GPSwalking.nl - GPS wandelingen | Mooie GPS wandelingen in binnen- en buitenland
Samenvatting
Routes in meer detail
Laatst bijgewerkt op 03-02-2013
Tip: probeer een testroute met uw eigen GPS uit. Het kan zijn dan een ander model anders reageert. Het onderstaande hebben we na een middag heen en weer fietsen uitgetest met een Montana op het stuur. Maar een ander type GPS kan anders reageren, afhankelijk van de firmware en instellingen. Maak een eigen testroute op bekend terrein, zet bewust viapunten en kijk wat de GPS doet als u netjes de route volgt, of als u verkeerd loopt of fietst. Wat is het verschil tussen herbereken of niet. Wat gebeurd er als u weer op de route komt. Na een middag testen weet u precies wat uw GPS doet en wordt u niet meer verrast.
Inleiding
Het gebruik van routes is dankzij nieuwe generaties GPS-en, firmware en topografische kaarten een heel stuk veranderd. In 2004 had onze eerste Garmin GPS geen topografische kaart. Een track konden we in het bos goed nalopen. We volgende gewoon de streep door het groen. Dankzij de City Navigator Autokaart hadden we enigzins het idee waar we liepen. Een route was in die dagen alleen maar mogelijk als het een directe route was waarmee je met de kompaspijl van punt naar punt liep. Als de punten maar op de goede plaats gelegd waren, dan was het best te doen.
Later kwamen er topografische kaarten beschikbaar waarmee we nog beter een track konden lopen. Even afwijken was geen probleem want op de GPS zagen we alle bospaadjes rond onze track. Een generatie later kwamen de routeerbare topografische kaarten. Daarmee is het mogelijk om de GPS een route door het bos uit te laten rekenen. Of dat altijd gewenst is de vraag, want welke route wordt er dan berekend? Gewoon de korste of de snelste, maar is dat ook de mooiste?
Wat zijn de verschillen tussen een track en een route
Bij een track worden onderweg geen navigatie aanwijzingen gegeven. Je ziet gewoon een streep op het scherm die je moet volgen. Er is wel een summiere vorm van navigeren via het kompasscherm mogelijk. We hebben daar al eens naar gekeken maar waren niet onder de indruk. Voordeel van een track is dat je die prima kunt lopen, zelfs al heb je helemaal geen kaart in de GPS.
Bij een route moet je een routeerbare kaart in de GPS hebben zitten. Maar die kaart heeft fouten en is niet altijd actueel. Vervelende punten zijn bv. zandverstuivingen.
In de screenshot links hebben we zo'n probleem punt gemarkeerd met een rode circkel. Op de zandverstuiving komen 3 paden uit. Je kunt er gewoon doorheen lopen. Maar voor de route ligt hier geen enkel pad die bruikbaar is. Hierdoor zal de GPS een omweg kiezen. Maar er zijn ook andere punten waar paden die over een grasveld lopen niet op de kaart staat.
Het voordeel van een route zijn de navigatie-aanwijzingen onderweg en de herberekening als je fout loopt of fietst. Maar zelfs al loop je een track kan het toch handig zijn om de GPS de korste route naar de auto te laten berekenen als je de wandeling wilt/moet onderbreken.
Kies je voor een track of een route?
Een track is ideaal voor de beginner of voor diegene die niet zitten te wachten op navigatie aanwijzingen onderweg. Zelf lopen we eigenlijk altijd een track. Ja, je moet wel telkens even op het scherm kijken, maar het kan eigenlijk niet mis. Een route geeft navigatie aanwijzingen en piepjes, maar is moeilijker in gebruik en dus meer geschikt voor de meer ervaren GPS wandelaar of fietser. Gewoon uitproberen zouden we zeggen. Als het niet bevalt loop je voortaan gewoon een track.
