Warschau Stare Miasto - Oude Stad

Korte beschrijving

Een wandeling door Warschau doe je niet zomaar. Dat moet je voorbereid hebben. En dat blijkt ook als we er zijn. Als ervaren wandelaars denken we de meeste POI’s van de stad wel te kunnen belopen; immers, vanuit het centrum ligt alles binnen 2 tot 3 kilometer afstand. Al snel passen we ons aan. Het OV is zo goed en goedkoop, dat we met een dagkaart voor enkele euro’s heen en weer kunnen reizen. Zo hoeven we onze tijd niet te verdoen met lopen, maar kunnen we ons vooral richten op de pracht van de gebouwen en hun inhoud.

Polen is een land, centraal gelegen en dus voorheen overheerst door Zweden, Russen en Duitsers en weer Russen. Warschau is dan ook de hoofdstad van een land met een roerige geschiedenis. Een wereldstad. Warschau heeft zo ontzettend veel te bieden, is zo levendig, zo Pools, een hoofdstad waardig. We hebben vooral veel tijd besteed aan de mogelijkhden die geboden worden: historie, kunst, geschiedenis, winkelen, uit-eten, parken, musea, concert, rustdag….. Uitrusten doen we als we thuis zijn.

We hebben vier wandelingen uitgezet: 1. Het PKIN Centrum, 2. De Koningsweg Nowy Swiat, 3. Stare Miasto - de Oude Stad 4. Lazienki Park en Wilanow paleis. Natuurlijk hadden we 5. Het Getto van Warschau ook moeten maken, maar dat hebben we niet meer gehaald. Te veel! Elke wandeling beschrijft de POI’s en een thema van het land en haar geschiedenis. We wensen u een mooie tijd…..


Kenmerken
Startpunt: Neem de bus naar de oude stad
Startlocatie: Mazoviƫ , Polen
Coƶrdinaten N52.246000 E21.014000
Afstanden: 2 km
Type: Cultuur, Stad
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 09-12-2018

Route informatie

Een GPS stadswandeling in Warschau (Polen) van 2 km.
De paden op deze wandeling zijn goed begaanbaar.
Van deze wandeling is alleen een Track beschikbaar.
Horeca komt u onderweg tegen. Langere beschrijving

GPSwalking.nlStart/finish/parkeren/bus N52 14.764 E21 00.821
Bushalte Nowy Swiat. Ons appartement ligt aan de Aleje Jerozolimskie 42 in het stadsdeel Srodmiescie in echt het pure Centrum van Warszawa. Het OV brengt ons naar de Oude Stad aan het einde (of begin) van de Koningsweg.

We gaan het Koninklijk Paleis en de kathedraal bezoeken, de steegjes en het plein in de ommuurde stad en we sluiten af met een pianoconcert van Chopin met een romantisch etentje. Terrasjes alom…..

Polen N52 14.931 E21 01.025
Even iets vertellen over het huidige Polen. De taal is Pools, de hoofdstad is Warschau. Polen is een Republiek en het staatshoofd is president Andrzej Duda. De premier Mateusz Morawiecki is de regeringsleider. 90% van de bevolking is katholiek en een groot deel van de mensen is erg devoot en gaat naar de kerk.

GPSwalking.nlHet landsoppervlak is 311.888 km² (NL = 36.000 km²) en is daarmee in grootte ongeveer gelijk aan Duitsland, Frankrijk of Spanje. Er wonen 38.476.269 (2017) Polen. De munteenheid is de zloty (PLN) (1 sloty = 0,2332 euro, als rekeneenheid is 1 euro gelijk aan 4 sloty; prijzen delen door 4 dus)

3 mei is de Nationale feestdag (Dag van de Grondwet) en 11 november is de Onafhankelijkheidsdag.

Staatkundig is Polen een parlementaire republiek en een eenheidsstaat, onderverdeeld in 16 woiwodschappen. Polen is lid van een groot aantal internationale organisaties, waaronder de Europese Unie, de Verenigde Naties, de NAVO, de Wereldhandelsorganisatie en de OESO.

Polen (Pools: Polska), officieel de Republiek Polen (Pools: Rzeczpospolita Polska), is een land in Midden-Europa. In het westen wordt het begrensd door Duitsland (Oder-Neissegrens), in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten door Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne en in het noorden door de Oostzee en de Russische exclave Kaliningrad.

