Tisa - Zandsteengebergte 2

Korte beschrijving

Tisá (Duits: Tissa) is een Tsjechische gemeente in de regio Ústí nad Labem, en maakt deel uit van het district Ústí nad Labem. Tisá telt 786 inwoners.

Het is bekend om de zandsteenrotsen die boven de stad gelegen zijn. Tijdens deze wandeling gaan we via de rotsen van Räjec richting de zandsteenrotsen van Tisa. Het is een route waarbij de paden niet altijd goed zichtbaar zijn, en waardoor het soms struinen door de natuur wordt. 

Een klein voordeel is dat we geen gebruik maken van de betaalde parkeerplaatsen van Tisa en dat we ook de kassa aan het begin van het mooiste gedeelte van het zandsteengebergte net missen. Wilt u nog een langere wandeling lopen dan is er nog een extra lusje van 1 km waarbij u wel langs de kassa moet. Gelukkig liggen de prijzen hier nog altijd laag. Dat merkt u ook terug in de horeca. De prijzen zijn zeer schappelijk. Ook als u de route andersom loopt komt u langs de kassa bij het restaurant. 

Dit is een schitterend gebied met fraaie uitzichten, doorkijkjes, impossante rotsen, trapjes, hellingen, en dat samengepakt op een klein gebied. Een aanrader. 

Mocht u de wandeling van 12 km te veel vinden dan hebben we voor u een wandeling van 6 km door hetzelfde gebied. 


Kenmerken
Startpunt: Tisá: nabij hotel Ostrov (Ostrov u Tisé 12)
Startlocatie: Oblast Transkarpatie , Tjechie
Coördinaten N50.805000 E14.048000
Afstanden: 13, 12 km
Type: Niet beschikbaar
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 01-01-2019

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km bij Tisa in Tjechië. 
De wandeling heeft een hoogteverschil van ongeveer 150 meter. 
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen. 
Er is een verlenging van 13 km waarbij langs de kassa moet. 
Onderweg komt u een aantal horecagelegenheden tegen, maar neem voldoende drinken mee.
Een gedeelte van deze route is wat struinen, omdat goede paden ontbreken. Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe brachten de zomervakantie van 2018 door op een kleine SRV camping Urlaub Endler in Seibnitz (Duitsland) door. Prima gelegen aan de rand van Duitsland bij Dresden waardoor heerlijk konden wandelen in de Sächsischen Schweiz, maar ook in het nabijgelegen Tjechië.

Een aantal jaren geleden waren we al eens met familie naar Tisa geweest om daar te wandelen tussen de machtige zandsteenrotsen die boven de stad liggen. We hadden toen het meest kleine rondje gelopen. Deze keer wilden we het anders aanpakken en eerst met de auto om de rotsen heenrijden en dan van achteren deze benaderen. Dat leverde een langere wandeling op, met het nodige klauter en klimwerk. 

GPSwalking.nlOp zich is 12 km wandelen niet zoveel. Maar het was die dag bloedheet. We konden onze hond alleen in beweging houden toen we haar een nat doekje om de nek hingen. 

Een kleine waarschuwing vooraf. Een gedeelte van de wandeling gaat ongeveer dwars door de natuur omdat er geen duidelijke paden zijn. Een beetje struinen dus. Wat verder komen de paden dan weer terug. Maar dat struinen valt gelukkig mee. En de vergezichten die je overal hebt maakt veel goed. 

De rotsen van Räjec
De oorsprong van de rotsstad begon ongeveer 80 - 100 miljoen jaar geleden met de zeesedimenten van de Mezosoic-krijtzee.

GPSwalking.nlDeze sedimenten werden versterkt door zandsteenbindmiddelen en nadat de zee zich terugtrok, leidde de invloed van externe geologische factoren tot de vorming van typische rotsformaties. Torens, naalden, rotspoorten en ramen ontwikkelden. 

De rotsen van Räjec gaan in zuidwestelijke richting verder in de zogenaamde zandsteenrotsen van Tisa. Deze rotsen bevinden zich in de buurt van het dorp Tisä en zijn beschermd als een natuurlijk monument.

De lengte van de rotswanden van Tisä is 1 kilometer en het hoogteverschil met het onderliggende dorp is 70 meter. De rotsen zijn verdeeld in twee geomorfologische complexen, de Grote rotsen (Großen Wände = 56 rotsformaties) en de Kleine rotsen (Kleinen Wände = 18 rotsformaties).

GPSwalking.nlOnderweg staken we de grens tussen Duitsland en Tjechië kort over. Er stond een slagboom en een bordj met rode letters. Dat ziet er dan meteen dreigend uit. En de tekst moet eerst even door Google vertalen voordat we wisten wat er stond: "Wees voorzichtig
staatsgrens,  overschrijding van de grens
". 

Fossielen in Elbe zandsteen
De betekenis van het woord "fossiel" is gebaseerd op twee Latijnse woorden, "fodere", wat betekent "graven, steken, graven" in het Duits, en "fossa" betekent "put, sloot of kanaal". Fossielen, of fossielen, is een term voor vroegere organismen die het proces van fossilisatie hebben doorgemaakt. In Elbe zijn zandsteenfossielen van planten en levende wezens gevonden.

GPSwalking.nlTerwijl wij ons zorgen aan het maken zijn over een stijgende zeespiegel was er in het verleden één zo hoge zeespiegel dat Tisa, dat op 548 m hoogte ligt ruim onder water stond. Niet voor te stellen. 

