Het Leersumse Veld

Korte beschrijving

Leersumse Veld
Het is aangenaam verrassend in het Leersumse Veld. Het ene moment loopt u over een statige laan, het volgende moment loopt u over een zandverstuiving. Rond augustus kunt u de heide prachtig in bloei zien staan en op de natuurakkers vindt u kleurige akkerkruiden zoals klaproos en korenbloem. Roofvogels en mezen houden zich in het voorjaar op in de donkere dennenbosjes, en loofbomen zorgen voor schitterende kleuren in de herfst. Geen moment in dit natuurgebied is hetzelfde, ieder jaargetijde biedt wel iets bijzonders. Wat het Leersumse Veld wel het meest kenmerkt zijn de drie vennen of in de volksmond ook wel "de plassen" genoemd. Hier komen maar liefst zo'n dertig vogelsoorten voor!

De Amerongse Berg
De Amerongse Berg is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht en is met een hoogte van 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie. De heuvel ligt ten noordoosten van Amerongen in het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. De meeste bossen op de heuvelrug zijn niet ouder dan een eeuw, in het Amerongse Bos dateren sommige grove dennen uit 1770. Het bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen.

De heuvel maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. In het noordwesten liggen de Hazenberg, de Vlakke Berg en de Zuilensteinse Berg en in het zuidoosten liggen de Galgenberg en de Elsterberg.

Door zijn hoogte en steilheid is de Amerongse Berg geliefd onder sportfietsers. De noordkant is met afstand de zwaarste beklimming van de Heuvelrug, de zuidkant is minder zwaar maar nog steeds zwaarder dan de Grebbeberg. Het Paardenveld in Rhenen, de tweede zwaarste helling van de Heuvelrug, is nog wel steiler dan beide kanten van de Amerongse Berg.


Kenmerken
Startpunt: Leersum: P Heulweg 3
Startlocatie: Utrecht , Nederland
Coördinaten N52.043000 E5.448000
Afstanden: 21, 15, 10 km
Type: Bos, Cultuur, Hei, Lanen, Open, Ven
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 08-11-2019

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km startende bij het Leersumse Veld bij Leersum.
Er is een verlenging van 21 km beschikbaar.
Er zijn verkortingen van 15 en 10 km beschikbaar.
Er zijn alleen tracks beschikbaar.
Op de route van 21 km komt u een prima horecagelegenheid tegen. Op de korte wandelingen is helaas geen horecagelegenheid aanwezig.
De hond mag gedeeltelijk los lopen.

Een gedeelte van de paden bij de Leersumse Vennen is afgesloten in het vogelbroedseizoen van 15 maart tot 1 augustus. We hebben voor elke afstand een alternatief tijdens het vogelbroedseizoen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlDe herfstvakantie 2019 hebben we doorgebracht op Camping het Leersumse veld in Leersum. We hadden een mooie plaats en mooi wandelweer. Wat wil een mens nog meer. Ideaal is dat je zo vanaf de camping de natuur in loopt. En je kunt uren dwalen langs vennen en fraaie bossen .Zeker als je richting Amerongen gaat. Wij hebben dan ook genoten van onze vakantie.

Vlak bij de camping is een mooie parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats bent u in 5 minuten bij de vennen. Hou er wel rekening mee dat oostzijde van de vennen tussen 15 maart en 1 augustus afgesloten is. Maar aan de westzijde kunt u er dan wel langs. Het enige uitzicht op de vennen is dan vanuit de vogelkijkhut. We hebben daarom voor elke wandeling een alternatief gemaakt die u kunt gebruiken in het vogelbroedseizoen.

We hebben ook een andere wandeling (LandgoedDenBerg-AmerongseBerg) in dit gebied  van 14 km beschikbaar. We hebben deze wandeling samengevoegd met deze wandeling. Dat is de verlengde wandeling van 21 km.

GPSwalking.nlCamping het Leersumse veld
Gezellig kamperen bij de boer! Wie wil dat nou niet. Onze Camping is gelegen op de Utrechtse Heuvelrug in een bosrijke omgeving tegen natuurgebied het Leersumseveld. Het Leersumseveld is bekend om zijn Leersumse plassen, het is een heerlijke plek om te genieten van de rust en de prachtige natuur.

