Westeinderplassen

Korte beschrijving

Watertoren van Aalsmeer
De watertoren in Aalsmeer is te vinden aan de rand van de Westeinderplassen. De bouw van de watertoren startte in 1926 en werd afgerond in 1928. De toren is een monumentaal bouwwerk van 50 meter hoog. Met zijn hoogte neemt de toren een dominante positie in aan de Westeinderplassen.

Westeinderplassen
Tussen 1640 en 1720 is recht voor u zoveel veen afgegraven om turf van te maken, dat de Westeinderplas ontstond. Een plas is altijd ontstaan door mensenhand, een meer door de natuur. Rechts achter u lag het Stommeer dat rond 1650 tot een polder werd drooggemalen. Waar water lag, kwam land en waar land lag, kwam water. Als er maar aan verdiend werd!

Fort Kudelstaart
Het fort bij Kudelstaart kwam in 1906 gereed. In het hoofdgebouw zijn nog betrekkelijk veel interieurelementen bewaard gebleven. Naast de twee opgeblazen hefkoepelgebouwen, bevinden zich in de frontwal twee betonnen opstelplaatsen voor geschut (batterijen).

Van turfwinning naar moderne tuinbouw
Door turfwinning kwamen grote stukken van het Zuider Legmeer in de 18e en 19e eeuw blank te staan. Aanvankelijk was er geen interesse om het gebied droog te malen. In 1878 gaf koning Willem III toch het sein om het Zuider Legmeer "leeg te venen".  Het gemaal aan de Hoofdweg pompte het water door de dijk, tegenwoordig Vuurlijn geheten, naar de Noorder Legmeerpolder. Het water werd vervolgens bij Uithoorn in de Amstel gepompt.

Fort bij De Kwakel
Het fort bij de Kwakel kwam in 1897 gereed als verdedigbaar aardwerk. Het bomvrije gebouw is van 1906. In de rechterfrontwal bevindt zich een betonnen opstelling voor geschut (batterij) gericht op de weg naar Vrouwenakker.


Kenmerken
Startpunt: Aalsmeer: P Beethovenlaan 116
Startlocatie: Noord-Holland , Nederland
Coördinaten N52.256000 E4.770000
Afstanden: 24 km
Type: Cultuur, Open, Polder, Rivier, Vergezicht, Wei
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 14-02-2020

Route informatie

Een GPS wandeling van 24 km bij Aalsmeer.
Er zijn geen verkortingen beschikbaar.
Wel is er naast een track ook een route beschikbaar.
Onderweg komt u een paar horecagelegenheden tegen, maar deze zijn niet altijd open.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWat een winderige avond begin juli 2019. Omdat het best een warme dag was besloot ik zonder jas aan te gaan lopen. Geen slim idee langs de Westeinderplassen. Dan heb je nauwelijks beschutting en voor je het weet waai je uit je T-shirt.

Dan maar stevig doorstappen. En dat is op deze wandeling ook wel nodig. Er zitten voldoende lange stukken in. Sommige prachtig langs het water, sommige wat minder interessant. En dan is het een beetje doorbijten geblazen.

Ik zet de auto in Aalsmeer. Vandaar ben je zo bij de Westeinderplassen via een paar parkjes. Het is lekker rustig onderweg.

GPSwalking.nlWatertoren van Aalsmeer
De watertoren in Aalsmeer is te vinden aan de rand van de Westeinderplassen. De bouw van de watertoren startte in 1926 en werd afgerond in 1928. De toren is een monumentaal bouwwerk van 50 meter hoog. Met zijn hoogte neemt de toren een dominante positie in aan de Westeinderplassen.

Het ontwerp van de watertoren is van Ir. Hendrik Sangster, die twintig Nederlandse watertorens ontwierp. De toren is gebouwd in Art Deco-stijl, vooral de Art Deco ornamenten zijn fraai. De toren is gebouwd in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland en was een onderdeel van de drinkwatervoorziening voor de gemeenten Aalsmeer, Haarlemmermeer, Uithoorn en Bennebroek. In de toren werd tot 1994 gezuiverde water opgeslagen dat afkomstig was uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. De toren is sinds 1988 een Rijksmonument.

