling gaan we richting de Narcissenwiese. In het voorjaar (eind maart - medio april) staat het ruime dal vol met wilde narcissen. Gewoon schitterend. Onderweg komen we een aantal herinneringen aan de tweede wereldoorlog tegen. We zien stukken van de west-wall en een gedenksteen aan het Ardennen offensief. 

De wandeling gaat door een fraai stuk glooiend natuur en is afwisselend. 


Kenmerken
Startpunt: Hellenthal, Vakantieparadijs Heidehof
Startlocatie: Eifel , Duitsland
Coördinaten N50.438540 E6.378311
Afstanden: 26, 19, 17, 14, 11 km
Type: Bos, Cultuur, Open, Vergezicht, Wei
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 19-03-2012

Route informatie

Een GPS wandeling van 19 km vanaf Vakantieparadijs Heidehof.
Er zijn verkortingen van 17/14/ en 11 km en een verlenging van 29 km van deze wandeling beschikbaar.
Vanuit een andere parkeerplaats is er een wandeling van 14 km beschikbaar.
U kunt bij Vakantieparadijs Heidehof ook een routekaart krijgen of een GPS lenen. 
De route is goed begaanbaar
Eind maart tot medio april staat de Narcissenwiese vol met wilde narcissen. 
Onderweg kunt u lunchen bij Hotel Restaurant Hollerath (vanaf 19 mei 2012 weer geopend na verbouwing) 
Ook komt u onderweg regelmatig een bankje tegen. 
De route is enigzins glooiend met een hoogteverschil van max 120 meter. 
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn maart 2012 waren we te gast bij Vakantieparadijs Heidehof. De Nederlandse eigenaren Ron en Gerdine Snijder hadden ons uitgenodigd om een aantal mooie wandelingen in de omgeving van heidehof op GPS te zetten. Zie ook ons sfeerverslag.

Het is nog vroeg in het voorjaar als we richting de Narcissenwiese lopen. Over een paar weken ziet het hier geel van de wilde narcissen. Ondanks de lekkere temperatuur zijn we nog iets te vroeg voor deze bloemenpracht. Maar toch is het genieten in deze prachtige omgeving. Onderweg krijgen we veel informatie van Ron die met ons meeloopt om te kijken hoe dat wandelen nu gaat met een GPS. 

Heidehof
Vakantieparadijs Heidehof grenst direct aan het Belgische staatsbos, de mogelijkheden voor wandelen, mountain-biken of paardrijden zijn hier werkelijk onuitputtelijk. De 3-sterren vakantiewoningen/appartementen zijn compleet ingericht en bevinden zich in de prachtige natuur tussen de dorpjes Hollerath en Udenbreth. Voor groepen beschikt Heidehof over een zeer mooie compleet ingerichte groepsruimte (max. 30 personen).

GPSwalking.nlHeidehof is geschikt voor mensen en groepen, die iets te vieren hebben of die hun vakantie gezamenlijk met elkaar willen doorbrengen. 
 
Heidehof beschikt over een Theetuin (5.000m2) met in Engelse stijl aangelegde bloemenborders waar u kunt genieten van een lekker kopje koffie en een prachtig uitzicht heeft over de vijver.
 
Eifel
De Eifel is het oostelijke deel van het laaggebergte Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.
 
IGPSwalking.nln het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daarnaar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd.
 
De laatste uitbarstingen vonden 10.000 jaar geleden plaats. Onderzoek wijst uit dat dit gebied nog steeds geologisch actief is: het gehele Eifelgebied stijgt 1 à 2 millimeter per jaar. In het verleden kwamen ook al inactieve fases voor van 10.000 à 20.000 jaar, wat suggereert dat toekomstige uitbarstingen nog mogelijk zijn.
 
GPSwalking.nlDe Eifel staat bekend als een aantrekkelijk wandelgebied. Er zijn veel lokale wandelingen uitgezet, met doorgaans goede paden en bewegwijzering. In de hele Eifel is de Duitse Eifelverein actief, die een uitgebreid netwerk van wandelpaden door de hele regio onderhoudt.
 
We slingeren door het bos richting de Narcissenwiese en de Olaftal. Ron weet de weg hier prima en weer ons telkens op mooie plekjes te wijzen. We buigen even af van de route om een kijkje te nemen bij het monument van de Slag om de Ardennen.
 
