Loenderveense Plassen

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 17-05-2018

Een heerlijke doorstap route die start vanaf Loenen en langs de Waterleidingplas loopt. Het eerste gedeelte is een beetje doorbijten omdat de enige toegangelijk route een fietspad is langs een enigszins drukke weg. In mijn vroege jeugd reden we hier vaak met de auto (1965-1969). Toen was het al genieten van dat fraaie uitzicht aan 2 kanten. En dat is nu niet anders. Het weer zat mee toen ik de wandeling liep en het uitzicht maakte het lange rechte eind meer dan goed. 

In het tweede gedeelte wordt het helemaal anders. Nog steeds het fraaie uitzicht, maar veel rustiger. Onderweg komt u 2 forten tegen, het leuke dorpje Vreeland met haar 1-ster Michelin restaurant. Onderweg nog een paar molens, veel water, leuke huisjes. Genoeg te zien en te beleven. 

De Waterleidingplas is een drinkwaterbekken van het Amsterdamse waterleidingbedrijf Waternet.

De Waterleidingplas
De Waterleidingplas is een door kaden afgescheiden deel van de Loenderveense Plas, gelegen tussen Loenen aan de Vecht en Oud-Loosdrecht in de gemeente Wijdemeren. De Loenderveense Plas wordt gerekend tot de Loosdrechtse Plassen maar is afgesloten voor recreatief gebruik. De Waterleidingplas heeft een oppervlakte van ruim anderhalve vierkante kilometer.

Waternet voegt grondwater (kwelwater uit de Bethunepolder) en Rijnwater aan de Waterleidingplas toe. Het water in de plas ondergaat een natuurlijk reinigingsproces waarbij ammonium, organische stoffen en bacteriën worden afgebroken. De zuurgraad van het plaswater wordt geregeld door zoutzuur toe te voegen. Na ongeveer 100 dagen wordt het water afgevoerd naar het productiebedrijf Weesperkarspel bij Driemond voor verdere behandeling tot drinkwater.


Kenmerken
Startpunt: Loenen, Parkeerplaats Rose Rust
Startlocatie: Utrecht , Nederland
Coördinaten N52.208000 E5.021000
Afstanden: 17 km
Type: Cultuur, Dorp, Open, Rivier, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 17-02-2018

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km vanuit Loenen (Utrecht)
De wandeling gaat over goed begaanbare paden en is ook met scootmobiel goed te doen.
De wandeling is niet in te korten.
Naast een track is er een route beschikbaar.
In de dorpen onderweg vind u voldoende horecagelegenheden.Langere beschrijving

GPSwalking.nlVan 1960 t/m 1969 heb ik in Breukelen gewoon. En toen we rond 1965 onze eerste auto hadden werd langzaam de omgeving verkend. Vader aan het stuur, ik als een klein manneke op de achterbank zonder stoeltje, stoelverhoger of veiligheidsriem. Zo ging dat nog in die tijd. 

Daarom was deze wandeling als teruggaan in de geschiedenis. Hoe vaak hadden we de weg vanaf Loenen naar Loosdrecht niet gereden. En hoe vaak had ik niet genoten van die wijdse vergezichten over het water. Nu doe ik dit stuk lopend, een heel stuk minder snel, maar wel meer tijd om om mij heen te kijken. Eigenlijk is er niets veranderd. 

Even voordat ik langs het water loop parkeer ik de auto in Loenen. Plaats genoeg, de wandelschoenen aan, de camera paraat en de GPS ingesteld met de juiste track. Het is lekker weer, maar al in de avond en dan is het stevig doorstappen om voor zonsondergang weer terug bij de auto te zijn. 

GPSwalking.nlOok het dorpje Loenen is fraai, eigenlijk is alles langs de Vecht prachtig. Zeker als boten langs de kant liggen.

Fort Spion ligt langs de weg, maar is eigenlijk niet goed zichtbaar. Jij rijdt/loopt er langs zonder dat het direct opvalt. 

Hollandse Waterlinie
Fort Spion is een fort dat deel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en is gelegen bij Loosdrecht.

Het fort is een verdedigingswerk dat is aangelegd tussen 1844 en 1847. Op de plek lag in 1803 al een batterij die deel uitmaakte van de Oude Hollandse Waterlinie. In 1844 werden plannen ontworpen om een aarden redoute aan te leggen inclusief een gemetseld verdedigbaar wachthuis, gebouw A.