GPSwalking.nlDe meeste historici plaatsen de oprichting van een Poolse staat in 966, toen Mieszko I, heerser over een territorium dat min of meer overeenkomt met het hedendaagse Polen, zich bekeerde tot het christendom.

In 1025 werd het Koninkrijk Polen (1025-1385) opgericht en in 1569 creëerden Polen en het Grootvorstendom Litouwen met de Unie van Lublin het Pools-Litouwse Gemenebest. Deze unie hield stand tot 1795, toen het Poolse gebied werd verdeeld tussen Rusland, Oostenrijk en Pruisen.

Polen herwon zijn onafhankelijkheid in 1918 ruim 120 jaar later in de vorm van de Tweede Poolse Republiek. In 1939 begon de Tweede Wereldoorlog met de inval in Polen door nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Meer dan 6 miljoen Poolse burgers kwamen om in de oorlog.

GPSwalking.nlDe oorlog heeft een zeer zware inpact gehad op de bevolking en na de oorlog werd Polen een satellietstaat van de Sovjet-Unie en kreeg in 1952 de naam Volksrepubliek Polen. In de jaren 1980-1989 werd met massale protesten onder leiding van Lech Walesa van de vakbond Solidarnoscen met steun van de paus de val van het communisme ingeleid.

Een nieuwe grondwet maakte daarna van Polen een democratie. Polen is na de omwenteling snel lid geworden van de Europese Unie (2004) en heeft forse economische groei doorgemaakt.

Ondanks de grote verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, is een groot deel van het Poolse culturele erfgoed bewaard gebleven. In 2017 waren er 15 Poolse erfgoedplaatsen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

GPSwalking.nlWandel / Beschrijving
Het is haast onmogelijk om alle interessante bezienswaardigheden van deze miljoenenstad te beschrijven. Om dan toch enige logica aan te brengen in het verhaal bespreek ik in een aantal wandelingen/gebieden de mooiste items.

Vandaag in Wandeling 3 beleven we de Oude Stad met de muur, de terrasjes op de Markt maar vooral Het Koninklijk Paleis. De parel van Warschau

Wandeling 3 Stare Miasto

GPSwalking.nlWe gaan met de bus naar de Oude Stad. N52 14.764 E21 00.821
De start is bij het Plein voor de stad. De Oude Stad is niet erg groot, een rondje van 2 kilometer, maar er is zoveel te zien en zoveel te beleven, dat je best een halve dag of meer mag uittrekken voor een bezoek.

Het Paleis vergt al aan bezoek ongeveer twee uur – een absolute must in Warschau - zo mooi, maar ook de kathedraal met de koningsgraven, het oude marktplein met de meermin, de steegjes, straatjes en winkeltjes, het uizichtpunt naar de rivier, de Barbacane en de zware stadsmuren, het lekere eten in de restaurantjes of op het terras.

We sluiten de avond af met een concert van Chopin in een intiem zaaltje naast de kathedraal. Mooier kan de dag niet worden….

GPSwalking.nlWe beginnen op de Bernadiner Klokkentoren, vanwaar we een mooi overzicht van de oude stad hebben. Het is niet erg hoog, maar wel een mooi klimmetje. Zeker de moeite waard.

Klokkentoren. N52 14.787 E21 00.836
De Bell Tower van de St. Bernard werd herbouwd voor de bewakers in 1820-21 op bevel van de gouverneur-generaal Józef Zajaczek door Jan Chrystian Aigner voor de militaire guard. Kenmerkend zijn de galerijen op Toscaanse en Ionische kolommen langs Romeinse lijnen.

De toren is toegankelijk voor publiek en biedt een prachtig zicht op het Slotplein en Koninklijk Paleis en de oude stad.

GPSwalking.nlStare Miasto N52 14.915 E21 00.826
De Stare Miasto (Oude Stad), ook bekend als Historisch centrum van Warschau, is een wijk gelegen in het stadsdeel Sródmiescie (Binnenstad) in de Poolse hoofdstad Warschau. Het is één van de meest bezochte toeristenplekken in Polen.

De Stare Miastro werd gesticht in de 13e eeuw rondom het kasteel van de Hertog van Mazovië. In de begindagen werd het, voor bescherming, omringd met een aarden muur die rond 1339 werd vervangen voor een stenen muur.

