Woerden - Kamerik

Korte beschrijving

De Boerinn
Boeren, burgers en… vermaak: Agro-toerisme avant la lettre. De kiem van De Boerinn wordt gelegd door de vader en de moeder van de huidige boer Hendrik Jan Hoogendoorn. Veertig jaar geleden zetten zij het hek van het erf al open voor ‘pottenkijkers’ op de boerderij. Wat hun betreft was iedereen, ook burgers en buitenlui, hartelijk welkom op het platteland.

Grecht
De Grecht, in de volksmond Greft genoemd, is een wetering tussen de Oude Rijn even ten westen van de stad Woerden tot de Kromme Mijdrecht.

Het Boerenlandpad
Het Boerenlandpad loopt door de polder 's-Gravensloot en over de Ligne kade. De Ligne is een hoofd watergang en tevens de grens tussen de polder 's-Gravensloot en de mijzijde. Het pad is 3,5 kilometer lang. De grondsoort is rivierklei afgezet op een veenbodem en dat is hier gekomen door overstromingen van de Oude Rijn in het verleden.

Stichting Landgoed Bredius
Het Landgoed Bredius is eigendom van de gemeente Woerden. Het wordt beheerd en ontwikkeld door de Stichting Landgoed Bredius. Door een duurzaam beheer en het samenbrengen van organisaties en burgers bij het landgoed werkt de Stichting aan behoud en versterking van de natuur, de cultuurhistorie en de recreatieve en educatieve functies in dit landgoed.

De groene long van Woerden
Landgoed Bredius is de groene long van Woerden, Het ligt in het overgangsgebied tussen de Oude Rijn en het lage polderland bij Kamerik. Op veel plaatsen in het park heb je doorkijkjes naar dit lopen polderlandschap.

De Oude Hollandse Waterlinie
De Oude Hollandse Waterlinie ontstond in de Gouden Eeuw (1600-1700). Een laag water van ca 40 bij 50 cm zou het land voor een leger onbegaanbaar en voor schepen onbevaarbaar maken. Deze linie liep van Noord-Brabant tot aan de voormalige Zuiderzee bij Muiden. Op de doorgangen - zoals dijken en wegen - lagen vestingsteden en kleinere posten.

Fort Oranje
Vanwege de slechte staat van de vestingwerken zag stadhouder Willem III in 1672 geen heil in de verdediging van Woerden. De Fransen bezetten vervolgens de stad en bleven er tot november 1673 zitten.

De Oude Rijn
De Oude Rijn stroomt al zo'n 6000 jaar door dit gebied. Het was een rivier met een brede bedding die regelmatig overstroomde. Tijdens zo'n overstroming dwarrelden kleideeltjes en zandkorrels neer op de oevers. Zo ontstonden hoger gelegen oeverwallen in het veengebied.

Het Oortjespad
Oortjespad is vernoemd naar de gelijknamige weg dat vroeger een oud tolpad was (een oortje is een oude Nederlandse muntsoort, ter waarde van 1/4 stuiver). Deze weg was tot in de 19e eeuw ook een kerkepad, dat naar de Rooms-katholieke schuurkerk in Teckop leidde.

De van Teylingenweg
De Van Teylingenweg is vernoemd naar jonkheer mr. Diederik Gregorius van Teylingen (1784-1872). Hij heeft zich ingezet om de Kameriksedijk, een belangrijke verbinding van Woerden naar Amsterdam, beter begaanbaar te maken.


Kenmerken
Startpunt: Kamerik: P Mijzijde 5
Startlocatie: Utrecht , Nederland
Coördinaten N52.106000 E4.894000
Afstanden: 18, 21 km
Type: Open, Polder, Rivier, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Niet toegestaan
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 01-02-2020

Route informatie

Een GPS wandeling tussen Kamerik en Woerden van 18 km.
Er zijn 2 wandelingen. Eentje tijdens en eentje buiten het vogelbroedseizoen.
Naast de tracks zijn er ook routes beschikbaar.
De route is goed begaanbaar, maar het gras onderweg kan lang en nat zijn. Goede wandelschoenen aantrekken.
Onderweg komt u een aantal horecagelegenheden tegen.

