Chateau de Sully

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 06-10-2019

Le Paroy
In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Regional du Morvan, ligt een kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op Le Paroy helemaal tot rust!

Voor wandelaars, fietsers en vissers is dit een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

Ook op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom Le Paroy.

Kerk van Sully
De huidige kerk van Sully, werd gebouwd tussen 1867 en 1873 ter vervanging van een Romaanse kerk uit de twaalfde eeuw die als te klein en te ongemakkelijk werd beschouwd. De kerk is gelegen aan de zuidkant van de begraafplaats van het dorp. De neogotische stijl was in die tijd in de mode en niet van groot architectonisch belang. Wel is het een opmerkelijke kerk vanwege de ongewone grootte en hoogte voor een dorpskerk. Dit is terug te zien in de bouwkosten van 120 000 frank, wat rond 1870 een flinke hoeveelheid geld was.

Kasteel van Sully
Het kasteel van Sully, gelegen tussen Autun en Beaune (Saone-et-Loire), is het grootste van de renaissancekastelen in het zuiden van Bourgondie.Gepaarde bijgebouwen met een meer lokaal karacter staan tegenover elkaar op een grasveld. terwijl aan de achterzijde de moestuin is, omheind met fruitbomen.

Het is de geboorteplaats van maarschalk Mac Mahon, de eerste hertog van Magenta en de eerste president van de Franse Republiek die in het paleis Elysee woont. Sully wordt het hele jaar door bewoond door de hertogin van Magenta en haar kinderen.


Kenmerken
Startpunt: Sully, P 11 Rue du Reuil d'Ézé
Startlocatie: Bourgondië , Frankrijk
Coördinaten N47.006000 E4.468000
Afstanden: 13 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp, Heuvel, Landgoed, Open, Tuin, Vergezicht
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 05-10-2019

Route informatie

Een GPS wandeling van 13 km bij het dorpje Sully.
De wandeling loopt langs het kasteel van Sully dat u kunt bezoeken.
De wandeling is goed begaanbaar.
Het maximale hoogteverschil is iets meer dan 100 meter.
Er zijn geen verkortingen beschikbaar.
Onderweg komt u alleen een simpele horecagelegenheid tegen in het kasteel van Sully. Beter is het om zelf de boterhammen mee te nemen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe hebben de zomervakantie van 2017 en 2019 doorgebracht in het zuiden van de Morvan in Frankrijk op camping Le Paroy.

Nadat we in 2017 al een aantal wandelingen vanaf de camping en nabije omgeving hadden uitgezet hebben we daar in 2019 nog een paar wandelingen aan toegevoegd.

Een camping die we van harte kunnen aanbevelen bij wandelaars, fietsers en mensen die van rust houden. De camping is niet geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.

Op de website staat te lezen: In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Régional du Morvan, ligt onze kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op onze camping helemaal tot rust!

GPSwalking.nlVoor wandelaars, fietsers en vissers een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

Ook op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom op onze kleine en rustige camping!".

Kijk gerust eens op de website/facebook pagina van camping Le Paroy. En we hebben een leuk sfeerverslag gemaakt van ons verblijf met een hele uitgebreide foto-serie. Bekijk ook het sfeerverslag.

GPSwalking.nlNu we de omgeving van de camping al uitgebreid verkend hebben gaan we op pad richting Sully. Het heeft een prachtig kasteel dat we willen bezoeken. Tijdens het bezoek zien we een kaartje met daarop een wandeling in de omgeving liggen. Die wandeling op de foto gezet zodat we de dag erop weer terug konden komen voor deze wandeling. De wandeling en het bezoekje aan het kasteel zijn prima te combineren in een dagvullende activiteit. Eéntje die zeker de moeite waard is.

Tijdens de rondleiding in het kasteel sprak onze gids prima Engels. Maar voor alle zekerheid kregen we een map mee met een uitgebreide Nederlandse vertaling. Zelfs met een Franse gids was het daardoor nog steeds een leuke en interessante rondleiding geweest.

