Informatie

Donaties
Uw donatie zorgt ervoor dat wij door kunnen gaan met het uitzetten van GPS wandelingen en GPS fietstochten. Uw donatie zorgt er ook voor dat we regelmatig nieuwe apparatuur kunnen kopen voor review of voor lezingen, dat we onze versleten wandelschoenen kunnen vervangen en dat we onze reiskosten binnen de perken houden. Lees verder


In de Pers
Een verzameling artikelen die in de krant zijn verschenen over www.gpswalking.nl kunt u hier lezen: In de Pers.


Lezingen en workshops GPS wandelen
We zijn op dit moment gestopt met het geven van GPS workshops. Zoek op het internet op gps workshops en je komt de verschillende aanbieders tegen.


Reviews
We hebben voor u een aantal GPS-en reviewed. Nuttig als u binnenkort van plan bent om een GPS aan te schaffen. Bekijk onze reviews.


Wandelen zonder GPS
Dat gaat tegenwoordig ook prima via onze website. Alle Google Maps kaartjes kunnen nu beeldvullend op A4 worden geprint. Naast de Google kaart hebben we ook de Open Street Map wandelkaart toegevoegd. Probeer het maar een keertje uit. Meer informatie


Uitzetten van routes
We kunnen voor u GPS wandel- en fiets routes uitzetten. In de afgelopen jaren hebben we regelmatig routes uitgezet voor camping, hotels, VVV's en gemeentes. Neem via de mail (info@gpswalking.nl) even contact met ons op als u geïnteresseerd bent.


Tip Ons
Als u een leuke wandeling weet die wij nog niet gelopen hebben, dan ontvangen we van u graag een tip. Het liefst willen we u vragen om een Garmin GDB/GPX bestand te sturen, dan weten we precies waar u gelopen heeft. Wij lopen de route dan een keertje na en maken onderweg foto's. Als de beschrijving af is zetten we deze GPS route op onze website.


Links
Als u een link geplaatst wilt hebben op deze www.gpswalking.nl neem dan even contact op via email. Alleen links die een referentie hebben met GPS, GPS kaartmateriaal of wandelen worden geplaatst. We plaatsen geen links die niets te maken hebben met (GPS) wandelen.


Adverteren
Ook is het mogelijk om op onze website te adverteren bij een wandeling. Dat kan handig zijn als u bv. een hotel of een camping hebt en één van onze routes ligt bij u in de buurt. Adverteren op onze website kost u weinig en u brengt uw onderneming een jaar lang in belangstelling bij de vele bezoekers van onze website.

We plaatsen alleen advertentie die iets te maken hebben met (GPS) wandelen.

Wie zijn we?

Laatst bijgewerkt op 28-11-2019

Vanaf 2004 we bezig met uitzetten van GPS wandeling en deze op een website te plaatsen. Een hobby die klein begonnen is maar langzaam uitgebreid is. Toen Rob ongeveer 40 wandelingen op het internet had geplaats volgde in 2006 een mailtje van Arnold. Hij had al ruim 60 wandelingen gelopen en was op zoek naar een samenwerking om deze wandelingen te publiceren. Zo hadden we samen al snel een mooie mijlpaal van 100 wandelingen op het internet. Later kwam ook Alex meehelpen. Maar door ziekte heeft Alex de laatste tijd helaas niet kunnen wandelen.

Op de onderstaande foto ziet u links Arnold van Genesen en rechts Rob Biesters.

GPSwalking.nl

In 2008 werd de samenwerking beklonken met een officiele naam: Stichting GPSwalking.nl. Het aantal wandelingen groeide gestaag.

In 2010 gingen we over op een nieuwe website, van de grond af opnieuw opgezet. Er kwamen Google Maps kaartjes en mooiere foto-series. We gingen lezingen en workshops geven en reviews van outdoor GPS-en doen.

In 2016 haaldem we de mijlpaal van 10.000 km hoofdroutes en begon een grote verbouwing van onze website. Nieuwere technieken, beter onderhoudbaar, veiliger, zodat we jaren verder kunnen. In begin 2017 was de nieuwe website klaar.

Wie zijn nu de mensen achter deze website?


GPSwalking.nlRob Biesters (1960) en Brigitte Biesters (1965) zijn in 2004 gestart met deze website. Nadat een Garmin 60C was aangeschaft voor motorrijden en wandelingen heeft hij in september van dat jaar de eerste route gelopen. Het leek een leuk idee om deze routes te bewaren en voorzien van de nodige foto's. Natuurlijk ontstond al snel het idee om de routes beschikbaar te stellen via een website.

