GPSwalking.nl - GPS wandelingen | Mooie GPS wandelingen in binnen- en buitenland
Samenvatting
Werken met profielen
Laatst bijgewerkt op 18-08-2021
Na de aankoop van een nieuwe of tweedehandse GPS moet doorgaans de instellingen aangepast worden. Mogelijk zijn niet de meest gewenste functies op het hoofdscherm beschikbaar, moeten er andere kaarten geladen worden of wil je liever een andere en meer logische indeling van de icoontjes op het scherm hebben.
Het kost doorgaans de nodige tijd voordat alles op de juiste manier ingesteld is. meestal is dat een eenmalige zaak en kun je vervolgens prima vooruit met de GPS. Totdat je opnieuw wat wijzigingen wilt aanbrengen en je niet meer weet hoe dat moet. Je bent bang om de GPS verkeerd in stellen en niet meer te weten hoe dat weer ongedaan gemaakt kan worden. Gelukkig is daar een handige methode voor: profielen.
We hebben voor u voor verschillende GPS-en een aantal profielen beschikbaar. Deze profielen kunt u downloaden en eenvoudig op de GPS zetten. Daarna zijn de profielen beschikbaar om te gebruiken.
Profielen zijn alleen beschikbaar voor de nieuwere GPS-en. Bent u in het bezit van een oudere generatie Garmin Etrex (Vista, Legend,...) of Garmin GPSMAP60C/CS, dan kunt u geen gebruik maken van profielen.
Klik hier om naar de profielen download te gaan.
Profielen
Profielen geven je de mogelijkheid om voor verschillende doeleinden instellen te maken. Zo kun je een bepaald profiel maken voor wandelen, fietsen, autorijden en Geochachen. Het verschillen tussen de profielen zijn b.v. de gebruikte kaarten, navigatieinstellen en de icoontjes op het startscherm.
Laten we eens een voorbeeld nemen. In het figuur aan de linkerkant is het hoofdscherm van de Montana te zien terwijl het wandelprofiel gekozen is. Dit profiel is speciaal gemaakt om alle functies die voor het wandelen belangrijk is op het hoofdscherm bij elkaar te zetten. Hierdoor hoef je bijna nooit meer in de menu's te zoeken naar specifieke functies en kun je sneller aan het wandelen beginnen.
U kunt elk profiel een andere achtergrond geven zodat het snel zichtbaar is welk profiel gekozen is.
Wat staat er op het hoofdscherm bij wandelen?
- Kaart: laat de kaart op het scherm zien.
- Markeer Waypoint: zorgt ervoor dat de actuele positie wordt gemarkeerd. Handig als je b.v. de parkeerplaats waar de auto staat wilt markeren.
- Trackbeheer: wij lopen doorgaans een track en willen daarom snel naar het trackbeheer kunnen gaan.
- Reset: aan het begin van elke wandeling resetten we de tracklog en de triplog. Ook deze functie willen we snel kunnen selecteren.
- Waarheen: geeft de mogelijkheid om te zoeken naar b.v. adressen, of waypoints.
- Tripcomputer: geeft een overzicht van de gelopen afstand, onze gemiddelde snelheid, enz. Leuk voor onderweg te bekijken.
- Satteliet: laat de kwaliteit van het satellietontvangst zien. Bij moderne GPS-en is die erg goed. Dus deze functie is niet heel belangrijk.
- Stel in: zorgt ervoor dat we snel de instellingen van de GPS kunnen aanpassen. Als de GPS eenmaal ingesteld is gebruik je deze functie niet erg veel.
- Profiel Wijzigen: geeft de mogelijkheid om snel van profiel te wisselen. Handig als je van wandelen naar fietsen wilt overstappen en weer terug.
De meest gebruikte functies staan nu op het hoofdscherm. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om bv de kompas functie hier neer te zetten i.p.v. de satelliet functie. Dat is ook het leuke van profielen. U bepaald zelf wat handig is.
