Beaune Stadswandeling

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 29-12-2019

Le Paroy
"In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Régional du Morvan, ligt een kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op Le Paroy helemaal tot rust!

Voor wandelaars, fietsers en vissers is dit een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

Ook op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom Le Paroy"

Bourgogne, de wijkstreek
De wijnstreek Bourgogne is beroemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van vooral de pinot noir (rood) en chardonnay (wit).

Toen de Romeinen Gallië veroverden in 51 v.Chr. troffen ze wellicht al Kelten aan die wijn produceerden in wat we nu Bourgogne noemen, hoewel archeologisch bewijs van de aanwezigheid van wijnbouw niet verder teruggaat dan de 2e eeuw n.Chr. Een grafsteen uit die tijd, in de dorpskerk van Corgoloin, toont wat eruitziet als een Keltische god met een wijnrank in zijn rechterhand. Op andere grafstenen zijn druiven(trossen) afgebeeld. Het is echter opmerkelijk dat er in de streek, met name bij de opgravingen van de oude Keltische stad Bibracte veel Italiaanse amphora's zijn aangetroffen, wat erop kan duiden dat de wijnproductie ter plaatse in elk geval niet voldeed aan de behoefte.

In de 12e en 13e eeuw werd de voorkeur gegeven aan witte wijn boven rode. In een tijd waarin drinkwater troebel en soms gevaarlijk was, werd zorgvuldig gemaakte witte wijn bewonderd om haar helderheid. Doordat de wijnbouwgebieden van Bourgogne niet dicht bij rivieren liggen, waren de witte wijnen van deze streek in feite onbekend buiten de streek zelf (vervoer per schip was destijds veruit de goedkoopste wijze van transport).

Toen het koningshuis van Frankrijk in macht toenam, ging dat ten koste van de macht van de Kerk. Hierdoor werden veel kloosters gedwongen hun beroemde wijngaarden te verkopen aan de steeds belangrijker bourgeoisie in Dijon. Toen in de 18e eeuw de wegen sterk verbeterden, was dat het startsein voor het commerciële verkeer van en naar Bourgogne. De eerste handelshuizen werden in de jaren 1720 en 1730 opgericht. Sommige hiervan bestaan ook nu nog, zoals Bouchard Père et fils uit 1731.

De meeste wijngaarden bleven in handen van de adel en de kerk tot de Franse Revolutie. Vanaf 1791 werden de wijngaarden opgesplitst en geveild. Na die tijd zijn de wijngaarden verder versnipperd, vooral door het erfrecht in de Code Napoléon. Dit proces heeft ervoor gezorgd dat wijnen uit Bourgogne moeilijk te doorgronden zijn: de wijnliefhebber moet zich niet alleen verdiepen in talloze namen van wijndorpen en wijngaarden, maar ook nog eens in de honderden namen van mogelijke producenten.

Tot de crisisjaren na de Eerste Wereldoorlog werd vrijwel alle wijn verkocht via handelshuizen. De enige manier voor kleine wijnboeren om het hoofd te bieden aan de economische depressie, was zich te verenigen in coöperaties. Anderen gingen ertoe over hun eigen productie zelf te bottelen en verhandelen, waaronder beroemde wijnhuizen als Marquis d'Angerville, Henri Gouges en Armand Rousseau. In 1962 werd nog maar 15% op het domein gebotteld, tegenover bijna de helft van de wijnen van de Côte-d'Or tegen 1990.

In tegenstelling tot de Bordeaux waar grote hoeveelheden wijn onder één châteaunaam of appellation worden verhandeld, bestaat er in Bourgogne een (niet altijd vriendschappelijk) samenspel tussen wijnbouwers en handelshuizen, de négociants.

Door de hierboven beschreven versnippering van de wijngaarden, komt het regelmatig voor dat een individuele wijnboer een dusdanig klein stukje grond in een wijngaard heeft, dat hij daarvan één vat wijn zou kunnen maken, goed voor 25 kisten wijn van elk 12 flessen. Deze wijnbouwers verkochten dan vaak hun druiven aan een handelshuis dat de druiven uit die wijngaard kocht van de diverse eigenaren om er voldoende volume mee te krijgen om het uitbrengen van wijn met die appellation rendabel te maken.

De wijnconsument die bijvoorbeeld een Meursault koopt van een handelshuis, drinkt een wijn die is samengesteld van druiven van verschillende wijngaarden, verbouwd door verschillende wijnboeren. Hoewel deze blends soms beter zijn dan wat een individuele wijnboer zou kunnen produceren (bijvoorbeeld omdat het handelshuis kan investeren in high-tech installaties die worden gebruikt bij de vinificatie), gaat hierdoor de unieke individualiteit verloren die bourgogne vaak zo groot maakt.

Vooral sinds de jaren 50 en 60 is daarom de botteling op domein sterk in opkomst, hoe klein de hoeveelheden dan ook zijn. Uiteraard is een gevolg van succesvolle bottelingen dat de prijs hiervan hoog is: het bottelen van een kleine hoeveelheid is verhoudingsgewijs eenvoudig duurder en doordat de vraag al snel (veel) groter is dan het aanbod, stuwt de markt de prijs verder omhoog.

Als gevolg van deze ontwikkeling hebben veel handelshuizen (delen van) wijngaarden gekocht zodat ook zij wijnen konden bottelen met het begeerde predicaat "mise en bouteille au domaine". Hierdoor is het strikte onderscheid tussen wijnbouwer en handelshuis vervaagd, ook al omdat gerenommeerde wijnbouwers op hun beurt wijnen gingen uitbrengen van druiven die ze niet zelf hadden verbouwd.

