Uchon

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 26-09-2019

Le Paroy
"In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Régional du Morvan, ligt een kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op Le Paroy helemaal tot rust!

Voor wandelaars, fietsers en vissers is dit een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

Ook op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom Le Paroy"

De Morvan
De Morvan, van het Keltische Mar (zwart) en Vand (gebergte), is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in Bourgondië, verdeeld over vier departementen: Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt. Sinds 1970 heeft het status als regionaal natuurpark.

De Morvan is een middelgebergte, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 m, gevolgd door Mont Préneley met 855 m. Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 m tot de hoge toppen.

De Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden: de Bas-Morvan, de Haut-Morvan Collinéen, de Haut-Morvan Montagnard en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Haut-Morvan is bedekt met veel dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden.

In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin. Het regent er (Château-Chinon) gemiddeld 190 dagen per jaar en dat is afgezien van enkele meetstations in Bretagne meer dan enige andere Franse plaats waar gemeten wordt. Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling en weinig lichtvervuiling.

Van origine is de Morvan een arm agrarisch gebied met weinig werkgelegenheid. In 2008 was de Nièvre, het departement waarin de Morvan voor een deel ligt, het gebied met de grootste ontvolking van Frankrijk. Winkels sluiten omdat er geen opvolging is. Een campagne probeert Nederlanders te verleiden om zich als middenstander te komen vestigen. Er zijn voorbeelden van Nederlandse winkeleigenaren, fysiotherapeuten, huisartsen, dierenartsen en mensen in het campingmanagement.


Kenmerken
Startpunt: Uchon: P Le Carnaval
Startlocatie: Morvan , Frankrijk
Coördinaten N46.806000 E4.254000
Afstanden: 19, 13, 12, 11 km
Type: Berg, Bos, Open, Visvijver, Vergezicht
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels los
Horeca: Op korte afstand
Gelopen op: 26-09-2019

Route informatie

Een GPS wandeling van 19 km bij Uchon in de Morvan (Fr).
Er zijn verkortingen van 13, 12 en 11 km beschikbaar.
Er is alleen een track beschikbaar.
Trek goede wandelschoenen aan.
Bij de alternatieve parkeerplaats is een herberg ( Lieu Dit Croix Messire Jean )Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe hebben de zomervakantie van 2017 en 2019 doorgebracht in het zuiden van de Morvan in Frankrijk op camping Le Paroy.

Nadat we in 2017 al een aantal wandelingen vanaf de camping en nabije omgeving hadden uitgezet hebben we daar in 2019 nog een paar wandelingen aan toegevoegd.

Een camping die we van harte kunnen aanbevelen bij wandelaars, fietsers en mensen die van rust houden. De camping is niet geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.

Op de website staat te lezen: In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Régional du Morvan, ligt onze kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op onze camping helemaal tot rust!

GPSwalking.nlVoor wandelaars, fietsers en vissers een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

Ook op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom op onze kleine en rustige camping!".

Kijk gerust eens op de website/facebook pagina van camping Le Paroy. En we hebben een leuk sfeerverslag gemaakt van ons verblijf met een hele uitgebreide foto-serie. Bekijk ook het sfeerverslag.

GPSwalking.nlDe Morvan
De Morvan, van het Keltische Mar (zwart) en Vand (gebergte), is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in Bourgondië, verdeeld over vier departementen: Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt. Sinds 1970 heeft het status als regionaal natuurpark.

De Morvan is een middelgebergte, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 m, gevolgd door Mont Préneley met 855 m.

Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 m tot de hoge toppen.

GPSwalking.nlDe Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden: de Bas-Morvan, de Haut-Morvan Collinéen, de Haut-Morvan Montagnard en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Haut-Morvan is bedekt met veel dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden.

In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin. Het regent er (Château-Chinon) gemiddeld 190 dagen per jaar en dat is afgezien van enkele meetstations in Bretagne meer dan enige andere Franse plaats waar gemeten wordt.

Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling en weinig lichtvervuiling.

GPSwalking.nlVan origine is de Morvan een arm agrarisch gebied met weinig werkgelegenheid. In 2008 was de Nièvre, het departement waarin de Morvan voor een deel ligt, het gebied met de grootste ontvolking van Frankrijk. Winkels sluiten omdat er geen opvolging is.

Een campagne probeert Nederlanders te verleiden om zich als middenstander te komen vestigen. Er zijn voorbeelden van Nederlandse winkeleigenaren, fysiotherapeuten, huisartsen, dierenartsen en mensen in het campingmanagement.

We hadden 2 jaar geleden al een wandeling vanaf de camping richting Uchon gelopen. Zeker omdat we een bezoekje wilde brengen aan het hoogste punt van de Morvan met haar schitterende uitzicht Les Rochers du Carnaval. Omdat voor sommigen de klim misschien te veel van het goede is deze keer een wandeling die bij Les Rochers du Carnaval begint. Onderweg heb je dan een fantastisch uitzicht over de omgeving. De moeite waard!

