Samenvatting

In De Pers is een samenvatting van alle krantenartikelen die er over GPSwalking.nl verschenen zijn. Wij wensen u veel leesplezier.

In de Pers

Laatst bijgewerkt op 19-11-2019

Een verzameling artikelen die in de krant zijn verschenen over www.gpswalking.nl.

Uit Infomagazine-Waalre 2019

GPSwalking.nl

Ook de gemeente info magazines hebben ons gevonden. Erg handig om een leuke wandeling in een gemeente te promoten. Voordeel van onze wandeling is dat er een goede beschrijving beschikbaar is en ook veel mooie foto's.

Klik op de foto voor een vergroting van het artikel.


Uit VrijRuiter februari 2018

GPSwalking.nlVanwege een serie workshops voor Ruiterenenmennen.nl is er een artikel geschreven in VrijRuiter door Birgit Stins. Birgit heeft deelgenomen aan de workshop van 13 januari. 

Tijdens de workshops voor Ruiterenenmennen wordt er ingegaan op het navigeren met de smartphone. Als je al in het bezit bent van een smartphone kun je voor 4 euro een goede app met de topografische kaart van Nederland aanschaffen. Voor nog eens 4 euro heb je een wereldweide topografische kaart tot je beschikking.

Ideaal om het eens uit te proberen, of als backup als je met een kaart aan het wandelen bent. Nooit meer verdwalen, een heerlijk gevoel en vrijheid.... Zeker als je gaat wandelen of paardrijden in een onbekend gebied. Gedurende de workshop wordt er gewerkt met de app TopoGPS, voor iedere smartphone bezitter een aanrader. 

Klik op de bovenstaande foto om het gehele artikel te lezen. 


Uit MooiGeldropMierlo van 24 nov 2016

Redacteur: Wil van der Velden

GPSwalking.nlGeldrop - Wie de website van Geldroppenaar Rob Biesters aanklikt, kan daar kiezen uit 689 wandelingen die uit te printen zijn, maar ook te downloaden zijn voor de wandelnavigatie, de gps. In enkele klikken is te zien wat een geweldige schat aan informatie er te vinden is; een kaart van de tocht. Uitgebreide goed geschreven informatie over bezienswaardigheden langs de tocht en vele mooie foto's. Rob bereikte samen met vriend Arnold van Genese een mijlpaal. Na 12 jaar wandelen zijn 10.000 kilometers wandeling beschreven.

Motor
"Het begon in 1998. Ik had een motor en voor de ritten moest ik een kaart gebruiken. Maar die kaart lezen op een motor is lastig. Mijn buurman had zo'n heel klein gps-je. Zo ontdekte ik het gebruik daarvan en ben er ook mee gaan wandelen. Ik kan op de pc een wandeling maken, die dan op de navigatie zetten en ga die dan nalopen. Om te zien of alles wat er op de kaart staat er ook is en of bijvoorbeeld getekende paden niet afgesloten zijn." Rob ging samenwerken met Arnold van Genesen uit Veldhoven, die ook al een groot aantal wandelingen had gemaakt. Samen hadden ze 100 wandeltochten. Dat zijn er nu al 689. De tochten zijn helemaal gratis.

Niet verdwalen
"Je kunt prima wandelen zonder zo'n gps, maar dan loop je regelmatig dezelfde routes en kom je wellicht niet op de mooiste plekjes. Met gps bereid je thuis je tocht voor. Onderweg kun je niet verdwalen. Je kunt ook wandelen met een kaart, maar het wordt een probleem als je het spoor bijster bent. Dat heb je met de gps niet", verklaart Rob over zijn enthousiasme over de gps. "Je kunt ook meteen gaan wandelen als je daar zin in hebt en hoeft niet eerst een kaart te kopen." Rob maakt routes van 15 tot 20 kilometer. Verschillende routes zijn ook in te korten.

Amstelveen
Toen zijn werk, ICT bij Canon, verplaatst werd van Venlo naar Amstelveen, moest hij wat andere activiteiten stoppen, zoals het geven van lezingen en workshops over het gebruik van de gps. Doordat hij een deel van de week in Almere logeert, biedt hem dit wel de kans om in het Hollandse landschap en de duinen te wandelen. Ook van die omgeving heeft hij wandelingen op de website staan. "Je bent dan in Nederland, maar in een heel andere omgeving." Dat is ook de charme van het wandelen, je ontdekt de ene verrassing na de andere. Neem nou zo'n wandeltocht met de aanduiding 'Varkensland'. Verrassend was ook het moment dat zijn weg geblokkeerd werd door 300 koeien en paarden en het moment dat koeien de achtervolging op hem inzetten. "Maar het mooie is ook het gevoel van vrijheid dat je krijgt van het wandelen."

Het is meer dan de moeite waard om: www.GPSwalking.nl eens te openen.


Uit het Eindhovens Dagblad van juli 2012

Historie Helmond ligt voor het grijpen

door Frank van den Heuvel. Foto Irene Wouters (Arnold en Leonoor van Genesen wandelen met de GPS in de hand door de Warande).

HELMOND - "Vernieuwend! Dat is Helmond. Ik ken Helmond al jaren. Tenminste, dat dacht ik..." Met die woordenprijst Arnold van Genesen de nieuwe gps-stads-wandeling van Helmond aan, die sinds afgelopen voorjaar op de site www.gpswalking.nl staat. Van Genesen heeft de route zelf uitgestippeld, samen met zijn vrouw Leonoor. De wandeling is in totaal veertien kilometer lang, maar verkorte versies van negen, zeven en vier kilometer zijn ook mogelijk.

Van Genesen is samen met twee anderen verantwoordelijk voor de site www.gpswalking.nl en de talrijke wandelingen volgens satelietnavigatie die daarop worden aangeboden. Het is hobbyisme, de wandelingen zijn kosteloos te downloaden. Het gaat om vijfhonderd "basiswandelingen" die vaak aan elkaar gekoppeld zijn. Daardoor is een grootschalig Brabants netwerk ontstaan.

Een Helmondse stadswandeling zat er tot voor kort niet bij en dat moest maar eens veranderen, vond Van Genesen. De route start bij de Watertoren en doet vervolgens een hele reeks grote en kleine bezienswaardigheden aan. Van de kapel van Binderen tot het bepraafeiland van Wesselman van het kasteel tot het Peapark. Op de site zijn de meeste belangrijke punten uitgebreid gedocumenteerd. Het uitzetten van de route is geen sinecure, maar de wandeling in en rond het Helmondse centrum kreeg verbazingwekkend snel gestalte, vertelt Van Genesen. "Een wandeling bouwt zich altijd langzaam op, aan de hand van de dingen die je tegenkomt. Dat is zeker in Helmond het geval: de historie ligt hier het grijpen. Deze stad vertelt zelf haar verhaal over de economische en sociale ontwikkeling". Het is niet de intentie om compleet te zijn, wel om binnen zo'n 15 km een goed te scheppen.

De mooiste reactie die Van Genesen op de publicatie van de stadswandeling kreeg, was: 'Ik heb een nieuwe kijk op Helmond gekregen'. "Kijk, dat is leuk om te horen." Van Genesen, zelf woonachtig in Veldhoven, had dat zelf ook een beetje. „Ik heb lang in Helmond gewerkt, dacht de stad redelijk te kennen, maar de stad is zo veranderd, en nog steeds volop aan het veranderen. Daardoor was het uitzetten van deze wandeling zo boeiend.Uit het Eindhovens Dagblad van mei 2012


Uit het Eindhovens Dagblad van juni 2012

In Brabant 500 GPS wandelingen

Ze zijn al aardig ingeburgerd in het bos en op de hei. Steeds meer wandelaars en fietsers zoeken hun weg met behulp van gps-apparatuur. Drie inwoners van de regio Eindhoven maakten vijfhonderd gps-wandelingen en publiceerden ze op GPSwalking.nl

door Henk van Weert

Het wemelt van de rode bolletjes op de kaart van de site. Elk bolletje is een wandeling. Vanuit een concentratie in Oost-Brabant waaieren ze uit naar andere windstreken. Op de site GPSwalking.nl zijn vooral wandelingen in Brabant te vinden.