Beaune
Beaune is een stad in het oosten van Frankrijk, onderprefectuur van het departement Côte-d'Or, in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Beaune heeft 21.644 inwoners (2016), die Beaunois worden genoemd.

Het gebied rond Beaune staat bekend om zijn wijnen en om zijn jaarlijkse wijnverkopen georganiseerd door de Hospices de Beaune. Deze organisatie werd gesticht in 1442 door Nicolas Rolin, kanselier van de graaf van Bourgondië, en zijn vrouw. Dankzij giften in het verleden bezit deze organisatie wijngaarden in de beroemdste delen van Bourgondië.

Het Hôtel-Dieu van Beaune is de bekendste bezienswaardigheid van het stadje. Het gebouw dateert uit de 15e eeuw en werd nog tot 1971 als ziekenhuis gebruikt. De grote ziekenzaal vormt een geheel met de kapel, zodat de zieken vanuit hun bed de mis kunnen volgen. In het gebouw bevindt zich een veelluik van Rogier van der Weyden dat het Laatste Oordeel voorstelt.


Kenmerken
Startpunt: Beaune: P Madelaine
Startlocatie: Morvan , Frankrijk
Coördinaten N47.021000 E4.842000
Afstanden: 7, 5 km
Type: Cultuur, Stad
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 29-12-2019

Route informatie

Een GPS wandeling van 7 km in de Beaune (Fr).
Er is een verkorting van 5 km beschikbaar.
De wandeling gaat over verharde wegen.
Er is alleen een track beschikbaar.
Horeca komt u onderweg overal tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe hebben de zomervakantie van 2017 en 2019 doorgebracht in het zuiden van de Morvan in Frankrijk op camping Le Paroy.

Nadat we in 2017 al een aantal wandelingen vanaf de camping en nabije omgeving hadden uitgezet hebben we daar in 2019 nog een paar wandelingen aan toegevoegd.

Een camping die we van harte kunnen aanbevelen bij wandelaars, fietsers en mensen die van rust houden. De camping is niet geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.

GPSwalking.nlOp de website staat te lezen: In het zuiden van de Bourgogne, nog net binnen de grenzen van het Parc Régional du Morvan, ligt onze kleinschalige camping. In een heuvelachtige regio temidden van bossen, weilanden en meren. U komt op onze camping helemaal tot rust!

Voor wandelaars, fietsers en vissers een prachtig gebied met vele mogelijkheden.

GPSwalking.nlOok op cultureel gebied heeft de Bourgogne veel te bieden. Liefhebbers van de Bourgondische keuken en de wijnen uit deze streek komen uitgebreid aan hun trekken. Redenen te over om deze streek met een korter of langer verblijf te vereren!

Wij heten u van harte welkom op onze kleine en rustige camping!".

Kijk gerust eens op de website/facebook pagina van camping Le Paroy. En we hebben een leuk sfeerverslag gemaakt van ons verblijf met een hele uitgebreide foto-serie. Bekijk ook het sfeerverslag.

We rijden vanaf de camping richting Beaune. Mooi smalle kronkelijke weggetjes waardoor de rit ook de moeite waard is. Dichterbij Beaune rijden we langs de wijnvelden. Ook de moeite meer dan waard. In Beaune zitten we de auto op Parking Madelaine. Er waren nog een paar plaatsen vrij. Dus niet te laat arriveren. 

GPSwalking.nlWe lopen eerst over de oude vestingsmuren voordat we naar het centrum gaan afbuigen.

Bourgogne, de wijkstreek
De wijnstreek Bourgogne is beroemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van vooral de pinot noir (rood) en chardonnay (wit).

Toen de Romeinen Gallië veroverden in 51 v.Chr. troffen ze wellicht al Kelten aan die wijn produceerden in wat we nu Bourgogne noemen, hoewel archeologisch bewijs van de aanwezigheid van wijnbouw niet verder teruggaat dan de 2e eeuw n.Chr.

GPSwalking.nlEen grafsteen uit die tijd, in de dorpskerk van Corgoloin, toont wat eruitziet als een Keltische god met een wijnrank in zijn rechterhand. Op andere grafstenen zijn druiven(trossen) afgebeeld. Het is echter opmerkelijk dat er in de streek, met name bij de opgravingen van de oude Keltische stad Bibracte veel Italiaanse amphora's zijn aangetroffen, wat erop kan duiden dat de wijnproductie ter plaatse in elk geval niet voldeed aan de behoefte.

In de 12e en 13e eeuw werd de voorkeur gegeven aan witte wijn boven rode. In een tijd waarin drinkwater troebel en soms gevaarlijk was, werd zorgvuldig gemaakte witte wijn bewonderd om haar helderheid. Doordat de wijnbouwgebieden van Bourgogne niet dicht bij rivieren liggen, waren de witte wijnen van deze streek in feite onbekend buiten de streek zelf (vervoer per schip was destijds veruit de goedkoopste wijze van transport).

GPSwalking.nlToen het koningshuis van Frankrijk in macht toenam, ging dat ten koste van de macht van de Kerk. Hierdoor werden veel kloosters gedwongen hun beroemde wijngaarden te verkopen aan de steeds belangrijker bourgeoisie in Dijon.

Toen in de 18e eeuw de wegen sterk verbeterden, was dat het startsein voor het commerciële verkeer van en naar Bourgogne. De eerste handelshuizen werden in de jaren 1720 en 1730 opgericht. Sommige hiervan bestaan ook nu nog, zoals Bouchard Père et fils uit 1731.

GPSwalking.nlDe meeste wijngaarden bleven in handen van de adel en de kerk tot de Franse Revolutie. Vanaf 1791 werden de wijngaarden opgesplitst en geveild. Na die tijd zijn de wijngaarden verder versnipperd, vooral door het erfrecht in de Code Napoléon.