In het figuur aan de rechterkant ziet u ons auto profiel. Nu staan er op het beginscherm veel minder icoontjes. Voor het autorijden hebben we de Kaart en Waarheen? nodig. Ook het wijzigen van het profiel willen we hier zien. De functies zoals Trackbeheer en Markeer waypoint zijn niet zo van belang. Die staan dus ook niet op het hoofdscherm.
Ook hier geldt, u kunt zelf bepalen wat er op het hoofdscherm staat.
Het profiel gaat nog verder. Naast het instellen van het hoofdscherm kun je ook kiezen welke kaarten er actief zijn. In het wandel profiel kiezen we natuurlijk de topografische kaart, maar niet de autokaart. In het auto profiel kiezen we de auto kaart en niet de topografische kaart. Zo zorgen we dat het juiste kaartmateriaal voor de juiste functie wordt geselecteerd.
Zo kun je kleuren, de achtergrond en het dashboard selecteren. Het dashboard geeft bij de Montana weer welke extra informatie er op het scherm wordt getoond. De overige Garmin outdoor GPS-en gebruiken geen dashboards, maar ook hier kan de informatie die op het scherm wordt getoond worden ingesteld.
Wat als ik nu een profiel verkeerd instel?
Een profiel aanpassen kan voor problemen zorgen. Wat als je van alles veranderd hebt en je niet meer weet hoe je terug moet? Daar is een handige oplossing voor. Alle profiel informatie is opgeslagen in een gpf bestand op de GPS in de GarminProfiles folder. Door deze gpf bestanden te backuppen op een PC kunt u altijd terug naar de vorige situatie door het oude bestand vanaf de PC weer naar de GPS te kopieren.
Ook kunt u eenvoudig een nieuw profiel aanmaken. Alle instellingen van het huidige profiel worden dan gekopieerd naar het nieuwe profiel. Dit nieuwe profiel is dan meteen geselecteerd. U kunt nu naar hartelust instellingen veranderen zonder het oorspronkelijke profiel aan te passen.
Even op een rijtje:
U heeft een profiel wandelen dat u wilt gaan aanpassen, maar u bent bang om niet meer terug te kunnen naar de oorspronkelijke instellingen.
- Selecteer het wandelen profiel.
- Maak een nieuw profiel aan via Stel In -> Profielen. Dit nieuwe profiel wordt een kopie van het wandelprofiel en wordt direct automatisch geselecteerd. Het krijgt de standaard naam Profiel x, met x een nummer, in het voorbeeld rechts is de naam Profiel 7.
- U verandert de instellingen van het nieuwe profiel.
Als de veranderingen toch niet handig zijn dan kunt u:
- Het wandelprofiel weer selecteren
- Via Stel In -> Profielen het nieuwe Profiel weer verwijderen.
Als de veranderingen geslaagd doet u het volgende:
- Via Stel In -> Profielen het oude wandel profiel verwijderen.
- Verander daarna de naam van het nieuwe profiel in wandelen. U klikt op het nieuwe profiel en kies daarna voor hernoemen.
Spannend?
Maak een kopie van de gpf bestanden op uw PC en ga dan aan de slag. Komt u er niet uit kunt u altijd de gpf bestanden weer terugkopieren. Maar als u eerst een nieuw profiel aanmaakt en daarin aan de slag gaat kan het ook bijna niet mis. Als u even door de zure appel bijt kunt u daarna genieten van een optimaal ingestelde GPS.
Profielen zijn alleen beschikbaar voor de nieuwere GPS-en. Bent u in het bezit van een oudere generatie Garmin Etrex (Vista, Legend,...) of Garmin GPSMAP60C/CS, dan kunt u geen gebruik maken van profielen. Op de oudere GPS-en heeft u eigelijk maar 1 profiel die u telkens moet aanpassen als u de GPS anders wilt instellen.