Rob Biesters uit Geldrop begon de site in 2006 met 45 wandelingen. Arnold van Genesen uit Veldhoven bracht er later zestig in en Alex Davidse uit Eindhoven vulde het pakket daarna aan met zijn gps-wandelingen. „We zijn vanuit Eindhoven uitgewaaierd. Nu staan er 488 gps-wandelingen op onze site, 7100 kilometer routes in totaal, Plus nog acht fietsroutes' legt Rob Biesters uit.

Een van de drie samenstellers heeft de route altijd eerst zelf gelopen voordat die op de site terecht komt. „We nemen een gebied onder de loep, zetten op een kaart een route uit, brengen die over op het gps-apparaat en controleren dan of het allemaal klopt. We hebben nu een schil van vijftig kilometer rond Eindhoven. Straks wordt dat honderd kilometer, met vertakkingen tot in West-Brabant, Limburg en incidenteel in de Eifel en Frankrijk." Het fijne van gps-wandelen is volgens Biesters dat de wandelaar alles thuis kan uitpluizen en eenmaal op weg nauwelijks meer op het verloop van de route hoeft te letten. Dat doet het apparaat, meestal van het merk Garmin. „]e bent alleen bezig met wandelen. De techniek voorkomt dat je verdwaalt."

"Voor fraaie wandelingen hoef je niet ver van huis te gaan, vindt Biesters. Leuke gebieden? De Strabrechtse Heide, de Malpie, het Leenderbos, de Pan bij Sterksel. We hebben heel veel delen van Brabant intussen in kaart gebracht, maar we denken dat we nog te weinig van lokale kennis hebben kunnen profiteren. Die zit vooral bij IVN-afdelingen en andere natuurclubs. We zouden het op prijs stellen als die ons tips geven "

De site is ook bereikbaar via ed.nl/natuur.


Uit het Middenstandsbelangen van maart 2012

Nooit meer verdwalen

Wat zou het fijn zijn om de natuur in te kunnen trekken zonder het risico te verdwalen. Genieten van natuur, genieten van een wandeling in een onbekend gebied, zonder je druk te moeten maken over waar je precies bent of waar de auto geparkeerd is. Dat kan met een outdoor GPS. De routes kun je eenvoudig downloaden van het Internet, bv van de website www.gpswalking.nl waar bijna 500 tracks te vinden zijn met ruim 7100 km wandelplezier. Vanwege de duidelijke kaarten op de website zijn de GPS wandelingen ook geschikt voor wandelaars zonder GPS.

Stichting GPSwalking.nl heeft de afgelopen jaren wandelingen uitgezet met de GPS en deze routes op Internet geplaatst. Iedereen die een eigen GPS heeft kan die wandelingen gratis downloaden. In totaal zijn nu vijfhonderd wandelingen verzameld in de mooiste gebieden, ruim 7000 km wandelplezier. Daarmee is heel Noord-Brabant afgedekt met interessante wandelingen. “Naast het uitzetten op de GPS worden ook vele foto’s gemaakt. Bovendien worden van alle interessante items – points-of-interest, zogenaamde POI’s – een korte verhaal toegevoegd”, aldus Arnold van Genesen uit Veldhoven. Samen met Rob Biesters uit Geldrop en Alex Davidse uit Eindhoven zijn de wandelingen uitgezet. “Het handelt niet om bestaande wandelingen van andere organisaties, onze wandelingen zijn uniek en vooral te vinden in alle mooie gebieden. Niet alleen bossen, heide en natuurgebieden, ook rondom de dorpen en met stadswandelingen bieden we een kijk op Brabant,” zegt Rob. “De wandelingen zijn niet alleen geschikt voor GPS. Er worden ook toegankelijke kaartjes van de routes aangemaakt, dus gewone kaartlezers kunnen de tochten ook volgen.” Afstanden? Alhoewel de basiswandelingen tussen de 15 en 20 kilometer lang zijn, worden door verkortingen van nagenoeg alle wandelingen kortere tussen de 5 en 10 kilometer mogelijk gemaakt. Op enkele plaatsen wordt samengewerkt met de VVV. En op diverse wandelingen wordt een horeca terras aangeduid met openingstijden.

Mijlpaal
Inmiddels is de mijlpaal van de 500ste track bijna bereikt. Met de daarvan afgeleide wandelingen liggen in Noord-Brabant en Limburg bijna 1500 tracks te wachten. In de beschrijvingen worden ongeveer 4000 interessante items vermeld. Een schat van een informatiebron.

Voordeel van de GPS is, dat men altijd vooraf een parkeerplaats krijgt aangeboden en dat men die tijdens de wandeling altijd terug kan vinden. Op eenvoudige wijze wordt de te lopen route aangegeven, eigenlijk een soort gekleurde paaltjesroute, die op het schermpje staat. Wil je van die route afwijken en verder op zoek gaan naar een uitgebreide route, dan heb je een GPS nodig waarin topografische kaarten zijn opgeslagen. Er zijn ook geen routepaaltjes of verfstrepen nodig in het bos. Vooraf kan de track bekeken worden in Google-Earth en de points-of-interest zijn al beschreven vooraf en kunnen thuis voorbereid worden. Daarmee hoef je in het bos niet meer te lezen; kun je genieten van hetgeen er te zien is. Soms zijn picknickplaatsen of een terras aangegeven.

GPSwalking.nl is een stichting die ook lezingen en workshops geeft over de aanschaf en het gebruik van GPS-apparatuur. Voor meer informatie kijkt u op www.GPSwalking.nl.


Uit de Gelderlander van april 2011

Wildwandelen tussen de bloesem

 

Rob Biesters houdt zijn gps-apparaten naast elkaar om te kijken welke als eerst signaal heeft tussen de bloeiende kersenbomen. De wandelaars hebben vanochtend uitleg gekregen en gaan hun opgedane kennis langs de Linge in praktijk brengen. Op de foto de workshop deelnemers met fotograaf Raphaël Drent van de Gelderlander.

TRICHT - Stevige wandelschoenen zijn niet langer het belangrijkste attribuut voor een fanatieke wandelaar. De gps, een apparaat waarop je via de computer kaarten en wandelroutes kunt downloaden, is minstens zo belangrijk. Maar je moet er wel mee om kunnen gaan.

Daarom organiseerde Fruitbedrijf De Hoenderik afgelopen weekend een cursus voor gps-wandelaars. Marius van de Water: „In de toekomst wil ik misschien gps-tochten gaan organiseren. Voor fietsers en wandelaars is het ideaal." Verdwalen gebeurt de gps-wandelaar namelijk niet meer. Want wanneer de route eenmaal op het beeldscherm van de gps verschijnt, is het simpel: volg de richting van de pijl en je komt er wel. Een wandelpad is echter niet gegarandeerd. Het gevolg: wildwandelaars.

„Maar zo kom je wel op plaatsen waar je anders nooit komt", vertelt Rob Biesters. Hij geeft vandaag een tiental mensen uitleg over de gps. Op zijn eigen website gpswalking.nl plaatst hij routes die andere wandelaars op hun apparaat kunnen downloaden: „Er staat nog maar één route uit de regio Rivierenland op. Maar het is echt een mooie wandelstreek." Maar wanneer wandelaars constant naar hun gps staren om te kijken of ze nog wel op het juiste spoor zitten, kunnen ze de kersenbloesem niet zien. „Maar omdat je altijd weet waar je bent, durf ik wel verder te wandelen", zegt Elline Timmermans, die mee doet aan de cursus.

Toch is je precieze locatie ook met de gps niet altijd duidelijk. Biesters: „Zorg dat je altijd extra batterijen bij je hebt. Als het apparaat uitvalt, ben je nergens." Naast het downloaden van routes, is het ook mogelijk om zelf je eigen route te tekenen: „Dat noem ik de voorpret."

Maar om te zorgen dat de wandeling zelf vervolgens ook prettig verloopt, is het opletten geblazen. Wie bijvoorbeeld op eigen houtje de bloesemtocht wil wandelen, loopt vast: „Ik kan nergens een brug vinden over de Linge." De deelnemers hebben bijna allemaal al een gps maar willen er wat meer handigheid in krijgen. Daarom trekken ze vanmiddag toch nog hun wandelschoenen aan. Het wordt een kon gps-proeftochtje van drie en een halve kilometer. De geoefende wandelaars krijgen het hiervan niet in de benen, maar wellicht wel in de vingers.