GPSwalking.nlDe toren heeft twee betonnen vlakbodemreservoirs, resp. 520 m3 en 480 m3. In 1987 werd het bovenste reservoir buiten gebruik gesteld. Daarnaast heeft de toren nog een kleiner bodemreservoir van 160 m3. De toren rust op 452 houten palen met elk een lengte van 15 m.

In 1994 werd de toren helemaal buiten gebruik gesteld en in 1997 verkocht aan de gemeente Aalsmeer die de toren vandaag de dag nog steeds in bezit heeft. In de loop der tijd zijn er verschillende plannen geweest wat te doen met de toren. Zo was de gemeente van plan om de toren te verkopen aan een private partij die er een hotel in wilde vestigen. Dat stuitte op verzet van de bewoners van Aalsmeer die wilden dat de toren toegankelijk bleef voor al het publiek.

De gemeente heeft het beheer van de watertoren uitbesteed aan de Stichting Beheer Watertoren Aalsmeer, die zich tot doel heeft gesteld de toren minimaal vijf keer per jaar open te stellen voor het publiek. Sinds 1 januari 2008 is de toren aangewezen als een van de trouwlocaties van de gemeente Aalsmeer. In 2005 is op de toren een nestkast voor slechtvalken geplaatst. Het eerste broedgeval in 2010 mislukte maar vanaf 2011 zijn jaarlijks jongen grootgebracht.

GPSwalking.nlEvenement bij de watertoren
Eén keer per jaar, op de eerste zaterdagavond in september wordt in Aalsmeer de verlichte botenshow gehouden; De Westeinderplassen worden dan door boten verlicht. Vanaf 19.45 uur komen de deelnemende verlichte boten bijeen in het voorste gedeelte van de Kleine Poel. Dat is het meest oostelijk deel van de Kleine Poel, bij onder meer Jachthaven Dragt, de Nieuwe Meer en ’t Drijfhuis, de route gaat uiteindelijk door het Balkengat linksaf de Grote Poel op.

Vanaf dit punt wordt koers gezet naar de verlichte Watertoren. Voor de Watertoren wordt naar links afgebogen om vervolgens voor anker te gaan om naar de vuurwerkshow van Vuur en Licht op het water te kijken.

GPSwalking.nlDe Nederlandse Watertoren Stichting heeft de watertoren in Aalsmeer opgenomen op haar lijst met 'toptorens'. Deze lijst omvat de meeste waardevolle watertorens van Nederland.

Westeinderplassen
Tussen 1640 en 1720 is recht voor u zoveel veen afgegraven om turf van te maken, dat de Westeinderplas ontstond. Een plas is altijd ontstaan door mensenhand, een meer door de natuur.

Rechts achter u lag het Stommeer dat rond 1650 tot een polder werd drooggemalen. Waar water lag, kwam land en waar land lag, kwam water. Als er maar aan verdiend werd!

GPSwalking.nlIn de zomer zijn de Westeinderplassen voor velen een aantrekkelijke plek. Met dit unieke watersportgebied binnen de gemeentegrenzen heeft Aalsmeer bezoekers veel te bieden. Behalve op het water kan er aan de oevers worden gerecreëerd, bijvoorbeeld op het strandje bij het Surfeiland of op het terras bij één van de horecagelegenheden.

Ook fietsers en wandelaars kunnen genieten van het waterrijke polderlandschap, dat samen met Aalsmeer - dorp van bloemenhandelaren, botenbouwers, kwekers en zeilers - rijk is aan historie.

Van het Kerkenpad is niets meer over. Alleen een bord herinnert nog aan het verleden.

GPSwalking.nlKerkenpad
Dit is het begin van een pad dat Kudelstaart met De Kwakel verbond. Even verderop werd aan dit pad in de middeleeuwen een stenen kerk gebouwd. Die werd in 1864 afgebroken. Het pad, dat na vervening door de Legmeerplassen liep, werd in 1836 door een zware storm deels weggeslagen. In de huidige Legmeerpolder volgt de Vuurlijn nu het voormalige kerkenpad.

