Nierssen - Kroondomein het Loo

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 29-03-2020

In het voorjaar verbleven we op camping Rollerkoot. Een mooie gelegen mini-camping van de SVR. Je loopt zo van de camping het Kroondomein Het Loo in. Op deze wandeling gaan we eerst op pad met de auto naar Nierssen. We rijden een lange weg af richting de parkeerplaats. Het is mooi hier in de bossen en de parkeerplaats ligt rustig buiten alle drukte en bebouwing. Het begin is prima en dat blijft ook zo tijdens deze wandeling. Een fraaie boswandeling met een redelijk grote kans om wild te spotten.  

Welkom op Kroondomein Het Loo
Kroondomein Het Loo bestaat uit de Koninklijke Houtvesterij en het Paleispark en beslaat een gebied van ongeveer 12 bij .16 kilometer. De totale oppervlakte telt bijna 10.350 hectare en bestaat uit 8.400 hectare bos, 1.700 hectare heidevelden en 250 hectare landbouwgrond. U bevindt zich nu in de Koninklijke Houtvesterij. Dit natuurgebied wordt gekenmerkt door stilte, rust en landschapsschoon. In het beheer worden drie bosbeheertypen onderscheiden.

Kroondomein Het Loo is ook dit jaar van half september tot eind december dicht (in ieder geval in 2018) voor wandelaars. Het natuurpark sluit grotendeels zodat leden van de koninklijke familie kunnen jagen, meldt Omroep Gelderland.

Op 23-3-2020 is deze wandeling aangepast en weer helemaal up2date gemaakt.


Kenmerken
Startpunt: Nierssen: Parkeerplaats Elspeterweg
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N52.279000 E5.905000
Afstanden: 16 km
Type: Bos, Landgoed, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 10-11-2018

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km door Kroondomein Het Loo bij Nierssen.
De wandeling is goed begaanbaar.
Er zijn geen verkortingen beschikbaar.
Naast een track is er ook een route beschikbaar.
Onderweg komt u geen Horecagelegenheid tegen. 

Kroondomein Het Loo is afgesloten van 15 september tot 25 december (in ieder geval in 2018). 



Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn het voorjaar verbleven we op camping Rollerkoot. Een mooie gelegen mini-camping van de SVR. Je loopt zo van de camping het Kroondomein Het Loo in. Op deze wandeling gaan we eerst op pad met de auto naar Nierssen. We rijden een lange weg af richting de parkeerplaats.

Het is mooi hier in de bossen en de parkeerplaats ligt rustig buiten alle drukte en bebouwing. Het begin is prima en dat blijft ook zo tijdens deze wandeling.

Een fraaie boswandeling met een redelijk grote kans om wild te spotten. En inderdaad, we kwamen een 5 tal zwijnen tegen op 3 verschillende plaatsen. Wel is het handig om een verrekijker mee te nemen.  

WGPSwalking.nlelkom op Kroondomein Het Loo
Kroondomein Het Loo bestaat uit de Koninklijke Houtvesterij en het Paleispark en beslaat een gebied van ongeveer 12 bij .16 kilometer. De totale oppervlakte telt bijna 10.350 hectare en bestaat uit 8.400 hectare bos, 1.700 hectare heidevelden en 250 hectare landbouwgrond.

U bevindt zich nu in de Koninklijke Houtvesterij. Dit natuurgebied wordt gekenmerkt door stilte, rust en landschapsschoon. In het beheer worden drie bosbeheertypen onderscheiden.

Bosreservaten    
Een deel van het bos is bestemd als reservaat, waar de natuur haar gang kan gaan. Zo'n reservaat is vooral van belang voor dieren, planten en schimmels, die alleen kunnen leven in een stabiel leefmilieu.

GPSwalking.nlIn bosreservaten wordt geen hout geoogst. Dode bomen blijven liggen, omdat ze het leefmilieu vormen voor veel planten en dieren.

Inheems uitkapbos    
In dit type bos komen alleen boomsoorten voor die er van nature thuis horen, inheemse bomen dus. Hier wordt wel gekapt, maar op zo'n manier dat er heel beperkt in het natuurlijke milieu wordt ingegrepen. De soortendiversiteit blijft daardoor in stand.

Met deze vorm van houtoogst wordt de natuurlijke uitval in bossen geïmiteerd die bijvoorbeeld door storm kan ontstaan. Deze vorm van houtoogst heet uitkap. Daarom wordt dit bos inheems uitkapbos genoemd.

GPSwalking.nlUitheems uitkapbos
Behalve bosreservaten en inheemse uitkapbossen zijn er op Kroondomein Het Loo percelen met uitheemse boomsoorten. 'Uitheems' omdat het soorten zijn die niet afkomstig zijn uit de Nederlandse natuur.

Dat wil overigens niet zeggen dat er geen Nederlandse dier- en plantensoorten in zo'n uitheems bos kunnen voorkomen. Dat kan wel degelijk, maar er zijn minder soorten dan in een inheems bos. Op Kroondomein Het Loo wordt ook in uitheems bos uitkap toegepast.