GPSwalking.nlDe Slag om de Ardennen
De Slag om de Ardennen (of het Ardennenoffensief) was het laatste grote offensief van het Duitse leger aan het westfront in de Tweede Wereldoorlog. De slag vond plaats van 16 december 1944 tot 25 januari 1945 en werd gewonnen door de geallieerden. In de Engelstalige wereld staat deze strijd bekend onder de naam Battle of the Bulge, zo genoemd vanwege de vorm van de frontlijn (een uitstulping of zak).
 
Het Ardennenoffensief was een plan van Adolf Hitler om de meest noordelijke troepen van de geallieerden aan het westelijke front af te snijden van hun bevoorradingslijnen en ze te vernietigen. Al sinds de zomermaanden van 1944 liep hij rond met de gedachte om nog één keer over te gaan tot een groot, succesvol offensief. Een militaire overwinning achtte hij noodzakelijk om onderhandelingen over het beëindigen van de oorlog een betere uitgangspositie te geven.
 
GPSwalking.nlDe verliezen aan geallieerde zijde waren groot. Hoewel de Britten ook hebben meegestreden in de Slag om de Ardennen, was hun rol beperkt. Ze verloren 1.600 manschappen, waarvan 200 doden.
 
De Amerikanen daarentegen moesten een hoge prijs betalen. Ze verloren 76.890 man. Naast het grote verlies aan mensenlevens, werd bovendien ook een groot aantal tanks verloren. In de Ardennen werden 733 tanks door de Duitsers buiten gevecht gesteld. Daarnaast gingen er nog eens 529 vliegtuigen verloren.
 
GPSwalking.nlVoor de Duitsers was het verlies van dit gedurfde plan eveneens groot. In de Ardennen verloren de Duitsers 81.834 manschappen. Tevens was er een groot verlies aan materieel aan Duitse kant. In de Ardennen werden 324 tanks, 320 vliegtuigen en 6.000 voertuigen door de geallieerden onherstelbaar beschadigd.
 
Hitler wist met zijn offensief de frontale aanval op zijn Derde Rijk zes weken uit te stellen. Het grote verschil tussen de geallieerde en de Duitse verliezen was, dat de geallieerde verliezen vervangen konden worden en de Duitse niet. Op 8 mei gaven de laatste troepen van het Duitse leger zich over en hiermee was de capitulatie van Duitsland een feit.

GPSwalking.nl

Dan komen we bij het mooiste deel van de wandeling. In het voorjaar kun je hier genieten van velden vol met wilde naricissen. De avond van te voren had Ron al een paar foto's laten zien die hij in de voorgaande jaren genomen had. We lenen een paar van zijn foto's om die u in de tekst hieronder kunt terugvinden. 
 
Bescherm de wilde narcissen
In het wild groeiende narcissen zijn in Duitsland alleen in de Hunsrück en hier in Belgisch-Duitse Eifel te vinden. Wilde narcissen zijn zeer bijzonder en zijn beschermd.

GPSwalking.nl

Welkom bij Naturschutsgebiet Oleftal
Het grensoverschrijdende natuurgebied Oleftal is van nationaal belang. Het is één van de mooiste valleien van de Eifel. De wilde gele narcissen die hier bloeien in het voorjaar zijn een uniek natuurlijk erfgoed. 
 
Zorgvuldig gebruik van de weilanden in dit dal begon in de Middeleeuwen. Elk jaar in het vroege voorjaar leiden de boeren beekwater over de voedselarme gronden. In de zomer wordt het gras gemaaid en opgeslagen om in de winter aan het vee gegeven te worden. Onder invloed van het bergklimaat ontwikkelde zich de narcissen rijke weiden.

GPSwalking.nl

Sinds de jaren 1950 gebruiken de boeren deze weiden niet meer omdat ze afgelegen en te arm waren. Er voor in de plaats werden veel sparren geplant. Deze brachten zoveel schaduw dat de kleurrijke narcissenweiden bijna verdwenen. 
 
Om de narcissenweiden en andere kwetsbare gebieden te behouden, kocht de Loki Schmidt Foundation, vanaf 1979 deze gebieden op.
 