Honden zijn niet toegestaan op deze wandeling, ook niet aangelijnd.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe parkeren op de parkeerplaats net buiten Kamerik. In de verte zie ik De Boerinn al liggen. We zijn hier al bij één van onze vorige wandelingen langsgekomen. Het is warm weer en uit ervaring weet ik dat ze hier lekkere ijsjes hebben. Veel tijd om langzaamaan te doen heb ik niet. Dit is weer een avondwandeling en dan wil je graag weer terug bij de auto zijn voordat het helemaal donker is.

Deze wandeling bestaat uit 2 tracks. Eentje van 18 km die buiten het vogelbroedseizoen van 1 april tot 1 juli gelopen kan worden. En een alternatief van 21 km die gelopen kan worden tijdens het vogelbroedseizoen. De route langs de Grecht loop langs huizen en daarom is dit gedeelte alleen open tijdens het vogelbroedseizoen. Het voordeel is dat u het hele jaar vooruit kunt. Helaas zijn er geen verkortingen beschikbaar. Het is het hele rondje of niet.

GPSwalking.nlEven een waarschuwing vooraf. Uw hond is op deze wandeling niet welkom, ook niet aangelijnd. Dit vanwege de vele passages door weilanden. Later leest u er nog meer over. 

De Boerinn
Boeren, burgers en… vermaak: Agro-toerisme avant la lettre. De kiem van De Boerinn wordt gelegd door de vader en de moeder van de huidige boer Hendrik Jan Hoogendoorn. Veertig jaar geleden zetten zij het hek van het erf al open voor ‘pottenkijkers’ op de boerderij. Wat hun betreft was iedereen, ook burgers en buitenlui, hartelijk welkom op het platteland.

Op het bedrijf van de familie Hoogendoorn konden de mensen het vee aanraken en ruiken en zien hoe de echte boerenkaas wordt gemaakt én proeft. Zo werd kaasboerderij de Wilhelminahoeve steeds meer een boerenbuitenbelevenis.

GPSwalking.nlArie Hoogendoorn, een boer met visie
Arie Hoogendoorn beseft zich in de laatste decennia van de vorige eeuw heel goed dat de boterham van de melkveehouder in het natte veenweidegebied van West-Utrecht in de toekomst kariger zou worden.

De Wilhelminahoeve is een prachtig bedrijf op een prachtige locatie, maar de uitoefening van een traditioneel boerenbedrijf biedt voor zijn zonen geen aanlokkelijk toekomstperspectief.

Als vindingrijk mens gaat hij natuurlijk niet bij de pakken neer zitten. Boer Arie verbreedt zijn missie. Naast een producerend zuivelbedrijf moet deze boerderij een trekpleister worden voor mensen die iets leuks willen doen in de buitenlucht. Hier is  immers alle ruimte om te spelen.

GPSwalking.nlZo wordt de Wilhelminahoeve naast boerderij ook een onderneming in de recreatiebranche. Talloze attracties voor sport- en spelactiviteiten in en om het weiland worden georganiseerd in de vorm van poldersportcompetities. Met deze buitenspelen wordt de Wilhelminahoeve een begrip in de regio en een prachtig voorbeeld van een ondernemende boer in nieuwe tijden.

Ondernemen op het platteland ploeteren met plezier
Veel mensen weten de gastvrije poldersportboerderij te vinden. Een bezoekje aan De Boerinn blijkt een favoriet onderdeel te zijn in het programma van vrijgezellenfeestjes en ook voor kinderpartijtjes, scholen en familiefeesten is de boerderij een geliefde plek. Het bedrijfsleven komt ook naar De Boerinn, want een bedrijfsuitje bij De Boerinn staat immers garant voor ontspannen vermaak en door de informele setting valt de hiërarchie binnen elke organisatie weg.

