Schrammsteine deel 2

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 13-03-2020

Sächsische Schweiz
Het Nationaal park Sächsische Schweiz (Duits: Nationalpark Sächsische Schweiz) is ongeveer 9350 ha groot. Het bestaat sinds 1990 en ligt oostelijk van Dresden aan de Tsjechische grens, aan de bovenloop van de Elbe in de Duitse deelstaat Saksen.

Het Nationaal park Sächsische Schweiz bestaat uit twee gescheiden gebieden in het Landkreis Sächsische Schweiz. Namelijk de steden en gemeenten Bad Schandau, Hohnstein, Kirnitzschtal, Königstein, Lohmen, Porschdorf, Kurort Rathen, Sebnitz, Stolpen en Stadt Wehlen.

Samen met het omringende Landschaftsschutzgebiet vormt het nationaal park de Nationalparkregion Sächsische Schweiz. Aan de Tsjechische kant van het zandsteengebergte loopt het beschermde gebied door in het Nationaal park Böhmische Schweiz.

Het hoogste punt van is 556 Meter boven NN en dat is ongewoon laag voor een middelgebergte.

Het zandsteengebergte is ontstaan in de Krijttijd. Oorspronkelijk was dit een zeebodem waarop zich zand en schelpdieren afzetten die samen het gesteenten vormden. De 600 meter dikke zandplaat die hierdoor ontstond is na het dalen van de zeespiegel door erosie sterk verbrokkeld. Waardoor het huidige rotslandschap ontstond. Dit is doorsneden door diepe dalen waarvan de bodem met mossen is bedekt.

Een andere bijzonderheid is dat er in het park aan klimsport gedaan kan worden. Dit binnen de door de "Sächsischen Kletterregeln" gestelde grenzen.

In het park leven verscheidene diersoorten waaronder uilen, haviken, zwarte ooievaars, ijsvogels, verschillende soorten spechten en vleermuizen, everzwijnen, edelherten, marters, adders, ringslangen en in het water forel en zalm.

Schrammsteine
De Schrammsteine is een lange, zeer grillige groep van rotsen in het Elbezandsteengebergte gelegen ten oosten van Bad Schandau in Sächsische Schweiz in Oost-Duitsland. In het noorden is de Schrammsteine  begrensd door de Kirnitzsch vallei, in het zuiden door de vallei van de Elbe en in het oosten door de Affensteine. Het hoogtepunt van de keten ligt op meer dan 400 m boven de zeespiegel. Het uitzichtpunt op de Schrammsteine ligt op een hoogte van 417,2 meter.


Kenmerken
Startpunt: Bad Schandau: P Zahnsgrund
Startlocatie: Sächsische Schweiz , Duitsland
Coördinaten N50.919000 E14.190000
Afstanden: 15 km
Type: Berg, Bos, Cultuur, Heuvel, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 13-03-2020

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km in de Sächsische Schweiz bij Bad Schandau.
Er zijn geen verkortingen beschikbaar.
Er is alleen een track beschikbaar, dit omdat een route in de bergen minder goed werkt.
Trek goede wandelschoenen aan.
Dicht bij de parkeerplaats is een prima horecagelegenheid. In de bergen komt u geen horeca tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe gaan graag naar het oosten van Duitsland. En dan naar het gebied tussen Dresden en de Tsjechische grens. Dit gebied wordt ook wel Sachsisch Zwitserland genoemd. Een schitterend gebied waar je fantastisch kunt wandelen.

Gewoonlijk logeren we bij onze zwager/broer maar deze keer zijn we met de caravan gegaan en hebben gekozen voor een verblijf op een kleine camping. Het is eigenlijk de enige SVR camping in dit gebied die we u van harte kunnen aanbevelen. In het landelijk gelegen Schönbach kwamen we zo op camping Urlaub Endling. Een klein veldje waar een 10-tal tenten/caravans passen. Een schitterend uitzicht, zeer goede sanitaire voorzieningen, prettig geprijst en vriendelijke eigenaren om het even kort samen te vatten.

Op relatief korte afstand van de camping ligt de Schrammsteine. We zijn er al eens eerder geweest en genoten van het fantastische uitzicht. We komen nu weer terug in dezelfde omgeving maar besluiten om eigenlijk meer om de Schrammsteine te lopen. Ook deze keer leuke paden, prachtige uitzichten, zo nu en dan een uitdagend stukje. Ook deze wandeling is een aanrader.

Het hoogteprofiel laat zien wat u te wachten staat. De parkeerplaats ligt op ongeveer 140 meter. Het hoogste punt op ongeveer 460 meter. Dus een kleine 320 meter omhoog en natuurlijk ook weer omlaag.