In Garmin Basecamp
Het opzetten van een route
Op het Internet zijn veel tracks en routes van anderen te vinden. Veelal tracks maar soms ook routes. Iemand die een wandeling of fietstocht heeft gemaakt kan de tracklog van de GPS uitlezen en dit op het Internet zetten. Het gaat hier dan om een track, en niet om een route. Om van de track(log) een route te maken moet er extra handelingen worden uitgevoerd, niet iedereen doet dat.
Om van een track een route te maken zijn er een drietal mogelijkheden:
- Basecamp een track naar een route laten omzetten.
- Zelf een route tekenen in Basecamp met de knop nieuwe route.
- Eerst een aantal waypoints plaatsen en daarna daarvan een route laten maken.
Het omzetten van een track naar een route via Basecamp
Basecamp kan automatisch een track naar een route omzetten. Hierbij kun je opgeven of Basecamp het aantal viapunten autmatisch moet kiezen of dat er een maximaal aantal routepunten mogen worden geplaatst.
Een viapunt is een verplicht punt op de route. De route loopt altijd over deze punten. Stel je wilt van huis naar een punt op 10 km afstand gaan lopen. In principe kan de GPS bij het gebruik van routerende kaarten zelf een route berekenen. Maar dan wordt de korste of snelste route gekozen. En die dan niet over dan mooie wandelpaadje. Je kunt nu de route dwingen om over dit paadje te gaan door er een viapunt te plaatsen. Mogelijk moet je een punt aan het begin en het einde van dit pad zetten.
Laten we Basecamp de conversie van de track naar een route automatisch maken, dan worden er veel viapunten geplaatst. Bij elke afslag en bocht wordt een punt gezet. In principe is dat niet nodig en het kan bij sommige modellen bij langere routes een probleem zijn omdat er een maximaal aantal viapunten per route mogelijk zijn. Routes moeten dan opgedeeld worden in meerdere stukken. Fietsers zullen hier sneller tegen aanlopen dan wandelaars. Maar het is wel iets waarmee je rekening moet houden en dat weer afhankelijk is van de gebruikte GPS.
Zelf een route tekenen
In Basecamp is het redelijk eenvoudig om een route te tekenen. Bovenaan het scherm vindt je de knop om Waypoint (rode vlaggetje), Routes (drie groene vierkantjes) of een track (voetstappen) te tekenen. Je kunt het eenvoudig uitproberen door bv eerst een track te downloaden. Deze in een aparte verzameling in Basecamp op te slaan. Nadat de track geselecteerd is kan vervolgens een route worden gemaakt die deze track precies mogelijk volgt.
In het bovenstaande voorbeeld hebben we een track die we als voorbeeld gebruiken. Die track hebben we een blauwe kleur gegeven zodat die goed opvalt. Nu kiezen we boven in het Basecamp scherm om een nieuwe route te gaan tekeken. We krijg een pennetje in beeld waarmee we viapunten kunnen plaatsen. Basecamp rekent daarna de route tussen de viapunten uit. In het bovenstaande voorbeeld zijn we begonnen bij Start Wandeling en hebben daarna 2 viapunten geplaatst. Zoals je kan zien volgt de route de track niet precies. Dat is nu even geen probleem, eerst zorgen we ervoor dat het ongeveer goed is. Later plaatsen we extra punten zodat we de route precies de track laten volgen.
Opmerking: Het is beter om viapunten niet op kruizingen te leggen maar in het midden van een pad. Het voorbeeld hierboven laat dus eigenlijk zien hoe het niet moet.
In het voorbeeld hierboven kunt u zien dat we door het plaatsen van een paar viapunten de route grotendeels over de track gelegd hebben. Alleen op de twee gemarkeerde plaatsen hebben we nu een viapunt te weinig geplaatst. Dat kunnen we nu gaan oplossen door een tweetal extra viapunten in de route te gaan plaatsen.
Als we een viapunt in de route willen toevoegen kiezen we bovenin het scherm het potloodje (potloodsymboor met de +). Hiermee kunnen we eenvoudig punten bijplaatsen. Ga je met de muis vervolgens over de route dan zie je een zwarte streep tussen 2 viapunten getrokken worden. Dat is afhankelijk op welke plaats je in de route bent. Klik je op de linker muistoets dan zie je een pennetje waarmee je precies kunt aangeven op welke plaats je een punt erbij wilt plaatsen.
