Samenvatting

Ben je in het bezit van een smartphone, koop dan voor 4 euro (of 8 met extra kaarten) de TopoGPS app. Deze app is verkrijgbaar op Android en iOS. Je kunt dan voor weinig geld experimenteren en kijken of het leuk is. Als het bevalt kun je later altijd nog een Garmin GPS kopen mocht dan dan nog nodig zijn.

Met een smartphone kun je tegenwoordig prima een wandeling lopen. Zeker als je een gelegenheidswandelaar bent of alleen kortere wandelingen loopt. De mogelijkheden op een smartphone zijn vergelijkbaar met die van een Garmin GPS. En eigenlijk kunnen we tegenwoordig wel stellen dat een smartphone een aantal handigheden heeft die de Garmin niet heeft.

De ontwikkelingen op de smartphone lijken veel sneller te gaan dan bij Garmin. En eigenlijk is het ook wel handig om beide mee te nemen op een wandeling als je toch al een Garmin hebt. Dan heb je altijd een reserve GPS bij de hand mocht het ergens misgaan.

Voordelen smartphone

  • Als je er al eentje hebt kost een app nog maar 4 euro extra
  • Voor 4 euro extra hebt u de topografische kaart van Europa
  • Zelfde mogelijkheden als een Garmin GPS
  • Tracks kunnen overal gedownload worden
  • Tracks kunnen overal op het scherm worden uitgezet
  • tracks kunnen opgenomen worden
  • Kan ook "offline" gebruikt worden als de kaarten vooraf gedownload worden
  • Er kan eenvoudig van app gewisseld worden
  • Je hebt altijd een fotocamera bij je, foto's krijgen een GPS tag en je weet later precies waar ze genomen zijn

Nadelen smartphone

  • Accu kan snel leegraken als scherm veel aan staat
  • Soms is een accupack nodig voor lange wandeling
  • Zijn niet altijd waterdicht
  • Kunnen niet goed tegen vallen of stoten
  • Niet overal is er een internet verbinding beschikbaar 
  • Is de accu leeg dan kun je ook niet meer bellen

Voordelen Garmin GPS

  • Scherm is altijd aan
  • Batterijen gaan lang mee
  • Heeft geen verbinding met het internet nodig, kan ook niet getraced worden
  • Kan tegen een stootje
  • Degelijke technologie
  • Reserve batterijen voor noodgevallen. En in noodgeval kun je altijd de app op de smartphone gebruiken

Nadelen Garmin GPS

  • Duur (250-550 euro)
  • Kaarten kunnen prijzig zijn, maar doorgaans ook gratis te downloaden
  • Doorgaans een PC nodig om de tracks uit te zetten
  • Ter plaatse kan zonder PC geen track uitgezet worden
  • Niet altijd gemakkelijk in gebruik
  • Camera in de GPS is duur en de kwaliteit van de foto zijn matig
Kun je wandelen met de smartphone ?

Laatst bijgewerkt op 20-03-2017

Onze start in 2004
Toen we in 2004 begonnen met GPSwalking.nl was er op gebied van GPS-en weinig keuze. Je had een paar Garmin GPS-en en de Topografische kaart moest nog worden uitgevonden. Je kon in die tijd met OziExplorer op de PC vooruit, als je tenminste de nodige gescande kaarten in bezit had. Tijdrovend en niet altijd even eenvoudig. Misschien is pioneren een beter woord want je moest het nodige doen om de gescande kaart van een aantal GPS markers te voorzien.

We maakten op OziExplorer de tracks en laden die dan naar de GPS. Omdat er in die tijd alleen een wegenkaart op de GPS bestond volgende we de paarse streep op een groene (of grijze) achtergrond. En voor dit genot moesten we ruim 800 euro neertellen. Want die Garmin GPS-en waren behoorlijk aan de prijs.

Tussen 2004 en 2015
Tussen 2004 en 2015 is er veel veranderd. De Garmin GPS-en werden steeds beter en kregen meer geheugen en een beter scherm. Er kwamen topografische kaarten beschikbaar voor de Garmin, even later gevolgd door de gratis Open Street Map kaarten. Mapsource werd vervangen door Basecamp en navigeren op een smartphone was nog een toekomstdroom. Ja er waren wel PocketPC's or andere PDA waarop je een lite versie van OziExplorer kon draaien. Eigenlijk had je geen andere keuze dan een Garmin Outdoor GPS te kopen als je echt wilde gaan wandelen met een GPS. 

Rond 2015
Al een paar jaar geleden hadden we al gekeken naar de mogelijkheden van navigeren met de smartphone. Goede apps waren er nog niet veel, de accu snel leeg, de smartphone niet echt waterdicht en op de grond laten vallen ook geen goed idee.

Tijdens onze lezingen gaven we dan ook aan om de enige goede oplossing een Garmin GPS was. Goedkoper waren de Garmin GPS-en intussen wel geworden. Voor 250-300 euro kon je rond 2015 een nette Garmin aanschaffen. En de gratis Open Street Map kaarten zorgde ervoor dat er nog hoge kosten voor de aanschaf voor kaarten gemaakt moesten worden. We vertelden dat wandelen met een GPS betaalbaar begon te worden, maar dat de smartphone nog geen goede alternatief was.