Dit proces heeft ervoor gezorgd dat wijnen uit Bourgogne moeilijk te doorgronden zijn: de wijnliefhebber moet zich niet alleen verdiepen in talloze namen van wijndorpen en wijngaarden, maar ook nog eens in de honderden namen van mogelijke producenten.

GPSwalking.nlTot de crisisjaren na de Eerste Wereldoorlog werd vrijwel alle wijn verkocht via handelshuizen. De enige manier voor kleine wijnboeren om het hoofd te bieden aan de economische depressie, was zich te verenigen in coöperaties.

Anderen gingen ertoe over hun eigen productie zelf te bottelen en verhandelen, waaronder beroemde wijnhuizen als Marquis d'Angerville, Henri Gouges en Armand Rousseau. In 1962 werd nog maar 15% op het domein gebotteld, tegenover bijna de helft van de wijnen van de Côte-d'Or tegen 1990.

In tegenstelling tot de Bordeaux waar grote hoeveelheden wijn onder één châteaunaam of appellation worden verhandeld, bestaat er in Bourgogne een (niet altijd vriendschappelijk) samenspel tussen wijnbouwers en handelshuizen, de négociants.

Door de hierboven beschreven versnippering van de wijngaarden, komt het regelmatig voor dat een individuele wijnboer een dusdanig klein stukje grond in een wijngaard heeft, dat hij daarvan één vat wijn zou kunnen maken, goed voor 25 kisten wijn van elk 12 flessen.

GPSwalking.nlDeze wijnbouwers verkochten dan vaak hun druiven aan een handelshuis dat de druiven uit die wijngaard kocht van de diverse eigenaren om er voldoende volume mee te krijgen om het uitbrengen van wijn met die appellation rendabel te maken.

De wijnconsument die bijvoorbeeld een Meursault koopt van een handelshuis, drinkt een wijn die is samengesteld van druiven van verschillende wijngaarden, verbouwd door verschillende wijnboeren. Hoewel deze blends soms beter zijn dan wat een individuele wijnboer zou kunnen produceren (bijvoorbeeld omdat het handelshuis kan investeren in high-tech installaties die worden gebruikt bij de vinificatie), gaat hierdoor de unieke individualiteit verloren die bourgogne vaak zo groot maakt.

Vooral sinds de jaren 50 en 60 is daarom de botteling op domein sterk in opkomst, hoe klein de hoeveelheden dan ook zijn. Uiteraard is een gevolg van succesvolle bottelingen dat de prijs hiervan hoog is: het bottelen van een kleine hoeveelheid is verhoudingsgewijs eenvoudig duurder en doordat de vraag al snel (veel) groter is dan het aanbod, stuwt de markt de prijs verder omhoog.

AGPSwalking.nlls gevolg van deze ontwikkeling hebben veel handelshuizen (delen van) wijngaarden gekocht zodat ook zij wijnen konden bottelen met het begeerde predicaat "mise en bouteille au domaine".

Hierdoor is het strikte onderscheid tussen wijnbouwer en handelshuis vervaagd, ook al omdat gerenommeerde wijnbouwers op hun beurt wijnen gingen uitbrengen van druiven die ze niet zelf hadden verbouwd.

Een stadswandeling van 7 km. Je verwacht dat je zo weer bij de auto staat. Maar dat valt best tegen. Zeker met een bezoek aan het wijnmuseum, de Basilique-Collégiale Notre-Dame en natuurlijk Hotel Dieu. Samen met de autotocht heen en terug is het een interessante, fotogenieke, dagvullende bezigheid.

GPSwalking.nlBeaune
Beaune (Franse uitspraak: [bon]) is de wijnhoofdstad van Bourgondië in het departement Côte d'Or in Oost-Frankrijk. Het ligt tussen Parijs en Genève.

Beaune is een van de belangrijkste wijncentra in Frankrijk en het centrum van de wijnproductie en -handel van Bourgondië. De jaarlijkse wijnveiling van de Hospices de Beaune is de primaire wijnveiling in Frankrijk. (De hospice-structuur, in het stadscentrum, is een van de best bewaarde renaissancegebouwen in Europa.)

GPSwalking.nlDe stad wordt omringd door enkele van 's werelds beroemdste wijndorpen, terwijl de faciliteiten en kelders van veel producenten, groot en klein, zich in het historische centrum van Beaune zelf bevinden, zoals ze sinds de Romeinse tijd zijn geweest. Met een rijk historisch en architecturaal erfgoed wordt Beaune beschouwd als de "hoofdstad van de Bourgogne-wijnen".

Het is een oude en historische stad op een vlakte bij de heuvels van de Côte d'Or, met overblijfselen uit de pre-Romeinse en Romeinse tijdperken, door de middeleeuwse en renaissance-periodes.

GPSwalking.nlBeaune is een ommuurde stad, waarvan ongeveer de helft van de kantelen, wallen en de slotgracht in goede staat hebben overleefd. De centrale "oude stad" of "Vieille Ville" is uitgebreid. Historisch gezien is Beaune nauw verbonden met de hertogen van Bourgondië.

Bezienswaardigheden in Beaune zijn de oude markt (les Halles), de 15e-eeuwse Hospices, de Beffroi (klokkentoren) en de collegiale kerk van Notre Dame. Beaune is het belangrijkste centrum voor de polychrome renaissancistische dakstijl in de regio "Bourgondische tegels".

