Etang-sur-Arroux

Korte beschrijving

Le Paroy
"In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Régional du Morvan, ligt een kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op Le Paroy helemaal tot rust!

Voor wandelaars, fietsers en vissers is dit een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

Ook op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom Le Paroy"

De Morvan
De Morvan, van het Keltische Mar (zwart) en Vand (gebergte), is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in Bourgondië, verdeeld over vier departementen: Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt. Sinds 1970 heeft het status als regionaal natuurpark.

De Morvan is een middelgebergte, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 m, gevolgd door Mont Préneley met 855 m. Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 m tot de hoge toppen.

De Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden: de Bas-Morvan, de Haut-Morvan Collinéen, de Haut-Morvan Montagnard en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Haut-Morvan is bedekt met veel dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden.

In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin. Het regent er (Château-Chinon) gemiddeld 190 dagen per jaar en dat is afgezien van enkele meetstations in Bretagne meer dan enige andere Franse plaats waar gemeten wordt. Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling en weinig lichtvervuiling.

Van origine is de Morvan een arm agrarisch gebied met weinig werkgelegenheid. In 2008 was de Nièvre, het departement waarin de Morvan voor een deel ligt, het gebied met de grootste ontvolking van Frankrijk. Winkels sluiten omdat er geen opvolging is. Een campagne probeert Nederlanders te verleiden om zich als middenstander te komen vestigen. Er zijn voorbeelden van Nederlandse winkeleigenaren, fysiotherapeuten, huisartsen, dierenartsen en mensen in het campingmanagement.


Kenmerken
Startpunt: Etang-sur-Arroux: P Rue Jean-Marie Pioche
Startlocatie: Morvan , Frankrijk
Coördinaten N46.866000 E4.185000
Afstanden: 24, 18, 12, 7 km
Type: Cultuur, Dorp, Heuvel, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels los
Horeca: Bij start
Gelopen op: 16-10-2019

Route informatie

Een viertal GPS wandelingen bij het plaatsje Etang sur Arroux in de Morvan (Fr).
De afstanden zijn 24, 18, 12 en 7 km.
De paden zijn goed begaanbaar. Er zijn geen al te grote hoogteverschillen.
Horeaca kunt u alleen vinden in Etang sur Arroux.
Er zijn alleen tracks van deze wandeling beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe hebben de zomervakantie van 2017 en 2019 doorgebracht in het zuiden van de Morvan in Frankrijk op camping Le Paroy.

Nadat we in 2017 al een aantal wandelingen vanaf de camping en nabije omgeving hadden uitgezet hebben we daar in 2019 nog een paar wandelingen aan toegevoegd.

Een camping die we van harte kunnen aanbevelen bij wandelaars, fietsers en mensen die van rust houden. De camping is niet geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.

Op de website staat te lezen: In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Régional du Morvan, ligt onze kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op onze camping helemaal tot rust!

GPSwalking.nlVoor wandelaars, fietsers en vissers een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

Ook op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom op onze kleine en rustige camping!".

Kijk gerust eens op de website/facebook pagina van camping Le Paroy. En we hebben een leuk sfeerverslag gemaakt van ons verblijf met een hele uitgebreide foto-serie. Bekijk ook het sfeerverslag.

GPSwalking.nlDe Morvan
De Morvan, van het Keltische Mar (zwart) en Vand (gebergte), is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in Bourgondië, verdeeld over vier departementen: Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt. Sinds 1970 heeft het status als regionaal natuurpark.

De Morvan is een middelgebergte, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 m, gevolgd door Mont Préneley met 855 m.

Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 m tot de hoge toppen.

GPSwalking.nlDe Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden: de Bas-Morvan, de Haut-Morvan Collinéen, de Haut-Morvan Montagnard en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Haut-Morvan is bedekt met veel dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden.

In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin. Het regent er (Chateau-Chinon) gemiddeld 190 dagen per jaar en dat is afgezien van enkele meetstations in Bretagne meer dan enige andere Franse plaats waar gemeten wordt.

Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling en weinig lichtvervuiling.

GPSwalking.nlVan origine is de Morvan een arm agrarisch gebied met weinig werkgelegenheid. In 2008 was de Nièvre, het departement waarin de Morvan voor een deel ligt, het gebied met de grootste ontvolking van Frankrijk. Winkels sluiten omdat er geen opvolging is.

Een campagne probeert Nederlanders te verleiden om zich als middenstander te komen vestigen. Er zijn voorbeelden van Nederlandse winkeleigenaren, fysiotherapeuten, huisartsen, dierenartsen en mensen in het campingmanagement.

We gaan op weg naar Etang-sur-Arroux, deze keer voor een wandeling en niet om inkopen te doen. Etang-sur-Arroux heeft een aardige supermarkt. Eigenlijk de enige dichtbij de camping. Maar naast boodschappen kun je hier ook prima een wandeling starten. We hebben 2 lussen gelopen die samen een mooie wandeling van 24 km maakt. De paden zijn goed begaanbaar, de uitzichten fraai en hier en daar komen we een verrassing tegen, zoals een replica van de grot van Lourdes.

