Samenvatting

Waar kun je het beste informatie vinden over outdoor GPS-en, de benodigde software, hoe je z'on apparaat gebruikt, wat je wel en niet moet doen? Waar kan je naar toe voor je vragen, waar worden de beste workshops gegeven? Voor velen die worstelen met hun GPS een goede vraag.

Op het internet is veel te vinden, maar omdat er weinig structuur te vinden is op het internet kun je weken zoeken voordat je gevonden hebt wat je wilt weten.

We geven een aantal tips op het gebied van forums, boeken en videocursussen.

Forum: het beste forum kun je vinden op forum.gps.nl.

Boeken: een aantal boeken zijn prima geschikt om meer informatie te krijgen. We kunnen GPSwijzer, de Garmin GPS Gids, en Alles over Geocachen aanraden.

Video: daarvoor gaat u naar de video's van MrGPS. Zeer informatieve en duidelijke video's. Ook kunt u hiervoor terecht bij YouTube.

Forums, boeken en video

Laatst bijgewerkt op 18-08-2021

Waar kun je informatie over outdoor GPS-en de benodigde software vinden?

Dat is voor veel mensen de vraag. Op het Internet is veel te vinden, maar na een avondje spitten heb je zoveel informatie gevonden dat het moeilijk is de goede raad van de slechte raad te scheiden. Waar kun je naar toe met je vragen? Laten we eens een aantal mogelijkheden op een rijtje zetten.


Workshops
Mensen zonder GPS willen zich graag oriënteren, weten welke GPS ze moeten kopen. Als er eenmaal een GPS in huis is wil men daar mee kunnen omgaan. Daarvoor zijn er verschillende workshop in de markt. Een aanrader is deze van GPS Wijzer.


Forums
Een forum is erg handig om vragen te stellen, te lezen hoe andere mensen met hun GPS omgaan of gewoon om je orienteren.

Er zijn meerdere forums, maar diegene die we het meeste bezoeken is het forum van Waypoint: forum.gps.nl.

GPSwalking.nl

Op dit forum wordt veel gediscuteerd, is de laatste informatie snel bekend en wordt er bijna direct op vragen gereageerd. Een aanrader. Je kunt jezelf gemakkelijk aanmelden en aan de slag gaan met lezen, vragen stellen of meediscucteren.


Boeken
Voor diegenen die liever rustig met een boek op de bank zitten zijn er 2 goede mogelijkheden.

GPSwalking.nlKlein en handzaam is het boek GPSwijzer. Een informatief boek dat eenvoudig mee op reis kan en waar voldoende informatie in staat. De schrijvers zijn net beland bij de derde editie/zesde druk.

Op de website www.gps-wijzer.nl kunt u meer informatie vinden en het boek ook bestellen. Voor de prijs van €18,50 (januari 2013) hoeft u het niet te laten liggen.

Op de website staat te lezen: "Er is hard gewerkt om de nieuwe editie van het boek gps wijzer weer helemaal up to date te maken. Het gps boek is ook maar liefst 24 pagina's dikker geworden met nog meer tips en trucs.

Garmin's BaseCamp wordt nu nog uitgebreider beschreven. Het is een handleiding voor alle Garmin en Magellan gps-en. In februari 2013 rolt de derde editie (zesde druk) van de persen."

GPSwalking.nlMaar het kan nog uitgebreider. Vorig jaar liepen we tegen de Garmin GPS Gids aan. Een boekwerk van een kleine 500 bladzijdes die alles vertelt wat over Garmin GPS-en te melden is. 

Geen boek om even mee te nemen op reis, wel heel geschikt om als naslagwerk te gebruiken. Wij hebben dit boek ook al met veel plezier doorgebladerd. En ondanks we ons zelf beschouwen als doorgewinterte GPS gebruikers stonden er nog voldoende handige tips in, of zelfs nieuwtje die we nog niet hadden ontdekt.

Een echte aanrader voor diegene die alles uit zijn Garmin GPS wil halen. Als je het boek doorbladert ben je direct onder de indruk en is de prijs van € 48,90 (januari 2013) eigenlijk een koopje.

Peter Gielen heeft er naast de uitgebreide informatie het boek een schitterende opmaak meegegeven met duidelijke symbolen, screenshots van de toestellen en software. Van hoogstaand nivo.

Je kunt dit boek eenvoudig bij Bol.com aanschaffen.

GPSwalking.nlVoor diegenen die liever met Geocachen bezig zijn is er natuurlijk Alles over Geocachen. Geocachen is een eigen tak van sport binnen het GPS gebeuren.

Zelf Geocachen we vrij weinig. We wandelen veel liever dan te gaan schatzoeken. Maar voor velen is dit een interessante en gezellige hobby die een eigen manier van werken heeft die u moet leren kennen.

Op de website www.allesovergeocaching.nl staat het volgende te lezen:"In het eerste Nederlandstalige handboek over geocaching vind je alles wat je moet weten om zelf op zoek te gaan naar schatten.

Uitgelegd wordt wat het spel inhoudt en hoe je mee kunt doen, welke technieken er komen kijken bij het vinden van een schat en hoe je je gps daarvoor gebruikt en nog veel meer."

Ook hier geldt dat een prijs van €16,95 (januari 2013) niet veel is. Het allemaal zelf ontdekken kost veel meer tijd (en geld).


Video instructies
Voor diegene die liever een video instructie willen volgen zijn er ook verschillende opties. Op Youtube zijn verschillende instructies te vinden. Maar je kunt ook denken aan een instructie video. En dan kom je natuurlijk uit bij MrGPS. Hans Vaessen heeft al een lange ervaring als deskundige op het gebied van GPS. En dat is ook terug te zien in zijn duidelijke video's.

GPSwalking.nl

Een nieuw product van MrGPS is de videocursus "Op pad met de Garmin GPS'. Op de website is te lezen: "Speciaal voor de fietsers en wandelaars die hun Garmin GPS sneller onder de knie willen krijgen is er de vier uur durende videocursus op DVD-ROM “Op pad met de Garmin GPS”. De cursus werd ontwikkeld in samenwerking met ANWB Op Pad, Toeractief en Kampeer en Caravan Kampioen."

Voor de prijs van € 29,95 (januari 2013) krijgt u ruim 4 uur instructie op een tweetal DVD's.

MrGPS is ook aanwezig op Youtube waar hij een eigen kanaal heeft. Kijk eens op YouTube. Naast instructie video's zijn er ook een aantal video's om u te helpen de juiste GPS te kiezen.