GPSwalking.nlBeaune is een van de wijngemeenten van de subregio Côte de Beaune van de wijnstreek Bourgondië, die de naam van deze stad draagt. Hoewel Beaune geen Grand Cru-wijngaard in de gemeente heeft, is het het centrum van de wijnhandel in de regio, omdat de meeste belangrijke negocianten van Bourgondië hier zijn. Beaune staat bekend om zijn jaarlijkse veiling voor liefdadigheidswijnen namens de Hospices de Beaune.

Het ligt aan de toeristische route des Grands Crus tussen de wijngaarden. De weg loopt noordwaarts van Beaune naar Gevrey Chambertin en Nuits-Saint-Georges en zuidwaarts naar Nolay, Saisy en Autun.

GPSwalking.nlHet dorp Beaune
Beaune is het centrum voor diensten van de wijnindustrie (zoals tractoren en uitrusting voor btw-kamers), evenals een aantal wijngerelateerde instituten en onderwijsfaciliteiten. Het treinstation wordt bediend door TGV, via Dijon of Lyon.

Er is een uitgebreid "traditioneel" winkelgebied geclusterd rond het centrale plein met een focus op gastronomische gerechten, mode en wijn, terwijl grote supermarkten, bedrijventerreinen, etc. aan de rand van de stad liggen.

GPSwalking.nlBeaune heeft op zaterdag een grote markt voor lekker eten, waar een groot aantal standhouders een brede selectie producten en specialiteiten uit Bourgondië en de omliggende regio's levert. Bijvoorbeeld Bresse-kippen, Jura-kazen, kleine goederen, kruiden, producten van elke variëteit en seizoensgebonden specialiteiten zoals truffels.

Er is een kleinere markt op woensdag en speciale evenementenmarkten en feesten worden het hele jaar door gehouden.

GPSwalking.nlHoewel Beaune niet in de eerste plaats een toeristisch stadje is, maar een centrum gericht op de wijnindustrie, trekt het toch een grote hoeveelheid toerisme aan. Ongeveer vijf traditionele kleinere hotels bevinden zich binnen de stadsmuren met ongeveer vijf hotelketens aan de rand.

Beaune is een van een aantal steden in Europa die een sleutelrol vervullen in de "uitvinding van de film"; een aantal muurschilderingen en andere toeristische attracties weerspiegelen dit.

Technisch gezien is Beaune een gemeente in Oost-Frankrijk, een sub-prefectuur van departement 21, het departement Côte-d'Or, in de regio Bourgogne-Franche-Comté.

GPSwalking.nlOorsprong, aardrijkskunde en klimaat
De naam "Beaune" is afgeleid van het gelatiniseerde Gallische woord "Belena", wat de naam was van een bron waaromheen de nederzetting werd gevestigd. Die naam is op zijn beurt afgeleid van "Belen" of "Belenos", een god van snelstromend water.

Een Romeins fort werd daar gebouwd in de eerste eeuw na Christus en het was al een welvarend wijnbouwgebied in de 13e eeuw.

De stad wordt bediend door een kleine waterloop, de "Bouzaise" (of "Bouzaize") waarvan de bron in een openbaar park aan de noordoostelijke grens ligt.

GPSwalking.nlBeaune heeft een semi-continentaal klimaat met een neiging tot oceanen. De invloed van de oceaan wordt gezien met frequente regenval in elk seizoen (hoewel de herfst de meeste en de zomer de minste heeft) en veel weersveranderingen.

Aan de andere kant ziet men de semi-continentale invloed met een van de grootste seizoensgebonden temperatuurverschillen, gekenmerkt door koude winters met frequente sneeuwval en hete zomers en hevige stormen. Het is dit klimaat dat de unieke omgeving creëert waarvoor de Côte d'Or zo gemakkelijk bekend staat.

GPSwalking.nlOnderweg kom je veel fraaie gebouwen tegen. Eentje ervan was de Basilique-Collégiale Notre-Dame.

Basilique-Collégiale Notre-Dame
De basiliek Notre-Dame de Beaune is gebouwd in de tweede helft van de 12e eeuw in Beaune. De  basiliek is een van de laatste grote romaanse kerken in Bourgondië. De bouw ervan vond plaats in het midden van de 12e eeuw volgens het Clunysiaanse model en werd aan het begin van de volgende eeuw voltooid met behoud van een opmerkelijke stilistische eenheid.

GPSwalking.nlDe basiliek is geclassificeerd als een historisch monument door inscriptie op de lijst van historische monumenten van 1840. Het kloostergebouw (pastorie) is ondertussen het onderwerp geweest van een historisch monument sinds 26 mei 1926.

Historisch
De kanunniken beloofden het gebouw in het midden van de 12e eeuw te bouwen. De bouw, van oost naar west, werd pas in de vroege 13e eeuw voltooid. De canonieke gebouwen dateren uit het einde van de 12e eeuw, de veranda uit het midden van de 13e eeuw.

Na de brand van 1272 werd er gewerkt; de bovenste delen van de apsis werden herbouwd ter hoogte van de blinde boog: de romaanse ramen werden vervangen door immense gotische ramen met vullingen en luchtbogen gevestigd op de romaanse steunberen van de ambulante; de kroonlijsten en ramen van de ambulante werden opnieuw ontworpen, de daken en de transept toren aangepast.

GPSwalking.nlDe kapellen werden toegevoegd van de 13e eeuw tot de 16e eeuw; de meest opmerkelijke zijn de Saint-Léger-kapel versierd met muurschilderingen en de Bouton-kapel uit 1530. De gotische torenspits van de kerk werd vervangen door een keizerlijk dak gebouwd van 1580 tot 1588, op de plannen van Hugues Sambin.

In 1844 stelde Viollet-le-Duc een restauratieschatting op; de werken werden uitgevoerd vanaf 1860 onder leiding van Maurice Ouradou, de Beaune-architect Alphonse Forest als inspecteur van de werken.