Uit het Wijkblad Coevering van mei 2010

Nooit meer verdwalen

Wat zou het fijn zijn wandelen en fietsen in een onbekend gebied, maar precies weten waar de auto geparkeerd kan worden, hoe lang de route is en waar die precies loopt. Dat is tegenwoordig mogelijk met behulp van een outdoor GPS. Net als een TomTom, maar dan voor wandelen en fietsen. En de routes? Die kunt u eenvoudig downloaden van het Internet.

GPSwalking.nl is een Geldropse stichting, die als doel heeft om gedocumenteerde GPS- routes aan te bieden via het Internet. Intussen is er al ruim 5000 kilometer aan wandelingen in kaart gebracht via 350 afzonderlijke wandelingen. De meeste van deze wandelingen liggen in de nabijheid van Geldrop. Alle wandelingen zijn voorzien van een uitgebreide beschrijving met foto’s en een Google Maps-kaartje. Natuurlijk ontbreken de benodigde GPS-bestanden niet. Al deze wandelingen kunnen gratis gedownload worden. Nu het gebied rond Geldrop gedetailleerd in kaart zijn gebracht, worden langzaam ook andere delen van Nederland ontdekt en in GPS-wandelingen omgezet.

GPSwalking.nl is opgericht in 2004 door Rob Biesters en Arnold van Genesen. Beiden hadden een aantal GPS-wandelingen uitgezet en besloten de krachten te bundelen.

Later is Alex Davidse GPSwalking.nl komen versterken.

Naast het uitzetten van wandelingen geeft GPSwalking.nl ook lezingen en workshops op het gebied van outdoor GPS-en. In samenwerking met IVN-Geldrop wordt er een tweetal workshops georganiseerd. Deze workshops zijn op zondag 27 juni en 18 juli. Er wordt gestart om 10.00 uur in de IVN Paardestal in de Kasteeltuin. De workshops duren gemiddeld 3 uur en zijn een combinatie van een presentatie, discussie en hands-on. Tijdens deze hands-on wordt een GPS- route van ongeveer 6 km gelopen. Onderweg wordt door een gids van IVN Geldrop een aantal mooie natuurpunten toegelicht.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via www.gpswalking.dse.nl/Lezingen.htm

Per Workshop zijn 6 plaatsen beschikbaar. U mag zelf bepalen, of u alleen of met meerdere mensen (maximaal 3) inschrijft voor een plaats. Per inschrijving is er een outdoor GPS beschikbaar. De kosten voor deze workshops zijn € 10 per plaats. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen voor de wandeling.

Nieuwsgierig geworden?

Kijk ook even op https://www.gpswalking.nl. Daar is veel informatie over het wandelen met de GPS terug te vinden. Ook kunt u een kijkje nemen bij de routes rondom Geldrop.


September 2009 Trompetter

Fietstocht Pink Ribbon

Geldrop - Op zondag 4 oktober is er een fietstocht van 35 kilometer rond Geldrop en omgeving. Startpunt is wijkcentrum De Dreef in Geldrop, de opbrengst gaat naar Pink Ribbon. Pink Ribbon is een organisatie die aandacht vraagt voor borstkanker. Doel is om het aantal gevallen van borstkanker te verminderen, vroege diagnose te bevorderen en de zorg voor patiënten en hun omgeving te verbeteren. De opbrengst van de fietstocht gaat naar dit goede doel, reden te meer dus om mee te fietsen. Aangezien ook in Geldrop en omgeving vrouwen met borstkanker te maken hebben, heeft Gerrie Verbeek het voortouw genomen om Pink Ribbon te steunen. Samen met enkele andere vrouwen heeft ze een leuke fietstocht uitgezet door Geldrop en omgeving.

Rob Biesters heeft de route op zijn site gezet, zodat u de route kunt downloaden. Heeft u geen GPS dan is het toch de moeite waard om even door te klikken, want er is een uitgebreide beschrijving bij gemaakt inclusief foto's.

De Pink Ribbon Fietstocht is op zondag 4 oktober. Startlocatie Wijkcentrum De Dreef, Willem Barentszweg 69 in Geldrop. Starten vanaf 10.00 uur, inschrijven kan tot 14.00 uur. Deelname kost drie euro p.p.; wie Pink Ribbon extra wil steunen kan zich laten sponsoren per kilometer, op www.pinkribbon.nl is een sponsorformulier te vinden. De formulieren liggen ook bij De Dreef. Bijdragen kunnen overgemaakt worden op rekening 505657171 t.n.v. G. van Beek/Smits o.v.v. Pink Ribbon.


Maart 2009 Brabant Dagblad

Nieuwelingen zien in het begin niets

Voordat een gps-wandeling online gaat, lopen Arnold en Leonoor van Genesen de route eerst een keer helemaal zelf. Ze maken foto's, verzamelen informatie en bekijken eventuele knelpunten. Foto Sandra Peerenboom.

Gps-ontvanger stuurt over extra meters en stuk motorcross-terrein.
door Annemiek Steenbekkers VALKENSWAARD/BERLICUM -

„Kijk, daar staat iemand met een kaart te prutsen." Het lijkt wel in scène gezet: net op het moment dat de gps-adepten Arnold en Leonoor van Genesen het laatste beetje bos verlaten, voert bij partycentrum de Hooghei in Berlicum 'n. eenling een gevecht met wind en wandelkaart. „We hebben hem 'n kop koffie beloofd. Nee hoor, geintje." De wandeling Engelenstede Kaathoven Vinkel Hooghe Hei is nummer 261 die de website www.gpswalking.nl vrijblijvend aanbiedt. Op zijn langst achttien kilometer maar met een lusje of wat minder in te korten naar 17, 13, 9, 8 of 6.

Wat begon in thuisbasis Veldhoven is uitgebreid naar de regio's Eindhoven, Geldrop, Tilburg, Meierij en doelwit is nu de omgeving van Nuland. „De meeste tochten zijn 5 tot 10 of 10 tot 15 kilometer lang. We proberen steeds routes aan elkaar te koppelen. Het is hobbyisme. We doen het met zijn drieën vanuit een stichting. Het is niet de bedoeling om commercieel te gaan, al weten we dat het moeilijk is om te voorkomen dat anderen gaan lopen met onze routes." Alle routes bij elkaar valt er via gpswalking.nl meer dan 3700 kilometer te lopen, iets waar gretig gebruik van wordt gemaakt getuige de webstatistieken: 120.000 unieke bezoekers in 2008 en vorige week zondag voor het eerst meer dan duizend (1133) per dag. Er worden elke maand 2500 wandelingen gedownload. „Alles bij elkaar ben ik toch wel drie dagen bezig om een route uit te zetten, te lopen en te perfectioneren", aldus Van Genesen (62), eerder in zijn werkzame leven bij NedCar actief met voertuigwetgeving.

Het eerste denkwerk gebeurt thuis achter de computer. Simpelweg door via een speciaal computerprogramma in te zoomen op een (bos)gebied en met Google Maps bij de hand te kijken waar zich interessante punten bevinden die bij voorkeur via zandpaadjes aan elkaar te verbinden zijn. Opvallende locaties zoals Groote Wetering en Naturistencamping Hertogstad, maar ook horecapunten worden meteen genoteerd. Extra informatie komt via Google. „En als er niet veel te vertellen valt, letten we onderweg goed op of we voegen items van de natuur toe." Stap twee is de getekende route zelf lopen. „Dit is een stuk van een mountainbikeroute", zegt Van Genesen, terwijl hij over het heuvelachtige zandpad voorbij vakantiepark Dierenbos (voorheen Vinkeloord) banjert. „Moeten we de mensen wel zeggen dat ze hier bij voorkeur niet op zondagochtend gaan lopen. Te druk."

Onder het gehakketak van de boomtoppen - de tocht is omgeven door harde wind en regen -stuurt de gps-ontvanger over een stuk motorcross-terrein ('Kijken of we dit de mensen aan kunnen doen') en extra meters ('Hier ligt toch géén paadje'). Terug thuis volgt het finetunen: struikelblokken wegnemen, omschrijving uitwerken en eigen foto's toevoegen. Waar mogelijk wordt samenwerking gezocht met de horeca. „We werken met jaarcontracten: zij krijgen een vermelding op onze site en wij verdienen een deel van onze kosten terug. Er is feedback van de lopers, maar eigenlijk te weinig. Het grappige is dat mensen in het begin niks zien, want ze zitten alleen maar naar hun gps-ontvanger te turen."