Het belangrijkste marktplein, de Rynek Starego Miasta, werd aangelegd aan het einde van de 13e eeuw of het begin van de 14e eeuw. Dit plein verbond het kasteel met de Nowe Miasto (Nieuwe Stad). Sinds de 19e eeuw dragen de vier zijdes van het plein de naam van belangrijke Polen die aan het plein woonden. Dit zijn Jan Dekert (Noord), Franciszek Brass (Oost), Ignacy Zakrzewski (Zuid) en Hugo Kollataj (West).

GPSwalking.nlTijdens de Poolse veldtocht in 1939 raakte de wijk zwaar beschadigd door de terreurbombardementen van de Luftwaffe. Tijdens de belegering van Warschau werd er begonnen aan de wederopbouw van de historische gebouwen. Na de Opstand van Warschau in 1944 werden echter alle gebouwen systematisch opgeblazen door de Duitsers.

Na de oorlog werd de wijk snel herbouwd waarbij zo veel mogelijk de originele stenen werden gebruikt. Ter herdenking aan de Opstand van Warschau werd in 1983 in het midden van de wijk een standbeeld onthuld, de Maly Powstaniec.

In 1980 werd de wijk toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst wegens het bijna perfecte behoud en reconstructie van historische gebouwen uit de 13de tot en met de 20ste eeuw.

GPSwalking.nlSygmunt-zuil N52 14.845 E21 00.802
Sygmunt-zuil of Sigismundzuil (Pools: Kolumna Zygmunta), opgericht in 1644 is een van de bekendste bouwwerken van de Poolse hoofdstad Warschau. De zuil en standbeeld herdenkt koning Sigismund III van Polen, die in 1596 de hoofdstad van Krakau naar Warschau verplaatste.

De zuil werd gebouwd tussen 1643 en 1644 op bevel van de zoon van Sigismund en opvolger, koning Wladislaus Wasa. Het werd door de Italiaanse architect Constantino Tencalla ontworpen en de beeldhouwer was Clemente Molli en is gegoten door Daniel Tym.

De Zygmunt-zuil was ontworpen naar Italiaans model. In 1681 werd de zuil omgeven door een ijzeren hek. De marmeren zuil werd diverse malen in de opvolgende jaren gerenoveerd.

In 1863 werd de zuil gerenoveerd en tussen 1885 en 1887 vervangen door een zuil van graniet. Tussen 1927 en 1930 werd het monument opnieuw gerenoveerd naar zijn oorspronkelijk uiterlijk en de fontein en het hek werden verwijderd.

GPSwalking.nlOp 1 september 1944 tijdens de Opstand van Warschau werd de zuil door de Duitsers vernietigd.

Na de oorlog werd het standbeeld gerestaureerd en in 1949 op de nieuwe zuil gezet, de zuil was gemaakt uit graniet uit de Strzegonmijn, een paar meter van de oorspronkelijke plek. De oorspronkelijke brokstukken van de zuil kan men bewonderen in het Koninklijk Paleis.

Het 22 meter hoge monument bestaat uit een 8.5 meter hoge Korinthische zuil van graniet, die op een sokkel rust en bekroond wordt door een 2,75 meter hoog bronzen beeld van de koning met een kruis in de linker- en een zwaard in de rechterhand.

GPSwalking.nlKoninklijk Paleis N52 14.862 E21 00.898
Het Koninklijk Paleis in Warschau (Pools: Zamek Królewski w Warszawie) was het paleis van de koningen van Polen. Het paleis ligt in de Oude Stad van Warschau aan het Slotplein.

Eind 13e eeuw werd op de locatie van het huidige Koninklijk Paleis een houten fortificatie gebouwd. Jan I van Warschau bouwde tussen 1407 en 1410 een gotisch kasteel dat na 1526 diende als koninklijke residentie.

Het gebouw werd meermalen verbouwd totdat het begin 17e eeuw het huidige barokke aanzien kreeg. Het is ook de plek waar de op 3 mei 1791 de grondwet – de eerste van Europa en de tweede ter wereld – werd aangenomen.