GPSwalking.nlWe hebben nog een andere wandeling die ook meer dan de moeite waard is: https://gpswalking.nl/wandeling/696/schrammsteine

GPSwalking.nlSächsische Schweiz
Het Nationaal park Sächsische Schweiz (Duits: Nationalpark Sächsische Schweiz) is ongeveer 9350 ha groot. Het bestaat sinds 1990 en ligt oostelijk van Dresden aan de Tsjechische grens, aan de bovenloop van de Elbe in de Duitse deelstaat Saksen.

Het Nationaal park Sächsische Schweiz bestaat uit twee gescheiden gebieden in het Landkreis Sächsische Schweiz. Namelijk de steden en gemeenten Bad Schandau, Hohnstein, Kirnitzschtal, Königstein, Lohmen, Porschdorf, Kurort Rathen, Sebnitz, Stolpen en Stadt Wehlen.

GPSwalking.nlSamen met het omringende Landschaftsschutzgebiet vormt het nationaal park de Nationalparkregion Sächsische Schweiz. Aan de Tsjechische kant van het zandsteengebergte loopt het beschermde gebied door in het Nationaal park Böhmische Schweiz.

Het hoogste punt van is 556 Meter boven NN en dat is ongewoon laag voor een middelgebergte.

Het zandsteengebergte is ontstaan in de Krijttijd. Oorspronkelijk was dit een zeebodem waarop zich zand en schelpdieren afzetten die samen het gesteenten vormden.

De 600 meter dikke zandplaat die hierdoor ontstond is na het dalen van de zeespiegel door erosie sterk verbrokkeld. Waardoor het huidige rotslandschap ontstond. Dit is doorsneden door diepe dalen waarvan de bodem met mossen is bedekt.

GPSwalking.nlEen andere bijzonderheid is dat er in het park aan klimsport gedaan kan worden. Dit binnen de door de "Sächsischen Kletterregeln" gestelde grenzen.

In het park leven verscheidene diersoorten waaronder uilen, haviken, zwarte ooievaars, ijsvogels, verschillende soorten spechten en vleermuizen, everzwijnen, edelherten, marters, adders, ringslangen en in het water forel en zalm.

Wandelen in de Sächsische Schweiz
De Sächsische Schweiz is een veelzijdige streek. Het is rijk aan culturele erfgoeden en kent een bijzondere flora, fauna en geologie. Je kunt er afdalen in diepe valleien, weer omhoog klauteren door nauwe kloven en eindeloos wandelen door prachtige uitgestrekte bossen. Je komt er er middeleeuwse burchten, avontuurlijke wandelroutes, fraaie rotsformaties en prachtige uitzichten tegen.

GPSwalking.nlJe loopt door een ogenschijnlijk onaangetaste wildernis en oud cultuurlandschap. Opvallende tafelbergen in een uniek rotslandschap, smalle kloven en idyllische bossen. In het dal stroomt de Elbe.

Ongeveer 100 miljoen jaar geleden ontstond de Sächsische Schweiz in de zee. Vandaag de dag is het Nationalpark Sächsische Schweiz het enige Nationale Park in Saksen, ter bescherming van een relatief ongerept deel van het Elbezandsteengebergte rechts van de Elbe.  

De Sächsische Schweiz heeft grotendeels de status van ‘Landschafts- und Naturschutzgebiet’ gekregen. Sinds 1990 is een deel van de Sächsischen Schweiz een nationaal park geworden. In navolging wees Tsjechië in 2000 een aangrenzend deel aan als het nationaal park ‘Boheems Zwitserland’.

Elbsandstein-gebergte - Hoe is dit wonder ontstaan?
100 miljoen jaar geleden bedekte een ondiepe zee het huidige gebied. Over zeer lange periodes voerden rivieren steeds weer zand en fijn grind aan. Laag voor laag ontstond een 600 meter dik plateau, en vormde zich onder druk tot zandsteen. Aan het einde van de krijttijd werd dit plateau door de bewegingen in de aardkorst omhoog gedrukt.

GPSwalking.nlDe erosie begon. Het stromende water was en is nog steeds de beeldhouwer. Zo ontstond gedurende lange perioden het natuurwonder "Elbsandstein-gebergte."

Een natuurlijke ruimte - zonder grenzen
Er is maar een Elbsandstein-gebergte, maar aan beide zijden van de staatsgrenzen. De natuur kent geen politieke grenzen. Voor het behoud van dit unieke landschap werden in beide landen beschermde gebieden ingericht.