Garmin heeft er voor gekozen om elke GPS net iets verschillend te maken. Wat op de ene GPS goed werkt, werkt op de andere net weer wat anders. Daardoor is het soms even zoeken om de juiste instelling te vinden. Oefenen baart kunst zullen we dan maar zeggen.
In het onderstaande overzicht ziet u een overzicht van de meest gangbare Garmin outdoor GPS-en.
Garmin Montana
Download eerst de zipfile met de verschillende profielen voor de Montana.
Sluit hierna de Mantana aan. Als de Montana beschikbaar ga dan met Windows verkenner naar de folder Garmin/Profiles op de GPS. Kopieer vervolgens de bestanden uit de zipfile naar deze folder.
Naast de al aanwezige profielen zijn er nu een 6 tal profielen bijgekomen.
- AutoKort.gpf: profiel voor het autorijden waarbij navigatie ingesteld is op de korste route. Het Nuvi Dashboard wordt gebruikt voor een de meest overzichtelijkste informatie op het scherm tijdens het navigeren.
- AutoSnel: profiel voor het autorijden waarbij navigatie ingesteld is op de snelste route. Het Nuvi Dashboard wordt gebruikt voor een de meest overzichtelijkste informatie op het scherm tijdens het navigeren. Het AutoSnel profiel wordt automatisch gekozen als de GPS in de auto wordt geplaatst.
- FietsKort: profiel voor het fietsen waarbij navigatie ingesteld is op de kortste route. Het Nuvi Dashboard wordt gebruikt voor een de meest overzichtelijkste informatie op het scherm tijdens het navigeren.
- FietsSnel: profiel voor het fietsen waarbij navigatie ingesteld is op de snelste route. Het Nuvi Dashboard wordt gebruikt voor een de meest overzichtelijkste informatie op het scherm tijdens het navigeren.
- WandelenDirect: profiel voor het wandelen. Als er navigatie wordt gebruikt wordt altijd een directe route gekozen. Het scherm is vergrendeld in staande positie en er is gekozen voor het "kleine gegevensvelden" dashboard. De gegevens kunnen eenvoudig verborgen worden zodat het hele scherm beschikbaar is voor de kaart.
- WandelenNav: profiel voor het wandelen. Als er navigatie wordt gebruikt wordt altijd er gekozen voor de korste route als wandelaar, met deze instelling kan de GPS zelfstandig een route door b.v. een bos berekenen. Het scherm is vergrendeld in staande positie en er is gekozen voor het "kleine gegevensvelden" dashboard. De gegevens kunnen eenvoudig verborgen worden zodat het hele scherm beschikbaar is voor de kaart.
De verschillende profielen maken het mogelijk om snel te wisselen tussen b.v. fietsen, wandelen of autorijden. Of tussen navigeren of directe routes.
Op de 2 screenshots aan de linkerkant ziet u het kaartscherm van het wandelprofiel. Vier kleine datavelden zijn zichtbaar op het scherm. Maar deze datavelden kunnen eenvoudig worden weggeklapt en weer worden teruggehaald. Dit gaat met het klein ^ symbooltje onderaan de datavelden.
Nadat u de profielen hebt gedownload en op de GPS hebt gezet moet u de juiste kaarten instellen. Selecteer eerst het juiste profiel, kies daarna Stel In -> Kaart -> Selecteer Kaart en schakel de juiste kaarten in. De andere kaarten schakelt u uit.
In het geval dat u de Onroute Wandelkaart en City Navigator 2012 hebt geinstalleerd schakelt u de eerste in wandelprofielen, en de tweede in het autoprofielen.
Het selecteren van meerdere kaarten zorgt ervoor dat de GPS trager wordt en de kaart soms minder overzichtelijk op het scherm. Dat is zeker het geval als u tijdens het autorijden ook een topografische kaart hebt ingeschakeld. Omdat een topografische kaart veel detail bevat zal de GPS traag worden en de kaart op het scherm veel minder duidelijk zijn. Probeer het zelf maar eens uit.
