Loobrinkerpad-Schraverendsepad

Korte beschrijving

In het voorjaar van 2018 hadden we al Loobrinkerpad gelopen en was deze wandeling op de plank blijven liggen. Bij het startpunt heeft u de keuze uit 2 klompenpaden. We hebben ze beide ingetekend, maar alleen het Loobrinkerpad zelf gelopen. 

Schaverensepad
Het Schaverensepad loopt vanaf de Emsterenk westwaarts naar de flanken van de Veluwe waar heide en bossen afgewisseld worden met een bekenstelsel. Deze drogere heideterreinen zijn in het verleden gebruikt voor het leveren van plaggen voor de potstal waarmee de enken geschikt werden gemaakt voor akkerbouw. Het water uit sprengen en beken vormde de motor voor de papierindustrie. Op dit Klompenpad ziet u voorchristelijke Celtic Fields en grafheuvels. Te zien is hoe mensen door de eeuwen heen achtereenvolgens de natuur benutten, vervolgens naar hun hand zetten en inmiddels weer de ruimte geven. De vorming van nieuwe natuur op landgoederen is hiervan een voorbeeld.

Loobrinkerpad
Het Loobrinkerpad is een gevarieerde route die vanuit het op de Emsterenk gelegen kerkdorp in oostelijke richting door restanten kampenlandschap voert. In dit lagere en nattere deel zijn zowel het recreatiegebied Kievitsveld als het recent ingerichte natuurgebied Het Vossenbroek in de route opgenomen. Onderweg is te zien hoe in vroegere tijden de schaarse inkomsten van het land werden aangevuld met activiteiten in de nijverheid en industrie. Na de MKZ-crisis van 2001 zijn de agrarische activiteiten in het gebied sterk afgenomen. Hedendaagse verbreding van de economie is te zien bij een zorglandgoed en de forellenkwekerij.


Kenmerken
Startpunt: Emst: P Ds Van Rhijnstraat 59
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N52.317000 E5.974000
Afstanden: 20, 11, 10 km
Type: Akker, Open, Visvijver, Ven, Vergezicht, Water, Wei
Begaanbaar: Kan drassig zijn
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Niet overal toegestaan
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 27-12-2018

Route informatie

Een GPS wandeling van 11 km bij Emst (Gelderland).
Naast het Loobrinkerpad hebben we ook het Schaverensepad (10 km) ingetekend. Zo kunt u beide paden combineren tot een wandeling van 20 km.
De paden zijn goed begaanbaar maar kunnen drassig zijn in nattere tijden. 
Onderweg komt een aantal horecagelegenheden tegen.

Honden zijn niet overal op de route toegestaan.Langere beschrijving

GPSwalking.nlTijdens onze voorjaarsvakantie op de Veluwe had vrouwlief geen zin om te wandelen. Ideaal om zelf even op pad te gaan. Een klompenpad voor de afwisseling. Helaas mocht onze hond niet mee op deze wandeling. De ganzen onderweg konden dat vast wel waarderen. En voor mij was het eenvoudiger omdat er geen hond was om in de gaten te houden. 

Ik heb zelf alleen het Loobrinkerpad gelopen. Maar omdat deze wandeling is eenvoudig uit te breiden met het Schraverensepad. Dan heeft u een mooie dubbel lusje van 20 km. Dus hond thuislaten en goede wandelschoenen aan. 

GPSwalking.nlTwee klompenpaden
Op dit punt beginnen twee rondwandelingen. Het Schaverensepad en het Loobrinkerpad voeren u door het aantrekkelijke buitengebied van Ernst.

Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft de Vereniging Emster Belang deze routes samen met Het Celdersch Landschap, Historische Vereniging Ampt Epe, rgv, vrijwilligers, grondeigenaren en de gemeente Epe tot stand gebracht. Klompen aan, rugzak op en gaan!

SGPSwalking.nlchaverensepad
Het Schaverensepad loopt vanaf de Emsterenk westwaarts naar de flanken van de Veluwe waar heide en bossen afgewisseld worden met een bekenstelsel. Deze drogere heideterreinen zijn in het verleden gebruikt voor het leveren van plaggen voor de potstal waarmee de enken geschikt werden gemaakt voor akkerbouw.

Het water uit sprengen en beken vormde de motor voor de papierindustrie. Op dit Klompenpad ziet u voorchristelijke Celtic Fields en grafheuvels. Te zien is hoe mensen door de eeuwen heen achtereenvolgens de natuur benutten, vervolgens naar hun hand zetten en inmiddels weer de ruimte geven. De vorming van nieuwe natuur op landgoederen is hiervan een voorbeeld.

GPSwalking.nlLoobrinkerpad
Het Loobrinkerpad is een gevarieerde route die vanuit het op de Emsterenk gelegen kerkdorp in oostelijke richting door restanten kampenlandschap voert. In dit lagere en nattere deel zijn zowel het recreatiegebied Kievitsveld als het recent ingerichte natuurgebied Het Vossenbroek in de route opgenomen.

Onderweg is te zien hoe in vroegere tijden de schaarse inkomsten van het land werden aangevuld met activiteiten in de nijverheid en industrie. Na de MKZ-crisis van 2001 zijn de agrarische activiteiten in het gebied sterk afgenomen. Hedendaagse verbreding van de economie is te zien bij een zorglandgoed en de forellenkwekerij.