Na het Kerkenpad komt Fort Kudelstaart in zicht.

Fort Kudelstaart
Het fort bij Kudelstaart kwam in 1906 gereed. In het hoofdgebouw zijn nog betrekkelijk veel interieurelementen bewaard gebleven. Naast de twee opgeblazen hefkoepelgebouwen, bevinden zich in de frontwal twee betonnen opstelplaatsen voor geschut (batterijen).

GPSwalking.nlDe houten bankjes van de schuilplaatsen zijn nog aanwezig. Vanuit de inlaatsluis aan de achterzijde van het fort kon de Zuiderlegmeer-polder onder water worden gezet. Fort bij Kudelstaart is met Fort aan de Winkel in gebruik bij de Stichting Vakantiefaciliteiten militairen (Vafamil), respectievelijk als jachthaven en als camping. De in 1994 gerestaureerde genieloods is in gebruik als galerie.

Fort bij Kudelstaart is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie rond de Nederlandse hoofdstad was in oorlogstijd het laatste toevluchtsoord voor het leger en de regering. De stelling is aangelegd tussen 1880 en 1914. Ze bestaat uit 46 forten en batterijen, talloze dijken, dammen en sluizen.

De vijand werd op afstand gehouden door het polderland buiten de stelling onder water te zetten. Begaanbare plekken werden door een fort verdedigd.

GPSwalking.nlDan komen de vergezichten met aan één kant de plassen en de andere kant de polders. De de wijdsheid lijk je minder snel te lopen.

Boeren onderhouden ons land
Vijfduizend boeren en tuinders onderhouden het platteland van Noord-Holland. Zij melken koeien, verbouwen aardappelen en telen bloembollen. En nog veel meer. De agrarische sector zorgt er bok voor dat 2,7 miljoen Noord-Hollanders kunnen genieten van een prachtig landschap. Boeren beschermen weidevogels en onderhouden houtwallen.

Noord-Holland is een afwisselende provincie met waterrijke veengebieden en strak aangelegde droogmakerijen. Die afwisseling maakt het platteland spannend. Weilanden met grazende koeien, maar ook percelen met bloeiende tulpen.

GPSwalking.nlWie om zich heen kijkt, ontdekt overal dijken, molens en gemalen. Daarmee hebben de voorouders van de huidige boeren hun grond bewerkbaar gemaakt De strijd tegen het water is in het landschap overal terug te zien.

Boeren en tuinders zijn trots op hun bedrijf. Zij houden van het platteland en verzorgen het landschap. Zij produceren stedd duurzamer. Producten worden verkocht in de hele wereld. De agrarische sector is en blijft een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. Kijk op www.nederlandbloeit.nl voor meer informatie over
de land- en tuinbouw.

Van turfwinning naar moderne tuinbouw
Door turfwinning kwamen grote stukken van het Zuider Legmeer in de 18e en 19e eeuw blank te staan. Aanvankelijk was er geen interesse om het gebied droog te malen. In 1878 gaf koning Willem III toch het sein om het Zuider Legmeer "leeg te venen". 

GPSwalking.nlHet gemaal aan de Hoofdweg pompte het water door de dijk, tegenwoordig Vuurlijn geheten, naar de Noorder Legmeerpolder. Het water werd vervolgens bij Uithoorn in de Amstel gepompt.

Waterbassins
De grote waterbassins bij de kassen worden gebruikt om regenwater op te vangen. De kwekers gebruiken dit schone water voor hun gewassen.

Sierteelt
Na het droopmalen kwamen er eerst vooral veehouder naar de Zuider Legmeerpolder. Later vestigden zich ook groentetelers in het gebied. De groenteteelt heeft inmiddels plaatsgemaakt voor sierteelt. In grote moderne kassen worden de modernste technieken toegepast op het gebied van milieu, energie en automatisering.

