Warschau Lazienki Wilanow

Korte beschrijving

Een wandeling door Warschau doe je niet zomaar. Dat moet je voorbereid hebben. En dat blijkt ook als we er zijn. Als ervaren wandelaars denken we de meeste POI’s van de stad wel te kunnen belopen; immers, vanuit het centrum ligt alles binnen 2 tot 3 kilometer afstand. Al snel passen we ons aan. Het OV is zo goed en goedkoop, dat we met een dagkaart voor enkele euro’s heen en weer kunnen reizen. Zo hoeven we onze tijd niet te verdoen met lopen, maar kunnen we ons vooral richten op de pracht van de gebouwen en hun inhoud.

Polen is een land, centraal gelegen en dus voorheen overheerst door Zweden, Russen en Duitsers en weer Russen. Warschau is dan ook de hoofdstad van een land met een roerige geschiedenis. Een wereldstad. Warschau heeft zo ontzettend veel te bieden, is zo levendig, zo Pools, een hoofdstad waardig. We hebben vooral veel tijd besteed aan de mogelijkhden die geboden worden: historie, kunst, geschiedenis, winkelen, uit-eten, parken, musea, concert, rustdag….. Uitrusten doen we als we thuis zijn.

We hebben vier wandelingen uitgezet: 1. Het PKIN Centrum, 2. De Koningsweg Nowy Swiat, 3. Stare Miasto - de Oude Stad 4. Lazienki Park en Wilanow paleis. Natuurlijk hadden we 5. Het Getto van Warschau ook moeten maken, maar dat hebben we niet meer gehaald. Te veel! Elke wandeling beschrijft de POI’s en een thema van het land en haar geschiedenis. We wensen u een mooie tijd…..


Kenmerken
Startpunt: Warschau: Centrum
Startlocatie: Mazoviƫ , Polen
Coƶrdinaten N52.232000 E21.020000
Afstanden: 5, 3 km
Type: Cultuur, Stad
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 15-12-2018

Route informatie

Een GPS stadswandeling in Warschau (Polen) van 5 km.
Er is een tweede route van 3 km beschikbaar.
De paden op deze wandeling zijn goed begaanbaar.
Van deze wandeling is alleen een Track beschikbaar.
Horeca kom u onderweg tegen. Langere beschrijving

GPSwalking.nlStart/finish/parkeerplaats N52 13.856 E21 00.921
Ons appartement ligt aan de Aleje Jerozolimskie 42, in het stadsdeel Srodmiescie in echt het pure Centrum van Warszawa. Dichtbij de Rotonde Charles de Gaulle met de Palmboom. Hier beginnen we de wandeling.

Na het Rijksmuseum volgen we de Koningsweg naar het zuiden tot aan het Paleis Wilanov. Een groot deel verplaatsen we ons met het OV op een dagkaart.

Een roerige Geschiedenis van Polen N52 13.889 E21 01.349
Het valt ons in Warschau op dat we monumenten zien van De Gaulle, een Fransman. We horen over de vader van Chopin, die Fransman was en het leven van Chopin speelde zich vooral af in Parijs. Zelfs een buste van Napoleon. Józef Antoni vorst Poniatowski was maarschalk in het leger van Napoleon en veel Poolse edelen weken uit naar het revolutionaire Frankrijk….. Nee, we zien geen Duitse helden of Russische Tsaren, oh nee!

GPSwalking.nlWat hebben de Polen toch met Frankrijk?
Uit de Hunnen, de Avaren en de Slavische stammen ontwikkelen de Polen zich als de stam der Polanen. Onder Karel de Grote kunnen vorstendommen ontstaan die leiden tot het ontstaan van het land Moravië.

Daarmee begint de geschiedenis van Polen rond tot 966 na Christus, als vorst Mieszko I zich bekeert tot het christendom (!) en de verschillende Slavische stammen op de laagvlakte tussen de rivieren Oder en Wisla worden verenigd. Zijn zoon Boleslaw de Dappere wordt tot eerste koning gekroond en verstevigt de positie van de jonge staat in Midden-Europa.

GPSwalking.nlHet woord Polen is afkomstig van het Poolse woord Pole, hetgeen veld of vlakte betekent. De vorstengeslachten, de Piasten, oefenen het gezag uit over de lagere adel. Koning Boleslaw de Dappere weet de Duitse keizer Otto de Grote buiten zijn grenzen te houden.