Sinds kort hebben wij nog een Camping erbij Camping het Koekoeksnest, hier zijn 5 grote staanplaatsen. De camping is voor zien van alle gemakken en ligt op slechts 30 meter van Camping het Leersumseveld.

Onze wandeling ging niet heel snel. Onderweg was er veel te zien. 2019 is een goed paddenstoelen jaar. Dus die hebben we ook regelmatig op de foto gezet.

GPSwalking.nlLeersumse Veld
Het is aangenaam verrassend in het Leersumse Veld. Het ene moment loopt u over een statige laan, het volgende moment loopt u over een zandverstuiving. Rond augustus kunt u de heide prachtig in bloei zien staan en op de natuurakkers vindt u kleurige akkerkruiden zoals klaproos en korenbloem.

Roofvogels en mezen houden zich in het voorjaar op in de donkere dennenbosjes, en loofbomen zorgen voor schitterende kleuren in de herfst. Geen moment in dit natuurgebied is hetzelfde, ieder jaargetijde biedt wel iets bijzonders.

Wat het Leersumse Veld wel het meest kenmerkt zijn de drie vennen of in de volksmond ook wel "de plassen" genoemd. Hier komen maar liefst zo'n dertig vogelsoorten voor!

In oktober 2019 laten weinig vogels zich zien. Vanuit de vogelkijkhut zien we zelfs geen. Komt mogelijk omdat we hier rond een uur of 11 waren. Op andere dagen zagen we 's avonds veel ganzen landen.

GPSwalking.nlVeen
Tijdens de laatste ijstijd is aan de voet van de Heuvelrug het zand gedeeltelijk weggeblazen, waardoor laagtes ontstonden. In die vochtige laagtes ontstond in de loop van duizenden jaren veen. In de 18e eeuw is er in het gebied turf gewonnen. Hierdoor zijn de Leersumse Plassen ontstaan.

Vanaf ongeveer 1900 zijn ten behoeve van de mijnbouw op de iets hoger gelegen heidevelden grove den, larix en douglasspar aangeplant. Vanaf 1970 is het beheer van dit gebied gericht op een meer gevarieerd bos.

In sommige delen van het gebied zijn in de tijd dat het gebied particulier bezit was eiken-, linden- en beukenlanen aangelegd en rododendrons geplant. Deze zijn nog op een aantal plekken goed zichtbaar!

GPSwalking.nlDe plassen
Een deel van de plassen was zelfs als zwembad in gebruik. Rond 1985 zijn bomen verwijderd om open heideterrein te krijgen. De plassen werden gekoloniseerd door een groot aantal kokmeeuwen, die met hun uitwerpselen de plassen erg voedselrijk maakten.

Met de opheffing van de vuilstort in Maarsbergen waar deze meeuwen foerageerden, verdwenen ook de kokmeeuwen. In 1996 en 1997 zijn de plassen uitgebaggerd, waardoor er weer meer open water ontstond.

GPSwalking.nlBijzondere vogelsoorten
Deze plassen zijn niet alleen een belangrijk leefgebied voor vele bijzondere vogelsoorten. Ook amfibieën zoals de heikikker voelen zich hier thuis. Wist u dat het mannetje van de heikikker in paringstijd een prachtige blauwe kleur heeft?

Prachtige libellen zetten hun eitjes af op waterplanten of in het water. De zeldzame grauwe klauwier en de boomvalk broeden in dit gebied. Een deel van de klapekster populatie overwintert in Nederland i.v.m. ons milde winterklimaat.

Vanuit deze observatiehut kunt u al deze prachtige diersoorten met een beetje geluk zien.

Vogels hebben we weinig gezien. Maar wel een aantal grote grazers. Die zijn eenvoudiger op de foto te zetten.

GPSwalking.nlBoomvalk
De boomvalk is een kleine roofvogel en is gespecialiseerd in het vangen van vliegende prooidieren. Hij jaagt voornamelijk in open landschap op kleine zangvogels en insecten zoals libellen. Een boomvalk kun je herkennen aan lange, spitse vleugels en een relatief korte staart.

Hij is blauwgrijs en heel kenmerkend is zijn roodbruine 'broek'. Boomvalken zijn niet het hele jaar in ons land te vinden zoals buizerd, havik en sperwer. Ze overwinteren in de zuidelijke helft van Afrika.