GPSwalking.nlIn de kassen groeien vele soorten snijbloemen en potplanten, zoals rozen, orchideën, cactussen en hortensia's. Op enkele bedrijven vindt veredeling van rozen en gerbera's plaats. De telers ontwikkelen nog mooiere soorten.

Fort Kudelstaart maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. De stelling staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit fort aan de Westeinderplassen werd rond 1900 gebouwd en gungeert tegenwoordig als jachthaven.

De Kudelstaartseweg waaraan het fort ligt, was vroeger de belangrijkste verbinding tussen Amsterdam en Den Haag.

SGPSwalking.nlterke agrarische bedrijven
De agrarische sector in het zuiden van Noord-Holland heeft een sterke economische positie. Tuinders in en rond Aalsmeer telen veel bloemen en planten onder glas. Met een jaaromzet van meer dan 4 miljard euro is FloraHolland de grootste bloemenveiling ter wereld. Karakteristiek voor Aalsmeer is de seringenteelt op eilandjes in de Westeinderplassen

In de polder Haarlemmermeer is de akkerbouw van oudsher belangrijk. In het oosten van de polder staan nu ook veel kassen. Op de zandachtige grond in het westen van de Haarlemmermeer worden bloembollen en vaste planten geteeld.

De landbouw in de Haarlemmermeer moet de laatste jaren terrein prijsgeven aan woningbouw, bedrijventerreinen, natuur en Schiphol.

GPSwalking.nlIn de Amstelstreek, Vechtstreek en Haarlemmerliede overheerst de melkveehouderij. In de veengebieden doen veel veehouders aan agrarisch natuurbeheer. Ze beschermen weidevogels en laten de slootkanten verschralen. Zeldzame planten krijgen zo meer kans.

Landscheidingspad
De eeuwenoude land- en waterscheiding tussen Amstelland en Rijnland is zonder meer de mooiste grasdijk rond Aalsmeer en Uithoorn, met weidse 5 vergezichten over plassen en polders. Deze is aangelegd in 1165 als onder-deel van een lange waterscheiding tussen enerzijds Kennemerland (Holland) en anderzijds de Vechtstreek (Sticht Utrecht).

Aan het noordeinde van de grensdijk ontvouwen zich de Westeinderplassen, aan het zuideinde het sfeervolle buurtschap Bilderdam.

GPSwalking.nlHet jaagpad is een schitterend wandelpad. Prachtige vergezichten, je komt bijna niemand tegen en als dan het zonnetje ook even doorbreekt is het genieten geblazen.

Op het Jaagpad langs de Amstel-Drecht wandelt u in het groene decor van een klassiek Hollands rivierlandschap. Verderop biedt de Tolhuissluis u een bonte mengeling van schuttende boten en schutterende schippers.

Vanaf de hoge, venige bovenlanden langs de Amstel-Drecht kijkt u neer op de kassen van de Zuider Legmeerpolder, gelegen op de bodem van de uitgeveende, 'verplaste' en pas in de 19e eeuw drooggelegde Calslager- en Kudelstaarter Poelen.

GPSwalking.nlBij een grensdijk hoort een grensdorp. En dat was Kudelstaart vroeger. Je had een Hollands en een Stichts Kudelstaart - een historische staartdeling dus. Pas in de Franse tijd werden ze geheeld en verenigd met Aalsmeer, dat andere meer noordelijk gelegen vissers-, verveners- en tuindersdorp aan de Westeinder.

Het dorpje Bilderdam zou eigenlijk een leuk terrasje moeten hebben. Wel hebben ze genoegen een watertappunt. Altijd handig.

Bilderdam
Bilderdam is een Nederlandse buurtschap, grotendeels gelegen in de Zuid-Hollandse gemeente Kaag en Braassem, maar met ook enkele huizen in de gemeente Nieuwkoop. Bilderdam ligt ten noordoosten van de stad Alphen aan den Rijn.

GPSwalking.nlBilderdam ligt in de Wassenaarsche Polder. Ten noorden van Bilderdam liggen de Westeinder Plassen en ten zuiden liggen de Langeraarsche Plassen. De dorpskern valt officieel onder de woonplaats Leimuiden (gemeente Kaag en Braassem), het zuidoostelijke deel onder de woonplaats Ter Aar (gemeente Nieuwkoop).