Dat is zeker dapper, gezien de toekomst van het land. Zo bouwt hij aan het koninkrijk der Piasten, ongeveer ter grootte van de huidige staat. Het rood met de witte adelaar wordt het symbool. De wit-rode vlag van nu refereert hieraan. (niet verwarren met Indonesië, rood-wit)

Onder koning Casimir de Grote (regerend van 1333 tot 1370) moderniseert Polen; de Universiteit van Krakau (1364) wordt opgericht, de economie groeit sterk en het land wordt uitgebreid in oostelijke richting. In het westen ligt immers het Roomd-Duitse Keizerrijk. In 1386 worden Polen en Litouwen in personele unie samengevoegd in een gemenebest onder heerschappij van Wladyslaw II Jagiello, koning van Polen, grootvorst van Litouwen (1386-1444).

GPSwalking.nlHet Pools-Litouwse rijk is tussen 1386 en 1572 qua oppervlakte het grootste rijk in Europa, dat zich uitstrekt vanaf de Oostzee tot de Zwarte Zee. In 1569 worden de twee staten nauwer aan elkaar verbonden in het Pools-Litouws Gemenebest tot een federale staat bij de Unie van Lublin. In 1572 wordt Polen een gekozen monarchie, dat wil zeggen het parlement kiest en benoemt de nieuwe koning.

En zo kan het verkeren dat de koning gekozen wordt uit een Frans geslacht, of uit Transsylvanië of zelfs Zweden uit de familie Vasa. Soms leidt die keuze dan weer tot een strijd met Zweden zelf, als parlement en volk een goed katholiek op de troon wil en geen protestant. Zo wil bijvoorbeld Sigismund III van Vasa dat de hoofdstad verplaatst wordt van Krakau naar Warschau, omdat die stad centraler is gelegen en ook dichter bij Zweden. Het is het jaar 1600.

GPSwalking.nlHet oppermachtige Polen heeft het lef om Rusland dat de Tijd der Troebelen kent te bezetten, tot zelfs in Moskou toe. Daar zijn de Russen echter niet van gediend. Met Oekraïense kozakken en legereenheden van Zweden en Rusland wordt ongenadig teruggeslagen. De bevolking van van het Pools-Litouwse Gemenebest daalt met zeker 20%. Krakau halveert en van Poznan blijft slechts 10% in leven.

Nog eenmaal gloreert Jan III Sobieski als hij Wenen redt van de Ottomaanse Turken, maar dan volgt de Grote Noordse Oorlog, de strijd samen met de Russen tegen Zweden om die terug hun land in te drijven. Dat laatste lukt wel, maar de Russische Tsaar die het vooral om de uitbreiding van de macht rond de Oostzee – de Zweden hadden de Sont min of meer afgesloten – te doen was, neemt eigenlijk ook Polen in.

GPSwalking.nlIn 1763 leidt Russische druk er zelfs toe dat de Sejm de Poolse edelman Stanislaus August Poniatowski, een gewezen minnaar van tsarina Catharina de Grote, tot koning benoemt. Onder zijn regering begint zich in Polen een hervormingspartij te ontwikkelen, die zijn aanhang heeft onder de burgerij en de lagere adel.

Deze willen in Polen diepgaande hervormingen doorvoeren, omdat ze inzien dat hun land in de huidige situatie geen kans maakt om als onafhankelijke staat te kunnen blijven voortbestaan. Koning Stanislaw ziet de noodzaak van hervormingen wel in, maar is bang om bij keizerin Catharina, die hem op de troon heeft gezet, in ongenade te vallen.

Helaas, de Gouden Vrijheid zorgt ervoor dat Polen een Russische vazalstaat zal blijven. Als de Polen het daar niet mee eens zijn wordt het land verdeeld, de Eerste Poolse Deling van 1772. Rusland, Oostenrijk (Habsburg) en Pruisen eisen ieder hun deel op. Als Bar dan een opstandige groep edelen oproept wordt het land bijna tot een burgeroorlog gedwongen.

GPSwalking.nlOnder Bar ontstaat wel de Poolse Grondwet van 1791, een zeer liberale grondwet, de eerste in Europa, maar die wordt niet overal goed ontvangen. De Confederatie van Targowice ziet er zelfs een oorlogsverklaring in. Dat leidt tot de Tweede Poolse Deling in 1793, zodat slechts een rompstaat overblijft. De patriotten, boeren met zeisen bewapend strijden nog wel maar de laatste delen worden verdeeld tussen Rusland, Pruisen en Oostenrijk en de Poolse staat is volledig geëlimineerd. Bij de Derde Poolse Deling in 1795.

Na deze ondergang wijken veel Poolse edelen uit naar het revolutionaire Frankrijk en sluiten zich aan bij het leger van Napoleon. Dat wordt beloond. Napoleon richt na zijn veldtochten naar het oosten in Polen het Hertogdom Warschau op. Hertog van Warschau wordt Frederik August I, keurvorst van Saksen en kleinzoon van de voormalige koning August III. Legeraanvoerder van de nieuwe staat wordt Józef Poniatowski, een neef (oomzegger) van Polens laatste koning Stanislaus Poniatowski.

