Samenvatting

Wat is het verschil tussen een track en een route. Veel mensen worstelen hiermee en gebruiken de termen door elkaar heen.

In het kort: een track is een  broodkruimelspoor zoals Hans en Grietje in het sprookje gebruikten om terug naar huis te komen. Een route is digitale paaltjes. De wandelaar loopt met de GPS van digitaal paaltje naar digitaal paaltje.

Een track is simpel en eenvoudig, het kan bijna niet mis. Uw GPS neemt uw wandeling op als track. Daarom komt u op het internet ook vaak een track tegen als u een wandeling download. Een route is meer complex, men moet de GPS beter kennen en weten wat men aan het doen is. Een beginner kan het beste starten met het lopen van tracks en later zich te gaan bekwamen in het lopen van routes. 

Het verschil tussen een Track en een Route

Laatst bijgewerkt op 20-11-2012

Veel GPS gebruikers hebben problemen met het verschil tussen een track en een route. Wij gaan proberen om dat probleem voor altijd op te lossen.

Track
Stel u eens voor dat wij van GPSwalking.nl onze wandelingen met de verfpot zouden uitzetten. We gaan op pad en trekken een mooie paarse streep achter ons aan. Als u onze wandeling wilt gaan nalopen dan hoeft u alleen deze paarse streep te volgen. Natuurlijk gebruiken we onuitwisbare verf zodat onze wandeling ook na jaren nog te lopen is. Dit noemen we een track.

Route
Stel dat we het iets anders zouden aanpakken. We trekken geen streep meer door de natuur, maar zetten op elke afslag een paaltje met een pijl. U loopt de wandeling van paal naar paal en kijkt telkens naar de pijl op het paaltje om verder te gaan. Dit noemen we dan een (paaltjes) route.

GPSwalking.nlAls beginner
Als beginner kunt u het beste beginnen met het nalopen van een track. U begrijpt dat we geen mooie paarse strepen door het bos trekken, maar we kunnen dat wel doen op het scherm van uw GPS.

Op het scherm ziet u een kaart van de omgeving met daarop de paarse streep die we digitaal getrokken hebben. Het driehoekje onderin het scherm laat uw positie zien. Het volgen van een track is nu simpel ervoor zorgen dat het driehoekje op de paarse streep blijft.

Mocht u van de track afwijken dan zal de GPS geen sigaal geven. U moet zelf op de scherm blijven kijken en proberen weer op de track te komen. Met een kaart is dat redelijk eenvoudig, want u ziet alle paden en wegen.

Terwijl u de track wandelt neemt de GPS ook uw gelopen track op. Dat heet in vaktermen de tracklog. Aan het einde van de wandeling kunt u de tracklog weer opslaan en op de PC bekijken.

Omdat de GPS alleen de gelopen wandeling als een track opslaat wordt deze track vaak met anderen gedeeld. Vandaar dat de meeste mensen een track lopen. Het is simpel en eenvoudig en het kan eigenlijk niet misgaan.

Zelfs als u geen kaart op de GPS beschikbaar heeft kunt u een track lopen. U ziet dan alleen het driehoekje en de paarse streep. Ook nu moet u proberen om op de paarse streep te blijven, wel zonder ondersteuning van kaartinformatie waardoor het moeilijker is om weer op de track uit te komen als u gedwongen wordt om af te wijken (bv een afsloten gebied, ondergelopen pad, etc).

GPSwalking.nlWanneer een route
Bij een route hebben we voor u een aantal digitale paaltjes op de wandeling gezet. Bij elk paaltje wordt nu naar het volgende digitale paaltje verwezen. Als u bij een digitaal paaltje bent aangekomen geeft de GPS een piepje. U kunt dan de GPS voor de dag halen en kijken welke kant u dan weer op moet lopen. Ideaal voor Nordic Walkers die hun handen vrij moeten houden.

In de meest eenvoudige vorm van het lopen van een route laat de GPS via het kompasscherm een pijl met de richting en de afstand naar het volgende punt zien. U weet de richting en hoever u nog moet lopen naar het volgende digitale paaltje. Afhankelijk van de hoeveelheid routepunten en de onderlingen afstand is het eenvoudiger of moeilijker om via de kompas te lopen. Want u weet de richting, maar moet zelf de weg zien te vinden.

Deze methode wordt veel gebruikt bij Geocachen. U loop dan van punt naar punt waarbij de punten best ver uit elkaar kunnen liggen.

Een andere mogelijk is de GPS zelf het pad tussen de punten van de route te laten berekenen. U gebruikt de GPS dan op dezelfde manier als de TomTom in de auto.

GPSwalking.nl

Het bovenstaande figuur laat een route van 3 punten zien waarbij de GPS zelf de weg heeft uitgestippeld.

Dit werkt alleen als u een routeerbare topografische kaart op de GPS beschikbaar heeft. De meeste recente topokaarten zijn routable. Een wegenkaart werkt in dit geval niet omdat daarop geen paden worden weergegeven. De GPS kan zodoende geen route berekenen. Ook moet u uw GPS goed instellen omdat u een wandelaar bent en geen automobilist.

Waarop moet u letten?

  • U moet een routeerbare topografische kaart hebben.
  • U moet uw GPS instellen voor navigeren als wandelaar.
  • U moet voldoende punten onderweg hebben om de wandeling te kunnen sturen.
  • Er is een maximum aantal route punten die u kunt gebruiken. Vaak is dit beperkt tot bv 250.
  • Als het kaartmateriaal niet correct is kan er hier en daar voor een omweg worden gekozen door de GPS.
  • De GPS wil tijdens het navigeren van een route nog wel eens een puntje afsnijden als dat korter is.
  • Als een punt bv in een ontoegankelijk gebied ligt zal de GPS u er telkens naar toe blijven sturen.
  • Er is verschil tussen waypoint, route- en viapunten binnen een route. U moet goed weten hoe het allemaal werkt.

Het is handig om vooraf thuis de route goed te bekijken en mogelijk extra punten toe te voegen om de wandeling langs een bepaald pad te dwingen. Het kan voorkomen dat de GPS onderweg net even een andere route bedenkt. Daarmee is een route meer voor mensen die al de nodige ervaring hebben en weten hoe de GPS reageert.

Conclusie
Er is dus veel verschil tussen een track en een route. Een track is simpel, kan bijna niet mis, een route vraagt een betere voorbereiding en ervaring. Wij lopen zelf bijna altijd een track bij het uitzetten van een wandeling.

Bent u een beginner, ga dan van start met het nalopen van tracks die door anderen zijn uitgezet. Vervolgens kunt u bestaande tracks aanpassen of zelf een nieuwe track tekenen. Als u genoeg ervaring hebt opgebouwd dan kunt u het lopen van een route gaan proberen. Het liefst op bekend terrein zodat u onderweg niet voor verrassingen komt te staan.

Gebruiken we dan helemaal geen routes?
Eigenlijk bijna nooit. Maar als onderweg het erg donker wordt en buienradar aangeeft dat er snel een noodweer gaat lostbarsten gebruiken we graag de navigatie mogelijkheden van de GPS om zo snel mogelijk naar de auto te navigeren. Natuurlijk markeren we de parkeerplaats altijd voordat we op pad gaan. En we kijken voordat we richting auto lopen of onze GPS de meest efficiënte weg heeft gevonden.