GPSwalking.nlHet gebouw heeft onder verscheidene oorlogen geleden. Tijdens de Grote Noordse Oorlog richtten Zweedse soldaten vernielingen aan en werd het paleis geplunderd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het paleis verwoest. Het brandde geheel uit door de Duitse bombardementen in september 1939. De ruïnes werden na de Opstand van Warschau in 1944 opgeblazen.

Tussen 1971 en 1984 werd het paleis herbouwd, waarna het werd opengesteld voor het publiek.

Paleis onder het blikken dak N52 14.846 E21 00.955
Het Paleis onder het blikken dak (Pools: Palac pod Blachaa) is een 18de-eeuws paleis in Warschau. Het paleis grenst aan het Koninklijk Paleis.

GPSwalking.nlHet paleis werd in 1720 gebouwd in opdracht van prins Jerzy Lubomirski. De geleding van de gevel was geïnspireerd op het strenge Franse classicisme, hieraan dankt het paleis zijn naam.

In 1776 werd het door Stanislaw August Poniatowski gekocht en werd later geschonken aan prins Józef Poniatowski, hij was de oom van de prins. De jonge Poniatowski was een succesvol commandant tijdens de Opstand van Kosciuszko in 1794 en was later één van Napoleons maarschalken.

Tijdens de Opstand van Warschau van 1944 werd het door de Duitsers in brand gestoken en tussen 1948 en 1949 herbouwd.

Het paleis huisvest tegenwoordig een collectie oosterse tapijten.

GPSwalking.nlWisla – Weichsel rivier N52 14.992 E21 01.118
De Wisla (IPA viswa, Nederlands, weinig gebruikelijk: Wijssel of Wijsel, tot lang na de Tweede Wereldoorlog was Weichsel ook de gebruikelijke naam in het Nederlands; Duits: Weichsel; Latijn: Vistula; alle genoemde namen komen in het Nederlands voor) is de grootste rivier van Polen.

De rivier ontspringt in de Beskiden, een gebergte dat deel uitmaakt van de Karpaten. Gevoed door twee bronrivieren, de Biala Wiselka en de Czarna Wiselka (resp. de Witte en de Zwarte Kleine Wisla), mondt de rivier na 1070 km via het Wislahaf (Zalew Wislany, 'Frisches Haff') uit in de Oostzee.

Belangrijke steden aan de Wisla zijn Krakau, Warschau en Torun. Ten zuiden van Malbork splitst de rivier zich in een oostelijke tak, de Nogat, die naar het Wislahaf stroomt, en een westelijke tak, de Dode Wisla (Martwa Wisla), die via Gdansk loopt.

GPSwalking.nlDe rivier is over vrijwel de gehele lengte bevaarbaar, maar alleen voor boten met weinig diepgang. Vooral in de buurt van Warschau is de rivier meestal te ondiep om te bevaren. Daardoor is er ook geen commerciële scheepvaart meer mogelijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Oder. Belangrijke zijrivieren zijn de San en de Narew (die ook het water van de Bug aanvoert).

Sint-Johanneskathedraal N52 14.931 E21 00.782
De Johanneskathedraal (Pools: Katedra sw. Jana) is een kathedraal gelegen in de Oude Stad van de Poolse hoofdstad Warschau. Het is één van de oudste kerken van de stad en de belangrijkste kerk van het Aartsbisdom Warschau.

De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in de 14de eeuw als een Mazovische gotische kerk en diende als een kronings- en begrafenisplek voor diverse hertogen van Mazovië. Hier stond een houten kerk die door een stenen kerk werd vervangen.

GPSwalking.nlOmdat de kerk als slotkapel fungeerde werd met het Koninklijk Paleis verbonden door een 80 meter lange verhoogde corridor, dat aan het einde van 16de eeuw gebouwd werd door koning Anna Jagiellon en na 1620 uitgebreid nadat Michal Piekarski voor de kathedraal een mislukte moordaanslag pleegde op koning Sigismund III van Polen.

In 1602 stortte de kerk in, waarna hij in de daaropvolgende jaren diverse keren werd herbouwd. In de 18de eeuw werden hier de koningen van Polen gekroond, koninklijke huwelijken gesloten en koninklijke begrafenissen en begrafenissen van belangrijke personen verzorgd.

Nadat de kerk in 1798 een kathedraal was geworden, werd zij in 1836 verbouwd in een Engelse neogotische stijl. Ze werd volledig verwoest door de Duitsers tijdens de Opstand van Warschau (augustus-oktober 1944).