Vandaag de dag
Bijna iedereen heeft intussen een smartphone. De duurdere zijn intussen waterdicht en er zijn accupacks om te voorkomen dat de accu leegraakt, het scherm is goed afleesbaar en er komen steeds betere apps. Daarom was het tijd om eens te gaan kijken naar de mogelijkheden van wandelen met een smartphone. We kozen hiervoor één van de betere apps die er op dit moment zijn: TopoGPS. Beschikbaar voor Android en iOS.

GPSwalking.nl

Het eerste wat opvalt is de lage prijs. Voor net geen 4 euro (maart 2017) kun je starten en heb je een prima topografische kaart van Nederland. Voor nog eens 4 euro heb je de Open Street Map van Europa erbij. 

GPSwalking.nlTracks kun je eenvoudig downloaden van websites die wandelingen aanbieden zoals GPSwalking.nl. 

Op het scherm is de track goed zichtbaar. Waypoints worden netjes getoond, en de kaart draait mee (iOS) en alles wat je nodig hebt zit erop. 

Tracks opnemen, waypoints toevoegen, gemiddelde snelheid, afgelegde afstand. Precies zoals je gewend bent van de Garmin.

We proberen deze app eens uit bij een relatief korte wandeling van 8 km. Zonder problemen kunnen we die lopen. En als we weer bij de auto zijn zit er nog 80% in de accu. Hierdoor moeten langere wandelingen ook geen probleem zijn.

Hoe ver je kunt wandelen is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak u op het scherm wilt kijken, en of deze continue aanstaat of alleen tijdens het kijken op het scherm. Op een zonnige dag staat het scherm automatisch wat feller en gaat de accu sneller leeg. Maar met een goede accupack als reserve moet zelfs een lange wandeling geen probleem zijn.

De kaarten zijn goed van kwaliteit, en alles wat je wilt weten staat erop. Voor Nederland zijn er 2 kaarten beschikbaar. De oude vertrouwde kadaster kaart en de Open Street Map kaart. In Nederland kun je dus eenvoudig wisselen tussen 2 kaarten. 

Als we verder experimenteren vinden we een aantal andere voordelen die de Garmin niet kent. Neem bv de mogelijkheid om tracks overal te downloaden en om tracks zelfs uit te zetten.

GPSwalking.nlMet de Garmin bereiden we onze wandelingen altijd thuis voor. Op de PC de track uitzetten en dan overzetten op de GPS. Pas daarna kunnen we op pad gaan.

Om de parkeerplaats te kunnen vinden gebruiken we vaak de Garmin voor de autonavigatie. Bij aankomst op de parkeerplaats schakelen we over op de topografische kaart en selecteren we de track die we thuis uitgezet hebben.

Maar met TopoGPS kunnen we overal een track downloaden. En we kunnen zelfs een track ter plaatsen uitzetten op de kaart. En dat gaat eigenlijk zeer eenvoudig. Zolang we voor beide maar een 3G/4G verbinding hebben.

Natuurlijk kun je met een app als TopoGPS niet naar de parkeerplaats (over de weg) navigeren. Maar dat is weer eenvoudig op te lossen met de gratis Google Maps app. Zeker als het startpunt van de route als coordinaten beschikbaar is. Die kun je met copy/paste (kopieren/plakken) naar Google Maps brengen en die brengt je dan zonder problemen naar de juiste parkeerplaats.

Handig zo'n app, en je hebt je smartphone doorgaans toch al bij je. Dus een onverwachte wandeling is geen probleem. Natuurlijk moet je in de natuur hopen dat je een verbinding hebt, anders heb je geen kaart in beeld. Soms is het handig om deze vooraf te downloaden. Dan kun je ook "offline" vooruit. Maar in Nederland ben je altijd wel in de buurt van een paal, in het buitenland kan het tegenvallen.

Toch hebben we onze Garmin nog niet direct bij het groot vuil gezet. Macht der gewoonte, nooit problemen met een lege accu, geen batterijpack nodig, geen big brother die kan zien waar we aan het wandelen zijn, en een scherm dat continue aan staat. En de Garmin hangt met een koortje aan de pols. We hoeven niet bang te zijn dat ie opeens op de grond klettert.

Maar de smartphone begint een hele stevige concurrent te worden van de Garmin. En terecht. De ontwikkelen op de smartphone gaan veel sneller dan bij het toch wat trage Garmin. Die zullen de komende jaren met grotere vernieuwingen moeten komen. Mogelijk zitten die meer in de smartwatches waar Garmin op dit moment flink op inzet.

Hoe te starten met wandelen met de GPS?
Ben je in het bezit van een smartphone, koop dan voor 4 euro (of 8 met extra kaarten) de TopoGPS app. Je kunt dan voor weinig geld experimenteren en kijken of het leuk is. Als het bevalt kun je later altijd nog een Garmin GPS kopen, als dat dan nog nodig is.