Na dit idee stond de eerste versie van www.gpswalking.nl als snel op de server van DSE (Digitale Stad Eindhoven).

Heel langzaam kwamen er meer wandelingen beschikbaar, kwamen er langere beschrijvingen en een betere beschrijving beschikbaar. Na elke wandeling wordt er de nodige uren doorgebracht achter de PC.

Halverwege 2010 werd duidelijk dat de oude opzet van de website langzaam een probleem werd. Daarom is gekeken naar een nieuwe opzet waarbij we professionele hulp in hebben geroepen. In de tweede helft is deze nieuwe website live gegaan.

De volgende grote update werd eind 2016 gestart. Deze update moet er voor zorgen dat de website ook goed op een smartphone en tablet te bekijken is. Gelukkig is zoon Dennis tegenwoordig een goede hulp.

GPSwalking.nlRob kun je onderweg tegenkomen met in de linkerhand de GPS en in de rechter het fototoestel. Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een Canon 5D Mark4 waarmee schitterende foto's gemaakt kunnen worden.

Sinds een paar jaar is het onderhoud van www.gpswalking.nl uitbesteed aan zoon Dennis.

Brigitte is een IVN-er in hart en nieren. Dat betekent dat er onderweg nog wel eens een korte pauze wordt ingelast om planten en beesten te bekijken. Onderweg wordt volop uitleg gegeven bij alles wat langkomt.

Een goede verrekijker en een aantal planten- en beestenboeken zijn altijd paraat.


Leonoor (1945) en Arnold (1946) van Genesen zijn GPS wandelingen gaan maken als verlengstuk van de scouting van de twee dochters.

Beide dochters, ze zijn nog steeds heel actief in het GPS gebeuren, gingen jaren geleden bij de scoutingclub Sint Joris; een buitenschoolse activiteit van het Joris College in Eindhoven. Omdat er geen blokhut was, en de club slechts maandelijks, maar dan wel een heel weekend, een activiteit had, kon men spannende dingen doen, niet alleen in de buurt, maar dikwijls ook in de Ardennen. Mountainbiken, meerdaagse trektochten, abseilen speleoweekend, wildwaterkanoën, vlottenweekend..…. Niets was de club te veel. En regelmatig werden enkele ouders voor het vervoer betrokken bij deze gebeurtenissen.


GPSwalking.nlTweemaal per jaar, in oktober een Vaderweekend en met Hemelvaart een Familie-weekend, troffen alle ouders plus jeugd elkaar.

De jeugd zette lange wandelingen uit, van 18 tot 20 km. En dat in de Ardennen…..

Als die makkers van 14 jaar dat kunnen, dan kunnen wij dat ook. Pffffhh. Zo kregen we plezier in dit soort mooie tochten. En… er ontstond een hechte band tussen de vaders en moeders. We hadden berengezellige avonden.

De kinderen groeiden uit het College en uit de club, maar enkele ouders wilden die vriendschappelijke contacten toch wel aanhouden. Het is 1992. En zo werd besloten om de wandeltochten onder eigen beheer voort te zetten. Onder de volgende voorwaarden. Lengte van de wandeling tussen 15 en 20 km. Om beurten uitzetten. Halverwege een rustpunt (terrasje). In de omgeving van Eindhoven. En we wandelen op zondag om de paar maanden.


GPSwalking.nlDe naam van het clubje werd verbonden aan de oorsprong: het SeniJoriske – de meesten waren de 50 al gepasseerd. In totaal zijn we met 18 personen, nagenoeg nog steeds in dezelfde samenstelling als 14 jaar geleden. We wandelen nog steeds. Volgende maand volgt wandeling nummer 70. Op een aantal jubileumwandelingen na - in Ardennen, Eifel, aan zee, in Limburg en Gelderland - zijn een vijftigtal wandelingen in en om Eindhoven gemaakt.

Vier jaar geleden ben ik, Arnold, met vervroegd pensioen kunnen gaan. En om de tijd op een gezonde manier door te kunnen komen heb ik een Garmin 60C GPS gekregen.