De kathedraal werd tussen 1948 en 1956 onder leiding van architect Jan Zachwatowicz herbouwd. De kathedraal werd bij de restauratie weer teruggebracht in de oorspronkelijke gotische stijl, waardoor ze het uiterlijk van vóór de verbouwing van 1836 terugkreeg.

GPSwalking.nlInterieur
De kathedraal heeft een stervormig gewelf. In de rechter zijbeuk zijn de epitafen van de Poolse presidenten Pilsudski en Paderewski aangebracht, verder bevinden zich er het grafmonument van de laatste hertogen van Mazovië en het altaar van de heilige Maksimilian Kolbe. Het classicistische monument van Malachowski, maarschalk van de Sejm is vervaardigd door de Deen Thorvaldsen.

In de kathedraal bevindt zich ook een besneden koorgestoelte die een geschenk was van koning Jan III Sobieski. Het doopvont stamt uit 1632.

Kroningen

 • Cecylia Renata, de echtgenote van Wladislaus Wasa op 13 september 1637
 • Eleonore von Habsburg, de echtgenote van Michaël Korybut Wisniowiecki op 19 oktober 1670
 • Stanislaus Leszczynski en Katarzyna Opalinska op 4 oktober 1704
 • Stanislaus II August Poniatowski op 25 november 1764

Begraven

 • Hertogen van Mazovië
 • De laatste Poolse koning Stanislaw August Poniatowski
 • Vrijheidsvechter Kazimierz Sosnkowski
 • Staatsman Stanislaw Malachowski
 • Poolse president Gabriel Narutowicz
 • Premier en componist Ignacy Jan Paderewski
 • Schilder Marcello Bacciarelli
 • Schrijver Henryk Sienkiewicz

GPSwalking.nlJezuïetenkerk N52 14.936 E21 00.770
Jezuïetenkerk (Pools: Kosciol Jezuitów) of de Kerk van de Genadige Moeder van God (Pools: Kosciól Matki Bozej Laskawej) is een kerk gelegen in de Oude Stad van de Poolse hoofdstad Warschau, pal naast de Johanneskathedraal.

De Jezuïetenkerk werd in 1609 door koning Sigismund III van Polen en Podkomorzy Andrzeij Bobola (de Oude) gesticht. Het hoofdgebouw was gebouwd tussen 1609 en 1626 door Jan Frankiewicz in Poolse maniëristische stijl.

In 1627 werd de kerk uitgebreid met drie kapellen en in 1635 werd Urszula Mayerin, een groot aanhanger van de Sociëteit van Jezus en maîtresse van koning Sigismund III, er in begraven. Mayerin financierde voor de kerk een zilveren koepelvormige nis. Haar graf werd in 1650 geplunderd en verwoest door Zweedse en Brandenburgse troepen tijdens de Deluge.

GPSwalking.nlHet indrukwekkende puur zilveren hoofdaltaar werd rond 1640 gebouwd door kardinaal Karol Ferdynand Wasa. Het werd gedurende de Deluge gestolen. In latere jaren werd de kerk diverse malen herbouwd en meer en meer versierd met rijke barokke inventaris en marmeren altaars en vloeren. Er werden ook twee kapellen toegevoegd aan de kerk.

Tijdens de Opstand van Warschau in 1944 werd de kerk compleet verwoest door de Duitsers. Alleen wat overbleef van het vierhonderd jaar oude gebouw was een grote berg van puin. Tussen 1950 en 1973 werd de kerk herbouwd in een simpele architectonische vorm.

Interieur
De façade heeft een stijl van maniërisme, desondanks is het interieur compleet modern. Binnen de kerk zijn er de bewaarde fragmenten van een indrukwekkende graftombemonument van Jan Tarlo opgericht door Jan Jerzy Plersch en gebouwd in wit en zwart marmer. Er bevindt zich een schilderij van een Maria-vol-van-genade van bisschop Juan de Torres uit 1651 en in het transept een crucifix uit het einde van de 14de eeuw.

GPSwalking.nlMarktplein Oude Stad N52 14.978 E21 00.747
Het plein is het oudste centrum van de stad. Onmiddellijk na de Poolse Opstand werd het systematisch door de Duitsers opgeblazen. Na de oorlog is het weer geheel naar het origineel opgebouwd.