De maatregelen tot bescherming, onderhoud en ontwikkeling zijn in de nationale parken Sachsische en Böhmische Schweiz nauw op elkaar afgestemd. Dit geldt ook voor de twee beschermde natuurgebieden. Als aanvulling op het Nationaal Park zal daar een waardevol cultuurlandschap bewaard en duurzaam gebruikt worden.

GPSwalking.nlNationaal Park - Natuur de natuur laten
In het Nationaal Park Sachsische Schweiz mag de natuur zich volgens haar eigen regels ontwikkelen. Bossen kunnen op een natuurlijke manier verjongen, bomen mogen oud worden, afbreken en omvallen. Paddestoelen, insecten en micro-organismen verteren het hout en scheppen zo de basis voor nieuw leven. Zo ontwikkeld zich het "natuurbos van morgen" in de kringloop van de natuur. Gedeeltelijk wordt dit proces nog ondersteund door bosbeheer.

Het Nationaal Park Sachsische Schweiz wordt gekenmerkt door zijn bossen en rotsen. Door de verdieping-achtige opbouw zijn hier de meest verschillende levensruimten, als in een mozaïek, nauw met elkaar verbonden. Droge klifbossen wisselen af met vochtig koele kloven en dalen. Op basalt en graniet groeien voornamelijk loofbossen.

GPSwalking.nlTafelbergen en uitgebreide rotsformaties zijn de thuisbasis voor veel diersoorten, die zich aan deze levensruimte hebben aangepast. Vleermuizen vinden hier hun kraambed en winteronderkomens. Veel vogelsoorten benutten de gaten, scheuren, spleten en randen van de zandsteen rotsen om te broeden. Sommigen zijn zo aangepast dat ze zonder de rotsen hier niet zouden voorkomen.

Na flink klauteren en klimmen kwamen we bij het mooiste gedeelte van de wandeling. Het uitzichtsplatform. Van hier heb je een 360 graden uitzicht over de gehele omgeving. Schitterende gewoon.  

Bij onze andere wandeling zijn we helemaal bovenop de Schrammsteine geweest. Deze keer lopen we er omheem. Maar ook nu krijg je een opeenvolging van schitterende uitzichten. Wat is deze omgeving toch mooi.

GPSwalking.nlSchrammsteine
De Schrammsteine is een lange, zeer grillige groep van rotsen in het Elbezandsteengebergte gelegen ten oosten van Bad Schandau in Sächsische Schweiz in Oost-Duitsland. In het noorden is de Schrammsteine  begrensd door de Kirnitzsch vallei, in het zuiden door de vallei van de Elbe en in het oosten door de Affensteine ​​rotsen. Het hoogtepunt van de keten ligt op meer dan 400 m boven de zeespiegel. Het uitzichtpunt op de Schrammsteine ​​ligt op een hoogte van 417,2 meter.

In het westen begint de bergketen bij Torstein. De rotsen lopen vervolgens to aan het uitkijkpunt van de  Schrammsteine, Hier zie je drie, machtige, verticale rotsopeningen, de zogenaamde Schrammtoren. Dit is het einde van de zogenaamde voorste Schrammsteine.

GPSwalking.nlDaarna volgen de naar acher gelegen Schrammsteine richting Schmilka. De eenzame Falkenstein met een hoogte van ongeveer 381 m en de Hoher Torstein op 425,7 meter zijn de belangrijkste pieken in de Schrammsteine. De andere toppen van de rotsgroep zijn bijna uitsluitend te vinden op het terras-achtige massief van de Schrammsteine.

De Schrammsteine is een veel bezochte toeristische bestemming; de plateau-achtige uitkijkpunten en de het uitzichtpunt zijn vooral populair. Dit gebied heeft zowel de wandelaars als klimmers bieden veel te bieden: een grote verscheidenheid van paden van verschillende moeilijkheidsgraden en klimwanden.

De klimparcours dat bekend staat als de Rotkehlchenstiege begint aan de noordkant van het Falkoniergrund nabij Schmilka en loopt tot de Schrammstein Gratweg. Het is een klim van 150 meter over 286 stappen. Het is een gemakkelijke klettersteig (klimwande) rang KS1, maar heeft een aantal verticale rotswanden.

GPSwalking.nlDode sparren in plaats van 'natuurlijke' natuur in een nationaal park?
Toegegeven, de lijken van de bomen zien er niet mooi uit. Bijna een provocatie. Kun je gewoon kijken?

De natuur werkt volgens het "eten en gegeten worden" principe. De schorskever is gespecialiseerd in de sparrenbast. Met zijn voedings- en kweekkanalen sluit hij de watervoorziening in de boom af. Gezonde sparren vechten terug. Ze produceren meer hars en verstikken er kevers in.