Paardenbijter
De paardenbijter is een grote libel. Hij kan wel zes centimeter groot worden en komt vrij algemeen voor in Nederland. Deze libel kan hele grote afstanden afleggen. Hij vliegt laat in het jaar: van begin juli tot november. De grootste aantallen zie je in augustus en september. Ze zijn vooral 's-middags actief en als het warm is zelfs tot de schemering.

GPSwalking.nlOok kikkers kwamen we niet tegen. Maar de paddenstoelen en de grote grazers waren een prima compensatie.

Heikikker
Heikikkers houden van open plekken met kleine watertjes zoals vennen en poelen in open plekken in het bos en heidevelden. Heikikkers zijn bruin van kleur, maar de mannetjes worden in de paartijd prachtige blauw. Deze kleur is echter na een paar dagen alweer verdwenen.

Kikkers zijn amfibieën. Ze leven zowel in het water als op het land. Zodra ze wakker zijn uit de winterslaap gaan ze op zoek naar water om hun eitjes af te zetten. Dan begint de paddentrek.

GPSwalking.nlKuifeenden
Kuifeenden hebben hun naam te danken aan hun afhangende kuif op het achterhoofd, vooral bij het mannetje. Het is een echte duikeend en brengt het grootste gedeelte van de dag door op het water.

Langdurig duikt hij onder water op zoek naar voedsel zoals slakjes, algen en waterplanten. Ze bouwen hun nest nabij het water, verborgen in de overbegroeiing. Ze leggen tussen de 6 en 12 eieren die na 26 dagen zijn uitgebroed.

Het gebied rond de plassen is tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 1 augustus niet toegankelijk, maar de vogelkijkhut is wel bereikbaar.

GPSwalking.nlVogelkijkhut
Vogels kijken in de Leersumse Plassen levert je het hele jaar door leuke soorten op. Naast alle watervogels die u hier kunt spotten kunt u in het gebied ook de boomleeuweriken horen, zwarte spechten zien en 's winters de klapekster aantreffen. In de winter maak je ook kans op de brilduiker. en zangvogels natuurlijk zoals boompieper, boomleeuwerik, geelgors en roodborsttapuit.

Dat levert in het voorjaar in de vroege ochtend een mooi concert op. En af en toe wordt hier zelfs een ijsvogeltje gespot. De boomvalk jaagt regelmatig boven de oevers. Met een beetje geluk kun je hier zelfs een bruine kiekendief zien vliegen. En op zonnige dagen maak je ook nog eens kans op het spotten van een ringslang waar het gebied ook speciaal voor ingericht is. Wil je een keer mee met een ervaren gids? Regelmatig worden excursies georganiseerd. Voor informatie: www.staatsbosbeheer.nl

GPSwalking.nlDe bossen zijn fraai, afgewisseld door open plekken, hei en soms wat zandverstuivingen. Soms kom je iemand op een paard tegen. Sommige paden zijn prima begaanbaar, andere wat meer gevuld met mul zand.

Neem ook eens een kijkje in onze foto-serie. Schitterende herfstfoto's geven een goed beeld van deze mooie wandeling. Er is veel te zien, zelfs op de kortere wandelingen. Helaas kunnen we in de beschrijving niet alle foto's plaatsen.

We kwamen langs één "echte" grafheuvel. Gelukkig staat er een bordje bij want anders zou je er zo langslopen. Later komen we nog een replica tegen.

Grafheuvels
Gevonden aardewerkscherven, crematieresten en houtskool in de grafheuvels wijzen erop dat men de doden cremeerde. De as werd in een urn bijgezet en onder een opgeworpen heuvel begraven. Vaak is een grafheuvel gebruikt voor meer dan één bijzetting, soms ook zonder urn.

GPSwalking.nlTegen Leersum kwamen we een fraai bouwwerk tegen: de Uilentoren. Zo vanaf de bossen loop je er tegen aan.

Uilentoren
De Uilentoren, oorspronkelijk Pyramide Lombok geheten, is een folly en uitkijktoren in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht. De toren staat aan de noordkant van Leersum op een pleintje aan het uiteinde van de Lomboklaan waar de Groenoordlaan op uitkomt.