GPSwalking.nl't Smallert
Op de Veluwe, in het kleine plaatsje Emst ligt Gezinspark ’t Smallert. Een park waar een hoop te beleven is, voor jong en oud! ‘t Smallert heeft vele mogelijkheden voor bijvoorbeeld een gezellig dagje uit, kinderfeestjes,personeelsfeesten, verjaardagen en familiereünies. Ons park bestaat uit een forellenkwekerij, visvijvers, een speelpark, een kaarsenmakerij en een dagrestaurant met een mooi terras.

Naast de dagrecreatie bieden wij ook mogelijkheden voor feesten en partijen. Vissen, kaarsen maken, rondleidingen, barbecues, buffetten en broodmaaltijden zijn een kleine selectie van wat bij ons mogelijk is. Wij gaan graag met je om tafel zitten om het perfecte uitje te organiseren.

GPSwalking.nlOok zijn wij regelmatig te vinden op verschillende markten. Daar roken wij ter plekke op ambachtelijke wijze onze forellen en zalmforellen in houtgestookte rooktonnen. Onze zelfgekweekte vis is bekroond met het keurmerk “Erkend Veluws Streekproduct”.

We zien je graag eens op ’t Smallert!

Stukjes over de verharde weg en door de natuur wisselen elkaar af. En overal het geluid van een grasmaaiertje. En nog wel hetzelfde grasmaaiertje. Een vrijwilliger was druk bezig met het maaien van het gras rondom de markeringspaaltjes. Precies op het moment dat ik langsliep. Even later kwam de auto met aanhanger weer langs en was kwamen we elkaar weer tegen bij het volgende paaltje. Dat ging zo door tot net over de helft van de wandeling. 

GPSwalking.nlRecreatiegebied Kievitsveld
Het Recreatiegebied Kievitsveld staat bekend als het 'best bewaarde geheim van de Veluwe'. Maar zo geheim is dit mooie gebied niet meer.

De 2 plassen zijn ontstaan door zandafgraving voor de bouw van de A50 en lange tijd in gebruik geweest als karperkwekerij. Intussen zijn de plassen vrijgegeven voor recreatie.

Bezoekers weten intussen het strand en het meer met mooi weer te vinden. Voor zonaanbidders is er een strand en er is vertier op het water zoals waterskiën of wakeboarden. Voor ontspanning heeft Kievitsveld ook een beauty- en wellnessfaciliteit; de Veluwse Bron.

GPSwalking.nlRecreatiegebied Kievitsveld in leent zich ook goed voor een familiedag en schoolreisje. U kunt hier ook (betaald) parkeren, een alternatief voor de gratis parkeerplaats bij de start van deze wandeling. En een verkorte wandeling rondom de plassen is ook mogelijk.  

Onderweg leuke gebiedjes zoals Kievitsveld en het Vossenbroek. Daar kun je ganzen, insecten, vlinders en libellen spotten. De mooiste zijn op de foto gezet. Zeker de ganzen met hun kuikens waren foto-geniek. En zo wisselende vergezichten met macro foto's elkaar netjes af. En op de minder fraaie stukken kun je lekker doorstappen. 

GPSwalking.nlHet Vossenbroek 
Het Vossenbroek ten oosten van Ernst is een natuurgebied. De functie is natte landnatuur. Binnen dit natuurgebied is een deel verdroogd, de grondwaterstanden zijn in dit deel in het groeiseizoen (maart-september) te laag voor de gewenste vegetatie- en bostypen.

Waterschap Vallei en Veluwe optimaliseert in 2016 de beheersing van water voor landbouw en natuur in het Vossenbroek.

Door de grondwaterstanden binnen het natuurgebied te verhogen, kan 10 hectare natuur zich beter ontwikkelen. Hogere grondwaterstanden zorgen voor betere omstandigheden voor de natte en vochtige graslanden met bijzondere flora en fauna en bostypen zoals broek-bos met wilgen en elzen.

GPSwalking.nlDe volgende maatregelen zijn uitgevoerd:

 • Verondiepen van watergangen om hogere grondwaterstanden te realiseren binnen het natuurgebied;
 • Afgraven van oevers tot natuurvriendelijke oevers om dieren en planten meer levenskansen te geven;
 • Optimaliseren en deels nieuw graven van een watergang om voedselrijk water om het natuurgebied te leiden. De waterafvoer van bovenstroomse gebieden blijft zo gewaarborgd. Taluds en bodem van een deel van-de watergang rond het natuurgebied met klei bekleden, om verdrogend effect uit te sluiten in het natuurgebied.

Even op pad zonder vrouwlief en hond. Ook leuk, dan kun je je eigen tempo bepalen en overal zo lang stil blijven staan voor de juiste foto. 

Veel wandelplezier. 

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Het Smallert N52.3094 E5.9835
 • Kivitsveld N52.3090 E6.0011
 • Start/finish/parkeerplaats N52.3171 E5.9742
 • Theeschenkerij in de Bosch N52.3239 E5.9960
 • Veluwse bron N52.3087 E5.9958
 • Vossenbroek N52.3154 E6.0041
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.