GPSwalking.nlDe Polen zijn blij. Het Hertogdom Warschau is natuurlijk in feite een Franse vazalstaat, maar de Polen zijn er redelijk enthousiast over. Bovendien zijn zij gebrand op wraak op de Russische erfvijand. Napoleon krijgt zijn steun. Na Napoleon, als de Russen in 1813 terug kunnen keren naar Polen – er keren weinig Poolse soldaten terug – wordt het opgerichte Hertogdom Warschau door de Russische tsaren geannexeerd. Polen blijft verdeeld onder Rusland, Pruisen en Oostenrijk.

Onder de Russen krijgt Polen iets van een koninkrijksvorm, echter, de tsaren laten geen enkel verzet toe. Er volgen executies en transporten naar Siberië. Verstandige Polen kiezen er zelf voor om als ballingen naar Parijs te vertrekken. Chopin is daar een voorbeeld van.

GPSwalking.nlIn 1831 worden de verbanningen en executies nog erger, het koninkrijk Polen wordt opgeheven en het land wordt een provincie van Rusland en Russisch wordt de bestuurstaal. De Rooms-Katholieke kerk blijft het toevluchtsoord voor het nationale bewustzijn. Door de industrialisatie komt Polen er weer boven op. Dit komt vooral door de Joden en Duitse invloeden.

Dan na de Eerste Wereldoorlog krijgen we een herverdeling van Europa en komt Polen weer op de kaart. De Fransen willen een zo

groot mogelijk Polen, de Engelsen zijn vanwege de industrie wat zuiniger. Het leidt tot de Republiek Polen. De Polen vinden de oostgrens bij Wit-Rusland en Ukraïne onvoldoende en beginnen een strijd met de Russen, de Pools-Russische Oorlog van 1919-1921. De Gaulle speelt hierin een belangrijke rol in de opleiding van het Poolse leger. (Vandaar)

GPSwalking.nlDe strijd levert landsdelen van die landen op. Aan de westgrens met Duitsland, Pruisen, Poznan worden delen toegevoegd. In Opper-Silezië en Oost-Pruisen (Mazoerië) zijn behoorlijk veel Duitsers bijgekomen in het verleden. Die worden allemaal Pools. Zo ontstaat er een nieuw Polen dat qua gebied nagenoeg gelijk is aan het oude Polen, maar qua bevolking veel invloeden en bevolking uit Rusland, Oostenrijk en Duitsland kent.

Daar wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog flink op ingehakt. Warschau wordt als eerste in 1939 door Duitsland en na twee weken door Rusland (het Molotov-Ribbentrop pact) bezet. De grenzen van voor 1919 worden hersteld. De bevolking is daar uiteraard op tegen en komt geregeld in opstand, zeker als de bovenlaag het zwaar te verduren krijgt omdat ze worden ‘opgesloten’ in getto’s.

Als in de getto’s opstanden uitbreken dan wordt in Warschau het hele stadsdeel volledig uitgeroeid en platgebombardeerd. Bijna 6 miljoen Polen komen om, waaronder 3 miljoen Joden.

GPSwalking.nlNa de oorlog wordt Polen een Volksrepubliek naar communistisch model onder Russische controle. Dikwijls hardhandig.

De Katholieke kerk en de vakbeweging Solidarinosc onder Lech Walesa en met steun van de Paus komt er een beweging op gang die leidt tot de val van het communisme. In 1989 wordt Jaruzelski van de macht ontheven en de katholieke intellectueel Mazowiecki wordt minister-president. De democratie kan zich ontwikkelen. In deze Derde Republiek wordt Lech Walesa president. Polen wordt lid van de EU, de NAVO en de VN.

Het land dat een energieke bevolking kent heeft onder de vele invloeden van de omringende grootmachten allerlei tegenstrijdige invloeden gekend. Nog steeds is er geen eenheid te vinden in de politiek, maar zeker is dat de katholieke kerk de enige stabiele factor in het land is. Al sinds vorst Mieszko I zich bekeert tot het christendom in 966.

GPSwalking.nlIn 2002 was 89,8 % katholiek, 1,3 % was Pools-orthodox (vooral een Wit-Russische minderheid in Podlachië), 0,3 % protestants en 8,3 % had geen religie aangegeven. Het aantal joden – in 1939 nog 10 % van de bevolking – bedroeg in 2002 nog slechts 8000.

Van de totale Poolse bevolking gaat circa 56,7 % naar een katholieke kerkdienst op een zondag, veel meer dan in andere Europese landen en binnen de EU staat Polen op de eerste plaats. Polen geldt als een van de meest gelovige landen van Europa.

