Samenvatting

Telkens als we een GPS lezing of workshop houden zuchten deelnemers vaak: wat zijn die Garmin GPS-en en kaarten duur. En dat klop ook. Voor een gemiddelde GPS ben je al snel 250 euro kwijt en daar komt dan nog zeker 100 euro aan een topografische kaart bij.

Er komen steeds meer apps voor de mobiele smartphone beschikbaar. We hebben Topo GPS van de RDZL getest. Een app die ten opzichte van de gangbare Garmin prijzen haast voor niets verkrijgbaar is. De topografische kaart die dan tot je beschikking staat is de beste die je kunt krijgen. Veel detail, prima in- en uitzoombaar. Track en routes zijn eenvoudig te downloaden van het internet. Ook kan de app een wandeling opnemen, handig om te archiveren of met anderen te delen.

De app is vrij nieuw en bevat nog een aantal schoonheidsfoutjes die we al hebben uitgewisseld met de maker van de app. We verwachten dan ook dat de volgende versies deze problemen oplost.

De app is prima geschikt voor iedereen met een iPhone die in Nederland wil gaan wandelen en daarbij gebruik maakt van tracks van anderen. De app is niet geschikt om over de grens te gaan of om zelf een track uit te zetten.

TopoGPS

Laatst bijgewerkt op 02-12-2012

Telkens als we een GPS lezing of workshop houden zuchten deelnemers vaak: wat zijn die Garmin GPS-en en kaarten duur. En dat klop ook. Voor een gemiddelde GPS ben je al snel 250 euro kwijt en daar komt dan nog zeker 100 euro aan een topografische kaart bij. Wat zou het handig zijn als je smartphone hiervoor kunt gebruiken. In 2012 heeft meer dan 50% van de Nederlanders een smartphone en dat percentage wordt de komende jaren alleen nog maar hoger.

Tot nu toe hebben we beperkt gekeken naar leuke apps voor op de telefoon. Dit ook omdat de Blackberry die ik zelf heb geen goede apps heeft. Ik heb er een aantal uitgeprobeerd, maar niets dat afdoende werkt. Zodoende loop ik zelf altijd met een Garmin Outdoor GPS.

Vorige week (november 2012) viel er een mailtje binnen van de maker van TopoGPS. Een nieuwe app voor de iPhone/iPad met de vraag of GPSwalking.nl deze app eens wilde bekijken. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, want we kunnen alleen beschikken over een iPad wifi, zodat we geen GPS ontvangst hebben onderweg. Niet echt handig om een app eens goed aan de tand te voelen. Toch konden we voldoende met de app spelen om een indruk te krijgen. Een iPad is geen device waarmee we graag willen gaan wandelen.

GPSwalking.nl

De Prijs

Het eerste dat opvalt is de prijs van de app. Voor € 3,95 kunnen we aan de slag. Dan krijgen we de oude vertrouwde topo kaarten weer terug waarmee we vroeger in Ozi-Explorer aan het stoeien waren. De kaarten zijn wel beperkt tot Nederland. Dus als u over de grens wilt kunt u met deze app weinig beginnen. Maar het prijsverschil t.o.v. de Garmin Topo kaarten van Nederland is opvallend. De Onroute Wandelkaart kost 89 en 109 euro. Dat zijn andere prijzen dan € 3,95.

GPSwalking.nl

Van de kaart worden we in ieder geval enthousiast. Uit ervaring weten we dat deze kaart meer detail laat zien dan de topografische kaarten van Garmin.

Op de iPad heb je natuurlijk een prima overzicht. Je kunt eenvoudig in- en uitzoomen en daarbij blijft alles scherm in beeld.

Wat kan deze app?
Een overzicht van de mogelijkheden kunt u vinden op: https://itunes.apple.com/nl/app/topo-gps/id578960575. Klik vervolgens op Meer.... voor het uitgebreide overzicht.

Met de app kun je tracks/routes van anderen nalopen. Je krijgt een menu te zien waarin een aantal suggesties staan, waaronder (natuurlijk) GPSwalking.nl.

GPSwalking.nl

GPSwalking.nlVia de link kom je op onze website terecht. Daar kun je rustig zoeken naar een geschikte wandeling. Als je vervolgens op download tracks klikt dan komt er een keuze menu in beeld.

Kies eenvoudig "Openen met Topo GPS" en de wandeling komt op de kaart te staan.

Hier lopen we tegen een klein probleempje aan. Op onze website hebben we een route en verschillende tracks beschikbaar in 1 zip-file. Deze zipfile wordt netjes gelezen maar Topo GPS kiest automatisch de route ipv de track.We missen dus een keuze wat we precies willen laden.

Als test hebben we één van onze wandelingen aangepast en de beschikbare route verwijderd. Nu werden de tracks op het scherm getoond. Als er meerdere tracks per wandeling beschikbaar zijn dan worden allemaal op het scherm weergegeven. Dat is niet handig om een goed overzicht te krijgen.

In het overzicht van gedownloade tracks worden nu beide tracks bij elkaar opgeteld. Hierdoor lijkt het of de track 5 km lang is terwijl deze bestaat uit een track van 2 en van 3 km. 

GPSwalking.nlHet rode duppeltje laat zien waar we op dit moment staan. Omdat we geen iPad 3G hebben werkt de GPS niet. Hierdoor is het onmogelijk om de wandeling na te lopen. Maar we kunnen ons goed voorstellen hoe het in de praktijk werkt. Gewoon met het rode druppeltje op de blauwe lijn blijven. Zo werkt het met de Garmin GPS ook en het kan eigenlijk niet fout.