Op 1 januari 2012 is een wijziging van de provinciegrens doorgevoerd. Voor die tijd viel een klein gedeelte van Bilderdam onder de gemeente Uithoorn in de provincie Noord-Holland.

Het is een heel stuk wandelen langs de Drecht en het Amstel-Drechtkanaal. Wel is het een heel mooi stukje.

GPSwalking.nlHet Amstel-Drechtkanaal
Het Amstel-Drechtkanaal is de waterweg die de rivier Drecht en het Aarkanaal verbindt met de Amstel. Het water vormt gedeeltelijk de grens van de Nederlandse provincie Noord-Holland met Zuid-Holland en Utrecht.

De Drecht verbindt aan de westkant via de Oude Wetering met het Braassemermeer en met de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Het Aarkanaal verbindt aan de zuidkant met de Oude Rijn bij Alphen aan den Rijn.

Het kanaal is rond 1825 aangelegd op initiatief van koning Willem I, die het mogelijk wilde maken dat grotere schepen zouden kunnen varen tussen Noord- en Zuid-Holland.

GPSwalking.nlDrecht en kanaal
Het westelijk deel van het kanaal, vanaf het Aarkanaal langs Vrouwenakker tot de Kromme Mijdrecht bij Uithoorn was oorspronkelijk deel van de Drecht. Aan het begin van het Amstel-Drechtkanaal, dus bij het Aarkanaal, ligt de Tolhuissluis, ten noordwesten van Nieuwveen.

Het Pelgrimspad, een lange-afstand-wandelpad loopt tussen de Tolhuissluis en Vrouwenakker aan de noordkant langs het water over een oud jaagpad. Dit deel is ongeveer 8 km lang.
Amstel en kanaal

De Amstel begon oorspronkelijk bij de samenvloeiing van de Drecht en de Kromme Mijdrecht, iets ten zuidwesten van Uithoorn. Door kanalisatie en aanleg van het Amstel-Drechtkanaal is het gedeelte tussen Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel onderdeel van dit kanaal geworden.

GPSwalking.nlHet noordoostelijk deel van het kanaal loopt vanaf de Kromme Mijdrecht langs Uithoorn tot Ouderkerk aan de Amstel waar het riviertje de Bullewijk in de Amstel uitmondt. Tussen Uithoorn en Ouderkerk komt uit oostelijke richting het riviertje de Waver op het Amstel-Drechtkanaal uit, bij de zuidwestpunt van de polder de Ronde Hoep.

Dit stuk was oorspronkelijk deel van de Amstel en wordt vaak ook nog zo genoemd. Dit deel is ongeveer 10,5 km lang.

Vanaf Ouderkerk tot in Amsterdam heet het water officieel nog steeds Amstel. Het deel van het Aarkanaal tot de Bullewijk is 18,5 km lang, vanaf daar tot de monding meet het water 12,5 km.

GPSwalking.nlWaterbeheer
Het Amstel-Drechtkanaal behoort tot de Amstellandboezem, beheerd door het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Tijdens de uitgesproken warme en droge zomer van 2003 dreigde watergebrek in Zuid-Holland omdat in het Groene Hart grote hoeveelheden boezemwater werden ingelaten in de polders.

Voor het eerst in de geschiedenis werd toen besloten de stroomrichting van de Amstel om te draaien. De rivier stroomde toen dus tijdelijk zuidwaarts. Water van het IJsselmeer werd toen vanaf 26 augustus 2003 enkele dagen over Amstel en kanaal zuidwaarts gestuwd naar Zuid-Holland.

GPSwalking.nlLangzaam komt De Kwakel in zicht met haar Fort.

Legmeerdijk
Van de oorspronkelijke Legmeerdijk is nog maar een klein deel zichtbaar. Het is een van de oudste wegen in dit gebied, waarschijnlijk rond het jaar 1100 aangelegd.