Het huidige Polen kent dus veel bevokingsgroepen die door de eeuwen heen dikwijls van overheersers gewisseld zijn. Of de bevolking op het platteland dat altijd merkte is niet zeker. We herkennen deze groepen tegenwoordig in de provincies van het land.

Het huidige Polen kent zestien woiwodschappen die grotendeels overeen komen met historische Poolse regio's. Mazurië-Ermland, Oost-Pruisen en West-Pruisen, Silizië en Opper-Silezië, Pozen (Poznan), Pommeren, Mazovië, Karpaten, zo horen nu allemaal bij Polen. Zie nl.wikipedia.org.

Wandel / Beschrijving
Het is haast onmogelijk om alle interessante bezienswaardigheden van deze miljoenenstad Warschau te beschrijven. Om dan toch enige logica aan te brengen in het verhaal bespreek ik in een aantal wandelingen/gebieden de mooiste items.

GPSwalking.nlVandaag gaan we in zuidelijk richting voor Wandeling 4.

Wandeling 4 Lazienki park en Wilanow
Het bijzondere van deze wandeling is, dat we het grootste gedeelte met het openbaar vervoer hebben afgelegd. Het is het verlengstuk van de 12 km lange Koningsroute tussen het kasteel van de Oude Stad en het Paleis Wilanow.

Het eerste deel van die weg hebben we besproken in de wandeling van Nowy-Swiat. Nu maken we de tocht af vanaf de Rotonde Charles de Gaulle te voet tot aan het Lazienki Park, 1,5 km. Vanaf dit park tot aan het paleis 7 km verder nemen we de het OV.

Onderweg brengen we de tijd door in een museum, een park, een paleis of paleistuin.

Het is allemaal even mooi, goed verzorgd en erg uitgebreid. Het valt op dat we hier in het rijkste deel van de stad verblijven. Geen wonder, want dit is het regeringscentrum.

GPSwalking.nlHier vinden we de Sejm, de volksvertegenwoordiging en de (voormalige) woning van de premier. Hier staan de Ambassades en de extravagante restaurants. Ook de Nederlandse Ambassade bevindt zich hier.

Het is dan ook logisch dat we in dit politieke centrum de geschiedenis van Polen onder de loep nemen.

Rondo Charlesa de Gaulle'a N52 13.908 E21 01.249
De Rotonde op de Aleje Jerozolimski en de Nowy-Swiat uit 1961 heeft een cirkelvormig binnenplein van 30 meter doorsnee en is vernoemd naar de Franse staatsman Charles de Gaulle.

Het standbeeld op de hoek van Jean Cardot, onthult in 2005, is een kopie van het monument op de Champs Elysée in Parijs. Het is opgericht ter herdenking van de inzet van de Gaulle bij de opbouw van het Poolse leger na de Eerste Wereldoorlog. De Gaulle woonde toen in de nabijheid van deze rotonde.

Aan de noordkant staat het monument voor de Partizanen. Midden over de rotonde liggen de rails van de tramwegen over de Aleje Jerozolimski, de zeer drukke tramverbinding tussen het centrum en het stadsdeel aan de andere oever van de Weichsel.

GPSwalking.nlAan de Ulica Nowy-Swiat ligt het grote financiële Bankencentrum dat voorheen de zetel van het Centraalcommitee van de Poolse Arbeidersaprtij was. Aan het begin van die straat staat het Branicki Paleis en er tegenover bevindt zich het Kossakowski paleis, beide uit de 19e eeuw.

Midden op de rotonde staat een boom, een kunstobject van Joanna Rajkowska, als een 15 meter hoge afbeelding van een dadelpalm.

We vertrekken weer op de Rotonde Charles de Gaulle met de Palmboom.

We gaan meteen door naar het Rijksmuseum, het Nationaal Museum of het Muzeum Narodowe w Warszawie.

GPSwalking.nlWarschau Nationaal museum N52 13.944 E21 01.446
Hier kun je wel een hele dag doorbrengen! Het Nationaal Museum in Warschau - Muzeum Narodowe w Warszawie - werd oorspronkelijk opgericht in 1862 als het Museum voor Schone Kunsten en is momenteel een van de oudste kunstmusea in het land; te vergelijken met het Nederlandse Rijksmuseum.

Nadat Polen haar onafhankelijkheid in 1918 terugkreeg, werd aan het Nationaal Museum een prominente rol toegekend in de hoofdstad warschau en in de nieuwe Staat Polen. In he tmodernistische gebouw - gebouwd in 1927 – 1938 – bezit het Nationaal Museum een collectie van 830.000 kunstwerken uit Polen en het buitenland, van de oudheid tot heden, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, prenten, fotos, munten, maar ook gebruiksartikelen en design.