Als we terugkomen voor de wandeling lopen we eerst door het fotogenieke dorpje Sully. Met een opvallende kerk die veel te groot lijkt voor dit kleine dorpje.

GPSwalking.nlKerk van Onze Lieve Vrouw van de Assumptie
Beste bezoekers, U betreedt de kerk van Onze Lieve Vrouw van de Assumptie, in de gemeente Sully, in Saône en Loire.

Hoe bezoek je een kerk?
Over het algemeen zijn christelijke kerken op het West-Oosten georiënteerd, maar niet altijd (de kerk van Sully is Zuid-Noord). In werkelijkheid is deze oriëntatie symbolisch en moet elk bezoek worden onderbroken door de vier hoofdpunten.

Men komt altijd vanuit het noorden binnen (de linkerkant bij binnenkomst). Dit is waar het doopvont moet zijn, omdat de doop de christen uit het niets en de duisternis trekt door hem licht te geven.

GPSwalking.nlDan lopen we naar het oosten en de rijzende zon. Deze opkomst van licht symboliseert voor de christen het woord van Christus dat hij ontdekt, meestal weergegeven in de diepten van het gekruisigde koor in verlossing van de zonden van mensen en de belofte van eeuwig leven.

We vergeten niet om rond het koor te gaan. Daarna gaan we in het volle licht naar het zuiden om verder naar het westen te gaan in de richting van het ondergaande zonnesymbool van de dood die ons wacht, door een vriend gerustgesteld omdat het ons leidt naar het paradijs en de opstanding.

Deze symboliek van het pad van licht is aanwezig in de meeste westerse religies.

constructie
De huidige kerk van Sully, werd gebouwd tussen 1867 en 1873 ter vervanging van een Romaanse kerk uit de twaalfde eeuw die als te klein en te ongemakkelijk werd beschouwd. De kerk is gelegen aan de zuidkant van de begraafplaats van het dorp. De neogotische stijl was in die tijd in de mode en niet van groot architectonisch belang.

GPSwalking.nlWel is het een opmerkelijke kerk vanwege de ongewone grootte en hoogte voor een dorpskerk. Dit is terug te zien in de bouwkosten van 120 000 frank, wat rond 1870 een flinke hoeveelheid geld was.

De bouwtekening is gemaakt door de heer Grosley, architect in Semur en Auxois. Het toont een verlangen naar grootheid: de kerk is 42 meter lang en 16 meter breed, en heeft 1 schip met 5 baaien met gangpaden, twee zijkapellen en twee verdiepingen. waardoor het een van de grootste kerken van het decanaat van Autun is (afgezien van de kathedraal).

De financiering van een dergelijk gebouw vergde de inspanningen van iedereen: de gemeente verkocht veel hout en leende geld, de Fabrique (de raad die de kerk en haar eigendommen beheerde) mobiliseerde de gelovigen en de rijkere families.

De familie van Mac Mahon zal voor 5000 Fr het koor van de oude kerk kopen (het schip is vernietigd en de stenen verkocht) om de begrafeniskapel van de familie te bouwen, 6000 Fr schenken voor de bouw van de nieuwe kerk en een groot deel van de gebrandschilderde ramen financieren.

GPSwalking.nlDe kerk van Sully onderscheidt zich vooral door de rijkdom van het decor. Naast verschillende beelden uit de 15e eeuw (waaronder een van St. Agatha toegeschreven aan de Spaanse beeldhouwer Jean de la Huerta en St. Michael die de draak doden), zijn er drie schilderijen van de zestiende zeventiende eeuw, waaronder een afdaling van het kruis waarop de donoren en hun beschermheiligen (schilderijen aangeboden door de Marquise Mac Mahon die ze rond 1870 in Parijs kochten).

Achter het hoofdaltaar, het werk van de plaatselijke beeldhouwer M. Kerdallot, is een in bas-reliëf gesneden altaarstuk met een geboorte van Christus met de aanbidding van de wijzen en in het midden een veronderstelling van de Maagd.

Voor vensters, die in twee registers zijn gespreid, zijn alleen die van het onderste register gehistorieerd. Ze zijn het werk van een werkplaats in Chalon sur Saone. De kerk is gewijd aan de Maagd, zij is de centrale figuur van de glas-in-loodramen aan de linkerkant en het koor. De voorstellingen beschrijven het verhaal vanaf de geboorte van de maagd tot haar ontmoeting met Jezus Christus.

Aan de andere kant zijn er populaire heiligen die alle activiteiten van de dorpelingen vertegenwoordigen (St Vincent voor de wijnstok, St Hubert voor de jacht, St Catherine beschermheilige van de voerders, enz). Belangrijk is een glas-in-loodraam van de familie van Mac Mahon, aan de rechterkant van de kerk.

GPSwalking.nlOp de achtergrond herkennen we de maarschalk Patrice van Mac Mahon (die toen president van de republiek was). Dit glas in lood raam bevindt zich in de collaterale kapel rechts van het koor dat is gereserveerd voor de Mac Mahon-familie.

De specialiteiten
De kunst van het gebrandschilderd glas wordt in de 19e eeuw herboren: deze romantische periode geïnspireerd op de middeleeuwen bevordert de overvloed aan gebrandschilderd glas, meestal blauw.

Op deze glas-in-loodramen is er een verlangen naar onafhankelijkheid van Rome: meer populaire voorstellingen, die een vurige toewijding tonen aan het Heilig Koor, aan de aanbidding van Sint-Jozef en de Heilige Familie.

De kerk heeft 4 kapellen:
De eerste kapel gewijd aan Johannes de Doper, waarin een gebrandschilderd raam van de doop van Christus staat. Gebrandschilderde ramen en beelden verbeelden St. Anne, moeder van de Heilige Maagd, Joachim haar vader en de Heilige Maagd Maria.

GPSwalking.nlAndere heiligen zijn vertegenwoordigd: Sint Catharina; Sint Hubertus vaak afgebeeld met een hert, zijn honden, hoorn en gestolen met de hand; Saint Nicolas zeldzame heilige gevierd in Oost en West: Saint Antoine in geschilderd hout uit de 17e eeuw, Saint Vincent gemarteld en vervolgd, Saint Isidore ongeschoold maar bescheiden en liefdadig; en een standbeeld van het kind Jezus koning van de wereld.

Een tweede kapel is gewijd aan het Heilig Hart. Het glas-in-loodraam met het Heilige Hart is geschonken door de Mac Mahon-familie. Het stenen beeld van het altaar toont de verschijning aan Santa Maria Alacoque.

Aan het einde van de kapel is het altaar van de zeventiende eeuw versierd met een stenen beeld, waarschijnlijk Sint-Jozef, en twee engelen uit de priorij van Sint Symphorien. We zien ook verschillende beelden:

 • Een standbeeld van Jeanne d'Arc, een van Saint Paul met een perkament met zijn linkerhand en een zwaard met zijn rechterhand, een ander polychroom hout van Christus gekroond met doornen, handen vastgebonden, paarse mantel teruggeworpen.
 • Achter het altaar staat het standbeeld van St. Bartholomeus, polychrome steen uit de 15e eeuw, het standbeeld van St. Michael de militaire engel die de beroemdste drakenaartsengelen doodt.
 • Het prachtige altaarstuk met het leven van de Maagd, gebeeldhouwde steen uit de 16e eeuw, komt uit de oude kerk. Het volgt de veronderstelling van de Maagd in het centrale deel, de geboorte en de aanbidding van de wijzen.
 • Een standbeeld van Sint Agatha, de martelaar van Sicilië, die haar borsten had gesneden om te worden geweigerd aan de prefect Quinitianus. In de negentiende eeuw was ze door overdreven bescheidenheid bedekt met valse borsten.
 • Saint Sebastian, uit Narbonne, standbeeld uit de 18e eeuw.

GPSwalking.nlVerschillende beelden staan tussen het altaar en de deur van de sacristie: St. Peter, St. Therese, St. Vincent de Paul, De Maagd van Lourdes. Het altaar, in witte steen, zoals de preekstoel en het doopvont werden uitgevoerd door Monsieur Kerdallot, steenhouwer van Sully.

De derde kapel is gewijd aan Maria.Het beeld in polychrome steen, met een afbeelding van een Maagd die een kind in haar armen houdt, is een heel mooi geclassificeerd werk.

De laatste kapel is gewijd aan de stervende Sint-Jozef en is versierd met twee beelden van de Cure of Ars. De 3 geclassificeerde schilderijen die de afzetting van het kruis en de heilige Petrus voorstellen, daterend uit de 16e eeuw, werden in 1973 gerestaureerd.

GPSwalking.nlTijdens uw bezoek kunt u de bellen van de kerk van Sully horen luiden. Er zijn minstens 7 manieren om de klokken te luiden, maar slechts 2 worden gebruikt in de gemeente. De twee klokken werden uit de oude kerk gehaald.

Het torentje rechts omsluit de trap naar het bel-fort. Het bevat 2 bellen: het meest imposante van 1814 draagt de inscripties "gezegend door Jacques Augustin Taillard, Curé van Sully", het wordt "Marie Joseph" genoemd en heeft als peter en meter gravin en gravin Maurice de Mac Mahon. Ze is versierd aan de onderkant van haar gewaad van een Golgotha, van de Maagd en het Kind, van Sint Barbara en een bisschop.

De kleinste van 1822 is een schenking aan de kerk van Sully door de ontroostbare ouders van Augustin Paul Bretin Aubigny, adviseur van het koninklijk hof van Parijs, die stierf op 39-jarige leeftijd. Het draagt de naam van Jeanne Baptiste.

GPSwalking.nlDe gemeente Sully bedankt voor je bezoek!

Na het "rondje dorp komt het kasteel al snel in zicht. Omdat we gisteren al een rondleiding hebben gehad lopen we nu door. Maar deze rondleiding evenals de vrije wandeling over het terrein is de moeite meer dan waard.

Kasteel van Sully
Het kasteel van Sully, gelegen tussen Autun en Beaune (Saone-et-Loire), is het grootste van de renaissancekastelen in het zuiden van Bourgondie.Gepaarde bijgebouwen met een meer lokaal karacter staan tegenover elkaar op een grasveld. terwijl aan de achterzijde de moestuin is, omheind met fruitbomen.

GPSwalking.nlHet is de geboorteplaats van maarschalk Mac Mahon, de eerste hertog van Magenta en de eerste president van de Franse Republiek die in het paleis Elysee woont. Sully wordt het hele jaar door bewoond door de hertogin van Magenta en haar kinderen.

Sinds de tijd van de Romeinen
Er wordt gezegd dat Sully zijn oorsprong te danken heeft aan de Romeinse generaal Sillius die hier een villa bouwde, in de tijd van Julius Caesar, na het achtervolgen en verslaan van Sacrovir, een van de laatste Gallische leiders die zich tegen de Romeinse bezetting in de vlakte verzette. De exacte locatie van zijn villa of Romeinse gebouwen is tot op de dag van vandaag onbekend.

GPSwalking.nlIn de 15e eeuw
Sully werd de residentie van de heren van Montaigu, wiens laatste Claude, ridder van het Gulden Vlies en Chambellan van Karel de Stoute, in 1475 werd gedood in de Slag bij Buxy, waardoor alleen een natuurlijke dochter, Jeanne, achterbleef.