De kerk
De kerk omvat een schip met twee kanten, een transept en een koor met apsis, ambulante en stralende kapellen.

GPSwalking.nlHet schip, het transept en het koor zijn bedekt met gebroken gewelven, de gangpaden en de ambulante met kruisgewelven, de veranda, de apsis, de kapellen, het klooster en de hoofdstukkamer met ribgewelven, de Bouton-kapel van een plafond.

Rond 1690 produceerde Gabriel Revel. De aanbidding van het heilig hart van Jezus2, een olie op canvas van 243 × 223 cm3.

Conventueel ensemble
Links van het koor bevindt zich de oude sacristie, rechts boven de oude Saint-Michel-kapel (privé-oratorium van Nicolas Rolin) waarvan de apsis, verlicht door een halfrond raam, wordt ondersteund door een "cul-de-lamp' en bedekt met een terras begrensd door een balustrade.

GPSwalking.nlEen gang maakte communicatie mogelijk met het canonieke gebouw. Het portaal aan de rechterarm van het dwarsschip komt uit op een kloostergalerij met zeven overspanningen, die wordt overwonnen door een deel van de oude canonieke gebouwen, die momenteel worden gebruikt als pastorie.

We gaan even naar de rand van de stad waar het Parc de la Bouzaize ons de rust geeft voor de lunch die we nuttige op 1 van de vele bankjes die hier staan. Hele families strijken hier neer voor de lunch. Gewoon met z'n allen op het grote grasveld.

GPSwalking.nlParc de la Bouzaize
Het was de behoefte van de bevolking aan water die de burgemeester van die tijd, de heer Paul BOUCHARD, ertoe aanzette het land te verwerven dat het Parc de la Bouzaize vormt.

De aankopen begonnen in 1886 met de eigendommen direct rond het meer en de Bourgeoise-fontein. De andere percelen werden slechts geleidelijk verworven, tijdens verkopen of successies, en met name ten tijde van het verschijnen van phylloxera waarvoor de wijnstokken moesten worden ontworteld1. De acquisities werden rond 1910 voltooid.

GPSwalking.nlHet is waarschijnlijk in deze periode dat de stad Beaune de aanleg van dit gebied heeft opgedragen. Helaas is de naam van de maker onbekend2. Het park is ontworpen volgens het principe van een Engels park, met behoud van de bestaande vegetatie, met name elzen, eiken en dennen, gelegen aan "de watertuin" die sinds 2009 de Damhertenpark geïnstalleerd op deze locatie in 1960.

De linkeroever en de top van de lente zijn volledig herbebost en de zeldzaamste en meest typische planten uit die periode zijn geïntroduceerd. Het grote eiland werd tijdens deze ontwikkelingswerken gecreëerd en het kleine eiland, gelegen aan de rechterkant van de bron, werd gerenoveerd.

GPSwalking.nlToegang tot het park was vanaf de rechterkant van de molen. De wandeling begon met een uitlijning van platanen die een groot steegje omkaderden voordat we aankwamen bij het meer aangelegde deel. Het pad langs de rechteroever, dat nu het meest wordt gebruikt, bestond niet.

Momenteel wordt het park in tegengestelde richting bezocht dan gepland door de ontwerper.

Belangrijke renovaties aan het park werden beslist tussen 2007 en ingehuldigd door Alain Suguenot loco-burgemeester van Beaune in 2010. Ze waren gericht op: de vernieuwing van de hekken, de oprichting van de kleine boerderij in het zuiden van het park, bij de ingang main, en het verwijderen van de damhertenbehuizing vervangen door de watertuin.

GPSwalking.nlBij deze gelegenheid werd een loopbrug gebouwd om wandelaars niet toe te staan de tuin rond het meer te verlaten. De speelplaatsen aan weerszijden van het meer zijn samengebracht op de rechteroever voor het comfort van gezinnen.

Deze werken waren de gelegenheid om een oude volière te vervangen door een nieuwe, modernere volière, het werk van DPLG-architect Patrick Bidot, zoals de loopbrug en het gebouw van de Petite Ferme du Parc.

GPSwalking.nlUiteindelijk werd tijdens deze werken een ingang aan de kant van Faubourg Saint Martin heropend om bezoekers uit het noorden van de stad sneller het park te laten betreden.

Bovendien werd rond 1930 een klein huis, intussen al weer afgebroken, gebouwd op het kleine eiland dat toegankelijk was via een houten imitatiebrug. dit soort bruggen was zeer in zwang in 19e-eeuwse tuinen. Dit huis was toen de 'kwekerij' van de visteelt. De vissen werden vervolgens overgebracht naar grote tanks die nog steeds te zien zijn voor het zogenaamde 'pomp'-gebouw en vervolgens geïnstalleerd in grote zwembaden die nog steeds begraven liggen achter het paviljoen in het midden van het park.

GPSwalking.nlHet is dankzij deze visteeltactiviteit dat we al heel lang een veelheid aan forellen en snoeken in het water hebben kunnen zien. Deze installaties zijn momenteel niet toegankelijk voor bezoekers.

De bron wordt vandaag gebruikt om drinkwater te leveren aan de stad Beaune.

Als we klaar met de lunch en het park zijn wandelen we verder richting Musee de vin de Bourgogne. We treffen het niet want het museum is nog gesloten en gaat pas later in de middag weer open. Aan de andere kant misschien wel goed ook, want we hebben ook nog veel tijd nodig voor het bezoek aan Hôtel-Dieu / Hospices de Beaune. En een bezoekje daaraan is eigenlijk een verplichting als je Beaune bezoekt.

