Garmisch Classic

Korte beschrijving

Vandaag een bijzondere tocht. Leuk! Gewoon leuk. Helder. Strak blauwe lucht. Goed zicht.

We rijden van Eurasburg naar Garmisch-Partenkirchen. Een bekende plaats van het schansspringen of skispringen. Daar kunnen we even bij de schansen kijken – jeetje, wat een constructie – of in Partenkirchen naar de beschilderde huizen kijken, ook mooi. We zouden ons naar de Zugspitze, de hoogste top van Duitsland, gelegen op de grens met Oostenrijk kunnen laten brengen met de kabelbaan of met een tandradbaan? Maar dat gaan we niet doen.

We zijn benieuwd naar de AlpspiX. Twee boven de bergwand uitstekende metalen constructies, voorzien van glaswanden, zodat je boven het dal lijkt te zweven in de volle ruimte. Open en wel. 1000 meter onder je! Wauw! Ervaren we dat zo? We zullen het zien.

Hoe doen we dat? Nou, we nemen de Garmisch-Classic route. Voor €26,- p.p. (2017) nemen we de Alpspitzbahn naar boven – even iets eten op het terras, toch? - dan de AlpspiX, met de volgende kabelbaan, de Hochalmbahn dalen we een stukje in oostelijke richting – maar we kunnen hier ook een dalende wandeling van 3,5 km lopen, we zijn wandelaars, nietwaar? (niet waar) – tot bij de Hochalmhütte, nou ja, flink terras met ligstoelen – ja, ook banken en tafels en bier. Daarna 1,6 km dalend tot de Kreuzeck - met weer een terras en een zonnebank - waar we de Kreuzeckbahn naar beneden nemen.

We doen het op ons gemak. We slenteren wat rond. We eten wat onderweg. We drinken een glas en doen een plas. Het weer is helder. De zon brandt op de bol. De wereld ziet er prachtig uit.

En de AlpspiX? Verklappen we niet, ga zelf maar kijken….

Veel wandel-, gondel-, verrekijkplezier. Ontzettend mooi!


Kenmerken
Startpunt: Garmisch: parkeerplaats am Kreuzeckbahnhof
Startlocatie: Beieren , Duitsland
Coördinaten N47.472000 E11.062000
Afstanden: 11, 10 km
Type: Berg, Cultuur, Heuvel, Vergezicht
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 16-09-2017

Route informatie

Een GPS wandeling bij Garmisch-Partenkirchen.
De Classic wandeling is 10 km.
Er is ook een verlenging van 11 km.
Een gedeelte van de route gaat met de AlpenSpitzbahn.
De paden op deze wandeling zijn goed begaanbaar.
Een horecagelegenheid komt u onderweg tegen
Van deze wandeling is alleen een Track beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nlVoorbereiding N47 51.580 E11 24.307
We verblijven in Beieren voor een uitgebreid bezoek aan de stad München. Zie daarvoor ………..

Ons onderkomen is een volledig en compleet uitgerust - voor twee personen, evtl plus kind - appartement in Eurasburg. Een deel van een grote Beierse woning van Herr und Frau Karsten, zeer liebenswürdig en gastvrij. Via www.Atraveo.nl (Objnr 834121), gelegen op een ideale locatie ten zuiden van de stad München.

We verwachten de hele dag een strak blauwe lucht. Absolute voorwaarde om de bergen in te gaan. Vanuit Eurasburg rijden we in ruim drie kwartier voorbij Garmisch-Partenkirchen naar het begin van de Alpenspitzbahn.

Het staat goed aangegeven.

GPSwalking.nlSTART/FINISH/PARKEREN N47 28.342 E11 03.739
We starten op de Parkeerplaats voorbij Garmisch richting Grainau naar de Kreuzechbahnstrasse. (Alpspitzbahn, Am Kreuzeckbahnhof 12, 82467 Garmisch-Partenkirchen ).

Er is een grote parkeerplaats. Wel is het er behoorlijk vol. Logisch, want het is stralend weer. Nou ja, het is ook al 11 uur. We kopen een ticket. En in de zomer gaat het continue door. We gaan met zijn allen in het gele bakje – de hond, niet onze, ook mee – en zo schuiven we naar boven.

Alpspitzbahn Seilbahn N47 28.256 E11 03.674
Alpspitzbahn (bouwjaar 1973) is gebouwd door de firma Habegger uit Thun in Zwitserland en heeft een cabine voor 80 personen. Die wordt over een lengte van 3807 m naar boven gebracht vanaf 800 m naar 2050 m op de Osterfelderkopf. Daar kom je uit op een terras, altijd welkom, maar je kunt er ook rondwandelen. Eenvoudig voor groot en klein.

GPSwalking.nlUitkijkplatform AlpspiX N47 26.365 E11 03.006
Circa 50 meter boven het bergstation van de Alpspitzbahn steken de twee in totaal elk 24 meter lange stalen armen van de AlpspiX 13 meter uit boven het niets.

Alleen al de tot wel 3 meter brede bruggen van de twee uitkijkplatformen zullen de adrenaline aan de kook brengen: de vloer is van tralierooster – zodat 's winters de sneeuw erdoorheen kan vallen.

