Schiermonnikoog 2

Korte beschrijving

We verbleven voor de derde maal een weekend in "The Middle of Nowhere". Een heerlijke B&B tegen het natuurgebied van het Laurensmeer. Een heerlijke rustige uitvalsbasis om Schiermonnikoog te verkennen. Na ons eerste bezoek schreven we op: "We hebben een tweetal leuke wandelingen gemaakt. Maar een weekend is niet voldoende om alles te verkennen. We moeten daarom beslist nog eens terug." Intussen zijn we al 2 keer teruggekeerd naar "The Middle of Nowhere" voor een tweede bezoek aan Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog is vanuit het westen gerekend het vijfde bewoonde Nederlandse waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het gehele eiland valt onder één gemeente, die dezelfde naam draagt. Het aantal inwoners bedroeg per 30 april 2017: 946 (bron: CBS). Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland qua inwoneraantal. De hoogste duintop is 20 meter (ter vergelijking: op Vlieland 45 meter).

In de middeleeuwen was Schiermonnikoog een uithof van het cisterciënzerklooster Claercamp uit Rinsumageest bij Dokkum, een van de kloosters in Friesland. De monniken van het klooster, die land indijkten, droegen grijze pijen. Zo ontstond de naam: schier betekent grijs, en oog is etymologisch hetzelfde als ei in eiland. Ter herinnering aan de monniken is in 1961 in het dorp een standbeeld van een monnik, "De Schiere Monnik", geplaatst, gemaakt door Martin van Waning.

De gemeente leeft voornamelijk van toerisme. Het eiland wordt geprezen om zijn rust, die onder andere in stand wordt gehouden doordat bezoekers hun auto op de vaste wal moeten achterlaten.

Schiermonnikoog grenst ten noorden aan de Noordzee, en ten zuiden aan de Waddenzee. Ten westen ligt Ameland en ten oosten Rottumerplaat en de zandplaat Balg. De totale lengte is 18 km en de totale lengte van de fietspaden is 30 km.

Het eiland schuift door afkalving en aanslibbing steeds verder naar het oosten. Anno 2005 lag het oostelijk deel van het eiland op dezelfde locatie als het westen van het vergane eiland Bosch. Een kilometer van het oostelijk punt van het eiland, een gebied dat overigens bij hoogwater onder water staat, was in de provincie Groningen (gemeente Eemsmond) komen te liggen. Per 1 januari 2006 is de grens gecorrigeerd. Deze loopt nu door de geul de Eilanderbalg. De voornaamste reden voor de grenswijziging was het scheppen van duidelijkheid omtrent de verantwoordelijkheid voor rampenbestrijding omdat bovenlangs de Waddeneilanden veel schepen met giftige lading varen.

Op Schiermonnikoog ligt dijkring 1. Deze bestaat uit de waddendijk, de Westerduinen, Noorderduinen en Kooiduinen. De acceptabele normfrequentie voor overstromingen binnen deze dijkring is vastgesteld op eens in de tweeduizend jaar. Uitgaande van de situatie eind 2013 is het overstromingsrisico opnieuw geanalyseerd, waaruit bleek dat de overstromingskans voor deze dijkring eens in de 350 jaar is.

Noordertoren; beide torens (de watertoren en de vuurtoren) stammen uit 1853 en dienden ter navigatie van het scheepvaartverkeer. De witte toren doofde in 1909, de rode is nog steeds bemand.

Het gelijknamige dorp Schiermonnikoog is de enige plaats in de gemeente. Plaatselijk wordt dit dorp ook wel Aisterbun oftewel 'Oosterburen' of Darp oftewel 'Dorp' genoemd. Het dorp dateert uit 1719 en werd in opdracht van de familie Stachouwer gebouwd omdat het oorspronkelijke dorp Westerburen langzaam door de zee werd verzwolgen. Het dorp is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland en is de noordelijkste plaats van Nederland.

Na de Tweede Wereldoorlog verrees aan de zuidkant van het dorp een nieuwe wijk, die door de bewoners Nieuw-Dokkum wordt genoemd. In deze wijk staat een vmbo-school en een sporthal.