GPSwalking.nlEr is wel een schuur open waar we informatie over het het museum krijgen en waar ook een aantal wijnpersen te zien zijn.

Musee de vin de Bourgogne
Het museumbadhuis heeft een rijke collectie wijnpersen uit de 16e tot de 19e eeuw. Persen wordt gebruikt om perswijn te verkrijgen in aanvulling op vrijloopwijn verkregen door pletten: het wordt meerdere keren uitgevoerd, soms zijn twee of drie opeenvolgende persingen noodzakelijk.

Van oudsher werd een aantal perssystemen bedacht om het druivensap te verzamelen, waaronder het handmatig uitwringen van een stoffen zak met de geoogste druiven. Het lijkt erop dat de belangrijkste systemen - hendelpers en centrale schroefpers - al bekend waren bij de Grieken.

GPSwalking.nlDeze twee systemen werken op een vergelijkbare manier: de druiven worden in een maie (kooi) geplaatst. Door middel van een ingenieus systeem van schroeven worden madriers (dikke houten planken) op de kooi neergelaten en worden de druiven verpletterd. Een kanaal dat rond de maie loopt, verzamelt het resulterende sap dat vervolgens via een overloop in ontvangers stroomt.

Aan de achterkant van het bad is een pressoir te zien een groot punt (horizontale wijnpers); dit gemodificeerde type hefboompers is een typisch Bourgondisch model uitgevonden in de 17e eeuw. Het werkt als een gigantische notenkraker met twee parallelle stammen: een is vast en dient om een schroef te verankeren die wordt gebruikt om de bovenste, beweegbare stam te laten zakken, waarbij de "maie" zich tussen de twee stammen bevindt. Dit type pers was vaak voor collectief gebruik.

GPSwalking.nlOm te werken oefenen hefboomdrukken een enorme druk uit en hebben daarom een solide contragewicht nodig, meestal van steen. De schroef wordt gedraaid door middel van houten palen (etiquets) of door tandwielen. Andere voorbeelden van monumentale en oude wijnpersen zijn te zien in de Cuverie des Dues de Chenove (dicht bij Dijon) en in het Chateau du (los-Vougeot.

De centrale schroefpers is wat kleiner. Zoals de naam al doet vermoeden, bevindt de schroef zich in het midden van een cilindrisch kooiframe en wordt deze verlaagd door middel van een etiquet of een horizontaal wiel, in de loop van de tijd zijn verbeteringen aan dit systeem toegevoegd, zoals die waarbij een wiel met touw bevestigd was naar een kaapstander (verticale lier).

GPSwalking.nlIn de 19e eeuw resulteerden veel technische vooruitgang in een volledige verandering van de wijnbouwuitrusting. Aangepaste en getande persen, sterker en efficiënter, werden geïntroduceerd.

De oorsprong van het landhuis van de hertogen is onduidelijk. Gelegen in het zuidoostelijke deel van het oude castrum (vestingwerken), dateert het uit de tijd dat Capetiaanse hertogen van Bourgondië in Beaune woonden. De eigendommen van de Hertogen bezetten de rue Paradis, de rue d'Enfer en een gebied met uitzicht op de collegiale kerk van Notre-Dame, dicht bij het Parlement gecreëerd in 1354 door Hertog Philip 2e van Bourgondië, bekend als Philip de Stoute.

GPSwalking.nlOnder de hertogen van Valois was het de residentie van de kaste van Beaun. En werd af en toe bewoond door de hertog. Het werd de residentie van de koning in 1478. In 1919 werd het eigendom van de stad Beaune.

In 1946 werd het Bourgondische wijnmuseum, opgericht in 1938 in het Belfort, verplaatst naar het voormalige herenhuis van de hertogen van Bourgondië. Het werd officieel geopend in juni 1949. Het oorspronkelijke doel was om objecten die samenhangen met de wijnproductie in Bourgondië te bewaren en weer te geven vóór de phylloxera-epidemie. Deze epidemie die Europese wijnstokken vernietigde in de late 19e eeuw bracht diepgaande veranderingen in de wijnbouwpraktijken met zich mee.

GPSwalking.nlDe fundamentele museografische presentatie, recent vernieuwd met behulp van moderne en interactieve weergavetechnieken, blijft die ontworpen door Georges Henri Riviere wiens museografische werk over de traditionele Franse samenleving zijn eerste uitdrukking vond in dit museum. Gedurende vele jaren bleef deze museografie een internationale standaard voor het weergeven van objecten, verwijderd uit hun oorspronkelijke omgeving, in een realistische setting.

Als zodanig maakt dit museum deel uit van de geschiedenis van musea voor volkskunst en tradities.

GPSwalking.nlEen maatschappelijk museum in de 21e eeuw
Tegenwoordig beschikt het museum ook over hedendaagse wijnbouwgemeenschappen; gericht op nieuwe thema's zoals biologische wijnproductie, de geschiedenis van Appellations; de ontwikkeling van Cremant de Bourgogne en de erfgoedstatus van het wijnbouwgebied. In dit opzicht is het een zogenaamd 1museum van de samenleving.

Een belangrijk onderdeel van het wijntoerisme in Bourgondië, het museum heeft een rol gespeeld in de geschiedenis van de wijnbouwklimaten in Bourgondië, die in 2015 de status van UNESCO Werelderfgoed heeft gekregen.

GPSwalking.nlWijnbouwersvaardigheden, een monumentaal wandtapijt van Jean Lurgat, wijnflesetiketten, wijnpersen in het vathouse - meer dan 1.000 m². van displays in een van de mooiste gebouwen van Beaune stellen bezoekers in staat om zelf de wijnbouw in Bourgondië te ontdekken, een belangrijk voorbeeld van de terroir-wijnbouw.