Op het eind van de constructie bereiken we een glazen wand; daar hebben wij een sensationeel uitzicht op de nabije rotswanden, het adembenemende bergpanorama en de diepte van bijna 1000 meter. Super! Zie zugspitze.de.

GPSwalking.nlHoogtepunten N47 26.341 E11 03.014
Door de twee kosteloze hoogtepunten van de avonturenwereld kunnen nu ook families met kinderen, senioren en minder loopvaste gasten de bergwereld eenvoudig, comfortabel en veilig meemaken. Zie https://www.beieren.nu (foto’s van Internet)

AlpspiX Technische gegevens N47 26.341 E11 03.014
Elke brug weegt 30 ton. De lengte is 24 meter en heeft een breedte van 3 meter. De oversteek is 13 meter en naarmate je verder naar voren gaat, gaat de reling steeds meer over in glaswand. Aan het einde is alleen maar glas en heb je een fabuleus uitzicht!

De maximale hoogte boven de afgrond is circa 1000 meter.

Het draagvermogen van het uitkijkplatform is zodanig gedimensioneerd dat beide bruggen van het platform compleet met bezoekers gevuld kunnen zijn.

GPSwalking.nlStartbaan N47 26.278 E11 03.005
We genieten van de zon, het uitzicht en een parapenter die zijn parachute uitlegt, het harnas aantrekt en de lijnen strak trekt.

Goed controleren. Wachten op een gunstige wind; even trekken, de chute komt omhoog en na een paar passen hangt de vlieger in de lucht.

Beneden bij de kabelbaan ligt de landingplaats….

Paragliding N47 26.264 E11 03.019
Paragliding, parapenten, parasailen en hanggliding zijn moderne sporten waarbij de vlieger aan een bestuurbare parachute of driehoekig zeil kan zweven.

De paraglider - parapenten is de Franse benaming - start vanaf een hoger gelegen startplaats. De chute wordt zorgvuldig uitgevouwen en de lijnen worden daarna uitgelegd in de juiste volgorde. Hij doet het harnas aan en trekt de bovenste lijnen omhoog, waardoor de chute wind vangt en omhoog komt. Door nu de helling af te lopen krijgt hij een luchtstroming over de chute, waardoor hij lift krijgt om te vliegen.

GPSwalking.nlDoor de glijvlucht van ongeveer 1 op 10 - tien meter vooruit door een meter te dalen - houdt hij voldoende draagkracht om in de lucht te blijven. Hij kan sturen door de chute te vervormen.

Uiteindelijk landen ze op de aangewezen landingsplaats onder bij de ingang van de kabelbaan en parkeerplaats. De windzak geeft de windrichting en sterkte aan. Door tegen de wind in te landen is de landingssnelheid veel lager.

Bij Parasailen wordt de vlieger en chute gesleept door een boot of auto, dus meestal op het vlakke land.

Bij Hanggliding heeft men geen parachute, maar een driehoekig zeil aan een frame waaronder de vlieger hangt - vandaar ook de naam Deltavliegen. Door middel van zwaartepuntverplaatsing kan hij sturen.

GPSwalking.nlWandelen of Hochalmbahn N47 26.316 E11 03.078
Na de nodige tijd te hebben doorgebracht kunnen we naar het volgende station. Dat ligt op 1700 m.

We kunnen met de tweede baan afdalen, maar we kunnen ook in een uur te voet over een traject van 2,5 km naar beneden wandelen. Mijn knie heeft veel geleden en dus kiezen we voor de Hochalmbahn.

Hochalmbahn N47 26.347 E11 03.076
De Hochalmbahn uit 1972 is een 44 persoons cabinelift. Over een lengte van 900 meter dalen we tot 1700 meter.

Daar is weer een terras. Ligweide. Eet- en drinkgelegenheid.

GPSwalking.nlBergstation (1638m) N47 27.137 E11 04.021
Van daaruit kunnen we te voet in een half uur naar het Bergstation van de Kreuzeckbahn. In 7 minuten zijn we dan beneden.

Als we dan beneden zijn hebben we nog voldoende tijd om de stad Garmisch-Partenkirchen te bezoeken.

Daar richten we ons op twee items: de wonderschone beschilderde huizen en de Skischans.

We gaan parkeren aan de Bahnhofstrasse. N47 29.645 E11 06.284

Vandaaruit steken we over naar de Ludwigstrasse. Heel bijzonder.

GPSwalking.nlLüftlmalerei N47 29.676 E11 06.596
Lüftlmalerei (ook geschreven Lüftelmalerei) verwijst naar de inheemse in de Zuid-Duitse en Oostenrijkse provinciale landelijke art vormen de gevel schilderen, vooral in Opper-Beieren (Werdenfelser Land) en Tirol. De oorsprong van de naam is controversieel, maar komt waarschijnlijk uit het huis van de facade-schilder Franz Seraph Zwinck (1748-1792) van Oberammergau, Zum Lüftl.