GPSwalking.nlNaast de buitenactiviteiten worden er steeds meer binnenactiviteiten georganiseerd in de schuren en stallen. Met slecht weer kunnen de gasten zo nog steeds een hoop plezier beleven. De diversiteit van het aanbod breidt zich steeds verder uit, trouwe bezoekers keren terug en zijn de beste ambassadeurs voor het aantrekken van nieuwe gasten.

Bij de Grecht komen we vandaag niet, want dat is de alternatieve route tijdens het vogelbroedseizoen. Maar omdat we al eerder langs deze rivier gelopen hebben weten we al dat het een mooi stukje route is.

Grecht
De Grecht, in de volksmond Greft genoemd, is een wetering tussen de Oude Rijn even ten westen van de stad Woerden tot de Kromme Mijdrecht.

GPSwalking.nlDe Grecht werd aan het einde van de veertiende eeuw gegraven en diende voor de ontwatering van het omringende polderland, maar werd ook voor de scheepvaart gebruikt. Op dat moment was de Grecht een kanaal dat vrijwel exact in noord-zuidrichting liep en dwars door de polder Kamerik-Mijzijde ging.

Voor de boeren, wier land door de nieuwe watergang werd doorsneden, betekende dat veel overlast. Door golfslag moesten zij de oevers van hun landerijen verstevigen en omdat zij geen bruggen over de Grecht mochten bouwen, werd het bewerken van hun, westelijk van het water gelegen landen moeilijker.

Na lang protest mocht in 1494 een 'nieuwe Grecht' worden gegraven. De boeren moesten dit op eigen kosten doen. Gekozen werd voor een tracé aan de uiterste westrand van Kamerik-Mijzijde. Hier liep een veenstroompje, de Oude Meije. Voor de aanleg van de nieuwe Grecht werd hoofdzakelijk de loop van die Oude Meije gevolgd tussen de Lignekade en de Houtkade. Dit geeft de wetering hier het karakter van een rivier.

GPSwalking.nlEen klein deel van de polder Kamerik-Mijzijde bleef ook na het graven van de nieuwe Grecht aan de westelijke kant van het water liggen. Een van de grootste stukken de Nes werd deel van de aangrenzende polder Zegveld, maar is door de afwijkende verkaveling en het bij de polder Mijzijde aansluitende slotenpatroon nog herkenbaar.

De kleine hooiboezemlanden die tussen de nieuwe Grecht en de overgebleven stukken van de Oude Meije lagen, bleven als eilandjes deel uitmaken van Kamerik. Omdat zij, anders dan de buitendijkse landen, niet te lijden hadden van inklinking bleven zij op het oorspronkelijke vijftiende-eeuwse peil. Deze Kamerikse Nessen hebben thans de status van natuurgebied.

Aan de Grecht staan twee gemalen, dat van de polders Zegveld, Zegvelderbroek en Achttienhoven en dat van Kamerik-Mijzijde.

GPSwalking.nlHet Boerenlandpad laat je genieten van een fraai uitzicht. Kilometers ver kun je kijken en het is zelfs een beetje uitdagend dankzij het 1-persoons pontje. Wat een wiebelding.

Het Boerenlandpad
Het Boerenlandpad loopt door de polder 's-Gravensloot en over de Ligne kade. De Ligne is een hoofd watergang en tevens de grens tussen de polder 's-Gravensloot en de mijzijde. Het pad is 3,5 kilometer lang. De grondsoort is rivierklei afgezet op een veenbodem en dat is hier gekomen door overstromingen van de Oude Rijn in het verleden.

Een leger landschap kun je nergens anders vinden. Voordeel is dat je Buienradar niet nodig hebt om te weten of er een bui aan komt.