GPSwalking.nlHet geheel werd omringd door een gracht. Het fort had tot taak de Bloklaan, de weg van Loosdrecht naar Loenen, af te sluiten.Fort Spion is een zogenaamde 'dijkaccesspost' omdat het is gelegen op een smalle doorgang in een onder water staand gebied. De vorm en bouwgeschiedenis van dit fort toont veel overeenkomsten met die van Fort Kijkuit.

Tussen 1879-1880 werd het geheel gemoderniseerd. Het wachthuis kreeg een vleugelaanbouw aan de noord- en zuidzijde.

In de wal aan de noordwestzijde van gebouw A kwam een wachthuis met een magazijn voor de opslag van munitie (gebouw B). Een betonnen remise, gebouw C, voorzien van een aarden dekking, werd in de frontwal aangelegd. Net buiten de gracht werd een brug gebouwd en een fortwachterswoning.

GPSwalking.nlIn de dertiger jaren werd de Bloklaan verlegd en verbreed. Het fort werd versterkt met een zware betonkazemat ten zuiden van gebouw C. Tijdens 1939-1940 werden nog diverse betonnen groepsschuilplaatsen en een koepelkazemat voor een mitrailleur aangelegd.

Van deze laatste is de koepel verwijderd door de Duitse bezetter en omgesmolten voor de oorlogsindustrie. Er liggen ook nog restanten van een tankversperring die net voor het uitbreken van de oorlog zijn aangelegd.

Bij Koninklijk Besluit van 16 augustus 1960 heeft het fort zijn militaire functie als vestingwerk verloren. Tegenwoordig is Fort Spion ingericht als een kleine eenvoudige camping.

Onderweg richting Loosdrecht is het doorstappen over het fietspad langs N403. Net voor Fort Spion is er ook een mogelijkheid om aan de andere kant van de Nieuwe Polderplas te lopen.

GPSwalking.nlMaar er staat een bordje "verboden toegang". Mogelijk dat iemand uit Loenen weet of je hier langs mag. Als dat mogelijk is dan kan de wat lange wandeling langs de N403 vervallen. We horen het graag. 

Loenderveense plassen
De Waterleidingplas is een drinkwaterbekken van het Amsterdamse waterleidingbedrijf Waternet.

De Waterleidingplas is een door kaden afgescheiden deel van de Loenderveense Plas, gelegen tussen Loenen aan de Vecht en Oud-Loosdrecht in de gemeente Wijdemeren. De Loenderveense Plas wordt gerekend tot de Loosdrechtse Plassen maar is afgesloten voor recreatief gebruik. De Waterleidingplas heeft een oppervlakte van ruim anderhalve vierkante kilometer.

GPSwalking.nlWaternet voegt grondwater (kwelwater uit de Bethunepolder) en Rijnwater aan de Waterleidingplas toe. Het water in de plas ondergaat een natuurlijk reinigingsproces waarbij ammonium, organische stoffen en bacteriën worden afgebroken.

De zuurgraad van het plaswater wordt geregeld door zoutzuur toe te voegen. Na ongeveer 100 dagen wordt het water afgevoerd naar het productiebedrijf Weesperkarspel bij Driemond voor verdere behandeling tot drinkwater.

Ik kom een bordje tegen met de vroegere wegenbelasting. Die van tegenwoordig betalen we vaak automatisch. Vroeger ging dat anders. Dan stond er een meneer met een slagboom en moest je cash betalen voordat je verder mocht gaan. En wat je moest betalen was gebaseerd op waarmee je de slagboom wilde gaan.

GPSwalking.nlKwam je voorbij met een kudde schapen of varkens van meer dan 50 stuks dan koste dat 50 cent. Een paard of ezel was 3 cent, een rijwiel 2,5 cent en een voertuig voortbewogen door mechanische kracht 5 cent per wiel. Een mooie opsomming.   