Vanaf 1988 werden door de Noord-Rijnland-Westfalen Stichting de dennen gekapt om er voor te zorgen dat het open landschapskarakter terug kwam en ook behouden bleef. Hierbij hielpen de gemeenschappen van Hellenthal en Büllingen, de milieuorganisaties en de plaatselijke bosautoriteiten.

GPSwalking.nl

Veel van de kleurrijke weiden worden vandaag gemaaid door lokale boeren. Zo kan de schoonheid van het Oleftal worden bewaard.
 
Gele narcis (Narcissus pseudonarcissus), De bloemen van de gele wilde narcis zijn veel kleiner dan van de narcissen in onze tuinen: de gele corona-buis is omgeven door zes bleke bloemblaadjes.
 
Oorspronkelijk was de narcis een plant van de loofbossen. Het maakt gebruik van het zonlicht in de lente zolang de bomen nog niet in blad staan.
 
De wilde narcis is beschermd en mag niet worden geplukt of opgegraven.
 
Bergvenkel (Meum athamanticum)
Vanaf mei komt u de bergvenkel tegen in de ruige weiden. Ze bevatten essentiële oliën en ruikt naar het kruidig aroma van de selderij. Vroeger werd de bergvenkel gebruikt tegen koorts, indigestie en menstruatiepijn. 
 
GPSwalking.nlZwartblauwe rapunze (Phyteuma nigrum)
De zwartblauwe rapunze is een opvallende plant van de magere bergweiden.
 
Ondanks de opvallende bloemvorm is het een van de boshyacinten soorten. De plant wordt 20-80 cm hoog. De breed eironde tot eirond-lancetvormige wortelbladeren zijn in tegenstelling tot bij de witte rapunzel zelden gezaagd of duidelijk dubbel gekarteld. De bladrand is ongelijk gekarteld en soms enkelvoudig gekarteld. In het centrum zitten soms zwarte vlekken.

GPSwalking.nl

De zwartblauwe rapunzel bloeit van eind mei tot half juni met donker paarsblauwe, soms fletsblauwe of witte bloemen. De bloemen zitten in een aar, die in het jonge stadium eirond is, maar later cilindrisch uitgroeit.
 
Waterspreeuw (Cinclus cinclus)
De waterspreew is een karakteristieke vogel die voorkomt bij snelstromende beken. Hun lied bestaat uit krachtige verzen die het raspende geluid van een luide en ruisende beek met gemak overstemd. Waterspreewen zijn de enige vogels die hun voedsel meestal onder water zoeken. Op de grond zoeken ze in de beekgrond naar insectenlarven en vlokreeften. Waterspreeuwen bouwen een bolvormige nest van mos in de dijk van een beek of onder een brug.
 
GPSwalking.nlGerande overspin (Dolomedes fimbriatus)
In de natte weilanden leeft één van de grootste inheemse soorten van spinnen, de gerande overspin. Met hun harige voeten kunnen ze over het het water lopen zonder te zinken. Ze jagen voornamelijk insecten, maar ook kikkervisjes of zelfs kikkers zijn hun prooi. Als de jonge spinnetjes uitkomen, worden ze bewaakt door door de moederspinnen.
 
We buigen af richting Hollerath. Het is heerlijk lopen over de goede paden. Onderweg krijgen we een stukje geschiedenis over de Eifel te horen. Het is een arm gebied. De Eifel stond dan ook bekend als het Sibirië van Pruisen. Het is ook een heerlijk rustig gebied met veel natuur. 
 
GPSwalking.nlVolgens Ron vestigen Nederlanders zich graag in dit gebied. Het is ook goed bereikbaar vanuit Nederland, biedt veel voor de toerist en is veel rustiger dan bv. Zuid Limburg. 
 
In de bossen wordt druk gewerkt door de bewoners van Hollerath. De houtvoorraad wordt weer bijgevuld. Verschillende dorpelingen zijn met tractor en aanhanger bezig het hout op te laden. Er wordt even een vriendelijk praatje gehouden want Ron kent de meeste bewoners.
 
Daarna is het tijd voor een korte picknick die we op een bankje in het bos nuttigen. Vlakbij het bankje hangt een gebed. 
 
GPSwalking.nlGebed
Wie als god is kent geen gelijke
Heer, wij bidden u,
U bent eeuwige en machtige God,
U bent de einde der aarde,
Die de hemel geschapen heeft
Almachtig bent U.
 
