Georges de la Canches

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 08-12-2019

Le Paroy
"In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Régional du Morvan, ligt een kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op Le Paroy helemaal tot rust!

Voor wandelaars, fietsers en vissers is dit een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

Ook op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom Le Paroy"

De Morvan
De Morvan, van het Keltische Mar (zwart) en Vand (gebergte), is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in Bourgondië, verdeeld over vier departementen: Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt. Sinds 1970 heeft het status als regionaal natuurpark.

De Morvan is een middelgebergte, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 m, gevolgd door Mont Préneley met 855 m. Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 m tot de hoge toppen.

De Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden: de Bas-Morvan, de Haut-Morvan Collinéen, de Haut-Morvan Montagnard en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Haut-Morvan is bedekt met veel dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden.

In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin. Het regent er (Château-Chinon) gemiddeld 190 dagen per jaar en dat is afgezien van enkele meetstations in Bretagne meer dan enige andere Franse plaats waar gemeten wordt. Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling en weinig lichtvervuiling.

Van origine is de Morvan een arm agrarisch gebied met weinig werkgelegenheid. In 2008 was de Nièvre, het departement waarin de Morvan voor een deel ligt, het gebied met de grootste ontvolking van Frankrijk. Winkels sluiten omdat er geen opvolging is. Een campagne probeert Nederlanders te verleiden om zich als middenstander te komen vestigen. Er zijn voorbeelden van Nederlandse winkeleigenaren, fysiotherapeuten, huisartsen, dierenartsen en mensen in het campingmanagement.

Foret Domanciale de Glenne
Biologisch reservaat van de kloof van Canche (Georges de la Canche). U komt in het natuurgebied van Gorges de la Canche, waarin een beheerd biologisch reservaat is aangelegd, met een oppervlakte van 16 hectare. Op deze opmerkelijke plaats voor zijn biologische diversiteit biedt het "Office National de Forêts" beheer om het ecologische belang van dit natuurreservaat te behouden.

Tijdens uw wandeling doorkruist u en zeer gevarieerde omgeving, waaronder het bos op de berg Ormde. Esdoorn en kleinbladige limoen zijn hier aanwezig sinds duizenden jaren. Hier groeit het zelfzame boszwenkgras. Op het puin, in het midden van de oude beuken, kunt u de geveerd tandkruid en de gebleekte schubwortel (unieke soorten in de Morvan) ontdekken.

De fauna is erg gevarieerd. Aan de onderkant van de kloven, kun je waterspreeuw vinden 's Nachts zijn de bosuil en de vleermuizen actief. Een van hen, de mopsvleermuis, verblijft in holle boomholten. Een zeer zeldzaam zoogdier in de Morvan, de waterspitsmuis, is aanwezig aan de rand van de Canche en zijn zijrivieren.


Kenmerken
Startpunt: Le Grand Mizieux: P langs C12
Startlocatie: Morvan , Frankrijk
Coördinaten N47.011000 E4.143000
Afstanden: 9 km
Type: Berg, Bos, Heuvel, Rivier, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels los
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 08-12-2019

Route informatie

Een GPS wandeling van 9 km door de kloof van Canches (Georges de la Canche) bij Le Grand Mizieux (Morvan Fr).
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
Er is alleen een track beschikbaar.
De wandeling vraagt om goede wandelschoenen en het nodige klim en klauterwerk.
Deze wandeling is niet geschikt voor mensen die niet graag "off-road" gaan.
In natte tijden kan de wandeling onbegaanbaar zijn. Hetzelfde als het water in de La Canche hoog staat.
Het maximale hoogteverschil is 220 meter.
Onderweg komt u geen horecagelegenheid tegen.

 



Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe hebben de zomervakantie van 2017 en 2019 doorgebracht in het zuiden van de Morvan in Frankrijk op camping Le Paroy.