GPSwalking.nlWij zijn erg onder de indruk van Jozuf Brandt met veel prenten uit het leven van de cavalerie en de ruiters op het platteland. Zie: https://whichmuseum.nl/polen/warschau/national-museum-in-warsaw

Poolse Leger Museum N52 13.933 E21 01.561
Op hetzelfde adres is het Poolse Leger Museum gevestigd. (Muzeum Wojska Polskiego). Alles wat ook maar met de Koude Oorlog te maken heeft is hier te vinden. Zeer uitgebreid. Maar… voor de liefhebbers.

Sejm, het Parlement N52 13.501 E21 01.621
De Sejm (voluit: Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, Sejm van de Republiek Polen) is de benaming van de Poolse landdag, dat samen met de Senaat (Senat) de Poolse volksvertegenwoordiging vormt. De Sejm telt 460 leden.

Reeds in de 14e eeuw was er in Polen een Sejm. Sinds de Tweede Poolse Republiek wordt de naam Sejm uitsluitend voor de landdag in gebruik. Eerder werd het gehele parlement met dit woord aangeduid. Het betekent "vergadering".

GPSwalking.nlReeds in 1989 werd er een tweekamerstelsel ingevoerd. De Sejm werd verdeeld in een hoger- en een lagerhuis. Het lagerhuis (Sejm) telt 460 leden, het hogerhuis (Senaat) telt 100 leden.

Via een speciale regeling wisten de communisten tot 1990 nog aan de macht te blijven. In 1991 werd een stelsel van evenredige vertegenwoordiging ingevoerd.

De president wordt sinds 1991 rechtstreeks gekozen. Hij heeft verregaande bevoegdheden en kan het parlement ontbinden, heeft vetorecht en kan verkiezingen uitschrijven.

De voorzitter van de Sejm draagt de titel Marszalek Sejmu (Maarschalk van de Sejm) en wordt uit het midden van de afgevaardigden gekozen. Formeel is dit de hoogste functie binnen het Poolse staatsapparaat na de president.

GPSwalking.nlLazienki park N52 12.989 E21 01.604
Het Lazienki park van Warschau is in de 16de eeuw aangelegd. Dit prachtige park is het oudste park van Warschau.

Diverse paleizen zoals het Lazienskipaleis staan midden in het park. Eekhoorntjes voelen zich ook helemaal thuis in het park. Nergens anders in Warschau komt u zoveel eekhoorntjes tegen als hier.

Lazienkipaleis N52 12.893 E21 02.148
Het Lazienkipaleis in Warschau is ook wel bekend als het paleis op het water. In de 17de eeuw als badhuis gebouwd en uitgegroeid tot paleis.

Het Lazienkipaleis is open voor publiek en heeft een mooie kunstcollectie. Veel fraaie oude en nieuwe kunstobjecten zijn er te bewonderen. Het assortiment is erg breed en loopt van mooie schilderijen tot prachtige eeuwenoude meubels.

GPSwalking.nlDe eerste verdieping van het paleis op het water was het privéappartement van de koning. Na de oorlog is het helemaal herbouwd in originele staat.

Chopin Monument in het Lazienki park N52 12.879 E21 01.687
Het standbeeld van Chopin is een groot bronzen standbeeld van Frédéric Chopin, dat nu in het bovenste gedeelte van het Lazienki Park, grenzend aan de Aleje Ujazdowskie staat.

Het werd ontworpen in 1907 door Waclaw Szymanowski voor de honderdste verjaardag van Chopin's- geboren in 1810 - maar de uitvoering ervan werd uitgesteld door controverse over het ontwerp, daarna door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het standbeeld werd ten slotte gegoten en gebouwd in 1926.

GPSwalking.nlDe gestileerde wilg over Chopin's zittende figuur toont een hand en vingers van de componist samen met de Poolse adelaar.

Het standbeeld werd opgeblazen op 31 mei 1940, als het eerste monument dat werd verwoest door de bezettende Duitsers in Warschau. Volgens een lokale legende werd de volgende dag een handgeschreven tekst gevonden waarop te lezen stond: "Ik weet niet wie me vernietigd heeft, maar ik weet wel waarom: zodat ik de begrafenis Mars voor uw leider niet kan spelen."

Professor Oskar Sosnowski ontwierp de sokkel en bekken, die zijn gemaakt zijn van rode zandsteen uit Wachock. De originele mal voor het standbeeld, die de oorlog overleefde, maakte het mogelijk om een replica te gieten, die in 1958 op de oorspronkelijke site werd geplaatst. Sinds 1959 worden gratis pianoconcerten van Chopin's composities uitgevoerd op zondagmiddagen in de zomer.