Vanaf 2013 zijn stappen gezet om de museumbeleving te moderniseren, thema's te vernieuwen en tentoongestelde objecten te vervangen. Een gedeelte gewijd aan aroma's en wijnproeverijen is ontworpen om het sensorische aspect van uw bezoek te verbeteren.

GPSwalking.nlEn dan komen we bij het Hôtel-Dieu / Hospices de Beaune. Zoals gezegd de moeite van een bezoekje meer dan waard. We krijgen een "digitale gids" mee die ons het verhaal dit hospitaal netje in het Nederlands verteld.

Een uitgebreid verhaal want alles je alles wilt beluisteren ben je uren verder. Maar het is een interessant verhaal in een zeer fotogenieke setting. Vele mensen liepen hier rond, sommige in groepen met een gids. Dus soms was het even wachten voordat we verder konden lopen.

GPSwalking.nlHôtel-Dieu / Hospices de Beaune
De Hospices Civils de Beaune of kortweg Hospices de Beaune is een liefdadigheidsinstelling opgericht in 1443 door Nicolas Rolin als een armenhospitaal in Beaune (Bourgondië).

Het oorspronkelijke hospitaal, het Hôtel-Dieu wordt beschouwd als een van de pronkstukken van de Vlaams-Bourgondische bouwstijl, die aanleunt bij de laat-gotiek uit de 15e eeuw.

Tegenwoordig doet het gebouw dienst als museum. De organisatie is ook bekend van haar jaarlijks terugkerende veiling van wijnverkoop voor het goede doel, die al jaren de gebouwen van de organisatie mee financiert.

GPSwalking.nlGeschiedenis
Na het einde van de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) heerste in Frankrijk grote armoede en hongersnood.

De vrede van Atrecht maakte in 1435 weliswaar een einde aan de oorlog tussen de Bourgondische Nederlanden en Frankrijk, maar toch bleven de gevolgen in de daaropvolgende jaren aanzienlijk.

Deze hongersnood kostte in Beaune alleen al aan drie vierde van de inwoners het leven.

GPSwalking.nlIn het licht van die situatie besloten Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië Filips de Goede, en zijn vrouw Guigone de Salins op 4 augustus 1443 om een hospitaal voor armen te bouwen.

Er was vooraf twijfel over de locatie tussen Autun en Beaune. De keuze viel uiteindelijk op de laatste wegens de ligging en het ontbreken van een kloosterorde in de stad.

Een Latijns dankschrift uit 1491 wijst Jacobus Wiscrere aan als uitvoerder (peractorem). Waarschijnlijk was deze architect een lid van het Brusselse bouwmeestersgeslacht De Visscher.

GPSwalking.nlOp 1 januari 1452 werd de eerste patiënt in het centrum verzorgd. Ouderen, invaliden, wezen, zieken, zwangere vrouwen en armen hadden er van de middeleeuwen tot in de 20e eeuw gratis toegang.

In 1459 wordt door Rolin de orde Sœurs Hospitalières de Beaune opgericht, die een kloosterleven combineren met de hulp aan de armen. Gedurende eeuwen was het Hôtel-Dieu hun werk- en woonplaats.

Hôtel-Dieu
Het Hôtel-Dieu wordt nog altijd in één adem genoemd met de naam van de organisatie. Zelfs in die mate dat men het Hôtel-Dieu Les Hospices noemt. De voorkant van het gebouw, die eerder sober overkomt, is een schril contrast met de rijkelijke decoratie van het binnenhof met zijn veelkleurige daken en het interieur van het gebouw zelf.

GPSwalking.nlVoorgevel en ingang
De zuidelijke voorgevel is opgetrokken in grijs-witte kalksteen, het steile dak bestaat uit zwarte leisteen en is daarmee een uitzondering op de rest van het gebouw. Dit gedeelte van het Hôtel-Dieu bevat weinig ramen, wat weinig kenmerkend is voor de gotiek.

De reden ligt in het feit dat dit deelgebouw de Salle des Pauvres (zaal van de Armen) of de ziekenzaal bevat. Door een beperking van het aantal ramen was het eenvoudiger om binnen een gematigde temperatuur te behouden, zowel tijdens de zomer als tijdens de winter.

De grote pinakel op het dak (30 meter hoog) en de kleinere pinakels boven het afdak aan de ingang zelf, verraden aan de buitenkant toch enige gotische kenmerken. Boven de massief houten deur staat het opschrift Hôtel-Dieu 1443.

GPSwalking.nlHet binnenhof
Het binnenhof (Frans: cour d'honneur, hof van eer) is rechthoekig en bevat een gietijzeren waterput in gotische stijl. Het hof geeft toegang tot de verschillende gebouwen met hun veelkleurige daken, kenmerkend voor de Bourgondische monumenten.

Deze dakpannen zijn gemaakt van gebakken aarde met een emaillaag. Het hoofdgebouw met de grote ziekenzaal is op dat vlak de enige uitzondering. Deze dakpannen hebben 4 kleuren (rood, bruine, geel en groen) en vormen geometrische patronen.

GPSwalking.nlHet motief is niet meer het oorspronkelijke. De daken werden herlegd tussen 1902 en 1907 door Louis Sauvageot die persoonlijke motieven gebruikte, aangezien de originele verloren waren geraakt. De noord-, oost- en westzijde hebben op grondniveau en op de eerste verdieping een galerij.

Op de begane grond gevormd door stenen zuilen, daarboven zijn houten zuilen gebruikt. De vele dakkapellen tellen talloze van hout en ijzer gemaakte decoraties.