We plaatsen een viapunt erbij en zien dat Basecamp direct de route opnieuw berekent. Zie op het screenshot rechts het gemarkeerde nieuwe viapunt.
De route volgt nu precies de track en als we dit op het tweede probleempunt ook doen dan is de route klaar om naar de GPS te worden gestuurd.
We kunnen ook waypoints gebruik ipv viapunten of een mix in een route. Het grote verschil tussen een waypoint of een viapunt is dat een waypoint apart in de GPS word opgeslagen. Viapunten zijn onderdeel van een route maar zijn in de GPS enigszins "onzichtbaar". Een waypoint wordt in de lijst van waypoints opgenomen. Dit kan handig zijn als er bv rechtstreeks naar een waypoint genavigeerd moet kunnen worden. Het is handig om het startpunt altijd als waypoint te benoemen. Mocht je onderweg door slecht weer terug naar de auto willen gaan kan dit waypoint hiervoor genomen worden. Maar ook bv een restaurant onderweg kan handig als waypoint gemarkeerd worden. Mocht je een stuk van de route willen overslaan om te gaan eten dan is dat een eenvoudig handeling. Je kunt nooit naar een viapunt navigeren omdat die niet selecteerbaar in de GPS zijn.
Je kunt beginnen met de meest belangrijke punten als waypoints te markeren. Dat kan boven in het schermpje op het rode vlaggetje te klikken en vervolgens de waypoints te plaatsen. Maak er meteen een gewoonte van om de waypoints een zinnige naam te geven.
Daarna selecteer je alle waypoints en selecteer je met de rechtermuistoets "Route maken op basis van geselecteerde waypoints". Nu heb je een eerste opzet van de route beschikbaar. Door het plaatsen van extra viapunten kun je de route nu gaan aanpassen zodat die precies loopt waar je hem wilt hebben.
Zorg er wel voor dat je de juiste activiteit geselecteerd hebt. Wil je een wandelroute uitzetten kies dan bovenin het scherm de activiteit "Wandelen". Mocht je onverhoopt voor "autorijden" hebben gekozen. Dan kan Basecamp de route gerust over de snelweg laten lopen. En daar komen we als wandelaar liever niet.
In de praktijk
Voordat je zelf met "echte" routes aan de slag gaat is het handig om eerst even een testje rondom huis te doen. Gewoon om te kijken hoe de GPS reageert. Daarna kan het echte werk beginnen.
Instellingen GPS
Zorg om te beginnen dat de instellingen van de GPS kloppen met die in Basecamp.
Als we in Basecamp voor activiteit wandelen hebben gekozen doen we dat ook in de GPS. Bij wandelen kiezen we nooit om de Plaats op de weg te corrigeren. We lopen namelijk vaker langs de weg dan erover heen. Voor fietsen over doorgaans verharde fietspaden kan het handig zijn om hier "ja" te kiezen. Maar bij offroad mountain biken zouden je juist weer voor "nee" kiezen.
Het herberekenen van routes is een optie waar je van te voren goed over moet nadenken. Als herbereken uitstaat zal de GPS geen herberekening doen als je van de route af rijdt. Je moet dan zelf zien terug te komen op de route. Kies je wel voor herbereken dat zal de GPS je naar het volgende viapunt navigeren. Vervelend als dat viapunt op een plaats ligt waar je niet kunt komen. Neem als voorbeeld een afgezette weg waar dit viapunt ligt. De GPS blijft proberen je naar dit punt te sturen. Vaak kom je daar achter als je al een paar keer de afzetting bent tegen gekomen.
De berekingswijze is als wandelaar niet zo interessant. Als fietser moet je zelf even bepalen wat het meest handigste is. De snelste route zal doorgaans over de snellere wegen gaan. De kortste route neemt de kleinere wegen.