Dankzij het huwelijk van Jeanne de Montaigu met Hugues de Rabutin gaat het kasteel over in de familie Rabutin. Twee zeer mooie portretten van Jeanne de Montaigu en haar man, ook eigenaar van de kastelen van Couches en Epiry, bevinden zich in het Museum voor Schone Kunsten van Dijon.    

In de 15e eeuw was het Christophe de Rabutin, voorvader van de dichter en generaal Roger de Bussy Comte de Rabutin en zijn neef, de Marquise de Sevigne, die over Sully waakt.

GPSwalking.nlFamilie thuis
Voor zover wij weten is Sully slechts eenmaal in zijn duizendjarige geschiedenis gekocht en doorverkocht; door de familie van Saulx Tavannes. In 1515 verkoopt de Rabutin Sully aan Jean de Saulx, echtgenoot van Marguerite de Tavannes.

Rond 1570 vertrouwt hun zoon, Gaspard de Saulx-Tavannes, de plannen van zijn toekomstige kasteel van Sully toe aan de architect Nicolas Ribonnier. Het is daarom aan maarschalk Gaspard de Saulx-Tavannes dat we de uitzonderlijke Renaissance-binnenplaats, evenals de westgevel, te danken hebben. De weduwe van de maarschalk en zijn zonen zorgen voor de harmonisatie van de binnenplaats met de dubbele constructie van de oostgevel.

GPSwalking.nlGeruïneerd door te uitbundig te leven ten tijde van koning Lodewijk XIV, verkopen de afstammelingen van maarschalk Saulx-Tavanes het landgoed tweehonderd jaar later door.

En het is in 1714 dat Claude Morey, markies van Vianges, Sully verwerft en de opmerkelijke noordgevel van de architect Franque laat bouwen. Het is in de volgende eeuw, rond 1850, dat de Mac Mahon-familie er de prachtige monumentale trap aan toevoegt die vandaag toegang geeft tot het grote terras aan de gracht.

Aankomst van de Mac Mahon-familie
In het midden van de 18e eeuw erfde Charlotte Le Belin, weduwe van Jean-Baptiste Morey, de broer van Claude Morey, het landgoed. Ze trouwt met een arts van Ierse afkomst, Jean-Baptiste de Mac Mahon, naturaliseerde Frans en kreeg de titel van markies door koning Louis XV.

GPSwalking.nlVanaf dat moment komt het domein in de familie die in 1808 zal uitmonden in maarschalk Maurice de Mac Mahon, toekomstige hertog van Magenta (titel verleend door Napoleon III na zijn overwinning, in 1859, in Magenta).

De laatste, zestiende van zeventien kinderen, zal nooit de Sully bezitten, maar de opvolging zal een eeuw later worden verzekerd door zijn kleinzoon, de 3e hertog van Magenta.

Zijn achterneef, de zesde markies van Mac Mahon, trouwt met Marthe de Vogue aan wie Sully veel werken te danken heeft: de zuidelijke gevel, neo-renaissancestijl en het opnieuw water geven van de gracht.

DGPSwalking.nle Marquise Marthe de Mac Mahon stierf in 1923, zonder kinderen. Zodat het kasteel in het familiepatrimonium wordt bewaard, laat de Marquise het na aan de jongere tak van het gezin, dat wil zeggen aan de derde hertog van Magenta, afstammeling van de maarschalkpresident.

Vandaag
Tegenwoordig is het kasteel eigendom van en blijft het permanent van de vierde hertogin van Magenta en haar twee kinderen, waaronder de vijfde hertog van Magenta. Madame la Duchesse de Magenta is gepassioneerd betrokken bij het toeristische en culturele leven van Bourgondië.

Het is een rustig gebied waardoor we wandelen. Beetje glooiend, maar niet te veel. Zie ook het profiel van de wandeling hieronder.

GPSwalking.nl

GPSwalking.nlWe hadden geluk Het zou 30+ graden worden, maar door de bewolking was het prima wandelen. Onderweg komen we wat uitgestorven dorpjes tegen, veel boeren bedrijven en een omgeving dat nauwelijks industiële activiteiten laat zien. Toch is dat vroeger hier anders geweest met mijnbouw en zelfs een grote raffinaderij. Daar is vandaag de dag bijna niets van terug te zien.