GPSwalking.nlFrederic Chopin N52 12.878 E21 01.673
Frederic Chopin is een beroemde klassieke componist en pianist, geboren in Polen en gestorven in Parijs, waar hij is begraven op het kerkhof van Père Lachaise.

Frédéric François Chopin, eigenlijk Fryderyk Franciszek Chopin (Zelazowa Wola, 1 maart of 22 februari 1810 – Parijs, 17 oktober 1849), was een Pools componist en virtuoos pianist uit de romantiek.

Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste componist die Polen heeft voortgebracht en geldt als een der grootste toondichters uit de muziekgeschiedenis. Zijn muziek, een persoonlijke fusie van West-Europese klassieke elementen en traditionele Poolse, benut de expressieve en technische eigenschappen van de piano vollediger dan de muziek van welke andere componist dan ook.

GPSwalking.nlChopin werd geboren in het dorp Zelazowa Wola in het Hertogdom Warschau, als zoon van een Poolse moeder en een uitgeweken Franse vader. Hij stond bekend als wonderkind op de piano. In november 1830 vertrok hij naar het buitenland. In Parijs leefde Chopin als componist en pianoleraar. Aanvankelijk manifesteerde hij zich als concertpianist, maar al vroeg hield hij daarmee op en concentreerde zich op het lesgeven.

Om te voorkomen dat hij afhankelijk zou zijn van documenten van het Russisch Keizerrijk werd hij Frans staatsburger. Tussen 1837 en 1847 onderhield hij een stormachtige relatie met de Franse schrijfster George Sand (Aurore Dudevant). Chopins toch al slechte gezondheid ging verder achteruit en in 1849 stierf hij in Parijs aan tuberculose.

Zijn oeuvre bestaat bijna geheel uit composities voor solopiano. Hoewel vele daarvan technisch zeer veeleisend zijn, karakteriseert zijn stijl zich door het benadrukken van subtiele nuance, expressieve diepte en klankpoëzie. Chopin bouwde diverse muzikale vormen verder uit zoals de ballade en het scherzo en was verantwoordelijk voor diverse innovaties in vormen zoals de pianosonate, wals, nocturne, etude, impromptu en prelude. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de pianomuziek uit de romantiek.

GPSwalking.nlChopin Concerten N52 12.878 E21 01.662
Op zomeravonden zijn er regelmatig Chopin uitvoeringen in het Lazienki park van Warschau. De concerten vinden, naast het Chopin monument plaats.

Iedereen is welkom en de sfeer is fantastisch. Net ten noorden van het Lazienki park liggen de botanische tuinen van Warschau. Kortom het Lazienskipark is veel meer dan alleen een prachtig park.

Er worden ook concerten van een uur gegeven in de Oude Stad voor een lage prijs.

We adviseren om zeker een concert te wijden aan de romantische componist. Een onvergetelijke ervaring in Warschau. Zie https://www.getyourguide.nl

GPSwalking.nlBelvedèrepaleis N52 12.803 E21 01.606
Al sinds de 17de eeuw stond op de plek van het Belvedère het paleis van de Litouwse grootkanselier graaf Krzystof Pac. Door het mooie uitzicht kreeg het paleis de naam Belvedère. In de eerste helft van de 18de eeuw werd het paleis verbouwd in een barokke stijl door de familie Lubomirski. De laatste Poolse koning Stanislaw August Poniatowski kocht het in 1767 en gebruikte het porseleinfabriek. Van 1818 tot 1830 was het de residentie van de Russische Groothertog Constantijn, hij vluchtte na de Opstand van november 1830. Hij liet het nog in 1822 door Kubickie in classicistische stijl verbouwen.

Na de Eerste Wereldoorlog werd het de residentie van maarschalk Józef Pilsudski. Zijn standbeeld staat bij het paleis nabij de ingang van het park. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het paleis herbouwd voor Hans Frank, gouverneur-generaal van het Generalgouvernement.

GPSwalking.nlHet werd ook gezien als een toekomstig Hitler-Residenz. Van 1945 tot 1952 was het de residentie van Boleslaw Bierut en later werd het de residentie van de Raad van State. Van 1989 tot juli 1994 was het de officiële residentie van de Poolse president, maar het werd te klein gevonden voor dat doeleinde.

Belweder wordt gebruikt door de President en de Regering voor ceremoniele doeleinden, zoals de ontvangst van staatshoofden en andere belangrijke gasten die Polen bezoeken.

Tegenwoordig bevindt zich er een museum over Józef Pilsudski in het paleis. Andere Poolse presidenten in het paleis hebben geresideerd waren Gabriel Narutowicz, Stanislaw Wojciechowski en Lech Walesa.