Ter herinnering aan de betekenis van de walvisvaart in de periode na de Tweede Wereldoorlog staan er midden in het dorp bij de Willemshof twee kaken van een blauwe vinvis, meegenomen door de eilander Klaas Visser, die kapitein van de Willem Barendsz was. Na 1995 is een nieuwe wijk gebouwd aan de oostkant van het dorp


Kenmerken
Startpunt: Schiermonnikoog: aanlegsteiger veerpont
Startlocatie: Groningen , Nederland
Coördinaten N53.468416 E6.199821
Afstanden: 22, 21, 19, 10 km
Type: Duin, Open, Strand, Vergezicht, Water, Zee, Zandheuvel
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 21-07-2018

Route informatie

Een GPS wandeling van 21 km op Schiermonnikoog.
Er zijn verkortingen van 20, 19 en 10 km beschikbaar.
De wandeling van 10 vertrekt in het dorp bij de bushalte. Dit voor wandelaars die de bus van/naar het dorp nemen. 
Onderweg komt u een aantal horecagelegenheden tegen, maar ook lange stukken zonder. 
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.

Tijdens het broedseizoen (15 april t/m 15 juli) is het Bouwe Hoekstrapad afgesloten.Langere beschrijving

GPSwalking.nlDit jaar kwamen we voor de derde keer naar B&B  "In The Middle of Nowhere". Op de website staat te lezen: "Aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer, op de grens van Groningen en Friesland ligt het stilste plekje van Nederland... Eindelijk zult u weten waar 'The Middle of Nowhere' ligt... Voor actieve rustzoekers en natuurliefhebbers een prachtige plek voor een korte vakantie of lang weekeind!"

Net als vorig jaar hadden we het weer mee. De stilte is heerlijk, het uitzicht wijds, de kamer van alle gemakken voorzien, ruim en heel gezellig, een prima ontbijt, een lekkere bedstee, een kooktoestelletje, koffie en thee, en een kleine filmbibliotheek, een lekkere zit buiten, en twee goede fietsen. Een aanrader voor iedereen die eens naar het Lauwersmeer en Schiermonnikoog wil om van deze stille en fraaie natuur te genieten.  

GPSwalking.nlOmdat de wandeling op Schiermonnikoog goed bevallen was zijn we nog een keertje teruggegaan. Ook deze keer vanaf huis de tickets besteld en uitgeprint. Wel zo slim want er stond aan het begin van de zomervakantie aardige rijen voor het loket. (https://www.wpd.nl/schiermonnikoog/) En hou er rekening mee dat je nog wat tijd kwijt bent met het parkeren van de auto en het lopen naar de pier. In 2018 waren we ruim 35 euro kwijt voor het parkeren en de overtocht. 

Ondanks dat de Schiermonnikoog vanaf het vaste land duidelijk te zien is duurde het boottocht van ongeveer 45 minuten. Onderweg een adembenemend uitzicht over de Waddenzee.

GPSwalking.nlOok deze keer zijn we de wandeling begonnen aan de pier. We kozen er ook deze keer voor om tegen de klok te lopen zodat we het dorpje Schiermonnikoog als laatste aandeden. Dit om even wat te eten voordat we weer naar richting het veer zouden gaan.

Met de ervaring van vorig jaar in gedachte hebben we deze keer de bus terug genomen. Daarmee hadden we meer tijd om te eten en hoefden we ons minder te haasten. De wandeling kunt je hier een kleine 5 km mee verkorten. Wel mis je dan het fraaie uitzicht over de Waddenzee. 

Tijdens deze wandeling namen we de route over het Ouwe Hoekstra pad. Dit pad is afgesloten van 15 april t/m 15 juli vanwege het broedseizoen. Mocht u in deze tijd willen wandelen neem dan onze andere wandeling op Schiermonnikoog

GPSwalking.nlSchiermonnikoog
Schiermonnikoog  (Eilanders: Schiermonnikeig, bijgenaamd Lytje Pole; Fries: Skiermûntseach (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is vanuit het westen gerekend het vijfde bewoonde Nederlandse waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het gehele eiland valt onder één gemeente, die dezelfde naam draagt. Het aantal inwoners bedroeg per 30 april 2017: 946 (bron: CBS). Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland qua inwoneraantal. De hoogste duintop is 20 meter (ter vergelijking: op Vlieland 45 meter).