Dan lopen we verder naar het Hollerather Hof. Buiten hangt een groot bord dat er verbouwd wordt. Binnen is een complete restauratie in volle gang. 
 
We maken even kennis met de nieuwe Nederlandse eigenaren die hard bezig zijn met het vernieuwen van de binnenkant. Als het werk in mei 2012 klaar is dan is dit een prachtige lunchgelegenheid in deze wandeling. Vanaf het buitenterras kan dan over de dalen weggekeken worden. 
 
Meer informatie over de verbouwing en de geschiedenis is te vinden op http://www.holleratherhof.com/blog.
 
GPSwalking.nlHotel Restaurant Hollerather Hof
Hotel Restaurant Hollerather Hof werd gebouwd in 1933/1934. De bouw werd in opdracht van de overheid, wiens idee was dat het hotel zou dienen als een voorbeeld voor alle hotels in de Eifel. Het was een bloeiende winder sport-gebied en groeide meer populair in die tijd.
 
Het hotel werd vervolgens bekend als 'Sports Hotel Restaurant Hollerather Hof ". Gelijktijdig met de afronding van de Hollerather Hof, werd de "Adolf Hitler Schans" geopend. Deze ski-jump was de grootste en meest moderne in de Eifel en diende als de primaire opleiding ramp voor de "Westdeutsche Skiverband". Het hotel bood onderdak aan leden van de Ski Vereniging.
 
GPSwalking.nlTijdens de Tweede Wereldoorlog werd de skischans volledig verwoest en het hotel werd zwaar beschadigd. Dit is niet verwonderlijk, want het gebied was het toneel van de beroemde Slag om de Ardennen of het Ardennenoffensief.
 
Veel gebouwen in het gebied werden beschadigd of werden volledig verwoest, zo ook de kerk van Hollerath. Omdat het hotel na de oorlog als één van de weinige gebouwen nog grotendeels intact was diende als tijdelijke kerk. Ook de zondagsschool nam onderdak in het hotel.
 
GPSwalking.nlIn 1954 is het hotel weer volledig herbouwd. Toen in de volgende jaren het toerisme weer begon te bloeien werd het hotel bekend in de Eifel en daarbuiten. Het had een goede en gerespecteerde keuken.
 
In 2011 is het hotel in Nederlandse handen overgegaan en is er begonnen aan een ingrijpende renovatie. De nieuwe eigenaren verwachten het hotel in mei 2012 weer te kunnen openen.
 
Omdat de hond moet worden uitgelaten worden we vanuit het hotel door één van de werklieden meegenomen naar een stukje geschiedenis. Na een mooie tocht door het bos met een paar prachtige vergezichten komen we aan bij een oude skischans. Veel is er niet meer van over. Wel is nog te zien dat de springers vroeger ver het dal ik konden springen. Je moet er niet aan denken. 
 
GPSwalking.nlWe zakken verder het dal in. Het weer betrekt wat en het wordt was heiig. Voor de foto's is dat wat minder, maar het blijft lekker wandelweer.
 
Prachtige vergezichten kun je hier zien. Zeker op de hogere punten in de route. Ook hier zijn de paden prima wandelbaar en lekker breed. We kunnen zonder problemen langs elkaar lopen. Dat is ook wel zo gezellig. 
 
Aan de rand van Ramscheid komen we een herdekkingsplaats tegen. 
 
GPSwalking.nlHerdenkingsplaats
Deze plaats herinnert aan een kapel die is ontstaan in de 12 eeuw. De klokken hadden het opschrift MCCCCXCVIII = 1498. De kapel en klokken zijn zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De resten zijn terug te vinden tussen Siegfriedlinie/westwal.
 
Onderweg hebben we op veel plaatsen de resten gezien van de Westwall / Sigfriedlinie. Deze wal slingert door het landschap heen en is alleen onderbroken op plaatsen waar nu een weg ligt. Met mos begroeid ziet de wal er nog steeds indrukwekkend uit. 
 
GPSwalking.nlDe Westwall
De Westwall, (Geallieerde naam: Siegfriedlinie), was een Duitse verdedigingslinie die vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd en loopt van Kleef, aan de Nederlandse grens, tot aan de Zwitserse grens.
 
De Westwall heeft een lengte van meer dan 630 km.
 