GPSwalking.nlHierna nemen we de bus naar het Wilanowpaleis. De afstand van 7 km wordt in 20 minuten overbrugd. Vanaf de bushalte gaan we naar het ticketloket, nemen een kaartje en gaan genieten van de fabelachtige schoonheid. Een beetje rommelige entree met veel begeleidend personeel, een verzorgde garderobe en de audioguide, in vele talen, maar niet in het Nederlands. Nederlands komen we bijna nergens tegen in deze stad.

Na de twee uur durende bezoek aan het paleis willen we lunchen, maar het restaurant ondergaat een verbouwing, dus helaas. Gelukkig is er bij de ingang van het paleis wel een sfeervol terras te vinden. De lunch is uitgebreid, zoals het hoort in Polen. Daarna maken we een rustige wandeling door de tuinen.

Deze dag is zeer de moeite waard (en eerlijk toegegeven, we hebben dit alles niet in één dag gedaan).

GPSwalking.nlWarschau Wilanow N52 10.035 E21 05.092
Aan de zuidkant van Warschau ligt Wilanów. Een prachtig park met een paleis en diverse bijgebouwen. In de 17de eeuw gaf Jan III Sobieski opdracht om in Warschau Wilanów te bouwen. Het moest een bescheiden kasteel met een mooie tuin worden.

In de geschiedenis van Warschau is het Wilanów aangepast en uitgebreid. Samen met het Lazienski park behoort Wilanów nu tot de mooiste parken van Warschau.

Wilanów meer dan een park van Warschau
In de paleistuinen van Wilanów vindt u een bijzondere zonnewijzer. Gemaakt door de uitvinder van de telescoop. Wilanów heeft de mooiste Franse tuin van heel Warschau, een aanrader!

GPSwalking.nlWilanówpaleis N52 09.914 E21 05.422
Wilanówpaleis (Pools: Palac w Wilanowie; Palac Wilanowski) is een paleis gelegen in de Poolse hoofdstad Warschau in het stadsdeel Wilanów. Het is samen met het park en andere gebouwen in het park, een van de meest precieuze monumenten van Polen.

In 1677 kocht koning Jan Sobieski het dorp Wilanów voor de bouw van een zomerresidentie buiten het warme en lawaaierige Warschau. Architect van Wilanów werd Augusino Locci, de secretaris van de koning. Locci had geen enkele bouwkundige ervaring. Hij bouwde aanvankelijk een gelijkvloers gebouw met vier hoekpaviljoens. Dit werd snel daarna verhoogd met een verdieping en werden er twee galerijen met hoektorens toegevoegd, hierdoor kreeg het paleis een uiterlijk van een Italiaanse villa.

GPSwalking.nlHet kreeg ook de naam Villa Nova, die later veranderde in de Poolse naam Wilanów. Na de dood van koning Jan Sobieski in 1696, bleef het paleis tot 1720 eigendom van zijn zoons. In 1720 werd het paleis gekocht door Elzbieta Sieniawska, de vrouw van prins Stanislaw Herakliusz Lubomirski. Zij vergrootte het paleis door de bouw van twee zijvleugels.

In 1730 verhuurde hun dochter Zofia Dönhoff het paleis aan koning August II van Polen. Na de dood van August II in 1733 kwam het paleis terug aan Zofia Dönhoff, die inmiddels getrouwd was met August Czartoryski. In 1778 werd hun dochter Izabella Lubomirski de nieuwe eigenaar, die het paleis verder liet moderniseren en vergroten. Er werd onder andere een oranjerie en een neoclassicistisch badhuis gebouwd.

In 1799 werd Stanislaw Kostka Potocki de nieuwe bewoner van het paleis. Potocki was een groot kunstliefhebber en breidde de kunstverzameling van Wilanów verder uit. In de noordvleugel werd een galerij voor zijn verzameling gebouwd. In 1805 ontstond in het paleis een van de eerste openbare musea van Polen.

GPSwalking.nlIn 1892 kwam het paleis door vererving in bezit van graaf Ksawery Branicki, wiens zoon het met zijn gezin bewoonde tot 1945. Al was het paleis al zwaar beschadigd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, het ontsnapte tijdens de Opstand van Warschau in 1944 aan verwoesting. In 1945 werd het paleis met zijn kunstschatten staatseigendom. In 1962 werd het heropend voor het publiek.

Het Wilanówpaleis heeft meer dan zestig vertrekken en heeft voornamelijk nog zijn oorspronkelijke indeling behouden. De symmetrische indeling van het paleis is gebouwd volgens de stijl van de Italiaanse villa. In het midden zijn twee achter elkaar gelegen zalen met links en rechts daarvan de vertrekken van de koning en koningin.