Het mooiste gedeelte van de wandeling zijn natuurlijk de zandsteenrotsen boven Tisa. 

De zandsteenrotsen van Tisa
Vaak treft men hier rotsen aan die rood gekleurd zijn door ijzer. IJzeroxide wordt met het water meegevoerd en wordt door het zandsteen opgenomen. Naast de specifieke verkleuring zorgt het ijzeroxide er ook voor dat de erosie van zandsteen langzamer gaat.  

GPSwalking.nlZogenaamde "Sanduhren" ontstaan als er een opening ontstaat tussen 2 rotsen vergroot wordt doordat het zachte zandsteen langzaam wordt weggespoeld. Hierdoor ontstaan losse hoge pilaren. Ook kun je hier horizontaal uitgesloten gaten in het steen vinden. Het zachtere zandsteen werd als eerste weggespoeld waardoor er water in de gaten bleef staan. Die water heeft er voor gezorgd dat de erosie ook horizontaal verder ging. 

Het bergbeklimmen in deze streek begon tussen 1908 en 1925. Het gebied waar Tisa ligt, ook wel Boheems Zwitserland genaamd, wordt veel geklommen. Tussen de twee wereldoorlogen was er een dip maar na 1955 is het toerisme, en daarmee ook de klimactiviteiten weer volop toegenomen.  

De bergbeklimmen tikken op de rotsen begon in de jaren 1908 tot 1925. In die tijd heeft hier een ongeval extra kantoor van de Saksische Federal klimmers. De ontwikkeling werd onderbroken door de twee wereldoorlogen en de verdrijving van de Duitse bevolking. De jaren na 1955 geleidelijk bracht een opleving en zo moeilijk klimroutes werden altijd beklommen. Vandaag de Tisa Muren zijn de meest bezochte klimmen gebied van Boheems Zwitserland.

GPSwalking.nlProject om erosie tegen te gaan
De erosie van de zandsteen landschap veroorzaakt door natuurlijke krachten (regen, wind, vorst, chemische verwering) en menselijke activiteiten (lopen, wandelen) versneld.

In 2014 werd een project uitgevoerd dat de erosie tegengaat door het aanbrengen van zandstenen trappen en eikenhouten afzettingen.

Elke bezoeker kan ook bijdragen aan het beperken van de erosie door alleen gebruik te maken van de gemarkeerde paden en niet op de stenen pilaren te klauteren.

GPSwalking.nlToen in de 20-ste eeuw de stroom bezoekers toenam zorgden de eigenaren van dit gebied er voor dat er wandelpaden werden aangelegd. Dit om te voorkomen dat wandelaars een eigen route gingen lopen en de erosie meer spel zouden gaan geven. Er werd een lokale groep opgericht die zorgde voor het onderhoud van deze wandelpaden.

Deze groep werd in 1884 opgericht en had 92 deelnemers. Er werden excursies gegeven en voor de studenten werd zelfs een jeugdherberg gebouwd. Via ansichtkaart werd het gebied verder gepromoot onder de bevolking. Er ontstond zo zelfs een natuurleerpad. 

GPSwalking.nlDe flora
Onder ongunstige klimatologische omstandigheden moeten de planten hier leven. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 7° C, de neerslag ongeveer 800mm. Het gebrek aan voedingsstoffen in de bodem, koud weer en ook de schadelijke effecten van de uitstoot van vervuilende stoffen in het gebied onder het Ertsgebergte zorgen ervoor dat er slechts een zeer kale en resistent vegetatie te zien is.

Karakteristieke plantensoorten zijn de bosbes, lepeltjeheide, varens en Bochtige smele. Van de houtsoorten komen hier de dennen, berken en lijsterbessen voor.

GPSwalking.nlRestaurant
Heeft u honger of dorst? Ga dan naar de gezellige herberg boven op de rotsen. Hier kunt u ook een wandelgids krijgen of goede wandelstokken. Een flink glas koude limonade en een ijsje na hielp ons een beetje om af te koelen. 

Tisá
Tisá (Duits: Tissa) is een Tsjechische gemeente in de regio Ústí nad Labem, en maakt deel uit van het district Ústí nad Labem. Tisá telt 786 inwoners.

Onze zonen die de eerste wandeling gemist hadden konden nu genieten van dit fraaie en fotogenieke gebied. Overal waar je kijkt kun je wel een mooie foto schieten. Zoals gezegd, een echte aanrader. 

En is 12 km te veel, kijk eens naar onze kortere wandeling van 6 km in hetzelfde gebied.   

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats N50.8037 E14.0452
 • Alternatieve Parkeerplaats 2 N50.7878 E14.0403
 • Entree kiosk N50.7876 E14.0288
 • Hotel Ostrov N50.8039 E14.0462
 • Kladívko (Uitzichtspunt) N50.8038 E14.0225
 • Ostrovsky rybnik N50.8057 E14.0464
 • Picknick/Info N50.8049 E14.0256
 • Pod Cisarem N50.8026 E14.0464
 • Pp Tiské steny (Naturschutzgebiet) N50.7890 E14.0338
 • Pr Rájecká rašelinište (Naturschutzgebiet) N50.8062 E14.0240
 • Start/finish/parkeerplaats N50.8054 E14.0481
 • Struinen N50.8041 E14.0312
 • Tisa N50.7872 E14.0326
 • Turistická chata Tisá N50.7878 E14.0397
 • Uitzichtspunten N50.7865 E14.0320
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.