Saint-Didier-sur-Arroux

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 13-12-2019

Le Paroy
"In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Régional du Morvan, ligt een kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op Le Paroy helemaal tot rust!

Voor wandelaars, fietsers en vissers is dit een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

Ook op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom Le Paroy".

De Morvan
De Morvan, van het Keltische Mar (zwart) en Vand (gebergte), is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in Bourgondië, verdeeld over vier departementen: Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt. Sinds 1970 heeft het status als regionaal natuurpark.

De Morvan is een middelgebergte, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 m, gevolgd door Mont Préneley met 855 m. Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 m tot de hoge toppen.

De Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden: de Bas-Morvan, de Haut-Morvan Collinéen, de Haut-Morvan Montagnard en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Haut-Morvan is bedekt met veel dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden.

In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin. Het regent er (Château-Chinon) gemiddeld 190 dagen per jaar en dat is afgezien van enkele meetstations in Bretagne meer dan enige andere Franse plaats waar gemeten wordt. Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling en weinig lichtvervuiling.

Van origine is de Morvan een arm agrarisch gebied met weinig werkgelegenheid. In 2008 was de Nièvre, het departement waarin de Morvan voor een deel ligt, het gebied met de grootste ontvolking van Frankrijk. Winkels sluiten omdat er geen opvolging is. Een campagne probeert Nederlanders te verleiden om zich als middenstander te komen vestigen. Er zijn voorbeelden van Nederlandse winkeleigenaren, fysiotherapeuten, huisartsen, dierenartsen en mensen in het campingmanagement.


Kenmerken
Startpunt: Saint-Didier-sur-Arroux: P Centrum
Startlocatie: Morvan , Frankrijk
Coördinaten N46.833000 E4.114000
Afstanden: 16, 24 km
Type: Cultuur, Heuvel, Visvijver, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-12-2019

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km bij Saint-Didier-sur-Arroux in de Morvan (Fr).
Er is een verlenging van 24 km beschikbaar.
Er is alleen een track beschikbaar.
De wandeling is goed begaanbaar. Het maximale hoogteverschil is ongeveer 130 meter.
Onderweg komt u geen horeca gelegenheden tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe hebben de zomervakantie van 2017 en 2019 doorgebracht in het zuiden van de Morvan in Frankrijk op camping Le Paroy.

Nadat we in 2017 al een aantal wandelingen vanaf de camping en nabije omgeving hadden uitgezet hebben we daar in 2019 nog een paar wandelingen aan toegevoegd.

Een camping die we van harte kunnen aanbevelen bij wandelaars, fietsers en mensen die van rust houden. De camping is niet geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.

Op de website staat te lezen: In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Régional du Morvan, ligt onze kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op onze camping helemaal tot rust!

VGPSwalking.nloor wandelaars, fietsers en vissers een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

Ook op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom op onze kleine en rustige camping!".

Kijk gerust eens op de website/facebook pagina van camping Le Paroy. En we hebben een leuk sfeerverslag gemaakt van ons verblijf met een hele uitgebreide foto-serie. Bekijk ook het sfeerverslag.

GPSwalking.nlDe Morvan
De Morvan, van het Keltische Mar (zwart) en Vand (gebergte), is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in Bourgondië, verdeeld over vier departementen: Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt. Sinds 1970 heeft het status als regionaal natuurpark.

De Morvan is een middelgebergte, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 m, gevolgd door Mont Préneley met 855 m.

Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 m tot de hoge toppen.

DGPSwalking.nle Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden: de Bas-Morvan, de Haut-Morvan Collinéen, de Haut-Morvan Montagnard en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Haut-Morvan is bedekt met veel dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden.

In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin.

Het regent er (Chateau-Chinon) gemiddeld 190 dagen per jaar en dat is afgezien van enkele meetstations in Bretagne meer dan enige andere Franse plaats waar gemeten wordt.

GPSwalking.nlDoordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling en weinig lichtvervuiling.

Van origine is de Morvan een arm agrarisch gebied met weinig werkgelegenheid. In 2008 was de Nièvre, het departement waarin de Morvan voor een deel ligt, het gebied met de grootste ontvolking van Frankrijk. Winkels sluiten omdat er geen opvolging is.

Een campagne probeert Nederlanders te verleiden om zich als middenstander te komen vestigen. Er zijn voorbeelden van Nederlandse winkeleigenaren, fysiotherapeuten, huisartsen, dieraenartsen en mensen in het campingmanagement.

GPSwalking.nlWe hadden een paar dagen geleden al een wandeling bij Etang-sur-Arroux gelopen. Vandaag zijn we een dorp verderop gegaan. Best wel handig want beide wandelingen laten zich mooi samenvoegen in een verlengde wandeling van 24 km.

Vrouwlief was intussen een beetje wandelmoe en had een andere wandelaar op de camping enthousiast gekregen om deze wandeling mee te lopen. Wel zo gezellig.