Het plein is het werkelijk hart van Warschau tot eind 18e eeuw. De oorsprong is gelegd in de 13e eeuw samen met stichting van de stad. Hier ontmoetten de vertegenwoordigers van de gildes en de handelaren elkaar in het stadhuis (gebouwd voor 1429 en neergehaald in 1817). Hier waren de kermissen en werden de boeven opgehangen.

GPSwalking.nlDe oorspronkelijke huizen rond het plein, gebouwd in gotische stijl, werden na de grote brand van 1607 opgebouwd in laat-renaissance stijl en vooral bewoond door rijke handelaars families.

Het hele district werd in 1939 al door Duitse bommen verwoest. De huidige gebouwen zijn opnieuw opgebouwd tussen 1948 en 1953.

Midden op het plein staat de Warschause Zeemeermin, het symbool van de stad sinds 1855. Een beeld van Konstanty Hegel.

De vier zijden van het plein – 90 bij 73 meter – dragen de namen van 18e eeuwse parlementatiërs: noord naar Jan Dekert, met het Warschau Historisch museum, oost naar Barssa met het Adam Mickiewicz Museum, de Poolse dichter, zuid naar Strona Zakrzewskiego en west naar Hugo Kollataja. Zie https://en.wikipedia.org. Op deze website staan beschrijvingen van de diverse huizen aan het plein.

GPSwalking.nlDe legende van de Sirene van Warschau N52 14.992 E21 00.729
Heel lang geleden, leefden er twee zussen op de bodem van de Baltische Zee. Het waren zeemeerminnen: half vis, half vrouw, maar beiden waren ze ongelooflijk mooi.

Op een dag kwamen ze aan wal omdat ze weg wilden uit het wilde zeewater. Een van de zussen besloot helemaal naar Denemarken te zwemmen, waar ze tot vandaag verblijft.

Je kan haar op een rots zien zitten net buiten de haven van Kopenhagen. De andere zeemeermin zwom naar Gdansk – een kleine stad bij de zee, van daaruit zwom ze de Wisla-rivier stroomopwaarts op.

Volgens de legende kwam ze om te rusten uit het water, legde zich op een zandbank net aan de voet van wat vandaag de oude stad van Warschau gelegen is. Ze vond het daar zo prettig, dat ze besloot te blijven.

GPSwalking.nlMaar de vissers van een naburig dorp merkten op dat steeds wanneer ze gingen vissen iemand de rivier betoverde en wild maakte, dat iemand hun netten in de knoop bracht en hun vis bevrijdde.

Daarom besloten ze de dader te vangen en te zwaar straffen. Maar van zodra ze de mooie stem van de zeemeermin hoorden, lieten ze dat gruwelijke idee varen. Meer zelfs: ze begonnen van deze mooie vis-vrouw te houden, omdat ze vanaf dat moment het volk elke avond trakteerde op haar wonderlijke gezang.

Maar op een ongelukkige dag liep een rijke handelaar langs de oever. Toen hij de vrouw met haar vissenstaart zag, kreeg hij plots het idee haar te vangen, haar op te sluiten, haar ten toon te stellen op kermissen en zo veel geld te verdienen. Hij voegde daad bij woord.

Door een list ving hij de zeemeermin en stopte haar weg in een houten schuurtje. Gelukkig hoorde een jonge visser haar hulpkreten, hij haalde versterking en bevrijdde haar voordat de rijkaard met haar vertrokken was.

GPSwalking.nlUit dankbaarheid voor de bevrijding beloofde de zeemeermin Warschau en het volk van Warschau te beschermen. Sinds die dag ging de zeemeermin van Warschau gewapend met zwaard en schild door het leven.

Barbacane en stadsmuren N52 15.035 E21 00.614
Deze versterkte buitenpost werd in de zestiende eeuw opgericht ter verdediging van de stadspoort.

In de jaren die volgden breidde Warschau zich buiten de stadsmuren steeds verder uit, verloren de verdedigingswerken hun functie en werden ze grotendeels afgebroken. Een deel van de dubbele stadswal resteert nog.

Maly Powstaniec, de kleine opstandeling N52 14.941 E21 00.596
De Maly Powstaniec (Kleine Opstandeling) is een monument ter herinnering aan de Opstand van Warschau in 1944.