Als laatste kun je doorgaans opgeven welke type wegen je wilt vermijden. Zo wil je in de auto niet over de zandwegen en of de fiets of lopend niet over de grotere wegen. Ook hier kun je stellen dat het niet zoveel uitmaakt als je de settings tussen Basecamp en de GPS maar gelijk houdt. Dan zie je in Basecamp al welke wegen er genomen gaan worden.
Het starten van een route
Het is verstandig om bij de start een specifiek waypoint te plaatsen. Dit waypoint kan gebruikt worden om naar dit startpunt (StartTestRit) te navigeren.
Bij het startpunt wordt dan de route gestart. Tegenwoordig wordt de route overgenomen zoals die in Basecamp gemaakt is. Zolang er niet herberekent wordt weet je zeker dat de route precies zo loopt als je hem op de PC ontworpen hebt. Bij oudere GPS-en zoals de GPSMAP60 worden alleen de routepunten overgenomen en zal de GPS direct herberekenen met mogelijk een andere route.
Als je de route precies volgt krijg je onderweg navigatieaanwijzingen en zal (als deze instelling aan staat op de GPS) het scherm inzoomen bij een afslag en later weer uitzoomen zodat je meer overzicht hebt.
Wat bij verkeerd rijden?
Wat gebeurd er als je verkeerd rijdt. Dat hangt af van de instelling "herberekenen". Als deze aan staat dan zal de GPS je naar de route terug navigeren. Staat herberekenen uit dan moet je zelf zien om weer op de route terug te komen.
In het screenshot recht is een situatie te zien dat er herberekent wordt. We hebben even het scherm verschoven om te kijken wat de GPS verzonnen had. Zelf reden we rechts net buiten het scherm. De GPS zal een nieuwe route naar het viapunt berekenen waar je nog naar toe moet. In dit geval is het natuurlijk logischer om direct rechts af te slaan en de route te volgen dan eerst naar het viapunt te gaan en dan weer om te draaien. Ook als het viapunt op een plaats staat waar je niet kunt komen zal de GPS het toch elke keer proberen. Het is nu zaak om even goed op te letten.
Daarna hebben we gekeken wat er gebeurd als we alle navigatie wat links laten liggen en ergens weer op de route terug komen. U ziet het in de screenshot links. Eenmaal op de route wordt er (gelukkig) niet meer teruggegaan naar het gemiste viapunt (die ligt links buiten het scherm), maar er wordt dan verdergegaan. We hebben dezelfde route en het afwijken meerdere keren herhaalt met een route opgebouwd met viapunten of waypoints. Dat maakt gelukkig niets uit.
Wat moet je doen als een gedeelte van de route afgesloten is?
Veronderstel dat een stuk weg is afgesloten. Je merkt dat het volgende viapunt precies op dat afgesloten stuk weg ligt. Het herberekenen heeft dan eigenlijk geen zin. want je wordt telkens doorgestuurd naar een punt dat onbereikbaar is. Wat is dan wel een handige optie?
Als je uitzoomt heb je een goed overzicht over een gedeelte van de route. Kies een punt waarvan je verwacht dat die buiten het afgesloten gedeelte ligt. Dat kan gokken zijn.
Bij de touchscreen GPS-en kun je dan scherm verschuiven totdat je op een punt komt waarvan je verwacht dat het niet meer afgesloten is. Even op het scherm tappen en de rode punaise verschijnt. Als je op de tekstbox boven de punaise klikt kun je de optie kiezen om naar dit punt te navigeren. Het navigeren van de route wordt dan gestopt en het navigeren naar het nieuwe waypoint gestart.
Je moet natuurlijk dan zelf in de gaten houden om eerst een boog om het afgesloten punt in te zetten en daarna pas de navigatieaanwijzigingen te gaan volgen. Als je bij het punt aangekomen bent kun je opnieuw de navigatie van de route starten. Bij sommige modellen (Edge) wordt eerst naar het startpunt genavigeerd. Bij een outdoor GPS zoals de Montana gebeurd dat gelukkig niet. Je kunt dan verder de route vervolgen.