Onderin het scherm wordt de huidige snelheid, de lengte van de track, de afgelegde weg en de tijd die het duurt om de track te lopen getoond. Eenvoudig kan gekozen worden voor track boven of noord boven. Als je thuis de track bekijkt is noord boven erg handig. Je hebt dan meteen veel meer overzicht. Als je de track gaat nalopen dan is track boven de beste optie. De kaart draait dan mee.

Jammer is dat de waypoints zoals we in onze tracks/routes hebben opgenomen niet getoond worden op het scherm. We kunnen het zelfs voorstellen dat je met de iPhone naar de start van de wandeling navigeert via een autonavigatie app, daarna kun je de track gaan lopen.

Kaarten downloaden
Je hoeft geen dataverbinding te hebben om de kaarten in de app te kunnen gebruiken. De kaarten kunnen thuis via de WIFI worden gedownload en op de iPhone/Ipad worden opgeslagen. Wel zo handig.

GPSwalking.nl

Zelf een track opnemen
De app dan ook zelf een track opnemen. Dat is handig om een wandeling vast te leggen. Deze track kun je dan vervolgens ook weer op de kaart tonen of naar iemand toe sturen of verwijderen.

Zelf een waypoint plaatsen
Het is mogelijk om zelf een waypoint op de kaart te plaatsen. Alleen zijn we er nog niet achter hoe dat werkt.


Conclusie
Een leuke app voor iedereen die zo nu en dan een wat kortere wandeling in Nederland wil lopen en in het bezig is van een iPhone (We verwachten namelijk niet dat iemand met een iPad wil gaan wandelen). Dan heb je voor weinig geld een duidelijke topografische kaart van Nederland tot je beschikking. De app laat tracks zien die je van het Internet kunt downloaden.

We hebben geen idee hoe lang je met een iPhone kunt wandelen voordat de accu leeg is. Echte wandelaars raden we nog steeds een waterdichte en degelijke outdoor GPS aan. Wel een stevige uitgave, maar nog steeds het beste tool voor de (GPS) wandelaar.

Topo GPS is pas kortgeleden (nov 2012) in de Appstore beschikbaar gekomen en heeft nog wat zaken die verbeterd kunnen worden. We hebben onze ervaringen naar de app bouwer doorgestuurd.

Wat missen we in deze versie 1.0:

  • De mogelijkheid om een track of route te kiezen uit de tracks/routes beschikbaar in een GPX file.
  • De mogelijkheid om waypoints in de track op het scherm weer te geven.
  • De mogelijkheid om een track aan te passen of om een nieuwe track te tekenen.
  • De mogelijkheid om de track/route te bekijken via Google Maps (satelliet).
  • De mogelijkheid om kaarten van andere landen te laden.
  • De mogelijkheid om simpel een waypoint onderweg te markeren.

Wat trekt ons aan:

  • De beste topografische kaart van Nederland die beschikbaar is.
  • De simpele werking van de app, waarbij eenvoudig routes/tracks van het Internet kunnen worden gedownload.
  • Goedkoop, zodat je de app kunt proberen zonder je een vermogen betaald.
  • Er komt met dit soort apps meer concurrentie voor Garmin. Hierdoor gaan de prijzen zakken en hopelijk ook de kwaliteit van de Garmin software omhoog.

Uw hulp gevraagd
Bent u in het bezit van een iPhone en werkt u met deze app. Dan zouden we graag willen weten hoe die bevalt en hoe lang u kunt wandelen voordat de accu leeg is.


Alternatieven

Er zijn nog andere mogelijkheden om een track via de iPhone te lopen. Zo bekenen we kort even Trails Light. Dit is een gratis versie van het iets grotere broertje Trails (€ 3,59). De prijzen van de apps ontlopen elkaar niet zoveel. 

Het voordeel van een gratis versie is dat je kunt kijken of de app je bevalt. Is dat het geval dan kun je volledige versie kopen. Wel zo handig.

Trails maakt gebruik van de Open Street Map kaarten. Het grote voordeel is dat de hele wereld beschikbaar is en de kaart niet ophoudt bij de grens. Wel zijn de kaarten iets minder gedetailleerd dan de topografische kaart van Topo GPS. De Open Street Map wordt bijgewerkt door vrijwilligers. Daardoor zijn sommige delen van de kaart veel meer gedetailleerd ingevuld dan andere delen.

Maar aan de andere kant zijn de kaarten van de Topografische Dienst die door Topo GPS worden gebruikt ook niet perfect. Paden die niet toegankelijk zijn zijn niet gemarkeerd door de Topografische Dienst. Hierdoor kunt u zonder problemen ergens tegen een "Verboden toegang" aanlopen waar u dacht dat er leuk paadje lag. Wij ergeren ons regelmatig aan het "half werk" dat onze Topografische Dienst levert. Het kan en moet beter wil men de concurrentie niet verliezen van het gratis Open Street Map.

We laden dezelfde track in Trails Light.

GPSwalking.nl

Trails laat in ieder geval wel de waypoints in de track zien. Ook wordt de start en finish van de track duidelijk aangegeven. De huidige positie wordt aangegeven door een blauw driehoekje (staat niet in het bovenstaande screenshot).

Wat we nog wel missen is een kleurtje per track. Ook hebben de 2 tracks dezelfde kleur en worden de afstanden bij elkaar geteld.

Ook met deze app kun je een track nalopen. Maar dan moet je eigenlijk een GPX downloaden waar maar 1 track in zit. GPSwalking.nl zet doorgaans tracks met verschillende afstanden in 1 GPX. Dat werkt eigenlijk in de iPhone apps niet goed.