Landgoed Den Berg - Amerongse Berg

Korte beschrijving

Camping het Leersumse veld
Gezellig kamperen bij de boer! Wie wil dat nou niet. Onze Camping is gelegen op de Utrechtse Heuvelrug in een bosrijke omgeving tegen natuurgebied het Leersumseveld. Het Leersumseveld is bekend om zijn Leersumse plassen, het is een heerlijke plek om te genieten van de rust en de prachtige natuur. Sinds kort hebben wij nog een Camping erbij Camping het Koekoeksnest, hier zijn 5 grote staanplaatsen. De camping is voor zien van alle gemakken en ligt op slechts 30 meter van Camping het Leersumseveld. 

De Amerongse Berg
De Amerongse Berg is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht en is met een hoogte van 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie. De heuvel ligt ten noordoosten van Amerongen in het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. De meeste bossen op de heuvelrug zijn niet ouder dan een eeuw, in het Amerongse Bos dateren sommige grove dennen uit 1770. Het bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen.

De heuvel maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. In het noordwesten liggen de Hazenberg, de Vlakke Berg en de Zuilensteinse Berg en in het zuidoosten liggen de Galgenberg en de Elsterberg.

Door zijn hoogte en steilheid is de Amerongse Berg geliefd onder sportfietsers. De noordkant is met afstand de zwaarste beklimming van de Heuvelrug, de zuidkant is minder zwaar maar nog steeds zwaarder dan de Grebbeberg. Het Paardenveld in Rhenen, de tweede zwaarste helling van de Heuvelrug, is nog wel steiler dan beide kanten van de Amerongse Berg.

Zo'n 400 meter ten zuidoosten van de top bevindt zich een tweede iets minder hoge top waarop een solitaire boom staat met bankjes er rondom heen. Hier ligt het middelpunt van een sterrenbos. Op de noordhelling van de Amerongse Berg bevindt zich een leemkuil. In de eerste helft van de 20e eeuw heeft aan de Veenseweg een herdenkingszuil, de Waterloo-kolom, gestaan. 

Amerongsche Bos
De Utrechtse Heuvelrug is tijdens de voorlaatste IJstijd, zo'n 150.000 jaar geleden, ontstaan. De Rijn en Maas stroomden verder naar het noorden en zetten daar dikke lagen zand af. De dikke laag ijs van de Riss-ijstijd stuwde dat zand voor zich uit richting zuiden en vormden zo stuwwallen.

In de laatste IJstijd kwam het ijs niet zover, maar doordat de ondergrond permanent bevroren was, werd door de noordenwind opnieuw veel zand afgezet. Op de Veluwe tot 110m hoog en hier op de Utrechtse heuvelrug tot 69m (Amerongse Berg). Na de laatste ijstijd is het gebied bebost geraakt, zoals grote delen van ons land.

In het bos komen nog "actuele groeiplaatsen van autochtone (=wilde) bomen en struiken" voor, die afstammelingen zijn van de oorspronkelijke inheemse flora die na de ijstijd op eigen kracht Nederland heeft bereikt.

Op de Heuvelrug zijn in totaal enkele honderden van zulke oude boskernen gevonden. Ze bestaan voor een groot deel uit voormalig hakhout van vooral zomereik. Ook wintereiken en beuken komen op de Heuvelrug plaatselijk veel voor in de vorm van hakhout. Oude boskernen zijn zeer waardevol. 


Kenmerken
Startpunt: Leesum: P Scherpenzeelseweg 74
Startlocatie: Utrecht , Nederland
Coördinaten N52.018000 E5.439000
Afstanden: 22, 21, 14, 5 km
Type: Bos, Cultuur, Landgoed, Lanen, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels los
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 11-11-2019

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 km bij Leersum-Amerongen.
Er is een verlenging van 22 km en 21 km beschikbaar.
Er is een verkorting van 5 km beschikbaar.
Er is alleen een track beschikbaar.
Horeca komt u tegen bij de parkeerplaats en onderweg.

