Almere Haven - Gooimeer

Korte beschrijving

Kromslootpark
Het Kromslootpark bestaat voor meer dan de helft ui het oorspronkelijke polderlandschap in Flevoland met moeras, bos, riet, bosjes en ruigtes, waardoor zich een lint van water kronkelt.

De Oostvaardersplassen in het klein zo is dit deel van het Kromslootpark bedoeld. Dit geeft het Kromslootpark een bijzonder aanzien wat doet denken aan de begintijd van de drooglegging. Om het landschap open te houden wordt hier begraast met koeien en schapen. Daarom is het begraasde gedeelte niet toegankelijk met honden. Regelmatig wordt hier bijzondere rietvogels zoals de purper reiger waargenomen.

Romeins amfitheater
In de Romeinse tijd, en ook in de Middeleeuwen, tref je veen aan en her en der eikenbossen. Er verblijven ook mensen. Maar later ontstaat door het stijgende water de Zuiderzee. Uit de Zuiderzeeperiode resten zeventien scheepswrakken in de Almeerse bodem.

Wat de Romeinen betreft, zij arriveerden in Nederland in het jaar 12 voor Chr. en zijn ongeveer vier eeuwen gebleven. Ze brachten onbekende planten naar onze streken, waaronder de walnoot. De Romeinen noemden deze boom 'Jovis glans' wat 'de noot van Jupiter' betékent. Dat is later verbasterd tot 'Juglans'. De Latijnse naam voor deze walnoot is nu 'Juglans regia'.

IVN Bostuin
Dit prieel is gebouwd in 2011 door ambachtelijk houtbewerker Rik Kielstra uit Almere. Het hout komt uit de bossen van Almere. Het sedumdak is aangebracht door Boogaart, eveneens uit Almere. De Bostuin is een initiatief van IVN afd. Almere. Deze tuin is aangelegd en wordt onderhouden door mensen die dat vrijwillig doen, in hun vrije tijd.

Gooimeer
Het Gooimeer is een 2670 ha groot randmeer dat ontstond bij de inpoldering van zuidelijk Flevoland. De zuidelijke oever wordt gevormd door de oude kust van het Gooi bij Naarden en Huizen, aan de voormalige Zuiderzee.

Almere Haven
Almere Haven is een stadsdeel binnen de gemeente Almere in de Nederlandse provincie Flevoland. Het stadsdeel heeft 22.475 (31 juli 2017) inwoners en ligt aan het Gooimeer. Het is naar oppervlakte gemeten het kleinste stadsdeel van Almere.

Almere Haven is het oudste gedeelte van Almere en is opgezet als bloemkoolwijk. De eerste woningen werden opgeleverd in november 1976, toen de eerste bewoners arriveerden, destijds vooral Amsterdammers. Toen werd Almere Haven nog aan elkaar geschreven, als "Almerehaven". Bij de instelling van de gemeente Almere op 1 januari 1984 werd tevens de naam van dit stadsdeel gewijzigd.


Kenmerken
Startpunt: Almere: P Silverstrand
Startlocatie: Flevoland , Nederland
Coördinaten N52.331000 E5.153000
Afstanden: 18 km
Type: Cultuur, Meer, Open, Park, Strand, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Niet toegestaan
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 06-06-2020

Route informatie

Een GPS wandeling van 18 km bij Almere.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er naast de track ook een route beschikbaar.
De paden in het Kromslootpark kunnen in natte tijden wat minder goed begaanbaar zijn. In droge tijd zijn alle paden goed begaanbaar.
Onderweg komt u een aantal horecagelegenheden tegen, de meeste in Almere-Haven.

Honden zijn niet toegestaan in het Kromslootpark, ook niet aangelijnd.Langere beschrijving

GPSwalking.nlAls ik de auto parkeer op de parkeerplaats bij het Silverstrand sta ik aan het begin van een prachtige gevarieerde wandeling. Onderweg veel natuur, ja, dat is mogelijk bij Almere. Omdat ik na werktijd op pad ga is dit een avondwandeling, en met de schitterende zonsondergang en het warme weer was het prima wandelweer. En dit soort weer geeft mooie foto's.

Het eerste gedeelte van de wandeling gaat direct de natuur in. Het is goed te zien dat de zomer van 2019 een droge is. Honden zijn helaas niet toegestaan in dit park, ook niet aangelijn.

Kromslootpark
Het Kromslootpark bestaat voor meer dan de helft uit het oorspronkelijke polderlandschap in Flevoland met moeras, bos, riet, bosjes en ruigtes, waardoor zich een lint van water kronkelt.