Als ik de afslag van Loosdrecht voorbij ben wordt het rustig. Bijna geen verkeer meer. Heerlijk. Er verschijnen wat horeca gelegenheden en regelmatig een protestbord. Er zou mogelijk een 2 km lang kanaal door de Loenderveenseplas. Als buitenstaander is het moeilijk hierbij een goed beeld te krijgen. Thuis blijkt er voldoende informatie op het Internet te vinden zijn. En is zelfs een website waarop je een petitie kunt tekenen. 

Handen af van Loenderveense Plas
Geen kanaal door de Loenderveense plas. Het is een uniek Stiltegebied en Natura 2000-gebied. Er verblijven beschermde vogels, zoals de Purper Reiger, Zwarte Stern, Grote Karekiet en Roerdomp. Gemeente Wijdermeren en Provincie Noord-Holland offeren dit schitterende natuurgebied op voor pleziervaart.

GPSwalking.nlWij, alle mensen die tegen de aantasting van dit unieke natuurgebied zijn constateren dat er ver gevorderde plannen zijn bij Gemeente Wijdemeren en Provincie Noord-Holland om een kanaal in de Loenderveense Plas te maken ten behoeve van de pleziervaart.

Een uniek natuurgebied wordt opgeofferd voor dagrecreatie. De plannen worden doorgedrukt ondanks protesten van omwonenden. Wij verzoeken de Gemeente Wijdemeren en de Provincie Noord-Holland geheel te stoppen met dit ongewenste, natuur-vijandige en geld verspillende project.

Na deze protesten volgt een mooi gedeelte. Een smal pad tussen 2 grote waterpartijen met een uitkijktoren vanwaar je een prima overzicht over de plassen hebt. En waar heel lekkere bramen te plukken zijn. 

GPSwalking.nlIk maak nog even een selfie voor de familie thuis. Dan weten ze ook waar ik in de avond rondhang. 

Daarna gaat door de buitenrand van Vreeland richting Fort Kijkuit. Onderweg kom ik een flink ooievaar tegen. Mooi beest, helaas niet iets te ver weg voor een echt mooie foto. 

De ooievaar 
De ooievaar (Ciconia ciconia) is een grote vogel uit de familie ooievaars (Ciconiidae) uit de orde van de ooievaarachtigen (Ciconiiformes).

Als carnivoor eet de ooievaar een breed scala aan dierlijke prooien, inclusief insecten, vissen, amfibieën, reptielen, kleine zoogdieren en kleine vogels. Hij pakt het meeste voedsel van de grond, tussen lage vegetatie en uit ondiep water.

GPSwalking.nlHet is een monogame broeder, maar vormt geen paar voor het leven. Het paar bouwt een nest bestaande uit grote takken, dat soms meerdere jaren wordt gebruikt. Het vrouwtje legt elk jaar één legsel van gewoonlijk vier eieren, die 33 tot 34 dagen na het leggen asynchroon uitkomen.

Beide ouders broeden om beurten de eieren en voeden ook beide de jongen. De jongen verlaten 58 tot 64 dagen na het uitkomen het nest en worden hierna nog 7 tot 20 dagen gevoed door de ouders.

Ooievaars zijn trekvogels die grote afstanden af kunnen leggen. In Zuid-Afrika heeft de soort de neiging plotseling op te duiken in streken waar een insectenplaag optreedt. Dat komt doordat er veel te eten is op zo'n plek. Ooievaars zijn sociale dieren, maar hebben ook veel tijd voor zichzelf nodig. Ook besteden ze veel tijd aan de kleine jongen.

GPSwalking.nlVanouds werd kinderen wijsgemaakt dat baby's door de ooievaar gebracht werden. Tegenwoordig vindt men dat kinderen de waarheid wel mogen weten, maar nog altijd wordt de geboorte van een kind schertsenderwijs in verband gebracht met ooievaars.

Zo zet men een houten ooievaar in de tuin waar een kind is geboren en wordt op geboortekaartjes een ooievaar afgebeeld.

Statistici hebben met verbazing geconstateerd dat de ooievaarsstand en de geboortecijfers in deze streken sinds de Tweede Wereldoorlog een vrijwel identiek verloop volgen: eerst een neergang en vanaf 1980 weer enige toename. Sommigen voeren dat aan als voorbeeld van het feit dat correlatie niet altijd op causaliteit berust.

Ook Fort Kijkuit is gesloten in de avonduren. Het hek is dicht, maar het lukt wel om een paar leuke foto's te maken. 