GPS-wandelen is voer voor nerds

Kaart van Brabant loopt in rap tempo vol met netwerk van routes
door Annemiek Steenbekkers DEN BOSCH/DRUNEN -

Officieel onderzoek ontbreekt nog - de eerste cijfers worden momenteel bijeengeschraapt - maar wie de routes op internet een beetje bijhoudt, weet genoeg: het gps-wandelen dijt flink uit. Vooral in Brabant loopt de kaart in rap tempo vol met een netwerk van routes. „Je hoeft niet naar de VW voor een route, maar kunt er thuis makkelijk gratis eentje downloaden, je hebt onderweg geen paaltjes en verfstrepen meer nodig én je komt op plaatsen die je anders misschien voorbijloopt", verklaart Ar-nold van Genesen, bedenker en verspreider van gps-wandelroutes het 'waarom' van de groeiende populariteit. „Gps-wandelen is een aanvulling. De charme is dat je meer met de omgeving bezig bent en minder met de kaart." Net als bij het rijden met een navigatiesysteem in de auto draait het bij gps-wandelen om een satelliet-signaal dat wordt opgepikt door een speciale gps-ontvanger. Zo kan een spoor gevolgd worden of een route van punt naar punt met behulp van een digitaal kompas.

Een wandeling is via een pc met Internet en speciale software over te tanken naar de ontvanger. „Leuk om te doen", oordeelt Wim Kok van Brabant Wandeltochten uit Drunen, dat meerdaagse wandeltochten met overnachting aanbiedt. „Maar ik denk niet dat het over vijf jaar een massa-activiteit is. Bij ons is er nog nóóit naar gevraagd. Wandelen is iets dat los staat van techniek. Naar mijn idee stuit het mensen juist tegen de borst om continu met zo'n apparaat te lopen. En voor de wetenswaardigheden heb je toch nog steeds een stuk papier nodig. Ik zou ook nooit honderd procent vertrouwen op die ontvanger; die kan kapot, batterijen leeg..." Een werkende gps produceert op de achtergrond een brij aan cijfers: gemiddelde snelheid, nog af te leggen afstand, hoogtepositie, eerstvolgende koffiestop. Voor de liefhebber die het weten wil. „Wat wel al een vlucht genomen heeft, is geocachen", vertelt Kok over het fenomeen waarbij men met een gps-ontvanger op zoek gaat naar een schat (cache). „Zo'n gps haalt de nerds weg achter de pc", stelt Van Genesen, die regelmatig lezingen verzorgt. Zo geeft de Veldhovenaar vanavond tekst en uitleg bij Hobby computerclub HCC in Grand-Café 't Lagerhuis in Mill.


Juni 2008, Camping Vizier

Nooit meer verdwalen
Altijd langs de mooiste plekjes, maar nooit meer verdwalen. Dat is in het kort GPS-wandelen. En u hoeft die wandelingen bovendien niet meer zelf uit te zetten. Online is een groot aantal wandelingen te downloaden. Een aanrader is www.gpswalking.nl. Op deze website krijgt u veel informatie over de verschillende routes, inclusief foto's, GPS-bestanden en een Google-kaartje.

Veel mensen durven niet te wandelen in een onbekend gebied. Hoe vind ik mijn auto terug? Ik heb helemaal geen richtingsgevoel, ik verdwaal altijd, ook als ik een kaart bij me heb. Dit zijn veel gehoorde reacties. Een voordeel van een wandel-GPS is dat u altijd precies weet waar u bent. Ook weet u altijd waar u uw auto hebt geparkeerd. Doordat op uw GPS een kaart is te zien, weet u precies waar het pad waarop u loopt naar toe gaat. Verdwalen is dus onmogelijk en u komt altijd zonder problemen weer bij uw auto terug. Een goede wandel-GPS is waterdicht, schock-proof, en de batterijen gaan ruim twintig uur mee. Als uw GPS voorzien is van een topografische kaart, dan kunt u onderweg alle bospaadjes zien. Dit is ideaal voor het wandelen en fietsen.

Op www.gpswalking.nl staan meer dan 150 mooie wandelingen in Noord-Brabant en Limburg. Compleet met beschrijving, foto's en GPS-bestanden. Deze informatie kunt u gratis bekijken en downloaden. Als u in het bezit bent van een wandel-GPS, dan kunt u eenvoudig een wandeling nalopen. Vooraf kunt u thuis bekijken of de wandeling u bevalt. Daarna download u de route in uw GPS en gaat u op pad, zonder te verdwalen en langs de mooiste plekjes.

Meer informatie: www.gpswalking.nl


4 maart 2008, Trompetter

Website Geldroppenaar Rob Biesters populair

Steeds meer routes om te wandelen met behulp van GPS

door Roel Verhees

Geldrop - De website www.gpswalking.nl staat derde op de lijst van best bezochte sites van Digitale Stad Eindhoven. Achter deze website gaat de naam van Rob Biesters schuil. Vorig.jaar besteedden we in deze krant al aandacht aan de wandelpassie van deze Geldroppenaar. De afgelopen maanden is de website die hij samen met Arnold van Genesen verzorgd weer verder uitgebreid.

GPS-walking is wandelen met een GPS. Dit Global Positoning System (GPS) is een positiebepalingsysteem van de Amerikaanse, strijdkrachten. Het systeem kan helpen bij het vinden van je locatie en de richting die je moet volgen om tot een bepaald doel te komen. In de auto hebben we de TomTom, maar ook fietsers, wandelaars en bijvoorbeeld ruiters kunnen GPS gebruiken. Het hulpmiddel is ook bij wandelaars populair.


Voordelen
'Op onze website kun je een mooie route selecteren', begint Rob te vertellen. 'Door de uitgebreide beschrijving weet je hoe de route eruit ziet, wat je onderweg tegenkomt, je weet waar een parkeerplaats ligt (je kunt er zonder problemen naar toe rijden) en je loopt de route na zonder te verdwalen of verkeerd te lopen. Voordat je begint weet je ook hoe lang de route precies is', zo geeft Rob aan. De Geldroppenaar is in september 2004 begonnen met GPS wandelen. 'Ik had een paar maanden van te voren een GPS gekocht en het leek me leuk om routes te lopen en die dan op het internet te zetten. Van te voren wandelde ik ook al. Niet zoveel als de laatste tijd, maar wel altijd dezelfde rondjes.

Het is erg moeilijk om te wandelen in een onbekend gebied zonder te verdwalen. Of je moet van alle gebieden een topografische kaart kopen en onderweg goed opletten. Met de GPS verkennen we gebieden waar we vroeger nooit kwamen. Ik bereid de routes altijd voor op de PC. Dus ik weet waar ik de auto kan parkeren en ik heb een leuke route uitgezet. Onderweg wijken we nog wel een af van de startroute. Want al lopende zie je pas of de route echt leuk is. Meestal bekijk ik de route ook al met Google Earth, daarbij krijg je een goed beeld van de natuur waar je doorheen gaat lopen', vertelt Rob enthousiast.

Zijn informatie en enthousiasme wilde hij al vrij snel delen met anderen. 'Ik verzorgde al het wijkblad Coevering en heb ook een website met al het nieuws uit de Coevering. Deze website over wandelen met GPS was een logische stap. De site bij DSE is gratis en ik kon een beetje experimenteren met bouwen. In juni 2006 is Arnold van Genesen mij komen helpen. Hij had een aantal tracks gelopen en zocht naar een mogelijkheid om die op het internet te zetten. Nadat we contact met elkaar gevonden hebben via de mail hebben we besloten om te gaan samenwerken. En daardoor kunnen we met twee man tracks uitzetten.'


Derde
Het jaar 2007 heeft de website van Rob en Arnold afgesloten met de derde plaats bij de Digitale Stad Eindhoven. 'DSE herbergt een groot aantal regionale websites. Van al deze websites wordt bijgehouden hoeveel bezoekers per jaar deze sites bezoeken. Wij hadden in 2007 de derde plaats met ruim 62000 bezoekers. Omdat we elk jaar onze hoeveelheid bezoeken verdubbelen verwachten we voor 2008 boven de 100.000 bezoekers te komen. Zeker nu we meer tracks buiten de regio toevoegen. Zo hebben we een twaalftal tracks in Zweden. Daar komen dit jaar nog tracks in de overige provincies van Nederland en tracks in Zweden, Duitsland en Denemarken bij', aldus Rob.