GPSwalking.nlSamen met Leonoor zijn we zo echt om de twee weken, die eerder uitgezette wandelingen van het SeniJoriske opnieuw gaan nalopen om ze elektronisch in te laden. En nu zijn we daarmee klaar.

Van de meeste wandelingen hebben we inmiddels ook foto’s gemaakt. Samen met de GPS-files en foto’s (niet zo mooi als van Rob) zijn in Word enkele korte omschrijvingen gemaakt.

Omdat veel wandelingen ook gemakkelijk in te korten zijn, heb ik meteen de verkorte versies in GPS toegevoegd. En daarmee komen nu ongeveer 200 wandelingen, totaal 2200km, beschikbaar.


GPSwalking.nlBovendien zijn we zo ver, dat we anderen willen laten delen in het genot van deze mooie wandelingen. Daartoe besloten we deze op Internet te plaatsen. Eindhoven als high-tech area zou wel geïnteresseerd zijn in dit GPS gebeuren?????

Het SRE wil wel, maar is nu (te) druk bezig met het maken van een wandelroute-knooppuntennetwerk ala fietsroutenetwerk en het plaatsen van paaltjes met nummertjes en pijltjes, Nuttig, maar niet hi-tech. Ministerie van Landbouw is niet echt in voor deze moderne plattelandsontwikkeling.

Cultuur? Nee, wandelen is geen cultuur. Sponsoring door de vermelding van de horeca gelegenheid is nog te overwegen. Andere GPStracks vinden het aanbod van 200 wandelingen in een keer teveel van het goede……. En toen kwam ik de website van Rob tegen met wandeltochten rond Eindhoven.

Eigenlijk precies wat ik wilde. En we hebben elkaar al gauw gevonden. Rob zegt wat en hoe ik de informatie moet aanleveren. En daar gaan we dan……..

Naast het wandelen en navigeren per GPS heb ik nog enkele andere hobby’s. Een beetje beeldhouwen en tuinieren.


GPSwalking.nlMaar de meeste tijd gaat naar Museum voor Vluchtsimulatie in Someren. Als u van navigeren houdt kunt u daar eens proberen hoe Garmin zich al jaren heeft bezig gehouden met richtingpijl voor peilingen en koersen. Maar u kunt ook gewoon een rondje vliegen in de simulators. Zie www.vluchtsimulatie.nl.

We wensen u veel wandelplezier.


Alex Davidse kwam naar één van onze GPS presentaties. Hij had net een GPS gekocht en had de nodige vragen. Of hij een keertje met ons mocht meelopen. Van het één kwam het ander. En in oktober 2008 is Alex begonnen met het uitzetten van GPS wandeling voor GPSwalking.nl. Maar vanwege een aantal blessures is Alex in 2016 moeten stoppen. Ruim 50 wandelingen op onze website zijn door Alex uitgezet, waarvoor onze hartelijke dank.


Wat is er zo leuk aan wandelen met de GPS?
Je kunt prima wandelen zonder GPS. Maar meestal loop je dan dezelfde routes of kom je helaas niet op de mooiste plekjes. Met de GPS kun je de route thuis voorbereiden. Onderweg verdwaal je niet en heb je altijd een goed overzicht. Zeker in een onoverzichtelijk bos met veel paadjes. Je komt door de GPS op plaatsen waar je zonder niet snel zou komen.

Natuurlijk kun je een kaart meenemen. Gaat prima zolang je weet waar je op die kaart bent. Ben je het spoor bijster dan wordt het een hele tour om weer uit te vinden waar je precies bent. Met een GPS heb je dat probleem niet.

Wat bieden we u?
Per wandeling krijgt u een korte beschrijving, een kaartje en een GPS track in alle mogelijke formaten. Hierdoor kunnen bezitters van een GPS deze wandelingen zonder problemen nalopen.

Alle routes die we gelopen hebben zijn opgenomen met verschillende Outdoor Garmin GPS-en. Doorgaans handige apparaten voor het wandelen, fietsen, motor- en autorijden. Voor fervente wandelaars zijn er kleinere (en goedkopere) GPS systemen waarmee wandelingen eenvoudig na te lopen zijn.


Hoe gaan wij te werk?
Tot mei 2006 maakte we vooral gebruik van OziExplorer (www.oziexplorer.com) en een stelletje ingescande topografische kaarten. Voorbereiding was vaak een hoop werk. Vanaf mei 2006 hebben we TOPO-NL in ons bezit en vanaf 2009 de OnRoute wandelkaart.