GPSwalking.nlFort Kijkuit 
Fort Kijkuit is een vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het diende ter afsluiting van de weg tussen Loosdrecht en Vreeland (de N201) met het ernaast gelegen Hilversums Kanaal. Het fort werd gebouwd in 1844 en aangepast in 1880. In 1935 is een kazemat bijgebouwd met een pantserfront, dit is zeldzaam, alleen Fort aan de Drecht heeft iets vergelijkbaars.

De eerste werken aan het fort zijn tussen 1844 en 1847 uitgevoerd. Er werd een vierkant aarden redoute aangelegd. In het midden van het twee hectare grote terrein werd een verdedigbaar bomvrij wachthuis gebouwd, gebouw A. Op het dak van het wachthuis was er een geschutsopstelling achter een muur met schietgaten. Om het wachthuis lag een gracht en een ophaalbrug verbond het fort met het land.

GPSwalking.nlIn 1880 zijn diverse en ingrijpende moderniseringen aangebracht, waarbij tegen de muren van het bakstenen wachthuis aarde werd aangebracht. De geschutsopstelling op het dak verdween en ook hier werd een aarddekking aangebracht.

Links en rechts van gebouw A werden remises gebouwd en de gracht werd gedempt. Het geschut kwam in de remises te staan, als in oorlogstijd het geschut stond opgesteld werd de remise gebruikt als schuilplaats voor de artilleristen.

Verder werd een nieuw bomvrij wachthuis gebouwd, gebouw B, met ruimte voor de opslag van buskruit en projectielen. Tot slot zijn in dat jaar een fortwachterswoning en een houten bergloods gebouwd. Rond 1885 had het fort een bezetting van ongeveer 50 man. In 1886 is nog een remise toegevoegd en werd de brug vervangen.

GPSwalking.nlOp het terrein ligt een gecombineerde mitrailleur- en kanonkazemat met stalen frontpantser, gebouw C. Dit is een uniek exemplaar dat in 1935 werd gebouwd van gewapend beton en een stalen pantserfront. Het pantserfront was afkomstig van het voormalige marineschip Hr.Ms. Tromp dat in 1927 was gesloopt.

Van 1958 tot 1980 is het fort gebruikt voor de opslag van medicinale alcohol.

Het fort is eigendom van Vereniging Natuurmonumenten. In 2014 is een uitgebreide opknapbeurt gestart. Raam- en metselwerk van de drie militaire gebouwen zijn volledig gerestaureerd en zijn nu opengesteld voor het publiek. In het voormalige kruithuis is een expositie over het fort en de omgeving. Het grootste gebouw zal op termijn verhuurd worden als vergaderruimte. In 2016 kreeg Fort Kijkuit de EU Prijs voor Cultureel Erfgoed/Europa Nostra Prijs.

Fort Kijkuit komt door een fout voor op de nominatielijst van vestingwerken voor de aanvraag tot werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam, maar maakt daarvan geen deel van uit.

GPSwalking.nlVreeland is een leuk dorpje waar je kunt genieten van het stuk langs de Vecht. Echt foto-geniek en leuk dat je tussen de huizen en de tuinen loopt. Soms vraag je je wel af of je hier mag lopen. Zeker als er mensen in de tuinen zitten.

Jaagpad met rolpalen
Deze foto uit 1910 laat veel zien wat er niet meer is. Aan de overkant van het water zien we de oude korenmolen De Ruiter die vlak na het nemen van deze foto is afgebrand.

Een 18de-eeuwse poldermolen uit Noord Holland werd omgebouwd tot korenmolen en pp deze plek herbouwd. De bedrijfsgebouwtjes naast de molen zijn in 2000 vervangen door een woonhuis. Iets verder stroomafwaarts lag de dakpannenfabriek De Goede Verwachting. Nu is daar een nieuwbouwwijk verrezen.

GPSwalking.nlDe weg is nog onverhard en er loopt een jaagpad naast. Over dit smalle pad liep het paard dat de schuit voorttrok. De witte palen in de bocht -rolpalen- leidden het touw van de trekschuit, zodat de punt van de boot niet zou vastlopen in de oever.