In de middeleeuwen was Schiermonnikoog een uithof van het cisterciënzerklooster Claercamp uit Rinsumageest bij Dokkum, een van de kloosters in Friesland. De monniken van het klooster, die land indijkten, droegen grijze pijen. Zo ontstond de naam: schier betekent grijs, en oog is etymologisch hetzelfde als ei in eiland. Ter herinnering aan de monniken is in 1961 in het dorp een standbeeld van een monnik, "De Schiere Monnik", geplaatst, gemaakt door Martin van Waning.

GPSwalking.nlDe naam Schiermonnikoog wordt voor het eerst genoemd in 1440 in een akte (van Philips van Bourgondië). In 1580 werd Friesland protestants. Het klooster verloor alle bezittingen, en Schiermonnikoog werd onderdeel van het gewest Friesland. Het gewest verkocht het eiland wegens geldgebrek, en tussen 1638 en 1945 was Schiermonnikoog daardoor weer particulier eigendom.

De familie Stachouwer bezat het eiland van 1640 tot 1859. Catharina Maria Stachouwer was tussen 1741 en 1761 voor twee derde eigenaar van het eiland. Zij liet zich Freule van Schiermonnikoog noemen. Haar eigenzinnige optreden bracht haar in aanvaring met de plaatselijke bevolking, en tot tweemaal toe riep zij bescherming van de Staten van Friesland in.

GPSwalking.nlDe gemeente leeft voornamelijk van toerisme. Het eiland wordt geprezen om zijn rust, die onder andere in stand wordt gehouden doordat bezoekers hun auto op de vaste wal moeten achterlaten.

Schiermonnikoog grenst ten noorden aan de Noordzee, en ten zuiden aan de Waddenzee. Ten westen ligt Ameland en ten oosten Rottumerplaat en de zandplaat Balg. De totale lengte is 18 km en de totale lengte van de fietspaden is 30 km.

Het eiland schuift door afkalving en aanslibbing steeds verder naar het oosten. Anno 2005 lag het oostelijk deel van het eiland op dezelfde locatie als het westen van het vergane eiland Bosch. Een kilometer van het oostelijk punt van het eiland, een gebied dat overigens bij hoogwater onder water staat, was in de provincie Groningen (gemeente Eemsmond) komen te liggen.

GPSwalking.nlPer 1 januari 2006 is de grens gecorrigeerd. Deze loopt nu door de geul de Eilanderbalg. De voornaamste reden voor de grenswijziging was het scheppen van duidelijkheid omtrent de verantwoordelijkheid voor rampenbestrijding omdat bovenlangs de Waddeneilanden veel schepen met giftige lading varen.

Op Schiermonnikoog ligt dijkring 1. Deze bestaat uit de waddendijk, de Westerduinen, Noorderduinen en Kooiduinen. De acceptabele normfrequentie voor overstromingen binnen deze dijkring is vastgesteld op eens in de tweeduizend jaar. Uitgaande van de situatie eind 2013 is het overstromingsrisico opnieuw geanalyseerd, waaruit bleek dat de overstromingskans voor deze dijkring eens in de 350 jaar is.

GPSwalking.nlNoordertoren; beide torens (de watertoren en de vuurtoren) stammen uit 1853 en dienden ter navigatie van het scheepvaartverkeer. De witte toren doofde in 1909, de rode is nog steeds bemand.

Het gelijknamige dorp Schiermonnikoog is de enige plaats in de gemeente. Plaatselijk wordt dit dorp ook wel Aisterbun oftewel 'Oosterburen' of Darp oftewel 'Dorp' genoemd. Het dorp dateert uit 1719 en werd in opdracht van de familie Stachouwer gebouwd omdat het oorspronkelijke dorp Westerburen langzaam door de zee werd verzwolgen. Het dorp is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland en is de noordelijkste plaats van Nederland.

GPSwalking.nlNa de Tweede Wereldoorlog verrees aan de zuidkant van het dorp een nieuwe wijk, die door de bewoners Nieuw-Dokkum wordt genoemd. In deze wijk staat een vmbo-school en een sporthal.