Herberekenen
Om alles in eigen hand te houden kun je het herberekenen het beste uitzetten. Zolang je netjes op de route blijft is herberekenen niet nodig. Rijdt je verkeerd dan merk je het meestal snel en kun je gewoon omdraaien of een klein stukje omrijden. Bij herberekenen wordt genavigeerd naar het volgende viapunt. Het kan dus gebeuren dat er een heel andere route tot dat punt wordt berekend dan oorspronkelijk gepland was. Wil je dat? Is het antwoord "nee", dan herberekenen uit of instellen op "verzoek". Dan krijg je een melding in het beeld of je wilt herberekenen of niet. Dan kun je zelf de juiste keuze maken.
Tips
Bij het rijden van een rondje kan het gebeuren dat de heenweg en de terugweg vlak bij elkaar liggen op sommige punten. Het kan daardoor voorkomen dat de GPS bij herbereken soms een stuk overslaat en bv direct aan de terugweg begint. Ook dat is weer GPS en firmware afhankelijk. Het probleem is eenvoudig te voorkomen door twee routes te maken. Eentje voor de heenweg en eentje voor de terugweg.
Het plaatsen van een aantal waypoints voor bv een rustplaats of een punt waar een zeer mooi gedeelte begint kan helpen als de route voor een gedeelte niet begaanbaar is, of als u wat sneller op een bepaald punt wilt komen. U kunt dan altijd rechtstreeks naar één van deze waypoints navigeren en daar de route weer oppakken.
Speciale gevallen
Er zijn wat speciale mogelijkheden waar de specialisten vinden dat ze te moeilijk zijn om toe te passen. Toch kunnen ze van pas komen. Laten we zeggen dat dit niet iets is voor beginners, maar meer voor GPS gebruikers die goed met een route overweg kunnen.
Wat doe je met paden die niet op de kaart staan?
In het bovenstaande voorbeeld willen we een korte fietsroute van om het ven heen. Op het punt dat we gemarkeerd hebben is geen pad, maar uit ervaring weten we dat het een grasveld is waar je gewoon overheen kunt rijden. Laten we Basecamp een route ontwerpen dan rijden we halverwege het grasveld, draaien weer om, rijden helemaal om tot het andere kant van het grasveld, draaien weer om en vervolgens vervolgens de route. Niet een optimale routering, maar Basecamp kan door het ontbreken van de juiste kaart informatie ook niet anders. Daarom altijd goed opletten dat er een zinnige route wordt berekend.
Wat kunnen we hier aan doen?
Er is een simpel trucje die hier een oplossing kan brengen. Wel moet je die pas aan het einde gaan inzetten. Dus de rest van de route moet kloppen, je moet geen nieuwe viapunten meer willen plaatsen. Deze stap moet echt de allerlaatste in de rij zijn.
Kies nu een kaart die niet routeren. Dat is bv de Basemap of de wereldkaart. Je zult zien dat er bijna geen kaartinformatie meer wordt getoond.
Vervolgens zet je een extra viapunt precies op de plaats waar er geen pad was. Hierna heb je een mooie strakke route. Ook als je nu terugschakelt naar de routeerbare kaart blijft de route zoals die moet zijn. Todat je de route door Basecamp laat herberekenen of totdat je een extra viapunt plaatst of een viapunt verplaatst. Dat zal ook resulteren in een herberekening en daarmee ben je weer terug waar je begonnen bent.
In de GPS?
In de GPS werkt dit ook prima, zolang je tenminste het herberekenen hebt uitstaan. Je krijgt op het "offroad" stukje geen navigatieaanwijzingen, maar doorgaans is dat geen probleem over kleine afstanden, zeker niet als je over een pad rijdt.
Het is geen simpele methode die Garmin hiervoor ontworpen heeft. Omdat dit soort problemen zeker bij wandelen en mountainbiken zullen optreden zou het mooi zijn als Garmin daarvoor een meer elegantere oplossing zou weten te ontwikkelen.
Maar zoals gezegd, dit is niet voor beginners, maar voor de meer gevorderden.