Natuurlijk kunt u nog veel meer zaken naar believen gaan aanpassen. En gaat dat fout, dan plaatst u de bestanden uit de ZIP file weer gewoon terug in de Garmin/Profiles folder op de GPS.
Heeft u de profielen naar believe ingesteld dan kunt u zich gaan concentreren op het wandelen. De GPS staat dan automatisch goed ingesteld.
En als u de profielen ook bewaard op de PC kunt u altijd terug als u een verkeerde instelling hebt gedaan en niet meer weet hoe u die moet herstellen.
Garmin Etrex 20/30
Download eerst de zipfile met de verschillende profielen voor de Etrex 20/30.
Sluit hierna de Etrex 20/30 aan. Als de Etrex beschikbaar ga dan met Windows verkenner naar de folder Garmin/Profiles op de GPS. Kopieer vervolgens de bestanden uit de zipfile naar deze folder.
Naast de al aanwezige profielen zijn er nu een 2 tal profielen bijgekomen
- WandelenDirect: profiel voor het wandelen. Als er navigatie wordt gebruikt wordt altijd een directe route gekozen. De meeste gebruikte functies zijn gegroepeerd op het hoofdscherm en de meeste gebruikte schermen zijn toegevoegd aan de pagina volgorde.
- WandelenNav: profiel voor het wandelen. Als er navigatie wordt gebruikt wordt altijd er gekozen voor de korste route als wandelaar, met deze instelling kan de GPS zelfstandig een route door b.v. een bos berekenen. De meeste gebruikte functies zijn gegroepeerd op het hoofdscherm en de meeste gebruikte schermen zijn toegevoegd aan de pagina volgorde.
Vergeleken met de Garmin Montana heeft de Etrex 20/30 weinig instelmogelijkheden. Belangrijk is het om de meeste gebruikte functies op het eerste blad van het hoofdmenu bij elkaar te zetten. Daarna is het belangrijk om de meeste gebruikte schermen in de paginavolgorde te zetten. Daarmee kunt u snel de juiste pagina op het scherm krijgen.
We kiezen voor Waarnheen?, Markeer Waypoint, Tripcomputer, Stel In, Profiel Wijziging en Satelliet. Het kan natuurlijk zijn dat u liever een andere indeling heeft. Door in het hoofdscherm 1 keer op menu te drukken krijgt u de vraag "Wijzig volg. items". Als u vervolgens op de joystick drukt wordt de volgorde van de items van het hoofdmenu zichtbaar.
U kunt nu klikken op één van items die u wilt verplaatsen. Er worden dan een aantal keuzes zichtbaar. U kunt een item verwijderen of verplaatsen. Kiest u voor verplaatsten dan kunt u met de joystick deze naar onderen of boven verplaatsen. Met een druk op de joystick geeft u het item een nieuwe plaats.
Items van functies die u nooit gaat gebruiken (bv agenda, fotoviewer, calculator of elke andere niet nuttige functie) kunt u ook verwijderen uit het menu voor de overzichtelijkheid. Na wat experimenteren zult u merken dat de GPS veel handiger en vooral sneller werkt en dat u de gewenste schermen sneller kunt selecteren. Daarmee voorkomt u verwarring en het niet kunnen vinden van het juiste scherm.
Naast de instelling van het hoofdmenu is de paginavolgorde nog van groter belang. De instelling hiervan kunt u vinden door Stel In -> Pagina volgorde te kiezen.
De schermen die in de pagina volgorde zijn ingesteld komen op het scherm als u op de Back knop drukt. Het is van groot belang dat u alleen de meeste gebruikte schermen hier opneemt.
Telkens als u op de back knop drukt komt het volgende item in de pagina volgorde lijst op het scherm te staan. Erg handig om snel naar een bepaald scherm te gaan. We hebben in ons profiel gekozen voor de volgorde die u in de onderstaande screenshot kunt zien.