Het luchtverfschilderij is een volkse variant van de trompe-l'œil uit de baroktijd en bootst architectonische elementen na. De schilderingen variëren van patroonheiligen, huistekens, bijbelse voorstellingen en klassieke motieven van boerenkunst uit het dagelijks leven. Ook banners met teksten en spreuken zijn gebruikelijk. Bovendien is de zonnewijzer populair element.

GPSwalking.nlDe beelden worden toegepast op het frisse kalkgips in een fresco-techniek, waarbij de verf een chemische reactie met de gips aangaat en de schilderijen voor een lange tijd kan houden. Tegenwoordig worden andere weerbestendige verven gebruikt.

Tot slot gaan we even kijken in het stadion van het skischansspringen.

Een aantal grote en kleinere banen zijn beschikbaar.

De grootste schans is driehonderd meter lang en heeft een verval van 150 meter. De skispringer blijft door een bepaalde houding drijven op de lucht en kan zo wel 140 meter ‘vliegen’.

GPSwalking.nlOlympiaschanze N47 28.903 E11 07.103
De Grote Olympiaschans (Duits: Große Olympiaschanze) te Garmisch-Partenkirchen in Duitsland is een skischans waarop atleten schansspringen.

De schans maakt deel uit van het Olympiastadion waar in 1936 de Olympische winterspelen werden gehouden. Het Vierschansentoernooi doet sedert 1952 ook deze locatie aan en dat altijd op Nieuwjaarsdag. Op deze dag vindt op deze schans het zogenaamde "Nieuwjaarsspringen" plaats als onderdeel van dit toernooi.

Naast de grote schans staan ook twee kleinere schansen. Ook wordt het stadion gebruikt als finishplaats voor alpineskiwedstrijden, zoals de jaarlijkse wereldbekerwedstrijd slalom.De schansen werden meerdere keren verbouwd.

De nieuwe schans die in november 2007 in gebruik werd genomen is een K125-schans; springers halen hier sprongen van 125 m. Het schansrecord staat sedert 2010 op 143,5 m. Dit werd op nieuwjaarsdag gesprongen door de Zwitser Simon Ammann, tijdens het Vierschansentoernooi.

GPSwalking.nlTechnische gegevens N47 28.762 E11 07.202

De volgende gegevens gelden voor de K125 schans:

 • HS-waarde (hillsize) = 140 m
 • K-waarde = 125 m
 • Torenhoogte = 60,4 m
 • Aanlooplengte = 103,5 m
 • Hellingshoek = 35°
 • Snelheid bij afzet = 94,3 km/h
 • Totale hoogte: 149 m
 • Schansrecord: 143,5 m

GPSwalking.nlVlakbij kunnen we ook het volgende bezoeken:

Partnachklamm, N47 28.033 E11 07.201
Een schlucht in de bergen, maar daarvoor is nu geen tijd meer.

Walchensee N47 34.530 E11 19.037
We gaan terug naar huis over de toeristische weg langs de Walchensee.

Benediktbeuern, rondleiding (echt doen) N47 42.526 E11 23.937
Bij Benediktbeuern maken we een afspraak voor een rondleiding in het klooster. Carmina Burana fans zullen verrast zijn.

GPSwalking.nlKlooster Beuerberg N47 49.701 E11 24.732
Ook het echte Klooster van Beuerburg, op 5 km wandelen van ons vakantieappartement, is de moeite waard.

Tegernsee N47 42.752 E11 44.877
Voorbij Bad Tölz ligt de Tegernsee (ook per S-Bahn vanuit München te bereiken). Zeer de moeite waard, vooral de Herzogliches Bräustüberl (N47 42.499 E11 45.388)

Zo zijn we aan het einde van deze tocht gekomen.

Een bijzonder uitstapje.

Startpunt

 • Voorbereiding Eurasburg N47 51.580 E11 24.307
 • START/FINISH/PARKEREN N47 28.342 E11 03.739

Geraadpleegde websites:

POI’s

 • Alpspitzbahn Seilbahn N47 28.256 E11 03.674
 • Uitkijkplatform AlpspiX N47 26.365 E11 03.006
 • Hoogtepunten N47 26.341 E11 03.014
 • AlpspiX Technische gegevens N47 26.341 E11 03.014
 • Startbaan N47 26.278 E11 03.005
 • Wandelen of Hochalmbahn N47 26.316 E11 03.078
 • Hochalmbahn N47 26.347 E11 03.076
 • Bergstation (1638m) N47 27.137 E11 04.021
 • Bahnhofstrasse. PARKEREN N47 29.645 E11 06.284
 • Ludwigstrasse N47 29.703 E11 06.553
 • Lüftlmalerei N47 29.676 E11 06.596
 • Olympiaschanze N47 28.903 E11 07.103
 • Technische gegevens N47 28.762 E11 07.202
 • Partnachklamm, N47 28.033 E11 07.201
 • Walchensee N47 34.530 E11 19.037
 • Benediktbeuern N47 42.526 E11 23.937
 • Klooster Beuerberg N47 49.701 E11 24.732
 • Tegernsee N47 42.752 E11 44.877
 • Herzogliches Bräustüberl N47 42.499 E11 45.388
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.