De route langs de Leersumse Plassen is tijdens het broedseizoen (15 maart - 1 augustus) afgesloten. We hebben voor u een alternatieve route gemaakt.Langere beschrijving

GPSwalking.nlDe herfstvakantie 2019 hebben we doorgebracht op Camping het Leersumse veld in Leersum. We hadden een mooie plaats en mooi wandelweer. Wat wil een mens nog meer. Ideaal is dat je zo vanaf de camping de natuur in loopt. En je kunt uren dwalen langs vennen en fraaie bossen .Zeker als je richting Amerongen gaat. Wij hebben dan ook genoten van onze vakantie.

Op onze vorige wandeling vertrokken we direct van de camping. Deze keer zetten we de auto een paar km verder neer. We verkennen de bossen rond Amerongen en lopen inderdaad ook een stukje van onze andere wandeling weer. Dat geeft ook de mogelijkheid om beide wandelingen aan elkaar te "plakken". Dat geeft dan een mooie wandeling van 21 km. Maar is 21 km te lang kijk dan ook eens bij onze wandeling bij het Leersumse Veld van 14 km.

GPSwalking.nlHou wel rekening ermee dat een gedeelte rond de Leersumse Plassen tijdens het vogelbroedseizoen afgesloten is van 15 maart tot 1 augustus. Maar we hebben voor u een alternatief dat achterlangs de plassen loopt en het hele jaar open is.

Camping het Leersumse veld
Gezellig kamperen bij de boer! Wie wil dat nou niet. Onze Camping is gelegen op de Utrechtse Heuvelrug in een bosrijke omgeving tegen natuurgebied het Leersumseveld. Het Leersumseveld is bekend om zijn Leersumse plassen, het is een heerlijke plek om te genieten van de rust en de prachtige natuur. Sinds kort hebben wij nog een Camping erbij Camping het Koekoeksnest, hier zijn 5 grote staanplaatsen. De camping is voor zien van alle gemakken en ligt op slechts 30 meter van Camping het Leersumseveld. 

GPSwalking.nlDe bossen bij Amerongen zijn prachtig in alle jaargetijden. Zeker het gedeelte rondom de Amerongse Berg. We hebben er schitterende foto's kunnen schieten.

De Amerongse Berg
De Amerongse Berg is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht en is met een hoogte van 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie.

De heuvel ligt ten noordoosten van Amerongen in het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. De meeste bossen op de heuvelrug zijn niet ouder dan een eeuw, in het Amerongse Bos dateren sommige grove dennen uit 1770. Het bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen.

GPSwalking.nlDe heuvel maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. In het noordwesten liggen de Hazenberg, de Vlakke Berg en de Zuilensteinse Berg en in het zuidoosten liggen de Galgenberg en de Elsterberg.

Door zijn hoogte en steilheid is de Amerongse Berg geliefd onder sportfietsers. De noordkant is met afstand de zwaarste beklimming van de Heuvelrug, de zuidkant is minder zwaar maar nog steeds zwaarder dan de Grebbeberg.

Het Paardenveld in Rhenen, de tweede zwaarste helling van de Heuvelrug, is nog wel steiler dan beide kanten van de Amerongse Berg.

GPSwalking.nlZo'n 400 meter ten zuidoosten van de top bevindt zich een tweede iets minder hoge top waarop een solitaire boom staat met bankjes er rondom heen. Hier ligt het middelpunt van een sterrenbos. Op de noordhelling van de Amerongse Berg bevindt zich een leemkuil.

In de eerste helft van de 20e eeuw heeft aan de Veenseweg een herdenkingszuil, de Waterloo-kolom, gestaan. 

We komen in de buurt van de Eenzame Eik. Wat buurt eiken betreft een eenzame eik. Maar op de bankjes onder de boom is het een drukte van jewelste. Hele families hebben er een plaats gevonden. Maar ook op de paden er omheen is het lekker druk met wandelaars.

EGPSwalking.nlenzame Eik
De huidige bossen zijn zestig tot honderd jaar geleden aangeplant om het stuifzand vast te houden. Daarvoor werd door boseigenaren, als statussymbool, naar Frans voorbeeld, een Sterrenbos aangelegd in de vorm van een cirkel met acht spaken. Allemaal omzoomd met bomen.

Zo ook de eigenaren van Kasteel Amerongen, die rond 1790 een sterrenbos aangelegd hebben. Het sterrenbos wordt weer hersteld en in 2004 zijn de lanen weer aangeplant.