We kiezen hier voor hoofdmenu, Kaart, Sporen beheer en Kompas. We hadden ook Waarheen er bij kunnen zetten zodat we snel tussen het navigeren via een track, route en waypoint kunnen kiezen. Maar omdat we zelf doorgaans een track lopen en deze optie toch in het hoofdmenu zit is het geen probleem.
Wat u verder niet moet vergeten is dat u de kaart moet selecteren die u wilt gaan gebruiken. Kies hiervoor Stel In -> Kaart -> Selecteer Kaart. Zet daarna de kaart(en) aan die u wilt gaan gebruiken.
Ook hier is een stukje persoonlijke smaak waar u rekening mee moet houden. U kunt gelukkig alles naar persoonlijke wens instellen. Heeft u de profielen naar believe ingesteld dan kunt u zich gaan concentreren op het wandelen. De GPS staat dan automatisch goed ingesteld. Oefenen baart kunst.
Garmin 62 familie
Download eerst de zipfile met de verschillende profielen voor de 62 familie.
Sluit hierna de Garmin 62 aan. Als de GPS beschikbaar ga dan met Windows verkenner naar de folder Garmin/Profiles op de GPS. Kopieer vervolgens de bestanden uit de zipfile naar deze folder.
Naast de al aanwezige profielen zijn er nu een 2 tal profielen bijgekomen
- WandelenDirect: profiel voor het wandelen. Als er navigatie wordt gebruikt wordt altijd een directe route gekozen. De meeste gebruikte functies zijn gegroepeerd in de pagina volgorde waardoor u via de Page toets snel naar het juiste scherm kunt toegaan. In het hoofdmenu staan de overige veel gebruikte items bovenaan.
- WandelenNav: profiel voor het wandelen. Als er navigatie wordt gebruikt wordt altijd er gekozen voor de korste route als wandelaar, met deze instelling kan de GPS zelfstandig een route door b.v. een bos berekenen. De meeste gebruikte functies zijn gegroepeerd in de pagina volgorde waardoor u via de Page toets snel naar het juiste scherm kunt toegaan. In het hoofdmenu staan de overige veel gebruikte items bovenaan.
Een handige optie van de 62 familie zijn de snelkoppelingen. Hiermee kiest u snel de kaart, kompas of bv het sporenbeheer (tracks).
Alle scherm zijn via de Page of Quit toets snel te vinden. De Page knop laat de pagina volgorde van recht naar links schuiven, De Quit knop van links naar rechts.
Alle belangrijk schermen komen zo nu achter elkaar langs. Het is belangrijk om de volgorde van de schermen goed te kiezen en er ook voor te zorgen dat er niet teveel schermen staat. Bij het drukken op de Page knop gebeurd het regelmatig je even doorschiet. Met de quit knop kun je snel terug, maar blijf je op de Page knop drukken dan moet je het hele lijstje weer door. Het is even wennen maar daarna werkt dit voortreffelijk.
Doordat de meest interessante opties als in snelkoppeling staan blijft er weinig over dat in het hoofdmenu nog van belang is.
Op de bovenste plaats hebben we Stel In staan. Deze optie is belangrijk om de GPS te kunnen instellen en daarom krijgt die een prominente plaats.
Wat u verder niet moet vergeten is dat u de kaart moet selecteren die u wilt gaan gebruiken. Kies hiervoor Stel In -> Kaart -> Selecteer Kaart. Zet daarna de kaart(en) aan die u wilt gaan gebruiken.
Voor het kaartscherm kunt u altijd kiezen voor het aantal informatievelden dat getoond wordt. U kunt voor 2 of 4 velden kiezen. Hoe meer velden hoe minder plaats er is voor de kaart. En omdat de 62 familie schermen geen hoge resolutie hebben kunt u zich beter beperken tot 2 velden.
Zelf hebben we gekozen voor de snelheid en de afstandsteller te tonen. Maar u kunt deze velden eenvoudig aanpassen door 1 keer op menu te drukken als de kaart geselecteerd is en dan Wijzig geg. velden te kiezen. U ziet dan dat het linker gegevens vakje blauw wordt. Als daarna op enter drukt krijgt u een overzicht van de beschikbare informatie waaruit u kunt kiezen.