De dijk maakte onderdeel uit van de belangrijkste doorgaande weg tussen Amsterdam en Leiden ten oosten van het Haarlemmermeer. In 1787 marcheerden hier (vanuit hun "Haupquarter Kuttelstedt") duizenden Pruisische militairen richting Amsterdam.

Fort bij De Kwakel
Het fort bij de Kwakel kwam in 1897 gereed als verdedigbaar aardwerk. Het bomvrije gebouw is van 1906. In de rechterfrontwal bevindt zich een betonnen opstelling voor geschut (batterij) gericht op de weg naar Vrouwenakker.

GPSwalking.nlDe ontijzerings-inrichting, waarmee het grondwater drinkbaar werd gemaakt, is bewaard gebleven. Deze bevindt zich aan de buitenzijde in de hoek tussen het hoofdgebouw en de linker keel-kazemat.

Bij het fort staan de fort-wachterswoning en de genieloods. Deze laatste werd verbouwd tot woonruimte.

Oorspronkelijke functie
Verdediging van de oostelijke ringdijk van de Zuiderlegmeerpolder en de Kleine Drecht met daarlangs lopende weg. De huidige functie is horeca en onderkomen van verenigingen.

Fort bij de Kwakel is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie rond de Nederlandse hoofdstad was in oorlogstijd het laatste toevluchtsoord voor het leger en de regering. De stelling is aangelegd tussen 1880 en 1914.

GPSwalking.nlZe bestaat uit 46 forten en batterijen, talloze dijken, dammen en sluizen. De vijand werd op afstand gehouden door het polderland buiten de stelling onder water te zetten. Begaanbare plekken werden door een fort verdedigd.

Welkom
'Groen en water' omschrijven het best de kwaliteiten van de gemeente Uithoorn, waar Fort aan de Drecht deel van uitmaakt.

Ontdek zelf wat de omgeving te bieden heeft, te voet, te fiets of over het water. Laat u - al wandelend over het Fortenpad -verrassen door het Uithoornse veenweidegebied, of huur een sloep bij de passantenhaven om even lekker uit te waaien op de Amstel.

GPSwalking.nlU kunt de dag heerlijk afsluiten bij een van de vele restaurants of terrassen langs de Waterlijn.

De zon gaat onder. Dus het laatste stukje moet ik stevig doorlopen. Dat heb je met lange avondwandelingen. Veel tijd om stil te staan heb je niet.

Onderweg toch regelmatig op de telefoon gekeken. De oranje vrouwen spelen schitterende wedstrijden in het WK van 2019. En dan is het leuk om te weten wat de stand is. De wereld is een klein beetje oranje gekleurd, niet te vergelijken als de mannen een WK spelen. Maar enkeling heeft toch een oranje vlag buiten gehangen.

Een half jaartje later heb ik pas tijd om deze wandeling uit te werken. En dan is het het nog even nagenieten bij het terugkijken van de foto's

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bilderdam
https://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_(Aalsmeer)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Westeinderplassen

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats N52.2138 E4.7236
 • Amstel-Drechtkanaal N52.2118 E4.7404
 • Drecht N52.2216 E4.6837
 • Fort bij De Kwakel N52.2371 E4.7898
 • Fort bij Kudelstaart N52.2483 E4.7569
 • Jaagpad N52.2165 E4.7515
 • Jachthaven Kempers N52.2284 E4.6836
 • Jachthaven Kudelstaart N52.2369 E4.7475
 • Johannes Geboorte N52.2376 E4.7505
 • Kassen N52.2389 E4.7736
 • Legmeerdijk N52.2498 E4.7688
 • Start/finish/parkeerplaats N52.2555 E4.7699
 • Tapwater N52.2122 E4.7243
 • Theetuin [H]eerlijk N52.2070 E4.7346
 • Toilet N52.2274 E4.6869
 • Tolhuissluis N52.2071 E4.7351
 • Uitkijkpunt N52.2534 E4.7560
 • Watertoren Aalsmeer N52.2549 E4.7574
 • Westeinder Paviljoen (Restaurant) N52.2521 E4.7567
 • Westeinder Plassen N52.2432 E4.7228
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.