In het middelpunt van de cirkel staat de "eenzame eik". Hij is daar waarschijnlijk al geplant bij de aanleg in 1792.

GPSwalking.nlHet venster op de Betuwe vraagt eigenlijk om een heldere dag. Dan zal het uitzicht zeer weids zijn. Nu viel het een beetje tegen.

Venster op de Betuwe
Rechts ligt Maurik met kerk en molen, links wijst nauwelijks verscholen de kerk van Zoelen fors omhoog. Soms kan je in de verte turen. Dan zie je ook de kerk van Buren, doch zelden met het blote oog. 

Tot 1800 was de Utrechtse Heuvelrug hoofdzakelijk een heidelandschap met vrij zichtveld naar alle kanten. Alleen de kasteeleigenaren konden het zich veroorloven om bossen te bezitten en te onderhouden. De heren van Amerongen hadden zo'n jachtbos, maar op deze plaats was vroeger een open plek vanwaar men over de Betuwe kon kijken, In de 19e eeuw werd de uitkijkplek dichtgepland met naaldhout. 

GPSwalking.nlStaatsbosbeheer probeert om in het landschap de vergezichten te herstellen. Deze kapvlakte op een zuidhelling heeft goede mogelijkheden om vestingsplaats te worden voor  warmteminnende dieren en planten. Op zuidhellingen leven ook soorten die gewoonlijk in warmere streken te vinden zijn zoals de Gaspeldoorn, of de Wespenspin. dieren die je er ook kan aantreffen zijn de Zandhagedis, de levendbarende hagedis en de Hazelworm. 

Amerongsche Bos
De Utrechtse Heuvelrug is tijdens de voorlaatste IJstijd, zo'n 150.000 jaar geleden, ontstaan. De Rijn en Maas stroomden verder naar het noorden en zetten daar dikke lagen zand af. De dikke laag ijs van de Riss-ijstijd stuwde dat zand voor zich uit richting zuiden en vormden zo stuwwallen.

GPSwalking.nlIn de laatste IJstijd kwam het ijs niet zover, maar doordat de ondergrond permanent bevroren was, werd door de noordenwind opnieuw veel zand afgezet. Op de Veluwe tot 110m hoog en hier op de Utrechtse heuvelrug tot 69m (Amerongse Berg). Na de laatste ijstijd is het gebied bebost geraakt, zoals grote delen van ons land.

In het bos komen nog "actuele groeiplaatsen van autochtone (=wilde) bomen en struiken" voor, die afstammelingen zijn van de oorspronkelijke inheemse flora die na de ijstijd op eigen kracht Nederland heeft bereikt.

Op de Heuvelrug zijn in totaal enkele honderden van zulke oude boskernen gevonden. Ze bestaan voor een groot deel uit voormalig hakhout van vooral zomereik. Ook wintereiken en beuken komen op de Heuvelrug plaatselijk veel voor in de vorm van hakhout. Oude boskernen zijn zeer waardevol. 

GPSwalking.nlReplica grafheuvel
Op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug, tussen Doorn en Rhenen, liggen meerdere grafheuvels uit de prehistorie. De grafheuvels waren destijds van veraf zichtbaar in het heidelandschap. Op deze plek is een grafheuvel op ware grootte nagebouwd. Het is een tweeperiodenheuvel. De oorspronkelijke eerste grafheuvel wordt bedekt door een tweede grafheuvel uit een latere periode.

Eerste graf
In ca. 2200 voor Christus werd het eerste (onderste) graf gegraven. De dode werd liggend op de zij mei opgetrokken knieën begraven, met het gezicht richting het westen en de voeten naar het oosten. In het graf werd een rijk versierde beker van aardewerk geplaatst. Hierna werd het geheel bedekt met een lage heuvel.

GPSwalking.nlKlokbeker
Vermoedelijk was de beker in het graf gevuld met spijs en drank voor de reis naar het hiernamaals. De beker is versierd met lijnmotieven. De vorm van het aardewerk doet denken aan een klok. Vandaar de naam 'klokbekercultuur'.