Gemiddeld kijken meer dan 220 bezoekers per dag de site van de GPS-wandelaars. 'Dit worden er langzaam steeds meer', roept Rob tevreden. Momenteel telt de site 164 wandelingen. 'Het gaat de laatste maanden vrij hard. Er gaat wel veel tijd in zitten, want je bent een complete dag zoet met een track. In de regio hebben we al veel gewandeld. We moeten daarom steeds verder weg om nog een leuke route te kunnen lopen.' Een route kost Rob dus een dag werk. 'Eerst een nieuw gebied ontdekken, op de PC een track uitzetten, informatie over het gebied verzamelen, en dergelijke. Daarna moet je naar het gebied rijden, de track lopen, foto's maken. Thuisgekomen kost het ongeveer 2 tot 3 uur om de route op de website te plaatsen.'

Rob vervolgt: 'Op dit moment komt er wekelijks een route bij. Soms meer, dat ligt een beetje aan het weer en aan de agenda. Mochten we straks een nieuwe GPS kopen dan willen we ook een uitgebreide review plaatsen. Maar we beperken ons doorgaans tot nieuwe tracks.' Deze nieuwe tracks liggen steeds verder weg. 'We zoeken steeds naar interessante gebieden. Daardoor komen we ook steeds verder van huis. Soms combineren we wandelen met een overnachting ergens, of met bijvoorbeeld de voorjaarsvakantie of de grote vakantie. Daarom gaan we dit jaar voor de tweede keer naar Zweden. Combineren we vakantie met het uitzetten van tracks.'


Beurs
Het wandelen met GPS is dat eigenlijk al populair in Nederland? 'Veel mensen kennen de GPS vanwege de auto TomTom. Daarmee kun je niet echt wandelen. Daarvoor heb je een outdoor GPS nodig (Garmin of Magellan).

Een dergelijke GPS is vrij prijzig (aanschap GPS en kaartmateriaal). Daardoor wordt een dergelijke GPS alleen gekocht door mensen die graag/zeer graag wandelen.' Hoeveel mensen dit zijn daar kan Rob geen schatting van maken.

Wel is Rob zijn enthousiasme behalve ook de site ook op de beurs kamperen en recreëren gaan tonen. 'Toen we een jaar geleden in het Eindhovens Dagblad gestaan hebben met een artikel werden we benaderd door de beurs kamperen en recreëren. Ze boden een gratis standje aan in ruil voor twee GPS presentaties elke dag. En zo maken we van die mogelijkheid gebruik om vragen te beantwoorden en mensen uitleg te geven op het gebied van recreatief gebruik van de GPS. Zo heb ik in het begin van het jaar ook uitleg gegeven voor tachtig enthousiastelingen op een inloopavond van het IVN.' Met de website gaat Rob met compagnon Arnold nu voor plaats twee!


'We willen de hoeveelheid wandelingen zover mogelijk uitbreiden. Verder willen we kleine technische wijzigingen aanbrengen. Er staan geen grote wijzigingen op het programma. We willen ons lekker bij het wandelen houden, en niet bijvoorbeeld gaan fietsen of autotochten uitzetten. Het voordeel van wandelen is dat je goed kunt rondkijken en lekker kunt fotograferen. Dat gaat op de fiets veel minder. Dat fotograferen is ook wel een beetje een hobby. En zo kan ik 2 hobby's combineren, je bent buiten en je krijgt beweging.'


1 maart 2008, Zondagsniews

Wandelen met GPS razend populair

REGIO-Wandelen met een GPS - Global Positi-oningSystem- is populair. Rob Biesters en Arnold van Genesen lopen ook regelmatig een tocht met de GPS. Ze hebben zelfs een website met routes, foto's en veel informatie. Een razend populaire site, zo blijkt uit metingen van Digitale Stad Eindhoven (DSE).

Met ruim 62.000 bezoekers in 2007 is direct duidelijk dat www.gpswalking.nl uitstekend bezocht wordt. Uit een meting van DSE blijkt dat slechts twee DSE-sites meer bezoekers krijgen. "In 2008 willen we het aantal bezoekers stevig laten toenemen. Daardoor moet het mogelijk zijn om richting tweede plaats te kruipen", geeft Biesters aan. De Geldrop-penaar stopt veel tijd in het wandelen en bijhouden van de website. Dat doet hij samen met Arnold van Genesen uit Veldhoven. Biesters is onder meer actief bij Wijk-blad Coevering en als hob-byfotograaf. De GPS wandelingen slokken veel vrije tijd op. "Je moet ongeveer een dag per route tellen. Daarbij komt de voorbereiding: een gebied zoeken, een track uitzetten, verzamelen van informatie. Vervolgens moet je erheen rijden, de route lopen,foto's maken, informatie onderweg oppikken en weer terugrijden. Dan duurt het nog een paar uur om de zaak op de website te zetten."


Buitenland
Er staan nu meer dan 165 wandelingen op de website. In de regio, maar ook in de rest van het land en de samenstellers van de site gaan zelfs met de GPS op pad in het buitenland. "We willen in de zomermaanden een aantal routes in Denemarken, Duitsland en Zweden gaan toevoegen. We hebben al twaalf routes in Zweden op onze site staan. Ik verwacht dat we dit jaar de tweehonderd wandelingen gaan halen", vertelt Biesters. Dat www.gpswalking.nl de op derde na best bezochte site is van Digitale Stad Eindhoven is een mooie prestatie voor de enthousiaste wandelaars.

Software
Voor Rob is het een mooie vrijetijdsbesteding: "Het is een leuke hobby omdat je wandelen kunt combineren met snuffelen, fotograferen, informatie zoeken en een website bouwen. Ook zijn de reacties die we krijgen doorgaans erg positief. We zijn altijd op zoek naar tips. Dus als iemand een leuke wandeling weet houden we ons aanbevolen. Wij gaan gewoon door met wandelen. We gaan ook geen gekke dingen uithalen op de site. Wandelen is de hoofdzaak, daarnaast willen we ook informatie geven over het aanschaffen van een GPS, het omgaan met de benodigde software en het omgaan met de GPS in het veld."

Martin de Bruijne


20 februari 2007, Geldropse Krant

Website met GPS-wandelingen scoort hoog
GELDROP- De website van gps-wandelingen van Geldroppenaar Rob Biesters en Arnold van Genesen uit Veldhoven is zeer populair. Uit een meting van Digitale Stad Eindhoven (DSE) blijkt dat er slechts twee DSE-sites vaker bezocht worden.

Rob Biesters kocht eind 2004 een GPS. Wandelingen legde hij vast en kregen een plek op de digitale snelweg. Sinds een paar jaar werkt de Geldroppenaar samen met Arnold van Genesen uit Veldhoven om GPS-wandelingen te lopen en te documenteren. Wie een kijkje neemt op www.gpswalking.nl ziet ook dat Biesters graag de natuur intrekt om foto's te maken.

Inmiddels staan er meer dan 160 GPS-wandelingen op de site, een aantal dat bijna wekelijks groeit. Het grootste deel van de wandelingen is in de regio, maar de samenstellers van de site kijken ook verder en gaan zelfs met de GPS op pad in het buitenland. DSE kwam na een meting tot de conclusie van www.gpswalking.nl de op twee na best bezochte site is van de Digitale Stad Eindhoven. Ruim 62.000 bezoekers werden er in 2007 geteld.


Van de DSE website

Derde plaats in de DSE top tien: GPSwalking
Bijdrage van nunn op Thursday 14 February 2008 om 15:48 uur

DSE is op zoek naar het verhaal achter de meest bezochte DSE-sites. In deze aflevering maken we kennis met GPSwalking. Deze site staat op de 3e plaats. Maar liefst 62.102 bezoekers wisten (met of zonder GPS) de site in 2007 te vinden.

De mensen achter GPSwalking zijn Rob Biesters (werkzaam in de IT) en sinds juni 2006 Arnold van Genesen (gepensioneerd). Enthousiaste GPS-wandelaars die hun wandelingen beschikbaar stellen via hun site. Hun eigen favoriete wandelingen? Bokkenrijders Route 1 en de wandeling door de Herbertusbossen in Heeze.


Wandelen met een satelliet
Geen idee wat GPS-wandelingen zijn? Even een korte uitleg: GPS is een systeem om je positie te bepalen door signalen van satellieten. GPS is vooral bekend van autonavigatiesystemen. Maar je kunt de posities ook ontvangen met “losse” GPS-ontvangers en er wandeltochten mee lopen. Je komt dan op plaatsen die je anders niet snel zou vinden. En verdwalen hoeft niet meer. Je kunt de routes ook bewaren zodat anderen ze ook kunnen lopen. Deze routes worden GPS-tracks of GPS-wandelingen genoemd.