De wandeling is niet spectaculair maar loopt lekker, hier en daar een fraai uitzicht en onderweg veel koeien. Het hoogteverschil is met een 130 meter goed te doen voor iedereen. Zie het hoogteverschil hieronder.

GPSwalking.nl

GPSwalking.nlNadat de auto geparkeerd was in het midden van het dorp kon er al direct genoten worden van een fantastisch uitzicht. Er staan ook prachtige huizen.

Verder is het zoals veel Franse plaatsjes tegenwoordig: het lijkt totaal uitgestorven. Er is geen café, restaurant of een terrasje waar je even kunt neerstrijken.

Dus de wandelschoenen aan en op pad. Het is intussen al weer tropische warm en regen heeft de omgeving al lange tijd niet meer gezien. Al het gras is goudgeel gekleurd. Maar met een petje op lukt het om er een goed tempo in te houden.

GPSwalking.nlSaint-Didier-sur-Arroux
Saint-Didier-sur-Arroux is een Franse gemeente in het departement Saône-et-Loire in de regio Bourgogne-Franche-Comté.

Saint-Didier-sur-Arroux ligt in het Morvan-massief en maakt deel uit van het regionale natuurpark. Het tussen de bergen Couturier en Dône en de rivier L'Arroux. In de plaats kunt u genieten van een prachtig panorama.

De stad strekt zich uit langs een grote straat van oost naar west. Sinds de 19e eeuw wordt op 24 mei en 26 december in Saint-Didier-sur-Arroux een jaarmarkt gehouden.

GPSwalking.nlOnderweg zoals gezegd veel koeien. Van die jonge nieuwsgierige en toch bange koeien die je van afstand staan aan te staren, tot een wei vol met koeien waar we langs moeten lopen. En we moeten zelfs een pauze inlassen als ruim 200 koeien vanuit een stal richting wei het pad moeten oversteken.

We nemen de tijd om dit schouwspel eens goed te bekijken. De boer roept ons iets toe, maar dat kunnen we helaas niet verstaan. De laatste 4 koeien lopen duidelijk mank. En dus moeten we nog even wat langer geduld hebben want snel gaat het nu niet meer.

Wel hebben we zo ruim de tijd om een paar foto's te maken.

NGPSwalking.nladat we een hele lus door het landschap hebben gemaakt en genoten hebben van de rust op dit platteland komen we weer in de buurt van het dorp. En langs een merkwaardig kasteeltje. Het lijken losse onderdelen die ooit eens aan elkaar gezeten hebben. In het midden heeft iemand een reusachtige betonnen vloer gestort. Mogelijk onderdeel van een restauratie? Het ziet er een beetje vreemd uit.

Château de Charency
De ruïnes van het kasteel van Charency (Château de Charency) kijken uit op het Etang de Bousson in Saint-Didier-sur-Arroux. In 1209 was dit kasteel onderdeel van een heerschappij van het bisdom Autun. De Cassini-kaart (ca. 1750) vermeldt duidelijk een kasteel. Het huidige kasteel lijkt echter meer op een 19e-eeuwse ex-nihilo-constructie in een neogotische stijl. Vlakbij is een neogotische kapel, gebouwd in 1842 onder het beschermheerschap van de engel Gabriel.

GPSwalking.nlIn neogotische stijl werd het huidige kasteel gebouwd tussen 1839 en 1842. Op het kadaster van 1842 bestaat het uit een rechthoekig noord-zuid hoofdgebouw geflankeerd door twee vierkante torens. Een achthoekige toren doorboord met tal van ramen toegevoegd in het midden van de zuidgevel van het huis.

In het gastenboek van de gemeente Saint-Didier worden belangrijke restauraties van het kasteel toegeschreven aan de graaf van Deen (comte de Dane) die veel boerderijen bouwde volgens een uniek en goed doordacht model. Vandaag de dag is alleen de achthoekige toren over en een van de vierkante torens. Alleen de kapel ziet er in goede staat uit.

GPSwalking.nlEn na deze best wel leuke wandeling door een heerlijk rustige omgeving komen we bij de auto, starten de airco en rijden we weer terug naar de camping. Onderweg zien we op de thermometer in de auto dat het toch weer rond de 30 C is geworden. Een erg warme en droge zomer in 2019.

Tijd voor een duik in het zwembad en een lekker glaasje wijn en een Frans kaasje. Jazeker, het is goed vertoeven op camping Le Paroy, daar zorgen we wel voor.  

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:


POI's

 • Brasserie Chez Dom N46.8668 E4.1832
 • Chateau de Charency N46.8397 E4.1145
 • Eglise Saint Pierre N46.8653 E4.1854
 • Etang-sur-Arroux N46.8666 E4.1873
 • L`Arroux N46.8658 E4.1870
 • Replica Grot de Lourdes N46.8750 E4.1951
 • Saint-Didier-Sur-Arroux N46.8330 E4.1159
 • Start/finish/parkeerplaats N46.8332 E4.1140
 • Étang de Boussons N46.8437 E4.1046
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.