In de top van de heuvel werd in de bronstijd (vijfhonderd jaar later) een nieuw graf gegraven. De dode werd nu geplaatst in een kist van een uitgeholde boomstam. Over het graf wierp men een nieuwe heuvel op. Het geheel werd van de omgeving gescheiden door een krans van houten palen. In de eeuwen daarna is de heuvel nog twee keer gebruikt als begraafplaats. Nu voor het bijzetten van urnen.

Op het terras is het nog steeds goed vertoeven met een waterig zonnetje. Hier was de situatie in het verleden wel anders lezen we op een enigszins gebarsten paaltje.

GPSwalking.nlIn het verre verleden
Waar u nu staat schoof en kraakte honderdvijfigduizend jaar terug een enorme massa landijs. Dat liet zijn sporen achter in de vorm van een stuwwal.

Waar u nu staat golfde en klotste vele tienduizenden jaar terug de Noordzee. Die liet haar sporen achter in de ondergrond. 

Waar u nu staat leefde de mens duizenden jaren terug in de steentijd. Hij liet zijn eerste sporen na in de aarden grafheuvels. 

Waar u nu staaat had de mens de hand in het landschap, uitte een cultuur in de natuur. Cultuur bepaalt ons begrip voor de natuur.

GPSwalking.nlDaarom schenkt de PUEM de Utrechtse bevolking ten afscheid een grafheuvel. Een monument in het Utrechtse Landschap. Als dank aan zijn bewoners waarme de PUEM zich ruim 75 jaar verweven en verbonden mocht voelen. Als stimulans tot behoud en groei van het Utrechtse Natuurschoon en cultuurbezit. 

Provinciale Utrechtse Elektriciteits Maatschappij PUEM (1916-1991).

Het geblaf van de Hazenberg is al van verre te horen. Pas toen we dichterbij kwamen zagen we dat dit een opvangcentrum van zwerfdieren is. Onze Pecas, straathond uit Spanje, heeft het maar goed getroffen. Lekker mee op vakantie naar Leersum. Beter dan op straat zwerven en elke dag zelf je kostje bij elkaar te moeten scharrelen.

GPSwalking.nlDe Hazenberg
De Hazenberg is een regionaal opvangcentrum voor zwerf- en afstandsdieren, te weten honden en katten. De regio bestaat grofweg uit de volgende gemeentes: De Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Veenendaal, Rhenen en Scherpenzeel.

Uit deze regio worden 24 uur per dag alle zwervend aangetroffen honden en katten, meestal door de dierenambulance naar het asiel gebracht. Ook worden uit dit gebied dieren opgenomen waar eigenaren door omstandigheden afstand van moeten doen. Deze dieren worden alleen opgenomen als er ruimte voor is en als het dier een goede herplaatsing kans heeft.

Totaal worden per jaar rond de 300 dieren opgevangen. Gelukkig worden de meeste zwervend aangetroffen honden en een deel van de katten weer opgehaald door de eigenaar.

Op de verlengde wandeling kom je ook 4-uilen en Graftombe van Nellesteyn tegen. Is 21 km te lang kijk dan eens naar onze wandeling van 14 km bij het Leersumse Veld. We hebben ook wat foto's "geleend" van deze wandeling.

GPSwalking.nlVier uilen
De vierde uil is terug op het nest. Als u goed kijkt is één van de vier uilen op de toren, die op de noordhoek, een replica. De Uilentoren dateert uit 1904. In 1966 was de originele uil plotseling verdwenen. Hij was eraf gevallen en door toevallig passanten meegenomen. In 2012 overleed één van de passanten, die de uil in zijn tuin had staan, en de weduwe vond dat hij terug naar Leersum moest. Zij benaderde de Historische Vereniging Leersum. In samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug kreeg de uil een plaatsje naast de toren. Na ruim een halve eeuw is hij weer terug bij zijn oude nest. 

Graftombe van Nellesteyn
De Graftombe van Nellesteyn is een mausoleum en belvédère in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht. De tombe bevindt zich ten noordwesten van Leersum, in een bosgebied op de heuvel Donderberg en tevens ten noorden van de Rijksstraatweg (N225) en ten oosten van de Darthuizerpoort met N226.