Het begin
Zo is de website ook ontstaan, rond oktober 2004: Rob Biesters had een GPS gekocht voor zijn motor, maar ging die ook gebruiken om te wandelen met zijn vrouw Brigitte. Hij besloot de GPS-tracks te bewaren en op een website te zetten. Er kwamen steeds meer wandelingen bij. Aan de site kun je goed zien dat Rob ook een fervent fotograaf is.

Versterking
In juni 2006 kwam Rob in contact met Arnold en Leonoor van Genesen. Ook zij hadden veel GPS-routes gelopen en wilden die op internet zetten. Na wat googelen kwam Arnold Robs website tegen. Vanaf dat moment zijn ook Arnolds wandelingen te vinden op GPSwalking. Rob en Arnold hebben nog steeds een iets verschillende aanpak, maar werken toch graag samen.

Steeds meer wandelingen
Op dit moment staan er 163 wandelingen op de website. En er komen bijna wekelijks bij. De meeste zijn in de buurt van Eindhoven, maar ook steeds meer in andere delen van Nederland en zelfs Europa.

Op de website vind je ook nog informatie over GPS-wandelen, software en apparatuur, en links naar andere websites met GPS-tracks.


De techniek
We zijn benieuwd hoe GPSwalking wordt gemaakt. Rob: ”De website is gemaakt met Macromedia Dreamweaver versie 8. En ik ben de enige die aan deze website werkt. De site is vrij simpel in elkaar gezet met good old frames en voor de rest HTML. Verder hebben we zelf de software geschreven om vanuit GPS-bestanden de Googlekaartjes te maken. Onze fotoseries zijn gemaakt met Jalbum (Bananalbum skin).“

Bezoekers
Hoe komt de site zo populair? “Wij denken zelf dat onze site bezocht wordt door mensen die op zoek zijn naar wandelingen. Sinds september 2006 hebben we zoveel wandelingen dat we ook echt bezoekers begonnen te trekken.Onze wandelingen zijn goed gedocumenteerd en voorzien van een fotoserie, een Google-plaatje en veel achtergrondinformatie. We denken dat ook veel mensen ons toevallig via Google vinden. Probeer maar eens te zoeken op GPS-wandelen.” Aan het gastenboek te zien worden de wandelingen inderdaad erg gewaardeerd. Dus is Robs tip: “Ga voor de inhoud en niet direct voor een blitse, maar oninteressante site.”

Presentaties
Rob en Arnold halen regelmatig de pers. Misschien is de site ook daardoor zo populair. Na een leuk artikel in het ED kregen ze een uitnodiging voor de beurs Kamperen en Recreëren. “We kregen een gratis standje als we twee maal per dag een presentatie over het wandelen met de GPS wilden doen. En dat doen we nu al twee jaar op rij.” Ook op het laatste DSE-feest waren ze aanwezig met een stand.

DSE
Hoe komt GPSwalking bij DSE? Rob was via Wijkblad Coevering al langer bij DSE. “Omdat het gratis is kun je ook eenvoudig een nieuwe site beginnen. Later hebben we gpswalking.nl geregistreerd en naar DSE laten linken. DSE bevalt goed. De service is goed, de kwaliteit is prima. Er is weinig down-time en de hele sfeer bevalt prima. Rob vindt dat de de DSE-homepage aantrekkelijker is geworden sinds daar berichten op geplaatst kunnen worden. Veel nieuws is wel erg plaatselijk. Zo is Veldhoven is voor een Geldroppenaar wat minder belangrijk. Maar ik lees het meestal toch wel.“

Kanttekeningen
Toch heeft Rob ook wel kanttekeningen: “Doordat onze site zo vaak wordt bekeken liepen we tegen de beperkingen van schijfruimte en bandbreedte aan. Een gedeelte van onze website (500 Mb) met foto's staat daarom nu op een andere site.” Een ander bezwaar: “Moderne zaken als PHP worden niet ondersteund. Daardoor geen Joomla of Wordpress. Ook jullie blog-software is nog van 2001. Er is te weinig vernieuwing. Daardoor zullen mensen op termijn naar een andere provider gaan overstappen.

Regionaal platform
DSE is blij zo’n populaire site te herbergen. Bij het rondsurfen door de site kregen we veel zin een een paar van de wandelingen uit te proberen. Vooral door de mooie foto’s. En we ontdekten op GPSwalking nog een link met nummer 2 in de top 10: Bij de wandeling “Onder de rook van Leenderstrijp” wordt verwezen naar Hei, Heg en Hoogeind. Zo zie je maar weer dat een regionaal platform echt werkt!

Anneke Nunn

Reactie van DSE
Rob Biesters vindt dat DSE achterloopt omdat moderne zaken als PHP niet worden ondersteund. Wat vindt DSE daar zelf van? We hebben Robs opmerkingen voorgelegd aan Eric Ideler (bestuurslid en systeembeheerder van DSE). Hier is zijn reactie:

“Natuurlijk is er meer mogelijk dan we bij DSE aanbieden. Er zijn veel sites met goede gratis diensten (b.v. weblogs), maar vaak doen ze dan alleen dat ene ding erg goed. Daarnaast zijn er hostingproviders waar meer kan, maar daar moet je dan ook voor betalen. En dan nog blijken er in de praktijk nog veel beperkingen te zijn.

De hoofddoelstelling van DSE is om inwoners van Zuidoost Brabant de gelegenheid geven zelf webpagina’s met regionale informatie aan te bieden en daarover te communiceren. Daarvoor zijn onze faciliteiten blijkbaar voldoende: de meeste DSE’ers gebruiken maar een fractie van alle mogelijkheden en zijn toch erg tevreden. Dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Wel zien we dat sommige gebruikers naast DSE ook andere diensten gebruiken. Bijvoorbeeld Gmail of een eigen domein naast een website bij DSE.

Waar we jammer genoeg wel in achterlopen is het actualiseren of vervangen van bestaande software. De reden hiervoor is simpel: om dit op een verantwoorde manier te kunnen doen hebben we veel inzet nodig van ervaren en secure programmeurs. We draaien immers 100% live, dus er mag eigenlijk nooit iets fout gaan. Dit soort vrijwilligers is helaas niet zo makkelijk te vinden.”

 


30 oktober 2007, Geldropse Krant

Parochie, Wijkblad Coevering, foto's en GPS wandelingen

Rob Biesters 25 jaar actief als vrijwilliger

GELDROP - Rob Biesters is een druk baasje. Samen met een collega maakte hij de afgelopen jaren meer dan veertigduizend foto's in Geldrop. Hij heeft een digitaal archief over de Coevering, is voorzitter van de belangenvereniging Coevering 50 en actief bij IVN Geldrop. Samen met een collega heeft hij een website met meer dan 140 GPS wandelingen, voornamelijk in de regio. Ook is hij hoofdredacteur van Wijkblad Coevering. De Geldropse Krant sprak met Rob Biesters, al 25 jaar actief als vrijwilliger in Geldrop.

Biesters heeft een indrukwekkende lijst met vrijwilligerswerk. In september 1982 werd Rob lid van Jongerenkoor Ephcharisto. Hij was voorzitter van het jongerenkoor, actief lid van de parochievergadering St. Brigida en in de periode 1990- 2001 zeer actief binnen de parochie Magdalena. Rob verzorgde de layout voor parochieblad De Stem en zorgde meer dan tien jaar voor onderhoud en beheer van het computersysteem van de kerk. In 1998 en 1999 ging hij voor in Woord en communie vieringen, van 1992 tot 2001 was Rob lid van het Parochiebestuur. Ook was hij mede oprichter en voorzitter van het koor This Generation en organisator van een aantal concerten in de Maria Magdalena kerk.


Voorzittershamer
De geboren Utrechter verhuisde negen jaar geleden naar de Geldropse wijk Coevering. Hier werd hij nog actiever als vrijwilliger. Rob Biesters werd lid van het bestuur van Coevering 50. "In 1969 opgericht en bij mijn weten de oudste belangenvereniging van Geldrop. Harry Lefferts begon ermee op het moment dat de wijk in aanbouw was.