Meestal maken we gebruik van een combinatie van oude topografische kaarten en de nieuwe digitale kaarten. De oude kaarten hebben meer detail en laten vaak ook meer informatie over het gebied zien.


Basiswandelingen
Onze wandelingen tussen de 15 en 20km. Drie tot vier uur gaans.
Halverwege is er altijd een horeca gelegenheid (Even kijken op www.ZObrabant.nl of de gelegenheid geopend is). De startplaats ligt er dan precies tegenover. Maar in wezen kan een rondgaand track op elk punt begonnen worden, maar dan is een eigen picknick aan te bevelen. Als het track wordt gevolgd is het mogelijk om in beide richtingen te starten. Door de lijn op de GPS te volgen kan men niet meer verdwalen.

Bij sommige wandelingen zijn ook Waypoint- en routefiles toegevoegd. Dat wordt speciaal vermeld.

Afgeleide wandelingen
Een aantal wandelingen lenen zich ervoor om in te korten. Dan zijn van de basiswandeling afgeleide wandelingen, met een eigen startpunt, gemaakt, die in lengte kunnen variëren van 6 tot 12 km. De te downloaden files zijn apart aangegeven binnen de hoofdwandeling.

Omschrijvingen en foto’s
……Onze omschrijvingen en foto’s zijn niet zo mooi als die van Rob. Zijn wandelingen zijn meestal korter, waardoor hij meer oog kan hebben voor detail. Ook Brigitte zoekt meer feeling met de details. Wij stappen flink door, 5km/h+ en daardoor wachten we niet voor het maken van de foto’s. Het gaat ons dus meer om het landschap. We zijn wel van plan om te zijner tijd de meest interessante items speciaal te vermelden. Als waypoint of in de tekst. Vooral interessant voor de kortere afgeleide wandelingen. Omdat we drie tot vier uur lopen, vind je ook vaak een restaurant voor de lunch in de route.

Duur van de wandeling
Meestal vertrekken we om half 11 en komen dan rond half één op de horeca bestemming aan, waar we een lichte lunch nemen. Daar nemen we de tijd voor. Dan om half twee gaan we verder voor het tweede gedeelte om terug te keren naar de auto. Drie uur, half vier zijn we weer binnen.

Track of Route?
Meestal wandelen we op een track en volgen eenvoudigweg de lijn.
Maar ook interessant is het om de wpt-file samen met de rte-file in de GPS te laden en dan de navigatie aan te zetten. Dan wordt de route gevolgd via de Koerswijzer en gaat men van punt naar punt. Daarbij wordt telkens via een signaal aangegeven wanneer men van richting moet veranderen en hoever het volgende punt weg ligt. Ook een interessante mogelijkheid van de GPS. En dat midden in de bossen…..
Ideaal voor nordic walkers, omdat dan niet steeds met de GPS in de hand hoeft te worden gelopen.


Weersinvloeden / voor vier uur binnen zijn
We zorgen ervoor, dat we vóór half vier binnen zijn. De luchttemperatuur stijgt ’s morgens tot in de middag en vanaf drie uur koelt de lucht weer af. Omdat koele lucht minder waterdamp kan vasthouden dan warmere lucht (lucht van 20°C kan maar de helft van de hoeveelheid waterdamp bevatten, dan lucht van 25°C), is de kans dat uit koelere lucht regen gaat vallen groot. Dus vanaf vier uur beginnen de buien zich te ontwikkelen, in de zomer dikwijls tot een onweersbui.

Beide opnamen zijn op hetzelfde moment en op dezelfde brug genomen. Rechts met tegenlicht en links met de zon in de rug.

Ga je met de zon mee, dus starten in het oosten en terug vanuit het westen, dan heb je steeds de zon in de rug. Daardoor wordt het beeld dat je ziet steeds volop belicht en krijg je scherpere en veel kleurrijkere beelden te zien. (een tuin op het noorden is veel kleuriger, dan een tuin op het zuiden!)

Omdat GPS track-wandelingen niet persé bij het nulpunt moeten starten – je kunt ook ergens middenin de ronde beginnen als er parkeerruimte is – is de richting en het bepalen van het startpunt ten aanzien van het bovenstaande van belang.

Is er geen felle zon? In de dichte mist wandelen is heel bijzonder……

En…… meestal is het niet het weer, maar de verkeerde kleding, die ons parten speelt!