In de buurt bevinden zich verder oostelijk de folly Uilentoren op de Lombokheuvel en bij de tombe ligt op de helling van de heuvel de begraafplaats van Darthuizen omgeven door een spijlenhek.

GPSwalking.nlDe tombe is een rijksmonument en is onderdeel van de parkaanleg behorend bij Kasteel Broekhuizen. In noord- en in zuidwestelijke richting is er tussen de bomen een zichtlijn opengehouden. 

Het mausoleum met uitzichttoren is 14 meter hoog en bestaat uit twee delen. Enerzijds de brede lage onderbouw met daarin de grafkamer van het geslacht Van Nellesteyn. Anderzijds de hoge slanke bovenbouw die in gebruik is als uitzichttoren.

De onderbouw is ingegraven in de heuvel en heeft aan de zuidwestzijde een dichtgezette rondboogtoegang met daarin een sluitsteen die het jaartal 1818 vermeldt. De versiering is sober, het is opgetrokken in baksteen met aan weerszijden van de boog een naar buiten klimmend fries.

GPSwalking.nlDe bovenbouw, voorzien van een pleisterlaag, lijkt enigszins op een Romeinse tempel en heeft twee geledingen. De onderste geleding is sober van stijl zonder decoratie en rust op een laag basement. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een trappetje met enkele treden naar een deur en de zuidoostelijke en de noordwestelijke zijde hebben een raam met ervoor een luik.

Op de bovenste geleding is het bouwwerk versierd met Dorische pilasters met een kapiteel die een fries met trigliefen draagt. Iedere zijde eindigt bovenaan in een fronton die op de hoeken versierd zijn met acroteria met gevleugelde zandlopers. In deze geleding heeft ieder gevelvlak een klein venster. De tombe is een voorbeeld van Neoclassicistische architectuur in Nederland.

GPSwalking.nlVia een inwendige trap komt men uit op het dak van waaruit men uitzicht heeft op de buitenplaats, het rivierengebied en de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. 

Leersumse Veld
Het is aangenaam verrassend in het Leersumse Veld. Het ene moment loopt u over een statige laan, het volgende moment loopt u over een zandverstuiving. Rond augustus kunt u de heide prachtig in bloei zien staan en op de natuurakkers vindt u kleurige akkerkruiden zoals klaproos en korenbloem. Roofvogels en mezen houden zich in het voorjaar op in de donkere dennenbosjes, en loofbomen zorgen voor schitterende kleuren in de herfst. Geen moment in dit natuurgebied is hetzelfde, ieder jaargetijde biedt wel iets bijzonders. Wat het Leersumse Veld wel het meest kenmerkt zijn de drie vennen of in de volksmond ook wel "de plassen" genoemd. Hier komen maar liefst zo'n dertig vogelsoorten voor!

GPSwalking.nlVeen
Tijdens de laatste ijstijd is aan de voet van de Heuvelrug het zand gedeeltelijk weggeblazen, waardoor laagtes ontstonden. In die vochtige laagtes ontstond in de loop van duizenden jaren veen. In de 18e eeuw is er in het gebied turf gewonnen. Hierdoor zijn de Leersumse Plassen ontstaan.

Vanaf ongeveer 1900 zijn ten behoeve van de mijnbouw op de iets hoger gelegen heidevelden grove den, larix en douglasspar aangeplant. Vanaf 1970 is het beheer van dit gebied gericht op een meer gevarieerd bos. In sommige delen van het gebied zijn in de tijd dat het gebied particulier bezit was eiken-, linden- en beukenlanen aangelegd en rododendrons geplant. Deze zijn nog op een aantal plekken goed zichtbaar!

GPSwalking.nlDe plassen
Een deel van de plassen was zelfs als zwembad in gebruik. Rond 1985 zijn bomen verwijderd om open heideterrein te krijgen. De plassen werden gekoloniseerd door een groot aantal kokmeeuwen, die met hun uitwerpselen de plassen erg voedselrijk maakten. Met de opheffing van de vuilstort in Maarsbergen waar deze meeuwen foerageerden, verdwenen ook de kokmeeuwen. In 1996 en 1997 zijn de plassen uitgebaggerd, waardoor er weer meer open water ontstond.