Het was en is nog steeds handig als je als bewoners georganiseerd bent", geeft Rob aan. In 2002 stopte Harry Lefferts als voorzitter van Coevering 50, Rob Biesters nam de voorzittershamer over. Hij maakt ook al enkele jaren deel uit van het Wijkoverleg Coevering 2000.


Wijkblad Coevering
Als hoofdredacteur en fotograaf van Wijkblad Coevering is Biesters veel op pad. Het wijkblad wordt maandelijks bij 3200 woningen in de Coevering en het Grote Bos bezorgd. Het laatste nieuws probeert Rob bij te houden op de website www.wijkbladcoevering.dse.nl. Heel veel nieuws over de Coevering heeft Rob inmiddels verzameld.

"Het nieuws tussen 1969 en nu heb ik digitaal in een archief staan. Ik verzamel zoveel mogelijk informatie over mijn wijk. Dit komt ook goed van pas bij mijn werkzaamheden voor het wijkblad." Hij scande enkele duizenden documenten om het digitale archief zo compleet mogelijk te krijgen.


Wandelingen
Het bouwen en onderhouden van websites is hobby voor Rob Biesters, in het dagelijks leven werkzaam in de IT. "Samen met een collega in Veldhoven heb ik een website met daarop ruim 140 mooi gedocumenteerde GPS wandelingen rond Eindhoven. De komende jaren willen we dat nog veel verder gaan uitbreiden." Afgelopen zomer was Biesters zelfs in Zweden om daar voor campings GPS wandeltochten uit te zetten. Volgens Rob is het een mooie combinatie. "Wandelen is een hobby, net als foto’s maken en een website bouwen." Bij de GPS wandelingen staat een uitgebreide omschrijving en veel foto's.

Het wandelen doet Rob meestal in gezelschap van zijn vrouw Brigitte en hond Molly. "Staat altijd te trappelen om mee te mogen". Alle GPS wandelingen zijn terug te vinden op www.gpswalking.nl.


Rode draad
Rode draad bij alle vrijwilligerswerkzaamheden is toch wel de fotografie. Rob Biesters begon met het maken van foto's voor het wijkblad Coevering. Bij de sloop van de flats aan de Jan Carstenszweg was hij regelmatig met de camera te vinden.

De afgelopen jaren was volgens de fotograaf 'een hele interessante periode' in de Coevering. Wijkcentrum De Dreef kreeg een nieuw onderkomen, de sporthal brandde af en werd opnieuw opgebouwd, het winkelcentrum ging op de schop.

Alle gebeurtenissen zijn door de wijkblad fotografen Rob Biesters en Cor van Dee zeer uitgebreid vastgelegd. "Samen met mijn wijkblad college Cor van Dee leg ik fotografisch alles vast wat er in de Coevering en in mindere mate in Geldrop gebeurt. We hebben mooie fotoseries van de renovatie van het winkelcentrum, de sloop van de flats aan de J. Carstenszweg en de bouw van St. Cyr, bouw Dreef, sloop oude Dreef. Maar ook in de overige wijken van Geldrop proberen we regelmatig een foto te schieten." Inmiddels staat de teller op meer dan 42.000 foto's, allemaal te zien op www.geldrop-foto.nl.


9 Januari 2007, De Trompetter

Zie meer van de natuur en wandel niet meer telkens hetzelfde rondje!

Voordelen van wandelen met GPS samengebracht op website

Geldrop - Rob Biesters uit Geldrop en Arnold van Genesen uit Veldhoven zijn fervente wandelaars. Ze plannen routes uit aan de hand van een GPS. Deze tochten zijn na te lezen op hun website, aangevuld met prachtige foto's, informatie over bezienswaardigheden, en meer. Een kennismaking met wandelen met GPS.

Door Roel Verhees, 9 januari 2007

Global Positoning System (GPS) is een positiebepalingsysteem van de Amerikaanse, strijdkrachten, Dit systeem kan helpen bij het vinden van je locatie en de richting die je moet volgen om tot een bepaald doel te komen. In de auto hebben we de TomTom, maar ook fietsers, wandelaars en bijvoorbeeld ruiters kunnen GPS gebruiken.

Geldroppenaar Rob Biesters en Veldhovenaar Arnold van Genesen hebben voor wandelaars op www.gpswalking.nl een hele website aan het wandelen met GPS gewijd. ‘Met de GPS kunnen wij twee dingen doen. Een wandeling maken en elektronisch opslaan of en een gemaakte wandeling inladen en nalopen’, vertelt Rob. 'Wij hebben vooral wandelingen gemaakt, zodat ieder ander die wandelingen kan gebruiken. Het eerste is veel werk en het tweede is vooral gemakkelijk voor hen die al dat gepuzzel niet willen, maar gewoon een mooie wandeling willen maken.'


Rob vervolgt: 'Voordeel is ook, dat je in de natuurgebieden geen paaltjes, nummertjes, verfstrepen hoeft neer te zetten en dat je zonder kaart, toch van de route kunt afwijken zonder te verdwalen. GPS wandelen is een prachtige mogelijkheid om meer van de natuur te zien dan de gebruikelijke rondjes die mensen wandelen. Voordat ik in 2003 zelf een GPS kocht liep ik altijd de standaardrondjes om huis. Met een GPS kun je van te voren op da PC een route uitzetten, die laden en later nalopen. Ais je een topografische kaart in GPS hebt kun je tijdens de wandeling altijd nog besluiten om hier en daar een andere route te lopen, Je ziet dan op de GPS precies waar de paden lopen, je ziet des originele route en je komt altijd weer bij de auto uit. Als je eenmaal aan het wandelen met de GPS bent begonnen wil je niet meer terug.'

Begin
Rob begon zijn nieuwe wandel-passie in 2003, na de aanschaf van een GPS. 'Na een drietal wandelingen ben ik begonnen met ze op een website te zetten. Met het idee om in een aantal jaren tijd een leuke verzameling op te bouwen. Omdat ik toen nog alleen wandelde, en overdag gewoon een baan heb ging het in het begin ook niet zo snel. Ik heb de eerste twee jaren ook nauwelijks voortgang gemaakt. Je moet eerst een aantal routes hebben voordat de site interessant wordt voor andere wandelaars.'

Arnold en zijn vrouw Leonoor zijn GPS wandelingen gaan maken als verlengstuk van de scouting van de twee dochters. 'Regelmatig werden enkele ouders voor het vervoer betrokken bij deze gebeurtenissen, tweemaal per jaar troffen alle oudere- plus jeugd elkaar. De jeugd zette lange wandelingen uit. Van 18 tot 20 kilometer. En dat in de Ardennen. Pffffth', zucht Arnold. Maar zo kregen we wel plezier in dit soort mooie tochten. Er ontstond een hechte band tussen de vaders, en rnoeders. De kinderen groeiden uit het College en uit de club, maar enkele ouders wilden die vriendschappelijke contacten toch wel aanhouden. En zo werd, in 1992, besloten om de wandeltochten onder eigen beheer voort te zetten. We wandelen met ons clubje het SeniJoriske nog steeds in nagenoeg dezelfde samenstelling als 14 jaar geleden. We hebben al ruim zeventig wandelingen gemaakt.'

Twee jaar geleden ging Arnold met pensioen. Om de tijd gezond door te komen kreeg hij een Garmin 60C GPS. 'Samen met Leonoor ben ik om de twee weken, de eerder uitgezette wandelingen van het SeniJoriske gaan nalopen om ze elektronisch in te laden. En nu zijn we daarmee klaar. Van de meeste wandelingen hebben we inmiddels ook foto's gemaakt. Samen met de GPS-files en foto's zijn in Word enkele korte omschrijvingen gemaakt. Omdat veel wandelingen ook gemakkelijk in te korten zijn, heb ik meteen de verkorte versies in GPS toegevoegd. En daarmee komen nu ongeveer tweehonderd wandelingen, totaal 2500 kilometer, beschikbaar.'


Apparatuur
Rob legt uit dat er twee soorten GPS zijn. Je hebt een soort die speciaal ontworpen is voor outdoor en je hebt de algemene PDA-navigatie GPS. 'Gekoppeld aan de aankoop heb je ook een computerprogramma voor het verwerken en eventueel bewerken van de tochten op de PC. voor de Garmin-familie is dat het programma MapSource. Verder kun je dit aanvullen met kaarten voor autonavigatie met straatnamen en/of topografische kaarten voor het wandelen.'