Ter herinnering aan de betekenis van de walvisvaart in de periode na de Tweede Wereldoorlog staan er midden in het dorp bij de Willemshof twee kaken van een blauwe vinvis, meegenomen door de eilander Klaas Visser, die kapitein van de Willem Barendsz was.

Na 1995 is een nieuwe wijk gebouwd aan de oostkant van het dorp.

GPSwalking.nlOp het Douwe Hoekstrapad kom je weinig wandelaars meer tegen. Wel een wijdse natuur, rust, ruimte, veel vogels, schitterende vergezichten. Buienradar heb je hier niet nodig. Je ziet het weer uren van te voren al aankomen. De vraag is trouwens of je hier wel bereik heb. Je staat helemaal in het nergens. En dus ook ver van de GSM torens. 

Maar waarom zou je de hele tijd op de telefoon kijken. Rondkijken is veel interessanter. We schieten de ene na de andere foto. Wat is het hier beeldschoon. 

Wanneer in zee?
Invloeden van de natuur spelen op Schiermonnikoog een belangrijke rol. Het getij is iets waar Schiermonnikoog dag en nacht mee te maken heeft. De wind speelt hierbij zeker ook een belangrijke rol. Wanneer u wilt zwemmen in zee, is het verstandig dit te doen als het vloed wordt. Wanneer het weer eb wordt, kan de stroming u makkelijk meenemen de zee in. Door de sterke stroming is het moeilijk het strand weer op een veilige manier te bereiken.

GPSwalking.nlOpsluiting bij hoog water
Zeewater is constant in beweging. Eb en vloed wisselen elkaar af. De lager gelegen delen van het eiland komen met vloed onder water te staan. Het onder water lopen van deze lager gelegen gebieden bij vloed, kan voor mensen gevaarlijke situaties opleveren. Er is dan kans voor opsluiting.

Op de kaart is met rood het gebied aangegeven dat tijdens hoogwater gevaarlijk kan zijn. Bij opkomend water dient u de zandbanken en het rood gearceerde gebied te verlaten.

Het rif
Het Rif is zeer brede en vrij hoge zandplaat in het Westen van Schiermonnikoog. Tijdens hoogwater loopt deze zandplaat, ook wel hoogwatervluchtplaats genoemd, zelden onder. Bij vloed is het een rustplaats voor vele vogels en bij eb liggen er vaak zeehonden te zonnen. Met een verrekijker kunt u de dieren van veraf goed bekijken

GPSwalking.nlGevaarlijk drijfzand
Drijfzand is zand dat onder uw voeten beweegt als u erop loopt. Het lijkt alsof u wordt vastgezogen in de bodem. Het is te vergelijken met een moeras. Drijfzand ontstaat door zeewater dat het strand doordrenkt. Door de grote hoeveelheden water tussen het zand, schuiven de zandkorrels gemakkelijk over elkaar heen.

Het zand beweegt dus letterlijk onder uw voeten. Houdt u er rekening mee dat ook op andere plekken langs de kust soms drijfzand kan voorkomen.

Vogels op doortrek
Veel vogels op Schiermonnikoog zijn hier voor een rustpauze tijdens hun doortrek naar andere landen. Bij eb zoeken de vogels voedsel om hun energievoorraad aan te vullen.,Tijdens hoogwater, wanneer er nauwelijks voedsel te vinden is, rusten de vogels uit op hoger gelegen zandplaten.

GPSwalking.nlWanneer de vogels verstoord worden, maken ze noodvluchten. Deze vluchten kosten de vogels veel energie. Door de vogels van een afstand te bekijken en honden aan de lijn te houden, zorgen wij ervoor dat de vogels een rustig verblijf op Schiermonnikoog hebben. Op grond van de Flora en Faunawet is het verstoren van vogels verboden.

Broedende vogels
In het voorjaar komen er massaal broedvogels naar Schiermonnikoog om hun eieren uit te broeden. Worden de vogels tijdens het broeden gestoord dan laten ze hun nest in de steek waardoor hun eieren kunnen worden opgegeten of koud worden. Laat deze vogels met rust en houdt honden aan de lijn. Op de kaart is een gebied aangegeven dat ivm broedende vogels in ieder geval is gesloten van 14 april tot en met 15 juli en gedurende de periode dat er borden staan.