Gelukkig staan er hier en daar informatiebordjes. Die kunnen we onderweg nog niet ontcijferen, maar thuis met Google Translate lukt dat een stuk beter. Maar zelfs dan is het soms een heel gepuzzel om er iets leesbaars van te maken.

Eerst kwamen we de restanten van de Moloy mijn tegen.

GPSwalking.nlIn de mijn
Ik werkte 8 jaar in de Moloy-mijn, van 1942 tot 1950, totdat deze gesloten was. We waren met ongeveer vijftien vrouwen, we deden twee banen. Het was een zware klus, maar we lachten ook vaak. We hadden een bijl om het steenkool te scheiden van de stenen op de loopband. In de winter was het koud, we stopten sintels in onze zakken om 's avonds ons huis te verwarmen.

productie:
1917 = 4135 ton
1940 = 78183 ton (maximum)
1942 = 46931 ton
Totaal 943765 ton

De productie wordt getransporteerd naar de St. Leger via een spoorweg die via een houten brug over de rivier de Dree gaat en de D43 kruist. Dit alles onder toezicht van een bewaker. De thermische centrale van Epinac was geschikt voor slechte Moloy-kolen. De mijn was 130 meter diep en er werkte 128 werknemers. De mijn was verbonden met de Guirouvet-mijn die diende als beluchting en nooduitgang.

GPSwalking.nlIn 1943 verkocht het Sociéte Miniere des Schistes Bitumineux (olieschalie-mijnbedrijf) aan HCE. Bij het sluiten van st. Charles kolenmijn kwamen vele mijnwerkers van Epinac kwam bij Moloy-mijn werken. Ze liepen van het station naar de mijn. Een wandeling van ruim 2,5 km enkele reis. In 1950 volgde de sluiting van de Moloy-mijn en werd de put opgevuld.

Een stukje verder zien we alleen het infomatiebordje. Nergens is iets te zien van de Fontenys-fabriek. Wel is de geschiedenis leuk om te lezen. Hier heb je ook een schitterend uitzicht over de omgeving. Lekker rustig omdat je niemand tegen komt en er ook bijna geen geluid van verkeer is. In de verte hoor je soms een tracktor. Voor de rest helemaal niets....

GPSwalking.nlDe opkomst en ondergang van een juweel van de schalie-olie
Gebouwd in 1870, de Fontenys-fabriek, verspreid over bijna 3 hectare, was omgeven door een muur waarvan sommige overblijfselen nog steeds zichtbaar zijn. Verworven door de Société Lyonnaise des Schistes Bitumineux in 1881, werd de Fontenys-fabriek telkens gemodernisserd.

In 1890 is de best uitgeruste raffinage- en verwerkingsfabriek voor schalieolie in Frankrijk met in totaal 20 ketels. De raffinageactiviteit zal geleidelijk verdwijnen vanaf 1936, datum van bouw van de Télots-raffinaderij in Saint-Forgeot. De fabriek zal in 1952 definitief zijn deuren sluiten.

GPSwalking.nlVan naburige fabrieken werd ruwe olie met tankauto's naar het nabijgelegen station getransporteerd. Het werd vervolgens verwarmd in de destillatie-retorten (een schuin aflopende buis die van buitenaf verwarmd wordt) voordat het werd teruggewonnen na condensatie.

Om het van zijn onzuiverheden te ontdoen, circuleerde het vervolgens in een netwerk van zandsteenpijpen (lokaal beschikbaar gesteente) en onderging vervolgens een chemische behandeling op basis van zuur en vervolgens soda.

Na een tweede passage in de retorten werd het opgeslagen in flessen met glas met een capaciteit van 30 tot 60 liter aan het einde van een circuit van 48 uur. Deze laatste manipulatie maakte het mogelijk om een voor de klanten acceptabele kleur te verkrijgen.

