Samenvatting

De tools die Garmin met de GPS mee levert bieden veel functionaliteit. Maar er zijn altijd wensen. Een zijn aantal wensen. Een aantal handigheidjes zijn nu beschikbaar door de handige tools van JAVAWA GPS tools. Onmisbaar voor de meer ervaren GPS gebruiker.

We gebruiken zelf het GMTK tool en de Device Manager. We hebben een aantal screenshots met uitleg voor u beschikbaar. Ook hebben de tools een goede gebruiksaanwijzing.

Handige Tools

Laatst bijgewerkt op 18-08-2021

Garmin Basecamp is een handig programma om uw tracks en routes te bewaren en bewerken. Ook kunt u via Basecamp de beschikbare kaarten vanaf de PC naar de GPS sturen. Maar Basecamp heeft ook beperkingen, u kunt bv niet:

 • Een backup van de kaarten maken
 • De kaarten een andere ID of naam geven
 • Kaarten handig verwijderen
 • Kaarten verplaatsen
 • Een andere TYP file installeren

Hiervoor is een oplossing gekomen door JAVAWA GPS tools. Er zijn verschillende tools beschikbaar. We bespreken een selectie.


JAVAWA GMTK tool
Op de website staat te lezen: Met JaVaWa GMTK kunt u een backup maken van uw kaarten en deze (op een andere computer) weer terugzetten inclusief de ontgrendelcodes; opnieuw installeren van kaarten is niet nodig.

Migratie van uw Garmin kaarten van een oude naar een nieuwe computer is met dit programma zeer eenvoudig.

Wilt u uw kaarten ook op een tweede computer (bijvoorbeeld een laptop of netbook) gebruiken? Met JaVaWa GMTK is dat zo geregeld.

U kunt ook kaarten op uw computer verplaatsen naar een andere map en/of schijf (bijvoorbeeld als de C-schijf vol is), de namen wijzigen waarmee kaarten op de computer en in het toestel worden weergegeven (alleen bij onbeveiligde kaarten zoals de OpenStreetMap), de weergave van kaarten veranderen door een ander TYP-bestand te installeren, kaarten verwijderen, kaarten controleren op problemen en deze oplossen, ontgrendelcodes importeren uit uw toestel en een backup maken van uw ontgrendelcodes.

U kunt het GMTK tool downloaden via de link http://www.javawa.nl/gmtk.html.

Als u het tool opstart geeft het direct een overzicht van de beschikbare kaarten op de PC. GPSwalking.nl

Hierbij valt de naam van de Open Street Map (OSM) kaart op die de naam OSM generic routable heeft. Omdat we alleen de kaart van Nederland hebben gedownload willen we graag de naam aanpassen. Ook kunnen we nu het kaart ID aanpassen zodat we nog een andere OSM kaart kunnen installeren. Want het is niet mogelijk om 2 verschillende kaarten met hetzelfde kaartnummer te installeren. En helaas krijg elke kaart die u van de OSM website download hetzelfde kaartnummer.

Van elke kaart is een overzicht beschikbaar.

GPSwalking.nl

U ziet hier ook de problemen met de kaart. We hebben in de OSM NL kaarsegmenten zitten die ook voorkomen in de OSM BE kaart. Dit is op zich geen probleem. Maar alles wordt netje op een rijtje gezet.

Ook handig is om de Map Coverage te bekijken. Deze geeft aan welke gedeelte van Europa door de kaart wordt weergegven.

GPSwalking.nl

U ziet in blauw de kaartdelen die door deze kaart worden weergegeven. De rode delen komen ook in een andere kaart voor.

Andere handige functies zijn:

 • Het maken van een backup van de geinstalleerde kaarten
 • Het restoren van de backup
 • Het verplaatsen van de kaarten naar een andere harddisk
 • Het repareren van kaarten als er problemen zijn
 • Het opslaan van alle unlock codes
 • Het verwijderen van een kaart

JAVAWA Device Manager
Wat ook een handig tool kan zijn is de Device Manager. Op de website staat te lezen: Met JaVaWa Device Manager kunt u op eenvoudige wijze de inhoud van uw Garmin toestel en bijbehorende (micro)SD-kaartjes beheren. Het programma voert een uitgebreide controle uit, rapporteert mogelijke conflicten en geeft een schat aan informatie over de kaarten in uw toestel of op uw SD-kaart.
U kunt de inhoud van uw toestel (of SD-kaart) veiligstellen door middel van een backup, weer herstellen, en er kunnen een aantal aanpassingen aan kaarten verricht worden.

JaVaWa Device Manager biedt u ook de mogelijkheid om bepaalde niet-essentiële bestanden te verwijderen om zo ruimte te scheppen voor de alsmaar groeiende kaarten; u kunt verschillende soorten bestanden installeren waarbij JaVaWa Device Manager ervoor zorgt dat ze op de juiste plaats terechtkomen; en u kunt bepaalde eigenschappen van kaarten aanpassen.

U kunt Device Manager downloaden via de link http://www.javawa.nl/jdm.html.

Sluit een GPS aan voordat u met de Device Manager aan de slag gaat. De Device Manager leest de GPS en geeft een overzicht.

GPSwalking.nl

Klik nu More about this device om meer informatie te krijgen.

GPSwalking.nl

Klik nu op Manage Maps. Er volgt dan een overzicht van alle kaarten die u op de GPS heeft staan. Dat hoeft natuurlijk niet hetzelfde overzicht te zijn van de kaarten die u op de PC heeft geinstalleerd hebt. Daarom is het goed om te kijken wat er nu precies op de GPS geinstalleerd is. Zeker handig voordat u naar het buitenland op vakantie gaat en er daar achterkomt dat de belangrijkste kaart niet op de GPS staat.

GPSwalking.nl

Een handige optie is om aan te geven of de kaart vanaf de GPS zichtbaar moet zijn in Basecamp. Dat is vooral handig als u een SD kaart heeft met een kaart die niet op de PC geinstalleerd is. U kunt dan de kaart vanaf de GPS in Basecamp tonen.

Selecteer nu een specifieke kaart en klik op Visible in Basecamp.

GPSwalking.nl

IGPSwalking.nln het voorbeeld hierboven heeft de TopoBenelux het symbooltje Visible in Basecamp gekregen en zal nu zichtbaar in Basecamp zijn.

Voor kaarten die op de PC beschikbaar zijn is het niet nodig om deze optie aan te zetten. Maar het kan wel handig zijn als u naar iemand anders toegaat die deze kaart niet in Basecamp beschikbaar heeft. Nu kunt u vanaf de PC de kaart laten zien in Basecamp.

Met de Device Manager kunt u een backup van uw GPS maken en deze later weer terugzetten als er iets gebeurd waardoor de GPS niet meer goed werkt. Ook handig kan zijn om de Device Manager te laten zoeken naar corrupte bestanden. Deze zorgen er soms voor de GPS niet meer goed opstart.

In het overzicht van GPS staat  een handige optie custom startup text. Dit is de tekst die op het scherm van de GPS te zien is als deze wordt opgestart. Hier kunt u uw naam en telefoonnummer vermelden. Als u de GPS verliest kan een eerlijke vinder deze eenvoudig bij u terug bezorgen.

GPSwalking.nl

U kunt het aantal seconden instellen dat het bericht in het scherm moet blijven staan. Ook kunt u de Owner Information.txt aanpassen. Deze tekstfile staat op de GPS. Ook dit kan helpen om een verloren GPS bij de eigenaar weer terug te krijgen. Het kan in ieder geval geen kwaad om deze opties in te stellen met uw persoonlijke informatie.