GPSwalking.nlZeehonden op de zandbank
Bij hoogwater gaan zeehonden op jacht naar vis. Bij laag-water liggen ze op de zandbanken bij Schiermonnikoog vaak te zonnen. Deze rust hebben ze hard nodig om te jagen en zichzelf warm te kunnen houden. Op grond van de Flora en Faunawet is het dan ook verboden zeehonden te verstoren. Kon* niet te dicht in de buurt van de zeehonden, houdt honden aan de lijn. Zo gunt U de zeehonden de rust die ze nodig hebben.

Jonge zeehonden (huilers) roepen vaak hun moeder wanneer deze vis aan het vangen is. Loop nooit naar een huilers toe! Doet u dit wel, dan laat de moeder het jong in de steek. Als u denkt dat het dier hulpbehoevend is, waarschuw dan de centrale meldpost Waddenzee (0562 44 31 00). Die zorgt dat deskundig personeel ter plaatse komt.

GPSwalking.nlWe hadden deze keer ook wat geluk. Toen we aan het einde van de wandeling bij het veerpont aankwamen was het eb. Alles stond droog op het water in de vaargeul na. Ook dat leverde weer prachtige foto's op. Wat is het hier mooi. 

De Waddenzee
De Waddenzee (Fries: Waadsee, Duits: Wattenmeer, Deens: Vadehavet) is de binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee aan de ene kant, en aan de andere kant het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken.

Het gebied strekt zich uit tussen Den Helder in Nederland en Esbjerg in Denemarken, heeft een lengte van 500 km en een breedte van gemiddeld 20 km. De oppervlakte bedraagt ongeveer 10.000 km², waarvan ongeveer 7.500 km² getijdengebied (slikken en zandbanken), 1.100 km² eilanden en 350 km² kwelders en zomerpolders. De rest bestaat uit vaargeulen.

GPSwalking.nlIn de Waddenzee mondt een aantal rivieren uit. Daar zijn baaien ontstaan, zoals de Dollard en de Lauwerszee. De grootste baai was de Zuiderzee. Deze maakt sinds de aanleg van de Afsluitdijk in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw geen deel meer uit van de Waddenzee. De Waddenzee wordt onderbroken door de Hindenburgdamm van het eiland Sylt.

Het Waddenzeegebied heeft een grote Natuurwaarde en staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Het werelderfgoed omvat ruim 12.000 km², waartoe ook Het overgangsgebied naar Noordzee (zo'n 4.000 km²) wordt gerekend. De Waddeneilanden van Nederland en Sleeswijk-Holstein (bijna 700 km²) en de mondingen van de Eems, Außenjade, Wezer en Elbe vallen er grotendeels buiten.

GPSwalking.nlDeze gebieden vallen echter wel voor een belangrijk deel onder het regime van Natura 2000. De beschermingsmaatregelen worden gecoördineerd door het Internationale Waddenzeesecretariaat (CWSS) te Wilhelmshaven, waarin Nederland, Duitsland en Denemarken samenwerken.

Besluiten worden genomen tijdens driejaarlijkse ministersconferenties, waar de betrokken bewindslieden overleg plegen. Daarnaast zijn er periodieke wetenschappelijke conferenties en is er een Waddenzeeforum, waarin maatschappelijke organisaties en belangengroepen hun stem kunnen laten horen.

GPSwalking.nlBehalve als natuurgebied is de Waddenzee ook belangrijk voor de visserij, recreatie, delfstofwinning en andere economische bedrijvigheid. In het Nederlandse deel wint de Nederlandse Aardolie Maatschappij aardgas.

Het Nederlandse grondgebied van de Waddenzee is in 1981 toegevoegd aan de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. In 1986 werd de Waddenzee ook gemeentelijk ingedeeld.

Zonder bescherming geen Unesco erkenning
Om opgenomen te worden op de Werelderfgoedlijst moet een gebied compleet en intact, en doeltreffend beschermd en beheerd zijn. Het Duitse Waddengebied is een Nationaal Park en de Nederlandse Waddenzee een beschermd natuurmonument. Verschillende internationale afspraken en Europese richtlijnen vullen het beschermingsniveau van de Waddenzee aan.