GPSwalking.nlZei je "Cornue"?
Deze vreemde naam verwijst naar deze ketels met gietijzeren vaten uitgerust met een lange uitloop waarmee de schalieolie kan worden verwarmd tot hoge temperatuur en vervolgens kan verdampen voordat deze in een spiraal wordt gecondenseerd.

Volgens de industriële vooruitgang zullen de vaste retorten worden vervangen door andere van het "black-pot" -type dat in Schotland wordt gebruikt. Met de verschijning van deze nieuwe apparatuur tussen 1899 en 1903, verhoogt de fabriek in Fontenys zijn raffinagecapaciteit van 58.000 hl/jaar naar 74.000 hl/jaar.

GPSwalking.nlEen breed scala aan handelsproducten!
De fabriek in Fontenys concentreerde alle activiteiten in verband met de verwerking van schalieolie met zijn ketels, kuipers en smederijen, en zelfs het laboratorium waar verschillende experimenten op aardolieproducten en hun derivaten werden uitgevoerd.

In de vroege jaren 1920 produceerde de fabriek in Fontenys bijna dertig commerciële producten uit schalieolie: verschillende soorten benzinemotoren voor auto's en vrachtwagens, smeer- en sloopoliën, verlichtingsoliën, in het bijzonder bedoeld voor grote spinnerijen in Oost-Frankrijk, paraffine, teer voor wegdekken, etc.

GPSwalking.nlDrée vallei
Grondgebied gekenmerkt tot het midden van de twintigste eeuw door de exploitatie van kolen en oliehoudende leisteen. De Gemeenschap van gemeenten van de Drée-vallei nodigt u uit om zijn rijke industriële erfgoed en mijnbouw door de geschiedenis heen te ontdekken.

Het verhaal van Louis:
"Mijnwerker van vader op zoon, zo zou het motto van mijn familie kunnen zijn, oorspronkelijk uit Moloy, een klein gehucht in de gemeente Saint-Leger-du-Bois. "

"Mijn vader werkte in de beroemde olieschalie-mijnen waarvan de exploitatie tussen het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw het mogelijk maakte om olie te winnen."

GPSwalking.nl"Mineralen met meervoudig gebruik: lampproducten, smeermiddelen en andere brandstoffen of teer. Van dit begraven verleden zijn vandaag nog enkele sporen zichtbaar in Saint-Leger-du-Bois en omgeving. Ik nodig je uit om een tijd te ontdekken waarin, zoals mijn vader zei, "de essentie is daar, net onder je voeten!"

Wat een leuke wandeling door de omgeving van Sully en wat een leuke rondleiding door het kasteel van Sully. Sully is een dorpje wat weg van de doorgaande route. Als je er niet moet zijn, dan kom je er ook nooit. Toch laat deze wandeling en het bezoekje aan het kasteel zien dat het zeker de moeite waard is. En vanaf de camping is het prima te doen, zeker omdat we toch nog boodschappen moesten doen. Dan konden we prima doen op de terugweg.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats N47.0136 E4.4459
 • Bankje|Uitzichtspunt N47.0195 E4.4453
 • Begraafplaats N47.0092 E4.4747
 • Château de Sully N47.0107 E4.4733
 • Kerk N47.0135 E4.4466
 • Kerk van Sully N47.0081 E4.4722
 • Kruis N47.0191 E4.4823
 • La Drée N47.0153 E4.4478
 • La raffinerie des Fontenijs N47.0192 E4.4466
 • Moloy-mijn|Puits des Fourneaux N47.0174 E4.4588
 • Mont Frivaux (411.3) N47.0251 E4.4421
 • Parkeerplaats kasteel N47.0118 E4.4713
 • Start/finish/parkeerplaats N47.0057 E4.4681
 • Voormalige treinbaan N47.0074 E4.4548
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.