De toren staat op het hoogste punt van de Lombokheuvel en behoorde vroeger tot het landgoed Lombok Ook bestaat er nog een andere folly: een tuinkoepel.

In 1904 werd naar het ontwerp van architect J. Pothoven Azn. in opdracht van deurwaarder H.G. van Dam uit Wijk bij Duurstede deze toren gebouwd. Hij had een heideterrein aangekocht waarop hij de toren en de nabij gelegen koepel liet bouwen.

De beide bouwwerken stonden op het landgoed Lombok dat tegenwoordig verdwenen is. Sinds 1926 is de toren in het bezit van de gemeente Leersum.

GPSwalking.nlDe uitkijktoren bestaat uit een vierkante sokkel waarop een platform gelegen is die via een klein trapje bereikbaar is. Het is aan de west- , zuid- en oostzijde opengewerkt met een rondboog die steunen op vierkante pijlers.

Aan de zuidzijde heeft de rondboog een sluitsteen met mascaron. De zwikken hebben een eenvoudige vlakvulling. Daarboven bevindt zich een fries met een uitkragende lijst. De toren is opgetrokken in baksteen en afgewerkt met kiezelcement.

Vier uilen
De vierde uil is terug op het nest. Als u goed kijkt is één van de vier uilen op de toren, die op de noordhoek, een replica. De Uilentoren dateert uit 1904. In 1966 was de originele uil plotseling verdwenen. Hij was eraf gevallen en door toevallig passanten meegenomen.

GPSwalking.nlIn 2012 overleed één van de passanten, die de uil in zijn tuin had staan, en de weduwe vond dat hij terug naar Leersum moest. Zij benaderde de Historische Vereniging Leersum. In samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug kreeg de uil een plaatsje naast de toren. Na ruim een halve eeuw is hij weer terug bij zijn oude nest.

Even verder lopen we tegen de graftombe van Nellesteyn aan.

Graftombe van Nellesteyn
De Graftombe van Nellesteyn is een mausoleum en belvédère in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht. De tombe bevindt zich ten noordwesten van Leersum, in een bosgebied op de heuvel Donderberg en tevens ten noorden van de Rijksstraatweg (N225) en ten oosten van de Darthuizerpoort met N226.

In de buurt bevinden zich verder oostelijk de folly Uilentoren op de Lombokheuvel en bij de tombe ligt op de helling van de heuvel de begraafplaats van Darthuizen omgeven door een spijlenhek.

GPSwalking.nlDe tombe is een rijksmonument en is onderdeel van de parkaanleg behorend bij Kasteel Broekhuizen. In noord- en in zuidwestelijke richting is er tussen de bomen een zichtlijn opengehouden.

Het mausoleum met uitzichttoren is 14 meter hoog en bestaat uit twee delen. Enerzijds de brede lage onderbouw met daarin de grafkamer van het geslacht Van Nellesteyn. Anderzijds de hoge slanke bovenbouw die in gebruik is als uitzichttoren.

De onderbouw is ingegraven in de heuvel en heeft aan de zuidwestzijde een dichtgezette rondboogtoegang met daarin een sluitsteen die het jaartal 1818 vermeldt. De versiering is sober, het is opgetrokken in baksteen met aan weerszijden van de boog een naar buiten klimmend fries.

De bovenbouw, voorzien van een pleisterlaag, lijkt enigszins op een Romeinse tempel en heeft twee geledingen. De onderste geleding is sober van stijl zonder decoratie en rust op een laag basement. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een trappetje met enkele treden naar een deur en de zuidoostelijke en de noordwestelijke zijde hebben een raam met ervoor een luik.

GPSwalking.nlOp de bovenste geleding is het bouwwerk versierd met Dorische pilasters met een kapiteel die een fries met trigliefen draagt. Iedere zijde eindigt bovenaan in een fronton die op de hoeken versierd zijn met acroteria met gevleugelde zandlopers. In deze geleding heeft ieder gevelvlak een klein venster. De tombe is een voorbeeld van Neoclassicistische architectuur in Nederland.

Via een inwendige trap komt men uit op het dak van waaruit men uitzicht heeft op de buitenplaats, het rivierengebied en de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

We horen volop hondengeblaf. Zou er een hondentreffen zijn, of een grote uitlaatservice. Nee het blijken de zwerfhonden op de Hazenberg te zijn.