GPSwalking.nlOp de eerste verdieping bevinden zich een galerij van Poolse portretten. Op de begane grond bevinden zich de grote zaal met plafondschilderingen met de koning afgebeeld als Apollo die het duister verdrijft.

In de kleine rode salon in de linkervleugel dankt zijn naam aan de kleur van het Italiaanse damast.

In de salon bevindt zich het schilderij Bacchus van Jordaens, een groot schilderij van Viviani en De intocht van de Poolse ambassadeur in Rome van Van Bloemen.

In de rechtervleugel bevindt zich de witte zaal die in 1730 als eetzaal door Deibel werd ontworpen.

GPSwalking.nlPark W Wilanowie N52 09.930 E21 05.339
Het park die rond het paleis ligt heeft een oppervlakte van 43 hectare en belicht verschillende vormen van tuinarchitectuur van de 17de tot de 19de eeuw. Kleine gebouwen en standbeelden staan door het gehele park. Met het aanleg van het park werd begonnen onder koning Jan Sobieski.

De barokke parterre in Frans-Italiaanse stijl is in het midden van het park gelegen. Er bevindt zich nog een neorenaissance rozentuin, een één-hectare bloementuin en een labyrint van heggen.

St-Annakerk en Potocki-mausoleum N52 09.943 E21 05.276
De Sint-Annakerk is in het noordelijke gedeelte gelegen van het park en is tussen 1772 en 1775 gebouwd. Het werd gebouwd door August Aleksander Czartoryski en herbouwd tussen 1857 en 1870 door architecten Enrico Marconi en Jan Kacper Heurich in neorenaissancistische stijl.

GPSwalking.nlWe wensen je veel wandelplezier.

We gaan met de bus terug naar het Centrum. Na een interessante dag maken we de balans op van vier wandelingen in Warschau. Zeer druk, zeer veel en zeer interessant.

We zijn veel te weten gekomen over Polen, haar geschiedenis, de mensen en de cultuur. Het verbaast ons dat de katholieke kerk misschien wel de meest bindende factor is voor de eenheid van de Polen.

Hard werkende jonge mensen en een sterk groeiende economie zijn een tekenende tegenstelling voor de oude generatie die nog vast probeert te houden aan communistische structuren van weinig doen en een trage niet efficiënte maatschappij. Die tegenstellingen komen we overal tegen en zien we zelfs terug in het bestuur van het land.

GPSwalking.nlWe hebben de oude Stad gezien, de Koninklijke Route, de Parken en de Paleizen, de Shopping Centra en de vele Restaurantjes en uitgaansmogelijkheden.

Wat we niet ondergaan hebben is het leed van de Tweede Wereldoorlog. We hebben wel gezien – en we zijn het overal tegen gekomen – de onuitwisbare ellende die in een paar jaar is aangericht door een mens-vijandig regime. De getto’s, de bombardementen, de uitroeiing van de bevolking, deportaties en na de opstand de totale vernietiging van de stad….. Onmenselijk. De daarbij behorende musea, monumenten, het menselijk leed en routes hebben wij overgeslagen. We laten dat deel van Warschau aan u over.

Om u te helpen bevelen we de volgende monumenten en musea aan:

 • POLIN Museum
 • Warschau monument voor de helden van het Getto
 • Umschlagplatz monument
 • Monument voor de opstand van Warschau
 • Joodse historisch instituut en synagoge
 • Warschau Marie Curie museum

Startpunt

 • Start/finish/parkeerplaats N52 13.856 E21 00.921

Geraadpleegde websites:

POI’s

 • Rondo Charlesa de Gaulle'a N52 13.908 E21 01.249
 • Een roerige Geschiedenis van Polen N52 13.889 E21 01.349
 • Warschau Nationaal museum N52 13.944 E21 01.446
 • Poolse Leger Museum N52 13.933 E21 01.561
 • Sejm, het Parlement N52 13.501 E21 01.621
 • Lazienki park N52 12.989 E21 01.604
 • Lazienkipaleis N52 12.893 E21 02.148
 • Chopin Monument in het Lazienki park N52 12.879 E21 01.687
 • Frederic Chopin N52 12.878 E21 01.673
 • Chopin Concerten N52 12.878 E21 01.662
 • Belvedèrepaleis N52 12.803 E21 01.606
 • Warschau Wilanow N52 10.035 E21 05.092
 • Wilanówpaleis N52 09.914 E21 05.422
 • Park W Wilanowie N52 09.930 E21 05.339
 • St-Annakerk en Potocki-mausoleum N52 09.943 E21 05.276
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.