Bijzondere vogelsoorten
Deze plassen zijn niet alleen een belangrijk leefgebied voor vele bijzondere vogelsoorten. Ook amfibieën zoals de heikikker voelen zich hier thuis. Wist u dat het mannetje van de heikikker in paringstijd een prachtige blauwe kleur heeft? En prachtige libellen zetten hun eitjes af op waterplanten of in het vvater. De zeldzame grauwe klauwier en de boomvalk broeden in dit gebied. Een deel van de klapekster populatie overwintert in Nederland i.v.m. ons milde winterklimaat. Vanuit deze observatiehut kunt u al deze prachtige diersoorten met een beetje geluk zien.

GPSwalking.nlVogelkijkhut
Vogels kijken in de Leersumse Plassen levert je het hele jaar door leuke soorten op. Naast alle watervogels die u hier kunt spotten kunt u in het gebied ook de boomleeuweriken horen, zwarte spechten zien en 's winters de klapekster aantreffen. In de winter maak je ook kans op de brilduiker. en zangvogels natuurlijk zoals boompieper, boomleeuwerik, geelgors en roodborsttapuit. 

Dat levert in het voorjaar in de vroege ochtend een mooi concert op. En af en toe wordt hier zelfs een ijsvogeltje gespot. De boomvalk jaagt regelmatig boven de oevers. Met een beetje geluk kun je hier zelfs een bruine kiekendief zien vliegen. En op zonnige dagen maak je ook nog eens kans op het spotten van een ringslang waar het gebied ook speciaal voor ingericht is. Wil je een keer mee met een ervaren gids? Regelmatig worden excursies georganiseerd.

GPSwalking.nlEn vlak voordat we weer terug zijn bij de parkeerplaats zien we grafheuvels weer. Tijdens de vorige wandeling kwamen we aan de andere kant langs. Daar stond ook het informatiebordje, en die hebben we toen natuurlijk ook even op de foto gezet.

Grafheuvels
Gevonden aardewerkscherven, crematieresten en houtskool in de grafheuvels wijzen erop dat men de doden cremeerde. De as werd in een urn bijgezet en onder een opgeworpen heuvel begraven. Vaak is een grafheuvel gebruikt voor meer dan één bijzetting, soms ook zonder urn.

GPSwalking.nlWat kun je lekker wandelen in de bossen bij Amerongen. We hadden het weer ook mee. Heerlijk nazomer weer. En dat kon je onderweg ook wel merken. Veel mensen waren aan het wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden.

Ook leuk was het kabouterdorp dat we tegenkwamen. Waarom het hier staat? Geen idee. Volgens andere wandelaars was het dorp onlangs nog uitgebreid. Mogelijk dat wandelaars er telkens weer nieuwe beeldjes bij zetten. Wel een toepasselijk plaatje in de herfst met overal paddenstoelen.

En dat zit ook deze wandeling er weer op. Wat een heerlijke plek om je vakantie door te brengen. Een echte aanrader voor iedereen van de bossen houdt.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve Parkeerplaats N52.0240 E5.4503
 • Alternatieve parkeerplaats 2 N52.0158 E5.4733
 • Amerongse Berg (69) N52.0080 E5.4829
 • Bankjes N52.0055 E5.4877
 • Berghuis N52.0033 E5.4785
 • Camping Het Leersumse Veld N52.0412 E5.4482
 • De Hazenberg - Zwerfdieren N52.0131 E5.4682
 • Gesloten broedseizoen 15 maart - 1 augustus N52.0404 E5.4405
 • Grafheuvel N52.0172 E5.4475
 • Heide N52.0358 E5.4321
 • Kabouters N52.0103 E5.4767
 • Landgoed Den Berg N52.0220 E5.4368
 • Leersumsche Plassen N52.0407 E5.4351
 • Natuurspeelbos N52.0198 E5.4226
 • Replica grafheuvel N52.0039 E5.4784
 • Start/finish/parkeerplaats N52.0181 E5.4394
 • Tombe van Nellesteijn N52.0180 E5.4214
 • Uitzichtspunt N52.0070 E5.4741
 • Venster op de Betuwe N52.0029 E5.4849
 • Vier Uilen N52.0182 E5.4286
 • Zwerfdieren N52.0131 E5.4682
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.