GPSwalking.nlWat komt u tegen?
Geriefhout/pest bosjes: In het land staan twee geriefhoutbosjes. Dit zijn typische bosjes voor deze omgeving. De bosjes zijn aangelegd voor houtproductie. Het hout werd gebruikt als bouwmateriaal, hekpalen, gereedschapsstelen, maar ook gewoon als brandhout.

De bosjes worden ook wel pestbosjes genoemd. Het verhaal gaat dat, als er vroeger pest onder de koeien was, deze koeien werden begraven in het weiland en daar werd toen een sloot omheen gegraven om besmetting te voorkomen. Later zijn er vanzelf bomen op gegroeid.

Weiland: U loopt over het boerenland wat gebruikt wordt om het vee in te weiden en gras te winnen voor de wintervoorraad.

GPSwalking.nlWat mag er wel, wat niet?
Wandelaars zijn van harte welkom van zonsopgang tot zonsondergang!  

In het weiland geen hond, maar waarom?
Honden die in weilanden lopen kunnen door middel van uitwerpselen de Neospora-parasiet op koeien overbrengen. Koeien zijn zeer gevoelig voor deze pilasiet. Deze parasiet is één van de belangrijkste oorzaken van abortus en verwerping van kalveren.

Laat de hekken en het stroomdraad op zijn plek en gebruik de overstapjes.

We wensen u een plezierige wandeling.

De zon schijnt en het is heerlijk wandelweer. Ik voel me een beetje alleen op de wereld. Maar dat wordt snel anders als ik weer een beetje de bewoonde wereld in loop.

GPSwalking.nlStichting Landgoed Bredius
Het Landgoed Bredius is eigendom van de gemeente Woerden. Het wordt beheerd en ontwikkeld door de Stichting Landgoed Bredius.

Door een duurzaam beheer en het samenbrengen van organisaties en burgers bij het landgoed werkt de Stichting aan behoud en versterking van de natuur, de cultuurhistorie en de recreatieve en educatieve functies in dit landgoed.

In 1824 kocht Jacobus Bredius, notaris en burgemeester van Woerden, 7 hectare grond van steenfabrikanten. Het gebied bestond uit weiland, hakhoutbos en klei- en zandafgravingen. In 1852 werd de boerderij gebouwd.

Ruim 140 jaar was het gebied, in bezit van de Brediusfamilie, die het landgoed uitbreidde, beheerde en verfraaide. Dankzij de inzet van de burgers van Woerden werd bebouwing in de jaren '70 voorkomen en kreeg het gebied zijn huidige inrichting als openbaar park, met een omvang van 22 hectare.

GPSwalking.nlHofstede Batestein (1852)
Hofstede Batestein is een typische langhuisboerderij in vroeg-neogotische stijl. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en de boerderij heeft een rieten zadeldak. In 2008 werd de boerderij ernstig beschadigd door brand.

Zomerhuis en wagenschuur
Bij de boerderij hoort het voormalige zomerhuis met wagenschuur: vroeger de Brediusschuur, tegenwoordig NME centrum InBredius, centrum voor natuur- en milieueducatie.

De groene long van Woerden
Landgoed Bredius is de groene long van Woerden, Het ligt in het overgangsgebied tussen de Oude Rijn en het lage polderland bij Kamerik. Op veel plaatsen in het park heb je doorkijkjes naar dit lopen polderlandschap.

GPSwalking.nlEen historisch bedrijf
Het Landgoed Bredius werd door de familie Brëdius geëxploiteerd als landbouwbedrijf met veeteelt en zuivel; daar kwam later ook fruitteelt bij. De grond in de omgeving van de Oude Rijn is voor boomgaarden zeer geschikt. Rond 1883 had het landgoed tussen de 400 en 500 bomen.

Hoogstamboomgaarden met oude soorten
Aan beide kanten van het oude Slingerbos zijn twee hoogstam fruitboomgaarden bewaard gebleven en verder in het park nog enkele kleinere gaarden. Met oude soorten zoals Zure en Zoete Bellefleur, Zoete Pippeling, Juttepeer, Maagdenpeer en Klaasjespeer.