Marktleider op het gebied van outdoor GPS is Garmin. 'Je hebt dan een GPS die waterdicht is, goed tegen wat ruig gebruik kan en met een batterij duur die tegen de 25 uur kan lopen. Met een extra setje batterijen kun je dan een 50 uur achter elkaar lopen, als je conditie dat toelaat', klinkt het lachend. Meer over de apparatuur is te lezen en te zien op www.gpswalking.nl. Rob bereid zijn te lopen route altijd thuis voor. 'We kennen het te wandelen gebied al en zetten thuis een route van tussen de 10 en 20 kilometer uit. Of we lezen in gidsen van natuurverenigingen, of we krijgen tips van anderen, lopen soms eerst met de IVN door een bepaald gebied. ‘Maar je kunt geen wandeling uitzetten als je het gebied niet kent’, aldus Rob.

‘Mijn collega Arnold zorgt ervoor dat er halverwege een rustpunt opgenomen is waar bijvoorbeeld iets gedronken kan worden of gegeten. Ik neem meestal zelf eten en drinken mee en neem geen rustpunten op in de route. Arnold loopt de routes meestal zo dat hij de zon in de rug houdt. Ik heb daar tot nu toe weinig rekening mee gehouden.'

Rob: 'Het komt regelmatig voor dat we met een iets andere route thuiskomen dan we vertrokken zijn. Vervolgens zetten we de route met beschrijving en foto's op het internet. Je mag zeggen dat het voorbereiden, lopen, nabewerken en op het internet zetten een dagtaak per wandeling is.'


Ontmoeting
Rob in Geldrop en een plaatsje verderop, Arnold in Veldhoven dus, bouwden dus gelijktijdig aan een GPS-bestand wandelen. Heel toevallig kwam het tot een ontmoeting. 'Arnold had ruim zestig wandelingen gereed en was op zoek naar een mogelijkheid om die via het internet aan te bieden. Bij het rond zoeken op het internet kwam hij op mijn site terecht. Na een mailtje hebben we besloten om samen verder te gaan.'

Dit resulteerde in www.gpswalking.nl, een website met ruim honderd wandelingen. ‘Met alle afgeleide wandelingen zijn dat ongeveer 250 routes, meer dan 2500 kilometer. Allemaal in de directe omgeving van Eindhoven. Per wandeling hebben we een beschrijving, een Google Maps overzicht en een groot aantal foto’s. Ook hebben we een korte beschrijving over hoe je kunt wandelen met de GPS. Verder een aantal links naar andere websites’, verduidelijkt Rob.

In de toekomst wil het tweetal de hoeveelheid wandelingen verder gaan uitbreiden. 'Een aantal hebben we klaarliggen maar nog niet geplaatst. We willen ook de omschrijvingen van interessante items onderweg, denk aan natuur, cultuur en techniek, toevoegen en uitbreiden. Men kan dan van het ene interessante punt naar het andere wandelen. Verder willen we nog wat meer informatie gaan plaatsen over het kiezen van de juiste GPS en een korte beschrijving hoe je onze routes kunt gebruiken.'


HCC: 4 december lezing/demo in Eindhoven over wandelen met GPS Afdeling Zuidoost Brabant

vrijdag 1 december 2006 - Op maandagavond 4 december is er na alle aandacht voor het fietsen met de GPS een avond die helemaal is gewijd aan GPS navigatie bij het wandelen. De makers van de site www.gpswalking.nl waarop heel veel GPS wandelingen rond Eindhoven staan compleet met beschrijving en foto's, zullen dan hun presentatie geven hoe u in de praktijk kunt omgaan met die routes.

Aanvullend krijgt u vanuit de PDA/smartphonewerkgroep enkele wetenswaardigheden rond het wandelen met GPS te horen en is er gelegenheid om live het verschil in een korte wandeling te zien tussen het wandelen met een track en waypoints. De avond begint om 20.00 uur in wijkgebouw 't Slot, Kastelenplein 167 in Eindhoven. De toegang is gratis.


Uit het Eindhovens Dagblad van 30 november 2006

Op ongebaande paden zonder te verdwalen
door Bianca Clerx

GELDROP - Je wandelt op plaatsen waar je anders niet zo snel komt, verdwalen kan eigenlijk niet meer en de voorpret is enorm. Voor Rob Biesters uit Geldrop en Arnold van Genesen uit Veldhoven is gps-wandelen de allerleukste manier van wandelen. „En het is echt niet zo moeilijk als het misschien lijkt“, zegt Biesters.


 

 

 

 

 

 

Arnold van Genesen (links) en Rob Biesters met hun gps-apparaten bij het Eikenlaantje in Geldrop, begin- en eindpunt van de wandeling rondje manege. Foto Ton de Hond

De routes die hij en Van Genesen met hun navigatie-apparaten hebben gelopen, delen ze via de website gpswalking.nl gratis met andere liefhebbers. De meeste van de inmiddels 95 gps-wandelingen gaan door natuurgebieden in de regio.

„Het voordeel van wandelen met een gps-apparaat is dat je gerichter naar leuke plekken kunt lopen. Je zoekt een gebied uit dat je leuk lijkt en op een topografische kaart kun je van tevoren al bekijken waar vennen en zandpaden zijn“, zegt Biesters. Hij is in 2004 begonnen met de website. Sinds juni werkt hij er samen met Van Genesen aan. De Veldhovenaar wandelde al een tijdje met een gps en was op zoek naar mogelijkheden om zijn tochten op internet te zetten en kwam bij Biesters uit.

Het zijn tochten met afstanden tot twintig kilometer. Je kunt in principe beginnen waar je wilt, maar Biesters en Van Genesen geven een startpunt aan met een parkeerplaats in de buurt.

De Veldhovenaar bracht de wat langere wandelingen in. Bij hem gaat het ook vooral om het lopen. Biesters wandelt kortere routes en maakt veel foto’s onderweg. Op de website zijn die te vinden. „Dan kunnen anderen alvast zien wat ze onderweg tegenkomen.“ Ook wordt bij een aantal wandelingen informatie gegeven over het kerkje, de manege, het grafmonument, de weg of het watertje op de route.


Wie wil gps-wandelen moet wel eerst investeren in een gps-apparaat. Een eenvoudige uitvoering is vanaf honderddertig euro verkrijgbaar volgens Biesters. De routes zijn op twee manieren te lopen; aan de hand van tracks of met routepunten. Biesters doet het op de eerste manier. Op het scherm van het gps-apparaat zie je dan gedetailleerde kaarten met daarop de route uitgestippeld. „Je hoeft alleen de lijn na te lopen.“ Het is een beetje te vergelijken met een TomTom in de auto.

Van Genesen geeft de voorkeur aan routepunten, de avontuurlijkere variant. Je loopt van punt naar punt. Op het scherm zie je een pijl die de koers aangeeft. Bij een kruispunt geeft het apparaat een geluidssignaal en moet je kijken welke richting te volgen. Voor nordic walkers is het een ideale manier om een wandelroute af te leggen. „Ze hebben de stokken in hun handen en kunnen het gps-apparaat aan hun broekriem hangen en horen wanneer ze ergens af moeten.“

De website wordt nog uitgebreid met nieuwe routes en achtergrondinformatie. Van Genesen: „Er zijn nog zoveel mooie gebieden.


Onze website stond vandaag (30-11-06) uitgebreid in het Eindhovens Dagblad. Dat hebben we geweten. Honderden mensen namen vandaag een kijkje. Zoveel dat we over onze bandbreedte limiet van provider DSE gingen. Vanaf een uur of 6 in de namiddag stond er alleen nog maar:

Tijdelijk niet beschikbaar!

Deze site is tijdelijk niet beschikbaar vanwege een overschrijding van de datalimiet: de site genereert teveel dataverkeer. Blokkeringen wegens overschrijden van datalimiet duren nooit langer dan een week.

Dat was even schrikken. We hebben DSE direct een mail gestuurd om het probleem op te lossen. En om u van dienst te kunnen zijn hebben we onze website tijdelijk verhuisd naar een andere provider. Zodoende waren we tegen 8 uur in de avond weer online. Intussen zijn de problemen weer opgelost. Onze excuses daarvoor.

Een paar dagen later kunnen we de balans opmaken. Het is druk geweest op onze website. Volop kijkers. Zo half december is het aantal hits weer teruggezakt naar de meer normale waarden. Misschien komt het ook door het regenachtige weer.