Het maximale hoogteverschil is ongeveer 130 meter.

 GPSwalking.nl

GPSwalking.nlEtang-sur-Arroux
Etang-sur-Arroux is een charmant stadje gevestigd aan de samenvloeiing van de Braconne, Mesvrin en Arroux. Gelegen tussen Luzy en Autun, dankt dit dorp zijn welvaart aan zijn positie als een weg-, spoor-, economisch en toeristisch kruispunt van Zuid-Morvan.

De bouw van een brug in 1880 heeft de ontwikkeling sterk bevorderd; voorheen was er gedurende 45 km geen werk aan de rivier. Deze stenen brug verving de oude doorwaadbare plaats, waaromheen de tientallen huizen lagen die toen het dorp waren.

De brug met 5 bogen, symbool van de nieuwe opkomst van Etang-sur-Arroux, werd snel en blijft vandaag het wapen van de stad.

GPSwalking.nlHet dorp verschijnt onder de naam stagnum in een waardeloze 11e eeuw. Etang hing af van de baillage, het recept en het bisdom van Autun, de aartspriester van Luzy (Nièvre) en de markies van Montjeu (kasteel van Broye).

In de XII e eeuw werd het dorp Etang-sur-Arroux tegengehouden door een adellijke familie vete, de Estang. La Perrière, op de linkeroever van Arroux, is een zeer oude plaats en vormde vroeger, net als Etang, een bijgebouw van het bisdom Autun. Het werd in leen afgestaan aan de graaf van Nevers.

Een oude Romeinse weg leidde de inwoners van Autun via de Mousseau naar Toulon-sur-Arroux.

GPSwalking.nlNa een kort rondje door het dorp gaan we de natuur in. Rustige paden, mooie vergezichten die helaas door de droogte minder mooi op de foto gezet konden worden. Wat is de zomer van 2019 droog. Koeien liggen loom in de wei.

Le Etang
De plaatsnaam geeft eenvoudig aan dat de eerste huizen in de buurt van een watermassa werden gebouwd. Het is bekend hoe belangrijk in de oudheid de aanwezigheid van een drinkwaterpunt was voor de keuze van de vestigingsplaats van een dorp.

Merk op dat we het woord pond niet moeten nemen in de zin dat we het vandaag kennen. In de Middeleeuwen zou de term inderdaad heel verschillende realiteiten kunnen omvatten, van het grote meer tot het simpele stuk water.

GPSwalking.nlAls we weer in de buurt van de Etang-sur-Arroux komen lopen we een stuk langs de Arroux. Er staat nu weinig water in. Toch kunnen we een paar mooie foto's schieten. 

De Arroux
De naam van de rivier komt van een wortel ligaure atur (= bron). Laten we niet vergeten dat de Liguriërs het zuiden van ons land bezetten vóór de komst van de Galliërs.

De oorspronkelijke naam moet Aturavum zijn geweest (het achtervoegsel -avum is Gallisch). De "Gallia christiana" noemt inderdaad de Fluvius- stroom Aturavus in 924. Andere verwijzingen zijn Adro in 959 en Arroy in 1088.

De kerk
De oude kerk van St. Peter de XI e eeuw maakte plaats in het midden van de XIX e eeuw voor de huidige neogotische kerk.

Ook in de kerk kijken we even rond. Buiten oefent een fanfare, vol vuur maar soms wat vals. En bij de hoofdstraat drinken we een kop koffie op het plaatselijke terras. De koffie is meer dan prima, wel ligt dit terras langs een drukke weg, wat minder is. Maar er is eigenlijk geen andere gelegenheid waar we een lekker kopje koffie kunnen krijgen.

GPSwalking.nlHet huis van de Passeur
Gelegen langs de Arroux, dit huis van XVII ste  eeuw is het symbool van het dorp uit die tijd. Het is inderdaad hier dat de "voorbijganger" leefde die de Etangois toestond om van de ene oever naar de andere te gaan via zijn boot. De huidige brug werd niet gebouwd in de XIX e eeuw.

In het kleine lusje komen we langs de Garenne-grot. Hier is ook het grootste hoogteverschil te overbruggen. Een apart stukje deze replica van de grot van Lourdes. Maar een bezoekje is zeker de moeite waard. In het dorp zagen we al eerder een bordje met "grot". Nu weten we waar dit bordje naar verwijst.  

GPSwalking.nlDe Garenne-grot/Replica grot van Lourdes
Op de Garenne-heuvel, achter de ruïnes van het kasteel van La Perrière, werd in 1936 een replica van de grot van Lourdes gebouwd door pater Gadant en zijn parochianen. Iets verderop is een kruisweg. Het is lange tijd een belangrijke bedevaartplaats geweest.  Deze heuvel biedt een prachtig uitzicht op Etang en zijn regio.

We hadden deze keer het geluk om hele zwermen bijeneters te zien. Mooie kleurrijk beestje.

De  bijeneter
De (Europese) bijeneter (Merops apiaster) is een vogel uit de familie der bijeneters (Meropidae).