In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog bouwden vele Europese staten eigen verdedigingslinies. Daarom bouwden de Duitsers in het oosten en het westen van Duitsland een verdedigingslinie. Respectievelijk Ostwall en Westwall genoemd.

GPSwalking.nl

De Westwall werd gebouwd tussen 1936 en 1945 in opdracht van Adolf Hitler. De linie in het westen (Westwall) was een reactie op de Franse Maginotlinie, een gigantisch fortenstelsel langs de Duitse grens, dat de Duitsers het nodige ontzag inboezemde.
 
Het bouwproject is vergelijkbaar in omvang met de aanleg van de Duitse snelwegen waardoor duizenden mensen aan het werk konden. De werking was psychologisch en strategisch bedoeld: als oppepper voor de Duitse bevolking en als afschrikking voor de Fransen.
 
In 1944 bood de verouderde Westwall een veilige schuilplaats voor de terugtrekkende Duitse eenheden. Door logistieke problemen aan geallieerde kant en een onterecht ontzag voor de Westwall kregen de Duitsers ook nog eens tijd voor een reorganisatie van hun verdedigingswerken.

GPSwalking.nl

Toen dus de geallieerden vanaf half september 1944 de opmars hervatten, ontstonden verbeten en felle gevechten, waarna de opmars snel vastliep.
 
Omdat in die tijd ook de Slag om Arnhem door de geallieerden verloren werd en in december 1944 het Duitse tegenoffensief in de Ardennen moest worden teruggeslagen, duurde het tot maart 1945 voordat de geallieerden door konden breken op Duits grondgebied.
 
Na de oorlog werd de verantwoordelijkheid voor het verwijderen van de opstellingen bij de respectievelijke bezettingsmachten gelegd. Vandaar dat de linie eigenlijk niet meer bestaat.
 
De enige zichtbare resten zijn de antitankhindernissen en wat vreemde bulten in het landschap. Op sommige plaatsen probeert men nu de resten van de Westwall te beschermen.

GPSwalking.nl

Er zijn enkele musea ingericht in oude bunkers, en zeldzame dieren en planten vinden een perfect tehuis in de vochtige en donkere ruïnes.
 
We komen weer terug bij Heidehof waar na een lekkere douche op de bank vallen. Collega Arnold heeft een wandeling in de andere richting gelopen. Samen wisselen we de foto's uit en de tracks uit. We zijn het snel eens. Dit is een mooi wandelgebied door de schitterende natuur en de rust onderweg.
 
Volgens Ron komen veel wandelaar voor een weekend of een weekje langs op Heidehof. En dat kunnen we begrijpen. Dan laden we de accu weer op voor de wandeling van morgen. Daarvoor is de gezellige theetuin een prima gelegenheid. 
 
GPSwalking.nl2013: In april 2013 zijn we weer terug voor nog een rondje Narcissenwiese. Vorig jaar waren we hier medio maart, deze keer medio april. Maar door de koude en lange winter is de natuur niet veel verder.
 
We maken nog een mooie wandeling door het Oleftal en zowaar, met enige geluk zien we precies twee narcissen in bloei staan. De eerste wordt van grote afstand op de foto gezet, voor de tweede klimmen we een helling naar beneden om wat dichterbij te komen. 
 
Het is duidelijk: we komen volgend jaar nog eens terug. Het moet toch één keer lukken om de narcissen in volle bloei te zien.
 
We hebben de twee foto-series bij elkaar gedaan. Zo krijgt u een prachtig en uitgebreid overzicht van deze mooie wandeling.
 
Hoogteprofiel
 
 
Het hoogte profiel laat zien dat het een glooiende wandeling is. Nergens hoeft stijl geklommen of gedaald worden, maar het gaat geregeld gestaag omhoog of omlaag. Het maximale hoogteverschil is ongeveer 125 meter. 
 
Geraadpleegde websites
POI's
 • Adolf Hitler schans N50.4629 E6.3976
 • Gedenksteen Ardennen offensief N50.4519 E6.3751
 • Gedicht N50.4574 E6.3818
 • Hotel Holleratherhof N50.4561 E6.3951
 • Kruis N50.4455 E6.3876
 • Narcissenwiese N50.4553 E6.3592
 • Oletal N50.4570 E6.3498
 • Skilift N50.4520 E6.3982
 • Start/finish/Heidehof N50.4385 E6.3783
 • Waterval N50.4500 E6.3681
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.