Bij sterk verzwakte bomen daarentegen heeft een leger schorskevers het gemakkelijk - de sparren drogen uit en gaan dood. Als de kevers zich vermenigvuldigen, kunnen zelfs gezonde bomen het niet weerstaan.

De dode sparren storten in en worden geleidelijk afgebroken door schimmels en insecten. Ter bescherming van deze stammen van gevallen stammen, ontstaat geleidelijk een nieuwe generatie bossen uit inheemse loofboomsoorten, dennen en sparren - een natuurlijk bos. Maar dit vereist geduld - de natuur kent geen haast.

GPSwalking.nlJe wordt uitgenodigd om de natuurcyclus van 'worden - zijn - overlijden' te observeren en te bewonderen.

"Laat de natuur de natuur zijn", dit doel kan alleen worden bereikt in de kerngebieden van het nationale park. In het park is het belangrijk om te voorkomen dat de schorskever zich vermenigvuldigt en zich verspreidt naar aangrenzende commerciële bossen.

Natuur zonder grenzen
Het Elbsandsteingebergte ligt aan beide kanten van de staatsgrens. Maar de natuur kent geen politieke grenzen. Maatregelen ter bescherming, instandhouding en ontwikkeling van de Saksische en Boheemse Zwitserse Nationale Parken worden nauw gecoördineerd.

GPSwalking.nlDit geldt ook voor de twee landschapsbeschermende gebieden. Naast het nationaal park moet ook een waardevol cultuurlandschap behouden en duurzaam grensoverschrijdend worden gebruikt. Ervaar de diversiteit van Saksisch-Boheems Zwitserland.

Les over erosie
De effecten van erosie zijn bijzonder duidelijk in het gebied van de grote Schrammtor. Het verwijderde zand doet denken aan de krijtzee. Vormen van verwering veroorzaakt door water en wind, zoals erosiekanalen en zandlopers, honingraatstructuren en zoutuitbloeiingen veroorzaakt door chemische processen komen in beeld.

GPSwalking.nlMenselijke erosie
In de directe omgeving van de Schrammtor wordt het aandeel mensen in de erosie duidelijk. Op dit brandpunt van het toerisme hebben verschillende generaties wandelaars en klimmers de dunne laag humus losgemaakt. De schade is pas gestopt met uitgebreid werk aan erosieplaten tussen 1986 en 1990.

Voorbeelden van hardstenen zandsteen
De torenhoge rotstorens die de Schrammtor maken duidelijk wat wordt bedoeld met hardsteenzandsteen. Vanwege de belangrijkste breukrichtingen van de rotsen van de Elbe-vallei en de richting Wildenstein (Lausitz-graniet), hebben de erosiekrachten die langzaam langs deze breukzones werken, vrijstaande rotstorens gemodelleerd.

GPSwalking.nlGrotten en uitsteeksels
Opvallend in het gebied van de Schrammtor zijn grotten en overhangingen. Dit komt door watervoerende kleilagen, waar mechanische en chemische verwering krachtiger is opgetreden. Als er meerdere kleilagen dicht bij elkaar liggen kunnen er grottenstelsels ontstaan.

Dat dit een schitterende wandeling is kunt u zien in de foto-serie. De wandeling is maar 15 km, maar er is onderweg zoveel te zien dat wij er een volle dag werk mee hadden. En om elke bocht is er weer een mooie foto te schieten. Daarom kunnen we deze wandeling van harte aanbevelen.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Breite-Kluft-Turm N50.9063 E14.2247
 • Falkenstein N50.9171 E14.1992
 • Grenspaal N50.9072 E14.2546
 • Großer Falknerturm N50.9040 E14.2320
 • Hoher Torstein N50.9140 E14.2010
 • Kleiner Gratturm N50.9023 E14.2487
 • Mittleres Schrammtor N50.9121 E14.2007
 • Rauschensteiner Turm N50.9089 E14.2369
 • Schrammsteinbaude (Gasthaus) N50.9170 E14.1871
 • Schrammsteine N50.9121 E14.2075
 • Schrammsteinturm N50.9083 E14.2125
 • Schuilhut N50.9002 E14.2394
 • Start/finish/parkeerplaats N50.9188 E14.1902
 • Steinschluchtwand N50.9160 E14.1885
 • Turm am Verborgenen Horn N50.9048 E14.2358
 • Uitzichtpunt 1 N50.9092 E14.2428
 • Uitzichtpunt 2 N50.9099 E14.2397
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.