Samenvatting

Als je een mooie outdoor GPS hebt dan wil je natuurlijk de juiste topografische- en autokaarten gebruiken. Deze kaarten kun je als 1 bestand naar de GPS laden. Maar is dat handig?

Wat als het geheugen van je GPS niet groot genoeg is om alle kaarten op te slaan. Dan is het handig als je bepaalde kaarten van de GPS kunt halen, en andere erop kunt zetten. Zo kun je in de zomervakantie de topografische kaart van Nederland ruilen voor de topografische kaart van Duitsland. Aan het einde van de vakantie wil je natuurlijk weer de topografische kaart van Nederland op de GPS hebben staan.

Dan is het handig als alle kaarten los van elkaar op de GPS staan. En dat kan ook, als je weet hoe het moet. Op deze webpagina kun je lezen hoe je kaarten los van elkaar naar een Garmin GPS kunt laden en hoe je ze een handige naam kunt geven.

Kaarten laden naar de GPS

Als je je nieuwe GPS in huis hebt wil je natuurlijk het beschikbare kaartmateriaal laden. Dat gaat via Mapsource vrij eenvoudig nadat je kaarten "vrijgegeven" (unlocked) hebt.

In Mapsource selecteer je de kaart die je op je GPS wilt laden. Hiervoor kies je eerst de kaartknop uit de werkbalk bovenaan het scherm. Nu moet je alle kaartdelen selecteren die je naar de GPS wilt overzetten. Bij kaarten die een groot gebied bestrijken zoals City Navigator 2011 is het handig om eerst de "instelling voor kaartdetails op laagste te zetten. Nu kun je zover mogelijk uitzoomen zonder dat dat veel tijd kost. Als de kaartdetails op "hoogste" staat moet de kaart met al haar details telkens opnieuw getekend worden. Dat kost veel tijd.

Na het uitzoomen kun je nu eenvoudig met de muis de kaartdelen selecteren die je wilt overzetten naar de GPS. Trek hiervoor met de muis een rechthoek op het scherm. Alle kaarten binnen de rechthoek worden geselecteerd. Het de-selecteren gaat door met de muis op een geselecteerd kaartdeel te klikken.

Kaarten laden naar de GPS

Als alle kaarten geselecteerd zijn kan eenvoudig bekeken worden hoeveel plaats de geselecteerde kaarten op de GPS gaan innemen. Zoals je in het bovenstaande voorbeeld kan zien is het geselecteerde gedeelte van City Navigator zo'n 729 MB groot.

Kaarten laden naar de GPS

Nu kunnen de kaarten op de GPS worden geladen. Kies hiervoor uit de werkbalk "verzenden naar apparaat". Eerst worden de kaarten en de indexbestanden aangemaakt, vervolgens worden de bestanden naar de GPS gestuurd. Dit kan redelijk wat tijd in beslag nemen doordat alle Garmin GPS-en gebruik maken van USB1.

Kaarten laden naar de GPS

Het resultaat op de GPS is dat in de Garmin folder een file met de naam gmapsupp.img geplaatst is. Standaard is er ook een gmapbsub.img aanwezig. Dit is de basiskaart die standaard met de GPS geleverd wordt.

Meerdere kaarten laden
Meerdere kaarten kunnen op de bovenstaande manier worden geselecteerd en in 1 keer naar de GPS worden geladen. Hoe meer kaartdelen van verschillende kaarten u selecteerd hoe groter het gmapsupp.img bestand zal worden.

Handiger is het om de kaarten afzonderlijk te laden. Maar daarbij moet u oppassen de tweede kaart niet de eerste overschrijft. Dat gebeurd namelijk vanzelf. Mapsource schrijft altijd naar het gmapssupp.img bestand waarbij de vorige wordt overschreven.

Maar u kunt het gmapssupp.img bestand een andere naam geven. Zolang het bestand maar eindigt op .img. Zo hernamen we gmapssupp.img naar CN2011.img.

Kaarten laden naar de GPS

Daarna laden we de volgende kaart naar de GPS vanuit Mapsource. Hiervoor verwijderen we eerst de geselecteerde kaartdelen in Mapsource, selecteren we een andere kaart en herhalen het proces. Als nieuw kaart kiezen we nu bv een topografische kaart.

Kaarten laden naar de GPS

We selecteren nu alle kaartdelen welke 117 MB groot zijn. We herhalen het proces om de selecteerde kaarten naar de GPS te laten.

Kaarten laden naar de GPS

Op de GPS wordt weer een nieuw gmapsupp.img bestand aangemaakt.

Kaarten laden naar de GPS

Omdat we eerst dit bestand hernoemd hebben naar CN2011.img wordt het City Navigator kaartmateriaal niet overschreven. De nieuwe gmapsupp.img bestand geven we direct een andere naam. Deze gaan TopoNL.img heten.

Kaarten downloaden naar de GPS

We hebben nu 2 kaarten die niet meer overschreven worden als we bv een derde kaart op de GPS willen zetten. Doordat de kaarten in verschillende bestanden zitten kan eenvoudig een kopie naar de PC worden gemaakt. Dit is handig als u op vakantie gaat en tijdelijk TopoNL.img wilt verwisselen voor TopoDE.img. U kopieert TopoNL.img dan tijdelijk naar uw PC en zet dit bestand later weer terug.

De basismap
De Garmin basiskaart is opgeslagen in het bestand gmapbmap.img. Onze ervaring met deze basiskaart is niet zo positief. Je hebt er weinig aan. Beter is het om ervoor te zorgen dat je minimaal de City Navigator kaart van het gebied waar je doorheen gaat geladen hebt.

Je kunt de basiskaart deselecteren op de GPS. Maar toch zie je op je scherm iets terug van deze kaart. Er blijft een groene layer zichtbaar die er voor zorgt dat elke andere kaart minder goed zichtbaar is op het scherm. Daarom zorgen we ervoor dat de GPS de basiskaart helemaal niet meer kan vinden. Dit doen we door het bestand gmapbmap.img een andere naam te geven. In het voorbeeld hieronder geven we dit bestand de naam gmapbmap.img.org. De GPS ziet de basiskaart niet meer, en we hebben er ook geen last mee van.

Kaarten laden naar de GPS

Willen we de basiskaart toch weer terughebben, dan veranderen we de naam van dit bestand gewoon weer naar gmapbmap.img.

Succes met het laden van de juiste kaarten naar uw GPS.