GPSwalking.nl - GPS wandelingen | Mooie GPS wandelingen in binnen- en buitenland
Informatie
Onze voorkeur gaat nog steeds uit naar het wandelen met een Garmin GPS:
- Stevig, weinig kans op het breken van het scherm bij een val
- Altijd aan, geen achtergrond verlichting nodig
- Batterijen gaan lang mee
- Goed kaartmateriaal gratis verkrijgbaar
Toch hebben we ook altijd een smartphone met verschillende GPS apps bij ons. Sommige gebruiken we voor de autonavigatie (je wilt toch zonder omrijden naar het startpunt komen) en als backup. Ook wij zijn er wel eens tegen aangelopen dat we de batterijen van onze GPS vergeten waren op te laden, en ook nog eens om reserve batterijen mee te nemen. Dan is het heel prettig om een reserve GPS bij je te hebben.
Hoe werken wij
Laatst bijgewerkt op 03-10-2020
Laten we u meenemen in onze werkwijze
We beginnen altijd in Garmin Basecamp. Hiervoor hebben we Garmin Basecamp eerst gedownload en daarna geinstalleerd. Gelukkig is dit redelijk eenvoudig. U kunt Basecamp gratis downloaden vanaf de Garmin website. Op YouTube zijn een aantal filmpjes over het gebruik van Basecamp te bekijken:
Op Youtube is nog veel meer interessante informatie te vinden.
En natuurlijk hebben we ook de topografische kaart van Nederland beschikbaar. We hebben hier gekozen voor de gratis Freizeitkarte van de Benelux.
Met Basecamp geinstalleerd en de juiste topografische kaart geinstalleerd kunnen we aan de slag.
Zoals u in deze screenshot kunt zien hebben we een track rond Lobith getekend. We hebben de startplaats (parkeerplaats), een uitkijktoren en een horecagelegenheid gemarkeerd. Ook hebben we de GPS aangesloten via USB. De GPSMAP 66 is aan de linkerkant zichtbaar in het toestellen overzicht. Terwijl we de track voorbereiden kan de accu alvast opgeladen worden.
Als we klaar zijn kunnen we de wandeling Lobith-Tolkamer die in de wandelingen verzameling staan verslepen naar de Interne Opslag van de GPS. Hierdoor wordt automatisch een kopie op de GPS opgeslagen.
Voordat we van start gaan controleren we wel even of de track ook op de GPS staat. Dit om te voorkomen dat we bij de start van de wandeling aankomen en door een "storing" de wandeling alleen nog maar thuis op de PC staat. Dit doen we omdat we uit ervaring wijs geworden zijn.
Om ervoor te zorgen dat we altijd een backup bij ons hebben zetten we de wandeling ook op onze smartphone. Op de smartphone hebben we 3 apps beschikbaar ter ondersteuning van deze wandeling:
- Dropbox
- TopoGPS
- Google Maps
Dropbox gebruiken we om de wandeling eenvoudig van de PC naar de GPS over te zetten. Maar er zijn verschillende andere mogelijkheden zoals Google Drive, Microsoft OneDrive of zelfs via een email.
Wij hebben dus gekozen voor Dropbox. We exporteren de wandeling vanuit Basecamp in het GPX formaat naar een folder in Dropbox.
Op de Smartphone (in dit geval een iPhone) hebben we TopoGPS als GPS app en kunnen we de wandeling vanuit Dropbox selecteren en exporteren.
En vervolgens selecteren we TopoGPS uit het rijtje mogelijkheden. Heeft u een andere GPS applicatie op u smartphone geinstalleerd dan zal deze ook als optie worden getoond.
Hierna wordt de wandeling weergegeven in TopoGPS en hebben we eigenlijk een backup bij ons in het geval dat de Garmin GPS het niet meer doet. Ook hier controleren we even of we de juiste track hebben geladen.
In vroegere tijden gebruikten we onze Garmin GPS ook om in de auto naar de startplaats te navigeren. Dat kan natuurlijk nog steeds, maar alleen met de Garmin Montana (inclusief gesproken navigatie) is dat een goede optie. Op dit moment hebben we Apple Carplay in de auto en maken we eigenlijk altijd gebruik van onze Smartphone.
Mocht u startplaats een straatnaam huisnummer hebben dan kunt u die natuurlijk gewoon ingeven in de autonavigatie. Maar soms hebben we ook een startpunt dat ergens in het nergens ligt, in ieder geval zonder duidelijk adres. Als dat het geval is gebruiken we een handig trucje.
We openen de wandeling in TopoGPS en zoomen in tot dat we het startpunt goed in zicht hebben. Dit is een rode punt op de kaart. Als we op de rode punt klikken dan laat TopoGPS de coordinaten van dit punt zien.
We selecteren de bovenste uit het lijstje en kopieren deze naar het klembord van onze iPhone. Vervolgens openen we Google Maps en kopieren de coordinaten weer in het zoekvenster.
Nadat we Google Maps de opdracht hebben gegeven om te zoeken zien we de gewenste parkeerplaats inderdaad op het scherm.
We kunnen nu de navigatie starten en op pad richting parkeerplaats.
Aangekomen op de parkeerplaats halen we onze Garmin GPS weer voor de dag om de wandeling te gaan lopen. De smartphone gebruiken we zoals uitgelegd alleen als een backup. En het is altijd handig als je meerdere navigatie mogelijkheden bij je hebt.
Meestal volgen we gewoon de track die we eerst in BaseCamp hebben uitgezet. Het is niet moeilijker dan de paarse streep te volgen. Wel moeten we regelmatig even op het scherm kijken want we krijgen geen navigatie aanwijzigen. Is dat erg? Nee, niet echt, je went er snel aan om zo nu en dan te kijken of je nog op de track bent. En navigatie aanwijzingen door middel van piepjes (de GPS is waterdicht en heeft geen luidsprekers) kun je ook missen bij te veel achtergrond herrie. Arnold gebruikt soms een route (met navigatie) maar ikzelf gebruik alleen de track.
Mocht u nog vragen hebben over onze aanpak laat het dan even weten via een mailtje aan info@gpswalking.nl.
Wandel ze.