Informatie
Behalve deze plattegrond van Kroondomein Het Loo zijn er ook plattegronden van de Koninklijke Houtvesterij en Paleispark uitgebracht. Bovendien is er een uitgebreide brochure beschikbaar over de ontstaansgeschiedenis en achtergronden van Kroondomein Het Loo.

GPSwalking.nlDeze Uitgaven zijn verkrijgbaar bij VW, ANWB, kantoor van Kroondomein Het Loo, bezoekerscentrum het Aardhuis en de kiosk van Paleis Het Loo Nationaal Museum.

We lopen door een heerlijk rustig bos. We proberen zelf ook niet al te veel lawaai te maken. We willen graag wild spotten. Helaas kan dat niet het hele jaar.

Tussen september en december gaat onze koninklijke familie blijkbaar op jacht. Dan zouden we ipv van wild opeens onze koning spotten met een groot jachtgeweer in zijn hand. Het is niet anders. Wij jagen ook graag, maar dan met een verrekijker en een camera met telelens.  

GPSwalking.nlAfgesloten tussen september en december
Kroondomein Het Loo is ook dit jaar van half september tot eind december dicht voor wandelaars. Het natuurpark sluit grotendeels zodat leden van de koninklijke familie kunnen jagen, meldt Omroep Gelderland.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen deze sluiting. In april 2018 nam de Kamer een voorstel aan waarin stond dat het Kroondomein Het Loo het hele jaar open moet blijven. Maar minister Schouten laat weten dat voorstel niet te kunnen uitvoeren. De koning zelf is degene die het Kroondomein beheert en hij mag dat naar eigen inzicht doen.

GPSwalking.nlDe Partij voor de Dieren probeert al jaren de sluiting in de herfst te voorkomen. De partij vindt dat het park niet dicht mag, omdat koningin Wilhelmina het park in 1959 aan de Nederlandse bevolking schonk. Dat de jacht op het terrein waarschijnlijk onmogelijk wordt als het kroondomein openblijft, speelt ook een belangrijke rol.

Ook tijdens deze wandeling komen we een familie zwijnen tegen, en een paar losse. Wel allemaal ver weg, zelfs voor onze telelens. Maar het blijft telkens een prachtig gezicht. Maar dichterblij sluipen heeft weinig zin, ze hebben je meteen in de gaten, en dan zijn ze in no-time verdwenen.

GPSwalking.nlWild zwijn
Het wild zwijn (Sus scrofa), everzwijn of kortweg ever, is een zoogdier uit de familie van de varkens (Suidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Het wild zwijn heeft van de varkens van de Oude Wereld het grootste verspreidingsgebied, en komt in grote delen van Europa, Azië en Noord-Afrika voor. Het is de wilde voorouder van het gedomesticeerde varken.

Het wild zwijn heeft een borstelachtige vacht die 's winters langer en donkerder is dan in de zomer. In het voorjaar vallen de winterharen uit en krijgen ze een kortere en lichtere vacht. Ze hebben een kort en stevig lijf en een afgeplatte sterke snuit. De neus eindigt in een wroetschijf. De achterpoten zijn korter dan de voorpoten en volwassen dieren hebben een staart die eindigt in een pluim.

GPSwalking.nlVolwassen mannetjes worden keilers of beren genoemd en hebben twee slagtanden, die door jagers "houwers" worden genoemd. Deze slagtanden zijn twee hoektanden in de onderkaak, die naar boven gericht staan. Ook de bovenste hoektanden zijn sterk ontwikkeld en wijzen omhoog. Over de borstkas heeft het mannetje een vier centimeter dikke laag kraakbeen, die dient als bescherming voor de longen en het hart in gevechten. De frislingen (biggen) hebben horizontale strepen, ook wel zwijnenpyjama genoemd, die dienen ter camouflage.

De strepen verdwijnen na drie tot vijf maanden. De jongen worden geboren in een door de moeder aangelegd nest, de kraamkamer genoemd, wat een grote kuil met varens, grassen en bladeren is. In dit nest blijven ze samen met hun moeder de eerste week van hun leven.

GPSwalking.nlNa een week sluiten moeder en jongen zich weer aan bij de oorspronkelijke groep. Als de zeugen jongen hebben kunnen ze agressief worden tegen mensen, mochten deze te dichtbij komen.

Ook dit was weer een fraaie wandeling. Geen spectaculaire dingen onderweg, maar wel een fraai stukje natuur, met veel bos, mooie en goed toegankelijke paden en een grote kans om wild te spotten. Maar dan moet je goed om je heen kijken en liefst een verrekijker meenemen. Vijf zwijnen hebben we gespot. Een mooie opbrengst. Waarschijnlijk meer als we later op de dag aan de wandel waren geweest.   

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Cannerburgergat N52.2874 E5.8770
  • Heide N52.2747 E5.9123
  • Kroondomein N52.2810 E5.8863
  • P Wildspothut N52.2776 E5.9210
  • Start/finish/parkeerplaats N52.2786 E5.9049
  • Vennetje N52.2685 E5.8865
  • Waterput N52.2781 E5.9021
  • Wildspot weide N52.2891 E5.8743
  • Wildspothut N52.2765 E5.9199
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.