GPSwalking.nlDe Hazenberg
De Hazenberg is een regionaal opvangcentrum voor zwerf- en afstandsdieren, te weten honden en katten. De regio bestaat grofweg uit de volgende gemeentes: De Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Veenendaal, Rhenen en Scherpenzeel.

Uit deze regio worden 24 uur per dag alle zwervend aangetroffen honden en katten, meestal door de dierenambulance naar het asiel gebracht. Ook worden uit dit gebied dieren opgenomen waar eigenaren door omstandigheden afstand van moeten doen. Deze dieren worden alleen opgenomen als er ruimte voor is en als het dier een goede herplaatsing kans heeft.

Totaal worden per jaar rond de 300 dieren opgevangen. Gelukkig worden de meeste zwervend aangetroffen honden en een deel van de katten weer opgehaald door de eigenaar.

GPSwalking.nlDe Amerongse Berg
De Amerongse Berg is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht en is met een hoogte van 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie. De heuvel ligt ten noordoosten van Amerongen in het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug.

De meeste bossen op de heuvelrug zijn niet ouder dan een eeuw, in het Amerongse Bos dateren sommige grove dennen uit 1770. Het bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen.

GPSwalking.nlDe heuvel maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. In het noordwesten liggen de Hazenberg, de Vlakke Berg en de Zuilensteinse Berg en in het zuidoosten liggen de Galgenberg en de Elsterberg.

Door zijn hoogte en steilheid is de Amerongse Berg geliefd onder sportfietsers. De noordkant is met afstand de zwaarste beklimming van de Heuvelrug, de zuidkant is minder zwaar maar nog steeds zwaarder dan de Grebbeberg. Het Paardenveld in Rhenen, de tweede zwaarste helling van de Heuvelrug, is nog wel steiler dan beide kanten van de Amerongse Berg.

Zo'n 400 meter ten zuidoosten van de top bevindt zich een tweede iets minder hoge top waarop een solitaire boom staat met bankjes er rondom heen. Hier ligt het middelpunt van een sterrenbos. Op de noordhelling van de Amerongse Berg bevindt zich een leemkuil. In de eerste helft van de 20e eeuw heeft aan de Veenseweg een herdenkingszuil, de Waterloo-kolom, gestaan.

GPSwalking.nlHet venster op de Betuwe was vandaag niet erg fotogeniek. Mistig weer waardoor je eigenlijk niet in de verte kon kijken.

Venster op de Betuwe
Rechts ligt Maurik met kerk en molen, links wijst nauwelijks verscholen de kerk van Zoelen fors omhoog. Soms kan je in de verte turen. Dan zie je ook de kerk van Buren, doch zelden met het blote oog.

Tot 1800 was de Utrechtse Heuvelrug hoofdzakelijk een heidelandschap met vrij zichtveld naar alle kanten. Alleen de kasteeleigenaren konden het zich veroorloven om bossen te bezitten en te onderhouden. De heren van Amerongen hadden zo'n jachtbos, maar op deze plaats was vroeger een open plek vanwaar men over de Betuwe kon kijken, In de 19e eeuw werd de uitkijkplek dichtgepland met naaldhout.

GPSwalking.nlStaatsbosbeheer probeert om in het landschap de vergezichten te herstellen. Deze kapvlakte op een zuidhelling heeft goede mogelijkheden om vestingsplaats te worden voor    warmteminnende dieren en planten. Op zuidhellingen leven ook soorten die gewoonlijk in warmere streken te vinden zijn zoals de Gaspeldoorn, of de Wespenspin. dieren die je er ook kan aantreffen zijn de Zandhagedis, de levendbarende hagedis en de Hazelworm.  

Replica grafheuvel
Op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug, tussen Doorn en Rhenen, liggen meerdere grafheuvels uit de prehistorie. De grafheuvels waren destijds van veraf zichtbaar in het heidelandschap. Op deze plek is een grafheuvel op ware grootte nagebouwd. Het is een tweeperiodenheuvel. De oorspronkelijke eerste grafheuvel wordt bedekt door een tweede grafheuvel uit een latere periode.