GPSwalking.nlDe Oostvaardersplassen in het klein zo is dit deel van het Kromslootpark bedoeld. Dit geeft het Kromslootpark een bijzonder aanzien wat doet denken aan de begintijd van de drooglegging. Om het landschap open te houden wordt hier begraast met koeien en schapen. Daarom is het begraasde gedeelte niet toegankelijk met honden. Regelmatig wordt hier bijzondere rietvogels zoals de purper reiger waargenomen. Hier loop ook de blauwe wandelroute van 3.5 km.

De andere helft van het Kromslootpark bestaat uit loofhoutbos. Dit oudste bos van Almere is in 1974 aangeplant toen Almere alleen nog maar op de tekentafel bestond. Het gemengde loofbos bestaat vooral uit esdoorn, iep, beuk en populier. U vindt hier verder wilde kersenbomen, waarvan geplukt mag worden. De vlaamse gaai, nachtegaal en de wielewaal voelen zich goed thuis in dit deel van het Kromslootpark. Vanaf de twee parkeerplaatsen kunt u starten met de rode Wandelroute van 3 km.

GPSwalking.nlDicht bij de parkeerplaats loopt de A6. En evenals de A9 en de A1 is men druk bezig deze te verbreden. We krijgen steeds meer auto's, en dan is blijkbaar meer asfalt nodig.

Verbreding A6 Almere
Rijkswaterstaat verbreedt sinds begin 2017 de A6 tussen Almeré Havendreef en Almere Buiten-Oost naar vier rijstroken per rijrichting. De werkzaamheden aan de A6 maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol, Amsterdam, Almere (SAA).

Onderdoorgang afgesloten tot medio 2019 Om de verbreding van de A6 uit te kunnen voeren, moeten we sommige fietspaden die onder de A6 doorgaan tijdelijk afsluiten. Zo is deze onderdoorgang, het fietspad Burgerspad, tot medio 2019 afgesloten tussen de Zenderstraat (kant Stad) en het Farflerpad (kant Haven).    

TGPSwalking.nloekomstige onderdoorgang De A6 wordt verbreed naar vier rijstroken per rijrichting. Dat betekent dat ook de huidige onderdoorgang van het Burgerspad verlengd moet worden. Naast een fietspad, komt er in de onderdoorgang ook een sloot van 15 meter breed.

Werkzaamheden A6
De volgende werkzaamheden worden hier uitgevoerd: Vanaf april 2017 tot aan juli 2018: voorbereidende werkzaamheden en bouw van het nieuwe viaduct aan de kant van Almere Haven;

Vanaf augustus 2018: sloop huidige onderdoorgang Burgerspad en bouw nieuw viaduct ten behoeve van fietspad aan de kant van Almere Stad.

GPSwalking.nlA6 Almere Havendreef - Almere Buiten-Oost De extra rijstroken tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost zorgen ervoor dat de doorstroming verbetert, en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad.

Ook wordt de leefbaarheid in dit gebied-vergroot: ter hoogte van het Weerwater wordt de A6 verlaagd naar de hoogte van het omliggende terrein. Aan beide kanten worden grondwallen van zes meter hoog aangelegd waardoor de snelweg in dit gebied uit het zicht is.

Door het plaatsen van zonnepanelen bij het knooppunt Almere, voorziet dit deel van de A6 in zijn eigen energiebehoefte en is daarmee energieneutraal. Het werk voor de A6 is klaar voor de start van de Floriade in Almere. Deze staat gepland in 2022. Meer informatie: www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

GPSwalking.nlNa het park loop ik tegen een voormalig Romeins amfitheater tegen. Niet dat daar nog iets van te zien is. Maar de bomen die hier gepland zijn later de afmetingen goed zien.

Romeins amfitheater
Geschiedenis in de bodem van Almere. In 2013 zijn tijdens de boomfeestdag twaalf walnoten geplant door kinderen van basisschool de Flierefluiter in Almere Haven.

De bomen zijn geplaatst in de vorm van een Romeins amfitheater. Aanleiding hiervoor is de vondst van handgevormde scherven uit de Romeinse tijd. Een bijzondere ontdekking, want het gebied stond toen onder water. Er is geen verklaring voor de herkomst.

De vondst vond plaats bij archeologisch onderzoek in het vlakbij gelegen 'De Laren'. Bij dit onderzoek is in de bodem ook een kleine beekloop aangetroffen. Op de oevers van deze waterloop is een kampement gevonden. Mogelijk lag hier een doorwaadbare plaats in de steentijd. Ook op veel andere plaatsen in Almere zijn in de bodem sporen gevonden van mensen uit de steentijd. Zij verbleven in een landschap dat door de zeespiegelstijging langzaam zou verdrinken.