Soms is het goed dat er informatieborden langs het pad staan. Anders loop je gewoon voorbij de Oude Hollandse Waterlinie en Fort Oranje. Eigenlijk is er van beide niet veel meer te zien. Je moet het weten.

GPSwalking.nlDe Oude Hollandse Waterlinie
De Oude Hollandse Waterlinie ontstond in de Gouden Eeuw (1600-1700). Een laag water van ca 40 bij 50 cm zou het land voor een leger onbegaanbaar en voor schepen onbevaarbaar maken.

Deze linie liep van Noord-Brabant tot aan de voormalige Zuiderzee bij Muiden. Op de doorgangen - zoals dijken en wegen - lagen vestingsteden en kleinere posten.

Woerdense Verlaat
De waterlinie was verdeeld in een aantal inundatiekommen waarvan de meest kwetsbare lag aan beide zijden van de Oude Rijn in het gebied tussen de Goejanverwellesluis en het Woerdens Verlaat (verlaat = schutsluis).

GPSwalking.nlDe accespost bij het Woerdense Verlaat werd in 1672 aan de wetering de Grecht aangelegd. Deze wetering vormde de oostelijke grens van het poldergebied tussen de Grecht en het riviertje de Meije. Dit gebied werd in het Rampjaar 1672 onder water gezet.

Fort Oranje
Vanwege de slechte staat van de vestingwerken zag stadhouder Willem III in 1672 geen heil in de verdediging van Woerden. De Fransen bezetten vervolgens de stad en bleven er tot november 1673 zitten.

Na het vertrek van de Fransen werden de wallen eerst provisorisch hersteld. Bij de verbetering van de vestingwerken in de jaren 1702 tot 1705 werd een enveloppe aangelegd met een contrescarp en buitengracht, de huidige Singel.

TGPSwalking.nlevens kwamen er drie ravelijnen, waarvan er twee tevens de poorten dekten. Verder werd in 1709 een Arsenaal gebouwd (de voorganger van het huidige Arsenaal uit 1762) en een buskruitmagazijn of kruittoren in 1725. In de 18e eeuw

was Woerden echt een militaire stad, met een Exercitieveld en een garnizoen in het Kasteel.

Midden 18e eeuw ontstonden er opnieuw internationale spanningen. De Fransen belegerden Maastricht en veroverden Bergen op Zoom. Het gevaar kwam uit het oosten, en dat leidde tot de aanleg van twee nieuwe forten aan de oostkant van Woerden in 1747-1748: Fort Oranje (ook wel de Vrijheid) aan de zuidkant en het Fort Kruipin aan de noordkant van de Rijn. Deze forten moesten de oostelijke toegangen langs de Oude Rijn bewaken.

GPSwalking.nlIn 1785 werden, om de ruimtenood in het Arsenaal en de kruittoren op te lossen, aan de westkant van de stad, aan de Singel, wagenloodsen en kruithuizen ingericht. In 1790 tenslotte werd de Kazerne gebouwd.

Het is fraai wandelen langs de Oude Rijn.

De Oude Rijn
De Oude Rijn stroomt al zo'n 6000 jaar door dit gebied. Het was een rivier met een brede bedding die regelmatig overstroomde. Tijdens zo'n overstroming dwarrelden kleideeltjes en zandkorrels neer op de oevers. Zo ontstonden hoger gelegen oeverwallen in het veengebied.

Hier vonden de eerste, bewoners een droge plaats om te wonen. De bodem van de oeverwal bestond uit zand en vruchtbare klei, een grondsoort waar graan, groente en fruit goed op kunnen, groeien.

GPSwalking.nlOp de oude kaart uit 1650 is te zien dat toen al vrijwel iedere boerderij een (hoogstam-) boomgaard had. In de 19e eeuw kregen belangrijke boerderijen meer het uiterlijk van een buitenplaats.