In het water liggen schuiten met melkbussen. Zij leverde hun melk aan de melkfabriek die rechts (niet zichtbaar op de foto) lag.

Vreeland
Vreeland is een dorp in de gemeente Stichtse Vecht, gelegen in het noordwesten van de Nederlandse provincie Utrecht op de kruising van de rivier Utrechtse Vecht en de provinciale weg Vinkeveen-Hilversum (N201). Vreeland had in 2013 1784 inwoners en is van oorsprong een stad. De plaats kreeg in 1265 stadsrechten, maar deze werden eind 16e eeuw weer ontnomen.

GPSwalking.nlOp de plek van het huidige Vreeland lag waarschijnlijk al rond de 7e/8e eeuw de nederzetting 'Dorssen' (of Dorsken/Dursken). Archeologische bewijzen zijn hiervan nog niet gevonden, maar in de literatuur wordt hier wel van uitgegaan, hierbij onder meer verwijzend naar oude naamgevingen als de Dorssewaardse polder, die tegen Vreeland aanligt. Sinds het jaar 1265 heeft Vreeland stadsrechten.

Vreeland ligt in de Vechtstreek, die is genoemd naar de rivier de Vecht. Vreeland is omringd door diverse plassen, zoals de Loosdrechtse en de Kortenhoefse Plassen. De rivier en de plassen worden gebruikt voor waterrecreatie. Ook lopen diverse fietsroutes door het dorp, waardoor het bij mooi weer een toeristische trekpleister is. Er voeren twee belangrijke wandelpaden door het dorp, het Floris de Vijfde-pad en sinds 2004 het Waterliniepad.

GPSwalking.nlIn de zomer heerst er op het water en op het land een toeristische drukte. Bijna ieder seizoen kent wel een feest of partij, zoals een Herfstmarkt, een Kerstmarkt en niet te vergeten Koninginnedag. Als het 's winters koud genoeg is, wordt er op de omringende plassen en op de Vecht geschaatst.

Sinds het begin van de 21ste eeuw is er een polo-centrum vlak buiten het dorp, waar polo-paarden worden getraind en verzorgd. Een aantal keer per jaar vinden er ook polo-wedstrijden plaats.

Tot de horeca van Vreeland behoort het restaurant De Nederlanden, dat voorzien is van een michelinster. In Vreeland is een fabriek gevestigd van de multinational Greif (voorheen Van Leer), die metalen en kunststof vaten maakt.

GPSwalking.nlIk loop vanaf Vreeland richting Loenen. Dat kan over de weg of gedeeltelijk langs een klein paadje. Dat laatste is natuurlijk veel leuker.

Veel pad is het niet zoals je op de foto kunt zien. Als ik een kilometer verder loopt het pad tegen een hekje aan. Erachter lijkt een tuin van een woonboot te liggen. Balen, moet ik dat hele eind ook weer terug lopen. Maar als ik me net omgedraaid hebt komt er een vrouw uit de naastgelegen woonboot. "U mag gewoon doorlopen, het is een vrij wandelpad". 

Met deze aanmoediging ga ik weer verder. Op de kaart heb ik deze positie gemarkeerd als "Gewoon Doorlopen". Maar het blijft wel vreemd om door iemands tuin te lopen. Er staan banken en een tafel. Het zou dus best eens kunnen zijn dat er ook mensen zitten. Maar het mag....

GPSwalking.nlHet gaat verder richting Loenen. Het eerste wat ik van Loenen zie is de hooggelegen molen "De Hoop". Het valt nog niet mee om een beeldvullende foto van deze molen te maken vanwege de bomen en de bebouwing. 

De Hoop
Sinds de zeventiende eeuw staat op deze plek een dorpskorenmolen. De voorganger van de huidige molen is in 1900 door brand verwoest. Vroeger kon vanaf de Vecht via een invaart met vletten geladen met graan de molen worden ingevaren. 

Later is aan de Vechtzijde een pakhuis gebouwd waardoor de invaart verdween. Weer later is in dit pakhuis een stoommachine geplaatst. Hiermee konden de molenstenen als het windstil was, worden aangedreven.

Ten behoeve van de afvoer van rookgassen stond naast de molen een inmiddels afgebroken schoorsteen van 19 meter hoog. In 1920 werd de stoommachine vervangen door een ruwoliemotor en uiteindelijk een electrische aandrijving.