GPSwalking.nlDuitsland en Nederland hebben zich verplicht dit waardevolle erfgoed voor iedereen te behouden. Elke inwoner en gast moet zich daarvan bewust zijn en met zijn gedrag actief bijdragen aan de bescherming van dit gebied.

De Waddenzee is in 2009 geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Op de werelderfgoed lijst staan culturele of natuurlijke erfgoederen die volgens de Werelderfgoed Conventie van unieke universele waarde zijn. Van alle VN Conventies heeft deze de meeste ondertekenaars. 

Duitsland en Nederland hebben meer dan 40 culturele erfgoederen op de lijst staan maar slechts drie zijn als natuurlijk erfgoed aangemerkt. De Fossielengroeve Messel, de oude beukenbossen van Duitsland en het fantastische kustlandschap van de Waddenzee.

GPSwalking.nlHet Werelderfgoed Waddenzee beslaat het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee. Dat is een gebied van bijna 10.000 vierkante kilometer dat zich uitstrekt over een lengte van 400 kilometer langs de kust van de Noordzee.

Dit natuurwonder bestaat alleen hier!
Nergens ter wereld is onder invloed van eb en vloed zo'n uitgestrekt getijdengebied ontstaan. Vanaf de laatste ijstijd heeft zich hier een gevarieerd landschap ontwikkeld dat nog iedere dag verandert. Bij laag water ontstaat er een aderachtig netwerk van droogvallende geultjes. Bloeiende kwelders, witte stranden en jonge duinen zijn karateristiek voor de eilanden en de kust. 

De krachten van de natuur maken het landschap tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 plant- en diersoorten. Miljoenen trekvogels komen hier even "bijtanken". De Waddenzee is voor hen een onontbeerlijk rust- en fourageergebied.  

GPSwalking.nlOok het strand met het wijdse uitzicht is de moeite meer dan waard. Anders dan langs de westkust van Nederland zijn de stranden hier veel breder. 

Wandelen op de zeebodem
De Waddenzee is een bijzonder landschap. Door de afwisseling van eb en vloed kun je over de zeebodem lopen zonder nat te worden. Bij eb kun je ver het wad op lopen, naar een van de andere eilanden of zandplaten. Zo kun je zien hoe het landschap langzaam vorm kreeg en nog steeds gevormd wordt door het samenspel van wind, water en golven.

Je proeft de zilte lucht en ruikt de slibrijke bodem. Je voelt hoe kokkels en pieren onder je voeten water en zand omhoog spuiten. Je ziet garnalen en platvissen verderop in het ondiepe water. Krabbetjes, kokkels, mossels, zeesterren en heremietkreeften hebben zich perfect aan dit leefmilieu aangepast. Bij hoog water kun je met een boot zeehonden op gepaste afstand zien zonnebaden op een zandplaat.

GPSwalking.nlKobbeduinen
Oorverdovend. Dat zijn de Kobbeduinen als in het voor- en najaar tienduizenden vogels er neerstrijken. De zangvogels passeren het eiland Schiermonnikoog op hun trektocht tussen hun broedgebied in het noorden en hun overwinteringsgebied in Afrika. De struiken van de Kobbeduinen zijn dan erg aantrekkelijk om even in te rusten. Oogstrelend. Dat is de bloeiende kwelder in de zomer. Bij het baken heeft u een prachtig uitzicht over de kleurenpracht.

Op de kwelder kunt u in de zomer koeien ontmoeten van eilander boeren, Natuurmonumenten en boeren werken zo samen aan een mooie kwelder. De kwelder wordt al eeuwen begraasd. In 1959 stopte de laatste koeherder: Bouwe Hoekstra. Naar hem is het wandelpad genoemd.

GPSwalking.nlDe kwelder is open, winderig en kaal. In de luwte van het struikgewas kunnen vogels even bijkomen. De duindoorns, hondsrozen en andere struiken lijn tijdens de trek overbevolkt met vogels die elkaar veel te vertellen hebben: luister naar deze heerlijke kakofonie!

In de struiken zijn de vogels veilig voor roofvogels. Ze vinden er voedsel, zoals insecten en suikerrijke bessen. De vogeltrek blijft een wonderlijk fenomeen. Neem nou de goudhaantjes die u hier ziet. Ze wegen maar vijf gram, maar leggen vele honderden kilometers af.