GPSwalking.nlEerste graf
In ca. 2200 voor Christus werd het eerste (onderste) graf gegraven. De dode werd liggend op de zij mei opgetrokken knieën begraven, met het gezicht richting het westen en de voeten naar het oosten. In het graf werd een rijk versierde beker van aardewerk geplaatst. Hierna werd het geheel bedekt met een lage heuvel.

Klokbeker
Vermoedelijk was de beker in het graf gevuld met spijs en drank voor de reis naar het hiernamaals. De beker is versierd met lijnmotieven. De vorm van het aardewerk doet denken aan een klok. Vandaar de naam 'klokbekercultuur'.

In de top van de heuvel werd in de bronstijd (vijfhonderd jaar later) een nieuw graf gegraven. De dode werd nu geplaatst in een kist van een uitgeholde boomstam. Over het graf wierp men een nieuwe heuvel op. Het geheel werd van de omgeving gescheiden door een krans van houten palen. In de eeuwen daarna is de heuvel nog twee keer gebruikt als begraafplaats. Nu voor het bijzetten van urnen.

GPSwalking.nlEen gebarsten paaltje bij het restaurant geeft een mooie blik op het verleden. Een koude periode met veel ijs, later een warmere periode met de zee in de Utrechtse Heuvelrug. Gaan we dankzij de opwarming van de aarde weer terug naar deze periode?

In het verre verleden
Waar u nu staat schoof en kraakte honderdvijfigduizend jaar terug een enorme massa landijs. Dat liet zijn sporen achter in de vorm van een stuwwal.

Waar u nu staat golfde en klotste vele tienduizenden jaar terug de Noordzee. Die liet haar sporen achter in de ondergrond.

GPSwalking.nlWaar u nu staat leefde de mens duizenden jaren terug in de steentijd. Hij liet zijn eerste sporen na in de aarden grafheuvels.

Waar u nu staaat had de mens de hand in het landschap, uitte een cultuur in de natuur. Cultuur bepaalt ons begrip voor de natuur.

Daarom schenkt de PUEM de Utrechtse bevolking ten afscheid een grafheuvel. Een monument in het Utrechtse Landschap. Als dank aan zijn bewoners waarme de PUEM zich ruim 75 jaar verweven en verbonden mocht voelen. Als stimulans tot behoud en groei van het Utrechtse Natuurschoon en cultuurbezit.

Provinciale Utrechtse Elektriciteits Maatschappij PUEM (1916-1991).

GPSwalking.nlDit was een schittende wandeling in een prachtig en zeer gevarieerd gebied waar je uren kunt ronddwalen. Heerlijk gewoon.

Sluiten we af met een mooie paddenstoel foto. Die hebben we onderweg voldoende gezien tijdens deze mooie mix van natuur en wat cultuur. We hebben onderweg kunnen lezen hoe dit landschap er vroeger uit zag. Het geeft een beeld hoe het er in de toekomst uit zou kunnen komen te zien.

Maar vandaag kunnen we in ieder geval genieten van een lekkere (en redelijk warme) herfstdag waarop de jas in de rugzak kon.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve Parkeerplaats N52.0240 E5.4503
 • Alternatieve parkeerplaats 2 N52.0158 E5.4733
 • Amerongse Berg (69) N52.0080 E5.4829
 • Bankjes N52.0055 E5.4877
 • Berghuis N52.0033 E5.4785
 • Camping Het Leersumse Veld N52.0412 E5.4482
 • Gesloten broedseizoen 15 maart - 1 augustus N52.0404 E5.4405
 • Grafheuvel N52.0172 E5.4475
 • Heide N52.0358 E5.4321
 • Kabouters N52.0103 E5.4767
 • Landgoed Den Berg N52.0220 E5.4368
 • Leersumsche Plassen N52.0407 E5.4351
 • Natuurspeelbos N52.0198 E5.4226
 • Replica grafheuvel N52.0039 E5.4784
 • Start/finish/parkeerplaats N52.0427 E5.4484
 • Tombe van Nellesteijn N52.0180 E5.4214
 • Uitzichtspunt N52.0070 E5.4741
 • Venster op de Betuwe N52.0029 E5.4849
 • Vier Uilen N52.0182 E5.4286
 • De Hazenberg - Zwerfdieren N52.0131 E5.4682
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.