GPSwalking.nlIn 1946 maakte de kunstenaar Jerzy Jarnuszkiewicz een beeldje ter nagedachtenis van de opstand. Het beeld zou van een 13-jarige kindsoldaat zijn die vocht voor de Armia Krajowa onder de pseudoniem Antek.

Deze jongen zou op 8 augustus 1944 om het leven zijn gekomen tijdens een actie tegen de Wehrmacht. Het beeldje werd op grote schaal geproduceerd en kwam bij honderden Polen in huis te staan.

Begin 1980 gaf het stadsbestuur van Warschau de opdracht om een grote versie van het beeld te maken voor een monument in de wijk Stare Miasto, waar de opstand plaatsvond. Op 1 oktober 1983 werd het beeld door middel van een ceremonie onthuld.

GPSwalking.nlSint Maartenskerk N52 14.901 E21 00.748
Een oude rooms-katholieke kerk (1353) gelegen aan Piwna Street in de oude stad. Het werd opgericht samen met een ziekenhuis en een klooster. Oorspronkelijk was het een stenen gotisch gebouw.

De Augustijnen Orde zorgde vijf eeuwen lang voor de kerk. Vanwege verschillende branden (na elk van hen veranderde het uiterlijk en decor fundamenteel), werd de kerk omgevormd tot een barokke stijl.

Nogmaals, het werd gereconstrueerd volgens een Rococo-stijl. Het had een prachtig interieur tot 1939. Helaas werd de kerk in 1944 door Duitse bombardementen verwoest. Het werd gereconstrueerd na de Tweede Wereldoorlog en het interieur is volledig modern. Er zijn enkele kapellen, kunstwerken en het bewaard gebleven deel van het crucifix (17 e eeuw), verwoest in 1944.

Het meest waardevolle item is een afbeelding van de Maagd Maria met het kind. Tegenwoordig is het toevertrouwd aan de Franciscan Sisters Servants of the Cross die voor blinden zorgen.

GPSwalking.nlPianoconcert Chopin N52 14.934 E21 00.808
In de stad kun je op vele plaatsen concerten bijwonen. Orgelconcerten in de St. Annakerk, pianoconcerten in het Chopin Museum of in de zomer in het Lazienki park in de open lucht onder het standbeeld van de grote componist. Maar ook in de Oude Stad worden in kleine zaaltjes van het museum nabij de Kathedraal of ook in het Koninklijk Paleis. Soms met een drankje erbij, maar vooral om de muziek van Chopin, de romanticus.

De prijzen zijn niet hoog. Wel tijdig reserveren want sommige zaaltjes zijn maar klein. Let er ook op dat de pianisten beroepsspelers zijn en geen leerlingen van het conservatorium. Maar ook dat informele is mooi.

Ewa Beata Ossowska is de ster van de avond!!!

We wensen je veel wandelplezier. 

Startpunt

 • Start/finish/parkeerplaats/bus N52 14.764 E21 00.821
 • We gaan met de bus naar de Oude Stad

Geraadpleegde websites:

POI’s

 • Polen N52 14.931 E21 01.025
 • Warschau N52 14.769 E21 00.699
 • Geschiedenis van Warschau N52 14.768 E21 00.829
 • gaan met de bus naar de Oude Stad. N52 14.764 E21 00.821
 • Klokkentoren. N52 14.787 E21 00.836
 • Stare Miasto N52 14.915 E21 00.826
 • Sygmunt-zuil N52 14.845 E21 00.802
 • Koninklijk Paleis N52 14.862 E21 00.898
 • Paleis onder het blikken dak N52 14.846 E21 00.955
 • Wisla – Weichsel rivier N52 14.992 E21 01.118
 • Sint-Johanneskathedraal N52 14.931 E21 00.782
 • Jezuïetenkerk N52 14.936 E21 00.770
 • Marktplein Oude Stad N52 14.978 E21 00.747
 • De legende van de Sirene van Warschau N52 14.992 E21 00.729
 • Barbacane en stadsmuren N52 15.035 E21 00.614
 • Maly Powstaniec, kleine opstandeling N52 14.941 E21 00.596
 • Sint Maartenskerk N52 14.901 E21 00.748
 • Pianoconcert Chopin N52 14.934 E21 00.808
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.