Samenvatting

Poi's (points of interest) zijn handig om te gebruiken in uw outdoor GPS. U kunt ze namelijk niet per ongeluk wissen. Een Poi is eigenlijk gewoon een waypoint, maar ze worden op een andere plaats in de GPS opgeslagen. U kunt vrij eenvoudig een aantal waypoint (familie, camping, etc) omzetten naar Poi's en deze op de GPS opslaan. U voorkomt dat bij het deleten van alle waypoints ook deze belangrijk punten gedelete worden.

POI's (Points of interest)

Laatst bijgewerkt op 18-08-2021

Net voor grote vakantie bedacht ik me dat het erg handig zou zijn om alle campings in Frankijk als POI in de GPS (Colorado) beschikbaar te hebben. Na wat uitzoekwerk bleek het vrij simpel te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Daarna kwam er een prima idee naar boven drijven om ook een gedeelte van de waypoints (thuis, vrienden, vaste locaties waar ik wel eens kom, etc) als POI te gaan behandelen. Uiteindelijk had ik 3 verschillende POI databases op de Colorado geinstalleerd:

  • Alle campings van Frankrijk.
  • Alle "vaste" addressen, zoals thuis, vrienden, vaste locaties waar ik wel eens kom, etc.
  • Alle belangrijke punten voor de vakantie in Frankrijk zoals camping en musea.

Wat is het verschil tussen een waypoint en een POI
In principe niet veel. Het is gewoon een punt die in het geheugen van de GPS wordt opgeslagen. Een waypoint komt in de lijst met waypoints voor, een POI zit in een POI database. Beide punten kun je selecteren op de GPS om er vervolgens naar toe te navigeren. Maar toch is het handig om vaste punten in een POI database onder te brengen.

Bij gebruik van de GPS groeit de lijst met waypoints. Tijdens wandelingen wordt regelmatig een punt gemarkeert. Als een nieuwe route/track naar de GPS wordt gestuurd zitten daar meestal waypoints bij. Na verloop van tijd groeit het aantal waypoints dat het nodig is om opruiming te houden. Op de GPS heb je de mogelijkheid om waypoint voor waypoint te deleten, wat de nodige tijd kost. Of je kunt alles in 1 keer deleten, wat ook niet altijd handig is.

Het voordeel van POI's is dat je ze niet kunt deleten en dat ze op een andere plaats staan dan de waypoints. Op de GPS kun je een POI alleen selecteren. Je kunt geen POI's toevoegen en ze ook niet verwijderen. Dat gaat alleen via de PC.


Hoe werkt het?
Laten we eerst eens kijken hoe we een camping POI opzetten. Eerst halen we het POI bestand van de website www.archiescampings.eu. Op de pagina staan verschillende databases. Als voorbeeld nemen we die van Frankrijk.

In de zip file zitten veel bestanden. U hoeft alleen het bestand archies_europe-.gpx op uw PC op te slaan. De andere bestanden zijn niet interessant.

Voordat u de gegeven naar een Garmin POI database moet u het Garmin programma POILoader downloaden en installeren op uw PC. Nu kunt u de POILoader starten.

Het welkomscherm geeft aan dat u de POI's ook in MapSource kunt gebruiken. Zover we weten lukt dan nog niet met versie 6.15.4 of ouder. U kunt de POI's alleen opslaan op de PC.

We hebben nu 2 mogelijkheden. U plaatst de nieuwe POI database direct op de GPS of u maakt het betreffende bestand aan op uw PC en kopieert het later naar de GPS. De meest handige methode is om de POI database(s) eerst op uw PC op te slaan en later te kopieren naar de GPS. U heeft dan al een backup op de PC. U kiest vervolgens de onderste optie.

Let op!!
Als er nog een POI's op uw GPS staan dan moet u eerst kiezen voor de eerste optie "Garmin Apparaat". De map POI wordt dan vanzelf aangemaakt en het bestand POI.gpi aangemaakt.

Kies de map waar u de POI database wilt neerzetten. Wij kiezen dezelfde folder als waar we net het bestand archies_europe-.gpx met daarin de informatie over alle Franse campings hebben neergezet.

We selecteren nogmaals dezelfde map.

Alle campings van Frankrijk (9169) zijn nu geplaatst in een speciaal bestand met de naam Poi.gpi

We hebben nu het originele archies_europe-.gpx en het nieuwe Poi.gpi bestand.

Telkens als u een nieuwe POI database aanmaakt krijgt deze de naam Poi.gpi. We gaan natuurlijk dit bestand direct een handigere naam geven, bv Campings.gpi.

Vervolgens sluiten we de GPS (Colorado) aan. Als blijkt dat er nog geen POI map op de Colorado beschikbaar is moet u POILoader nogmaals gebruiken en dan de eerste optie kiezen "Garmin Apparaat". De map POI wordt dan vanzelf aangemaakt en het bestand POI.gpi aangemaakt. Als u de map met de hand aanmaakt herkent de Colorado de POI's niet.

Vervolgens kopieert u het bestand Campings.gpi naar de POI map.

Als het bestand op de GPS staat kan deze ontkoppeld worden.

U kunt nu de POI's selecteren door Waar naartoe? te selecteren, vervolgens Custom POIs. De hele lijst campings staat nu netjes op een rijtje. De dichtsbijzijnde camping staat bovenaan.


Het opzetten van een eigen POI database
Nu kan begonnen worden met het opzetten van een eigen POI database. Als voorbeeld nemen we een vakantie in Frankrijk waarvoor we een aantal addressen in de POI database willen onderbrengen. Daarbij kun je dan denken aan de camping, bezienswaardigheden, etc.

We gaan beginnen met het openen van Mapsource.

In MapSource zetten we een aantal waypoints (camping, bezienswaardigheden, etc). Verder geen selecteren we geen routes of tracks, alleen waypoints. Daarna kies je voor Bestand -> opslaan als Vakantie2009.gpx in de POIs map.

Zorg er wel voor dat het bestand wordt opgeslagen als type *.gpx.

Vervolgens wordt via het programma POILoader het bestand Poi.gpi aangemaakt. Dit bestand hernoemen we naar Vakantie2009.gpi.

Vervolgens openen we een nieuwe MapSource en maken nu alle waypoints aan die we willen gaan gebruiken als EigenPOI's. Hierin komt een waypoint voor thuis en voor alle andere vaste waypoints die we graag op de GPS willen hebben als vrienden en kennissen, etc. Via POIloader maken we weer een Poi.gpi bestand aan die we hernamen naar EigenPOI's.gpi.

Op de GPS staan nu 3 gpi bestanden in de POI map.

Nu kan de GPS weer losgekoppeld worden.

Via Waar naartoe? -> Custom POIs komt je weer bij het lijstje POI's die toegevoegd is.

De lijst laat nu een lange lijst van POI's zien. Het nadeel is dat alles door elkaar staat. Maar met de linker functieknop kan nu gekozen worden voor een specifieke POI database.

De namen van de databases hoeven niet overeen te komen met de namen van de .gpi bestanden. De naam die de GPX file heeft die u via POIloader gebruikt zorgt voor de naam van de database.

Als er een database geselecteerd is worden alleen de POI's die in deze database staan getoond. U kunt nu eenvoudiger kiezen.

Door 1 van de POI's te selecteren kan direct naar dit punt worden genavigeerd zoals dat ook mogelijk is met waypoints.

Veel succes met het opzetten van een eigen POI database.

 

 

 

 

 

 


Waar kun je meer POI's vinden: