Samenvatting

Sinds de eerste website in 2004 is er veel veranderd. We kregen een eigen domeinnaam. Van HTML gingen we naar combinatie van PHP en een database. Er kwamen mooiere foto series, betere kaartjes, Google Maps kaartjes. Elk jaar werd er wel iets veranderd met over de paar jaar een grotere verbetering.

Doordat we steeds meer wandelingen en foto's kregen was het telkens een grotere klus om alles weer opnieuw op te zetten.

Onze laatste versie van de website is goed te bekijken op een PC, Tablet en Smartphone. En omdat de smartphone het PC gebruik aan het vervangen is is het belangrijk om een schaalbare website te hebben.

Ps. Als je op een website foto aan de linkerkant klikt krijg je een vergroting.

Website

Laatst bijgewerkt op 18-08-2021

GPSwalking.nlIn september 2004 werd de eerste wandeling gelopen en de eerste "website" in elkaar gesleuteld. In die tijd werd alles nog in HTML "geprogrammeerd".

De eerste vraag was: "welke naam geven we onze website". Het werd www.gpstracks.dse.nl. En omdat er al een www.gpstracks.nl was kregen we al spoedig een boze mail. 

De website werd gehost bij DSE.nl (Digitale Stad Eindhoven). We kregen een ruime 10 Mb voor het plaatsen van onze website.

Toen het aantal foto's begon toe te nemen was die ruimte natuurlijk niet groot genoeg. Daarom stonden alle foto's op een andere website waar we wat meer ruimte hadden. Bij elke wandeling werden zo'n 100 foto's gemaakt waardoor ons foto-bestand stevig groeide. 

Omdat alles in losse HTML bestanden was gemaakt was het niet eenvoudig om de "look and Feel" even aan te passen. Ook het bijwerken van het overzichtskaartje met de gele bolletjes was behoorlijk arbeidsintensief. Veel moesten we zelf uitzoeken en bouwen.

In die tijd waren we ook aan kijken naar mooie kaartjes om bij de wandeling te kunnen plaatsen. We namen contact op met het kadaster. Het gebruik van topografische kaarten op onze website bleek een behoorlijke kostenpost zijn. We moesten hiervoor betalen per gebruiker en het aantal km2 kaartje. Dat was een onbetaalbare oplossing. Het nadeel van de andere kaarten die we hadden was dat die alleen geschikt waren voor de weg. Dus waren onze wandelingen een paarse streep op een groene achtergrond. Later kwamen de Open Steetmap Kaarten beschikbaar. Een hele vooruitgang.

GPSwalking.nlIn 2008 werd de stichting GPSwalking.nl opgericht. Toen was het tijd om de website aan te passen en om een nieuwe domeinnaam te nemen. Dit werd natuurlijk www.gpswalking.nl. We hielden onze website aan bij DSE en hadden een link liggen vanaf www.gpswalking.nl.

Er kwam een mooier menu aan de linkerkant en ook kwam er een Google Maps overzichtskaartje. We hoefden nu niet telkens met de hand een bolletje te plaatsen. Dat ging vanaf dat moment vanzelf.

Het voordeel van Google maps was ook dat we ons niet druk meer hoefden te maken over de kosten van de kaartjes. Die konden we nu gratis plaatsen. Later kwamen er ook gratis topografische kaarten beschikbaar via Open Street Map. Dezelfde opzet gebruiken we eigenlijk nu nog steeds. 

We liepen steeds meer wandelingen en er kwamen steeds meer rode bolletjes. Zoveel bolletjes dat langzaam heel Nederland er onder bedekt werd.

Wel werd alles nog steeds in HTM geprogrammeerd. Nog steeds geen groot probleem, zolang we maar geen grote wijzigingen wilden doorvoeren. Want een grote update zou een flink karwei geweest zijn.

In 2010 liepen we tegen Huub Magry aan. Hij had grote ervaring in het bouwen van websites vanuit een database. Daarmee zouden we veel eenvoudiger wandelingen kunnen toevoegen en ook zeer eenvoudig de look & feel kunnen aanpassen. In andere woorden, we kregen een veel moderne website.