Zo liet mr. Diederik Gregorius van Teylingen, ambachtsheer van Kamerik en de Houdijken het landgoed Boschlust bouwen in 1798. Aan de overkant van de rivier zijn daarvan nog delen te  zien. Het landhuis werd in 1901 afgebroken en alleen het koetshuis met stallen en het huis van de jachtopziener in het bos bestaan nog. Die gebouwen en de hooiberg zijn rijksmonument. Het landgoed is in particulier bezit.

Tot ver in de 19e eeuw was hier vervoer over water de beste vorm van transport. Vervoer over land was bijna onbegonnen werk: wegen waren er nauwelijks en bovendien onverhard.

GPSwalking.nlDe Oude Rijn was goed te bevaren en vormde aldus voor reizigers en handelaren een belangrijke waterweg. De trekschuit werd dan ook populair. Men reisde er graag mee. De schuit voer volgens een vaste dienstregeling en was langzaam, maar betrouwbaar.

Vergeleken met de hobbelige rijtuigen reisde men bovendien comfortabel. In 1663 besloten de steden Utrecht, Woerden en Leiden voor de trekschuit een jaagpad aan te leggen langs de Oude Rijn. De boot werd getrokken door paarden of mensen. De jager was degene die naast het paard meeliep. Een man of vrouw die het schip trok, werd schuitenjager genoemd.

Handig die jaagpaden. Daarover kun je prima wandelen. De kans dat je iemand tegenkomt die een boot voorttrekt is gering. Alles is tegenwoordig gemotoriseerd.

GPSwalking.nlDan komen we bij het Kleine Houtdijkerpad. Ook een fraai pad dwars door de weilanden.

Het kleine Houtdijkerpad
In het land staan geriefhoutbosjes. Dit zijn typische bosjes voor deze omgeving. De bosjes zijn aangelegd voor houtproductie. Het hout werd gebruikt als bouwmateriaal, hekpalen, gereedschapsstelen, maar ook gewoon als brandhout.

De bosjes worden ook wel pestbosjes genoemd. Het verhaal gaat dat er vroeger pest onder de koeien zat. Deze koeien werden begraven in het weiland en daar werd toen een sloot omheen gegraven om besmetting te voorkomen. Later zijn er vanzelf bomen op gegroeid.

GPSwalking.nlDe Venen
De Venen ligt in het Groene Hart en beslaat het noordwestelijk deel van de provincie Utrecht. Dit veenweidegebied heeft een oer-Hollands karakter met karakteristieke, langgerekte kavels. Deze zijn in de 12e eeuw ontstaan dor drooglegging van moerassen.

De Venen is ook een waterijk qebied doordat op verschillende plaatsen turf is afgegraven. Het bijzondere landschap biedt prachtige panorama's met overblijfselen van een rijke historie, zoals forten, molens, oude lintdorpen, boerderijen met boomgaarden en buitenplaatsen.

Van het ene pad komen we bij het andere. Hier heb je een alternatieve parkeerplaats en ook een mooie horeca gelegenheid.

GPSwalking.nlHet Oortjespad
Oortjespad is vernoemd naar de gelijknamige weg dat vroeger een oud tolpad was (een oortje is een oude Nederlandse muntsoort, ter waarde van 1/4 stuiver). Deze weg was tot in de 19e eeuw ook een kerkepad, dat naar de Rooms-katholieke schuurkerk in Teckop leidde.

Een kunstwerk in de visplas Eend refereert hier nu nog aan. Behalve een kinderboerderij met uitkijktoren en lig- en speelweiden is er een bezoekerscentrum. Daarnaast ligt ook een Pitch&Putt Golfbaan en horeca met terrassen aan het water.

het Oortjespad is een uitstekend startpunt voor een fiets- of wandeltocht. Gemarkeerde routes brengen u onder andere langs middeleeuwse weteringen, polders, veenweidegebied en karakteristieke dorpjes zoals Kamerik.