Nadat we in 2017 al een aantal wandelingen vanaf de camping en nabije omgeving hadden uitgezet hebben we daar in 2019 nog een paar wandelingen aan toegevoegd.

Een camping die we van harte kunnen aanbevelen bij wandelaars, fietsers en mensen die van rust houden. De camping is niet geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.

Op de website staat te lezen: In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Régional du Morvan, ligt onze kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op onze camping helemaal tot rust!

GPSwalking.nlVoor wandelaars, fietsers en vissers een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

Ook op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom op onze kleine en rustige camping!".

Kijk gerust eens op de website/facebook pagina van camping Le Paroy. En we hebben een leuk sfeerverslag gemaakt van ons verblijf met een hele uitgebreide foto-serie. Bekijk ook het sfeerverslag.

GPSwalking.nlDe Morvan
De Morvan, van het Keltische Mar (zwart) en Vand (gebergte), is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in Bourgondië, verdeeld over vier departementen: Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt. Sinds 1970 heeft het status als regionaal natuurpark.

De Morvan is een middelgebergte, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 m, gevolgd door Mont Préneley met 855 m.

Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 m tot de hoge toppen.

GPSwalking.nlDe Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden: de Bas-Morvan, de Haut-Morvan Collinéen, de Haut-Morvan Montagnard en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Haut-Morvan is bedekt met veel dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden.

In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin.

Het regent er (Chateau-Chinon) gemiddeld 190 dagen per jaar en dat is afgezien van enkele meetstations in Bretagne meer dan enige andere Franse plaats waar gemeten wordt.

GPSwalking.nlDoordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling en weinig lichtvervuiling.

Van origine is de Morvan een arm agrarisch gebied met weinig werkgelegenheid. In 2008 was de Nièvre, het departement waarin de Morvan voor een deel ligt, het gebied met de grootste ontvolking van Frankrijk. Winkels sluiten omdat er geen opvolging is.

Een campagne probeert Nederlanders te verleiden om zich als middenstander te komen vestigen. Er zijn voorbeelden van Nederlandse winkeleigenaren, fysiotherapeuten, huisartsen, dieraenartsen en mensen in het campingmanagement.

We krijgen een tip van Gerard. Hij had een wandeling liggen langs de rivier de la Canche. Lekker ruig, echt iets voor ons. De zomer van 2019 is een droge. Dus staat het water in de Canche ook niet al te hoog. In natte tijden kan het best een uitdaging zijn om deze wandeling te lopen.

GPSwalking.nlGoede wandelschoenen zijn zeker aan te raden. Een stukje van ongeveer 3 km is flink klimmen en klauteren. Daarvoor heb je goede schoenen nodig.

Onderweg komen we een waarschuwingsbordje tegen. Vanwege de exploitatie van de waterkrachtcentrale en de bijgehorende dammen is het mogelijk dat er onverwachts overstroming kunnen optreden. En tweemaal moesten we tijdens de wandeling de beek oversteken. Bij hoog water vast een hele uitdaging. Tijdens onze wandeling was het allemaal prima te toen en konden we zonder natte voeten oversteken.

Waarschuwing gevaar
het is gevaarlijk om u in de buurt, of op eilanden of oevers van deze waterloop te begeven vanwege onverwachte overstromingen, zelfs bij mooi weer, als gevolg van de exploitatie van waterkrachtcentrales en dammen.

Het eerste deel van de wandeling gaat over goede paden. Maar na het stuwmeer wordt het een compleet ander verhaal en hadden we soms wat moeite om op goede route te blijven en werd het meer klimmen en klauteren. Na de waterkrachtcentrale is het weer gedaan met het "off road" gedeelte en kun je weer goed vooruit.

Het maximale hoogteverschil is 220 meter. Hieronder kunt het hoogte profiel zien. Het hoogste punt is de dam en het stuwmeer. Het laagste punt de waterkrachtcentrale.