Dit deel van de kwelder Is steeds hoger geworden door de afzetting van slib. Doordat hier minder vaak zeewater overheen stroomt, groeit het gras explosief. Gelukkig zorgen de koeien door het grazen voor open plekken waar bijzondere planten kunnen groeien.

GPSwalking.nlWind en water hebben vrij spel op deze kwelder. Hier zie je de zee met grote kracht binnendringen in het land en voel je de wind die het water stuwt en stuurt. Dit is een oerlandschap, zeldzaam in ons land.

Deze ongekende dynamiek maakt het eiland Schiermonnikoog wereldberoemd. De kwelder blijft door de overstromingen brak met een niet al te hoge begroeiing: voor vogels ideaal om te broeden. 

In het voorjaar ziet u lepelaars, 's zomers hoort u de schrille roep van visdiefjes en in de winter ziet u de velduil overvliegen. Ruik de geuren en ontdek het zoutminnende zeekraal dat in de herfst rood kleurt. De kwelder is het hele jaar door adembenemend.

GPSwalking.nlHet Baken
Vanaf deze plek heeft u een prachtig uitzicht. Het baken werd vroeger gebruikt om schepen te leiden en om het eiland op de kunnen meten. Nu doen satellieten dat werk.

Dit oostelijk deel van de kwelder is veel jonger dan het westelijk deel omdat het eiland vooral aan de oostkant aangroeit. De zee zet meer zand en slib af dat ze mee terugneemt. De afgelopen 20 jaar is er 2 kilometer bijgekomen.  

Broedende vogels hebben behoefte aan rust. Als ze worden verstoord, verlaten ze hun nest. De eieren koelen af of worden geroofd. Om rust te creëren op de kwelder is de Oosterkwelder in het broedseizoen -van 15 april tot 15 juli - afgesloten voor publiek.

GPSwalking.nlDe kwelder in broedtijd beleven? Ga dan mee op excursie met Natuurmonumenten. Hoor het gekrijs van tienduizenden meeuwen en zie lepelaars vliegen met voedsel. Aanmelden kan bij het Bezoekerscentrum van Nationaal Park Schiermonnikoog, T (0519) 531641.

Wederom hebben we op Schiermonnikoog een schitterende wandeling gelopen. Wat is het hier mooi, wijds, stil en vol met een natuur die je ergens anders niet ziet. We hadden het weer deze keer weer mee, lekkere temperatuur en veel zon. Daarmee was ook de terugtocht met het veerpont heerlijk, een prachtig uitzicht over het drooggevallen wad en geen noodzaak tot het aantrekken van een jas. 

's Avonds konden we nog even nagenieten van deze heerlijke dag op de bank in ons B&B.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Afgesloten in Vogelbroedseizoen 15-4 t/m 15-7 N53.4883 E6.2227
 • Baken N53.4858 E6.2260
 • Bouwe Hoekstrapad N53.4902 E6.2349
 • Bunkermuseum N53.4968 E6.1858
 • Centrum N53.4786 E6.1615
 • Het Dorpshuis N53.4802 E6.1595
 • Hoofdstrand 10 N53.5013 E6.2460
 • Hoofdstrand 3 N53.4888 E6.1405
 • Hoofdstrand 7 N53.4997 E6.1951
 • Hoofdstrand 9 N53.5008 E6.2281
 • Info N53.4867 E6.2199
 • Jachthaven Schiermonnikoog N53.4691 E6.1669
 • Kobbeduinen N53.4916 E6.2094
 • Monument N53.4807 E6.2099
 • Oosterkwelder N53.4808 E6.2202
 • Openbaar toilet N53.4968 E6.1883
 • Oude vuurtoren N53.4814 E6.1586
 • Restaurant N53.4901 E6.1498
 • Schiermonnikoog N53.4879 E6.1963
 • Start/finish/ferry N53.4686 E6.2031
 • Strandkiosk Het Paviljoen N53.4929 E6.1459
 • Strandpaviloen De Marlijn N53.4972 E6.1882
 • Vuurtoren N53.4868 E6.1465
 • VVV/Bus naar Ferry N53.4779 E6.1609
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.