GPSwalking.nlTOP Oortjespad valt onder Recreatie Midden-Nederland. Deze organisatie beheert, onderhoudt en zorgt voor de aanleg van aantrekkelijke gebieden voor recreatie en dagtoerisme in de provincie Utrecht.

Langzaam gaat het weer richting Kamerik, en ook nog over een fraai stukje asfalt. Raar om voor te stellen dat hier vroeger alleen een modderpad lag en dat men liever de boot nam dan gaan lopen. Er wordt intussen flink gebouwd aan een nieuwe wijk.

De van Teylingenweg
De Van Teylingenweg is vernoemd naar jonkheer mr. Diederik Gregorius van Teylingen (1784-1872). Hij heeft zich ingezet om de Kameriksedijk, een belangrijke verbinding van Woerden naar Amsterdam, beter begaanbaar te maken.

GPSwalking.nlRond 1822 waren er al pogingen gedaan om het smalle, blubberige pad met puin en zand te verbeteren. Maar dat was niet voldoende. In 1838 ging jonkheer Van Teylingen zich ermee bemoeien en bracht hij diverse partijen bij elkaar in een commissie. Deze commissie lukte het om voldoende geld bijeen te krijgen om van de Kameriksedijk een goede doorgaande weg te maken.

Vanaf die tijd werd er voor het onderhoud van de weg tol geheven. Er werden tolhekken geplaatst bij de Plompjesbrug in de buurt van Kamerik en aan de andere kant van de weg, bij Oudendam.

Niet iedereen hoefde tol te betalen. Inwoners van Kamerik, de marechaussee, aannemers die onderhoudswerk moesten doen en leden van de commissie konden de weg gratis gebruiken.

GPSwalking.nlVanaf 1918 nam de gemeente Kamerik het beheer en onderhoud van de weg over. Tot 1932 moesten reizigers nog tol betalen. In 1955 werd de Kameriksedijk officieel de Van Teylingenweg genoemd.

En dat zijn we weer terug bij de parkeerplaats. Net voordat het donker is met een fraaie wandeling in de GPS. Als je van vergezichten en rust houdt is dit een aanrader. Kilometers wegkijken, bijna niemand tegenkomen.

De horizon deelt het beeld netjes in tweeën. Boven de blauwe lucht met wolken en onder het groene grastapijt. Een mooie afwisseling op de boswandelingen die we in het zuiden van het land goed kennen.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Afgesloten broedseizoen 1-4 tot 1-7 (1) N52.1310 E4.9249
 • Afgesloten broedseizoen 1-4 tot 1-7 (2) N52.0963 E4.8715
 • Alternatieve parkeerplaats 1 N52.0909 E4.8927
 • Alternatieve parkeerplaats 2 N52.1293 E4.9057
 • Begraafplaats Meeuwenlaan N52.0922 E4.8814
 • Blik op Woerden N52.1051 E4.8843
 • Boerenlandpad N52.1011 E4.8714
 • De Boerinn N52.1050 E4.8852
 • De van Teylingenweg N52.1270 E4.8937
 • De Venen N52.1257 E4.9062
 • Fort Oranje N52.0944 E4.8965
 • Grecht N52.1018 E4.8691
 • Houtdijkerpad N52.1065 E4.9322
 • kamerik N52.1123 E4.8933
 • Kanis N52.1252 E4.8927
 • Kinderboerderij Oortjespad N52.1295 E4.9027
 • Landgoed Bredius N52.0916 E4.8882
 • Liever niet tussen 1-7 tot 1-4 N52.0985 E4.8668
 • Oeverwal N52.0969 E4.9120
 • Oortjespad N52.1298 E4.9108
 • Oude Rijn N52.1024 E4.9200
 • Pontje N52.1049 E4.8713
 • Restaurant Kameryck N52.1304 E4.9071
 • Start/finish/parkeerplaats/informatie N52.1057 E4.8939
 • Terras N52.0947 E4.9041
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.