GPSwalking.nlForet Domanciale de Glenne
Biologisch reservaat van de kloof van Canche. U komt in het natuurgebied van Gorges de la Canche, waarin een beheerd biologisch reservaat is aangelegd, met een oppervlakte van 16 hectare.

Waarschuwing! Wijk niet af van het gemarkeerde pad. Betreed het reservaat niet bij harde wind of tijdens onweer!

Op deze opmerkelijke plaats voor zijn biologische diversiteit biedt het "Office National de Forêts" beheer om het ecologische belang van dit natuurreservaat te behouden:

 • Naaldbomen geplant in de percelen zijn verwijderd
 • Er wordt geen boom gerooid/gekapt tenzij deze een gevaar vormt voor het publiek

GPSwalking.nlTijdens uw wandeling doorkruist u en zeer gevarieerde omgeving, waaronder het bos op de berg Ormde. Esdoorn en kleinbladige limoen zijn hier aanwezig sinds duizenden jaren. Hier groeit het zelfzame boszwenkgras. Op het puin, in het midden van de oude beuken, kunt u de geveerd tandkruid en de gebleekte schubwortel (unieke soorten in de Morvan) ontdekken.

De fauna is erg gevarieerd. Aan de onderkant van de kloven, kun je waterspreeuw vinden 's Nachts zijn de bosuil en de vleermuizen actief. Een van hen, de mopsvleermuis, verblijft in holle boomholten. Een zeer zeldzaam zoogdier in de Morvan, de waterspitsmuis, is aanwezig aan de rand van de Canche en zijn zijrivieren.

GPSwalking.nlHistorisch
De dam en de waterkrachtcentrale van Canche werden rond 1920 gebouwd door de "Compagnie d'Electricité de la Grosne". In 1946 werd het geheel genationaliseerd en overgedragen aan EDF.

De dam heeft een hoogte van 7,5 m en een lengte van 72,5 m. Het houdt een hoeveelheid water vast in de orde van 26000 m3. Verder stroomafwaarts staan 3 turbo dynamo-eenheden van het merk NEYRET-BELLIER met een totaal vermogen van 2500 kVA.

Tussen het reservoir en de dynamo's stroomt het water met een debiet van 2,5 m3 / s door een buis van 1657 meter lang naar de 106 meter lager gelegen krachtcentrale. De jaarlijkse productie is een gemiddelde van 3,2 miljoen kWh, dat is het verbruik van een dorp van 1300 inwoners.

GPSwalking.nlEnkele technische bijzonderheden
Van de dam tot de turbo-alternators, alle installaties van de vallei van de Canche zijn origineel. Ze zijn zorgvuldig onderhouden. Anderzijds zijn de controle, veiligheid, transformatie en evacuatie van de stroom sterk gemoderniseerd.

De waterkrachtcentrale wordt nu op afstand bestuurd vanuit de Centrale de Bois de Cure, in de Yonne. De bovenleiding van 20000 volt werd in 2003 vervangen door een ondergrondse lijn.

Tussen de dam en de waterkrachtcentral stroomt het water eerst in een betonnen goot op een eerste deel met een lichte helling van 1242 meter. De diameter is 120 centimeter. Twee "mangaten" maken inspectiebezoeken mogelijk.

GPSwalking.nlDeze deze betonnen goot gaat het water verder door een stalen buis met een lengte van 415 meter op het steilste gedeelte. Deze buis heeft een diameter van ongeveer een meter en is gemaakt van geklonken staal met een dikte van 6 tot 13 millimeter.

De dikte van 13 mmm is op sommige plaatsen nodig om de sterkere druk van het water te weerstaan. De buis is uitgerust met een kopklep aan het stroomopwaartse uiteinde en een voetklep aan het stroomafwaartse uiteinde net voor de turbines.

Deze twee kleppen zijn geautomatiseerde veiligheidskleppen waarvan het abrupte sluiten een hoge druk in de buis kan veroorzaken. Wanneer de klep sluit, ondergaat de pijp een sterke overdruk die resulteert in een "waterslag".