De vogel is 28 cm lang (inclusief verlengde staartveren 30,5 cm) en weegt 44 tot 78 gram. Hij is herkenbaar door zijn exotische kleuren, blauwgroene staart, gele keel en donkere oogstreep. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk.

Bijeneters zijn insecteneters en behendige vliegers, die ook in vlucht insecten te grazen weten te nemen. De naam is duidelijk afkomstig van zijn voornaamste voedselbron. De aanwezigheid van grote insectenprooien als sprinkhanen, libellen, wespen en ook bijen is voor bijeneters een absolute voorwaarde. De bijeneter is immuun voor bijen- en wespensteken.

GPSwalking.nlOm steken te voorkomen weet hij ze van hun angels te ontdoen door deze tegen een tak af te wrijven. Hij leeft in groepsverband en broedt dan ook in kolonies in holen in wanden van oevers en bergen, soms ook in de grond.

Het nest wordt gemaakt in een gang onder de grond. Een legsel bestaat uit 4 tot 7, soms 10 eieren, die na een broedtijd van 22 tot 25 dagen uitkomen. Beide ouders zorgen voor het voeren van de jongen.

De bijeneter broedt in het zuidwesten van Europa, in Oost- en Centraal-Europa, Klein Azië en in Midden- en West-Azië, en Noordwest-Afrika. De grootste aantallen in Europa zijn te vinden in Portugal, Spanje en Bulgarije. Verder is er een broedende populatie in het zuidwesten van Zuid-Afrika die daar standvogel is. Bijeneters overwinteren in Afrika. Broedvogels van het Iberisch Schiereiland, Frankrijk en Noordwest-Afrika overwinteren in West-Afrika, ten noorden van de Evenaar. De vogels die veel oostelijker broeden, trekken 's winters via Cyprus of via het Arabisch schiereiland naar zuidelijker delen in Afrika.

GPSwalking.nlHet leefgebied in Europa bestaat uit half open agrarisch landschap, brede rivierdalen, begraasd gebied met her en der bomen. Voorwaarden voor het broeden is de aanwezigheid van steilwanden aan water; rivieren, plassen en meren, waar ze een nesttunnel uitgraven in een steile wand. In de overwinteringsgebieden komt de vogel voor in savannegebied.

De bijeneter broedt in het zuidwesten van Europa, in Oost- en Centraal-Europa, Klein Azië en in Midden- en West-Azië, en Noordwest-Afrika. De grootste aantallen in Europa zijn te vinden in Portugal, Spanje en Bulgarije. Verder is er een broedende populatie in het zuidwesten van Zuid-Afrika die daar standvogel is. Bijeneters overwinteren in Afrika. Broedvogels van het Iberisch Schiereiland, Frankrijk en Noordwest-Afrika overwinteren in West-Afrika, ten noorden van de Evenaar. De vogels die veel oostelijker broeden, trekken 's winters via Cyprus of via het Arabisch schiereiland naar zuidelijker delen in Afrika.

GPSwalking.nlHet leefgebied in Europa bestaat uit half open agrarisch landschap, brede rivierdalen, begraasd gebied met her en der bomen. Voorwaarden voor het broeden is de aanwezigheid van steilwanden aan water; rivieren, plassen en meren, waar ze een nesttunnel uitgraven in een steile wand. In de overwinteringsgebieden komt de vogel voor in savannegebied.

De bijeneter komt weinig voor in Noordwest-Europa. Door het broeikaseffect is de vogel sinds de jaren 1990 vaker dan daarvoor in de Benelux te zien. In Nederland leidde dat tot de wijziging van zijn status van dwaalgast tot incidentele broedvogel. Tussen 1964 en 2011 waren er in Nederland in 11 verschillende jaren broedgevallen van bijeneters, de meeste (9) na het jaar 2000. Het ging om in totaal 35 nesten, waarvan 30 nesten na 2000.

GPSwalking.nlDe bijeneter heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De grootte van de populatie werd in 2004 ruw geschat op 2,9 tot 12 miljoen individuen dieren. De bijeneter gaat in aantal achteruit. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat de bijeneter als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

Maar niet alleen bijeneters kwamen we tegen. Ook een valkje dat aan het uitrusten was op een paal. En die gaat dan ook op de foto. 

Het was een leuke wandeling, mooi en rustig, met de nodige vergezichten en een heleboel bijeneters. Op de terugweg wat pizza gehaald en die lekker op onze gril warm gemaakt. Samen met een Frans wijntje een lekkere maaltijd. Kijk dat is dan dubbel genieten.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Brasserie Chez Dom N46.8668 E4.1832
 • Chateau de Charency N46.8397 E4.1145
 • Eglise Saint Pierre N46.8653 E4.1854
 • Etang-sur-Arroux N46.8666 E4.1873
 • L`Arroux N46.8658 E4.1870
 • Replica Grot de Lourdes N46.8750 E4.1951
 • Saint-Didier-Sur-Arroux N46.8330 E4.1159
 • Start/finish/parkeerplaats N46.8655 E4.1846
 • Étang de Boussons N46.8437 E4.1046
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.