Als u klaar bent met het linker vakje kunt u eenvoudig via de joystick naar het rechtervakje en daar ook iets anders instellen.
Ook bij de 62 familie kunt u gelukkig alles naar persoonlijke wens instellen. Heeft u de profielen naar believe ingesteld dan kunt u zich gaan concentreren op het wandelen. De GPS staat dan automatisch goed ingesteld. Oefenen baart kunst.
Garmin Oregon
Download eerst de zipfile met de verschillende profielen voor de Oregon.
Naast de al aanwezige profielen zijn er nu een 2 tal profielen bijgekomen
- WandelenDirect: profiel voor het wandelen. Als er navigatie wordt gebruikt wordt altijd een directe route gekozen. In het hoofdmenu staan de overige veel gebruikte items bij elkaar gegroepeerd op het startscherm. Op het tweede scherm staan de iets minder vaak gebruikte items.
- WandelenNav: profiel voor het wandelen. Als er navigatie wordt gebruikt wordt altijd er gekozen voor de korste route als wandelaar, met deze instelling kan de GPS zelfstandig een route door b.v. een bos berekenen. In het hoofdmenu staan de overige veel gebruikte items bij elkaar gegroepeerd op het startscherm. Op het tweede scherm staan de iets minder vaak gebruikte items.
De Oregon is een vrij simpel te gebruiken GPS. Waar bij de Etrex en 62 familie twee menu systemen door elkaar lopen is dat bij de Oregon niet het geval. Je hebt een begin scherm met de meeste gebruikte functies en vervolgschermen met de rest van de functies.
Zo staan op het begin scherm de Kaart, Markeer Waypoint, Waarheen?, Trackbeheer, Profiel Wijzigen, en Stel In functie.
Onderin is de status van de batterijen en de kwaliteit van de satteliet ontvangst te zien. Hiermee zijn voor het wandelen de meest gebruikte functies netjes bij elkaar gezet.
Wat u verder niet moet vergeten is dat u de kaart moet selecteren die u wilt gaan gebruiken. Kies hiervoor Stel In -> Kaart -> Selecteer Kaart. Zet daarna de kaart(en) aan die u wilt gaan gebruiken.
Op het tweede scherm staan dan nog de kompas, Waypoint Manager en tripcomputer. De overige functies van dit scherm en van het derde scherm zijn minder belangrijk.
De Oregon 550 heeft een camera en dan is ook de fotoviewer handig om de gemaakte foto's te bekijken. Let er wel op dat de foto's slecht zichtbaar zijn bij vel zonlicht. Beter is het om de foto's op de PC te bekijken.
Wat betreft het kaartscherm kiezen we voor 2 informatie velden bovenaan het scherm. De meest interessante informatie kan zo worden weergegeven. We hebben gekozen voor de snelheid en de afstandteller. Maar er te kiezen uit een grote lijst van mogelijkheden.
Het aantal informatievelden is eenvoudig aan te passen via Stel In -> Kaart -> Toon Datavelden. U hebt dan de keuze uit 0, 2 of 4 velden.
Het instellen van de informatievelden gaat ook eenvoudig. Klik op de informatievelden en er komt een menu met de mogelijkheden. Dit heeft ook een nadeel. Als u kaarscherm geselecteerd hebt en per ongeluk op een informatieveld klikt kunnen de instellingen onbedoeld worden aangepast. Daarom kunt u het beste het scherm locken als u aan het wandelen bent.
Ook bij de Oregon familie kunt u gelukkig alles naar persoonlijke wens instellen. Heeft u de profielen naar believe ingesteld dan kunt u zich gaan concentreren op het wandelen. De GPS staat dan automatisch goed ingesteld. Oefenen baart kunst.
De Oregon is een handige en gemakkelijke GPS in gebruik. De menu's zijn logisch en eenduidig ingedeeld.