Om deze overdruk, die de structuur zou verzwakken te elimineren, werd een "evenwichts-buis' gebouwd op de kruising tussen de betonnen galerij en de stalen buis. Met deze buis kan overtollig water worden afgevoerd tot de stroom bij de dam wordt onderbroken. Deze evenwichts-buis moet maximaal 2.5 m3/seconde water kunnen verwerken.
 

GPSwalking.nlWanneer de kopklep sluit, zal de metalen buis daarentegen een sterke onderdruk ondergaan door de afvoer van het water erin. Deze onderdruk moet worden gecompenseerd door een luchtinlaat. Een "zuignap" direct onder de kopklep zorgt ervoor dat de druk in de buis niet te veel daalt.

De dam zelf heeft ook zijn eigenaardigheden. Het heeft bijvoorbeeld geen overstromingsafvoer-kleppen: deze kleppen worden gebruikt bij de andere dammen van de Morvan (bijvoorbeeld op de Crescent-dam) en is hier vervangen door een sifon. Wanneer de instroom groter wordt dan het debiet van 2,5 m3 / sec, wordt deze sifon gebruikt om de overstroming in goede banen te leiden.

GPSwalking.nlVoor de meeste dammen legt de wet een minimale waterstroom op, wat de minimale waterstroom is die de dam door de waterloop moet passeren. Deze gereserveerde stroom is een percentage van de gemiddelde jaarlijkse stroom.

Op de Canche, in 2003, was de theoretische instroom gelijk aan 10 liter/seconde. In de zomer is de stroom van de Chanche stroomopwaarts van de dam veel lager dan deze waarde. Voor de Canche dam zijn daarom geen harde afspraken gemaakt voor een minimale waterstroom.

Hierdoor wordt de wisselingen in ritme van de waterstroom tussen winter en zomer gerespecteerd.

GPSwalking.nlHernieuwbare energie
Het principe van waterkrachtopwekking is eenvoudig: een dam over een waterloop creëert een reservoir. Het water uit dit reservoir zal gedeeltelijk door een buis worden geleid naar een turbine die zich op een lager punt bevindt. Een turbine zal de waterstroom die door de buis wordt aangeleverd omzetten naar elektriciteit.

Het debiet is afhankelijk van de diameter van de buis en de valhoogte. Deze manier van het opwekken van stroom produceert verder geen afval of broeikasgassen. Het vraagt om een hulpbron, water, die elk jaar wordt vernieuwd door de cyclus van seizoenen: het is daarom een continue hernieuwbare energiebron. In Frankrijk is ongeveer 15% van de geproduceerde elektriciteit hydro-elektrisch.

GPSwalking.nlDe jaarlijkse productie van waterkrachtcentrales in de Morvan komt overeen met het verbruik van ongeveer 20.000 inwoners, wat twee keer de stad Avallon is. Alleen de Canche-waterkrachtcentrale bevindt zich in het stroomgebied van de Loire, de andere centrales bevinden zich op het stroomgebied van de Yonne.

Een uitzonderlijke natuurlijk gebied
Gemaakt in een tijd dat de bescherming van de natuurlijke omgeving geen groot probleem was, zijn de dam en de Canche-fabriek goed geïntegreerd in deze vallei met een zeer speciale fauna en flora.

Na flink wat geklim en geklauter (220 met daling) komen we bij de waterkrachtcentrale uit.

GPSwalking.nlBossen
De Canche heeft haar loop door de granieten rotsen langzaam uitgesleten. De wanden zijn volledig bebost, maar de vegetatie verschilt. In de lente, wanneer de slangenarend terugkeert om over de vallei te vliegen, zijn de contrasterende kleuren van het plateau zeer duidelijk te zien.