GPSwalking.nlHet klonk zo mooi dat we gezamelijk aan de slag gingen. We moesten een nieuwe hosting vinden want DSE liet geen databases toe. Maar dat gaf wel de mogelijkheid om alle bestanden bij elkaar te zetten. Het was niet meer nodig om de foto's ergens anders te plaatsen. 

Huub begon met de opzet van de website terwijl wij aan de slag gingen met het omzetten van alle losse HTML bestanden in iets dat in een database geladen kon worden. Veel zaken moesten afgestemd worden en we hadden dan ook regelmatig overleg via de mail en telefoon. 

De vakantie van 2010 ging grotendeels op in scripten van deze omzetting. Heerlijk in Frankrijk met de laptop op de knieeën, een kaasje en een glas goede Franse wijn binnen handbereik. Langzaam begon de database zich te vullen met wandelingen. 

Het was een heel werk om alles foutloos in de database te krijgen. Maar rond oktober 2010 kon onze website live. Het voordeel was dat er intussen ook een PC applicatie was gebouwd waarmee we onze GPS wandelingen zeer snel konden voorbereiden en uploaden. Waar voorheen alles handmatig ging, hadden we zelf een handige automatisering gebouwd.

De nieuwe website had een andere look & feel, maar met dezelfde informatie dan voordien. We kregen nu een solide basis om onze verzameling wandelingen verder uit te gaan bouwen. En daardat alles in een "content management system" zat konden we met het hele team bouwen aan deze website.

We vierden de mijlpaal van 400 wandelingen. Daarna die van 500, van 600, en de teller liep maar verder op. Telkens wisten we weer leuke plaatsen te vinden om te wandelen en om over te vertellen.

GPSwalking.nlIn 2015 kwam zoon Dennis thuis. Hij had een opdracht gekregen om een bedrijf te zoeken waarvoor hij een programmeursklus zou kunnen doen. Dat bedrijf werd GPSwalking.nl.

We vroegen Dennis om het Google Map kaartje op de hoofdpagina zodanig aan te passen dat deze niet vol met rode bolletjes zou staan met gekleurde bolletjes waar een aantal wandelingen in gegroepeerd zouden worden.

Als snel was deze update klaar waardoor het kaartje veel overzichtelijker werd.

Ook werden alle bestanden aangepast zodat onze website ook bleef werken op een nieuwe versie van PHP. Ook daarin had Dennis een belangrijke rol. Hij zorgde ervoor dat alle database aanroepen werden aangepast. 

Intussen werden ook alle foto-series aangepast. Een betere kwaliteit die ook op een smartphone goed te bekijken was. En zo werd er elk jaar wel iets aangepast of verbeterd.

In oktober 2016 kon er weer een mijlpaal gevierd worden. We hadden 10.000 km aan GPS wandelingen uitgezet. Dit in ongeveer 690 wandelingen. Een prachtige prestatie als je realiseert hoever je in 10.000 km kunt weglopen.

GPSwalking.nlWe hebben ook een poging gedaan om de website zodanig aan te passen dat deze goed op een smartphone te bekijken zou zijn. Maar dat werd geen succes. 

Het onderhoud van onze website complex door het grote aantal losse PHP bestanden. Totaal hadden we er bijna 100 die regelmatig allemaal moesten worden aangepast.

Ook dit keer kwam zoon Dennis met een goed idee. Op school hadden ze een semester website ontwikkeling gehad. En die ontwikkeling werd vanuit een platform gedaan waardoor er veel minder losse bestanden nodig waren. In andere woorden een eenvoudigere en modernere opzet die op alle schermen goed te bekijken is en waarbij we verlost waren van de bestanden waarin PHP en HTML gemixt waren. In zoonliefs woorden: "jullie website is ouderwets en slecht onderhoudbaar".

Het eerste voorbeeld was snel in elkaar gezet. Die was ook goed te bekijken op een smartpone of tablet. Daarna volgden 4 maanden van bouw, testen en aanpassingen. Veel moest worden aangepast. Maar omdat alles al in een database zat was dat nu een stuk eenvoudiger.

Op 19 februari 2017 kon de nieuwe website live. Een aantal zaken achter de schermen is nog niet klaar, maar dat is voor onze bezoekers geen probleem. Nu de lente er weer aan begint te komen willen we natuurlijk liever naar buiten dan achter de PC te zitten programmeren.