GPSwalking.nlGrote armenzaal of ziekenzaal
De grote armenzaal (Frans: Grande salle des Pôvres) bevindt zich langs de kant van de voorgevel. De imposante zaal (bijna 50 meter lang, 14 meter breed en 16 meter hoog) is overdekt door het houten beschilderde gewelf van het dak, dat de vorm heeft van een scheepsromp.

Het ontbreken van een zolderverdieping zorgt ervoor dat het houtsnijwerk volledig zichtbaar is. Aan de zijden zijn hoofdjes in het hout uitgesneden, het zijn karikaturen van de bourgeoisie van Beaune. De vloertegels bevatten het monogram van Rolin en zijn motto (Seulle, een verbastering van de naam van zijn vrouw).

GPSwalking.nlIn de zaal bevinden zich aan de noord- en zuidmuur twee beddenrijen, het centraal gedeelte van de ruimte was bestemd voor tafels en banken voor de maaltijden. Het huidige meubilair is gemaakt in 1875 door de schoonbroer van de architect Eugène Viollet-le-Duc. De bedden zijn kleine tweepersoonsbedden.

Achteraan in de zaal bevindt zich een houten Piëta, een meer dan levensgrote Christusfiguur uit de vijftiende eeuw.

De kapel
Aansluitend op de grote ziekenzaal bevindt zich de kapel. De plaats voor de kapel is zo gekozen om bedlegerigen ertoe in staat te stellen de mis bij te wonen vanuit hun bed.

GPSwalking.nlOorspronkelijk bevond zich in deze kapel het polyptiek van de Vlaamse schilder Rogier van der Weyden. Het stoffelijk overschot van Guigone de Salins ligt hier begraven.

Zaal Sainte-Anne
De Heilige-Annazaal (Frans: salle Sainte-Anne), ligt langs de westelijke gevel en sluit aan bij de grote armenzaal. De zaal bevat slechts vier bedden en is gedecoreerd met een aantal tapijten met het wapen en motto van de oprichters. Deze zaal is niet toegankelijk voor het publiek.

Zaal Saint-Hugues
Deze zaal (Frans: salle Saint-Hugues) ligt naast de voorgaande en is gebouwd in 1645. Er staan enkele bedden, bedoeld voor de welgestelde zieken. De ruimte valt op door de wandschilderingen van Isaac Moillon die verschillende mirakels van Jezus voorstellen.

GPSwalking.nlSint-Nicolaaszaal
Gelegen langs de noordzijde van het gebouw, was deze zaal (Frans: salle Saint-Nicolas) bestemd voor de zwaarste zieken en bevatte twaalf bedden. Momenteel wordt de zaal gebruikt als expositieruimte voor de geschiedenis van Les hospices en zijn wijngaard.

De keuken
Met een enorme open haard is de keuken ingericht met diverse elementen, waaronder een automatisch spit dat dateert uit 1698, genaamd "Sir Bert Bertrand".

GPSwalking.nlDe apotheek
De apotheek bestaat uit twee deelruimtes met wandkasten met flessen.

De heilige Louiszaal
Deze zaal sluit het binnenhof aan de oostzijde af en is gebouwd in 1661 op de plaats waar vroeger een schuur stond.

De polyptiek van het Laatste Oordeel
Het Hôtel-Dieu van Beaune bezit een opmerkelijk werk, geschilderd in de 15e eeuw, Het Laatste Oordeel. Het werk is van de hand van de Vlaamse schilder Rogier van der Weyden. De polyptiek bevat negen rechthoekige luiken uit eik, hiervan kunnen er zes kunnen gesloten worden.

EGPSwalking.nln na het bezoek aan dit bezondere ziekenhuis zat de wandeling er bijna op. Wat een leuk stadje om te bezoeken. En wat een leuke autorit vanaf de camping en terug. Een dagvullende bezigheid waarbij veel te zien is. We hadden het weer mee, warm met voldoende bewolking. En onderweg overal terrasjes. Dus een versnapering is nooit ver weg.

Een aanrader voor iedereen die deze streek bezoekt.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Basilique-Collégiale Notre-Dame N47.0242 E4.8366
 • Bastion Notre Dame N47.0258 E4.8416
 • Carmel de Beaune N47.0233 E4.8389
 • Chateau de Beane N47.0243 E4.8427
 • Hotel Dieu (museum) N47.0221 E4.8366
 • Hôtel de Ville (gemeentehuis)1 N47.0260 E4.8398
 • La Bouzaize N47.0253 E4.8333
 • L’Amour Menacant N47.0257 E4.8345
 • Musee de vin de Bourgogne N47.0234 E4.8372
 • Parc de la Bouzaize N47.0271 E4.8278
 • Pierre Joigneavx N47.0252 E4.8342
 • Place Carnot (Park) N47.0224 E4.8382
 • Square Des Lions (Park) N47.0256 E4.8349
 • Start/finish/Parking Madeleine N47.0211 E4.8423
 • Theatre de Verdure (Park) N47.0263 E4.8414
 • Théatre Municipal (Theatre) N47.0271 E4.8396
 • Toilet 1 N47.0265 E4.8281
 • Toilet 2 N47.0233 E4.8372
 • Toilet 3 N47.0226 E4.8375
 • Tour Blondeau N47.0248 E4.8424
 • Tour de L`Horloge de Beaune N47.0245 E4.8376
 • Tour des Billes N47.0210 E4.8386
 • Tour des Cordeliers N47.0208 E4.8357
 • Tour Des Cordeliers (Monument) N47.0210 E4.8360
 • Tour des Poudres N47.0214 E4.8393
 • Tour Renard N47.0230 E4.8419
 • Vrije expositie N47.0233 E4.8370
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.