GPSwalking.nlIn de Romeinse tijd, en ook in de Middeleeuwen, tref je veen aan en her en der eikenbossen. Er verblijven ook mensen. Maar later ontstaat door het stijgende water de Zuiderzee. Uit de Zuiderzeeperiode resten zeventien scheepswrakken in de Almeerse bodem.

Wat de Romeinen betreft, zij arriveerden in Nederland in het jaar 12 voor Chr. en zijn ongeveer vier eeuwen gebleven. Ze brachten onbekende planten naar onze streken, waaronder de walnoot. De Romeinen noemden deze boom 'Jovis glans' wat 'de noot van Jupiter' betékent. Dat is later verbasterd tot 'Juglans'. De Latijnse naam voor deze walnoot is nu 'Juglans regia'.

GPSwalking.nlOm deze geschiedenis in een notendop af te ronden nog twee jaartallen. In 1968 viel de bodem, waarop u nu staat, droog nadat het laatste restje water uit Zuidelijk Flevoland was weggemalen. In 1976 betrokken de eerste Almeerders hun woning... maar we weten nu dat de aanduiding 'eerste' historisch gezien niét helemaal juist is.

De schapen hebben hier een goed leven. Als ik doorloop kom ik langs de IVN Bostuin. Hier is voldoende te bekijken en te beleven. Maar omdat het al avond is is het meeste gesloten. Maar dit is een aanrader voor families met kleinere kinderen. Zeker het wandelpad van 1,5 km.

GPSwalking.nlIVN Bostuin
Dit prieel is gebouwd in 2011 door ambachtelijk houtbewerker Rik Kielstra uit Almere. Het hout komt uit de bossen van Almere. Het sedumdak is aangebracht door Boogaart, eveneens uit Almere. De Bostuin is een initiatief van IVN afd. Almere. Deze tuin is aangelegd en wordt onderhouden door mensen die dat vrijwillig doen, in hun vrije tijd.

Vroege Vogelbos
Het Vroege Vogelbos kent 40 jaar geschiedenis. In 1972 werd de eerste boom aangeplant. Nu is het één van de oudste en meest gevarieerde bossen in Almere. het bos heeft gevarieerde, prachtig uitgegroeide bomen. De naam van het bos komt van het radioprogramma Vroege Vogels.

GPSwalking.nlWandelpad
Ontdek het bos met het wandelpad dat start bij de markante toegangspoort. Het pad is ca. 1,5 km lang en slingert door dit bos en langs de schapenweides. Kort na de start vindt u aan de linkerkant de ingang van het natuurontdekpad voor kinderen van het IVN. Hier kunnen kinderen op een spannende manier het bos ontdekken.

Bijzondere plekken in het bos
In het bos zijn diverse bijzondere plekken te vinden. Een mooie natuurlijke poel, met veel onderwaterdieren. Vanaf de grote bank langs het fietspad kunt u genieten van een kikkerconcert in de zomer. Het wandelpad gaat ook langs een amfitheater van walnootbomen. Deze plek verwijst naar archeologische sporen met Romeinse invloeden in de Laren.

GPSwalking.nlTheeschenkerij
Bij theeschenkerij het Eksternest kunt u prima terecht voor een lekkere kop koffie, high tea of bijeenkomst. In de naastgelegen natuurlijke houten speeltuin vermaken kinderen zich uitstekend. Het Eksternest zorgt met het theehuis voor een eerlijk arbeidsproces voor mensen met een beperking. Op het terras heeft u het gevoel dat u midden in de natuur zit.

Een levend huis
Langs het fietspad vindt u het Levende Huis. Een bijzonder kunstwerk, waarbij met buxus de plattegrond op ware grootte van een woningwetwoning is uitgebeeld. Een ontwerp van kunstenares Anne Mieke Backer. Het kunstwerk wordt twee keer per jaar weer in model gesnoeid door Het genootschap tot behoud van Het Levende Huis.

GPSwalking.nlNieuwe bomen ter compensatie A6
Rijkswaterstaat verbreedt sinds begin 2017 de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost, naar vier rijstroken per rijrichting. De werkzaamheden aan de A6 maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol, Amsterdam, Almere (SAA).