GPSwalking.nl

Het maximale hoogteverschil is ongeveer 300 meter zoals u kunt zien op het hoogteprofiel hierboven.

GPSwalking.nlLe Carnaval
De rotsformatie van Le Carnaval wordt ook wel eens de "Parel van de Morvan" genoemd. Haar piek ligt op 648 meter. Het laatste stukje naar Le Carnaval is een stevige klim. Natuurlijk kunt u ook met de auto naar de parkeerplaats rijden en alleen de laatste 100 meter lopen.

U kunt vanaf Le Carnaval ook een aantal korte wandelingen lopen van 4 en 8 km waarbij u langs 3 uitzichtspunten komt. Deze uitzichts punten kijken uit op de nabijgelegen toppen met mooie namen als Mammouth, la Griffe du Diable, le Nez de Chien.

Bij helder weer kunt u zelfs de Puy de Dome zien liggen. Een aanrader om eens te bezoeken.

Na een kijkje genomen te hebben bij Le Carnaval gaat de wandeling richting La Pierre Que Croule. Een plek in het bos met grote stenen.

GPSwalking.nlLa Pierre Que Croule
La Pierre Que Croule is een rond rotsblok. Volgens dorpelingen bezit de steen de gave om zich uit te spreken over de huwelijkse trouw. Als een man zijn vrouw verdacht van vreemdgaan nam haar mee naar de steen. De vrouw moest proberen om de steen te laten bewegen. Als er een trilling door de steen ging dan had de vrouw iets te verbergen. Als de steen doodstil bleef liggen dan was de vrouw echt trouw geweest en kon de man gerust weer naar huis.

Of het ook voorkwam dat een vrouw de steen gebruikte om het vreemdgaan van haar man te testen is onbekend.

Een snelle test leerde dat alle stenen goed stevig lagen. Mogelijk een geruststellende gedachte voor mijn vrouw.

GPSwalking.nlDe zomer van 2019 is superdroog. Ook in de Morvan waar al het gras fletsgeel gebrand is en de hoeveelheid bloeiende planten tegenvalt. Dat betekend ook weinig vlinders en insecten. Ook tijdens onze wandelingen is het vaak bloedheet. Misschien is augustus niet meer de ideale maand voor de zomervakantie, zeker niet als je wilt wandelen.

Over Uchon is weinig te vinden op het internet. Maar paar regels die we u niet willen onthouden.

Uchon
Uchon is een gemeente in het Franse departement Saône-et-Loire (regio Bourgogne-Franche-Comté) en telt 96 inwoners (2009). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Autun.

GPSwalking.nlHet Uchon-massief met de bijnaam "Parel van de Morvan" heeft een top van 684 meter met prachtige granieten rotsen, de bekendste zijn de Mammoet, de Duivelsklauw en de hondenneus.

Deze rotsen en het fraaie uitzicht liggen dicht tegen de parkeerplaats aan. Hier kun je genieten van een natuurlijk en een uitzonderlijk uitzicht op het bos, de Morvan en soms de Puy de Dôme. Tip: vergeet uw verrekijker niet.

Rondleidingen voor groepen op aanvraag. Hier biedt het naastliggende het bos een ontdekkingspad (gerealiseerd door het regionale centrum van het bosbezit) met 3 verschillende wandelingen van 4 tot 8 km. Een begeleidend boekje is verkrijgbaar bij de Auberge de la Croix Messire Jean.

GPSwalking.nlDe mooie vergezichten onderweg maken deze wandeling de moeite meer dan waard. Onderweg kom je nauwelijks verkeer tegen en bijna geen andere wandelaars. Het is een rustig gebied waar het heerlijk wandelen is.

Bossen worden afgewisseld door vergezichten en visvijvers. En als u niet met de GPS wilt wandelen kunt u altijd een wandeling ophalen bij Auberge de la Croix Messire Jean. U kunt daar ook parkeren en zelfs genieten van een drankje op het terras.

En voor ons is het na de wandeling altijd weer lekker uitblazen op Camping Le Paroy met een wijntje en een Frans kaasje.

 

Geraadpleegde websites:

POI's

 

 • Alternatieve parkeerplaats N46.8075 E4.2606
 • Bois de la Ravière N46.8182 E4.2582
 • Croix de Messire Jean N46.8072 E4.2605
 • La Pierre qui croule N46.7980 E4.2545
 • Les Rochers du Carnaval N46.8068 E4.2537
 • Les Serteaux N46.8098 E4.2438
 • Maria beeld N46.8134 E4.2514
 • Mont Julien N46.8044 E4.2502
 • Russeau de Moulin N46.8228 E4.2686
 • Signal d`Uchon (681 m) N46.8060 E4.2591
 • Start/finish/parkeerplaats N46.8064 E4.2536
 • Uchon N46.8119 E4.2538
 • Uitzichtpunt N46.8126 E4.2524
 • Étang de Vauvillard N46.8124 E4.2784
 • Étang Du Prieuré N46.7996 E4.2767
 • Étang Neuf N46.8043 E4.2696
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.