Tussen het lommerrijke bos van de hellingen zie je de kleinbladige limoen-, esdoorn- en bergiep- en coniferen. Het ravijnbos ontwikkelt zich op hellingen en in het puin op bodem van de natte valleien waar het veel kouder is. Aan de rand van het water zijn het de elzen, de es en de gladde iep die het oeverbos vormen. Deze ravijnbossen zijn zeldzaam in Bourgondië en in Frankrijk.

GPSwalking.nlDe rivier
De Canche is een snelstromende stroom van goed geoxideerd water met grindachtige, zandige of steenachtige grond gekoloniseerd door in het water levende vegetatiegroepen zoals de drijvende boterbloem.

De Gorges de la Canche bevinden zich aan de kop van het stroomgebied en de wateren zijn van goede kwaliteit. De dam heeft geen grote invloed op de stroom van de Canche en de vispopulatie. Meestal is de uitstroom gelijk aan de inkomende stroom.

De modderkruiper en de bruine forel zijn aanwezig in de Canche, maar de groei van de vis is beperkt en langzaam omdat de wateren vis-onvriendelijk zijn. De waterspreeuw leeft in de onmiddellijke nabijheid van de rivier, hij vindt zijn voedsel (larven en waterinsecten) door op de bodem van het water te lopen, tegen de stroom in met behulp van zijn poten, zijn vleugels en zijn staart. Het nest, volumineus, bestaat uit mossen en twijgen in een keigat nog boven het water. Jonge waterspreeuwen kunnen zwemmen voordat ze weten hoe ze moeten vliegen.

GPSwalking.nlGazons en heidevelden
De bergweiden, vrij droog met grassen zoals de borstelgras, schapegras, bentgras en bergheide, blauwbes en brem horen thuis op deze zure zandbodems. De grond is niet erg vruchtbaar door de afbraak van graniet en is specifiek voor de Morvan. Dit gebied is de thuisbasis van zeldzame soorten in Bourgondië, waaronder valkruid en heidespurrie.

Dit zijn zeer aantrekkelijke omgevingen voor reptielen en het is een favoriete jachtplaats voor de slangenarend. Gazons en heidevelden moeten worden onderhouden om boomvorming te voorkomen.

GPSwalking.nlVeenmoerassen
De venen zijn getuige van een verleden koud en nat klimaat. Ze ontwikkelen zich ten gunste van moerassige gebieden die het hele jaar door overbelast zijn op zure substraten, in het bijzonder klimatologische omstandigheden die de biologische activiteit van de bodem stroomopwaarts van de dam van de Canche beperken.

In een koude, zure en met water doordrenkte omgeving is de ontbinding van planten onvolledig en hopen ze zich op in de vorm van min of meer ontwikkelde turf. Veenland soorten hebben aanpassingen aan barre klimatologische omstandigheden ontwikkeld. Sommige soorten bevinden zich in de oostelijke grens van hun geografische spreiding, zoals de heide.

GPSwalking.nlNa deze heerlijke en avontuurlijke wandeling komen we weer bij de auto aan.

Fijn dat we op een camping staan waar de eigenaar vele leuke wandelingen klaar heeft staan. Wel doorgaans alleen op papier. Maar die zetten we eerst even om naar een GPS route, dan gaan we op pad zonder te verdwalen.

U kunt de route natuurlijk ook andersom lopen. Dan loopt u van de krachtcentrale naar de dam met het stijlste stuk omhoog. Dat kan fijner lopen zijn.

Op warme dagen is het prima vertoeven in dit bos lopend langs de rivier de la Canche.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats N47.0083 E4.1039
 • Barrage de la Camche N47.0065 E4.1036
 • Krachtcentrale N47.0163 E4.1134
 • La Canche N47.0114 E4.1053
 • Le Grand Mizieux N47.0139 E4.1482
 • Rivier oversteken 1 N47.0120 E4.1050
 • Rivier oversteken 2 N47.0161 E4.1127
 • Start/finish/parkeerplaats N47.0105 E4.1433
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.