Aansluiting tussen snelweg en omgeving Rijkswaterstaat hecht er veel waarde aan dat de verbrede snelweg na oplevering goed past in de bestaande omgeving. Voor de verbreding is een groot aantal bomen langs de A6 gekapt. Ter compensatie van de gekapte bomen worden nieuwe bomen geplant. Een deel van deze nieuwe bomen komt in de omgeving van de snelweg. Ook worden de bosranden langs de snelweg hersteld.

GPSwalking.nlSamen met de gemeente Almere en de provincie Flevoland is gekozen om het grootste deel te planten in een nieuw te ontwikkelen gebied "de Eemvallei", tussen Almere en Zeewolde. Het planten van dit nieuwe bosgebied gaat medio 2018 van start.

A6 Almere Havendreef - Almere Buiten-Oost
De extra rijstroken tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost zorgen, ervoor dat de doorstroming verbetert, en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in dit gebied vergroot: ter hoogte van het Weerwater wordt de A6 verlaagd naar de hoogte van het omliggende terrein en worden de op- en afritten verder uit elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat ruimte voor toekomstige gebiedsontwikkeling.

GPSwalking.nlDoor het plaatsen van zonnepanelen bij het knooppunt Almere, voorziet dit deel van de A6 in zijn eigen energiebehoefte en is daarmee energieneutraal. Het werk voor de A6 is klaar voor de start van de Floriade in Almere. Deze staat gepland in 2022.

Kijk op het online bezoekerscentrum voor meer informatie op www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

En soms kun je tussen het groen iets vreemd tegenkomen. Wat is dat voor een halve afgebouwde toren? Thuis even opgezocht. Het schijnt het kasteel van Witchworld te zijn. Half afgebouwd.

GPSwalking.nlWitchworld
Witchworld staakt haar operationele activiteiten rondom de ontwikkeling van het themapark in Almere. We stoppen ermee....

Het WitchWorld-team is niet eenvoudig tot deze beslissing gekomen. Het plan om het Kasteel van Almere en het omliggende grondgebied te ontwikkelen tot een themapark blijft bestaan, maar de financiering daarvan blijft een lastig proces. Daarvoor heb je de steun van anderen nodig, hun voorspraak, een gebaar.

Onderweg kom ik ook een paar straatbordjes tegen van personen die mded onze huidige fiets hebben vormgegeven. 

GPSwalking.nlStraatnamen Vliegerpark
De Schot Kirkpatrick Mac Millian (1810-1878) ontwierp omstreeks 1840 een fiets met een hefboomsysteem, werkend met krukken op de achteras, waardoor de loopfiets een trapfiets werd.

Mac Millan wordt in Engeland beschouwd als één van de vaders van de fiets.

De Nederlandse postbeambte Willem Költing (1869-1935) is één van de belangrijkste pioniers geweest op het gebied van de fietsenfabricage.

Samen met de kachelsmid Arentsen richtte hij in 1892 een fietsfabriek op, thans bekend onder de naam N.V. Rijwielfabriek te Dieren.

GPSwalking.nlDe wandeling slingert om Almere Haven heen. Best veel groen, veel afwisseling en genoeg te zien. Met de ondergaande zon is het stukje langs het Gooimeer genieten geblazen. Hier is zoveel te zien dat het nooit verveeld. Maar dat zegt een Brabander die nauwelijk water kent en dan dubbel kan genieten van de prachtige vergezichten, de boten en het haventje van Almere-Haven.

Gooimeer
Het Gooimeer is een 2670 ha groot randmeer dat ontstond bij de inpoldering van zuidelijk Flevoland. De zuidelijke oever wordt gevormd door de oude kust van het Gooi bij Naarden en Huizen, aan de voormalige Zuiderzee.

GPSwalking.nlHet meer heeft aan de noordzijde Almere en aan de zuidzijde Naarden, Huizen en Blaricum (de Blaricummermeent). Het water wordt aan de ene kant begrensd door de Stichtse Brug, waar de A27 over gaat (richting Utrecht) en aan de andere kant de Hollandse Brug, waar de A6 over gaat (richting A1 en Amsterdam).

Voor het Huizer strand, tegenover het Vierde Kwadrant bij de Stichtse Brug ligt eilandje De Huizerhoef. Het onbewoonde en hoefijzervormige eilandje heeft aanlegsteigers en biedt gelegenheid tot overnachten. Ter hoogte van het Naarderbos ligt De Schelp. Het Gooimeer gaat westelijk over in het IJmeer en oostelijk over in het Eemmeer.