GPSwalking.nlLoenen
Loenen is een voormalige gemeente in de Vechtstreek in de Nederlandse provincie Utrecht.  In 2011 werd de gemeente Loenen samengevoegd met de gemeente Breukelen en de gemeente Maarssen tot de nieuwe gemeente Stichtse Vecht.

De dorpskernen markeerden min of meer de grens tussen Fries en Frankisch gebied en later die tussen de Utrechtse en de Hollandse gebieden.

Bij decreet van Napoleon van 21 oktober 1811 werden Loenen-Kronenburg (Hollands) en Loenen-Nieuwersluis, ook wel Loenen-Statengerecht genoemd (Stichts) verenigd tot één gemeente Loenen, in het Kanton Loenen, in het Zuiderzeedepartement.

In 1952 vond een grenswijziging plaats met Loosdrecht waarbij de Loosdrechtse gebiedsdelen aan de westkant van de Loosdrechtse plassen, Oud Over en Mijnden, bij Loenen kwamen.

GPSwalking.nlMet ingang van 1 april 1964 werd Vreeland als zelfstandige gemeente opgeheven en samen met Loenersloot (althans het dorp) bij de gemeente Loenen gevoegd.

Bij een dreigende herindeling in 1981 werd op 15 november "Loenen Vrijstaat" uitgeroepen. De vrijstaat werd door actievoerende bewoners uitgeroepen, en de volgende dag weer opgeheven.

De actie tegen de voorgenomen herindeling van gedeputeerde staten van Utrecht kwam vrijdagavond op gang met de afzetting van burgemeester Mulder van Loenen en de bezetting van het gemeentehuis. Zaterdagmorgen volgde barricadering van alle toegangswegen naar Loenen. Passanten dienden tolgelden te betalen.

GPSwalking.nlNadat de bevolking het nieuwe volkslied "Loenen aan de Vecht, de Parel van de Vecht" had gezongen, werden zaterdagmiddag de barricades weer afgebroken en het gemeentehuis ontruimd.

In 1989 is de laatste wijziging van gemeentegrenzen geweest. Met ingang van 1 januari 1989 werd Nigtevecht als zelfstandige gemeente opgeheven en bij Loenen gevoegd. Vanaf 1989 bestond Loenen toen uit vijf dorpskernen. De gemeente Loenen telde tevens totaal 5 beschermde gezichten binnen haar grenzen.

Per 1 januari 2011 zijn de voormalige gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen samengevoegd tot de nieuwe gemeente Stichtse Vecht.

De zon gaat bijna onder als ik weer bij de auto aan kom. Dat ik mooi te zien aan de rode gloed op de kerktoren. 

Ook dit was weer een mooie wandeling. Ik ben rondom huis bossen en hei gewend. Maar deze grote waterplassen, de vergezichten, afgewisseld met leuke dorpjes zijn ook leuk. Een mooie afwisseling. Dat maakt het zo leuk om heel Nederland te verkennen met een GPS in de hand. Hopelijk doet een goed voorbeeld ook volgen. 

Geraadpleegde websites:


POI's

 • De Eend N52.2117 E5.0677
 • De Hoop N52.2102 E5.0274
 • De Nederlanden N52.2295 E5.0324
 • De Nes N52.2452 E5.0426
 • Fort Kijkuit N52.2361 E5.0581
 • Fort Spion N52.2011 E5.0419
 • Gewoon doorlopen N52.2224 E5.0337
 • Hilversums Kanaal N52.2380 E5.0554
 • Loenderveense Molen N52.2141 E5.0364
 • Loenderveense Plas N52.2087 E5.0546
 • Loenen N52.2111 E5.0231
 • Monument N52.2292 E5.0372
 • Nieuwe Polderplas N52.1996 E5.0438
 • Poldergemaal N52.2396 E5.0377
 • Start/finish/parkeerplaats N52.2083 E5.0208
 • Vecht N52.2348 E5.0321
 • Vogelkijkhut N52.2192 E5.0557
 • Voorste Molen N52.2365 E5.0574
 • Vreeland N52.2302 E5.0306
 • Waterleidingplas N52.2125 E5.0464
 • Wijde Blik N52.2308 E5.0498
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.