GPSwalking.nlRecreatie
Watersporters vinden hun toevlucht in de havens van Almere Haven, Huizen en Naarden. Bij Almere-Haven, bij de Hollandse Brug, het "zilverstrand", de Stichtse Brug en in Huizen heeft het Gooimeer een strandfunctie. Dit komt mede door het feit dat vanwege de historie als Zuiderzee-strand deze stranden erg ondiep zijn en dus ideaal voor recreanten.

Midden op het water kan het desondanks met zwaar weer behoorlijk 'spoken' door de aanwezigheid van vele 'zuigputten'. Dit zijn zeer diepe putten (tot meer dan 30 meter) in de bodem waar met zuigmachines zand werd gewonnen. Dit zand werd onder andere gebruikt om de landerijen rondom Huizen op te hogen voor woningbouw.

GPSwalking.nlDe zuidoever van het Gooimeer is samen met het Eemmeer een Natura 2000-gebied. Bij de Hollandse Brug ligt aan de zuidzijde het Naardermeer en aan de noordzijde het Kromslootpark, een moerasgebied. Langs de randen van zuidelijk Flevoland komen veel trekvogels langs in lente en herfst; voor vogelaars is het daar goed toeven.

Ook heeft het water een grote functie in de natuur. De aalscholvers uit het Naardermeer en het Markermeer vinden hier veel van hun gading. Het ondiepe water van het Gooimeer is zeer algenrijk. In warme zomers komt de giftige blauwalg tot ontwikkeling.

GPSwalking.nlNatuurlijk moest ik even stoppen in Almere-Haven. Daar is een ijssaloon met maar liefst 48 smaken. Maar er zijn ook gezellige terrassen en verschillende restaurants.

Almere Haven
Almere Haven is een stadsdeel binnen de gemeente Almere in de Nederlandse provincie Flevoland. Het stadsdeel heeft 22.475 (31 juli 2017) inwoners en ligt aan het Gooimeer. Het is naar oppervlakte gemeten het kleinste stadsdeel van Almere.

Almere Haven is het oudste gedeelte van Almere en is opgezet als bloemkoolwijk. De eerste woningen werden opgeleverd in november 1976, toen de eerste bewoners arriveerden, destijds vooral Amsterdammers. Toen werd Almere Haven nog aan elkaar geschreven, als "Almerehaven". Bij de instelling van de gemeente Almere op 1 januari 1984 werd tevens de naam van dit stadsdeel gewijzigd.

GPSwalking.nlIn Almere Haven wordt jaarlijks het landelijk bekende Havenfestival georganiseerd. Ook wordt de laatste jaren de Almeerse Triathlon weer in Almere Haven georganiseerd, nadat het centrum mede vanwege de grootscheepse verbouwingen aldaar, niet meer voldeed.

Het middelpunt van het stadsdeel, bevindt zich aan het Gooimeer. Hier ligt de havenkom met vele restaurantjes, en onder andere een casino en een kleine jachthaven. Het onafgebouwde kasteel Almere bevindt zich in Almere Haven.

En dan ben ik weer rond. Een heerlijke wandeling en een lekkere ijsco rijker. Het is hier goed vertoeven in Almere. Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Het Pannekoekenschip N52.3335 E5.2196
 • A6 N52.3335 E5.1556
 • Almere-Haven N52.3335 E5.2203
 • Alternatieve parkeerplaats 1 N52.3418 E5.1819
 • Alternatieve Parkeerplaats 2 N52.3496 E5.2120
 • Bomen monument N52.3486 E5.2042
 • Gooimeer N52.3299 E5.1676
 • Gooimeerdijk-Oost N52.3304 E5.2346
 • Het Eksternest (Cafe) N52.3504 E5.2125
 • Hollandse Brug N52.3262 E5.1395
 • IVN Natuurontdekpad N52.3502 E5.2119
 • Koester diversiteit/Man zonder hoofd N52.3331 E5.2218
 • Kromslootpark N52.3338 E5.1622
 • Lekker ijs N52.3342 E5.2204
 • Rechte Wetering N52.3484 E5.1995
 • Romeins amfitheater N52.3491 E5.2110
 • Spittershoek volkstuinen N52.3500 E5.2307
 • Start/finish/parkeerplaats N52.3307 E5.1529
 • Surfstrand Almere Haven N52.3351 E5.2055
 • Toekomstig themapark Witchworld N52.3488 E5.2456
 • Verschillende horeca gelegenheden N52.3342 E5.2199
 • Vliegerpark N52.3463 E5.2351
 • Vroege Vogelbos N52.3480 E5.2054
 • Zilverstrand N52.3289 E5.1492
 • Zwemstrand Almere Haven N52.3330 E5.2115
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.